Ihmiskunta on nyt tullut pisteeseen, jossa tekoäly on mennyt liian pitkälle: Yön uutta levyä markkinoidaan Olli Lindholm -botilla Messengerissä, testasimme ja järkytyimme

Yön markkinointitiimi on vienyt levymyynnin vauhdittaminen aivan uudelle tasolle. Kysyimme samat kysymykset tekoäly-Ollilta ja oikealta Olli Lindholmilta.

No nyt.

Sähköpostiimme tipahtaa ehdotus Yö-yhtyeen promootiotiimistä. Haluaisimmeko Nytissä testata Olli-bottia?

Siis mitä?

”Ollibot” on Messenger-botti, joka vastailee kuin Yön nokkamies Olli Lindholm. Olli-botti antaa kuulemma kommentteja Yön uudesta levystä Mitä jos mä rakastan, sen lyriikoista, keikoista ja omasta elämästään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuulostaa uskomattomalta, joten tietenkin testasimme!

Ollibot on tarkoitus julkaista pian Yön Facebookissa. Julkaisun jälkeen sen kanssa voi chattailla Yön Facebook Messengerissä seuraavat kaksi viikkoa.

Pääsin testaamaan bottia etukäteen, joten kokeilin bottia sen synnyinpaikalla, markkinointitoimisto Nitro Groupin tiloissa. Ollibot on tehty yhteistyössä Yön markkinointitiimin ja Nitron kanssa: botin on teknisesti toteuttanut Nitro, mutta Ollibotin vastausten sisältö on tullut pitkälti Yön levy-yhtiöltä Sony Musicilta, kertoo Nitron tiimivetäjä Kaarlo Laite.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sitten itse haastatteluun: olen valmistellut samat kysymykset sekä Ollibotille että oikealle Olli Lindholmille. Ei muuta kuin viesteilemään. Viesteilen ensi Ollibotin kanssa ja sen jälkeen oikean Ollin kanssa Whatsappissa.

Yllätyksekseni Ollibot aloittaa keskustelun, varsin lavealla porilla. Ensimmäiseksi hän tiedustelee, olenko bändin fani:

Ollibot: ”Tua noinnii, se on Lindholmin Olli virtuaaliversion, täs moro! Tää o porilaine tekoäly, täs keskustelus vastuu o oikeastaa ainoastaa sul.”

Ollibot: ”Mä en ol sit mikä maailmanopei kirjottaja, jote jutellaa iha rauhas.”

Ollibot: ”Ooks muute meiä bändi fani?”Tajuan myös tehneeni ison ammatillisen virheen: en esittäytynyt botille toimittajaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun viesteilen oikealle Olli Lindholmille, hän tietää, että olen tekemässä haastattelua toimittajana. Onko sillä vaikutusta botin vastauksiin?

”Ei ole vaikutusta. Ollibot kohtelee kaikkia tasavertaisesti”, kertoo Kaarle Laite Nitrolta.

Huh, hienoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koska kyseessä on botti, aloitetaan helposta: Monesko Yön albumi Mitä jos mä rakastan on?

Bottia ei oikein kiinnosta tämä kysymys. Oikea Olli sen sijaan tietää kertoa: 21. Yön studioalbumi.

Seuraavaksi pyydän Olleja kuvailemaan albumia.

Oikea Olli on lyhytsanainen:


Ollibot sen sijaan haluaa viedä keskustelun aivan toisille raiteille. Se esittelee videon ”itsestään” kastelemassa pihaa.

Sitten pääsemme palaamaan uuteen levyyn. Kysyn singlebiisin Mitä jos mä rakastan sua lyriikoista, niistähän botti halusi saamani tiedotteen mukaan puhua. Ja juttua tuleekin:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ollibot: ”Tän levy kantavan idean toimi se, et meiä täyty saad aikaseks uptemposii kappaleit.”

Ollibot: ”Ku meil o kerra nii hyvä basisti, ni mää halusi et häne huippuosaamistaa tuodaa esil. Se o hyvi epämuodikast nykyää, et soolokitara tai bassosoolo tulee lujaa.”

Ollibot: ”Mut mä halusi et soittajii korostetaa. Halusi myäs et teksteis olis myönteisyyt. Tekstit ei o kuitenkaa ollu sysisynkkii mut niis o aina ollu pieni negatiivine vire.”

Ollibot: ”Mitä jos mä rakastan sua o todella positiivine kappale ja siin mennää isol vaihteel.”Rakkaudesta Ollit ovat samalla linjalla. Botin mielestä se on ”hiano homma”, ja oikea Olli vastaa: ”Rakkaus on flowtila. Asiat luistaa ja velatkin on saatavia.”

Tämän jälkeen siirrymme keskustelemaan levyn kolmannesta kappaleesta Tällainen mies. Siitäkin Ollibotilla on kerrottavaa.


Oikean Ollin vastaus on hieman pohdiskelevampi:


Tähän mennessä on käynyt ilmi, että botti puhuu – ainakin viestittelyn perusteella – huomattavasti kovemmalla Porin murteella kuin oikea Olli.

