Onko Espoossa muutakin kuin prismoja ja bemarikuskeja? Lähdimme paikallisten kanssa selvittämään, mikä Krista Kososen kotikaupungissa on niin ihanaa

Espoo-päivää vietetään perjantaina ja lauantaina. Annoimme kahden paikallisen esitellä heidän kotikaupunkinsa parhaita puolia.

Haukilahden rannassa, aivan venesataman kyljessä sijaitsevan Cafe Mellstenin terassilla istuu kiireettömän näköisiä ihmisiä kauluspaidoissa ja sinivalkoisissa raidoissa. Loppukesän piinaamat ampiaiset kiertelevät korkeajalkaisten appelsiinimehulasien ja brie-juustolla täytettyjen croissanttien ympärillä. Harmaatukkainen ­pariskunta katselee siristellen lahdelle huurteiset tuopit ­edessään. Muutama purjevene halkoo välkkyviä laineita.

“Turvallinen, lämminhenkinen, kuin avoin syli”, luettelee pöydän ääressä hymyilevä Outi Hynynen, 23, kun olen pyytänyt häntä kuvailemaan Espoota. ­Jogurttiannosta lusikoiva Anniliina Lassila, 23, nyökyttelee ­vieressä ystävänsä sanoille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

“Tänään kun tulin pistäytymään kotona, kävi nopeasti mielessä, että laitanko edes pyörää lukkoon”, hän sanoo.

Hynynen kertoo, että hän on tullut vuonna 1994 perustettuun Cafe Mellsteniin Haukilahteen, espoolaisittain Jedaan, jo teini­aikoina yhdessä isänsä kanssa.

“Kun olen maannut sängyssä yksin ja ajatellut, että elämä on niin vaikeaa, silloin isä on sanonut, että lähdettäiskö kahville.”


Hyvien muistojen lisäksi täällä on meri, olennainen osa espoolaista sielunmaisemaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

“Espoossa on rantoja joka puolella”, Lassila selittää, “ja meri kuuluu arkeen.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sekä Hynynen että Lassila ovat syntyperäisiä espoolaisia, jotka ovat ennalta kertoneet rakastavansa kotikaupunkiaan. Tänään he ovat luvanneet viettää kanssani päivän Espoossa.

Sen aikana on tarkoitus selvittää, miksi ­Espoo on niin ihana.

“Jos jossain on kotoisa olo, niin täällä”, huokaisee Lassila, kun tulemme sisään automaattiovista Tapiolassa sijaitsevaan kulttuurikeskukseen. Arto Sipisen suunnittelema Kuunsilta-rakennus valmistui vuonna 1989, ja se oli aikoinaan Espoon kaupungin suurin kulttuuri-investointi. Nykyään kvartsihiekkaharkoista tehty valkoinen rakennus on kaupunginosan symboli ja ­sydän, jossa varmaan jokainen Espoossa koulunsa käynyt on luokkaretkeillyt.


Puutarhakaupunginosaksi ­rakennettu Tapiola on Hynyselle ja Lassilalle kaikkein rakkainta Espoota. Lassilan äiti on syntyjään tapiolalainen, ja molempien tärkeimmät muistot paikantuvat tänne: täällä on ystävystytty, ­rakastuttu, päätetty seurustelusta, päästy ripille ja juotu ensimmäiset kännit. Kulttuuritalon koivulattioita on kuljettu pianotunneille, kirjastoon ja kuoroesityksiin.

Pihan suihkulähteiden takaa pilkistelee Tapiolan kirkko, jossa Hynynen ja Lassila kertovat tavanneensa ensimmäistä kertaa kahdeksan vuotta aiemmin. Helsingin Sanomien lukijat äänestivät vuonna 2014 Suomen rumimmasta kirkosta, ja Tapiolan kirkko tuli äänestyksessä toiseksi.

“Tämä on niin väärin­ymmärretty rakennus”, Lassila tuhahtaa saapues­sam­me betoni­kuution varjoon, “minimalisti­nen ja yksin­­kertaisuu­des­saan vaikuttava.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lassilaa ymmärtää vasta, kun saapuu sisälle rakennukseen. Kirkkosalin betoniseinään osuu pala aurinkoa. Vain kastemaljassa kiertävän veden lorina rikkoo hiljaisuuden. “Yksi kaverini kutsuu tätä saatanantorjuntabunkkeriksi”, Lassila sanoo.

