Sunnuntaina Suomessa: Kendrick Lamar on tämän hetken paras räppäri, ja Barack Obamakin fanittaa häntä – koska musiikilla voi saada oikeasti muutoksen aikaan

Kendrick Lamar esiintyy sunnuntaina Flow-festivaalilla. Se on ensimmäinen Lamarin keikka Suomessa sitten vuoden 2013. Viidessä vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon.

”Flow'n päälavaa on mollattu viime vuosina niin monta kertaa ’Suomen suurimmaksi ulkoilmaravintolaksi’ ja sen esityksiä ’syömisen ja shampanjanjuomisen taustamusiikiksi’, ettei vitsi ole enää hauska.”

”Kalifornialainen räppäri Kendrick Lamar käänsi paikan kuitenkin edukseen. Hänen esityksensä oli aluksi leppoisaa, biiteiltään soulista ja jopa hieman loungesta ammentavaa räppiä.”

Näin kirjoitti kriitikko Oskari Onninen elokuussa 2013 HS:n keikka-arviossa.

Se on ennen tätä viikonloppua viimeisin kerta, kun Kendrick Lamar on ollut esiintymässä Suomessa.

Lamarista osattiin jo kesällä 2013 odottaa paljon – jopa ”hiphopin seuraavaa supertähteä”, kuten HS:n keikka-arviossa mainitaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rap-piireissä Lamarin nimi oli jo kaikille tuttu, eikä vuonna 1987 syntyneen nuoren muusikon lahjakkuutta kyseenalaistanut kukaan. Dr. Dren kaltaiset hiphop-legendat olivat kiinnostuneet Lamarista jo 2010-luvun alussa, ja vuonna 2012 julkaistu kakkoslevy Good Kid, M.A.A.D City oli ollut arvostelumenestys.

Vuonna 2013 Suomessa esiintyessään Lamar tiesi jo tarkalleen, mitä oli tekemässä.

Hän oli aloittanut uransa vain 16-vuotiaana, teki pian uransa aloittamisen jälkeen levytyssopimuksen Top Dawg Entertainment -nimisen pienen indie-levy-yhtiön kanssa ja alkoi vähitellen saavuttaa Kalifornian alueella mainetta mixtape-levytyksillään ja netissä julkaisemilla kappaleillaan.

Tästä kaikesta huolimatta Kendrick Lamar oli vielä vuoden 2013 Flow-keikkansa aikaan vasta hyvässä nosteessa oleva yhdysvaltalaisräppäri.

Sellainen, jota suuri yleisö ei vielä tiennyt erityisen hyvin ja joka ei ollut isojen festareiden pääesiintyjäosastoa. Suuria hittejä Lamarilla ei vielä ollut edellisen levyn suosiosta huolimatta.

Tämän takia Lamar oli ollut kuin vähän varkain Suomessa puolen vuoden aikana peräti kolme kertaa keikalla. Ensin esiintymässä talvella loppuunmyydyssä Circuksessa, sen jälkeen Pori Jazzilla ja vain kuukautta myöhemmin Flow-festivaalilla.

Lamarin tapaisia ”lupaavia hiphop-nimiä” on riittänyt Yhdysvalloissa koko 2000-luvun ajan.

Osa heistä ei onnistu koskaan saavuttamaan niin suurta suosiota kuin voisi odottaa. Osa menestyy, muttei silti nouse maailmantähtien luokkaan.

Sitten on muutamia, joista tulee yksiä aikakautensa kuunnelluimpia muusikoita.

Kendrick Lamar on yksi heistä.

Sitä on vaikea kiistää, kun ottaa huomioon, että Lamarin viime vuonna julkaistua Humble-jättihittiä on kuunneltu Spotifyssa 877 miljoonaa kertaa. Sillä yltää Spotifyssa 25 kaikkien aikojen eniten kuunnellun kappaleen listalle.

Eikä Humble ole yksittäinen poikkeus. Samaisen levyn DNA-kappaletta on kuunneltu 425 miljoonaa kertaa ja tämän vuoden Black Panther -hittielokuvaa varten tehtyä All The Stars -kappaletta 450 miljoonaa kertaa. Lisäksi Lamarin ja Sian versio The Greatest -kappaleesta on kerännyt myös yli 400 miljoonaa kuuntelua. Yli sadan miljoonan kuuntelun kappaleita Lamarilla on kymmenen.

Miten tähän pisteeseen on tultu?

Yksi ratkaiseva käännekohta nähtiin vain muutama päivä Lamarin edellisen Suomen-keikan jälkeen.

Flow-festivaalia seuraavalla viikolla julkaistiin Big Sean -nimisen räppärin kappale Control, jolla Lamar on mukana. Siinä Lamar kutsuu itseään ”New Yorkin kuninkaaksi” ja antaa täyslaidallisen monille muille samaan aikaan nousussa olleille nuorille räppäreille.

