Hyönteisruoka on tulevaisuuden ilmiö, jota ei enää tarvitset kätkeä muiden raaka-aineiden joukkoon – Sirkkoja saa nyt huippuravintoloista ja ruotsinlaivoilta

Sirkat luokitellaan edelleen ”uuselintarvikkeeksi”, vaikka niitä on syöty jo tuhansia vuosia.

Kun hyönteisistä laitetaan ruokaa, ne kätketään useimmiten häveliäästi muiden ruoka-aineiden joukkoon. Ettei kukaan pelästyisi.

Toisin oli viime keväänä, kun Ruotsin kokkimaajoukkue saapui Viking Linen laivoille toteuttamaan näkemystään siitä, millaista on tulevaisuuden ruoka. Erikoismenu oli nimeltään Future Food, Huomisen herkut. Se saavutti ennakkoluulottomien matkustajien suosion.

Vierailu suomalaisilla laivoilla oli ruotsalaisille myös opettavainen kokeilu. ”Sekä haaste että mahdollisuus uuteen ja luovaan”, kuvailee kokkimaajoukkueen toiminnanjohtaja Fredrik Andersson.

Ruotsin elintarvikevirasto ei nimittäin vielä hyväksy hyönteisiä ihmisravinnoksi. Monissa muissa EU:n maissa linja on toinen.


Huomisen herkuissa olivat kevään kausimakujen ohella häpeämättömästi esillä erilaiset ötökät. Niitä ei peitelty. Hyönteisiin suhtauduttiin kuin minä tahansa hauskana ja haastavana raaka-aineena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alkuruoka oli ennen kaikkea silmänruokaa. Pääosassa oli kevyesti leväsuolattua turskanselkää. Kevätkaali ja hapatettu fenkoli pääsivät nekin oikeuksiinsa. Mutta niiden uumenista kurkistelivat samanveroisina friteeratut heinäsirkat, jotka toivat rapeaa suutuntumaa ja hitusen myös hernemäistä makua. Ruskistettu voi, hapankerma ja piparjuuri täydensivät aistikkaan annoksen.

Pääruoka oli, jos mahdollista, vielä koristeellisempi. Pääosassa oli nyt karitsanfilee. Mutta rapean maa-artisokan, sieniragun ja krassin seasta pyrkivät yrttien kanssa rapeiksi paahdetut jauhomadot esiin ja levittäytyivät lautaselle yli herne–lampaanmaitojuustokreemin ja krassin. Madot maistuivat lähinnä niihin käytetyiltä yrteiltä.

Jälkiruoka oli hieman säyseämpi. Mantelimazariinia ja vaniljabavaroisea, kinuskikastiketta, mansikoita, yrttisorbettia täydensi rouskuva granola, joka oli valmistettu paitsi paahdetusta suklaasta myös sirkoista ja kuoriaistoukista ja maustettu makuja hallitsevalla kardemummalla.

Suomen kokkimaajoukkueella ei ole lähiaikoina hyönteisruokaa koskevia suunnitelmia. ”Tulevaisuutta ajatellen se voisi kannattaa, mutta juuri nyt on muita kiireitä”, kertoo joukkueen toiminnanjohtaja Tapio Laine.

Hyönteiset ovat ihmisten varhaisimpia ravinnon lähteitä, suorastaan raamatullista ruokaa.

Syötäviä hyönteisiä on tuhansia. Suurin osa maailman kulttuureista käyttää ruokavaliossaan hyönteisiä. Niitä on käden ulottuvilla nälkäisille, mutta täytyy niiden maistuakin. Esimerkiksi Kaukoidässä ja Afrikassa hyönteisillä herkutellaan.

Hyönteisfarmi ei tarvitse viljelymaata, ja vähemmän vettä ja energiaa kuin kasvinviljely. Sirkkojen valkuaissisältö on jopa 25 prosenttia.

Vaikka ihmiskunta oli ammoisista ajoista saakka syönyt hyönteisiä, ne luokiteltiin 2015 Euroopan komission asetuksessa ”uuselintarvikkeeksi”. Määritelmän mukaan tällaisella elintarvikkeella on EU:n alueella vähemmän kuin 25 vuotta käyttö- ja tutkimushistoriaa.

Uuselintarvikkeiden oli käytävä läpi turvallisuusarviointi ja saatava myynnille ja markkinoinnille EU:n komission lupa.

