Who is America? oli uskomaton, häpeällinen, ällistyttävä – miten sen tekeminen on edes mahdollista? Ammattilainen perehtyi Boratin tekijän hittiin ja kertoo nyt, miten sarja on tehty

Tilanneäly, pokka ja taustalla oleva iso tuotanto-organisaatio mahdollistivat sen, että brittikoomikko Sacha Baron Cohenin skandaalinkäryinen uutuussarja onnistui.

Apua. Voiko noin tehdä?

Jonkinlainen raja tuntui ylittyvän, kun brittikoomikko Sacha Baron Cohenin esittämä Mossad-mies Erran Morad alkoi sohia alabamalaista republikaanipoliitikkoa piippaavalla ”pedofiilitutkallaan”.

Roy Mooren, 71, toki väitetään 1970-luvulla tehneen seksuaalisia aloitteita 14-vuotiaalle tytölle. Seksuaalirikolliseksi vihjailu oli silti liikaa ainakin Moorelle, joka haastoi Cohenin ja tämän taustajoukot oikeuteen kunnianloukkauksesta ja vaatii 80 miljoonan euron korvauksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Cohenin uusin sarja Who Is America? rikkoi muutenkin uutiskynnyksiä poikkeuksellisella häpeilemättömyydellään. Cohen huijaa ihmisiä ohjelmaansa vilpillä ja saa heidät esimerkiksi kannattamaan päiväkotilasten aseistamista. Ensimmäinen tuotantokausi päättyi sunnuntaina.

Siksi sarjaa sietää pureskella tarkemmin.

Pyysimme ohjaaja-käsikirjoittajaa Anna Dahlmania pohtimaan kanssamme, kuinka Who Is America?:n tekeminen on ylipäänsä mahdollista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Dahlman on urallaan käsikirjoittanut muun muassa huumoriohjelmia YleLeaks, Hyvät ja huonot uutiset ja Siskonpeti, joista jälkimmäisen hän myös ohjasi. Dahlman tutustui Cohenin tapaan tehdä komediaa ja poliittista satiiria jo vuosituhannen taitteessa, kun hän asui Britanniassa ja Cohen vasta rakensi mainettaan Ali G -hahmollaan.

Dahlman tunnustautuu Cohenin ihailijaksi. Aloitetaan helpolla kysymyksellä: mikä oli lempikohtauksesi?

”Omassa lempikohtauksessani Cohen opettaa niitä kolmea äijää liberaaleiksi, ja ne alkavat kehua toisiaan – se oli melkein liikuttavaa, ihan taidetta!” Dahlman sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän viittaa jaksoon, jossa Cohen on narrannut kolme ”konservatiivimiestä” harjoittelemaan antifan eli antifasistien sekaan soluttautumista. Terminologisen eheyden voi tässä kohtaa heittää ikkunasta: kohtauksessa antifan alle niputetaan niin feministit, lesbot, #metoo-liike kuin kaikki liberaalit yleisestikin.

Cohen selittää hahmonsa suulla, että tälle ryhmälle on ominaista sanoa mukavia asioita toisistaan. Siksi sitä pitää harjoitella, jotta liberaaliksi voi tarpeen tullen tekeytyä. Soluttautujaehdokkaat alkavat kehua esimerkiksi toistensa silmiä ja poskia.

Kohtauksen näet tästä:Dahlmanin mukaan selvää on ainakin tämä: Cohen itse on poikkeuksellisen etevä ja hänen taustallaan on hyvin suuri tuotanto-organisaatio.

”Käsikirjoitus ja tuotanto kulkevat käsi kädessä. Cohenilla pitää olla valtava taustaryhmä, joka tutkii haastateltavat ja löytää ihmisiä, joilla on tiettyyn suuntaan kallistuvia mielipiteitä. Roolihahmoille pitää myös luoda uskottava tausta: Cohenin vieraina on ollut ison profiilin politiikkoja, jotka varmasti tsekkaavat haastattelijansa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eräs Cohenin esittämä hahmo on suomalainen 43 asetta omistava tubettaja. Hahmon nimellä julkaistiin viime vuonna tekaistu tiedote, jossa muka mainostettiin tämän uutuuskirjaa. Sarjassa hahmo onnistuu suostuttelemaan ”Amerikan kovimman šeriffin” Joe Arpaion myötämieliseksi suuseksille presidentti Donald Trumpin kanssa.

