Törkyviesteistä tunnetun somekanavan käyttäjät järkyttyivät, kun kaikki viestit olivat yhtäkkiä kadonneet – ja se osoittaa, miten ongelmallinen palvelu Jodel on

Jodelin ”Julkkisjuorut”-kanava oli viime viikolla myrskyn silmässä.

”Mitä ihmettä on tapahtunut?”

”Tämä kanava on rikki.”

”Olipa ärsyttävä herätä tähän aamuun ja nähdä, et ei pystykään lukee juoruja.”

Näihin kommentteihin heräsivät monet suomalaisen Jodel-palvelun käyttäjät viime viikon tiistaina.

Olemme kirjoittaneet Jodelista aiemminkin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tässä vielä lyhyenä kertauksena, mikä se on:

Jodel on Saksassa kehitetty keskustelusovellus, joka nousi Suomessa suosioon vuonna 2016. Sitä käyttävät erityisen paljon opiskelijat.

Käytännössä kyse on puhelimeen asennettavasta anonyymistä keskustelufoorumista, sosiaalisen median vessanseinästä.

Jodelin erikoisuus on se, että kuka tahansa ei voi keskustella kenen kanssa tahansa: Jodel-viesti (”jodlaus”) näkyy maksimissaan 10 kilometrin etäisyydellä oleville käyttäjille. Käyttäjä voi tosin asentaa palvelun asetuksissa itselleen kotikaupungin, jolloin pääsee lukemaan aina tuon alueen viestittelyjä muuallakin ollessaan.

Viestittelyn tasoa vahtivat lukuisat käyttäjämoderaattorit, ja palvelussa on selvät säännöt: ei nimiä, ei yksityistietoja, ei kiusaamista. Käyttäjät voivat myös antaa miinusääniä sopimattomaksi kokemilleen viesteille. Jos yksittäinen jodlaus saa yli viisi miinusääntä, se katoaa kokonaan.

Viime aikoina Jodel sai huomattavaa lisäjulkisuutta, kun palvelussa julkaistu kuva presidentti Sauli Niinistöstä oluella Donald Trumpin ja Vladimir Putinin huippukokouksen isännöimisen jälkeen nousi HS:ssa uutisaiheeksi.

Nykyisin Jodelissa päähuomioon ovat nousseet erityisesti keskusteluaiheille omistetut kanavat. Suosituimpia ovat muun muassa ”Tunnustuksia”, ”Naiset”, ”Seksi” ja ”Selfies”.

Ja sitten on ”Julkkisjuorut”.

Kirjoitimme Julkkisjuorut-kanavasta ja sen ongelmista viime syksynä. Julkkisjuorut ja sen sisarkanava Blogijuorut ovat yksiä Jodelin suosituimpia – ja samalla paheksutuimpia – kanavia. Julkkisjuoruilla on nykyisin yli 30 000 käyttäjää Helsingin alueella.

Juorukanavilla puhutaan julkisuuden henkilöistä ja tunnetuista bloggaajista kaikenlaista.

Monesti sellaisia asioita, joita ei uskalleta kirjoittaa omalla nimellä. Erityisesti Julkkisjuorut-kanavalla liikkuu kuitenkin julkkisten tekemisistä myös sellaisia tietoja, joita viihdemediatkaan eivät ole kertoneet.

Välillä se johtuu siitä, etteivät viihdemediat ole saaneet tietoa vielä käsiinsä. Julkkisjuorut-kanava on ollut kertomassa tiettyjä myöhemmin perinteisten medioiden uutisiksi päätyneitä viihdeuutisia ensimmäisenä.

Välillä tietojen pysyminen vain Jodel-kanavalla johtuu kuitenkin siitä, että kanavalle kirjoitetut ”tiedot” eivät yksinkertaisesti pidä paikkaansa.

Kokonaan oma asiansa on se, että kanavilla liikkuu julkisuuden henkilöistä ja bloggaajista myös hyvin vihamielistä ja pilkallista kommentointia. Sellaista, joka varsinkin julkisuuteen tottumattomasta bloggaajasta voi tuntua hyvin rankalta.

Pahimmillaan kanavalla vallitsee hyvin ivallinen ja julkkiksiin tylysti suhtautuva ilmapiiri, josta käydään kanavalla myös säännöllisesti metakeskustelua, keskustelua keskustelusta.

Tämä on syy siihen, miksi monet julkisuuden henkilöt ja tavalliset käyttäjät ovat menettäneet hermonsa Jodeliin ja sen keskusteluihin.

Mitään täysin uutta Jodel ei toki ole varsinaisesti tuonut keskustelukulttuuriin: se vain mahdollistaa entistä helpommin samanlaisen julkkisten ruotimisen, jota on harrastettu jo pitkään esimerkiksi Vauva.fi-foorumilla.

