Helsingin uuden italialaisen ravintolan pasta erottuu edukseen, mutta mauttomat annokset saavat miettimään, maistavatko kokit itse ruokiaan ollenkaan

Alice Italian muuttuu päivisin tavanomaiseksi lounaspaikaksi.

Alice Italian

★★★


Missä? Konepajankuja 1, aliceitalian.fi, 0400 513 933.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koska? Ma 7.45–14.30, ti–to 7.45–23, la 16–23

Paljonko? Lounas 9,80–12,50 e, alkuruuat 5–11 e , pastat 7–12 e, pizzat 8–12 e, pääruuat 10–19 e.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aina kun kaupunkiin ilmaantuu uusi italialainen ravintola, pastan ystävän päässä herää se sama toiveikas ajatus: joko nyt? Joko vihdoin Helsinkiin saataisiin hyvä pastaravintola?

Mahdotonta sen ei pitäisi olla. Onhan viime vuosina Helsingin pizzatilannekin pompahtanut varsin hyvälle tolalle.

Lähes kaikkihan tykkäävät hyvästä pastasta, mutta silti karu totuus on, että helsinkiläisistä ravintoloista sellaista ei tahdo satunnaisia onnistumisia lukuun ottamatta saada. Laadukas ja tasaisen varma pastaravintola puuttuu edelleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Reilu kuukausi sitten Vallilassa avattiin Alice Italian. Nettisivujen perusteella tulokas vaikuttaa lupaavalta. Luvassa pitäisi olla itse tehtyä tuorepastaa, jota leipovat italialaiset kokit. Jossain vilahtaa sana ”aito”.

Olisikohan odotus vihdoin päättynyt?

Alice Italian löytyy Konepajan alueen kupeesta, uudenuutukaisesta toimistotalosta, jonka yläkerrassa harjoitetaan muun muassa muodikasta coworking-toimintaa.

Sisämitoiltaan ravintola on hallimaisen suuri. Modernin neutraali sisustus toimii mukavasti silmille, mutta korville ei. Äänet kimpoilevat häiritsevästi, koska mitään tekstiilejä ei ole kelpuutettu pehmentämään meluisuutta.


Seinillä on oikea taidetta ja silmään pitää se, että pienille hyllyille on nostettu somisteeksi Hipster-viinipulloja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lounasmeininki ei vaikuta juurikaan hipsterimäiseltä, mutta ei myöskään italialaiselta. Tarjolla on muun muassa punajuuriburgeri ja ahvenanmaalainen uunimakkara.

Mutta kysymällähän asiat selviävät.

”Tämä on italialainen iltaisin”, tarjoilija kertoo, ja arvelee samaan syssyyn, että ilmaus ”ahvenanmaalainen” uunimakkaran yhteydessä on lähinnä huumoria.

Lounaskonsepti on hieman konstikas. On seisova pöytä, jossa on salaatteja, keitto ja yksi pääruuista (kuten esimerkiksi ahvenanmaalainen uunimakkara). Kasvispääruoka ja lounaspizza sen sijaan tuodaan pöytään.

Salaattitarjonta ei merkittävästi poikkea hyvälaatuisen työpaikkaruokalan salaattipöydästä, mutta sentään joitakin ruuanlaittotaitoon viittaavia pilkahduksia nousee esiin. Itse leivottu Focaccia-leipä on kuohkeaa ja onnistunutta, samoin kuin vivahteikas ja täyteläinen punajuurihummus.

Mustajuurikeittoa voisi kutsua peräti erinomaiseksi. Se on pehmeää ja täyteläistä, mutta mustajuuren omaleimaista makua ei ole hukutettu voihin ja kermaan.

Punajuuripurilaisen kokoonpanoa olisi ollut syytä harkita pitempään. Pihvin maku sinänsä on miellyttävä, vaikkakin mieto. Mutta yhdentekevän sämpylän väliin on ahdettu aivan liikaa mautonta kaalisalaattia, joka ei tue tai korosta pääraaka-aineen makua, vaan lähinnä vain tekee purilaisen syömisestä hankalaa.

Lounaspizzassa sen sijaan on paljon hyvää. Pohja on ohut ja rapea, ja paisto on onnistunut hyvin. Täytteitä ei myöskään ole liikaa, mutta tomaattikastikkeessa olisi säätämisen varaa. Yleensähän tomaattikastikkeiden ongelma on liiallinen makeus, mutta Alicessa se on turhan hapanta ja kaipaa suolaa ja pippuria

.


Ahvenanmaalainen uunimakkara on ääritavanomainen uunimakkara juustopitoisessa soosissa. Perunamuusissa maistuu mukavasti voi ja peruna, mutta sitä on pyöräytetty sekoittimessa muutama kierros liikaa, ja rakenteesta on tullut hieman liisterimäinen.

