Ihmiskunta on nyt tullut pisteeseen, jossa tekoäly on mennyt liian pitkälle: Yön uutta levyä markkinoidaan Olli Lindholm -botilla Messengerissä, testasimme ja järkytyimme

Yön markkinointitiimi on vienyt levymyynnin vauhdittaminen aivan uudelle tasolle. Kysyimme samat kysymykset tekoäly-Ollilta ja oikealta Olli Lindholmilta.

No nyt.

Sähköpostiimme tipahtaa ehdotus Yö-yhtyeen promootiotiimistä. Haluaisimmeko Nytissä testata Olli-bottia?

Siis mitä?

”Ollibot” on Messenger-botti, joka vastailee kuin Yön nokkamies Olli Lindholm. Olli-botti antaa kuulemma kommentteja Yön uudesta levystä Mitä jos mä rakastan, sen lyriikoista, keikoista ja omasta elämästään.

Kuulostaa uskomattomalta, joten tietenkin testasimme!

Ollibot on tarkoitus julkaista pian Yön Facebookissa. Julkaisun jälkeen sen kanssa voi chattailla Yön Facebook Messengerissä seuraavat kaksi viikkoa.

Pääsin testaamaan bottia etukäteen, joten kokeilin bottia sen synnyinpaikalla, markkinointitoimisto Nitro Groupin tiloissa. Ollibot on tehty yhteistyössä Yön markkinointitiimin ja Nitron kanssa: botin on teknisesti toteuttanut Nitro, mutta Ollibotin vastausten sisältö on tullut pitkälti Yön levy-yhtiöltä Sony Musicilta, kertoo Nitron tiimivetäjä Kaarlo Laite.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sitten itse haastatteluun: olen valmistellut samat kysymykset sekä Ollibotille että oikealle Olli Lindholmille. Ei muuta kuin viesteilemään. Viesteilen ensi Ollibotin kanssa ja sen jälkeen oikean Ollin kanssa Whatsappissa.

Yllätyksekseni Ollibot aloittaa keskustelun, varsin lavealla porilla. Ensimmäiseksi hän tiedustelee, olenko bändin fani:

Ollibot: ”Tua noinnii, se on Lindholmin Olli virtuaaliversion, täs moro! Tää o porilaine tekoäly, täs keskustelus vastuu o oikeastaa ainoastaa sul.”

Ollibot: ”Mä en ol sit mikä maailmanopei kirjottaja, jote jutellaa iha rauhas.”

Ollibot: ”Ooks muute meiä bändi fani?”Tajuan myös tehneeni ison ammatillisen virheen: en esittäytynyt botille toimittajaksi.

Kun viesteilen oikealle Olli Lindholmille, hän tietää, että olen tekemässä haastattelua toimittajana. Onko sillä vaikutusta botin vastauksiin?

”Ei ole vaikutusta. Ollibot kohtelee kaikkia tasavertaisesti”, kertoo Kaarle Laite Nitrolta.

Huh, hienoa.

Koska kyseessä on botti, aloitetaan helposta: Monesko Yön albumi Mitä jos mä rakastan on?

Bottia ei oikein kiinnosta tämä kysymys. Oikea Olli sen sijaan tietää kertoa: 21. Yön studioalbumi.

Seuraavaksi pyydän Olleja kuvailemaan albumia.

Oikea Olli on lyhytsanainen:


Ollibot sen sijaan haluaa viedä keskustelun aivan toisille raiteille. Se esittelee videon ”itsestään” kastelemassa pihaa.

Sitten pääsemme palaamaan uuteen levyyn. Kysyn singlebiisin Mitä jos mä rakastan sua lyriikoista, niistähän botti halusi saamani tiedotteen mukaan puhua. Ja juttua tuleekin:

Ollibot: ”Tän levy kantavan idean toimi se, et meiä täyty saad aikaseks uptemposii kappaleit.”

