Sunnuntaina Suomessa: Kendrick Lamar on tämän hetken paras räppäri, ja Barack Obamakin fanittaa häntä – koska musiikilla voi saada oikeasti muutoksen aikaan

Kendrick Lamar esiintyy sunnuntaina Flow-festivaalilla. Se on ensimmäinen Lamarin keikka Suomessa sitten vuoden 2013. Viidessä vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon.

”Flow'n päälavaa on mollattu viime vuosina niin monta kertaa ’Suomen suurimmaksi ulkoilmaravintolaksi’ ja sen esityksiä ’syömisen ja shampanjanjuomisen taustamusiikiksi’, ettei vitsi ole enää hauska.”

”Kalifornialainen räppäri Kendrick Lamar käänsi paikan kuitenkin edukseen. Hänen esityksensä oli aluksi leppoisaa, biiteiltään soulista ja jopa hieman loungesta ammentavaa räppiä.”

Näin kirjoitti kriitikko Oskari Onninen elokuussa 2013 HS:n keikka-arviossa.

Se on ennen tätä viikonloppua viimeisin kerta, kun Kendrick Lamar on ollut esiintymässä Suomessa.

Lamarista osattiin jo kesällä 2013 odottaa paljon – jopa ”hiphopin seuraavaa supertähteä”, kuten HS:n keikka-arviossa mainitaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rap-piireissä Lamarin nimi oli jo kaikille tuttu, eikä vuonna 1987 syntyneen nuoren muusikon lahjakkuutta kyseenalaistanut kukaan. Dr. Dren kaltaiset hiphop-legendat olivat kiinnostuneet Lamarista jo 2010-luvun alussa, ja vuonna 2012 julkaistu kakkoslevy Good Kid, M.A.A.D City oli ollut arvostelumenestys.

Vuonna 2013 Suomessa esiintyessään Lamar tiesi jo tarkalleen, mitä oli tekemässä.

Hän oli aloittanut uransa vain 16-vuotiaana, teki pian uransa aloittamisen jälkeen levytyssopimuksen Top Dawg Entertainment -nimisen pienen indie-levy-yhtiön kanssa ja alkoi vähitellen saavuttaa Kalifornian alueella mainetta mixtape-levytyksillään ja netissä julkaisemilla kappaleillaan.

Tästä kaikesta huolimatta Kendrick Lamar oli vielä vuoden 2013 Flow-keikkansa aikaan vasta hyvässä nosteessa oleva yhdysvaltalaisräppäri.

Sellainen, jota suuri yleisö ei vielä tiennyt erityisen hyvin ja joka ei ollut isojen festareiden pääesiintyjäosastoa. Suuria hittejä Lamarilla ei vielä ollut edellisen levyn suosiosta huolimatta.

Tämän takia Lamar oli ollut kuin vähän varkain Suomessa puolen vuoden aikana peräti kolme kertaa keikalla. Ensin esiintymässä talvella loppuunmyydyssä Circuksessa, sen jälkeen Pori Jazzilla ja vain kuukautta myöhemmin Flow-festivaalilla.

Lamarin tapaisia ”lupaavia hiphop-nimiä” on riittänyt Yhdysvalloissa koko 2000-luvun ajan.

Osa heistä ei onnistu koskaan saavuttamaan niin suurta suosiota kuin voisi odottaa. Osa menestyy, muttei silti nouse maailmantähtien luokkaan.

Sitten on muutamia, joista tulee yksiä aikakautensa kuunnelluimpia muusikoita.

Kendrick Lamar on yksi heistä.

Sitä on vaikea kiistää, kun ottaa huomioon, että Lamarin viime vuonna julkaistua Humble-jättihittiä on kuunneltu Spotifyssa 877 miljoonaa kertaa. Sillä yltää Spotifyssa 25 kaikkien aikojen eniten kuunnellun kappaleen listalle.

Eikä Humble ole yksittäinen poikkeus. Samaisen levyn DNA-kappaletta on kuunneltu 425 miljoonaa kertaa ja tämän vuoden Black Panther -hittielokuvaa varten tehtyä All The Stars -kappaletta 450 miljoonaa kertaa. Lisäksi Lamarin ja Sian versio The Greatest -kappaleesta on kerännyt myös yli 400 miljoonaa kuuntelua. Yli sadan miljoonan kuuntelun kappaleita Lamarilla on kymmenen.

Miten tähän pisteeseen on tultu?

Yksi ratkaiseva käännekohta nähtiin vain muutama päivä Lamarin edellisen Suomen-keikan jälkeen.

