Helsingin uuden italialaisen ravintolan pasta erottuu edukseen, mutta mauttomat annokset saavat miettimään, maistavatko kokit itse ruokiaan ollenkaan

Alice Italian muuttuu päivisin tavanomaiseksi lounaspaikaksi.

Alice Italian

★★★


Missä? Konepajankuja 1, aliceitalian.fi, 0400 513 933.

Koska? Ma 7.45–14.30, ti–to 7.45–23, la 16–23

Paljonko? Lounas 9,80–12,50 e, alkuruuat 5–11 e , pastat 7–12 e, pizzat 8–12 e, pääruuat 10–19 e.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aina kun kaupunkiin ilmaantuu uusi italialainen ravintola, pastan ystävän päässä herää se sama toiveikas ajatus: joko nyt? Joko vihdoin Helsinkiin saataisiin hyvä pastaravintola?

Mahdotonta sen ei pitäisi olla. Onhan viime vuosina Helsingin pizzatilannekin pompahtanut varsin hyvälle tolalle.

Lähes kaikkihan tykkäävät hyvästä pastasta, mutta silti karu totuus on, että helsinkiläisistä ravintoloista sellaista ei tahdo satunnaisia onnistumisia lukuun ottamatta saada. Laadukas ja tasaisen varma pastaravintola puuttuu edelleen.

Reilu kuukausi sitten Vallilassa avattiin Alice Italian. Nettisivujen perusteella tulokas vaikuttaa lupaavalta. Luvassa pitäisi olla itse tehtyä tuorepastaa, jota leipovat italialaiset kokit. Jossain vilahtaa sana ”aito”.

Olisikohan odotus vihdoin päättynyt?

Alice Italian löytyy Konepajan alueen kupeesta, uudenuutukaisesta toimistotalosta, jonka yläkerrassa harjoitetaan muun muassa muodikasta coworking-toimintaa.

Sisämitoiltaan ravintola on hallimaisen suuri. Modernin neutraali sisustus toimii mukavasti silmille, mutta korville ei. Äänet kimpoilevat häiritsevästi, koska mitään tekstiilejä ei ole kelpuutettu pehmentämään meluisuutta.


Seinillä on oikea taidetta ja silmään pitää se, että pienille hyllyille on nostettu somisteeksi Hipster-viinipulloja.

Lounasmeininki ei vaikuta juurikaan hipsterimäiseltä, mutta ei myöskään italialaiselta. Tarjolla on muun muassa punajuuriburgeri ja ahvenanmaalainen uunimakkara.

Mutta kysymällähän asiat selviävät.

”Tämä on italialainen iltaisin”, tarjoilija kertoo, ja arvelee samaan syssyyn, että ilmaus ”ahvenanmaalainen” uunimakkaran yhteydessä on lähinnä huumoria.

Lounaskonsepti on hieman konstikas. On seisova pöytä, jossa on salaatteja, keitto ja yksi pääruuista (kuten esimerkiksi ahvenanmaalainen uunimakkara). Kasvispääruoka ja lounaspizza sen sijaan tuodaan pöytään.

Salaattitarjonta ei merkittävästi poikkea hyvälaatuisen työpaikkaruokalan salaattipöydästä, mutta sentään joitakin ruuanlaittotaitoon viittaavia pilkahduksia nousee esiin. Itse leivottu Focaccia-leipä on kuohkeaa ja onnistunutta, samoin kuin vivahteikas ja täyteläinen punajuurihummus.

Mustajuurikeittoa voisi kutsua peräti erinomaiseksi. Se on pehmeää ja täyteläistä, mutta mustajuuren omaleimaista makua ei ole hukutettu voihin ja kermaan.

Punajuuripurilaisen kokoonpanoa olisi ollut syytä harkita pitempään. Pihvin maku sinänsä on miellyttävä, vaikkakin mieto. Mutta yhdentekevän sämpylän väliin on ahdettu aivan liikaa mautonta kaalisalaattia, joka ei tue tai korosta pääraaka-aineen makua, vaan lähinnä vain tekee purilaisen syömisestä hankalaa.

Lounaspizzassa sen sijaan on paljon hyvää. Pohja on ohut ja rapea, ja paisto on onnistunut hyvin. Täytteitä ei myöskään ole liikaa, mutta tomaattikastikkeessa olisi säätämisen varaa. Yleensähän tomaattikastikkeiden ongelma on liiallinen makeus, mutta Alicessa se on turhan hapanta ja kaipaa suolaa ja pippuria

.


Ahvenanmaalainen uunimakkara on ääritavanomainen uunimakkara juustopitoisessa soosissa. Perunamuusissa maistuu mukavasti voi ja peruna, mutta sitä on pyöräytetty sekoittimessa muutama kierros liikaa, ja rakenteesta on tullut hieman liisterimäinen.

Sitten on aika siirtyä italialaiseen iltaan.