Tämän vuoden alusta on ollut voimassa koko EU:n kattava lainsäädäntö, jota voi tulkita maakohtaisesti. Hollanti on ollut edelläkävijä. Tanskassa, Britanniassa ja Itävallassa asetusta on sovellettu laveasti jo kauan. Ruotsi siis torjuu edelleen hyönteisten käytön – vedoten elintarviketurvallisuuteen ja puutteelliseen tutkimukseen.

Heti uusien EU-suositusten tultua Ikea ilmoitti pyrkivänsä hyönteisiä sisältävän ruuan tarjontaan ravintoloissaan. Huomisen lihapulla -projekti on meneillään laboratoriossa Kööpenhaminassa.

Syyskuussa 2017 Suomen maa- ja metsätalousministeriö antoi elintarvikevirasto Eviralle luvan vapauttaa hyönteiset.

”Uuselintarvikkeiden” tulo ensin ihmeteltäviksi, sitten maisteltaviksi ja viimein ehkä arkisesti kulutettaviksi, on tapahtunut Suomessa vähitellen.


Silloinkin, kun hyönteisiä ei vielä saanut myydä ihmisruuaksi, jännittäviä ötököitä ilmestyi tiskeille erilaisiin tapahtumiin muka koristeina. Nettikaupasta on ollut helppo hankkia erilaista puskaruokaa.

Ihmisravinnoksi sallitaan Suomessa nyt eurooppalainen kotisirkka, mehiläinen ts. kuhnuritoukka, jauhopukki eli jauhomato, buffalomato ts. kanalakuoriaisen toukka, trooppinen kotisirkka, idänkulkusirkka ja kaksitäpläsirkka.

Ensimmäiset hyönteiselintarvikkeet tulivat suomalaisiin kauppoihin heti tilaisuuden tullen.

Esimerkiksi Ruohonjuuresta saa nyt ainakin paahdettua kotisirkkaa, sirkkasmoothieta eri maustein, samoin sirkkasuklaata, chilimausteisia sirkkapähkinöitä, patukoita, näkkäreitä ja crackereita, sirkka-kikhernepastaa, sirkkagranolaa, sirkkoja paahdettuina sellaisenaan tai valkosuklaalla päällystettyinä.


Leivontakokeilut tuottivat heti sirkkaleipää kauppoihin. Tunnetuin on Fazerin sirkkaleipä. Valikoima on täydentynyt sämpylöillä. Yhdessä neljänneskilon leivässä on noin 70 sirkkaa jauhettuna. Sirkkojen osuus on tässä sekaleivässä vain 3 prosenttia vehnäjauhon, ruismaltaan, rukiinjyvien, pellavansiemenien ja seesaminsiemenien joukossa. Sirkat voi vain hyvällä mielikuvituksella maistaa.

Tällä viikolla tuli kauppoihin kasviproteiineista ja sirkoista valmistettu Sirkkis, ”jauhelihan hyönteishaastaja”. Jauhettujen kotisirkkojen osuus on siinä vain 4 prosenttia.

”Grillimaustettu” Sirkkis tarvitsee lisäpotkua. Kasvatetut kotisirkat jäävät maultaankin herne- ja soijaproteiinin, kaurajauhojen ja ohratärkkelyksen alle. Näistä koostunee tuotteen mainostettu 24 prosentin proteiinipitoisuus.

Pakkauksessa on wrap-ohje ja siinä vahvoja mausteita jamaikalaisittain tai texmexinä ja vielä srirachaa.

Kotona kokeillen sirkat kohtasivat kantarellin. Sipulia ja sieniä kuullotettiin pannulla. Joukkoon lisättiin saman verran sirkkistä ja lopuksi kaadettiin sekaan tilkka kermaa. Suola, pippuri ja yrtit auttoivat vähän, mutta ei tämä jauheliha-sienisoosilta maistunut.

Sirkkiksen pötköinen rakenne ei ole houkuttelevan näköinen. Tuote kannattaakin pilkkoa enemmän jauhelihan näköiseksi, härkiksen ja nyhtökauran tapaan.

Hyönteisiä ei vielä näy paljonkaan ravintoloiden listoilla. Käyttö olisi helppoa, koska niitä saa jo monipuolisesti elävinä tai esikeitettyinä, tuorepakastettuina tai paahdettuina. Huolellista kasvattamista vaativalla raaka-aineella on hintansa. Kotimaisesta tuorepakastetusta ja käsittelemättömästä sirkasta on pyydetty 55 euroa kilo.