Sitten on aika siirtyä italialaiseen iltaan.

Ja kyllä, ruokalistalla riittää italialaisen keittiön perustermistöä, kuten bruschetta, arancino, carpaccio ja melanzane. Pastat hallitsevat listaa, ja ne ovat sieltä perinteisestä päästä. Tarjolla on pestoa, bolognesea ja voi-salviapastaa. Varsinaisia pääruokia on kaksi, kokonaisena kypsennetty kala ja tuikituttu munakoisopaistos, melanzana alla parmigiana.

Annoksia on kahta kokoa: iso ja pieni. Pirteä tarjoilija kertoo, että paikan linjaan kuuluu ruokien jakaminen. Sharing is caring (jakaminen on välittämistä), tarjoilija linjaa, ja varmasti niin onkin, mutta kuinka helppoa oikein on jakaa pasta-annos?

Alkupaloista houkuttelevimmalta vaikuttaa arancino, friteerattu riisipallo, jonka sisällä on mozzarellaa ja pinaattia. Pallerot ovat rakenteeltaan moitteettomia, niiden pinta on rapea ja sisus mehevä, eikä riisimassan koostumus ole liian puuromainen. Mutta missä on maku? Jollakin kumman tavalla keittiö on onnistunut saamaan hyvistä raaka-aineista aikaiseksi kokonaisuuden, joka ei maistu juuri miltään. Suolan ja pippurikin kanssa on kitsasteltu.

Sama murhe koskee kalacarpacciotakin, ja sitä pureskellessa alkaa mietityttää, maistavatko kokit itse ruokiaan ollenkaan. Kalassa suolaa on aivan liian vähän ja sitruunankin kirpeys on neutralisoitu öljyllä. Kala on hammasahventa ja valinta ihmetyttää hieman, sillä aika paljon lähempääkin löytyy loistavia ja luultavasti raikkaampia carpacciokaloja, kuten vaikkapa siikaa.

Alkupaloista maistuvin on bruschetta. Itse tehdyssä leivässä on hyvä sitko, ja tomaatti ja buffalomozzarellassa ovat hyvälaatuisia. Mutta jälleen kerran, suola ja pippuri olisivat parantaneet makua.

Tartarpihvi on tehty laadukkaasta rotunaudasta, mutta jostain syystä liha on pilkottu isohkoiksi kuutioiksi. Annos ei näytä houkuttelevalta ja suutuntuma on ikävä, varsinkin, kun suuhun osuu pari kuutioita, joihin on jäänyt sitkeää kalvoa.

Sitten on pastan aika.

Tilatessa selviää, että vain yksi pastoista on paikan päällä tehtyä tuorepastaa. Minun makuuni pastassa saisi olla vähän enemmän puruvastetta, mutta voi-salviakastikkeen kanssa se on pehmeää ja lempeää lohturuokaa. Tuoretta salviaa annoksessa on reilusti, joten makuakin piisaa. Suolaa tosin piti lisätä hieman itse.


Hieman yllättäen Alicen pastoista pesto nousee testiryhmän suosikiksi. Pastan keittäminen on mennyt nappiin, eikä pesto ole liian öljyistä, vaan basilika maistuu raikkaasti ja railakkaasti.

Myös bolognese on kelpo esitys, vaikka sitä vaivaakin taas mausteiden kanssa nuukailu.

Testi-iltana hammasahven on päässyt loppumaan, joten kokonaisena kypsennetty kala jää maistamatta. Listan toinen varsinainen pääruoka, munakoisopaistos, on mehevää ja paahteista. Mutta tomaattikastike kaipaa edelleen säätämistä.

Jälkiruokalistalla on vain yksi annos, ja se on tiramisu, tietysti. Se jättää illallisesta hyvän maun. Tiramisu on sopivan kosteaa, kahvi maistuu ja makeus on pidetty sopivaisuuden rajoissa.

Alicessa palvelu on ystävällistä, jopa innostunutta, mutta ei kovin perusteellista. Annoksia ei esitellä, eikä raaka-aineista kerrota sanaakaan. Tarjoilijat voisivat myös opastaa asiakkaita tarkemmin jaettavien annosten valinnassa. Annoksia tulee nimittäin pöytään monta kerralla ja niiden yhteensovittaminen ei ole aivan yksinkertaista. Hurjimmillaan pöydässämme oli samaan aikaan kaksi pasta-annosta, munakoisopaistos ja kipollinen kikhernepyreetä.