Kohtauksen näet tämän videon lopulla:Moore ja Arpaio ovat kovan linjan republikaaneja, kuten monet muutkin Cohenin uhrit.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sarjaan päätyi toki myös amerikkalaisittain vasemmistolainen demokraatti Bernie Sanders. Hänen kanssaan Cohenin hahmo, tollo salaliittoteoreetikko Billy Wayne Ruddick, lähinnä väittelee siitä, miten prosenttilaskut toimivat.

”Liberaalipoliitikot esitetään sarjassa konservatiiveja fiksummin”, Dahlman sanoo.

Valinnoillaan Cohen ottaa kantaa.

Hän poimii komediansa raaka-aineeksi etenkin jyrkkiä mielipiteitä omaavia oikeistolaisia, joita hän lietsoo stereotypioista ammentavilla hahmoillaan.

Mossad-mies Erran Morad on tällainen hahmo. Dahlmanin mukaan Israelin tukijoiksi profiloituneet jenkkipoliitikot kokevat olevansa Moradin kanssa samanmielisessä seurassa, jolloin heistä tulee estottomampia.

Tarkastellaanpa yhtä tällaista kohtausta tarkemmin.

Kohtauksesta syntyi skandaali, jonka vuoksi Georgian osavaltion edustajainhuoneen republikaanijäsen Jason Spencer erosi luottamustehtävästään.

Kahvilapöydässä Dahlman nojaa poskensa vasempaan käteensä ja kiinnittää katseensa läppärin ruutuun. Pian hän alkaa hytkyä, ja sitten nauraa. Lopulta Dahlman kääntää päänsä poispäin ja huokaisee puoliääneen: ”Voi ei...”


Videolla Erran Morad neuvoo Spenceriä: jos meinaa joutua jihadistijärjestö Isisin kaappaamaksi, on vain kaksi sekuntia aikaa toimia. Morad kysyy, kuinka äkkitilanteessa voisi herättää nopeasti huomiota.

”Alkamalla huutaa, ottamalla vaatteet pois päältä”, Spencer luettelee.

Morad toteaa kuin ohimennen, että Amerikassa on yksi kielletty sana, ”n-sana”. Hän alkaa esittää terroristia ja käskee Spencerin toimia.

Sitten tapahtuu jotakin käsittämätöntä: Spencer alkaa huutaa kurkku suorana neekeri!-sanaa ja puristella käsiään nyrkkiin kuin voimamies.

Morad keskeyttää Spencerin järkyttynyttä teeskennellen ja sanoo, että ”n-sanalla” hän viittasi sanaan noonie (joka ei tässä yhteydessä tarkoita mitään). Myöhemmissä kohtauksissa Spencer vielä kruunaa pohjanoteerauksensa juoksentelemalla housut kintuissa ja takapuoli pystyssä hokien isänmaansa nimeä.

Näet kohtauksen tältä videolta ajassa 2.44 alkaen:Dahlman luonnehtii kohtausta hienoksi.

”Sillä kaikkihan sitä sanaa ajattelivat – the ’n’ word on ilmaisu, jolla Yhdysvalloissa viitataan tiettyyn sanaan. Mutta se, että valitsee huutaa sitä silti ääneen, kertoo huutajasta aika paljon. Tavallaanhan Cohenin keino on epäreilu, mutta se on hirvittävän paljastava”, Dahlman pohtii.

”Kohtaus paljastaa, mitä manipuloinnilla voi saada aikaan. Roolihahmo saa Spencerin ikään kuin unohtamaan kaiken ympäröivän, jolloin tästä tulee vapautuneempi.”

Dahlmanin mukaan Erran Moradilla on haastateltavan silmissä ”meriittejä”. Sotilaallinen ja piinkovalta vaikuttava Mossad-mies on Israelin puolustaja ja terroristien vihollinen, jonka vieraana Spencerillä on kunnia olla.

