Ovatko opiskelijabileet oikeasti ”häirinnästä vapaita”? Kysyimme yliopistoilta

Seksuaalisen häirinnän laajuuden osoittanut #metoo-liike täyttää pian vuoden. Miten muuttunut ilmapiiri vaikuttaa nyt opiskelunsa aloittaviin fukseihin?

Tämän vuoden fuksit ovat ensimmäinen #metoo-liikkeen alkamisen jälkeinen opiskelijasukupolvi.

Heille yliopistomaailma saattaa näyttäytyä hyvin eri tavoin kuin vanhemmille vuosikursseille, sillä seksuaalisen häirinnän ymmärretään nyt olevan mahdollinen ongelma kaikkialla, riippumatta yhteisön tiiviydestä tai sen jäsenten korkeasta koulutustasosta.

Suomen yliopistoissa aloittaa yhteensä yli 20 000 opiskelijaa. Opiskelijayhteisöstä tulee monelle henkinen koti, joka vaikuttaa elämään valmistumisen jälkeenkin. Siksi ei ole yhdentekevää, millaisessa yhteisössä opiskeluaikansa viettää.

Viime lokakuun jälkeen useita korkean profiilin henkilöitä on syytetty ja tuomittu seksuaalisesta häirinnästä. Tuottaja Harvey Weinsteinin vuosikymmeniä jatkuneiden tekojen paljastuminen aloitti maailmanlaajuisen vyyhdin.

Sen seurauksena jopa Nobel-palkintoja jakava Ruotsin Akatemia kutistui epäuskottavaksi kulttuuri-instituution irvikuvaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viimeistään opiskelijoita ahdistelleen elokuvaohjauksen professori Lauri Törhösen teot ja suomalaisten yliopistourheilijoiden kokema seksuaalinen väkivalta Portugalin arvokisoissa osoittivat, ettei yliopistomaailma ole sivistyneistön kansoittama lintukoto, jossa seksuaalista häirintää ei esiinny.

Ei ole siis ihme, että uuden lukuvuoden alkaessa opiskelijatapahtumien muuttuneet käytännöt ovat olleet viime aikoina paljon esillä. Viime viikolla aiheesta uutisoi Yle, joka kertoi, että esimerkiksi alkoholin käyttöön ja vaatteiden riisumiseen painostamisesta on luovuttu opiskelijabileissä.

Kysyimme Helsingin, Tampereen ja Aalto-yliopiston ylioppilaskuntien yhdenvertaisuusvastaavilta, mitä hallitukset ovat tehneet seksuaalisen häirinnän riskin pienentämiseksi.

Vastaukset eivät varsinaisesti yllätä.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) käsittelee ongelmaa pitkällä listalla koulutuksia ja ohjeistuksia, joiden teemoina on tapahtumaturvallisuus, häirintään puuttuminen ja sen ehkäisy.

HYY tekee myös yhteistyötä Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan (AYY) kanssa. Yhteisen koulutuksen lisäksi AYY on suunnitellut syksyllä alkavan Not Cool! -kampanjan, jonka tarkoitus on muistuttaa jokaisen oikeudesta raportoida epäasiallisesta käytöksestä.

Tampereen pian lopettava ylioppilaskunta Tamy keskittyy Tampereen teknillisen yliopiston kanssa yhdistymisen tuomiin haasteisiin. Tamy ja TTYY teettivät yhdenvertaisuuskyselyn, jonka tuloksia hyödynnetään yliopistojen yhdistymisessä syntyvän ylioppilaskunnan toiminnassa.

Ylioppilaskunnat reagoivat siis siten, kuten niiltä voi odottaakin: koulutuksella ja tiedottamisella.

Kaikki kolme ylioppilaskuntaa julistavat tapahtumiensa olevan häirinnästä vapaita.

Näin ei käytännössä tietenkään ole.

Häirintään liittyvät yhteydenotot ovat lisääntyneet ainakin HYY:ssä.

