Minkälaista on nuoren tytön rakkaus tänään? Luimme 500 Demi-lehden palstalle kirjoitettua tarinaa tyttöjen ihastumisista ja rakkaudesta

Demin Rakkausstoorit-palstalla on julkaistu lukijoiden lyhyitä rakkaustarinoita vuodesta 2005. Muutaman sadan merkin pituiset tekstit suorastaan tulvivat suuria tunteita ja unelmia.

Onneksi maailmassa on voimia, jotka kestävät ikuisesti.

Sellaisia kuten rakkaus. Tarkemmin vielä, puberteetin ja hiljalleen avautuvan tunnemaailman sisällä syntyvä teinirakkaus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se on aihepiiri, josta Demi-lehden Rakkausstoorit-palstalla on julkaistu lyhyitä tarinoita jo vuodesta 2005. Luimme niistä viisi sataa. Halusimme selvittää, minkälaista tämän kaiken turbulenssin, muovautuvan teknologian, muuttuven sosiaalisten normien ja yleisesti vain eriskummallisen kaaoksen keskellä on nuori rakkaus, ja miten se on muuttunut ajan saatossa.

Ja vastaus on: ei yhtään mitenkään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ihastumisen anatomia ei muutu vuosien kuluessa.

Tekniikka ympärillä toki vaihtuu. Ihastuksen kanssa juttelu siirtyy Windows Live Messengeristä Facebookiin ja sieltä nyt Snapchatiin.

Vuodesta toiseen kirjoittajat arvostavat silti samoja asioita: yllätyksellisyyttä, arkisia hellyydenosoituksia ja romanttisia kliseitä.

”Ihastukseni pyysi minulta kynää matematiikantunnilla, joten ojensin hänelle penaalini. Tunnin loputtua penaalin sisältä löytyi lappu, johon poika oli piirtänyt sydämiä ja nimikirjaimemme. Nyt olemme olleet yhdessä kohta puolitoista vuotta”, kirjoittaa nimimerkki loveya.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rakkaustarina kertoo kirjoittajastaan paljon: millaisena hän näkee rakkauden, millaisia rakkauden kohteita hänellä on, ja miten hän tahtoo tunteita näytettävän.

Jokainen parisuhdeneuvoja antava suosittelee etsimään onnen hetkiä suhteen arjesta. Teinit todella osaavat tämän taidon. Suurin osa Demi-lehden palstalle kirjoitetuista tarinoista ovat lähtökohdiltaan kuvauksia varsin arkisista hetkistä, jotka muuttuvat maagisen ihaniksi ihastuksen läsnäolon kautta.

Kohtaaminen kadulla voi olla unohtumaton ”meidän kahden hetki”, kuten nimimerkki Rakastunut :DD<3 kuvailee. Kynän lainaaminen ihastukselle saa ”onnesta soikeaksi” ja onnen tunteen voi löytää vaikka vain katselemalla hiljaa sohvalla istuvaa seurustelukumppania.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Arkisten kohtaamisten lisäksi myötähäpeää herättävät ylilyönnit saavat kirjoittajien sydämet sykähtelemään. Kun oven taakse kukkakimpun kanssa ilmestyvä poikaystävä alkaa laulaa, ei onnenkyyneliltä vältytä. Tilanteet ovat ajoittain kuin ystävänpäivän alla julkaistavasta Hollywoodin romanttisesta komediasta – ja saavat kyynisen lukijan kasvot vääntäytymään myötähäpeän irvistykseen.

Esimerkiksi se, mitä aikuiset kutsuisivat stalkkaamiseksi, on vain voimakas tapa osoittaa kiinnostusta.

Sairasvuoteelle tullut viesti ja käsky katsoa ikkunasta ja siellä näkyvä ”rakastan sinua” -lappu saattaisi yli 15-vuotiaista olla hyvä syy rikosilmoituksen tekemiseen, ei parisuhteen aloittamiselle. Myöskään ”En tule täältä alas, ennen kuin sinä olet minun oma prinsessani” huudettuna katolta saattaa ylittää suloisen päättäväisyyden rajan ja lipsua pelottavuuden puolelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Äärimmäisiltä tuntuvista teoista kirjoittaminen kuitenkin kertoo teinien toiveista saada tuntuvia todisteita hellistä tunteista.

