Hyönteisruoka on tulevaisuuden ilmiö, jota ei enää tarvitset kätkeä muiden raaka-aineiden joukkoon – Sirkkoja saa nyt huippuravintoloista ja ruotsinlaivoilta

Sirkat luokitellaan edelleen ”uuselintarvikkeeksi”, vaikka niitä on syöty jo tuhansia vuosia.

Kun hyönteisistä laitetaan ruokaa, ne kätketään useimmiten häveliäästi muiden ruoka-aineiden joukkoon. Ettei kukaan pelästyisi.

Toisin oli viime keväänä, kun Ruotsin kokkimaajoukkue saapui Viking Linen laivoille toteuttamaan näkemystään siitä, millaista on tulevaisuuden ruoka. Erikoismenu oli nimeltään Future Food, Huomisen herkut. Se saavutti ennakkoluulottomien matkustajien suosion.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vierailu suomalaisilla laivoilla oli ruotsalaisille myös opettavainen kokeilu. ”Sekä haaste että mahdollisuus uuteen ja luovaan”, kuvailee kokkimaajoukkueen toiminnanjohtaja Fredrik Andersson.

Ruotsin elintarvikevirasto ei nimittäin vielä hyväksy hyönteisiä ihmisravinnoksi. Monissa muissa EU:n maissa linja on toinen.


Huomisen herkuissa olivat kevään kausimakujen ohella häpeämättömästi esillä erilaiset ötökät. Niitä ei peitelty. Hyönteisiin suhtauduttiin kuin minä tahansa hauskana ja haastavana raaka-aineena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alkuruoka oli ennen kaikkea silmänruokaa. Pääosassa oli kevyesti leväsuolattua turskanselkää. Kevätkaali ja hapatettu fenkoli pääsivät nekin oikeuksiinsa. Mutta niiden uumenista kurkistelivat samanveroisina friteeratut heinäsirkat, jotka toivat rapeaa suutuntumaa ja hitusen myös hernemäistä makua. Ruskistettu voi, hapankerma ja piparjuuri täydensivät aistikkaan annoksen.

Pääruoka oli, jos mahdollista, vielä koristeellisempi. Pääosassa oli nyt karitsanfilee. Mutta rapean maa-artisokan, sieniragun ja krassin seasta pyrkivät yrttien kanssa rapeiksi paahdetut jauhomadot esiin ja levittäytyivät lautaselle yli herne–lampaanmaitojuustokreemin ja krassin. Madot maistuivat lähinnä niihin käytetyiltä yrteiltä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jälkiruoka oli hieman säyseämpi. Mantelimazariinia ja vaniljabavaroisea, kinuskikastiketta, mansikoita, yrttisorbettia täydensi rouskuva granola, joka oli valmistettu paitsi paahdetusta suklaasta myös sirkoista ja kuoriaistoukista ja maustettu makuja hallitsevalla kardemummalla.

Suomen kokkimaajoukkueella ei ole lähiaikoina hyönteisruokaa koskevia suunnitelmia. ”Tulevaisuutta ajatellen se voisi kannattaa, mutta juuri nyt on muita kiireitä”, kertoo joukkueen toiminnanjohtaja Tapio Laine.

Hyönteiset ovat ihmisten varhaisimpia ravinnon lähteitä, suorastaan raamatullista ruokaa.

Syötäviä hyönteisiä on tuhansia. Suurin osa maailman kulttuureista käyttää ruokavaliossaan hyönteisiä. Niitä on käden ulottuvilla nälkäisille, mutta täytyy niiden maistuakin. Esimerkiksi Kaukoidässä ja Afrikassa hyönteisillä herkutellaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hyönteisfarmi ei tarvitse viljelymaata, ja vähemmän vettä ja energiaa kuin kasvinviljely. Sirkkojen valkuaissisältö on jopa 25 prosenttia.

Vaikka ihmiskunta oli ammoisista ajoista saakka syönyt hyönteisiä, ne luokiteltiin 2015 Euroopan komission asetuksessa ”uuselintarvikkeeksi”. Määritelmän mukaan tällaisella elintarvikkeella on EU:n alueella vähemmän kuin 25 vuotta käyttö- ja tutkimushistoriaa.

Uuselintarvikkeiden oli käytävä läpi turvallisuusarviointi ja saatava myynnille ja markkinoinnille EU:n komission lupa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämän vuoden alusta on ollut voimassa koko EU:n kattava lainsäädäntö, jota voi tulkita maakohtaisesti. Hollanti on ollut edelläkävijä. Tanskassa, Britanniassa ja Itävallassa asetusta on sovellettu laveasti jo kauan. Ruotsi siis torjuu edelleen hyönteisten käytön – vedoten elintarviketurvallisuuteen ja puutteelliseen tutkimukseen.