Flow-festivaalia seuraavalla viikolla julkaistiin Big Sean -nimisen räppärin kappale Control, jolla Lamar on mukana. Siinä Lamar kutsuu itseään ”New Yorkin kuninkaaksi” ja antaa täyslaidallisen monille muille samaan aikaan nousussa olleille nuorille räppäreille.

”But this is hip-hop, and them niggas should know what time it is / And that goes for Jermaine Cole, Big K.R.I.T., Wale / Pusha T, Meek Millz, A$AP Rocky, Drake / Big Sean, Jay Electron', Tyler, Mac Miller / I got love for you all, but I'm tryna murder you niggas / Tryna make sure your core fans never heard of you niggas / They don't wanna hear not one more noun or verb from you niggas”

Usea räppäri loukkaantui Lamarin riimeistä, ja kappaleesta seurasi muutaman viikon kestänyt kuohunta. Sen aikana Lamarin seuraajamäärä Twiitissä moninkertaistui, ja tietoisuus Lamarista kasvoi räjähdysmäisesti.

Control-kappaleen sanat eivät tehneet vielä Kendrick Lamarista kaikkien tuntemaa suurtähteä, mutta ponnahduslauta kappale kuitenkin oli.

Seuraava iso askel oli vuonna 2015 julkaistu levy To Pimp a Butterfly, joka nousi listaykköseksi ja toi Lamarille Grammy-palkinnon. Kriitikot ovat pitäneet sitä yhtenä nykypäivän parhaimmista hiphop-levyistä. Levyllä oli myös Lamarin ensimmäinen isohko hittikappale King Kunta.

Silti vielä To Pimp a Butterfly -levykään ei noussut levyksi, jonka kappaleet soivat kaikkialla.

Sen aseman saavutti viime vuonna julkaistu levy Damn, joka teki viimeistään Lamarista megatähden ja toi räppärille paitsi Grammy-palkinnon myös Pulitzerin.

Damn-levyn julkaisun jälkeen Lamar oli yhtäkkiä kaikkialla ympäri maailmaa, Suomessakin. Täällä Damn pysyi albumilistalla lähes vuoden ajan.

Lamarin levyihin tiivistyy kaksi asiaa, jotka tekevät Lamarista poikkeuksellisen hittiartistin.

Ensimmäinen on se, miten Lamar räppää.

Lamarin tekninen kyvykkyys on poikkeuksellista. Viimeistään To Pimp a Butterflyn jälkeen kriitikot alkoivat kutsua Lamaria ”sukupolvensa parhaaksi räppäriksi”, eivätkä syyttä.

Lamarin tapa räpätä todella intensiivisesti, vaihtaa tempoa luontevasti ja kuulostaa äärimmäisen uskottavalta on jotain, mikä on ihan toisella tasolla kuin suurimmalla osalla nykypäivän suosituista räppäreistä. Eikä se ole muiden huonoutta, vaan Lamarin poikkeuksellista lahjakkuutta.

Toinen – ja vielä suurempi – asia Lamarin suosiossa on silti se, mistä hän räppää.

Lamarin kappaleissa on toki myös tyypillisiä rap-lyriikan kliseitä, johon kuuluu esimerkiksi oman menestyksen korostaminen ja muiden räppäreiden mollaaminen. Juuri tätä tyyliä edustaa esimerkiksi hittikappale Humble.

Silti isolta osin Lamarin kappaleissa on kyse sellaisesta yhteiskunnallisesta kommentoinnista, johon vain harva räppäri on kappaleillaan yltänyt.

Lamar räppää kappaleillaan avoimesti omakohtaisista kokemuksistaan, kasvustaan Comptonin kaupungissa Kaliforniassa, siellä kokemistaan nuoruuden vaikeuksista ja omista ongelmistaan. Samalla Lamar käsittelee perusteellisesti amerikkalaisen yhteiskunnan ongelmia.

Erityisen voimakkaasti hän on ottanut kantaa tummaihoisten oikeuksien puolesta ja arvostellut heidän heikkoa asemaansa. Lamarin kappale Alright nousi Black Lives Matter -kansanliikkeen tunnuskappaleeksi ja on esimerkki siitä, että musiikilla voi halutessaan tehdä politiikkaa ja jopa yrittää muuttaa maailmaa.

Lamar ei ole missään vaiheessa uraansa arkaillut sitä, ja siksi hän on paitsi suosittu, myös poikkeuksellisen merkittävä muusikko.

Itse asiassa niin merkittävä, että Yhdysvaltojen entinen presidentti Barack Obama ilmoitti vuonna 2015, että Lamarin kappale How Much a Dollar Cost oli hänen suosikkikappaleensa tuona vuonna. Myöhemmin Obama kutsui Lamarin luokseen, ja kaksikko keskusteli siitä, miten köyhissä lähiöissä asuvien asemaa voitaisiin parantaa.