Aikuisia suuresti viime aikoina kuohuttanut ja kiinnostanut keskustelu sukupuolista, miessukupuolen alistavista rakenteista tai sukupuolen moninaisuudesta ei ole kertomuksissa juuri läsnä.

Useimmissa tarinoissa ihastuksen tai kirjoittajan sukupuolta ei mainita. Tutkitussa aineistossa erillinen maininta tyttöparista tuli vastaan ensimmäisen kerran vuoden 2011 lehdessä. Sen jälkeen mainintoja oli useampiakin.

Ilahduttavasti, edes ulkonäöllä ei näytä olevan juuri mitään väliä. Silmien väri, hiukset tai pituus ovat sivuseikkoja silloin, kun tyyppi auttaa poimimaan lattialle lentäneet tavarat ja katsoo pitkään silmiin.

Aineiston pisimmässä tarinassa kuvailtiin salaista ihastusta ja hänen ulkonäköään. Ihastus, luokan nörtti, ei paksuine silmälaseineen vastaa stereotypiaa unelmien teinipojasta. Matemaattisista kaavoista puhuva nörtti sai kuitenkin kirjoittajan polvet tutisemaan ja posket punastumaan.

Tärkeämpää on ihastuksen kyky vakuuttaa kirjoittajalle, että on ihana ja täydellinen juuri omana itsenään. Ihastuksen rauhoittavat sanat epäonnistunutta kampausta tai silmälasien hankkimista surevalle lämmittävät mieltä pitkään.

Kliseitä ei ole, on vain romanttisia klassikoita.

Nuoret ovat kuulleet kliseitä – silmien rinnastusta tähtiin ja kyselyitä taivaasta tippumisen kivuliaisuudesta – tarpeeksi usein tunnistaakseen ne romanttisiksi eleiksi mutta tarpeeksi harvoin pitääkseen niitä muina kuin kuluneina kliseinä.

Maailman kuluneimmatkin lauseet muuttuvat rakkaudenosoituksiksi, kun ne sanoo oikea henkilö.

Tässä nimimerkin Forever yours tarina unohtumattomasta hetkestä.

”Lähdimme poikaystäväni kanssa iltakävelylle. Oli harvinaisen pimeää jopa talvi-illaksi, joten sanoin: ’Onpa synkkä ilta, tähtiäkään ei näy.’ Poikaystäväni pysähtyi ja tarttui käsiini. Hän katsoi minua suoraan silmiin ja sanoi hymyillen: ’Näkyypä, sä oot mun maailman kirkkain tähti.’ Kylmät väreet kulkivat kehoni läpi, ja silmänurkasta valui onnen kyynel. Silloin tajusin, kuinka rakastunut olen. Takana on nyt neljä kuukautta, edessä loppuelämä.”

”Olemmme todennäköisesti ne jo ensimmäisestä prinsessasadusta imeneet itseemme”, pohtii kliseitä Jyväskylän yliopiston luovan kirjoittamisen yliopistonlehtori ja kirjailija Niina Repo. Hänen mukaansa kliseet ovat opittuja ilmaisutapoja, joiden käytössä ei sinänsä ole mitään vikaa. Rakkausrunoissakin on oma, kliseisiin pohjautuva genrensä.

Yllätyksellisyys on kaiken perusta.

Kokematon teini osaa toivoa tilanteiden kulkevan tiettyyn suuntaan, muttei uskalla ajatella haaveidensa käyvän todeksi. Nuoret eivät odota mitään, vaan romanttiset eleet tulevat yllätyksenä.

Näin riippumatta siitä, onko kyseessä ihastus, seurustelukumppani vai lomakohteen jäätelömyyjä.

Panokset ovat kovat, oli yllätys sitten hetken päähänpisto tai pidempään suunniteltu operaatio. Kesken luokkakuvauksen annettu poskipusu on paitsi yllättävä, myös rohkea tapa tunnustaa ihastusta. Toista tyttöä halannut poikaystävä varmasti yllättyy saadessaan postissa kuolleen kärpäsen.