Pori on selvästi lähellä Ollibotin sydäntä. Onko Olli kenties nähnyt porilaisen mestariteoksen, elokuvan Samurai Rauli Reposaarelaisen?


Kumpikaan ilmeisesti ei.

Tämän jälkeen tekoäly-Olli ottaa keskustelun täysin hallintaansa ja saa minut osallistumaan kilpailuun, jossa pitää arvuutella Yön uuden levyn kappaleiden lyriikkaa. Olen siinä surkea.

Sen jälkeen bot-”Olli” haluaa keskustella ruuanlaitosta, vaikka koetan kysyä, missä Olli on juuri nyt.

Oikea Olli onneksi vastaa kursailematta:


Tähän minulla ei ole lisättävää.

Koska bot-”Olli” haluaa puhua ruuanlaitosta, niin kysytään sitten: Kuuluuko ananas pizzaan? Oikea Olli vastaa:


Botti ei kuitenkaan ota juuri tähän asiaan kantaa.

Keskustelu on riistäytymässä käsistäni.

Yritän palata porilaisuuteen ja pyydän kuvailemaan porilaista mielenmaisemaa.

Testausvaiheessa oleva Ollibot jäätyy hetkeksi.

”Tiedemiähet osaa nykyää muuttaa pähkinävoi timanteiks, mut mua ei sit pystytty ohjelmoimaa nii et tajuisi mitä sää yrität sanoo”, botti vaikeilee.

Oikea Olli sen sijaan jakaa ajatuksensa:


”Olli” ei selvästikään halua keskustella enempää porilaisuudesta. Palataan siis musiikkiin.

Olli Lindholm osallistui Vain elämää -ohjelman kuudennelle kaudelle vuonna 2017. Jos laulaja saisi nyt versioida minkä tahansa kappaleen, mikä se olisi? Oikea olli vastaa:


”Olli” taas ei oikein tunnu pysyvän perässä.


Sen jälkeen ”Olli” katoaa hetkeksi langoilta.

Haluaisin vielä keskustella lyriikasta, siitähän ”Olli” osasi kertoa. Singellä Entä jos mä rakastan sua mainitaan kirkon kellot ja sorumukset. Onko Lindholm aikeissa kihlautua?


”Olli” herää kysymykseen. Ja sitten menee todella oudoksi. Yhtäkkiä ”Olli” lähettää giffin itsestään ja vastaa pusuhymiöllä.

Yö on ollut viime aikoina otsikoissa bändin basistin Jukka Lewisin ja Lindholmin välirikon takia. Lewis vaatii Lindholmilta 35 000 euron korvauksia erottamisesta, ja asiaa käsiteltiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa elokuun lopussa. Miten kiista ratkeaa? Oikea Olli ei näe kiistassa voittajaa.


”Olli” sen sijaan päättää ohittaa koko aiheen kertomalla mielenkiintoisia yksityiskohtia nuoruudestaan.

”Tiesiks et oikee Olli soitti punk-pändis? Sen nimi oli Appendix. Se o muute suomeks peräsuoli”, botti sanailee.

Tämä riittänee. Kiitän molempia haastattelusta.

Mitä tästä kaikesta pitäisi nyt ajatella?

Keskustelusta ”Ollin” kanssa voin päätellä ainakin sen verran, että minulla oli sille aivan liian suuret odotukset. Nitron Kaarlo Laite komppaa: chatbotit, jotka todella saisivat keskustelijan huijattua luulemaan itseään ihmiseksi, ovat vielä todella harvinaisia. Eikä ”Ollin” kanssa sellaista yritettykään.

”Tunnustettiin tosiasiat. Kehittämämme porilainen tekoäly ei ole se, joka uhkaa ihmiskunnan tulevaisuutta. Täten leikkasimme vaatimuksia älyn suhteen, korostimme porilaisuutta ja huumoria”, kertoo Sony Musicin markkinointijohtaja Tomi Saarinen.

”Olli” kuitenkin oppii käyttäjiltä, kuten tekoälyt muutenkin. Jos antaa sen johdattaa keskustelua, postaa se erilaisia giffejä ja videoita sekä itsestään että muista Yön jäsenistä.

Ja onhan se hauskakin. Lopuksi ”Olli” kertoo vielä porilaisvitsin.


Juttua korjattu 12.03: Ollibotia ei ole vielä julkaistu, vaan se on vasta tulossa Yön Facebookiin. Juttua korjattu 13.9. kello 10.10: Mitä jos mä rakastan -albumin nimi kirjoitettiin jutun toisessa kappaleessa alun perin virheellisesti muodossa Mitä jos sä rakastat.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Internet
 • Nyt
 • Säde Mäkipää
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

 2. 2

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 3. 3

  Suhtautumisemme Jan Vapaavuoren presidenttiyteen kertoo kaiken siitä, mikä someajan moraalissa on pielessä

 4. 4

  Tämä video brittien Brexit-keskustelun viittomakielisestä tulkista meni viraaliksi, sillä tyrmistynyt ilmeily kuvastaa Brexit-tunnelmia täydellisesti

 5. 5

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

 6. 6

  Jos marraskuu masentaa, tämä kiistämätön osoitus ihmiskunnan nerokkuudesta parantaa – Netissä riemuitaan uudesta tavasta kihartaa hiukset tyhjän vesipullon avulla

 7. 7

  Kaloihin sattuu, ja paljon – Pitäisikö siksi osa kalastuksesta kieltää?

