Ihmiskunta on nyt tullut pisteeseen, jossa tekoäly on mennyt liian pitkälle: Yön uutta levyä markkinoidaan Olli Lindholm -botilla Messengerissä, testasimme ja järkytyimme

Yön markkinointitiimi on vienyt levymyynnin vauhdittaminen aivan uudelle tasolle. Kysyimme samat kysymykset tekoäly-Ollilta ja oikealta Olli Lindholmilta.

No nyt.

Sähköpostiimme tipahtaa ehdotus Yö-yhtyeen promootiotiimistä. Haluaisimmeko Nytissä testata Olli-bottia?

Siis mitä?

”Ollibot” on Messenger-botti, joka vastailee kuin Yön nokkamies Olli Lindholm. Olli-botti antaa kuulemma kommentteja Yön uudesta levystä Mitä jos mä rakastan, sen lyriikoista, keikoista ja omasta elämästään.

Kuulostaa uskomattomalta, joten tietenkin testasimme!

Ollibot on tarkoitus julkaista pian Yön Facebookissa. Julkaisun jälkeen sen kanssa voi chattailla Yön Facebook Messengerissä seuraavat kaksi viikkoa.

Pääsin testaamaan bottia etukäteen, joten kokeilin bottia sen synnyinpaikalla, markkinointitoimisto Nitro Groupin tiloissa. Ollibot on tehty yhteistyössä Yön markkinointitiimin ja Nitron kanssa: botin on teknisesti toteuttanut Nitro, mutta Ollibotin vastausten sisältö on tullut pitkälti Yön levy-yhtiöltä Sony Musicilta, kertoo Nitron tiimivetäjä Kaarlo Laite.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sitten itse haastatteluun: olen valmistellut samat kysymykset sekä Ollibotille että oikealle Olli Lindholmille. Ei muuta kuin viesteilemään. Viesteilen ensi Ollibotin kanssa ja sen jälkeen oikean Ollin kanssa Whatsappissa.

Yllätyksekseni Ollibot aloittaa keskustelun, varsin lavealla porilla. Ensimmäiseksi hän tiedustelee, olenko bändin fani:

Ollibot: ”Tua noinnii, se on Lindholmin Olli virtuaaliversion, täs moro! Tää o porilaine tekoäly, täs keskustelus vastuu o oikeastaa ainoastaa sul.”

Ollibot: ”Mä en ol sit mikä maailmanopei kirjottaja, jote jutellaa iha rauhas.”

Ollibot: ”Ooks muute meiä bändi fani?”Tajuan myös tehneeni ison ammatillisen virheen: en esittäytynyt botille toimittajaksi.

Kun viesteilen oikealle Olli Lindholmille, hän tietää, että olen tekemässä haastattelua toimittajana. Onko sillä vaikutusta botin vastauksiin?

”Ei ole vaikutusta. Ollibot kohtelee kaikkia tasavertaisesti”, kertoo Kaarle Laite Nitrolta.

Huh, hienoa.

Koska kyseessä on botti, aloitetaan helposta: Monesko Yön albumi Mitä jos mä rakastan on?

Bottia ei oikein kiinnosta tämä kysymys. Oikea Olli sen sijaan tietää kertoa: 21. Yön studioalbumi.

Seuraavaksi pyydän Olleja kuvailemaan albumia.

Oikea Olli on lyhytsanainen:


Ollibot sen sijaan haluaa viedä keskustelun aivan toisille raiteille. Se esittelee videon ”itsestään” kastelemassa pihaa.

Sitten pääsemme palaamaan uuteen levyyn. Kysyn singlebiisin Mitä jos mä rakastan sua lyriikoista, niistähän botti halusi saamani tiedotteen mukaan puhua. Ja juttua tuleekin:

Ollibot: ”Tän levy kantavan idean toimi se, et meiä täyty saad aikaseks uptemposii kappaleit.”