”But this is hip-hop, and them niggas should know what time it is / And that goes for Jermaine Cole, Big K.R.I.T., Wale / Pusha T, Meek Millz, A$AP Rocky, Drake / Big Sean, Jay Electron', Tyler, Mac Miller / I got love for you all, but I'm tryna murder you niggas / Tryna make sure your core fans never heard of you niggas / They don't wanna hear not one more noun or verb from you niggas”

Usea räppäri loukkaantui Lamarin riimeistä, ja kappaleesta seurasi muutaman viikon kestänyt kuohunta. Sen aikana Lamarin seuraajamäärä Twiitissä moninkertaistui, ja tietoisuus Lamarista kasvoi räjähdysmäisesti.

Control-kappaleen sanat eivät tehneet vielä Kendrick Lamarista kaikkien tuntemaa suurtähteä, mutta ponnahduslauta kappale kuitenkin oli.

Seuraava iso askel oli vuonna 2015 julkaistu levy To Pimp a Butterfly, joka nousi listaykköseksi ja toi Lamarille Grammy-palkinnon. Kriitikot ovat pitäneet sitä yhtenä nykypäivän parhaimmista hiphop-levyistä. Levyllä oli myös Lamarin ensimmäinen isohko hittikappale King Kunta.

Silti vielä To Pimp a Butterfly -levykään ei noussut levyksi, jonka kappaleet soivat kaikkialla.

Sen aseman saavutti viime vuonna julkaistu levy Damn, joka teki viimeistään Lamarista megatähden ja toi räppärille paitsi Grammy-palkinnon myös Pulitzerin.

Damn-levyn julkaisun jälkeen Lamar oli yhtäkkiä kaikkialla ympäri maailmaa, Suomessakin. Täällä Damn pysyi albumilistalla lähes vuoden ajan.

Lamarin levyihin tiivistyy kaksi asiaa, jotka tekevät Lamarista poikkeuksellisen hittiartistin.

Ensimmäinen on se, miten Lamar räppää.

Lamarin tekninen kyvykkyys on poikkeuksellista. Viimeistään To Pimp a Butterflyn jälkeen kriitikot alkoivat kutsua Lamaria ”sukupolvensa parhaaksi räppäriksi”, eivätkä syyttä.

Lamarin tapa räpätä todella intensiivisesti, vaihtaa tempoa luontevasti ja kuulostaa äärimmäisen uskottavalta on jotain, mikä on ihan toisella tasolla kuin suurimmalla osalla nykypäivän suosituista räppäreistä. Eikä se ole muiden huonoutta, vaan Lamarin poikkeuksellista lahjakkuutta.

Toinen – ja vielä suurempi – asia Lamarin suosiossa on silti se, mistä hän räppää.

Lamarin kappaleissa on toki myös tyypillisiä rap-lyriikan kliseitä, johon kuuluu esimerkiksi oman menestyksen korostaminen ja muiden räppäreiden mollaaminen. Juuri tätä tyyliä edustaa esimerkiksi hittikappale Humble.

Silti isolta osin Lamarin kappaleissa on kyse sellaisesta yhteiskunnallisesta kommentoinnista, johon vain harva räppäri on kappaleillaan yltänyt.

Lamar räppää kappaleillaan avoimesti omakohtaisista kokemuksistaan, kasvustaan Comptonin kaupungissa Kaliforniassa, siellä kokemistaan nuoruuden vaikeuksista ja omista ongelmistaan. Samalla Lamar käsittelee perusteellisesti amerikkalaisen yhteiskunnan ongelmia.

Erityisen voimakkaasti hän on ottanut kantaa tummaihoisten oikeuksien puolesta ja arvostellut heidän heikkoa asemaansa. Lamarin kappale Alright nousi Black Lives Matter -kansanliikkeen tunnuskappaleeksi ja on esimerkki siitä, että musiikilla voi halutessaan tehdä politiikkaa ja jopa yrittää muuttaa maailmaa.

Lamar ei ole missään vaiheessa uraansa arkaillut sitä, ja siksi hän on paitsi suosittu, myös poikkeuksellisen merkittävä muusikko.

Itse asiassa niin merkittävä, että Yhdysvaltojen entinen presidentti Barack Obama ilmoitti vuonna 2015, että Lamarin kappale How Much a Dollar Cost oli hänen suosikkikappaleensa tuona vuonna. Myöhemmin Obama kutsui Lamarin luokseen, ja kaksikko keskusteli siitä, miten köyhissä lähiöissä asuvien asemaa voitaisiin parantaa.

Lisäksi Obama sanoi Lamarille jotain, mikä tiivistää tietyllä tavalla entisen presidentin ja räppärin yhteyden – ja samalla Lamarin poikkeuksellisuuden muusikkona.