Ennen suuntaamista uimaretkelle Pohjois-Espooseen pysähdymme lyhyesti Villa Elfvikissä.

“Helsingissä ovat koulut ja menot, Espoossa luonto”, perustelee Lassila.

Jugend-huvilan ympärille levittäytyvä pieni Laajalahden luonnonsuojelualue muistuttaa pitkospuineen, laiduntavine lehmineen ja kaislikkoineen Helsingin Vanhankaupunginlahtea. Kehätielle on vain puoli kilometriä, mutta täällä saa silti sukeltaa hetkeksi koskemattomaan luontoon: hiekkatien varteen kaatuneita puita ei ole raivattu pois vaan jätetty maatumaan.

Helsingin ja Espoon rajalta ­löytyy myös Ursan aurinkokuntamalli. Aurinkokuntamme keskipiste, aurinko, sijaitsee Helsingin Pajamäessä ja muut planeetat mittakaavassa sen ympärillä.

“Jupiter taitaa olla täällä”, muistelee Lassila huvilan pihassa ja viittelöi paviljonkiin päin. ­Hetken kuluttua hän korjaa ­puhelimensa äärestä:

“Eikun Uranus!”

Auringon näkisi kuulemma ­kiikareilla laiturilta vähän matkan päästä, mutta meillä on jo kiire eteenpäin.

“Eikö menekin aika nopeasti, kun on Espoossa”, Hynynen sanoo ja nauraa.

Iltapäiväruuhka ei ole vielä alkanut, ja liikenne Turun moottoritiellä virtaa rauhallisesti.

“En ymmärrä, miksi juuri Espoolla on autoilumaine, kun kaikkialla Suomessa autoillaan”, Lassila pohtii, ja kiivastuu sitten: “Haluan tuoda esille, että olen 23-vuotias, minulla ei ole ajokorttia ja pyöräilen kaikkialle!”

“Joukkoliikenne on sitä paitsi Espoossa paras verrattuna mihin tahansa muuhun kaupunkiin, paitsi ehkä Helsinkiin”, sanoo Hynynen.

Lassila kertoo hiljattain ehdottaneensa eräälle ystävälleen muuttoa Espooseen. En todellakaan ryhdy espoolaiseksi bemarikuskiksi, oli ystävä vastannut.

“Hämmennyin, että mistä tämä tuli. Yhä elää niin vahva käsitys, että täällä pitäisi olla tietynlainen.”

Hynynen ja Lassila ovat yhtä mieltä siitä, että Espoossa saa olla sellainen kuin on.

“Minua hämmentää myös väite siitä, että Espoossa olisi vaan Prismoja”, Hynynen sanoo, “Espoossa on nimenomaan paljon pieniä, perinteisiä ostareita. ­Missä edes on joku Prisma!”

“No Olarissa on kyllä kaksi”, Lassila toteaa, ja molemmat purskahtavat nauruun.

Nousemme pois moottoritieltä. Huoltoasemat, Ikeat ja Gigantit jäävät taakse, kun roudan rikkoma tie kiemurtelee Bodom-järven rantaa, kulkee voimalinjojen ali, peltojen ja pienten metsiköiden reunoja. Maisemasta on vaikea päätellä missä päin Suomea olemme. Kokeeko espoolainen itsensä kaupunkilaiseksi?

Ei, vastaavat molemmat ensin.

“Tai kai se riippuu mihin vertaa”, Hynynen korjaa sitten.

Molemmat pohtivat, että ”oikeasti maalla” asuviin verrattuna espoolaiset ovat kaupunkilaisia, helsinkiläisten rinnalla taas ­eivät. Ja se, että voi olla vähän molempia, nauttia sekä kahvila­elämästä että sieniretkistä, on ­oikeastaan aika ihanaa.

Viisi kilometriä myöhemmin kyltit ilmoittavat Myllyjärven luonnonsuojelualueesta. Kiipeämme jyrkkää ylämäkeä ­kirkkaanvihreänä hehkuvan ­pähkinälehdon läpi. Mäen päällä rantakallioilla kasvaa mäntyjä. Synkät pilvet roikkuvat pienen järven takana, mutta aurinko paistaa vielä sinnikkäästi maiseman yli.

