Ovatko opiskelijabileet oikeasti ”häirinnästä vapaita”? Kysyimme yliopistoilta

Seksuaalisen häirinnän laajuuden osoittanut #metoo-liike täyttää pian vuoden. Miten muuttunut ilmapiiri vaikuttaa nyt opiskelunsa aloittaviin fukseihin?

Tämän vuoden fuksit ovat ensimmäinen #metoo-liikkeen alkamisen jälkeinen opiskelijasukupolvi.

Heille yliopistomaailma saattaa näyttäytyä hyvin eri tavoin kuin vanhemmille vuosikursseille, sillä seksuaalisen häirinnän ymmärretään nyt olevan mahdollinen ongelma kaikkialla, riippumatta yhteisön tiiviydestä tai sen jäsenten korkeasta koulutustasosta.

Suomen yliopistoissa aloittaa yhteensä yli 20 000 opiskelijaa. Opiskelijayhteisöstä tulee monelle henkinen koti, joka vaikuttaa elämään valmistumisen jälkeenkin. Siksi ei ole yhdentekevää, millaisessa yhteisössä opiskeluaikansa viettää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime lokakuun jälkeen useita korkean profiilin henkilöitä on syytetty ja tuomittu seksuaalisesta häirinnästä. Tuottaja Harvey Weinsteinin vuosikymmeniä jatkuneiden tekojen paljastuminen aloitti maailmanlaajuisen vyyhdin.

Sen seurauksena jopa Nobel-palkintoja jakava Ruotsin Akatemia kutistui epäuskottavaksi kulttuuri-instituution irvikuvaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viimeistään opiskelijoita ahdistelleen elokuvaohjauksen professori Lauri Törhösen teot ja suomalaisten yliopistourheilijoiden kokema seksuaalinen väkivalta Portugalin arvokisoissa osoittivat, ettei yliopistomaailma ole sivistyneistön kansoittama lintukoto, jossa seksuaalista häirintää ei esiinny.

Ei ole siis ihme, että uuden lukuvuoden alkaessa opiskelijatapahtumien muuttuneet käytännöt ovat olleet viime aikoina paljon esillä. Viime viikolla aiheesta uutisoi Yle, joka kertoi, että esimerkiksi alkoholin käyttöön ja vaatteiden riisumiseen painostamisesta on luovuttu opiskelijabileissä.

Kysyimme Helsingin, Tampereen ja Aalto-yliopiston ylioppilaskuntien yhdenvertaisuusvastaavilta, mitä hallitukset ovat tehneet seksuaalisen häirinnän riskin pienentämiseksi.

Vastaukset eivät varsinaisesti yllätä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) käsittelee ongelmaa pitkällä listalla koulutuksia ja ohjeistuksia, joiden teemoina on tapahtumaturvallisuus, häirintään puuttuminen ja sen ehkäisy.

HYY tekee myös yhteistyötä Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan (AYY) kanssa. Yhteisen koulutuksen lisäksi AYY on suunnitellut syksyllä alkavan Not Cool! -kampanjan, jonka tarkoitus on muistuttaa jokaisen oikeudesta raportoida epäasiallisesta käytöksestä.

Tampereen pian lopettava ylioppilaskunta Tamy keskittyy Tampereen teknillisen yliopiston kanssa yhdistymisen tuomiin haasteisiin. Tamy ja TTYY teettivät yhdenvertaisuuskyselyn, jonka tuloksia hyödynnetään yliopistojen yhdistymisessä syntyvän ylioppilaskunnan toiminnassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ylioppilaskunnat reagoivat siis siten, kuten niiltä voi odottaakin: koulutuksella ja tiedottamisella.

Kaikki kolme ylioppilaskuntaa julistavat tapahtumiensa olevan häirinnästä vapaita.

Näin ei käytännössä tietenkään ole.

Häirintään liittyvät yhteydenotot ovat lisääntyneet ainakin HYY:ssä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keväällä 2018 Helsingin tutkijanaiset ry toteutti kyselyn, johon vastasi yli neljäsataa ihmistä eri yliopistoista. Lähes puolet vastaajista oli kokenut seksuaalista häirintää. Heistä hieman yli kymmenesosa raportoi siitä eteenpäin.

