Helsingin yökerhoissa voi joutua illan aikana maksamaan monta euroa pelkästä hanavedestä – Miksi baarissa vedestä pitää maksaa erikseen?

Helsingin yökerhoissa voi joutua maksamaan useita euroja vedestä.

”Ainahan voi valittaa ja saakin, mutta pitää olla perusteita. Kotona on ilmaista. Ei ravintoloissa.”

Tästä kommentista syntyi kesällä 2013 suomalaista ravintolamaailmaa ravisuttanut kirjaimellinen myrsky vesilasissa. Tai jos ei nyt aivan kirjaimellinen, hyvin lähellä sitä ainakin.

Hans Välimäen Midhill-hampurilaisravintolalle jätettiin Facebookissa tiukka palaute siitä, että ravintola kehtasi pyytää 1,50 euroa ruuan yhteydessä tarjoiltavasta vesilasillisesta.

Sitten ravintola kirjoitti yllä olevan vastauksen, joka aiheutti valtaisan vastareaktion.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eihän asiakkaan palautteeseen veden hinnasta voi vastata näin ylimielisesti!

Välimäki joutui pyytelemään anteeksi lehtijutuissa ja sosiaalisessa mediassa, mutta oli jo myöhäistä. Midhillille jäi ikuisesti maine paikkana, jossa vedestä saa maksaa 1,50 euroa.

Tuosta hetkestä lähtien aina toisinaan mieleeni on palannut vesi ja ravintoloiden tarve pyytää siitä rahaa. Enkä ole ainut: aihe tuntuu palaavan säännöllisesti keskusteluun muun muassa somessa.

Midhill-tapaus on vanha, mutta loistava esimerkki siitä, kuinka arka aihe vesi ja sen hinnoittelu edelleen on.

Pari vuotta sitten Suomen ravintolamaailmassa pienoiseksi ilmiöksi nousivat ”suodatetut” Thoreau-hanavedet, jotka olivat suodattimen läpi vedettyä vesijohtovettä. Fine dine -ravintolat pyysivät useita euroja pullolta.

Siis hanavedestä, joka oli suodatettu, vaikka yhtiön itsensäkään mielestä mitään tarvetta veden suodattamiseen ei Suomessa ole.

Tänä vuonna on taas palattu puhumaan vedestä.

Kesällä HS:ssa julkaistiin mielipidekirjoitus, jossa kauhisteltiin lentokentällä myytävän veden hintaa. Kirjoitus oli yksi päivän luetuimpia HS:n sivuilla ja se synnytti pitkän keskusteluryöpyn.

Yhdestä asiasta ei silti ole tänä kesänä elämöity, vaikka kuumuutta on riittänyt ja vesi on muuten ollut paljon pinnalla.

Pitääkö baareissa – erityisesti yökerhoissa – saada ilmaista vettä?

Jos jätetään korulauseet pois, voi sanoa, että monet menevät yökerhoihin ensisijaisena aikomuksenaan nauttia useita annoksia alkoholia. Juomisen ohessa olisi hyvin tärkeää muistaa juoda välissä vettä ja pitää yllä ruumiin nestetasapainosta.

Siksi osassa yökerhoista on vesipisteitä, joista kuka tahansa voi ottaa vettä ja juoda sitä juuri niin paljon kuin haluaa. Maksutta.

Mikään säädös ei tällaiseen palveluun velvoita.

Niinpä osa yökerhoista on päätynyt pyytämään rahaa heiltä, jotka tilaavat pelkkää vettä. Useammin veden saa ilmaiseksi, jos sen tilaa alkoholiannoksen ohessa. Aina tämäkään ei onnistu.

Vedellä rahastaminen yökerhoissa herättää säännöllisesti arvostelua.

Onko oikein, että muutenkin rahojaan baariin tuovilta asiakkailta veloitetaan vielä vedestäkin? Varsinkin kun hanavesi on Suomessa täysin juotavaa, ja sen tarjoilusta ei koidu baareille kummoisia kuluja.

Myös puolustajia yökerhojen valinnalle riittää. Yleinen perustelu on se, että veden myyminen on palvelu siinä missä muukin ja palvelusta pitää maksaa. Ja jos kaikki tulisivat vain litkimään vettä, katoaisi taas tuloja muutenkin vaikeasti toimeentulevalta yöravintola-alalta.

Olen itse kirjoittanut aiheesta jo vuosia sitten. Totesin silloin, että kyse on tietyllä tavalla myös asiakkaan arvostuksesta.