Ollibot: ”Ku meil o kerra nii hyvä basisti, ni mää halusi et häne huippuosaamistaa tuodaa esil. Se o hyvi epämuodikast nykyää, et soolokitara tai bassosoolo tulee lujaa.”

Ollibot: ”Mut mä halusi et soittajii korostetaa. Halusi myäs et teksteis olis myönteisyyt. Tekstit ei o kuitenkaa ollu sysisynkkii mut niis o aina ollu pieni negatiivine vire.”

Ollibot: ”Mitä jos mä rakastan sua o todella positiivine kappale ja siin mennää isol vaihteel.”Rakkaudesta Ollit ovat samalla linjalla. Botin mielestä se on ”hiano homma”, ja oikea Olli vastaa: ”Rakkaus on flowtila. Asiat luistaa ja velatkin on saatavia.”

Tämän jälkeen siirrymme keskustelemaan levyn kolmannesta kappaleesta Tällainen mies. Siitäkin Ollibotilla on kerrottavaa.


Oikean Ollin vastaus on hieman pohdiskelevampi:


Tähän mennessä on käynyt ilmi, että botti puhuu – ainakin viestittelyn perusteella – huomattavasti kovemmalla Porin murteella kuin oikea Olli.

Pori on selvästi lähellä Ollibotin sydäntä. Onko Olli kenties nähnyt porilaisen mestariteoksen, elokuvan Samurai Rauli Reposaarelaisen?


Kumpikaan ilmeisesti ei.

Tämän jälkeen tekoäly-Olli ottaa keskustelun täysin hallintaansa ja saa minut osallistumaan kilpailuun, jossa pitää arvuutella Yön uuden levyn kappaleiden lyriikkaa. Olen siinä surkea.

Sen jälkeen bot-”Olli” haluaa keskustella ruuanlaitosta, vaikka koetan kysyä, missä Olli on juuri nyt.

Oikea Olli onneksi vastaa kursailematta:


Tähän minulla ei ole lisättävää.

Koska bot-”Olli” haluaa puhua ruuanlaitosta, niin kysytään sitten: Kuuluuko ananas pizzaan? Oikea Olli vastaa:


Botti ei kuitenkaan ota juuri tähän asiaan kantaa.

Keskustelu on riistäytymässä käsistäni.

Yritän palata porilaisuuteen ja pyydän kuvailemaan porilaista mielenmaisemaa.

Testausvaiheessa oleva Ollibot jäätyy hetkeksi.

”Tiedemiähet osaa nykyää muuttaa pähkinävoi timanteiks, mut mua ei sit pystytty ohjelmoimaa nii et tajuisi mitä sää yrität sanoo”, botti vaikeilee.

Oikea Olli sen sijaan jakaa ajatuksensa:


”Olli” ei selvästikään halua keskustella enempää porilaisuudesta. Palataan siis musiikkiin.

Olli Lindholm osallistui Vain elämää -ohjelman kuudennelle kaudelle vuonna 2017. Jos laulaja saisi nyt versioida minkä tahansa kappaleen, mikä se olisi? Oikea olli vastaa:


”Olli” taas ei oikein tunnu pysyvän perässä.


Sen jälkeen ”Olli” katoaa hetkeksi langoilta.

Haluaisin vielä keskustella lyriikasta, siitähän ”Olli” osasi kertoa. Singellä Entä jos mä rakastan sua mainitaan kirkon kellot ja sorumukset. Onko Lindholm aikeissa kihlautua?


”Olli” herää kysymykseen. Ja sitten menee todella oudoksi. Yhtäkkiä ”Olli” lähettää giffin itsestään ja vastaa pusuhymiöllä.

Yö on ollut viime aikoina otsikoissa bändin basistin Jukka Lewisin ja Lindholmin välirikon takia. Lewis vaatii Lindholmilta 35 000 euron korvauksia erottamisesta, ja asiaa käsiteltiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa elokuun lopussa. Miten kiista ratkeaa? Oikea Olli ei näe kiistassa voittajaa.


