Who is America? oli uskomaton, häpeällinen, ällistyttävä – miten sen tekeminen on edes mahdollista? Ammattilainen perehtyi Boratin tekijän hittiin ja kertoo nyt, miten sarja on tehty

Tilanneäly, pokka ja taustalla oleva iso tuotanto-organisaatio mahdollistivat sen, että brittikoomikko Sacha Baron Cohenin skandaalinkäryinen uutuussarja onnistui.

Apua. Voiko noin tehdä?

Jonkinlainen raja tuntui ylittyvän, kun brittikoomikko Sacha Baron Cohenin esittämä Mossad-mies Erran Morad alkoi sohia alabamalaista republikaanipoliitikkoa piippaavalla ”pedofiilitutkallaan”.

Roy Mooren, 71, toki väitetään 1970-luvulla tehneen seksuaalisia aloitteita 14-vuotiaalle tytölle. Seksuaalirikolliseksi vihjailu oli silti liikaa ainakin Moorelle, joka haastoi Cohenin ja tämän taustajoukot oikeuteen kunnianloukkauksesta ja vaatii 80 miljoonan euron korvauksia.

Cohenin uusin sarja Who Is America? rikkoi muutenkin uutiskynnyksiä poikkeuksellisella häpeilemättömyydellään. Cohen huijaa ihmisiä ohjelmaansa vilpillä ja saa heidät esimerkiksi kannattamaan päiväkotilasten aseistamista. Ensimmäinen tuotantokausi päättyi sunnuntaina.

Siksi sarjaa sietää pureskella tarkemmin.

Pyysimme ohjaaja-käsikirjoittajaa Anna Dahlmania pohtimaan kanssamme, kuinka Who Is America?:n tekeminen on ylipäänsä mahdollista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Dahlman on urallaan käsikirjoittanut muun muassa huumoriohjelmia YleLeaks, Hyvät ja huonot uutiset ja Siskonpeti, joista jälkimmäisen hän myös ohjasi. Dahlman tutustui Cohenin tapaan tehdä komediaa ja poliittista satiiria jo vuosituhannen taitteessa, kun hän asui Britanniassa ja Cohen vasta rakensi mainettaan Ali G -hahmollaan.

Dahlman tunnustautuu Cohenin ihailijaksi. Aloitetaan helpolla kysymyksellä: mikä oli lempikohtauksesi?

”Omassa lempikohtauksessani Cohen opettaa niitä kolmea äijää liberaaleiksi, ja ne alkavat kehua toisiaan – se oli melkein liikuttavaa, ihan taidetta!” Dahlman sanoo.

Hän viittaa jaksoon, jossa Cohen on narrannut kolme ”konservatiivimiestä” harjoittelemaan antifan eli antifasistien sekaan soluttautumista. Terminologisen eheyden voi tässä kohtaa heittää ikkunasta: kohtauksessa antifan alle niputetaan niin feministit, lesbot, #metoo-liike kuin kaikki liberaalit yleisestikin.

Cohen selittää hahmonsa suulla, että tälle ryhmälle on ominaista sanoa mukavia asioita toisistaan. Siksi sitä pitää harjoitella, jotta liberaaliksi voi tarpeen tullen tekeytyä. Soluttautujaehdokkaat alkavat kehua esimerkiksi toistensa silmiä ja poskia.

Kohtauksen näet tästä:Dahlmanin mukaan selvää on ainakin tämä: Cohen itse on poikkeuksellisen etevä ja hänen taustallaan on hyvin suuri tuotanto-organisaatio.

”Käsikirjoitus ja tuotanto kulkevat käsi kädessä. Cohenilla pitää olla valtava taustaryhmä, joka tutkii haastateltavat ja löytää ihmisiä, joilla on tiettyyn suuntaan kallistuvia mielipiteitä. Roolihahmoille pitää myös luoda uskottava tausta: Cohenin vieraina on ollut ison profiilin politiikkoja, jotka varmasti tsekkaavat haastattelijansa.”