  Tilaajille
 8. 8

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 9. 9

  Luke Skywalker murskattiin pelissä, Luke Skywalkerin näyttelijä ylistää

  Tilaajille
 10. 10

  Helsinki kasvoi teehifistelijöiden kantapaikaksi, jossa uusinta darjeeling-erää himoitaan kuin käsityöläisoluita – listasimme kaupungin kiinnostavimmat teehuoneet

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tämä video brittien Brexit-keskustelun viittomakielisestä tulkista meni viraaliksi, sillä tyrmistynyt ilmeily kuvastaa Brexit-tunnelmia täydellisesti

 2. 2

  Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

 3. 3

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 4. 4

  Helsinki kasvoi teehifistelijöiden kantapaikaksi, jossa uusinta darjeeling-erää himoitaan kuin käsityöläisoluita – listasimme kaupungin kiinnostavimmat teehuoneet

 5. 5

  Jos marraskuu masentaa, tämä kiistämätön osoitus ihmiskunnan nerokkuudesta parantaa – Netissä riemuitaan uudesta tavasta kihartaa hiukset tyhjän vesipullon avulla

 6. 6

  Todennäköisesti kukaan muukaan ei ole perillä koko brexitistä, joten tässä jutussa väännämme perusasiat rautalangasta ja selitämme ne hassuilla kuvilla

 7. 7

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

 8. 8

  Pikatestissä Hämeentien klassikkopizzerian paikalle avannut kiinalainen, jonka wonton-nyytit ovat puhdasta lohturuokaa

 9. 9

  Ajattelet sosiaalista mediaa väärin, sanoo Piilaakson pioneeri – rahaa ei tehdä mainostamisella vaan käytöksemme kokonaisvaltaisella muokkaamisella

 10. 10

  Tribuuttibändi kumartaa Bruce Springsteenille – ”Me ei olla varjo Brucesta – me ollaan pikemminkin haamu”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

 2. 2

  Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

 3. 3

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 4. 4

  Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

  Tilaajille
 5. 5

  Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

 6. 6

  Kuka on Hannes Suominen? Hänestä puhutaan nyt kaikkialla – selvitimme Suomisen jättisuosion salaisuuden 210 sekunnissa

 7. 7

  Todennäköisesti kukaan muukaan ei ole perillä koko brexitistä, joten tässä jutussa väännämme perusasiat rautalangasta ja selitämme ne hassuilla kuvilla

 8. 8

  Juristinaisia opastettiin välttämään ”rintavaon vilauttelua” pikkujouluissa, koska se voi vaikuttaa työkaverin palaveri­ajatuksiin – soitimme tekstin kirjoittajalle

 9. 9

  House of Cards oli Netflixin ensimmäinen jättihitti, mutta nyt se on vain kohun keskelle joutunut varjo entisestä – näin sarja saa armollisen lopun viimeisellä kaudellaan

 10. 10

  Jos marraskuu masentaa, tämä kiistämätön osoitus ihmiskunnan nerokkuudesta parantaa – Netissä riemuitaan uudesta tavasta kihartaa hiukset tyhjän vesipullon avulla

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu

 2. 2

  Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

 3. 3

  Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä

  Tilaajille
 4. 4

  Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

 5. 5

  Suomeen työn perässä tuleville on saatava luvat kuntoon päivässä, vaatii sisäministeri Mykkänen – Kymmenen vuoden päästä Espoossa kolmasosa työvoimasta on ulkomaalaistaustaista

 6. 6

  ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

 7. 7

  Kansojen liiga osoittautui täysosumaksi suomalaiselle jalkapallolle – Huuhkajilla on nyt ilmaa siipien alla aina kevääseen 2020 asti

 8. 8

  Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – laulutaidoton toimittaja selvitti, miksi osa ihmisistä ei osaa laulaa

  Tilaajille
 9. 9

  Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

 10. 10

  Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

  Tilaajille
 2. 2

  Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

 3. 3

  Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

 4. 4

  ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

 5. 5

  Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

  Tilaajille
 6. 6

  14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

 7. 7

  Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

 8. 8

  Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

 9. 9

  Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

 10. 10

  Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

  Tilaajille
 2. 2

  Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

 3. 3

  Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

  Tilaajille
 4. 4

  Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

 5. 5

  Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

  Tilaajille
 6. 6

  Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

 7. 7

  ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

 8. 8

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

 9. 9

  Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

  Tilaajille
 10. 10

  Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

 11. Näytä lisää