Ravintola Ultima kasvattaa osan raaka-aineistaan Etelärannassa hyperlähiruokana, mutta ei sentään hyönteisiä. Ne tilataan muualta.

”Ei niitä joka annokseen tuputeta”, sanoo keittiöpäällikkö Henri Alén. ”Siinä saa helposti sirkkaravintolan maineen. Hyvä kuitenkin, että ihmiset pääsevät maistamaan. Nyt Ultiman listalla on 5 euron hiukopalana hampputartaletti, jossa on rapeita suomalaisia sirkkoja ja rapudressing. Sitä on myyty kategoriassaan ehdottomasti eniten.

Suunnitteilla on uusiakin ruokia. Juuri edellisenä päivänä Alén sai mehiläistarhalta kuhnuritoukkia ja alkaa perehtyä niiden käyttöön.

Fat Lizard toimii Otaniemessä ja käyttää friteerattuja sirkkoja pizzan lisätäytteenä. Listalla on myös Hoppers Taco, jossa on muun muassa uppopaistettuja sirkkoja. Annos on sielläkin alkuruuista kaikkein suosituin.

12 euroa maksaneeseen alkuruokaan kuului kolme pientä maissilettua. Niiden päällä oli sirkkoja, vahvaa chiliä, korianteria, crème frâichea ja limeä. Annoksen vahvat lattarimaut jyräsivät sirkkojen rapeuden.

Entisen Michelin-ravintola Luomon kokki Jouni Toivanen järjesti keväällä hyönteisillallisen. Wild-ravintolassa oli tarjolla muun muassa jauhomatorieskaa, sirkkacevicheä, kuhnurikaurapuuroa ja kuhnurin suklaakakkua.

Toivanen kertoo mieltyneensä varsinkin kuhnuritoukkien ja muurahaisten makuun.

Topi Kairenius on hyönteis­asian näkyvä toimija. Häneltä ilmestyi kesällä kirja Hyönteiskokki (Like). Kairenius itse syttyi asialle kuutisen vuotta sitten maistettuaan paahdettuja sirkkoja, Meksikon tuomisia. Oman perheen haastava ruokahuolto motivoi perehtymään aiheeseen lisää.

”Syödään ötökät ennen kuin ne syövät meidät!” Kairenius yllyttää.

Hyönteiskokki-kirjassa on tiiviisti tietoa maailman hyönteissyönnin historiasta, tiedot nykytilanteesta ja myös neuvokkaita reseptejä, kuten Auramurkut, Sirkka-mamman lihapullat ja Toukkatempura.

Myös panimoyrittäjänä toimiva Kairenius tuntuu käyttäneen viime vuosina paljon aikaa uudenlaisen ruuan merkeissä.

Turhaa ei Suomen kiertäminen ole ollut. Kairenius kertoo esimerkiksi Helsingistä Kittilään ulottuneesta matkasta, joka tuotti tulokseksi muun muassa sen, että Paltamon Nesteellä otettiin heti sirkkoja ruoka-tarjontaan.

Kairenius oli myös Viking Linella valmentamassa henkilökuntaa tulevaisuuden ruuan haasteisiin.

Hän iloitsee siitä, että isot kaikkeen kansaan vetoava toimijat ovat tulleet Suomessa mukaan, esimerkiksi Fazer. Suomi on Hollannin ohella tutkimuksen alalla edelläkävijä, Kairenius sanoo. Täällä tutkitaan ”uuselintarvikkeita” monessa paikassa, esimerkiksi hyönteisten osuutta pohjoismaisessa ruokaketjussa. Tai sitä, miten hyönteisiä voidaan jalostaa poistamalla niistä joitakin aineita, kuten kitiiniä.

Suunnitteilla on marraskuulle seminaari ruoka-alan suurimpien toimijoiden kanssa, ”jotta tämä ei jäisi trendiksi”.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat
 • Hyönteisruoka
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Visiitti Annankadun Briccoon on kuin pyrähdys Pohjois-Italiaan

 2. 2

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 3. 3

  Tältä näyttävät baarimestareiden suosittelemat trendi­cocktailit – Nyt niitä saa ympäri Helsinkiä, koska suomalaiset ovat oppineet, mitä cocktail on oikeasti

 4. 4

  Törkyviesteistä tunnetun somekanavan käyttäjät järkyttyivät, kun kaikki viestit olivat yhtäkkiä kadonneet – ja se osoittaa, miten ongelmallinen palvelu Jodel on