Ja kyllä, ruokalistalla riittää italialaisen keittiön perustermistöä, kuten bruschetta, arancino, carpaccio ja melanzane. Pastat hallitsevat listaa, ja ne ovat sieltä perinteisestä päästä. Tarjolla on pestoa, bolognesea ja voi-salviapastaa. Varsinaisia pääruokia on kaksi, kokonaisena kypsennetty kala ja tuikituttu munakoisopaistos, melanzana alla parmigiana.

Annoksia on kahta kokoa: iso ja pieni. Pirteä tarjoilija kertoo, että paikan linjaan kuuluu ruokien jakaminen. Sharing is caring (jakaminen on välittämistä), tarjoilija linjaa, ja varmasti niin onkin, mutta kuinka helppoa oikein on jakaa pasta-annos?

Alkupaloista houkuttelevimmalta vaikuttaa arancino, friteerattu riisipallo, jonka sisällä on mozzarellaa ja pinaattia. Pallerot ovat rakenteeltaan moitteettomia, niiden pinta on rapea ja sisus mehevä, eikä riisimassan koostumus ole liian puuromainen. Mutta missä on maku? Jollakin kumman tavalla keittiö on onnistunut saamaan hyvistä raaka-aineista aikaiseksi kokonaisuuden, joka ei maistu juuri miltään. Suolan ja pippurikin kanssa on kitsasteltu.

Sama murhe koskee kalacarpacciotakin, ja sitä pureskellessa alkaa mietityttää, maistavatko kokit itse ruokiaan ollenkaan. Kalassa suolaa on aivan liian vähän ja sitruunankin kirpeys on neutralisoitu öljyllä. Kala on hammasahventa ja valinta ihmetyttää hieman, sillä aika paljon lähempääkin löytyy loistavia ja luultavasti raikkaampia carpacciokaloja, kuten vaikkapa siikaa.

Alkupaloista maistuvin on bruschetta. Itse tehdyssä leivässä on hyvä sitko, ja tomaatti ja buffalomozzarellassa ovat hyvälaatuisia. Mutta jälleen kerran, suola ja pippuri olisivat parantaneet makua.

Tartarpihvi on tehty laadukkaasta rotunaudasta, mutta jostain syystä liha on pilkottu isohkoiksi kuutioiksi. Annos ei näytä houkuttelevalta ja suutuntuma on ikävä, varsinkin, kun suuhun osuu pari kuutioita, joihin on jäänyt sitkeää kalvoa.

Sitten on pastan aika.

Tilatessa selviää, että vain yksi pastoista on paikan päällä tehtyä tuorepastaa. Minun makuuni pastassa saisi olla vähän enemmän puruvastetta, mutta voi-salviakastikkeen kanssa se on pehmeää ja lempeää lohturuokaa. Tuoretta salviaa annoksessa on reilusti, joten makuakin piisaa. Suolaa tosin piti lisätä hieman itse.


Hieman yllättäen Alicen pastoista pesto nousee testiryhmän suosikiksi. Pastan keittäminen on mennyt nappiin, eikä pesto ole liian öljyistä, vaan basilika maistuu raikkaasti ja railakkaasti.

Myös bolognese on kelpo esitys, vaikka sitä vaivaakin taas mausteiden kanssa nuukailu.

Testi-iltana hammasahven on päässyt loppumaan, joten kokonaisena kypsennetty kala jää maistamatta. Listan toinen varsinainen pääruoka, munakoisopaistos, on mehevää ja paahteista. Mutta tomaattikastike kaipaa edelleen säätämistä.

Jälkiruokalistalla on vain yksi annos, ja se on tiramisu, tietysti. Se jättää illallisesta hyvän maun. Tiramisu on sopivan kosteaa, kahvi maistuu ja makeus on pidetty sopivaisuuden rajoissa.

Alicessa palvelu on ystävällistä, jopa innostunutta, mutta ei kovin perusteellista. Annoksia ei esitellä, eikä raaka-aineista kerrota sanaakaan. Tarjoilijat voisivat myös opastaa asiakkaita tarkemmin jaettavien annosten valinnassa. Annoksia tulee nimittäin pöytään monta kerralla ja niiden yhteensovittaminen ei ole aivan yksinkertaista. Hurjimmillaan pöydässämme oli samaan aikaan kaksi pasta-annosta, munakoisopaistos ja kipollinen kikhernepyreetä.

Pastan ystävien kannattaa kuitenkin pitää Alicea silmällä. Paikan raaka-aineissa ei ole valittamista, ja useimpien annosten rakenteet ja tekniikat olivat kunnossa. Ehkäpä keittiö vielä saa tomaattikastikkeen mallilleen ja ehtii keskittyä siihen, kuinka ruokaan tulisi lisää makua. Suolasta ja pippurista sopisi aloittaa.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

 2. 2

  Kolumni: Datavakoilu on menossa syvemmälle minuuteen kuin koskaan – Spotify vakoilee käyttäjiensä tunnetiloja, ja se on samaan aikaan sekä häikäilemätöntä että nerokasta

 3. 3

  Loki ja Scarlet Witch saavat omat tv-sarjansa, myös muita Marvel-elokuvien sivuhahmoja lupaillaan – Disney yrittää päästä supersankareilla Netflixin tontille