”Meillä ihmisillä on hauska tarve, haluamme samaan aikaan olla turvassa ja yllättyä”, Repo pohtii. Tarinat, joiden juoni on jotenkin arvattavissa mutta joissa on silti yllättäviä käänteitä, vetoavat.

Unelmaa eivät kuitenkaan ole vain tilanteet, joissa voi istua ja odottaa ihastuksen aloitetta.

Demi-lehteen kirjoitettujen omakohtaisten tarinoiden ja myös joukossa selvästi olevien pelkkien päiväunelmien perusteella nuoret tytöt eivät odota prinssiä peukaloitaan pyöritellen, vaan ottavat tilanteen haltuun. Unelmiensa eteen on nähtävä vaivaa, eikä rakkaudentunnustuksia passiivisesti odottamalla saavuta mitään: jos ihastus on elokuvan aikana kerännyt rohkeutta vain sen verran, että uskaltaa tarttua käteen, kannattaa leffateatterin ulkopuolella ronskisti kertoa tunteistaan. Rohkeus palkitaan suudelmalla.

Yksi kirjoittajista pohti kuumeisesti, kuinka paljon haluaisikaan pussata poikaystäväänsä, jonka kanssa on ollut yhdessä jo viikon. Hän kertoo mietteensä pojalle, joka antaa suostumuksensa. Tyttö saa pusunsa ja hetki on unohtumaton.

Tarinan opetus: kannattaa kysyä.

Silti, joskus kaunein rakkaustarina on se, joka ei ikinä toteudu.

Vaikka bussin ovet sulkeutuisivat nenän edestä ja ihastus jäisi vilkuttamaan ikkunasta, voi tilannetta muistella lämmöllä pitkänkin ajan päästä. Suhde, josta ei olisi toteutuessaan seurannut mitään hyvää, voi olla kaunis muisto. Bussin ikkunan läpi väläytetyn hymyn jäädessä viimeiseksi muistoksi kokemus on kokonaisuudessaan positiivinen. Hakemattoman asuntolainan ja toteutumattomien kynttiläillallisten suremisen sijaan kirjoittajat keskittyvät vaalimaan sitä kokemusta, jonka saivat.

Niina Repo uskoo positiivisuuden liittyvän ikään: kokematonta ei paina kyynisyys. Hän uskoo nykynuorison tekevän maailmasta paremman paikan.

”Ehkä he eivät ole niin huolestuneita, ehkä he eivät halua omistaa.”

Ja sitten ne tärkeimmät, kauneimmat ja odotetuimmat sanat, jotka kannattaa lausua My heart will go onin soidessa:

Alaks oleen?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rakkaus
 • Nuoret
 • Aikakauslehdet
 • Nyt
 • Vilma Ikola
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Brittilehdistö haukkuu lumettoman Suomen ”craplandiksi” ja marraskuisen Rovaniemen ”jingle helliksi”

 2. 2

  ”Syksyn suurin rakkausreality” Love Island on ohi ja lopulta yllätyspari vei voiton – tämä sarjasta jäi käteen

 3. 3

  Twitter pitää 17-vuotiaan suomalaisen tiliä suljettuna jo viidettä kuukautta – vanhemmat lähettivät Yhdysvaltoihin kaiken syntymä- ja henkilötodistuksia myöten, mutta yritys vaikenee

 4. 4

  ”Nythän on melkoinen kuvakulma löytynyt” – Soitimme Love Islandin selostajalle, joka on tyrmistyttänyt osan katsojista halvoilla kaksimielisyyksillä ja ilkeilyllä

 5. 5

  Tämä kuva levisi ympäri maailman, kun Trump väitti Suomen haravoivan metsiä – Soitimme kuvaajalle, joka perustelee metsän imurointia teekkarihuumorilla

 6. 6

  Poptähti Evelina julkaisi Instagramissa kehopositiivisuutta hehkuttavan selfien, ja tuhannet fanit ihastuivat – ”Oot mahtava roolimalli ja esikuva meille kaikille”

 7. 7

  Maanantaina Suomeen perustetaan feministinen miesjärjestö Miehet ry – tästä twiittiketjusta ajatus lähti