Pastan ystävien kannattaa kuitenkin pitää Alicea silmällä. Paikan raaka-aineissa ei ole valittamista, ja useimpien annosten rakenteet ja tekniikat olivat kunnossa. Ehkäpä keittiö vielä saa tomaattikastikkeen mallilleen ja ehtii keskittyä siihen, kuinka ruokaan tulisi lisää makua. Suolasta ja pippurista sopisi aloittaa.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

 2. 2

  Todennäköisesti kukaan muukaan ei ole perillä koko brexitistä, joten tässä jutussa väännämme perusasiat rautalangasta ja selitämme ne hassuilla kuvilla

 3. 3

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 4. 4

  Pikatestissä Hämeentien klassikkopizzerian paikalle avannut kiinalainen, jonka wonton-nyytit ovat puhdasta lohturuokaa

 5. 5

  Jos marraskuu masentaa, tämä kiistämätön osoitus ihmiskunnan nerokkuudesta parantaa – Netissä riemuitaan uudesta tavasta kihartaa hiukset tyhjän vesipullon avulla

 6. 6

  ”Nythän on melkoinen kuvakulma löytynyt” – Soitimme Love Islandin selostajalle, joka on tyrmistyttänyt osan katsojista halvoilla kaksimielisyyksillä ja ilkeilyllä

 7. 7

  Kuka on Hannes Suominen? Hänestä puhutaan nyt kaikkialla – selvitimme Suomisen jättisuosion salaisuuden 210 sekunnissa

 8. 8

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

 9. 9

  Kolme tutkijaa kirjoitti uskomattomia hölynpöly­artikkeleita feministisiin julkaisuihin ja sai osan niistä läpi – kysyimme suomalaistutkijoilta, mitä se kertoo feministisen tutkimuksen tasosta

 10. 10

  Lihansyöntiä ei voi perustella sillä, että tykkää siitä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 2. 2

  Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

 3. 3

  Todennäköisesti kukaan muukaan ei ole perillä koko brexitistä, joten tässä jutussa väännämme perusasiat rautalangasta ja selitämme ne hassuilla kuvilla

 4. 4

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

 5. 5

  Kuka on Hannes Suominen? Hänestä puhutaan nyt kaikkialla – selvitimme Suomisen jättisuosion salaisuuden 210 sekunnissa

 6. 6

  Jos marraskuu masentaa, tämä kiistämätön osoitus ihmiskunnan nerokkuudesta parantaa – Netissä riemuitaan uudesta tavasta kihartaa hiukset tyhjän vesipullon avulla

 7. 7

  Pikatestissä Hämeentien klassikkopizzerian paikalle avannut kiinalainen, jonka wonton-nyytit ovat puhdasta lohturuokaa

 8. 8

  Lihansyöntiä ei voi perustella sillä, että tykkää siitä

 9. 9

  Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

  Tilaajille
 10. 10

  Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

 2. 2

  Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

 3. 3

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 4. 4

  Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

  Tilaajille
 5. 5

  Juristinaisia opastettiin välttämään ”rintavaon vilauttelua” pikkujouluissa, koska se voi vaikuttaa työkaverin palaveri­ajatuksiin – soitimme tekstin kirjoittajalle

 6. 6

  Hollantilaiseläkeläinen vaatii oikeudessa virallista ikäänsä 20 vuotta nuoremmaksi – vetoaa oikeuteen korjata sukupuolta

 7. 7

  Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

 8. 8

  Kuka on Hannes Suominen? Hänestä puhutaan nyt kaikkialla – selvitimme Suomisen jättisuosion salaisuuden 210 sekunnissa

 9. 9

  Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

 10. 10

  Suhtautumisemme Jan Vapaavuoren presidenttiyteen kertoo kaiken siitä, mikä someajan moraalissa on pielessä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, linjasi tuomari – Floridassa hylättiin ääniä alle­kirjoitusten vuoksi

 2. 2

  Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

 3. 3

  Viro vetäytyy YK:n siirtolais­sopimuksesta

 4. 4

  Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

  Tilaajille
 5. 5

  Uusi väestöennuste julkistetaan perjantaina, eikä sitä ole koskaan ennen pelätty näin

 6. 6

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 7. 7

  Huuhkajat on yhä kiinni Kansojen liigan lohkovoitossa – HS seuraa Kreikka-ottelua hetki hetkeltä, toinen puoliaika menossa: Kreikka johtaa 1–0

 8. 8

  Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

 9. 9

  Grönlannin jäätikön alta löytyi 31 kilometrin läpimittainen törmäyskraatteri

 10. 10

  Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

  Tilaajille
 2. 2

  Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

 3. 3

  Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

 4. 4

  Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

 5. 5

  Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

 6. 6

  Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

 7. 7

  Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

 8. 8

  Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

 9. 9

  Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

  Tilaajille
 10. 10

  Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

  Tilaajille
 2. 2

  Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

  Tilaajille
 3. 3

  Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

  Tilaajille
 4. 4

  Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

 5. 5

  Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

 6. 6

  Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

 7. 7

  Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

 8. 8

  Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

  Tilaajille
 9. 9

  Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

 10. 10

  Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

 11. Näytä lisää