Ollibot: ”Ku meil o kerra nii hyvä basisti, ni mää halusi et häne huippuosaamistaa tuodaa esil. Se o hyvi epämuodikast nykyää, et soolokitara tai bassosoolo tulee lujaa.”

Ollibot: ”Mut mä halusi et soittajii korostetaa. Halusi myäs et teksteis olis myönteisyyt. Tekstit ei o kuitenkaa ollu sysisynkkii mut niis o aina ollu pieni negatiivine vire.”

Ollibot: ”Mitä jos mä rakastan sua o todella positiivine kappale ja siin mennää isol vaihteel.”Rakkaudesta Ollit ovat samalla linjalla. Botin mielestä se on ”hiano homma”, ja oikea Olli vastaa: ”Rakkaus on flowtila. Asiat luistaa ja velatkin on saatavia.”

Tämän jälkeen siirrymme keskustelemaan levyn kolmannesta kappaleesta Tällainen mies. Siitäkin Ollibotilla on kerrottavaa.


Oikean Ollin vastaus on hieman pohdiskelevampi:


Tähän mennessä on käynyt ilmi, että botti puhuu – ainakin viestittelyn perusteella – huomattavasti kovemmalla Porin murteella kuin oikea Olli.

Pori on selvästi lähellä Ollibotin sydäntä. Onko Olli kenties nähnyt porilaisen mestariteoksen, elokuvan Samurai Rauli Reposaarelaisen?


Kumpikaan ilmeisesti ei.

Tämän jälkeen tekoäly-Olli ottaa keskustelun täysin hallintaansa ja saa minut osallistumaan kilpailuun, jossa pitää arvuutella Yön uuden levyn kappaleiden lyriikkaa. Olen siinä surkea.

Sen jälkeen bot-”Olli” haluaa keskustella ruuanlaitosta, vaikka koetan kysyä, missä Olli on juuri nyt.

Oikea Olli onneksi vastaa kursailematta:


Tähän minulla ei ole lisättävää.

Koska bot-”Olli” haluaa puhua ruuanlaitosta, niin kysytään sitten: Kuuluuko ananas pizzaan? Oikea Olli vastaa:


Botti ei kuitenkaan ota juuri tähän asiaan kantaa.

Keskustelu on riistäytymässä käsistäni.

Yritän palata porilaisuuteen ja pyydän kuvailemaan porilaista mielenmaisemaa.

Testausvaiheessa oleva Ollibot jäätyy hetkeksi.

”Tiedemiähet osaa nykyää muuttaa pähkinävoi timanteiks, mut mua ei sit pystytty ohjelmoimaa nii et tajuisi mitä sää yrität sanoo”, botti vaikeilee.

Oikea Olli sen sijaan jakaa ajatuksensa:


”Olli” ei selvästikään halua keskustella enempää porilaisuudesta. Palataan siis musiikkiin.

Olli Lindholm osallistui Vain elämää -ohjelman kuudennelle kaudelle vuonna 2017. Jos laulaja saisi nyt versioida minkä tahansa kappaleen, mikä se olisi? Oikea olli vastaa:


”Olli” taas ei oikein tunnu pysyvän perässä.


Sen jälkeen ”Olli” katoaa hetkeksi langoilta.

Haluaisin vielä keskustella lyriikasta, siitähän ”Olli” osasi kertoa. Singellä Entä jos mä rakastan sua mainitaan kirkon kellot ja sorumukset. Onko Lindholm aikeissa kihlautua?


”Olli” herää kysymykseen. Ja sitten menee todella oudoksi. Yhtäkkiä ”Olli” lähettää giffin itsestään ja vastaa pusuhymiöllä.

Yö on ollut viime aikoina otsikoissa bändin basistin Jukka Lewisin ja Lindholmin välirikon takia. Lewis vaatii Lindholmilta 35 000 euron korvauksia erottamisesta, ja asiaa käsiteltiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa elokuun lopussa. Miten kiista ratkeaa? Oikea Olli ei näe kiistassa voittajaa.