Heti uusien EU-suositusten tultua Ikea ilmoitti pyrkivänsä hyönteisiä sisältävän ruuan tarjontaan ravintoloissaan. Huomisen lihapulla -projekti on meneillään laboratoriossa Kööpenhaminassa.

Syyskuussa 2017 Suomen maa- ja metsätalousministeriö antoi elintarvikevirasto Eviralle luvan vapauttaa hyönteiset.

”Uuselintarvikkeiden” tulo ensin ihmeteltäviksi, sitten maisteltaviksi ja viimein ehkä arkisesti kulutettaviksi, on tapahtunut Suomessa vähitellen.


Silloinkin, kun hyönteisiä ei vielä saanut myydä ihmisruuaksi, jännittäviä ötököitä ilmestyi tiskeille erilaisiin tapahtumiin muka koristeina. Nettikaupasta on ollut helppo hankkia erilaista puskaruokaa.

Ihmisravinnoksi sallitaan Suomessa nyt eurooppalainen kotisirkka, mehiläinen ts. kuhnuritoukka, jauhopukki eli jauhomato, buffalomato ts. kanalakuoriaisen toukka, trooppinen kotisirkka, idänkulkusirkka ja kaksitäpläsirkka.

Ensimmäiset hyönteiselintarvikkeet tulivat suomalaisiin kauppoihin heti tilaisuuden tullen.

Esimerkiksi Ruohonjuuresta saa nyt ainakin paahdettua kotisirkkaa, sirkkasmoothieta eri maustein, samoin sirkkasuklaata, chilimausteisia sirkkapähkinöitä, patukoita, näkkäreitä ja crackereita, sirkka-kikhernepastaa, sirkkagranolaa, sirkkoja paahdettuina sellaisenaan tai valkosuklaalla päällystettyinä.


Leivontakokeilut tuottivat heti sirkkaleipää kauppoihin. Tunnetuin on Fazerin sirkkaleipä. Valikoima on täydentynyt sämpylöillä. Yhdessä neljänneskilon leivässä on noin 70 sirkkaa jauhettuna. Sirkkojen osuus on tässä sekaleivässä vain 3 prosenttia vehnäjauhon, ruismaltaan, rukiinjyvien, pellavansiemenien ja seesaminsiemenien joukossa. Sirkat voi vain hyvällä mielikuvituksella maistaa.

Tällä viikolla tuli kauppoihin kasviproteiineista ja sirkoista valmistettu Sirkkis, ”jauhelihan hyönteishaastaja”. Jauhettujen kotisirkkojen osuus on siinä vain 4 prosenttia.

”Grillimaustettu” Sirkkis tarvitsee lisäpotkua. Kasvatetut kotisirkat jäävät maultaankin herne- ja soijaproteiinin, kaurajauhojen ja ohratärkkelyksen alle. Näistä koostunee tuotteen mainostettu 24 prosentin proteiinipitoisuus.

Pakkauksessa on wrap-ohje ja siinä vahvoja mausteita jamaikalaisittain tai texmexinä ja vielä srirachaa.

Kotona kokeillen sirkat kohtasivat kantarellin. Sipulia ja sieniä kuullotettiin pannulla. Joukkoon lisättiin saman verran sirkkistä ja lopuksi kaadettiin sekaan tilkka kermaa. Suola, pippuri ja yrtit auttoivat vähän, mutta ei tämä jauheliha-sienisoosilta maistunut.

Sirkkiksen pötköinen rakenne ei ole houkuttelevan näköinen. Tuote kannattaakin pilkkoa enemmän jauhelihan näköiseksi, härkiksen ja nyhtökauran tapaan.

Hyönteisiä ei vielä näy paljonkaan ravintoloiden listoilla. Käyttö olisi helppoa, koska niitä saa jo monipuolisesti elävinä tai esikeitettyinä, tuorepakastettuina tai paahdettuina. Huolellista kasvattamista vaativalla raaka-aineella on hintansa. Kotimaisesta tuorepakastetusta ja käsittelemättömästä sirkasta on pyydetty 55 euroa kilo.

Ravintola Ultima kasvattaa osan raaka-aineistaan Etelärannassa hyperlähiruokana, mutta ei sentään hyönteisiä. Ne tilataan muualta.

”Ei niitä joka annokseen tuputeta”, sanoo keittiöpäällikkö Henri Alén. ”Siinä saa helposti sirkkaravintolan maineen. Hyvä kuitenkin, että ihmiset pääsevät maistamaan. Nyt Ultiman listalla on 5 euron hiukopalana hampputartaletti, jossa on rapeita suomalaisia sirkkoja ja rapudressing. Sitä on myyty kategoriassaan ehdottomasti eniten.