Keväällä 2018 Helsingin tutkijanaiset ry toteutti kyselyn, johon vastasi yli neljäsataa ihmistä eri yliopistoista. Lähes puolet vastaajista oli kokenut seksuaalista häirintää. Heistä hieman yli kymmenesosa raportoi siitä eteenpäin.

”Se on jopa hyvä asia, että yhteydenotot ovat lisääntyneet. On uskallettu ottaa yhteyttä. Se, että salaillaan tai että häpeä estää yhteydenoton on yksi surullisimmista asioista”, pohtii HYY:n yhdenvertaisuusvastaava Laura Wathén.

HYY:ssä on nyt luotu ylioppilaskunnan tapahtumaperiaatteet.

”Olemme käyttäneet niihin todella paljon aikaa. On oikeasti istuttu samassa huoneessa ja työstetty eteenpäin”, yhdenvertaisuusvastaava Jane Kärnä kertoo.

Valmisteilla on myös tapahtumaturvallisuuskäsikirja, jossa on selkeät ohjeet yllättävien tilanteiden, kuten sairaskohtauksien ja häirintätilanteiden käsittelyyn. Neuvoja annetaan niin häiritsijän kuin uhrinkin kohtaamiseen sekä median tiedusteluihin vastaamiseen.

Kaikkeen ei silti ole tarpeeksi aikaa. Etenkin kun yhdenvertaisuusvastaavat huolehtivat monesta muustakin asiasta, kuten esteettömyydestä, alkoholipolitiikasta ja perheellisten opiskelijoiden huomioimisesta.

Tänä vuonna muu yhdenvertaisuustyö on jäänyt sivummalle, sillä #metoon myötä muuttunut asenneilmapiiri on saanut järjestöt pohtimaan omaa toimintaansa ja jäsenistönsä hyvinvointia uudella tavalla.

Yhä useampi järjestö kaipaa ylioppilaskunnaltaan ohjeita ja rohkaisua häirinnän ehkäisemiseen ja siihen puuttumiseen.

”Meidän ylioppilaskunnassamme on onneksi sellainen yleinen ilmapiiri, että asioihin puututaan ja edistetään yhdenvertaisuutta. Halutaan toki olla jollain tavalla suunnannäyttäjiä ja edelläkävijöitä, että tehdään kunnolla ja voimalla”, HYY:n Kärnä kuvailee.

HYY:ssä talousjohtokunta jakaa järjestöille avustuksia perustuen esimerkiksi toiminnan monipuolisuuteen ja ympäristö- ja yhdenvertaisuusasioiden huomiointiin. Se, miten toiminnan eri osia painotetaan tukia jakaessa, vaihtelee. Siksi yhdenvertaisuustyöstä voi saada jonakin vuonna enemmän pisteitä ja näin ollen myös avustusta.

Hallituksen jäsenet kouluttautuvat ja jakavat sitten oppimansa järjestöille.

Kevään aikana järjestetyissä koulutuksissa järjestötoimijoita on opetettu puuttumaan häirintätilanteisiin ja kohtaamaan uhri oikealla tavalla. Tutorkoulutuksissa on pyritty huomauttamaan tutoreille fuksien moninaisuudesta ja erilaisista tarpeista.

”Painopiste on ollut juurikin häirinnän ennaltaehkäisyssä sekä siihen puuttumisessa”, kommentoi AYY:n hallituksen yhteisövastaava Hilja Korhonen.

Hän uskoo, että epäasiallisesta käytöksestä osa on tahatonta ja selittyy ajattelemattomuudella. Siksi yhteisössä käytävä keskustelu sopimattomasta käytöksestä on tärkeää.

Syksyllä käynnistyvän Not Cool! -kampanja painottaa epäasialliseen käytökseen puuttumista.

”Puuttuja ei ole ilonpilaaja, vaan tunnelman on jo pilannut asiattomasti käyttäytynyt henkilö”, kampanjamateriaalissa valistetaan.

Korhonen uskoo ylioppilaskunnalla olevan kuvan vastaavan hyvin todellisuutta, eivätkä yhteydenotot eivät ole lisääntyneet merkittävästi.