”Olli” sen sijaan päättää ohittaa koko aiheen kertomalla mielenkiintoisia yksityiskohtia nuoruudestaan.

”Tiesiks et oikee Olli soitti punk-pändis? Sen nimi oli Appendix. Se o muute suomeks peräsuoli”, botti sanailee.

Tämä riittänee. Kiitän molempia haastattelusta.

Mitä tästä kaikesta pitäisi nyt ajatella?

Keskustelusta ”Ollin” kanssa voin päätellä ainakin sen verran, että minulla oli sille aivan liian suuret odotukset. Nitron Kaarlo Laite komppaa: chatbotit, jotka todella saisivat keskustelijan huijattua luulemaan itseään ihmiseksi, ovat vielä todella harvinaisia. Eikä ”Ollin” kanssa sellaista yritettykään.

”Tunnustettiin tosiasiat. Kehittämämme porilainen tekoäly ei ole se, joka uhkaa ihmiskunnan tulevaisuutta. Täten leikkasimme vaatimuksia älyn suhteen, korostimme porilaisuutta ja huumoria”, kertoo Sony Musicin markkinointijohtaja Tomi Saarinen.

”Olli” kuitenkin oppii käyttäjiltä, kuten tekoälyt muutenkin. Jos antaa sen johdattaa keskustelua, postaa se erilaisia giffejä ja videoita sekä itsestään että muista Yön jäsenistä.

Ja onhan se hauskakin. Lopuksi ”Olli” kertoo vielä porilaisvitsin.


Juttua korjattu 12.03: Ollibotia ei ole vielä julkaistu, vaan se on vasta tulossa Yön Facebookiin. Juttua korjattu 13.9. kello 10.10: Mitä jos mä rakastan -albumin nimi kirjoitettiin jutun toisessa kappaleessa alun perin virheellisesti muodossa Mitä jos sä rakastat.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Internet
 • Nyt
 • Säde Mäkipää
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

 2. 2

  Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

 3. 3

  Pikatestissä Teurastamolle avattu uusi Moko, jonka aamiainen ei jättänyt nälkäiseksi

 4. 4

  Sannikka & Ukkola ”kaappasi” Pressiklubin seuraajat, ja siitä syntyi tietysti someprotesti – soitimme tutkijalle ja kysyimme, mitä tästä pitäisi ajatella

 5. 5

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 6. 6

  Emmyjen todellinen taistelu käytiin HBO:n, Netflixin ja Amazonin välillä – Amazon voitti jotain mitä Netflix ei koskaan

 7. 7

  Minkälaista on nuoren tytön rakkaus tänään? Luimme 500 Demi-lehden palstalle kirjoitettua tarinaa tyttöjen ihastumisista ja rakkaudesta

 8. 8

  Elina Berglundin kaksi läpimurtoa: Löysi ensin Higgsin hiukkasen ja luo nyt kännykkään ”luomuehkäisyä”, joka kiinnostaa nuoria ja kauhistuttaa lääkäreitä

 9. 9

  Hans Välimäki ja Arto Rastas perustavat ”koko kansan” tapas-ravintolan Mikonkadun Amarillon entisiin tiloihin – aterioidessa voi nähdä, kuinka Välimäki itse häärää avokeittiössä

 10. 10

  Kitaristi Teemu Viinikainen soittaa kaikkien kanssa, mutta millainen hän oikeasti on – siitä piti ottaa selvää tällä keikalla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

 2. 2

  Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

 3. 3

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 4. 4

  Sannikka & Ukkola ”kaappasi” Pressiklubin seuraajat, ja siitä syntyi tietysti someprotesti – soitimme tutkijalle ja kysyimme, mitä tästä pitäisi ajatella

 5. 5

  Emmyjen todellinen taistelu käytiin HBO:n, Netflixin ja Amazonin välillä – Amazon voitti jotain mitä Netflix ei koskaan