“Voi kyllä tässä Espoo-rakkaus vaan lisääntyy”, sanoo Lassila, kun hyppelemme kallioita pitkin kohti laituria, jolla makaa kaksi auringon­ottajaa silmät ummessa. Rannassa on pukukoppi, mutta uimapuvut voi vaihtaa päälle sen vieressä, kaatuneen puun ­rungolla istuen. Hiljaisuuden ­rikkovat vain kiljahdukset, kun Lassila kiipeää mäntyyn ripustettuun köyteen ja flengaa veteen.

Espoo on pääkaupunkiseudun kunnista pinta-alaltaan suurin. Täällä välimatkat ovat pitkiä, ­eikä kaupungilla ole varsinaista keskustaa. Etelä-Espoossa kasvaneelle pohjoinen saattaa olla yhtä vieras kuin Jakomäki ikänsä Haagassa asuneelle. Onko luonnon lisäksi olemassa espoolaista kulttuuria, joka yhdistää?

Paluumatkalla vastauksia alkaa putoilla takapenkiltä. On täällä kaupunginteatteri ja -museo ja vaikka mitä konsertteja. On oma elokuvafestivaali Espoo Ciné ja musiikkitapahtuma April Jazz. On Espoo-päivä, kaupunginosajuhlia ja tunnettuja arkkitehteja, kuten Sirenit. Leimallisesti ­espoolaisia taiteilijoita ei ­kummallekaan ensin tule ­mieleen.

“Eikö Arman Alizad ole Tapiolasta”, muistelee Hynynen. Hän vaipuu mietteisiin ja keksii:

“Ja Krista Kosonenkin on Espoosta!”

Paluumatkalla pistäydymme Espoon keskuksessa ja ihailemme hetken yli viisisataavuotiasta ­tuomiokirkkoa ja sen lähistölle levittäytyvää OBJEKTI 4 -ympäristötaidenäyttelyä. Vuonna 1987 valmistuneen Espoontorin ­parkkihalliin on levinnyt voimakas auringossa lämmenneiden roskien haju. Täällä karu ja ­kaunis, aarniometsä ja moottoritie, ostari ja installaatiotaide ­elävät rinnakkain.


Lähes kuudenkymmenen kilometrin jälkeen kierroksemme päättyy Tontunmäkeen. Uudenkarhea länsimetron asema on parin sadan metrin päässä, mutta täällä, Lassilan kotipesässä pääkaupungin kiire tuntuu ­kaukaiselta.

“Espoo on paikka, johon voi mennä, kun ei jaksa enää hälinää”, hän kiteyttää.

“Ja onhan se nyt ihana tunne, että on kotona”, vahvistaa Hynynen.

Espoo-päivä 24.–25.8. Katso ohjelma: www.espoopaiva.fi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoo
 • Kaupunkikulttuuri
 • Tapiola
 • Espoon keskus
 • Haukilahti
 • Kulttuuri
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

 2. 2

  Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

 3. 3

  Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

  Tilaajille
 4. 4

  House of Cards oli Netflixin ensimmäinen jättihitti, mutta nyt se on vain kohun keskelle joutunut varjo entisestä – näin sarja saa armollisen lopun viimeisellä kaudellaan

 5. 5

  Kommentti: Putouksen sketsihahmo­kilpailun piti olla kaikkea muuta kuin se nyt on – Yksi hahmo tiivistää sen, mikä vanhassa suunnitelmassa meni mönkään

 6. 6

  ”Mikä on Trumpy Bear, ja miksi?” Donald Trumpia parodioiva nalle­karhu ilmestyi televisioon, mutta syy uhkaa jäädä mysteeriksi

 7. 7

  Pikatestissä Merihaan trendikäs indonesialainen ravintola Bali Brunch, joka ei ratsasta eksotiikalla

 8. 8

  Kuuntelimme vanhan Muumit-sarjan uudet äänet, tällaisia ne ovat: Myystä katosi terä, Niiskuneiti ei ole enää bimbo

 9. 9

  Tällainen on Helsingin ensimmäinen kokonaan poke-kulhoille omistettu ravintola, jonka toiminta on salamannopeaa

 10. 10

  Arviossa Etu-Töölön ikivanha tanskalainen voileipäpaikka, toiminut jo 52 vuotta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

 2. 2

  House of Cards oli Netflixin ensimmäinen jättihitti, mutta nyt se on vain kohun keskelle joutunut varjo entisestä – näin sarja saa armollisen lopun viimeisellä kaudellaan

 3. 3

  Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

  Tilaajille
 4. 4

  Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

 5. 5

  Näyttelijät muistelevat sarjakuvalegenda Stan Leetä – ”Miljoonat meistä ovat niin paljon velkaa tälle miehelle, mutta kukaan ei yhtä paljon kuin minä”