”Se on jopa hyvä asia, että yhteydenotot ovat lisääntyneet. On uskallettu ottaa yhteyttä. Se, että salaillaan tai että häpeä estää yhteydenoton on yksi surullisimmista asioista”, pohtii HYY:n yhdenvertaisuusvastaava Laura Wathén.

HYY:ssä on nyt luotu ylioppilaskunnan tapahtumaperiaatteet.

”Olemme käyttäneet niihin todella paljon aikaa. On oikeasti istuttu samassa huoneessa ja työstetty eteenpäin”, yhdenvertaisuusvastaava Jane Kärnä kertoo.

Valmisteilla on myös tapahtumaturvallisuuskäsikirja, jossa on selkeät ohjeet yllättävien tilanteiden, kuten sairaskohtauksien ja häirintätilanteiden käsittelyyn. Neuvoja annetaan niin häiritsijän kuin uhrinkin kohtaamiseen sekä median tiedusteluihin vastaamiseen.

Kaikkeen ei silti ole tarpeeksi aikaa. Etenkin kun yhdenvertaisuusvastaavat huolehtivat monesta muustakin asiasta, kuten esteettömyydestä, alkoholipolitiikasta ja perheellisten opiskelijoiden huomioimisesta.

Tänä vuonna muu yhdenvertaisuustyö on jäänyt sivummalle, sillä #metoon myötä muuttunut asenneilmapiiri on saanut järjestöt pohtimaan omaa toimintaansa ja jäsenistönsä hyvinvointia uudella tavalla.

Yhä useampi järjestö kaipaa ylioppilaskunnaltaan ohjeita ja rohkaisua häirinnän ehkäisemiseen ja siihen puuttumiseen.

”Meidän ylioppilaskunnassamme on onneksi sellainen yleinen ilmapiiri, että asioihin puututaan ja edistetään yhdenvertaisuutta. Halutaan toki olla jollain tavalla suunnannäyttäjiä ja edelläkävijöitä, että tehdään kunnolla ja voimalla”, HYY:n Kärnä kuvailee.

HYY:ssä talousjohtokunta jakaa järjestöille avustuksia perustuen esimerkiksi toiminnan monipuolisuuteen ja ympäristö- ja yhdenvertaisuusasioiden huomiointiin. Se, miten toiminnan eri osia painotetaan tukia jakaessa, vaihtelee. Siksi yhdenvertaisuustyöstä voi saada jonakin vuonna enemmän pisteitä ja näin ollen myös avustusta.

Hallituksen jäsenet kouluttautuvat ja jakavat sitten oppimansa järjestöille.

Kevään aikana järjestetyissä koulutuksissa järjestötoimijoita on opetettu puuttumaan häirintätilanteisiin ja kohtaamaan uhri oikealla tavalla. Tutorkoulutuksissa on pyritty huomauttamaan tutoreille fuksien moninaisuudesta ja erilaisista tarpeista.

”Painopiste on ollut juurikin häirinnän ennaltaehkäisyssä sekä siihen puuttumisessa”, kommentoi AYY:n hallituksen yhteisövastaava Hilja Korhonen.

Hän uskoo, että epäasiallisesta käytöksestä osa on tahatonta ja selittyy ajattelemattomuudella. Siksi yhteisössä käytävä keskustelu sopimattomasta käytöksestä on tärkeää.

Syksyllä käynnistyvän Not Cool! -kampanja painottaa epäasialliseen käytökseen puuttumista.

”Puuttuja ei ole ilonpilaaja, vaan tunnelman on jo pilannut asiattomasti käyttäytynyt henkilö”, kampanjamateriaalissa valistetaan.

Korhonen uskoo ylioppilaskunnalla olevan kuvan vastaavan hyvin todellisuutta, eivätkä yhteydenotot eivät ole lisääntyneet merkittävästi.

”Tämä pitää kyllä jäsenistään huolta”, hän kehuu yhteisöä.

”Jos jossain tapahtuu jotain mikä ei ole ok, se tullaan ottamaan puheeksi tai kaveri tulee ottamaan puheeksi.”

Aalto-yliopiston ja sen ylioppilaskunnan vuonna 2016 teettämässä kyselyssä epäasiallisesta käytöksestä kertoi eteenpäin vain kymmenesosa. Heistäkin suurin osa oli kertonut tapahtuneesta jollekin muulle kuin ylioppilaskunnan tai yliopiston henkilökunnalle.