Suunnitteilla on uusiakin ruokia. Juuri edellisenä päivänä Alén sai mehiläistarhalta kuhnuritoukkia ja alkaa perehtyä niiden käyttöön.

Fat Lizard toimii Otaniemessä ja käyttää friteerattuja sirkkoja pizzan lisätäytteenä. Listalla on myös Hoppers Taco, jossa on muun muassa uppopaistettuja sirkkoja. Annos on sielläkin alkuruuista kaikkein suosituin.

12 euroa maksaneeseen alkuruokaan kuului kolme pientä maissilettua. Niiden päällä oli sirkkoja, vahvaa chiliä, korianteria, crème frâichea ja limeä. Annoksen vahvat lattarimaut jyräsivät sirkkojen rapeuden.

Entisen Michelin-ravintola Luomon kokki Jouni Toivanen järjesti keväällä hyönteisillallisen. Wild-ravintolassa oli tarjolla muun muassa jauhomatorieskaa, sirkkacevicheä, kuhnurikaurapuuroa ja kuhnurin suklaakakkua.

Toivanen kertoo mieltyneensä varsinkin kuhnuritoukkien ja muurahaisten makuun.

Topi Kairenius on hyönteis­asian näkyvä toimija. Häneltä ilmestyi kesällä kirja Hyönteiskokki (Like). Kairenius itse syttyi asialle kuutisen vuotta sitten maistettuaan paahdettuja sirkkoja, Meksikon tuomisia. Oman perheen haastava ruokahuolto motivoi perehtymään aiheeseen lisää.

”Syödään ötökät ennen kuin ne syövät meidät!” Kairenius yllyttää.

Hyönteiskokki-kirjassa on tiiviisti tietoa maailman hyönteissyönnin historiasta, tiedot nykytilanteesta ja myös neuvokkaita reseptejä, kuten Auramurkut, Sirkka-mamman lihapullat ja Toukkatempura.

Myös panimoyrittäjänä toimiva Kairenius tuntuu käyttäneen viime vuosina paljon aikaa uudenlaisen ruuan merkeissä.

Turhaa ei Suomen kiertäminen ole ollut. Kairenius kertoo esimerkiksi Helsingistä Kittilään ulottuneesta matkasta, joka tuotti tulokseksi muun muassa sen, että Paltamon Nesteellä otettiin heti sirkkoja ruoka-tarjontaan.

Kairenius oli myös Viking Linella valmentamassa henkilökuntaa tulevaisuuden ruuan haasteisiin.

Hän iloitsee siitä, että isot kaikkeen kansaan vetoava toimijat ovat tulleet Suomessa mukaan, esimerkiksi Fazer. Suomi on Hollannin ohella tutkimuksen alalla edelläkävijä, Kairenius sanoo. Täällä tutkitaan ”uuselintarvikkeita” monessa paikassa, esimerkiksi hyönteisten osuutta pohjoismaisessa ruokaketjussa. Tai sitä, miten hyönteisiä voidaan jalostaa poistamalla niistä joitakin aineita, kuten kitiiniä.

Suunnitteilla on marraskuulle seminaari ruoka-alan suurimpien toimijoiden kanssa, ”jotta tämä ei jäisi trendiksi”.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat
 • Hyönteisruoka
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Onko netin keskustelukulttuuri rikki? Näin feministi ja transaktiivi osoittaa sanansa valkoiselle heteromiehelle

 2. 2

  Tiesitkö tästä iPhonen ”piilotetusta” ominaisuudesta, jolla nakkisorminenkin onnistuu korjaamaan kirjoitusvirheet hetkessä?

 3. 3

  Maanantaina Suomeen perustetaan feministinen miesjärjestö Miehet ry – tästä twiittiketjusta ajatus lähti

 4. 4

  Poptähti Evelina julkaisi Instagramissa kehopositiivisuutta hehkuttavan selfien, ja tuhannet fanit ihastuivat – ”Oot mahtava roolimalli ja esikuva meille kaikille”

 5. 5

  Ravintola Merimakasiini tuo mieleen 90-luvun äitienpäiväpäivälliset – perinneherkkunsa se osaa, mutta alkupalat jättävät toivomisen varaa

 6. 6

  Red Dead Redemption 2 on nyt maailman suosituin peli, jota vertaillaan jopa klassikkomaalauksiin – tämän takia sitä pidetään alan merkkipaaluna

 7. 7

  Tubettaja Mentaalisavuke julkaisi videon ”valkoisten heteromiesten kohtaamasta vääryydestä”, ja somessa repesi valtaisa keskustelu – tästä tapauksessa on kyse

 8. 8

  Facebookin uusin villitys ovat järjettömät tapahtumat – soitimme Keravalla jouluaattona järjestettävän ”Miesten joulusuihkun” järjestäjälle