”Olli” sen sijaan päättää ohittaa koko aiheen kertomalla mielenkiintoisia yksityiskohtia nuoruudestaan.

”Tiesiks et oikee Olli soitti punk-pändis? Sen nimi oli Appendix. Se o muute suomeks peräsuoli”, botti sanailee.

Tämä riittänee. Kiitän molempia haastattelusta.

Mitä tästä kaikesta pitäisi nyt ajatella?

Keskustelusta ”Ollin” kanssa voin päätellä ainakin sen verran, että minulla oli sille aivan liian suuret odotukset. Nitron Kaarlo Laite komppaa: chatbotit, jotka todella saisivat keskustelijan huijattua luulemaan itseään ihmiseksi, ovat vielä todella harvinaisia. Eikä ”Ollin” kanssa sellaista yritettykään.

”Tunnustettiin tosiasiat. Kehittämämme porilainen tekoäly ei ole se, joka uhkaa ihmiskunnan tulevaisuutta. Täten leikkasimme vaatimuksia älyn suhteen, korostimme porilaisuutta ja huumoria”, kertoo Sony Musicin markkinointijohtaja Tomi Saarinen.

”Olli” kuitenkin oppii käyttäjiltä, kuten tekoälyt muutenkin. Jos antaa sen johdattaa keskustelua, postaa se erilaisia giffejä ja videoita sekä itsestään että muista Yön jäsenistä.

Ja onhan se hauskakin. Lopuksi ”Olli” kertoo vielä porilaisvitsin.


Juttua korjattu 12.03: Ollibotia ei ole vielä julkaistu, vaan se on vasta tulossa Yön Facebookiin. Juttua korjattu 13.9. kello 10.10: Mitä jos mä rakastan -albumin nimi kirjoitettiin jutun toisessa kappaleessa alun perin virheellisesti muodossa Mitä jos sä rakastat.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Internet
 • Nyt
 • Säde Mäkipää
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 2. 2

  ”Hänen pitäisi hymyillä enemmän” – Marvelin ensimmäinen naissupersankarin traileri julki, alle hetkessä internetin huomio kiinnittyi siihen ettei hän hymyile nätisti

 3. 3

  Fleminginkadulle avattu olutpuoti paljastui pikatestissä hauskaksi pikkubaariksi

 4. 4

  Tältä näyttävät baarimestareiden suosittelemat trendi­cocktailit – Nyt niitä saa ympäri Helsinkiä, koska suomalaiset ovat oppineet, mitä cocktail on oikeasti

 5. 5

  6 Helsingin julkista saunaa, joissa kannattaa käydä

 6. 6

  Suosittu bloggaaja arvosteli ”Pride-tulvaa”, joutui palauteryöpyn kohteeksi ja ilmoitti sitten vain ”testanneensa sananvapautta” – Soitimme ja kysyimme, mistä oikein on kyse

 7. 7

  Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

 8. 8

  Helsingissä on ravintolabuumi! Kokosimme uudet mainitsemisen arvoiset paikat

  Tilaajille
 9. 9

  Tässä 30 elokuvaa, joita ilman joulu ei tule – Ota projekti ja katso ennen joulua vaikka kaikki: mukana klassikkoja, räiskintää ja romantiikkaa

 10. 10

  Trollit ja automatisoidut videotehtaat tuottavat lapsia traumatisoivia videoita Youtubeen, eikä vanhemmilla ole välttämättä edes hajua, mitä lapset palvelussa katsovat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 2. 2

  ”Hänen pitäisi hymyillä enemmän” – Marvelin ensimmäinen naissupersankarin traileri julki, alle hetkessä internetin huomio kiinnittyi siihen ettei hän hymyile nätisti

 3. 3

  Tältä näyttävät baarimestareiden suosittelemat trendi­cocktailit – Nyt niitä saa ympäri Helsinkiä, koska suomalaiset ovat oppineet, mitä cocktail on oikeasti