Lisäksi Obama sanoi Lamarille jotain, mikä tiivistää tietyllä tavalla entisen presidentin ja räppärin yhteyden – ja samalla Lamarin poikkeuksellisuuden muusikkona.

”Voitko uskoa, että me molemmat istumme tässä Oval Officessa?”

Edellisen Flow-keikkansa aikaan Lamar ei olisi ehkä vielä uskonut sitä.

Nyt Obaman tapaamisestakin on aikaa jo yli kaksi vuotta, ja sunnuntai-iltana Flow-festivaalin päälavalle palaavasta Lamarista on tullut samalla yksi suurimmista nimistä, joka on 2010-luvulla esiintynyt suomalaisella festarilla.

Vertaus Kanye Westin keikkaan vuoden 2011 Flow-festivaalilla ei ole yhtään liioiteltu. Silloin Westistä puhuttiin ”festivaalin historian suurimpana buukkauksena”.

Sen jälkeen Flow-festivaalin historiassa on riittänyt isoja buukkauksia, mutta Lamar on silti yksi Flow’n historian kalleimmista esiintyjistä.

Sunnuntaina Lamarilla on tilaisuus osoittaa, että hän on sen kaiken arvoinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Rap-musiikki
 • Flow-festivaali
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Olympiamitalisti Adam Rippon on rakastettu homoikoni, joka on suututtanut Donald Trumpin pojan – Nyt hän kertoo, miten tutustui suomalaiseen miesystäväänsä vahingossa

 2. 2

  Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

 3. 3

  Ajattelet sosiaalista mediaa väärin, sanoo Piilaakson pioneeri – rahaa ei tehdä mainostamisella vaan käytöksemme kokonaisvaltaisella muokkaamisella

 4. 4

  Kolme tutkijaa kirjoitti uskomattomia hölynpöly­artikkeleita feministisiin julkaisuihin ja sai osan niistä läpi – kysyimme suomalaistutkijoilta, mitä se kertoo feministisen tutkimuksen tasosta

 5. 5

  Seksuaalisen häirinnän uhrin elämä jää pahimmillaan elämättä – Twitterissä miehiä heräteltiin esimerkillä, johon voivat samastua kaikki

 6. 6

  Pikatestissä ”sushipääkaupunki” Järvenpään automarketti, joka myy 30 000 sushipalaa viikossa – Hinta ja laatu kohtaavat, mutta riisi ei vastaa järjetöntä hehkutusta

 7. 7

  Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

 8. 8

  Tällainen on Barack Obaman virallinen muotokuva, joka sai internetin riemastumaan ja yleisön haukkomaan henkeä – Soitimme suomalaistaiteilijalle ja kysyimme, mikä kuvassa on niin hienoa

 9. 9

  Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

 10. 10

  Helsingin maan alle on rakennettu labyrintti, jonka tarkoituksena on opettaa jotain ihmisestä itsestään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

 2. 2

  Olympiamitalisti Adam Rippon on rakastettu homoikoni, joka on suututtanut Donald Trumpin pojan – Nyt hän kertoo, miten tutustui suomalaiseen miesystäväänsä vahingossa

 3. 3

  Ajattelet sosiaalista mediaa väärin, sanoo Piilaakson pioneeri – rahaa ei tehdä mainostamisella vaan käytöksemme kokonaisvaltaisella muokkaamisella

 4. 4

  Seksuaalisen häirinnän uhrin elämä jää pahimmillaan elämättä – Twitterissä miehiä heräteltiin esimerkillä, johon voivat samastua kaikki

 5. 5

  Pikatestissä ”sushipääkaupunki” Järvenpään automarketti, joka myy 30 000 sushipalaa viikossa – Hinta ja laatu kohtaavat, mutta riisi ei vastaa järjetöntä hehkutusta

 6. 6

  Tällainen on Barack Obaman virallinen muotokuva, joka sai internetin riemastumaan ja yleisön haukkomaan henkeä – Soitimme suomalaistaiteilijalle ja kysyimme, mikä kuvassa on niin hienoa

 7. 7

  Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

 8. 8

  Kolme tutkijaa kirjoitti uskomattomia hölynpöly­artikkeleita feministisiin julkaisuihin ja sai osan niistä läpi – kysyimme suomalaistutkijoilta, mitä se kertoo feministisen tutkimuksen tasosta

 9. 9

  Verottajan some oli jo keskiviikkona parasta ikinä, mutta nyt menee vielä paremmaksi: Verosihteeri kuiskuttelee verotuspäätöksistä ”aivo-orgasmivideoita” jäljitellen