Veden hinnoittelulla yökerho voi osoittaa, missä arvossa pitää asiakkaittaan. Ilmaisen vesipisteen tarjoaminen on alkoholintäyteisen illan keskellä mukavalta kädenojennukselta tuntuva ja samalla hyvin pieni teko. Kolmen euron veloittaminen vedestä alleviivaa mielestäni vahvalla punakynällä sitä, että asiakkaassa on olennaista ennen kaikkea se, paljonko rahaa hänestä saa irti.

Kyselykierros Helsingin keskustan yökerhoihin osoittaa, että käytännöt vaihtelevat paikasta toiseen merkittävästi.

Keväällä ovensa avannut Bar Ihku, Kampissa sijaitseva Club Capital ja Suomen vanhimpiin yökerhoihin kuuluva Kaarle XII ovat paikkoja, jotka tarjoavat asiakkaille ilmaista hanavettä.

Capitalissa kannattaa tosin olla tarkkana, mitä vettä tilaa: pullovesi maksaa puolestaan viisi euroa.

Capitalin ravintolatoimenjohtaja Tuula Kukkonen ja Ihkun ravintolapäällikkö Tommi Rauhala molemmat kertovat, että ilmaista hanavettä on päädytty tarjoilemaan asiakasviihtyvyyden vuoksi.

”Veden juominen on terveellistä ja nestetasapainon ylläpitäminen tärkeä juttu. Uskomme, että ilmaisen veden saaminen lisää illan viihtyvyyttä”, Kukkonen sanoo.

”Ilmaisen veden tarjoaminen on meistä hyvää asiakaspalvelua. Olemme laittaneet valmiiksi asiakkaille vettä, jota pystytään tarjoilemaan nopeasti”, Rauhala kertoo.

Sen sijaan esimerkiksi Skohanissa, DTM:ssä ja Maxinessa vedestä joutuu maksamaan, jos sitä ei tilaa muun juoman ohessa.

Skohanissa ja Maxinessa hinta riippuu siitä, minkälaista vettä haluaa. Skohanin ravintolapäällikkö Kitta Pappinen kertoo, että erikseen tilatun veden hinta on 1–3 euroa.

”Veden saa joko pullossa tai lasissa. Pullovesi on hieman kalliimpi”, Pappinen sanoo.

Maxinessa puolen litran vesipullon saa 2 eurolla. Hanavettä pääsee nauttimaan 1 euron hintaan, jos ei tilaa samalla muuta, kertoo ravintolapäällikkö Mark Middleton.

DTM:ssä ei eroa vesilaatujen välillä tehdä. Erikseen tilattu vesi maksaa 2,60 euroa, tilasipa sen pullosta tai hanasta nautittuna.

”Olemme huomanneet asiakkaiden kanssa keskustellessa, että hanavesi valitaan pullotetun veden tilalle lähinnä ympäristösyistä. Samanaikaisesti iso osa asiakkaista kuitenkin toivoo vettä pullossa, jotta vesi ei läiky joratessa”, ravintolapäällikkö Tomi Häkkinen kertoo.

Jos vettä päätyy tilaamaan parikin kertaa illan aikana, saa nesteytyksestä maksaa siis jo useita euroja osassa Helsingin yökerhoista.

Vedestä rahaa pyytävien yökerhojen yleisin perustelu on se, että veden myynti on palvelu siinä missä muidenkin juomien myyminen. Samoin vastauksissa korostetaan, ettei vedestä rahan pyytäminen ole mitenkään poikkeuksellista.

”Ravintolan juomatuotteiden hinnat koostuvat pääosin muista kuluista kuin itse tuotteesta. Tämän vuoksi veloitamme vedestä maksun, mikä on alalla melko yleinen käytäntö”, Kitta Pappinen sanoo.

Mark Middletonin mukaan olennaista on se, että vaikka vesi ei maksa, siihen liittyvät asiat maksavat.

”Kuluja tulee laseista, henkilökunnasta, lasien pesemisestä ja niiden palauttamisesta takaisin esille.”

Tomi Häkkinen myöntää, että kyse on myös siitä, että kaikki mahdolliset tulovirrat on hyödynnettävä. Arkijuhliminen on vähentynyt, joten isot asiakasmäärät painottuvat enää perjantai- ja lauantaiöihin. Aikaa tarvittavien tulojen keräämiseen on koko ajan vähemmän.