Eräs Cohenin esittämä hahmo on suomalainen 43 asetta omistava tubettaja. Hahmon nimellä julkaistiin viime vuonna tekaistu tiedote, jossa muka mainostettiin tämän uutuuskirjaa. Sarjassa hahmo onnistuu suostuttelemaan ”Amerikan kovimman šeriffin” Joe Arpaion myötämieliseksi suuseksille presidentti Donald Trumpin kanssa.

Kohtauksen näet tämän videon lopulla:Moore ja Arpaio ovat kovan linjan republikaaneja, kuten monet muutkin Cohenin uhrit.

Sarjaan päätyi toki myös amerikkalaisittain vasemmistolainen demokraatti Bernie Sanders. Hänen kanssaan Cohenin hahmo, tollo salaliittoteoreetikko Billy Wayne Ruddick, lähinnä väittelee siitä, miten prosenttilaskut toimivat.

”Liberaalipoliitikot esitetään sarjassa konservatiiveja fiksummin”, Dahlman sanoo.

Valinnoillaan Cohen ottaa kantaa.

Hän poimii komediansa raaka-aineeksi etenkin jyrkkiä mielipiteitä omaavia oikeistolaisia, joita hän lietsoo stereotypioista ammentavilla hahmoillaan.

Mossad-mies Erran Morad on tällainen hahmo. Dahlmanin mukaan Israelin tukijoiksi profiloituneet jenkkipoliitikot kokevat olevansa Moradin kanssa samanmielisessä seurassa, jolloin heistä tulee estottomampia.

Tarkastellaanpa yhtä tällaista kohtausta tarkemmin.

Kohtauksesta syntyi skandaali, jonka vuoksi Georgian osavaltion edustajainhuoneen republikaanijäsen Jason Spencer erosi luottamustehtävästään.

Kahvilapöydässä Dahlman nojaa poskensa vasempaan käteensä ja kiinnittää katseensa läppärin ruutuun. Pian hän alkaa hytkyä, ja sitten nauraa. Lopulta Dahlman kääntää päänsä poispäin ja huokaisee puoliääneen: ”Voi ei...”


Videolla Erran Morad neuvoo Spenceriä: jos meinaa joutua jihadistijärjestö Isisin kaappaamaksi, on vain kaksi sekuntia aikaa toimia. Morad kysyy, kuinka äkkitilanteessa voisi herättää nopeasti huomiota.

”Alkamalla huutaa, ottamalla vaatteet pois päältä”, Spencer luettelee.

Morad toteaa kuin ohimennen, että Amerikassa on yksi kielletty sana, ”n-sana”. Hän alkaa esittää terroristia ja käskee Spencerin toimia.

Sitten tapahtuu jotakin käsittämätöntä: Spencer alkaa huutaa kurkku suorana neekeri!-sanaa ja puristella käsiään nyrkkiin kuin voimamies.

Morad keskeyttää Spencerin järkyttynyttä teeskennellen ja sanoo, että ”n-sanalla” hän viittasi sanaan noonie (joka ei tässä yhteydessä tarkoita mitään). Myöhemmissä kohtauksissa Spencer vielä kruunaa pohjanoteerauksensa juoksentelemalla housut kintuissa ja takapuoli pystyssä hokien isänmaansa nimeä.

Näet kohtauksen tältä videolta ajassa 2.44 alkaen:Dahlman luonnehtii kohtausta hienoksi.

”Sillä kaikkihan sitä sanaa ajattelivat – the ’n’ word on ilmaisu, jolla Yhdysvalloissa viitataan tiettyyn sanaan. Mutta se, että valitsee huutaa sitä silti ääneen, kertoo huutajasta aika paljon. Tavallaanhan Cohenin keino on epäreilu, mutta se on hirvittävän paljastava”, Dahlman pohtii.

”Kohtaus paljastaa, mitä manipuloinnilla voi saada aikaan. Roolihahmo saa Spencerin ikään kuin unohtamaan kaiken ympäröivän, jolloin tästä tulee vapautuneempi.”

Dahlmanin mukaan Erran Moradilla on haastateltavan silmissä ”meriittejä”. Sotilaallinen ja piinkovalta vaikuttava Mossad-mies on Israelin puolustaja ja terroristien vihollinen, jonka vieraana Spencerillä on kunnia olla.