”Tämä pitää kyllä jäsenistään huolta”, hän kehuu yhteisöä.

”Jos jossain tapahtuu jotain mikä ei ole ok, se tullaan ottamaan puheeksi tai kaveri tulee ottamaan puheeksi.”

Aalto-yliopiston ja sen ylioppilaskunnan vuonna 2016 teettämässä kyselyssä epäasiallisesta käytöksestä kertoi eteenpäin vain kymmenesosa. Heistäkin suurin osa oli kertonut tapahtuneesta jollekin muulle kuin ylioppilaskunnan tai yliopiston henkilökunnalle.

Korhosen mielestä yhdenvertaisuusasioissa on onnistuttu tänä vuonna etenkin tiedottamisessa ja asioiden nostamisessa keskusteluun. Hän korostaa yhteisön käyvän jatkuvaa keskustelua.

Enemmänkin voisi silti tehdä.

Korhonen haaveilee häirinnän uhreille suunnatusta chat-palvelusta, mutta siihen ei ainakaan tällä hetkellä ole riittävästi resursseja. Hän kertoo AYY:n pohtineen myös järjestöissä toimivien häirintäyhdyshenkilöiden mahdollisuutta.

Asia on vielä harkinnassa, sillä henkilöt etsittäisiin mieluusti järjestöjen ulkopuolelta. Korhonen pelkää, että opiskelijoiden keskinäiset ihmissuhteet saattaisivat muuten vaikuttaa liikaa ja estää yhteydenottoja.

Sama huoli on Tamyn sosiaalipoliittisella asiantuntijalla Milka Hanhelalla. Hän arvioi tapausten rauhallisten ja tasapuolisten käsittelyn olevan vaikeaa järjestöporukassa, jossa kaikki tuntevat toisensa.

Ylioppilaskunta ei ole aloittamassa erityisesti häirintään liittyviä kampanjoita tai koulutuksia, mutta yleinen sitsiohjeistus olisi määrä saada valmiiksi syksyn aikana. Sitsit ovat akateemisia pöytäjuhlia, joiden aikana syödään ja lauletaan. Sitseihin liittyy monia perinteitä, esimerkiksi lauluja, jotka vaihtelevat suuresti.

Ajatus hyviä sitsaustapoja määrittelevän ohjeistuksen laatimisesta tuli eräältä järjestöltä, joka pyysi sitä Jyväskylän yliopistoyhteisöä kuohuttaneen rasismitapauksen jälkeen, kertoo yhdenvertaisuusvastaava Katariina Kojo. Yliopistojen yhdistymisten vuoksi Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskunnan TTYY:n kanssa toteutettiin yhdenvertaisuuskysely, jonka tuloksia hyödynnetään uuden ylioppilaskunnan toimintaa suunniteltaessa.

Ylioppilaskunnat eivät voi sanella käytäntöjä kovinkaan pitkälle.

Paljon on järjestöjen oman aktiivisuuden varassa, eikä kaikkien järjestöjen kaikkia tapahtumia voida valvoa.

”Eihän meillä sellaista valtaa hiillostaa meidän järjestöjä ole”, Tamyn yhdenvertaisuusvastaava Katariina Kojo huomauttaa.

Yleinen asenneilmapiiri muuttuu harvoin niin nopeasti kuin #metoon aikana.