”Ennen maksullisesta vedestä tuli enemmän palautetta, mutta nyt siitä ei tule pahemmin kommentteja. Ihmiset ovat hyväksyneet sen aika hyvin osaksi normaalia käytäntöä”, Häkkinen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat
 • Helsinki
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

 2. 2

  Kun tunnettu ihminen kuolee, suomalaiset ryntäävät hänen Wikipedia-sivulleen – kokosimme tiedot kolmen vuoden ajalta nähdäksemme kuka kiinnostaa

 3. 3

  Jos seksuaalinen häirintä oli niin pahaa, miksei poliisille ilmoitettu, kysyi Donald Trump – ja sai vastaansa ryöpyn kertomuksia siitä miten vaikeaa seksuaalisesta häirinnästä on puhua

 4. 4

  Tällainen on ”kaikkien aikojen törkyisin tv-sarja”, jonka osallistujat voivat tienata paremmin kuin huippuyliopistoissa opiskelleet – ja näin sen Suomi-versiossa käy

 5. 5

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 6. 6

  Tinder ärsyttää monia niin paljon, että siitä on luovuttu kokonaan – selvitimme, mitä deittisovelluksia kannattaa kokeilla välttääkseen Tinderin huonot puolet

 7. 7

  Vegaaninen kahvila Voima tarjoaa tuhteja herkkuja ja joogatunteja Vallilassa

 8. 8

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 9. 9

  Keikalla tänään: Suomalaista chansonia ranskalaisille

  Tilaajille
 10. 10

  Cheekin äänekkäät bileet häiritsevät naapureita Töölössä, kertoo Seiska

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

 2. 2

  Kun tunnettu ihminen kuolee, suomalaiset ryntäävät hänen Wikipedia-sivulleen – kokosimme tiedot kolmen vuoden ajalta nähdäksemme kuka kiinnostaa

 3. 3

  Jos seksuaalinen häirintä oli niin pahaa, miksei poliisille ilmoitettu, kysyi Donald Trump – ja sai vastaansa ryöpyn kertomuksia siitä miten vaikeaa seksuaalisesta häirinnästä on puhua

 4. 4

  Vegaaninen kahvila Voima tarjoaa tuhteja herkkuja ja joogatunteja Vallilassa

 5. 5

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 6. 6

  ”Hänen pitäisi hymyillä enemmän” – Marvelin ensimmäinen naissupersankarin traileri julki, alle hetkessä internetin huomio kiinnittyi siihen ettei hän hymyile nätisti

 7. 7

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 8. 8

  Tältä näyttävät baarimestareiden suosittelemat trendi­cocktailit – Nyt niitä saa ympäri Helsinkiä, koska suomalaiset ovat oppineet, mitä cocktail on oikeasti

 9. 9

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 10. 10

  Tällainen on ”kaikkien aikojen törkyisin tv-sarja”, jonka osallistujat voivat tienata paremmin kuin huippuyliopistoissa opiskelleet – ja näin sen Suomi-versiossa käy

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 2. 2

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 3. 3

  Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

 4. 4

  Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

 5. 5

  Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

 6. 6

  Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

 7. 7

  Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

 8. 8

  Tältä näyttävät baarimestareiden suosittelemat trendi­cocktailit – Nyt niitä saa ympäri Helsinkiä, koska suomalaiset ovat oppineet, mitä cocktail on oikeasti

 9. 9

  Kolumni: Datavakoilu on menossa syvemmälle minuuteen kuin koskaan – Spotify vakoilee käyttäjiensä tunnetiloja, ja se on samaan aikaan sekä häikäilemätöntä että nerokasta

 10. 10

  ”Hänen pitäisi hymyillä enemmän” – Marvelin ensimmäinen naissupersankarin traileri julki, alle hetkessä internetin huomio kiinnittyi siihen ettei hän hymyile nätisti

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille

 2. 2

  Venelaitureita ilman veneen kiinnityspaikkoja, helikopterin laskeutumisalustoja ja kallis rakennustyyli – video ja kuvat näyttävät Turun saariston poliisioperaation kohteet

 3. 3

  Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

 4. 4

  Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

  Tilaajille
 5. 5

  Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

 6. 6

  Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta

 7. 7

  Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”

 8. 8

  Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

 9. 9

  Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

  Tilaajille
 10. 10

  Kela: Viranomaisten kuuluu huolehtia ihmisistä – ”On vakava asia, jos lapsiperheellä ei ole riittävästi ruokaa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

 2. 2

  Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

  Tilaajille
 3. 3

  HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

 4. 4

  Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

 5. 5

  Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

  Tilaajille
 6. 6

  Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

 7. 7

  Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

 8. 8

  Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

 9. 9

  Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

 10. 10

  23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

 2. 2

  Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

 3. 3

  Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

 4. 4

  Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

  Tilaajille
 5. 5

  Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

 6. 6

  Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

 7. 7

  Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

  Tilaajille
 8. 8

  Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

  Tilaajille
 9. 9

  Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

 10. 10

  ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

 11. Näytä lisää
Uusimmat