 6. 6

  Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

 7. 7

  ”Mikä on Trumpy Bear, ja miksi?” Donald Trumpia parodioiva nalle­karhu ilmestyi televisioon, mutta syy uhkaa jäädä mysteeriksi

 8. 8

  Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

 9. 9

  Suhtautumisemme Jan Vapaavuoren presidenttiyteen kertoo kaiken siitä, mikä someajan moraalissa on pielessä

 10. 10

  Kotiruokalounasta ja keikkoja – Pikatestissä Suvilahden uusi ravintola, jonka lounas muistuttaa lähinnä työmaaruokalaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

 2. 2

  Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

 3. 3

  Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

  Tilaajille
 4. 4

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

 5. 5

  Juristinaisia opastettiin välttämään ”rintavaon vilauttelua” pikkujouluissa, koska se voi vaikuttaa työkaverin palaveri­ajatuksiin – soitimme tekstin kirjoittajalle

 6. 6

  Hollantilaiseläkeläinen vaatii oikeudessa virallista ikäänsä 20 vuotta nuoremmaksi – vetoaa oikeuteen korjata sukupuolta

 7. 7

  Suhtautumisemme Jan Vapaavuoren presidenttiyteen kertoo kaiken siitä, mikä someajan moraalissa on pielessä

 8. 8

  Tubettaja Mentaalisavuke julkaisi videon ”valkoisten heteromiesten kohtaamasta vääryydestä”, ja somessa repesi valtaisa keskustelu – tästä tapauksessa on kyse

 9. 9

  ”Kaiken maailman kommunistit kitisee joka asiasta tänä päivänä” – yrityksen lausunto mainonnan valvojalle nousi nettihitiksi ja lehtien otsikoihin, näin tapaus sai alkunsa

 10. 10

  Hikisissä paidoissa pyörivä skeittaaja hävisi senaattorikisan niukasti Texasissa, mutta nousi silti somen puheenaiheeksi – nyt hänestä toivotaan presidenttiehdokasta

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

 2. 2

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

 3. 3

  Mira nousi raitiovaunuun ja katosi – Nyt äiti Sina Varhee kertoo epätietoisuuden tuskasta ja siitä, miten se päättyi

  Tilaajille
 4. 4

  Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

 5. 5

  Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

 6. 6

  Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

 7. 7

  Ratsastajat päihittivät 7 500 ihmisen asunnot Helsingin Tuomarinkylässä – Pellot säilyvät hevosten ja koirien käytössä oikeuden päätöksellä

 8. 8

  Melania Trump ajautui kiistaan presidentin avustajan kanssa, ja avustaja sai lähteä

 9. 9

  Rasisti vapautti terroristin, ja siitä syntyi jotain kaunista – ”Nyt Nelson Mandelan perintö on tärvätty”, sanoo Etelä-Afrikan entinen presidentti HS:lle

 10. 10

  Samat ratikat täyttyvät äärimmilleen samassa paikassa, ja yksi syy on yli muiden – HS:n hakukone kertoo, kuinka tukkoinen on oma ratikkalinjasi

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

 2. 2

  Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

 3. 3

  Finanssivalvonnalta poikkeuksellinen ulostulo: Eläkeyhtiöt ovat käyttäneet yhteisiä varojamme vuosikausia väärin, ja nyt sen on loputtava

 4. 4

  Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

 5. 5

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

 6. 6

  Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

 7. 7

  Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

  Tilaajille
 8. 8

  Lentäjät kertoivat tunnistamattomasta, kirkkaasta ja nopeasti lentäneestä kohteesta Irlannissa – lentäjän ja lennon­johdon välinen keskustelu julki

 9. 9

  Upouuden koulun lattiat jouduttiin repimään auki ja asentamaan uudelleen – Nyt kosteusvaurioita on löytynyt taas

 10. 10

  Pamahdus aiheutti ison poliisioperaation Töölössä, viime vuonna samassa asuntolassa löytyi matkalaukkuun kätketty ruumis – ”Poliisiautot tulee ja menee, neuloja siellä täällä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

  Tilaajille
 2. 2

  Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

 3. 3

  Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

  Tilaajille
 4. 4

  Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

 5. 5

  Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

 6. 6

  Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

 7. 7

  Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

 8. 8

  Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

 9. 9

  Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

  Tilaajille
 10. 10

  Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

  Tilaajille
 11. Näytä lisää