 10. 10

  Nämä naisräppärit ovat kyllästyneet siihen että naisten seksuaalisuus on joko "miesten kiihottumista tai lastentekoa varten" – ja lupaavat syödä vihakommentit aamupalaksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

 2. 2

  Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

 3. 3

  Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

 4. 4

  Ajattelet sosiaalista mediaa väärin, sanoo Piilaakson pioneeri – rahaa ei tehdä mainostamisella vaan käytöksemme kokonaisvaltaisella muokkaamisella

 5. 5

  Jussi Halla-Aho tviittasi ”kuntopyörällä sähköä polkevista mamuista” – Miten poliittinen retoriikka muuttui sellaiseksi, että tällaiset heitot ovat mahdollisia? Kysyimme professorilta

 6. 6

  Äidin twiitti lähti viraaliksi, kun hän kertoi poikansa pelkäävän treffejä, koska miehiä syytetään nyt niin herkästi – järisyttävän nolo tarina johti hienoihin meemeihin ja hyvän mielen lopetukseen

 7. 7

  Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

 8. 8

  Nämä naisräppärit ovat kyllästyneet siihen että naisten seksuaalisuus on joko "miesten kiihottumista tai lastentekoa varten" – ja lupaavat syödä vihakommentit aamupalaksi

 9. 9

  Pikatestissä kauppakeskus Redin ravintolatarjonta – buffetit jyräävät, ja ruoka muistuttaa huoltoasemien salaattipöytää

 10. 10

  Toksinen maskuliinisuus rehottaa keikoillakin, eikä se ole vitsi – nyt nyrkkeilijä Niklas Räsänen kertoo, miten sai nuorena turpaan, koska ei ollut oikeanlainen mies

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Suomen snookertaituri Robin Hull sairastui vakavasti: Käsi vapisee niin että ura on lopetettava

 2. 2

  Uutistoimistot: Oppilaitoksessa räjähti Krimillä, useita ihmisiä kuollut

 3. 3

  Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

 4. 4

  Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

 5. 5

  Maailmankuulu sotavalokuvaaja Robert Capa otti valokuvan, joka muutti jalkapallolegenda Éric Cantonan elämän: ”Onko se todella hän?”

 6. 6

  Olympiamitalisti Adam Rippon on rakastettu homoikoni, joka on suututtanut Donald Trumpin pojan – Nyt hän kertoo, miten tutustui suomalaiseen miesystäväänsä vahingossa

 7. 7

  Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

 8. 8

  Suursijoittaja viimeistelee rahanpesu­ilmoituksen tekemistä Nordeasta myös Suomen viranomaisille – HS käy läpi, mistä tapauksessa on kyse

 9. 9

  Väkivaltainen exä tarkkaili kumppaniaan älyjääkaapin avulla – Älylaitteilla ja niiden vakoiluohjelmilla tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa, jossa rajana on vain mielikuvitus

  Tilaajille
 10. 10

  JHL protestoi irtisanomislakia kahden päivän lakolla, mukana yli 10 000 työntekijää, kouluissa ja vanhuspalveluissa ei välttämättä ruokaa – Tehy ja Super vuoronvaihtokieltoon

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Raaka joukkotappelu Konalassa keskellä kirkasta päivää: Kaksi epäiltyä tapon yritystä ja kaksi pahoinpitelyä – poliisi otti kiinni kuusi ihmistä

 2. 2

  Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

 3. 3

  Sakot voi saada myös 24 tunnin paikalla, koska pysäköinninvalvojilla on salapoliisi­keinonsa – seitsemän kysymystä ja vastausta parkkikiekon käytöstä

 4. 4

  Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

 5. 5

  Europol pyytää apua hyväksikäyttö­tapausten selvittämisessä: Tiedätkö, missä kaupungissa tämä kuva on otettu?

 6. 6

  Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

 7. 7

  Aku Louhimies väittää ohjauspestinsä kansainvälisessä sarjassa olevan katkolla Ylen toimittajan takia – Ohjaajan agentti: Toinen henkilö työskentelee nyt Louhimiehen jaksojen parissa

 8. 8

  Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

 9. 9

  Väkivaltainen exä tarkkaili kumppaniaan älyjääkaapin avulla – Älylaitteilla ja niiden vakoiluohjelmilla tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa, jossa rajana on vain mielikuvitus

  Tilaajille
 10. 10

  Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

  Tilaajille
 2. 2

  Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

 3. 3

  Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

 4. 4

  Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

  Tilaajille
 5. 5

  ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

  Tilaajille
 6. 6

  Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

 7. 7

  Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

 8. 8

  Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

 9. 9

  ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

  Tilaajille
 10. 10

  Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

 11. Näytä lisää