”Haastateltavan saa tekemään ja sanomaan omia äärimmäisiä mielipiteitään, kun hän vakuuttuu, että kuulijalla on vielä rajummat mielipiteet.”

Dahlman huomauttaa, että tällaisen luottamuksen ilmapiirin luominen haastatteluun tuskin tapahtuu hetkessä. Katsoja ei näe niitä kenties lukuisia taustahaastatteluja, joissa tätä luottamusta on rakennettu ja haastateltavaa pehmitetty.

Me emme myöskään näe niitä haastatteluja, jotka menivät mönkään.

Dahlman veikkaa, että puolet tuotantovaiheessa tehdyistä haastatteluista heitettiin roskiin. Cohen ei voi ennakolta tietää tarkasti, miten haastateltavat reagoivat ja mitä he sanovat.

Silloin Cohen improvisoi. Onnistumiset todistavat koomikon pelisilmästä, pokasta ja karismasta.

”Cohenin kyky lukea tilanteita ja ihmisiä on uskomaton. Samoin pokka: hahmot ovat selkeästi maskeerattuja ja karikatyyrisiä, mutta hän saa silti todella monessa liemessä keitetyt ihmiset uskomaan juttuunsa.”

Lopputulos synnyttää katsojassa tunteiden kirjon, joihin lukeutuu myös tuska ja myötähäpeä. Who Is America?:aa ei ole helppo katsoa, Dahlman sanoo.

”Tämä ei ole sellaista viihdettä, jota katsoo, kun haluaa rentoutua. Jaksojen katsominen on fyysinen suoritus, kun niissä pelataan tabuilla ja ihmisen mustan puolen esiintuomisella.”

”Ehkä sarjassa on syvempänä tarkoituksena herätellä ihmisiä, etenkin näin ’fake newsin’ aikana – että kaikkea ei kannata uskoa. Tämä puoli kulkee hienosti muun rinnalla.”

Voisiko Suomessa kirjoittaa vastaavaa komediaa?

Dahlmanin mukaan Cohen pääsääntöisesti ”lyö ylöspäin”. Uhrit ovat siis päättäjiä, joilla on valtaa, tai muita julkisuuden henkilöitä, joita asemansa puolesta voi arvostella. Kaksikymmentä vuotta sitten luomansa Ali G -hahmon kautta Cohen pilkkasi Britannian yläluokkaa.

Cohenin menetelmä toimii siis yhteiskunnassa, jossa ihmisten välillä on suuria eroja, esimerkiksi luokkaeroja.

”Omasta mielestäni tuon kaltaista voisi kyllä tehdä Suomessakin. Niinä aikoina, kun tein poliittista satiiria enemmänkin, hieman kadehtien seurasin amerikkalaisia kollegoja, sillä heillä on paljon korkean yhteiskunnallisen tason saavuttaneita hulluja”, Dahlman sanoo.

”Suomessa tuollaisia persoonia on kuitenkin vähemmän, ja tuon mittaluokan ohjelman tekeminen olisi muutenkin vaikeaa: olisiko täällä tekijöitä ja varsinkaan rahoittajia? Teoriassa kyllä, mutta käytännössä lopputulos olisi laimea Suomi-versio.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Komedia
 • Televisio
 • Nyt
 • Ossi Mansikka
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 2. 2

  Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

 3. 3

  Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

 4. 4

  Elina Berglundin kaksi läpimurtoa: Löysi ensin Higgsin hiukkasen ja luo nyt kännykkään ”luomuehkäisyä”, joka kiinnostaa nuoria ja kauhistuttaa lääkäreitä

 5. 5

  Emmyjen todellinen taistelu käytiin HBO:n, Netflixin ja Amazonin välillä – Amazon voitti jotain mitä Netflix ei koskaan

 6. 6

  Pika-arvio: Döner Harjua odotettiin syystä

  Tilaajille
 7. 7

  Pikatestissä Sörnäisten kulmakuppila afrikkalaisin maustein: täältä saa sambuusaa ja bhajia

 1. 1

  Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

 2. 2

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 3. 3

  Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

 4. 4

  Sannikka & Ukkola ”kaappasi” Pressiklubin seuraajat, ja siitä syntyi tietysti someprotesti – soitimme tutkijalle ja kysyimme, mitä tästä pitäisi ajatella