Korhosen mielestä yhdenvertaisuusasioissa on onnistuttu tänä vuonna etenkin tiedottamisessa ja asioiden nostamisessa keskusteluun. Hän korostaa yhteisön käyvän jatkuvaa keskustelua.

Enemmänkin voisi silti tehdä.

Korhonen haaveilee häirinnän uhreille suunnatusta chat-palvelusta, mutta siihen ei ainakaan tällä hetkellä ole riittävästi resursseja. Hän kertoo AYY:n pohtineen myös järjestöissä toimivien häirintäyhdyshenkilöiden mahdollisuutta.

Asia on vielä harkinnassa, sillä henkilöt etsittäisiin mieluusti järjestöjen ulkopuolelta. Korhonen pelkää, että opiskelijoiden keskinäiset ihmissuhteet saattaisivat muuten vaikuttaa liikaa ja estää yhteydenottoja.

Sama huoli on Tamyn sosiaalipoliittisella asiantuntijalla Milka Hanhelalla. Hän arvioi tapausten rauhallisten ja tasapuolisten käsittelyn olevan vaikeaa järjestöporukassa, jossa kaikki tuntevat toisensa.

Ylioppilaskunta ei ole aloittamassa erityisesti häirintään liittyviä kampanjoita tai koulutuksia, mutta yleinen sitsiohjeistus olisi määrä saada valmiiksi syksyn aikana. Sitsit ovat akateemisia pöytäjuhlia, joiden aikana syödään ja lauletaan. Sitseihin liittyy monia perinteitä, esimerkiksi lauluja, jotka vaihtelevat suuresti.

Ajatus hyviä sitsaustapoja määrittelevän ohjeistuksen laatimisesta tuli eräältä järjestöltä, joka pyysi sitä Jyväskylän yliopistoyhteisöä kuohuttaneen rasismitapauksen jälkeen, kertoo yhdenvertaisuusvastaava Katariina Kojo. Yliopistojen yhdistymisten vuoksi Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskunnan TTYY:n kanssa toteutettiin yhdenvertaisuuskysely, jonka tuloksia hyödynnetään uuden ylioppilaskunnan toimintaa suunniteltaessa.

Ylioppilaskunnat eivät voi sanella käytäntöjä kovinkaan pitkälle.

Paljon on järjestöjen oman aktiivisuuden varassa, eikä kaikkien järjestöjen kaikkia tapahtumia voida valvoa.

”Eihän meillä sellaista valtaa hiillostaa meidän järjestöjä ole”, Tamyn yhdenvertaisuusvastaava Katariina Kojo huomauttaa.

Yleinen asenneilmapiiri muuttuu harvoin niin nopeasti kuin #metoon aikana.

Ylioppilaskuntien koulutusten ja kampanjoiden vaikutus tuskin näkyy kuitenkaan kovin nopeasti. Niiden tehokkuus on arvioitavissa vasta, kun näemme, miten ilmoitettujen häirintätapausten määrä muuttuu ja tulevatko häirintätapaukset ylipäänsä vähenemään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Seksuaalinen häirintä
 • #metoo
 • Yliopistot
 • Nyt
 • Vilma Ikola
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

 2. 2

  Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

 3. 3

  Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

  Tilaajille
 4. 4

  Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

 5. 5

  House of Cards oli Netflixin ensimmäinen jättihitti, mutta nyt se on vain kohun keskelle joutunut varjo entisestä – näin sarja saa armollisen lopun viimeisellä kaudellaan

 6. 6

  Näyttelijät muistelevat sarjakuvalegenda Stan Leetä – ”Miljoonat meistä ovat niin paljon velkaa tälle miehelle, mutta kukaan ei yhtä paljon kuin minä”

 7. 7

  ”Mikä on Trumpy Bear, ja miksi?” Donald Trumpia parodioiva nalle­karhu ilmestyi televisioon, mutta syy uhkaa jäädä mysteeriksi

 8. 8

  Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

 9. 9

  Kommentti: Putouksen sketsihahmo­kilpailun piti olla kaikkea muuta kuin se nyt on – Yksi hahmo tiivistää sen, mikä vanhassa suunnitelmassa meni mönkään

 10. 10

  Suhtautumisemme Jan Vapaavuoren presidenttiyteen kertoo kaiken siitä, mikä someajan moraalissa on pielessä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