 4. 4

  Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

 5. 5

  Näin opiskelet tehokkaasti: Tutkimustieto kertoo, kannattaako alleviivata kirjoja, lukea rykäyksissä tai ottaa torkkuja

 6. 6

  Pikatestissä Teurastamolle avattu uusi Moko, jonka aamiaiselle kertyy helposti hintaa mutta kaikki maistuu erinomaisen herkulliselta

 7. 7

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 8. 8

  Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

 9. 9

  Yllätyslaatikot ovat pelien uusi villitys – Suomen poliisi selvittää asiaa, koska se vaikuttaa laittomalta

 10. 10

  Hans Välimäki ja Arto Rastas perustavat ”koko kansan” tapas-ravintolan Mikonkadun Amarillon entisiin tiloihin – aterioidessa voi nähdä, kuinka Välimäki itse häärää avokeittiössä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

 2. 2

  Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

 3. 3

  Kolumni: Datavakoilu on menossa syvemmälle minuuteen kuin koskaan – Spotify vakoilee käyttäjiensä tunnetiloja, ja se on samaan aikaan sekä häikäilemätöntä että nerokasta

 4. 4

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 5. 5

  Sannikka & Ukkola ”kaappasi” Pressiklubin seuraajat, ja siitä syntyi tietysti someprotesti – soitimme tutkijalle ja kysyimme, mitä tästä pitäisi ajatella

 6. 6

  Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

 7. 7

  Pikatestissä Teurastamolle avattu uusi Moko, jonka aamiaiselle kertyy helposti hintaa mutta kaikki maistuu erinomaisen herkulliselta

 8. 8

  Emmyjen todellinen taistelu käytiin HBO:n, Netflixin ja Amazonin välillä – Amazon voitti jotain mitä Netflix ei koskaan

 9. 9

  Ravintolalaiva Verna tarjoaa ronskia ruokaa, mutta pääruuaksi tarjoiltu pihviannos ei ole hintansa arvoinen ja sen perunayllätys tuo kriitikolta pitkän miinuksen

 10. 10

  Yllätyslaatikot ovat pelien uusi villitys – Suomen poliisi selvittää asiaa, koska se vaikuttaa laittomalta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Urheilumaailma on puhunut päivä­kausia Serena Williamsista tehdystä pila­piirroksesta – Kysyimme tutkijalta, miksi kuva on rasistinen

 2. 2

  Yllätyslaatikot ovat pelien uusi villitys – Suomen poliisi selvittää asiaa, koska se vaikuttaa laittomalta

 3. 3

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 4. 4

  Miss Yhdysvallat -kilpailija käytti lyhyen esittelynsä poliittiseen näpäytykseen – ja nousi hetkessä internetin suosikiksi

 5. 5

  Ihmiskunta on nyt tullut pisteeseen, jossa tekoäly on mennyt liian pitkälle: Yön uutta levyä markkinoidaan Olli Lindholm -botilla Messengerissä, testasimme ja järkytyimme

 6. 6

  Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

 7. 7

  Suomalaiset syytävät vaatteitaan roskiin yli 70 000 tonnia vuodessa – Linnea Larsson alkoi hyödyntää kodin vaatejätettä, ja nyt hän neuvoo, miten muut voivat tehdä samoin

 8. 8

  Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

 9. 9

  Paul McCartney kertoi miestenlehden haastattelussa masturboineensa yhdessä John Lennonin kanssa – ja internet täyttyi kipeistä Beatles-tumputusvitseistä, tässä parhaat

 10. 10

  Who is America? oli uskomaton, häpeällinen, ällistyttävä – miten sen tekeminen on edes mahdollista? Ammattilainen perehtyi Boratin tekijän hittiin ja kertoo nyt, miten sarja on tehty

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

 2. 2

  Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

 3. 3

  Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

  Tilaajille
 4. 4

  Kymmenet ihmiset osallistuivat joukkotappeluun Helsingin Vallilassa – 18-vuotiaalle miehelle hengenvaarallisia vammoja, tutkitaan tapon yrityksenä

 5. 5

  ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

 6. 6

  300:aa suomalaista houkutellaan ripulirokotematkalle Beniniin – rokotteella yritetään saada kuriin tauti, joka tappaa pikkulapsia kehitysmaissa

 7. 7

  Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

 8. 8

  Afrikan eSwatinissa järjestetään ”epävaalit” – kuningas Mswati päättää kaikesta ja voi valita uuden vaimon kerran vuodessa

 9. 9

  Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

 10. 10

  ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

 2. 2

  ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

 3. 3

  Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

 4. 4

  Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

  Tilaajille
 5. 5

  Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

 6. 6

  Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

 7. 7

  Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

 8. 8

  Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

  Tilaajille
 9. 9

  Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

 10. 10

  Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

 2. 2

  Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

 3. 3

  Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

 4. 4

  Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

  Tilaajille
 5. 5

  Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

  Tilaajille
 6. 6

  Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

 7. 7

  Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

 8. 8

  Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

 9. 9

  ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

 10. 10

  Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

 11. Näytä lisää