 6. 6

  Ravintolalaiva Verna tarjoaa ronskia ruokaa, mutta pääruuaksi tarjoiltu pihviannos ei ole hintansa arvoinen ja sen perunayllätys tuo kriitikolta pitkän miinuksen

 7. 7

  Hans Välimäki ja Arto Rastas perustavat ”koko kansan” tapas-ravintolan Mikonkadun Amarillon entisiin tiloihin – aterioidessa voi nähdä, kuinka Välimäki itse häärää avokeittiössä

 8. 8

  Yllätyslaatikot ovat pelien uusi villitys – Suomen poliisi selvittää asiaa, koska se vaikuttaa laittomalta

 9. 9

  Iron Fistin ensimmäinen Netflix-kausi floppasi täysin, onneksi toisella kaudella Marvel korjaa sarjan pahimman ongelman – eli päähenkilön

 10. 10

  Savoy-teatteri perusti uuden festivaalin Helsinkiin – ja julkisti asian uskomattoman upeassa konsertissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Urheilumaailma on puhunut päivä­kausia Serena Williamsista tehdystä pila­piirroksesta – Kysyimme tutkijalta, miksi kuva on rasistinen

 2. 2

  Yllätyslaatikot ovat pelien uusi villitys – Suomen poliisi selvittää asiaa, koska se vaikuttaa laittomalta

 3. 3

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 4. 4

  Miss Yhdysvallat -kilpailija käytti lyhyen esittelynsä poliittiseen näpäytykseen – ja nousi hetkessä internetin suosikiksi

 5. 5

  Ihmiskunta on nyt tullut pisteeseen, jossa tekoäly on mennyt liian pitkälle: Yön uutta levyä markkinoidaan Olli Lindholm -botilla Messengerissä, testasimme ja järkytyimme

 6. 6

  Suomalaiset syytävät vaatteitaan roskiin yli 70 000 tonnia vuodessa – Linnea Larsson alkoi hyödyntää kodin vaatejätettä, ja nyt hän neuvoo, miten muut voivat tehdä samoin

 7. 7

  Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

 8. 8

  Paul McCartney kertoi miestenlehden haastattelussa masturboineensa yhdessä John Lennonin kanssa – ja internet täyttyi kipeistä Beatles-tumputusvitseistä, tässä parhaat

 9. 9

  Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

 10. 10

  Who is America? oli uskomaton, häpeällinen, ällistyttävä – miten sen tekeminen on edes mahdollista? Ammattilainen perehtyi Boratin tekijän hittiin ja kertoo nyt, miten sarja on tehty

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

 2. 2

  Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

  Tilaajille
 3. 3

  10-vuotiaiden poikien joukkio kävi pienempiensä kimppuun Espoossa, Tomi Linkala päätti puuttua tilanteeseen – ”Aikuisen on uskallettava puuttua”

 4. 4

  Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

 5. 5

  Maailman korkeimmasta rakennuksesta tuli puolivalmis ikuisuusprojekti, joka hädin tuskin etenee – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat

  Tilaajille
 6. 6

  Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

 7. 7

  Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

 8. 8

  Sdp oli DDR:n vakoilijoiden ”pääyhteistyö­kumppani” Suomessa, väittää Suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen

 9. 9

  Alkoholisti on työpaikan musta lammas – pidin päiväkirjaa juomisistani, mutta valehtelin itselleni

 10. 10

  ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

 2. 2

  Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

 3. 3

  Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

 4. 4

  Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

 5. 5

  Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

  Tilaajille
 6. 6

  Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

 7. 7

  Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

 8. 8

  ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

 9. 9

  Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

  Tilaajille
 10. 10

  Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

 2. 2

  Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

 3. 3

  Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

 4. 4

  Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

  Tilaajille
 5. 5

  Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

  Tilaajille
 6. 6

  Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

 7. 7

  Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

 8. 8

  Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

 9. 9

  ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

 10. 10

  Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

 11. Näytä lisää
Uusimmat