 2. 2

  Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

  Tilaajille
 3. 3

  Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

 4. 4

  House of Cards oli Netflixin ensimmäinen jättihitti, mutta nyt se on vain kohun keskelle joutunut varjo entisestä – näin sarja saa armollisen lopun viimeisellä kaudellaan

 5. 5

  Näyttelijät muistelevat sarjakuvalegenda Stan Leetä – ”Miljoonat meistä ovat niin paljon velkaa tälle miehelle, mutta kukaan ei yhtä paljon kuin minä”

 6. 6

  Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

 7. 7

  ”Mikä on Trumpy Bear, ja miksi?” Donald Trumpia parodioiva nalle­karhu ilmestyi televisioon, mutta syy uhkaa jäädä mysteeriksi

 8. 8

  Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

 9. 9

  Kotiruokalounasta ja keikkoja – Pikatestissä Suvilahden uusi ravintola, jonka lounas muistuttaa lähinnä työmaaruokalaa

 10. 10

  Suhtautumisemme Jan Vapaavuoren presidenttiyteen kertoo kaiken siitä, mikä someajan moraalissa on pielessä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

 2. 2

  Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

 3. 3

  Tubettaja Mentaalisavuke julkaisi videon ”valkoisten heteromiesten kohtaamasta vääryydestä”, ja somessa repesi valtaisa keskustelu – tästä tapauksessa on kyse

 4. 4

  Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

  Tilaajille
 5. 5

  Juristinaisia opastettiin välttämään ”rintavaon vilauttelua” pikkujouluissa, koska se voi vaikuttaa työkaverin palaveri­ajatuksiin – soitimme tekstin kirjoittajalle

 6. 6

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

 7. 7

  Hollantilaiseläkeläinen vaatii oikeudessa virallista ikäänsä 20 vuotta nuoremmaksi – vetoaa oikeuteen korjata sukupuolta

 8. 8

  Nämä 10 kuvaa näyttävät, mitä amerikkalaisten yliopistojen veljeskunnat ovat oikeasti – valokuvaaja seurasi yhden veljeskunnan arkea vuosien ajan ja näki kaiken

 9. 9

  Suhtautumisemme Jan Vapaavuoren presidenttiyteen kertoo kaiken siitä, mikä someajan moraalissa on pielessä

 10. 10

  #Metoo-liikettä vastustava Alexander Bard kutsuttiin puhumaan Åbo Akademiin, yliopisto hyllytti tapahtuman ja tapauksesta seurasi somejupakka – tästä siinä on kyse

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

 2. 2

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

 3. 3

  Raportti: Suomen oma käsitys ”mallimaan” asemastaan ja maine muiden silmissä ovat ristiriidassa

 4. 4

  Melania Trump ajautui kiistaan presidentin avustajan kanssa, ja avustaja sai lähteä

 5. 5

  Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

  Tilaajille
 6. 6

  Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

 7. 7

  Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

 8. 8

  Norjan puolustus­ministeriö kertoo gps-häirinnän tulleen Venäjän maa­voimista Kuolan niemi­maalta

 9. 9

  Lentäjät kertoivat tunnistamattomasta, kirkkaasta ja nopeasti lentäneestä kohteesta Irlannissa – lentäjän ja lennon­johdon välinen keskustelu julki

 10. 10

  Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

 2. 2

  Finanssivalvonnalta poikkeuksellinen ulostulo: Eläkeyhtiöt ovat käyttäneet yhteisiä varojamme vuosikausia väärin, ja nyt sen on loputtava

 3. 3

  Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

 4. 4

  Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

  Tilaajille
 5. 5

  Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

 6. 6

  Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

 7. 7

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

 8. 8

  Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

 9. 9

  Lentäjät kertoivat tunnistamattomasta, kirkkaasta ja nopeasti lentäneestä kohteesta Irlannissa – lentäjän ja lennon­johdon välinen keskustelu julki

 10. 10

  Upouuden koulun lattiat jouduttiin repimään auki ja asentamaan uudelleen – Nyt kosteusvaurioita on löytynyt taas

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

  Tilaajille
 2. 2

  Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

  Tilaajille
 3. 3

  Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

 4. 4

  Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

  Tilaajille
 5. 5

  Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

 6. 6

  Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

 7. 7

  Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

 8. 8

  Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

 9. 9

  Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

 10. 10

  Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

 11. Näytä lisää