 9. 9

  Tämä uusi emoji hämmentää nyt ihmisiä, koska kukaan ei tiedä, mitä sillä pitäisi oikein ilmaista

 10. 10

  Vallilan kansainvälinen Brindavan-kasvisravintola tarjoilee kotoisaa buffetruokaa, josta maksetaan painon mukaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Maanantaina Suomeen perustetaan feministinen miesjärjestö Miehet ry – tästä twiittiketjusta ajatus lähti

 2. 2

  Onko netin keskustelukulttuuri rikki? Näin feministi ja transaktiivi osoittaa sanansa valkoiselle heteromiehelle

 3. 3

  Poptähti Evelina julkaisi Instagramissa kehopositiivisuutta hehkuttavan selfien, ja tuhannet fanit ihastuivat – ”Oot mahtava roolimalli ja esikuva meille kaikille”

 4. 4

  Red Dead Redemption 2 on nyt maailman suosituin peli, jota vertaillaan jopa klassikkomaalauksiin – tämän takia sitä pidetään alan merkkipaaluna

 5. 5

  Miestenpäivänä voisimme lakata uskomasta kummitusjuttuihin feministeistä

 6. 6

  Tiesitkö tästä iPhonen ”piilotetusta” ominaisuudesta, jolla nakkisorminenkin onnistuu korjaamaan kirjoitusvirheet hetkessä?

 7. 7

  Ravintola Merimakasiini tuo mieleen 90-luvun äitienpäiväpäivälliset – perinneherkkunsa se osaa, mutta alkupalat jättävät toivomisen varaa

 8. 8

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 9. 9

  Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

 10. 10

  Tubettaja Mentaalisavuke julkaisi videon ”valkoisten heteromiesten kohtaamasta vääryydestä”, ja somessa repesi valtaisa keskustelu – tästä tapauksessa on kyse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

 2. 2

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 3. 3

  Red Dead Redemption 2 on nyt maailman suosituin peli, jota vertaillaan jopa klassikkomaalauksiin – tämän takia sitä pidetään alan merkkipaaluna

 4. 4

  Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

 5. 5

  Maanantaina Suomeen perustetaan feministinen miesjärjestö Miehet ry – tästä twiittiketjusta ajatus lähti

 6. 6

  Kuka on Hannes Suominen? Hänestä puhutaan nyt kaikkialla – selvitimme Suomisen jättisuosion salaisuuden 210 sekunnissa

 7. 7

  Poptähti Evelina julkaisi Instagramissa kehopositiivisuutta hehkuttavan selfien, ja tuhannet fanit ihastuivat – ”Oot mahtava roolimalli ja esikuva meille kaikille”

 8. 8

  Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

  Tilaajille
 9. 9

  Onko netin keskustelukulttuuri rikki? Näin feministi ja transaktiivi osoittaa sanansa valkoiselle heteromiehelle

 10. 10

  Todennäköisesti kukaan muukaan ei ole perillä koko brexitistä, joten tässä jutussa väännämme perusasiat rautalangasta ja selitämme ne hassuilla kuvilla

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoonkadulla – ”Jonkinlainen kiilautuminen hississä on tapahtunut”

 2. 2

  Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

 3. 3

  Teknojättien pörssisyöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien alamäessä on kyse?

 4. 4

  Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

 5. 5

  Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

  Tilaajille
 6. 6

  Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

 7. 7

  Mies ajoi punaisia päin kääntyessään oikealle – Korkein oikeus antoi yllättäen valitusluvan, ja nyt tutkitaan, onko yöaikaan oikealle kääntyminen punaisilla sittenkään törkeä teko

 8. 8

  Onko netin keskustelukulttuuri rikki? Näin feministi ja transaktiivi osoittaa sanansa valkoiselle heteromiehelle

 9. 9

  Kuolleen kaskelotin vatsasta löytyi lähes kuusi kiloa muovi­roskia Indonesiassa – eläin oli niellyt 115 muovimukia, sandaaleja ja pulloja

 10. 10

  Espanja uhkasi äänestää brexit-sopua vastaan, jos sopimusta ei muuteta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

 2. 2

  Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

 3. 3

  Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

 4. 4

  Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

  Tilaajille
 5. 5

  Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

 6. 6

  Ruotsalaisen koulun juhlissa julkisesti jaettu seksipalkinto johti ehdolliseen tuomioon – ”tunnustuksen” saanut järkyttyi kaveriensa tempauksesta

 7. 7

  Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

 8. 8

  Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

 9. 9

  Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

 10. 10

  Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

 2. 2

  Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

  Tilaajille
 3. 3

  Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

 4. 4

  Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

 5. 5

  Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

 6. 6

  Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

  Tilaajille
 7. 7

  Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

 8. 8

  Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

 9. 9

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

 10. 10

  Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

  Tilaajille
 11. Näytä lisää