 5. 5

  Emmyjen todellinen taistelu käytiin HBO:n, Netflixin ja Amazonin välillä – Amazon voitti jotain mitä Netflix ei koskaan

 6. 6

  Hans Välimäki ja Arto Rastas perustavat ”koko kansan” tapas-ravintolan Mikonkadun Amarillon entisiin tiloihin – aterioidessa voi nähdä, kuinka Välimäki itse häärää avokeittiössä

 7. 7

  Ravintolalaiva Verna tarjoaa ronskia ruokaa, mutta pääruuaksi tarjoiltu pihviannos ei ole hintansa arvoinen ja sen perunayllätys tuo kriitikolta pitkän miinuksen

 8. 8

  Iron Fistin ensimmäinen Netflix-kausi floppasi täysin, onneksi toisella kaudella Marvel korjaa sarjan pahimman ongelman – eli päähenkilön

 9. 9

  Yllätyslaatikot ovat pelien uusi villitys – Suomen poliisi selvittää asiaa, koska se vaikuttaa laittomalta

 10. 10

  Savoy-teatteri perusti uuden festivaalin Helsinkiin – ja julkisti asian uskomattoman upeassa konsertissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Urheilumaailma on puhunut päivä­kausia Serena Williamsista tehdystä pila­piirroksesta – Kysyimme tutkijalta, miksi kuva on rasistinen

 2. 2

  Yllätyslaatikot ovat pelien uusi villitys – Suomen poliisi selvittää asiaa, koska se vaikuttaa laittomalta

 3. 3

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 4. 4

  Miss Yhdysvallat -kilpailija käytti lyhyen esittelynsä poliittiseen näpäytykseen – ja nousi hetkessä internetin suosikiksi

 5. 5

  Ihmiskunta on nyt tullut pisteeseen, jossa tekoäly on mennyt liian pitkälle: Yön uutta levyä markkinoidaan Olli Lindholm -botilla Messengerissä, testasimme ja järkytyimme

 6. 6

  Suomalaiset syytävät vaatteitaan roskiin yli 70 000 tonnia vuodessa – Linnea Larsson alkoi hyödyntää kodin vaatejätettä, ja nyt hän neuvoo, miten muut voivat tehdä samoin

 7. 7

  Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

 8. 8

  Paul McCartney kertoi miestenlehden haastattelussa masturboineensa yhdessä John Lennonin kanssa – ja internet täyttyi kipeistä Beatles-tumputusvitseistä, tässä parhaat

 9. 9

  Who is America? oli uskomaton, häpeällinen, ällistyttävä – miten sen tekeminen on edes mahdollista? Ammattilainen perehtyi Boratin tekijän hittiin ja kertoo nyt, miten sarja on tehty

 10. 10

  Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

 2. 2

  Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

 3. 3

  ”Luontainen taipumus” – Äiti teki itsemurhan, ja kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, paljastui suvun synkkä historia

  Tilaajille
 4. 4

  Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

 5. 5

  ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

 6. 6

  Alkoholisti on työpaikan musta lammas – pidin päiväkirjaa juomisistani, mutta valehtelin itselleni

 7. 7

  Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

 8. 8

  Sdp oli DDR:n vakoilijoiden ”pääyhteistyö­kumppani” Suomessa, väittää Suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen

 9. 9

  Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

 10. 10

  Etelänorjalaisen pikku­kaupungin rannoilla on tekeillä vallankumous, jossa suomalaisillakin on iso rooli: Frier­vuonossa liikennöi pian itse­ohjautuva laiva

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

 2. 2

  Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

 3. 3

  Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

 4. 4

  Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

  Tilaajille
 5. 5

  Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

 6. 6

  Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

 7. 7

  Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

 8. 8

  Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

 9. 9

  Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

 10. 10

  Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

 2. 2

  Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

 3. 3

  Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

 4. 4

  Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

  Tilaajille
 5. 5

  Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

  Tilaajille
 6. 6

  Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

 7. 7

  Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

 8. 8

  Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

 9. 9

  ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

 10. 10

  Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

 11. Näytä lisää