 5. 5

  Keikkauutisia: Teitur, Ebbot Lundberg, Kamelot ja Corrosion of Conformity Helsinkiin

  Tilaajille
 6. 6

  Chuck Norris tuli Helsinkiin, ja some täyttyi yhdestä ja samasta vitsistä

 7. 7

  Kidutusta ja tappoja – afrikkalaisten filmien festivaalien yksi elokuva kertoo homofobian seurauksista

 8. 8

  Fingerporin vitsi muuttui todeksi: Tampereella soitetaan tänään radiosta pelkkää Popedaa

 9. 9

  Näyttelijä Liam Neeson on elokuvamaailman erikoisuus: toimintasankariksi vasta keski-ikäisenä

 10. 10

  Muslimien vaatimuksista Suvivirren muuttamiseksi on melskattu taas syyttä koko viikonloppu – nyt raivon keskiössä on Paula Vesalan sanoittama ”uusi Suvivirsi” vuodelta 2011

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 2. 2

  ”Hänen pitäisi hymyillä enemmän” – Marvelin ensimmäinen naissupersankarin traileri julki, alle hetkessä internetin huomio kiinnittyi siihen ettei hän hymyile nätisti

 3. 3

  Tältä näyttävät baarimestareiden suosittelemat trendi­cocktailit – Nyt niitä saa ympäri Helsinkiä, koska suomalaiset ovat oppineet, mitä cocktail on oikeasti

 4. 4

  Taidevalokuvaaja Leena Mertasen aiheet ovat usein kivuliaita, mutta teosten taustalla on toivo

 5. 5

  Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

 6. 6

  Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

 7. 7

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 8. 8

  Helsingissä on ravintolabuumi! Kokosimme uudet mainitsemisen arvoiset paikat

  Tilaajille
 9. 9

  Lasten dekkarifestivaaleilla lapset pääsevät ratkomaan arvoituksia ja salaisuuksia ihan itse

 10. 10

  Vuoden paras elokuvafestivaali Rakkautta ja anarkiaa alkaa! Nämä kuusi elokuvaa kannattaa nähdä, jos biletys, rap-musiikki ja upea animaatio kiinnostavat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 2. 2

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 3. 3

  Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

 4. 4

  Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

 5. 5

  Yllätyslaatikot ovat pelien uusi villitys – Suomen poliisi selvittää asiaa, koska se vaikuttaa laittomalta

 6. 6

  Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

 7. 7

  Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

 8. 8

  Kolumni: Datavakoilu on menossa syvemmälle minuuteen kuin koskaan – Spotify vakoilee käyttäjiensä tunnetiloja, ja se on samaan aikaan sekä häikäilemätöntä että nerokasta

 9. 9

  Sannikka & Ukkola ”kaappasi” Pressiklubin seuraajat, ja siitä syntyi tietysti someprotesti – soitimme tutkijalle ja kysyimme, mitä tästä pitäisi ajatella

 10. 10

  Tältä näyttävät baarimestareiden suosittelemat trendi­cocktailit – Nyt niitä saa ympäri Helsinkiä, koska suomalaiset ovat oppineet, mitä cocktail on oikeasti

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

 2. 2

  Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

 3. 3

  Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

  Tilaajille
 4. 4

  Mestarien liigan katsomoissa huutaa nyt joukkio, jonka taival on kuin verivana katsomo­tappeluista kansan­murhaan

 5. 5

  Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

 6. 6

  ”Miljoona suomalaista pitää kouluttaa uudelleen” – Mutta kuka keksi hurjan luvun, joka vakiintui politiikan hokemaksi?

 7. 7

  En haluaisi olla myrkyllinen mies, ja siksi tutkin itseni naistenlehden testissä

 8. 8

  Sukupuoli voi nyt olla vaikka salmiakki

 9. 9

  Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

  Tilaajille
 10. 10

  Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

 2. 2

  ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

  Tilaajille
 3. 3

  Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

 4. 4

  Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

 5. 5

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 6. 6

  Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

 7. 7

  Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

 8. 8

  HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

 9. 9

  Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

 10. 10

  Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

 2. 2

  Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

  Tilaajille
 3. 3

  Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

 4. 4

  Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

  Tilaajille
 5. 5

  Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

 6. 6

  Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

 7. 7

  Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

 8. 8

  Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

 9. 9

  ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

 10. 10

  Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

 11. Näytä lisää