Ylioppilaskuntien koulutusten ja kampanjoiden vaikutus tuskin näkyy kuitenkaan kovin nopeasti. Niiden tehokkuus on arvioitavissa vasta, kun näemme, miten ilmoitettujen häirintätapausten määrä muuttuu ja tulevatko häirintätapaukset ylipäänsä vähenemään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Seksuaalinen häirintä
 • #metoo
 • Yliopistot
 • Nyt
 • Vilma Ikola
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

 2. 2

  Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

 3. 3

  Koko viikon nettiä kuohuttaneeseen ”Yanny vai Laurel” -kiistaan on löytynyt loppullinen totuus – tässä kaikki, minkä tapauksesta voi ylipäänsä selvittää

 4. 4

  Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

 5. 5

  Suomessa helposti unohtaa, ettei täältä oikeasti saa melkein mitään roskaruokaa – Taco Bell saapuu tällä viikolla ja paikkaa yhden aukon, mutta nämä kaikki puuttuvat yhä

 6. 6

  Tämä urheilujoukkueen uusi maskotti on hämmentävin asia internetissä, uusi meemisuosikki – ja yhtä kammottava kuin Pikku Kakkosen Morso

 7. 7

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 8. 8

  Kun tunnettu ihminen kuolee, suomalaiset ryntäävät hänen Wikipedia-sivulleen – kokosimme tiedot kolmen vuoden ajalta nähdäksemme kuka kiinnostaa

 9. 9

  Pikatestissä marokkolainen ravintola Casserole, joka tuo ykkösluokan asiakaspalvelun vaatimattomiin puitteisiin

 10. 10

  Tällä ääninauhalla sanotaan selvästi ”Yanny” tai ”Laurel”, mutta kumman kuulet on täysin sattumanvaraista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

 2. 2

  Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

 3. 3

  Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

 4. 4

  Tämä urheilujoukkueen uusi maskotti on hämmentävin asia internetissä, uusi meemisuosikki – ja yhtä kammottava kuin Pikku Kakkosen Morso

 5. 5

  Pikatestissä marokkolainen ravintola Casserole, joka tuo ykkösluokan asiakaspalvelun vaatimattomiin puitteisiin

 6. 6

  Koko viikon nettiä kuohuttaneeseen ”Yanny vai Laurel” -kiistaan on löytynyt loppullinen totuus – tässä kaikki, minkä tapauksesta voi ylipäänsä selvittää

 7. 7

  Jos seksuaalinen häirintä oli niin pahaa, miksei poliisille ilmoitettu, kysyi Donald Trump – ja sai vastaansa ryöpyn kertomuksia siitä miten vaikeaa seksuaalisesta häirinnästä on puhua

 8. 8

  Kun tunnettu ihminen kuolee, suomalaiset ryntäävät hänen Wikipedia-sivulleen – kokosimme tiedot kolmen vuoden ajalta nähdäksemme kuka kiinnostaa

 9. 9

  Suomessa helposti unohtaa, ettei täältä oikeasti saa melkein mitään roskaruokaa – Taco Bell saapuu tällä viikolla ja paikkaa yhden aukon, mutta nämä kaikki puuttuvat yhä

 10. 10

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

 2. 2

  Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

 3. 3

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 4. 4

  Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

 5. 5

  Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

 6. 6

  Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

 7. 7

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 8. 8

  Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

 9. 9

  Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

 10. 10

  Tältä näyttävät baarimestareiden suosittelemat trendi­cocktailit – Nyt niitä saa ympäri Helsinkiä, koska suomalaiset ovat oppineet, mitä cocktail on oikeasti

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

 2. 2

  Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

 3. 3

  Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

 4. 4

  Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

 5. 5

  Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

 6. 6

  Bill Cosby sai vähintään kolme vuotta vankeutta – tuomari nimesi hänet vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi

 7. 7

  Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

 8. 8

  Halvaantunut yhdysvaltalainen mies kävelee selkärankaan asennetun elektrodin ansiosta – se vahvistaa aivojen viestit lihaksille

 9. 9

  Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

 10. 10

  Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

 2. 2

  Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

 3. 3

  Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

 4. 4

  OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

 5. 5

  Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

 6. 6

  Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

  Tilaajille
 7. 7

  Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

  Tilaajille
 8. 8

  Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

 9. 9

  Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

 10. 10

  Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

 2. 2

  Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

 3. 3

  Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

 4. 4

  Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

  Tilaajille
 5. 5

  Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

 6. 6

  Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

 7. 7

  Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

  Tilaajille
 8. 8

  Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

  Tilaajille
 9. 9

  Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

 10. 10

  ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

 11. Näytä lisää