 8. 8

  Onko netin keskustelukulttuuri rikki? Näin feministi ja transaktiivi osoittaa sanansa valkoiselle heteromiehelle

 9. 9

  Hotpot on nykyhetken trendiruokaa: Maistoimme suosittuja hotpot-annoksia kolmessa helsinkiläisravintolassa – Yksi vakuutti annoskoollaan ja toinen tyylillään

 10. 10

  Ravintola-arviossa Vallilan uusi etiopialaispaikka, joka voi hyvinkin haastaa pahimman kilpailijansa Helsingissä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Brittilehdistö haukkuu lumettoman Suomen ”craplandiksi” ja marraskuisen Rovaniemen ”jingle helliksi”

 2. 2

  ”Syksyn suurin rakkausreality” Love Island on ohi ja lopulta yllätyspari vei voiton – tämä sarjasta jäi käteen

 3. 3

  Twitter pitää 17-vuotiaan suomalaisen tiliä suljettuna jo viidettä kuukautta – vanhemmat lähettivät Yhdysvaltoihin kaiken syntymä- ja henkilötodistuksia myöten, mutta yritys vaikenee

 4. 4

  Onko netin keskustelukulttuuri rikki? Näin feministi ja transaktiivi osoittaa sanansa valkoiselle heteromiehelle

 5. 5

  Tämä kuva levisi ympäri maailman, kun Trump väitti Suomen haravoivan metsiä – Soitimme kuvaajalle, joka perustelee metsän imurointia teekkarihuumorilla

 6. 6

  Tiesitkö tästä iPhonen ”piilotetusta” ominaisuudesta, jolla nakkisorminenkin onnistuu korjaamaan kirjoitusvirheet hetkessä?

 7. 7

  Poptähti Evelina julkaisi Instagramissa kehopositiivisuutta hehkuttavan selfien, ja tuhannet fanit ihastuivat – ”Oot mahtava roolimalli ja esikuva meille kaikille”

 8. 8

  Red Dead Redemption 2 on nyt maailman suosituin peli, jota vertaillaan jopa klassikkomaalauksiin – tämän takia sitä pidetään alan merkkipaaluna

 9. 9

  Maanantaina Suomeen perustetaan feministinen miesjärjestö Miehet ry – tästä twiittiketjusta ajatus lähti

 10. 10

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 2. 2

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

 3. 3

  Red Dead Redemption 2 on nyt maailman suosituin peli, jota vertaillaan jopa klassikkomaalauksiin – tämän takia sitä pidetään alan merkkipaaluna

 4. 4

  Onko netin keskustelukulttuuri rikki? Näin feministi ja transaktiivi osoittaa sanansa valkoiselle heteromiehelle

 5. 5

  Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

 6. 6

  Maanantaina Suomeen perustetaan feministinen miesjärjestö Miehet ry – tästä twiittiketjusta ajatus lähti

 7. 7

  Poptähti Evelina julkaisi Instagramissa kehopositiivisuutta hehkuttavan selfien, ja tuhannet fanit ihastuivat – ”Oot mahtava roolimalli ja esikuva meille kaikille”

 8. 8

  Kuka on Hannes Suominen? Hänestä puhutaan nyt kaikkialla – selvitimme Suomisen jättisuosion salaisuuden 210 sekunnissa

 9. 9

  Brittilehdistö haukkuu lumettoman Suomen ”craplandiksi” ja marraskuisen Rovaniemen ”jingle helliksi”

 10. 10

  Tiesitkö tästä iPhonen ”piilotetusta” ominaisuudesta, jolla nakkisorminenkin onnistuu korjaamaan kirjoitusvirheet hetkessä?