”Voitko uskoa, että me molemmat istumme tässä Oval Officessa?”

Edellisen Flow-keikkansa aikaan Lamar ei olisi ehkä vielä uskonut sitä.

Nyt Obaman tapaamisestakin on aikaa jo yli kaksi vuotta, ja sunnuntai-iltana Flow-festivaalin päälavalle palaavasta Lamarista on tullut samalla yksi suurimmista nimistä, joka on 2010-luvulla esiintynyt suomalaisella festarilla.

Vertaus Kanye Westin keikkaan vuoden 2011 Flow-festivaalilla ei ole yhtään liioiteltu. Silloin Westistä puhuttiin ”festivaalin historian suurimpana buukkauksena”.

Sen jälkeen Flow-festivaalin historiassa on riittänyt isoja buukkauksia, mutta Lamar on silti yksi Flow’n historian kalleimmista esiintyjistä.

Sunnuntaina Lamarilla on tilaisuus osoittaa, että hän on sen kaiken arvoinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Rap-musiikki
 • Flow-festivaali
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Hirtto- tai mestaustuomion saattoi 1600-luvun Ruotsi-Suomessa saada ihmisen tappamisesta tai vaikka avioliiton ulkopuolisesta suhteesta

 2. 2

  Weekend-festivaalin artistiesittelyt aiheuttavat hilpeyttä – Testaa, tunnistatko esiintyjät sekavista kuvauksista

 3. 3

  Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

 4. 4

  Tuure Boelius, 17, sai tappouhkauksia tehtyään kappaleen lätkäjätkän ja pojan ihastumisesta – Nyt asiaan ovat puuttuneet Teemu Selänne, Jääkiekkoliitto ja ruotsalainen iltapäivälehti

 5. 5

  Näissä bailataan! Tässä yli 30 Helsingin aamuyön menopaikkaa

 6. 6

  Blockfestin pääesiintyjäksi tarkoitettu jenkkiräppäri Travis Scott on perunut keikkansa

 7. 7

  Testasimme kolme Flow’n uutuusravintolaa ja yhden klassikon – tällaista ruokaa Flow-festivaalilla saa tänä vuonna

 8. 8

  ”Älä sitten seuraavalla kerralla luule, että menuja voi aina muutella” – Sesonki Gastro Barin palvelu hämmentää, ja annosten kokonaisuus jää sekavaksi

 9. 9

  Tanskalainen muotimerkki Samsøe & Samsøe avaa ensimmäisen myymälänsä Helsinkiin

 10. 10

  Pikatestissä Mäkelänkadun huomaamaton kahvi- ja viinihuone, joka tuo kahvinsa ystävän suvun kahviviljelmältä Kolumbiasta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hirtto- tai mestaustuomion saattoi 1600-luvun Ruotsi-Suomessa saada ihmisen tappamisesta tai vaikka avioliiton ulkopuolisesta suhteesta

 2. 2

  Weekend-festivaalin artistiesittelyt aiheuttavat hilpeyttä – Testaa, tunnistatko esiintyjät sekavista kuvauksista

 3. 3

  Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

 4. 4

  Unkarin hallitus aikoo lopettaa sukupuolentutkimuksen yliopistoista, koska se ”muistuttaa ideologiaa eikä tiedettä” – maalla ei ole varaa ”samanlaiseen ylellisyyteen” kuin muutamassa pohjoisessa Euroopan maassa

 5. 5

  CMX-fani piirsi kuvan veljelleen, se annettiin bändille, ja kuva ilmestyi seuraavan CMX:n levyn kansivihkoon – nyt sitä myydään postikortteina

 6. 6

  Testasimme kolme Flow’n uutuusravintolaa ja yhden klassikon – tällaista ruokaa Flow-festivaalilla saa tänä vuonna

 7. 7

  Festareiden silmiinpistävät: Ruisrockiin vauvoiksi pukeutuneet Pekat, jotka häpeävät, mutta kertovat herättävänsä naisten äidilliset vaistot

 8. 8

  Blockfestin pääesiintyjäksi tarkoitettu jenkkiräppäri Travis Scott on perunut keikkansa

 9. 9

  Benjamin Peltonen oli Suomen ensimmäinen Instagram-sensaatio, kunnes ei enää halunnut olla – koska tykkäykset alkoivat määrittää, mitä hän ajattelee itsestään

 10. 10

  Festareiden silmiinpistävät: Provinssin Iiro, joka rokkaa mekko päällä sukuelimet piiloon teipattuna

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

 2. 2

  Kesken keikan huudellut fani aloitti Britney Spearsin keikoilla hitti-ilmiön, jolle Spears itsekin nauraa – Ja nyt sitä hehkuttaa myös Spearsin miesystävä