”Haastateltavan saa tekemään ja sanomaan omia äärimmäisiä mielipiteitään, kun hän vakuuttuu, että kuulijalla on vielä rajummat mielipiteet.”

Dahlman huomauttaa, että tällaisen luottamuksen ilmapiirin luominen haastatteluun tuskin tapahtuu hetkessä. Katsoja ei näe niitä kenties lukuisia taustahaastatteluja, joissa tätä luottamusta on rakennettu ja haastateltavaa pehmitetty.

Me emme myöskään näe niitä haastatteluja, jotka menivät mönkään.

Dahlman veikkaa, että puolet tuotantovaiheessa tehdyistä haastatteluista heitettiin roskiin. Cohen ei voi ennakolta tietää tarkasti, miten haastateltavat reagoivat ja mitä he sanovat.

Silloin Cohen improvisoi. Onnistumiset todistavat koomikon pelisilmästä, pokasta ja karismasta.

”Cohenin kyky lukea tilanteita ja ihmisiä on uskomaton. Samoin pokka: hahmot ovat selkeästi maskeerattuja ja karikatyyrisiä, mutta hän saa silti todella monessa liemessä keitetyt ihmiset uskomaan juttuunsa.”

Lopputulos synnyttää katsojassa tunteiden kirjon, joihin lukeutuu myös tuska ja myötähäpeä. Who Is America?:aa ei ole helppo katsoa, Dahlman sanoo.

”Tämä ei ole sellaista viihdettä, jota katsoo, kun haluaa rentoutua. Jaksojen katsominen on fyysinen suoritus, kun niissä pelataan tabuilla ja ihmisen mustan puolen esiintuomisella.”

”Ehkä sarjassa on syvempänä tarkoituksena herätellä ihmisiä, etenkin näin ’fake newsin’ aikana – että kaikkea ei kannata uskoa. Tämä puoli kulkee hienosti muun rinnalla.”

Voisiko Suomessa kirjoittaa vastaavaa komediaa?

Dahlmanin mukaan Cohen pääsääntöisesti ”lyö ylöspäin”. Uhrit ovat siis päättäjiä, joilla on valtaa, tai muita julkisuuden henkilöitä, joita asemansa puolesta voi arvostella. Kaksikymmentä vuotta sitten luomansa Ali G -hahmon kautta Cohen pilkkasi Britannian yläluokkaa.

Cohenin menetelmä toimii siis yhteiskunnassa, jossa ihmisten välillä on suuria eroja, esimerkiksi luokkaeroja.

”Omasta mielestäni tuon kaltaista voisi kyllä tehdä Suomessakin. Niinä aikoina, kun tein poliittista satiiria enemmänkin, hieman kadehtien seurasin amerikkalaisia kollegoja, sillä heillä on paljon korkean yhteiskunnallisen tason saavuttaneita hulluja”, Dahlman sanoo.

”Suomessa tuollaisia persoonia on kuitenkin vähemmän, ja tuon mittaluokan ohjelman tekeminen olisi muutenkin vaikeaa: olisiko täällä tekijöitä ja varsinkaan rahoittajia? Teoriassa kyllä, mutta käytännössä lopputulos olisi laimea Suomi-versio.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Komedia
 • Televisio
 • Nyt
 • Ossi Mansikka
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Helsinki kasvoi teehifistelijöiden kantapaikaksi, jossa uusinta darjeeling-erää himoitaan kuin käsityöläisoluita – listasimme kaupungin kiinnostavimmat teehuoneet

 2. 2

  Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

 3. 3

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 4. 4

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

 5. 5

  Jos marraskuu masentaa, tämä kiistämätön osoitus ihmiskunnan nerokkuudesta parantaa – Netissä riemuitaan uudesta tavasta kihartaa hiukset tyhjän vesipullon avulla

 6. 6

  Todennäköisesti kukaan muukaan ei ole perillä koko brexitistä, joten tässä jutussa väännämme perusasiat rautalangasta ja selitämme ne hassuilla kuvilla

 7. 7

  Ajattelet sosiaalista mediaa väärin, sanoo Piilaakson pioneeri – rahaa ei tehdä mainostamisella vaan käytöksemme kokonaisvaltaisella muokkaamisella