Jodelin mittakaavassa nämä kanavat ovat kuitenkin poikkeuksellisia. Vaikka muillakin kanavilla keskustelu yltyy toisinaan asiattomammaksi, monet niistä koostuvat silti myös sisäpiirivitseistä, omien henkilökohtaisten asioiden asiallisesta käsittelystä ja kevyestä jutustelusta.

Ei ole siis ihme, että juorukanavat ovat olleet jo pitkään erityisseurannassa Jodelissa.

Sen vahvistaa Jodelin tiedottaja Valentin Oswald.

Oswald kertoo, että Jodelin ylläpito tarkkailee Julkkisjuorut-kanavaa säännöllisesti estääkseen väärinkäytön ja varmistaakseen, että kanavalla noudatetaan Jodelin sääntöjä.

Sama koskee Blogijuorut-kanavaa.

”Kanava on perustettu, jotta siellä voi keskustella bloggaajista ja siitä, miten he esittävät itsensä sosiaalisen median tileillään. Haluamme varmistaa tämän tarkastamalla sisältöä säännöllisesti.”

Ei ole ihme, että Jodel on turvautunut erityistarkkailuun. Jo viime syksynä Jodel-kirjoittelusta on ollut käynnissä Suomessa ainakin yksi poliisitutkinta.

Niinpä Julkkisjuorut-kanavalla on pelätty jo pitkään, milloin Jodel sulkee jatkuvasti sääntöjen rajalla liikkuvan kanavan kokonaan.

Viime tiistaina vaikutti siltä, että nyt käyttäjien pelkäämä asia oli vihdoin tapahtunut.

Kaikki viestit Julkkisjuorut-kanavalta olivat kadonneet.

Kanavalla näkyy normaalitilanteessa vain 150 uusinta postausta (vanhemmat eivät tule enää näkyviin, vaikka uudempia olisi poistettu välillä), ja nyt sisältöä ei ollut ollenkaan.

Ihmiset alkoivat kirjoitella hämmentyneitä kommentteja.

Kohta nekin poistettiin. Mikään sisältö ei jäänyt kanavalle.

Kanavalle kirjoittelua ei ollut kuitenkaan estetty kokonaan, mutta parin seuraavan tunnin ajan sisältö Julkkisjuorut-kanavalta tuntui katoavan säännöllisesti. Ihmettely kanavan tilanteesta jatkui monta päivää.

Sitten tilanne rauhoittui. Tämän viikon alussa Julkkisjuorut on jo palannut takaisin entiselle tasolleen.

Monia jäi silti ihmetyttämään suurin kysymys: mitä oli oikein tapahtunut?

Sitä varten pitää ottaa yhteyttä Saksaan, jossa sovelluksen pääkonttori toimii. Tiedottaja Valentin Oswald selvittää asia usean päivän ajan, mutta lopulta häneltä tulee vastaus.

Kanavaa ei ollut suljettu, Oswald kertoo heti aluksi.

Sen sijaan syy on ollut käyttäjissä.

”Ilmeisesti kanavalle on kirjoitettu paljon uusia kirjoituksia, minkä jälkeen ne on poistettu heti. Lisäksi joillekin jo olemassa olleilla kirjoituksille on annettu miinusääniä niin, että ne ovat poistuneet kokonaan. Kun kanavan kaikki viestit on poistettu, kanava on näyttänyt täysin tyhjältä”, Oswald kertoo.

Mutta miksi jotkut ovat halunneet tyhjentää koko kanavan?

”Kyseessä on ollut ryhmä käyttäjiä, jotka ovat onnistuneet poistamaan kaikki viestit näkyviltä kyseiseltä kanavalta. Emme tiedä, miksi he ovat tehneet niin, mutta olemme nyt onnistuneet estämään heidät. Todennäköisesti kyse on ollut trollauksesta.”

Niin, Jodelissa kuka tahansa voi vaikuttaa siihen, mitkä viestit pysyvät esillä.

Käyttäjämoderaattorit voivat toki poistaa törkeimmät julkisuudet suoraan, ja heille voi ilmiantaa viestejä.

Sen lisäksi mille tahansa jodlaukselle voi antaa miinusäänen. Jos yksittäinen jodlaus on yli viisi pistettä miinuksella, se poistuu näkyvästi kaikilta eikä palaa enää esille.

Lähtökohtaisesti tämä on ihan hyvä idea. Käyttäjät voivat itse yrittää pitää keskustelun tason yllä.

Samalla se on palvelun isoin ongelma.

Jodel-keskusteluista tulee säännöllisesti täyttä hepreaa, kun osa keskustelijoista käy antamassa porukalla miinusääniä niille kommenteille ja mielipiteille, joista eivät pidä.

Ei vaadi kovin montaa sormenpainallusta, että yksittäinen kommentti ajautuu viiden pisteen verran miinukselle.

Usein Jodelissa törmää keskusteluun, josta jäljellä ovat ”suositun mielipiteen” edustajien kommentit, ja vastaväitteet ovat kadonneet keskustelusta välistä kokonaan.