 3. 3

  Benjamin Peltonen oli Suomen ensimmäinen Instagram-sensaatio, kunnes ei enää halunnut olla – koska tykkäykset alkoivat määrittää, mitä hän ajattelee itsestään

 4. 4

  Näistä asioista on tämän vuoden Flow-muoti tehty – Soitimme festaripukeutumisen asiantuntijoille ja selvitimme, mitkä ovat tämän vuoden tärkeimmät tyyliohjeet

 5. 5

  Unkarin hallitus aikoo lopettaa sukupuolentutkimuksen yliopistoista, koska se ”muistuttaa ideologiaa eikä tiedettä” – maalla ei ole varaa ”samanlaiseen ylellisyyteen” kuin muutamassa pohjoisessa Euroopan maassa

 6. 6

  Tämä Suomessa kuvattu video on nyt Turkin Twitterin puheenaihe – koska turkkilaisten on vaikea käsittää, miksi videolla kukaan ei törmäile törmäilyautoilla

 7. 7

  Tällainen on ”kaikkien aikojen törkyisin tv-sarja”, jonka osallistujat voivat tienata paremmin kuin huippuyliopistoissa opiskelleet – ja näin sen Suomi-versiossa käy

 8. 8

  Weekend-festivaalin artistiesittelyt aiheuttavat hilpeyttä – Testaa, tunnistatko esiintyjät sekavista kuvauksista

 9. 9

  Testasimme kolme Flow’n uutuusravintolaa ja yhden klassikon – tällaista ruokaa Flow-festivaalilla saa tänä vuonna

 10. 10

  CMX-fani piirsi kuvan veljelleen, se annettiin bändille, ja kuva ilmestyi seuraavan CMX:n levyn kansivihkoon – nyt sitä myydään postikortteina

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

 2. 2

  Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

 3. 3

  ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

  Tilaajille
 4. 4

  Mies putosi mereen Hakaniemen sillalta

 5. 5

  Nainen putosi maahan viidennestä kerroksesta Mäkelänkadulla Helsingissä

 6. 6

  Jopa miljoona suomalaista kärsii nivelrikosta – Tutkija neuvoo, miten polvikivun kanssa pärjää ja milloin kannattaa hakeutua lääkäriin

 7. 7

  Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

  Tilaajille
 8. 8

  Miksi katolisesta kirkosta paljastuu toistuvasti lasten hyväksikäyttöä? Tutkijat selittävät asiaa muun muassa pappien poikkeuksellisella valta-asemalla

 9. 9

  Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

  Tilaajille
 10. 10

  Madonna muutti musiikkimaailman – 60 vuotta täyttävä pop-ikoni räjäytti naisenergian 1980-luvulla, eikä häntä ole saatu vieläkään vaiennettua

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

  Tilaajille
 2. 2

  Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

 3. 3

  Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

  Tilaajille
 4. 4

  Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

 5. 5

  Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

 6. 6

  Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

 7. 7

  Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

 8. 8

  Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

 9. 9

  Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

  Tilaajille
 10. 10

  Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

  Tilaajille
 2. 2

  Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

 3. 3

  Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

  Tilaajille
 4. 4

  Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

 5. 5

  Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

  Tilaajille
 6. 6

  Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

 7. 7

  Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

 8. 8

  Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

 9. 9

  Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

  Tilaajille
 10. 10

  Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Kuiva ja kuuma kesä paljasti arkeologeille ennennäkemättömiä merkkejä Britannian esihistoriasta – ilmakuvista löytyi myös roomalaisten maatila
 3. Suomi nousi vakuuttavasti voittoon oltuaan ensin täysin sillassa – Viro kaatui EM-karsintojen avauksessa viidessä erässä: ”Olisi ollut paikka hävitä 0–3, mutta se ei kuulu joukkueen tapoihin”
 4. Madonna muutti musiikkimaailman – 60 vuotta täyttävä pop-ikoni räjäytti naisenergian 1980-luvulla, eikä häntä ole saatu vieläkään vaiennettua
 5. Luisuuko syöksyvän liiran kanssa kamppaileva Turkki Venäjän syliin? HS keräsi vastaukset olennaisiin kysymyksiin valuuttakriisin seurauksista
 6. Otavamedia aloittaa jälleen yt-neuvottelut
 7. Tunti sitten
 8. Sauli Niinistöä käsittelevän kirjan tekijä pitää kiinni väitteistään – ”Jos tasavallan presidentti antaa ymmärtää, se voidaan kokea painostamisena”
 9. Mies putosi mereen Hakaniemen sillalta
 10. Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistuu EU-puheenjohtajamaa Itävallan ulkoministerin Karin Kneisslin häihin
 11. Mestarisuosikki Manchester Citylle ikäviä uutisia heti kauden alkajaisiksi – belgialaistähti Kevin De Bruyne mahdollisesti kuukausia sivussa
 12. 2 tuntia sitten
 13. Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen
 14. Näytä lisää