 8. 8

  Lihansyöntiä ei voi perustella sillä, että tykkää siitä

 9. 9

  Tässä 10 Helsingin kiinnostavinta fine dining -ravintolaa

 10. 10

  Uutisraportti-podcastissa keskustellaan brexitistä ja sen ympärillä murenevasta Britannian hallituksesta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

 2. 2

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 3. 3

  Todennäköisesti kukaan muukaan ei ole perillä koko brexitistä, joten tässä jutussa väännämme perusasiat rautalangasta ja selitämme ne hassuilla kuvilla

 4. 4

  Jos marraskuu masentaa, tämä kiistämätön osoitus ihmiskunnan nerokkuudesta parantaa – Netissä riemuitaan uudesta tavasta kihartaa hiukset tyhjän vesipullon avulla

 5. 5

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

 6. 6

  Pikatestissä Hämeentien klassikkopizzerian paikalle avannut kiinalainen, jonka wonton-nyytit ovat puhdasta lohturuokaa

 7. 7

  Kuka on Hannes Suominen? Hänestä puhutaan nyt kaikkialla – selvitimme Suomisen jättisuosion salaisuuden 210 sekunnissa

 8. 8

  Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

  Tilaajille
 9. 9

  Ajattelet sosiaalista mediaa väärin, sanoo Piilaakson pioneeri – rahaa ei tehdä mainostamisella vaan käytöksemme kokonaisvaltaisella muokkaamisella

 10. 10

  Lihansyöntiä ei voi perustella sillä, että tykkää siitä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

 2. 2

  Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

 3. 3

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 4. 4

  Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

  Tilaajille
 5. 5

  Juristinaisia opastettiin välttämään ”rintavaon vilauttelua” pikkujouluissa, koska se voi vaikuttaa työkaverin palaveri­ajatuksiin – soitimme tekstin kirjoittajalle

 6. 6

  Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

 7. 7

  Kuka on Hannes Suominen? Hänestä puhutaan nyt kaikkialla – selvitimme Suomisen jättisuosion salaisuuden 210 sekunnissa

 8. 8

  Suhtautumisemme Jan Vapaavuoren presidenttiyteen kertoo kaiken siitä, mikä someajan moraalissa on pielessä

 9. 9

  Todennäköisesti kukaan muukaan ei ole perillä koko brexitistä, joten tässä jutussa väännämme perusasiat rautalangasta ja selitämme ne hassuilla kuvilla

 10. 10

  House of Cards oli Netflixin ensimmäinen jättihitti, mutta nyt se on vain kohun keskelle joutunut varjo entisestä – näin sarja saa armollisen lopun viimeisellä kaudellaan

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

 2. 2

  Kohta kilo ei ole enää entisensä – Tänään kumotaan 130 vuotta vanha päätös, eikä kilo enää perustu tarkoin varjeltuihin mallipunnuksiin

 3. 3

  Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

  Tilaajille
 4. 4

  Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

 5. 5

  Maanomistaja haluaa kaataa ”rumaksi käyneen” 400-vuotiaan tammen Espoossa – Maria Ahlgren kertoo nyt, miksi puun on oikeasti aika lähteä

 6. 6

  Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

 7. 7

  Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

  Tilaajille
 8. 8

  ”Dinnerille öbaut kasilta?” – Anglismien tunkeutumista suomen kieleen ei voi estää, mutta ne ylittävät monen ärsytyskynnyksen, selviää HS:n kyselystä

 9. 9

  Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

 10. 10

  Nämä perusasiat ymmärtämällä muutut mukavammaksi ihmiseksi

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

 2. 2

  Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

  Tilaajille
 3. 3

  Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

 4. 4

  Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

 5. 5

  Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

  Tilaajille
 6. 6

  Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

 7. 7

  Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

 8. 8

  Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

 9. 9

  Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

 10. 10

  Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

  Tilaajille
 2. 2

  Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

  Tilaajille
 3. 3

  Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

 4. 4

  Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

 5. 5

  Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

 6. 6

  Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

  Tilaajille
 7. 7

  Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

 8. 8

  Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

 9. 9

  ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

 10. 10

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

 11. Näytä lisää