 4. 4

  Taidevalokuvaaja Leena Mertasen aiheet ovat usein kivuliaita, mutta teosten taustalla on toivo

 5. 5

  Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

 6. 6

  Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

 7. 7

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 8. 8

  Helsingissä on ravintolabuumi! Kokosimme uudet mainitsemisen arvoiset paikat

  Tilaajille
 9. 9

  Vuoden paras elokuvafestivaali Rakkautta ja anarkiaa alkaa! Nämä kuusi elokuvaa kannattaa nähdä, jos biletys, rap-musiikki ja upea animaatio kiinnostavat

 10. 10

  Lasten dekkarifestivaaleilla lapset pääsevät ratkomaan arvoituksia ja salaisuuksia ihan itse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 2. 2

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 3. 3

  Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

 4. 4

  Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

 5. 5

  Yllätyslaatikot ovat pelien uusi villitys – Suomen poliisi selvittää asiaa, koska se vaikuttaa laittomalta

 6. 6

  Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

 7. 7

  Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

 8. 8

  Kolumni: Datavakoilu on menossa syvemmälle minuuteen kuin koskaan – Spotify vakoilee käyttäjiensä tunnetiloja, ja se on samaan aikaan sekä häikäilemätöntä että nerokasta

 9. 9

  Sannikka & Ukkola ”kaappasi” Pressiklubin seuraajat, ja siitä syntyi tietysti someprotesti – soitimme tutkijalle ja kysyimme, mitä tästä pitäisi ajatella

 10. 10

  Tältä näyttävät baarimestareiden suosittelemat trendi­cocktailit – Nyt niitä saa ympäri Helsinkiä, koska suomalaiset ovat oppineet, mitä cocktail on oikeasti

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

 2. 2

  HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

 3. 3

  Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

 4. 4

  Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

 5. 5

  ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

  Tilaajille
 6. 6

  Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

 7. 7

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 8. 8

  Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

 9. 9

  Trumpin tuomarivalintaa ahdistelusta syyttävä nainen suostuu senaatin kuultavaksi

 10. 10

  Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

 2. 2

  ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

  Tilaajille
 3. 3

  Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

 4. 4

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 5. 5

  Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

 6. 6

  Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

 7. 7

  Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

 8. 8

  HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

 9. 9

  Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

 10. 10

  Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

 2. 2

  Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

  Tilaajille
 3. 3

  Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

 4. 4

  Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

  Tilaajille
 5. 5

  Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

 6. 6

  Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

 7. 7

  Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

 8. 8

  Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

 9. 9

  ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

 10. 10

  Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Iranin johtaja Khamenei syytti USA:aa ja naapurimaita terrori-iskusta – Ainakin 29 kuoli hyökkäyksessä sotilasparaatia vastaan
 3. Trumpin tuomarivalintaa ahdistelusta syyttävä nainen suostuu senaatin kuultavaksi
 4. 2 tuntia sitten
 5. Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”
 6. HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa
 7. Maaliputkessa kulkeva Teemu Pukki osui jälleen – ratkaisi voiton Norwichille pelin ainoalla maalilla
 8. Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen
 9. Sähkötilojen tekninen vika aiheutti hälytysajoneuvojen ryntäyksen presidentin virka-asunnolle Mäntyniemeen
 10. Honka jäi tasapeliin KuPSin vieraana – ”Loppua kohti otimme homman paremmin haltuun”
 11. Pohjoisessa tuulinen sää jatkuu vielä huomenna, mutta maan etelä- ja keskiosassa tuuli heikkenee – Mauri-myrsky puhalsi Itämerelle jopa 8-metrisiä aaltoja
 12. Managerilegenda Alex Ferguson palasi stadionille ensimmäistä kertaa aivoverenvuodon jälkeen – ManU hävisi ottelun ja sai omalta managerilta haukut asenteesta
 13. Näytä lisää