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Keskelle Vaalimaan korpea on noussut eriskummallinen ostosparatiisi – HS tutustui venäläisiä houkuttelevaan outlet-kylään, joka muistuttaa kulissia

 2. 2

  Saastuttaa sisä­ilmaa, synnyttää kosteus­vaurion, vahingoittaa kerrostalon rakenteita – Kysyimme, ovatko ilmalämpöpumppuihin liitetyt epäilykset todellisia

 3. 3

  Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

 4. 4

  Andersson pääsi loistamaan, Sipilä jäi varjoon ja Halla-aho on petrannut esiintyjänä – HS arvioi ensimmäisen suuren vaalitentin

 5. 5

  Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

 6. 6

  Ihmisen koko vartalon voi nyt skannata kerralla – mullistava tekniikka näyttää, kuinka lääkeaine kulkee ihmiskehossa

 7. 7

  Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

  Tilaajille
 8. 8

  Amerikkalaisturisti meloi kanootilla eristetylle intialaissaarelle – heimolaiset surmasivat nuolilla ja jättivät ruumiin rannalle

 9. 9

  Brittilehdistö haukkuu lumettoman Suomen ”craplandiksi” ja marraskuisen Rovaniemen ”jingle helliksi”

 10. 10

  Volvo ei esittele autonäyttelyssä yhtäkään autoa – Syy on se, että automaailma sellaisena kuin sen tunnemme on kohdannut loppunsa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

 2. 2

  Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

 3. 3

  Amerikkalaisturisti meloi kanootilla eristetylle intialaissaarelle – heimolaiset surmasivat nuolilla ja jättivät ruumiin rannalle

 4. 4

  Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

  Tilaajille
 5. 5

  Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

  Tilaajille
 6. 6

  Autoilija ajoi kahden alakouluikäisen lapsen päälle suojatiellä Espoossa – Vastaantulija yritti varoittaa tööttäämällä ja valoja väläyttelemällä

 7. 7

  Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

 8. 8

  Kiinalainen teurastamo pumppasi jopa 120 litraa vettä nautoihin nostaakseen eläinten myyntipainoa – Polvilleen luhistuneella naudalla näkyi ”kyyneleitä silmissään”

 9. 9

  Mikä Sipoonrannassa meni pieleen? Piti tulla eliittikaupunginosa, tuli keskeneräinen joutomaa – ”Mehän siis hengitämme hiekkaa”

 10. 10

  Saastuttaa sisä­ilmaa, synnyttää kosteus­vaurion, vahingoittaa kerrostalon rakenteita – Kysyimme, ovatko ilmalämpöpumppuihin liitetyt epäilykset todellisia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

 2. 2

  Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

  Tilaajille
 3. 3

  Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

 4. 4

  Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

 5. 5

  Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

  Tilaajille
 6. 6

  Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

 7. 7

  Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

  Tilaajille
 8. 8

  Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

 9. 9

  Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

 10. 10

  Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Syrjäyttämisyritys hiipui – Theresa May viimeisteli brexit-sopimusta Brysselissä: Auki on yhä useita kohtia, neuvottelut jatkuvat
 3. Jokerit höykytti Omskia ja otti neljännen peräkkäisen voiton – ”Minulla ei ole ilmoitettavaa”, päävalmentaja Lauri Marjamäki sanoi Kristian Vesalaisesta
 4. Tunti sitten
 5. Eva Wahlström raivostui MM-ottelun yllättävästä peruuntumista: torstaina piti olla välipunnitus – ”Myös vähän itkin, pettymys on tosi suuri”
 6. Korisliiga: Seagulls otti kauden ensimmäisen vierasvoittonsa – Karhu palasi voittajaksi, Kouvoille ensimmäinen kotitappio
 7. Pisan torni ei enää kallistu, ja se on jopa suoristunut
 8. Keskelle Vaalimaan korpea on noussut eriskummallinen ostosparatiisi – HS tutustui venäläisiä houkuttelevaan outlet-kylään, joka muistuttaa kulissia
 9. Angela Merkel kutsui tunteikkaassa puheessaan siirtolais­sopimuksen vastustamista ”nationalismiksi puhtaimmassa muodossaan”
 10. 2 tuntia sitten
 11. EU:n eritahtisuus voi lisääntyä, kun Saksa ja Ranska tuovat ideansa seuraavaan huippukokoukseen Tilaajille
 12. Andersson pääsi loistamaan, Sipilä jäi varjoon ja Halla-aho on petrannut esiintyjänä – HS arvioi ensimmäisen suuren vaalitentin
 13. Anthony Joshua aikoo kiistattomaksi raskaansarjan mestariksi jo ensi vuonna – vain yhdellä nyrkkeilijällä on ollut neljä mestaruusvyötä
 14. Näytä lisää