Ilmeisesti kokonaan oma harrastuksensa on kanavien trollaaminen ja miinusäänien avulla koko keskustelun tappaminen kanavilta.

Ehkä taustalla on porukka, joka on vain saanut tarpeekseen Julkkisjuoruista ja päättänyt tuhota keskustelun sieltä täysin.

Tai ehkä joillain on vain liian paljon aikaa.

Oli kyse mistä tahansa, tapaus on jälleen yksi esimerkki siitä, miten vaikeaa on pyörittää toimivaa anonyymiä keskustelualuetta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaalinen media
 • Jodel
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  ”Hänen pitäisi hymyillä enemmän” – Marvelin ensimmäinen naissupersankarin traileri julki, alle hetkessä internetin huomio kiinnittyi siihen ettei hän hymyile nätisti

 2. 2

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 3. 3

  Tältä näyttävät baarimestareiden suosittelemat trendi­cocktailit – Nyt niitä saa ympäri Helsinkiä, koska suomalaiset ovat oppineet, mitä cocktail on oikeasti

 4. 4

  Taidevalokuvaaja Leena Mertasen aiheet ovat usein kivuliaita, mutta teosten taustalla on toivo

 5. 5

  Täällä ovat Helsingin biljardikeitaat

  Tilaajille
 6. 6

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 7. 7

  Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

 8. 8

  Näiden hittisarjojen toinen kausi oli koko sarjan huonoin – ja epäonnistumiset kannattaa pitää mielessä, kun miettii tämän hetken suosikkeja

 9. 9

  Tämä kartta näyttää, miten vähän Suomella oikeasti on velkaa

  Tilaajille
 10. 10

  Oletko huomannut, kuinka tympeää internetissä on? Internetin pilasi alt-right mutta syy on vasemmiston

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 2. 2

  ”Hänen pitäisi hymyillä enemmän” – Marvelin ensimmäinen naissupersankarin traileri julki, alle hetkessä internetin huomio kiinnittyi siihen ettei hän hymyile nätisti

 3. 3

  Tältä näyttävät baarimestareiden suosittelemat trendi­cocktailit – Nyt niitä saa ympäri Helsinkiä, koska suomalaiset ovat oppineet, mitä cocktail on oikeasti

 4. 4

  Taidevalokuvaaja Leena Mertasen aiheet ovat usein kivuliaita, mutta teosten taustalla on toivo

 5. 5

  Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

 6. 6

  Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

 7. 7

  Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

 8. 8

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 9. 9

  Helsingissä on ravintolabuumi! Kokosimme uudet mainitsemisen arvoiset paikat

  Tilaajille
 10. 10

  Vuoden paras elokuvafestivaali Rakkautta ja anarkiaa alkaa! Nämä kuusi elokuvaa kannattaa nähdä, jos biletys, rap-musiikki ja upea animaatio kiinnostavat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 2. 2

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 3. 3

  Yllätyslaatikot ovat pelien uusi villitys – Suomen poliisi selvittää asiaa, koska se vaikuttaa laittomalta

 4. 4

  Urheilumaailma on puhunut päivä­kausia Serena Williamsista tehdystä pila­piirroksesta – Kysyimme tutkijalta, miksi kuva on rasistinen

 5. 5

  Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

 6. 6

  Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

 7. 7

  Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

 8. 8

  Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

 9. 9

  Kolumni: Datavakoilu on menossa syvemmälle minuuteen kuin koskaan – Spotify vakoilee käyttäjiensä tunnetiloja, ja se on samaan aikaan sekä häikäilemätöntä että nerokasta

 10. 10

  Sannikka & Ukkola ”kaappasi” Pressiklubin seuraajat, ja siitä syntyi tietysti someprotesti – soitimme tutkijalle ja kysyimme, mitä tästä pitäisi ajatella

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  HS Paraisilla: Poliisi tutkii vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

 2. 2

  Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

 3. 3

  ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

  Tilaajille
 4. 4

  Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

 5. 5

  Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

 6. 6

  Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

 7. 7

  Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

 8. 8

  Tätäkö on Helsingin vammaispolitiikka? kysyy Tomi Salonen – Kaupunkipyörien tellinki vei pysäköintipaikat invalideilta Munkkivuoressa

 9. 9

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 10. 10

  Enemmistö Yhdysvaltain republikaaneista kannatti aborttia – Sitten tuli vuosi 1973, ja kysymyksestä tehtiin poliittinen ase

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

 2. 2

  ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

  Tilaajille
 3. 3

  Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

 4. 4

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 5. 5

  Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

 6. 6

  Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

 7. 7

  Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

 8. 8

  Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

 9. 9

  Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

 10. 10

  Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

 2. 2

  Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

  Tilaajille
 3. 3

  Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

 4. 4

  Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

  Tilaajille
 5. 5

  Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

 6. 6

  Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

 7. 7

  Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

 8. 8

  Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

 9. 9

  ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

 10. 10

  Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

 11. Näytä lisää