Urheilumaailma on puhunut päivä­kausia Serena Williamsista tehdystä pila­piirroksesta – Kysyimme tutkijalta, miksi kuva on rasistinen

Tennispelaaja Serena Williams on ollut tämän viikon aikana otsikoissa enemmän kuin pitkään aikaan.

Tässä se kuva on:
Jos olet tähän asti välttynyt sen näkemiseltä, voi sitä pitää jo aikamoisena saavutuksena.

Kuva on julkaistu tämän viikon maanantaina Australian Melbournessa ilmestyvässä Herald Sun -lehdessä. Sen on piirtänyt Mark Knight. Kuva esittää tennispelaaja Serena Williamsia raivoamassa sen jälkeen, kun on hävinnyt ottelunsa tenniksen US Openin finaalissa japanilaista Naomi Osakaa vastaan.

Juuri tuosta kuvasta on puhuttu koko tämän viikon ajan.

Urheilumaailma on tuntunut unohtavan kaiken muun keskittyessään Williamsiin ja Williamsista piirrettyyn pilakuvaan. Myös HS on uutisoinut kuvasta, reaktiosta siihen ja jatkokommenteista usean jutun verran.

Keskustelun ytimessä on se, että lukuisten arvostelijoiden mielestä Herald Sunin julkaisema kuva on rasistinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tätä mieltä on muun muassa Yhdysvaltojen tummaihoisten toimittajien yhdistys, joka tuomitsi sarjakuvan ”vastenmielisenä monella tasolla”.

”Sarjakuva pursuaa rasistisia piirteitä molemmista naisista, mutta Williamsin kuva on tarpeettoman sambomainen”, yhdistys totesi viitaten 1899 julkaistun lastenkirjan hahmoon, jota myöhemmin muutettiin rasististen mielleyhtymien vuoksi.

Mutta mistä kuva – ja samalla koko tapaus – sai edes alkunsa?

Tenniksen US Open -turnaus huipentui viime viikonloppuna käytyihin naisten ja miesten finaaleihin. US Open on yksi tenniksen neljästä grand slam -turnauksesta, eli se on yksi vuoden suurimmista urheilutapahtumista.

Naisten finaalissa toisensa kohtasivat Serena Williams ja Naomi Osaka. Asetelma oli kutkuttava: pitkän uran tehnty Williams on ollut tenniksen huipulla käytännössä koko 2000-luvun ajan ja saavuttanut melkein kaiken, mikä saavutettavissa on. Häntä pidetään kaikkien aikojen parhaana naispelaajana. Lisäksi Williams on yhdysvaltalainen, eli hän pelasi US Openin finaalissa kotimaansa katsojien edessä.

Osaka puolestaan on vasta uransa alussa oleva 20-vuotias ja äärimmäisen lupaava pelaaja, joka ei ollut ennen US Openia päässyt ikinä grand slam -finaaliin. US Openissa Osaka onnistui kuitenkin pääsemään finaaliin ensimmäisenä japanilaisena koskaan.

Itse pelissä nähtiin vielä suurempaa draamaa kuin kukaan odotti.

Ensin Williams sai varoituksen, kun ottelun päätuomari Carlos Ramos sanoi Williamsin saaneen ohjeita katsomossa olleelta valmentajaltaan Patrick Mouratogloulta. Williams kiisti ohjeiden saamisen ja vaati tuomarilta anteeksipyyntöä huijaussyytöksistä.

Myöhemmin Williams rikkoi mailansa ja sai varoituksen. Seuranneen sanaharkan aikana Williams sanoi tuomaria ”varkaaksi” ja menetti rangaistuksena koko pelin. Pian tuon jälkeen Osaka voitti koko ottelun.

Ottelun jälkeen Williams nosti voimallisesti esille erot sukupuolten kohtelussa.

Williams ja monet muut tennisammattilaiset olivat sitä mieltä, että miespelaajat eivät olisi saaneet yhtä ankaria tuomioita hermojen menettämisestä kuin mitä Williams oli saanut.

Naisten turnaus päättyi vielä ikävään tunnelmaan, kun yhdysvaltalaisyleisö buuasi palkintojenjakoseremoniassa Osakalle, joka oli ”vienyt” mestaruuden kotimaan sankarin nenän edestä. Buuaus loppui vasta, kun Williams pyysi yleisöä antamaan Osakan nauttia hetkestään. Tästä huolimatta Osaka pyysi voittoaan anteeksi amerikkalaisyleisöltä.

Ei ole siis ihme, että australialaislehti valitsi pilapiirroksen aiheekseen juuri Williamsin ja Osakan kohutun ottelun.

Tällä viikolla australialaislehden kuva on kuitenkin onnistunut varastamaan huomion jopa dramaattiselta ottelulta.

Herald Sun on itse puolustautunut rasismisyytöksiltä ja ilmoittanut, että kuvassa ei ole mitään väärää.


Tiistaina lehti otti rajuun keskusteluun kantaa arvostelemalla ”poliittista korrektiutta” ja sitä, miten ”mitään ei saa enää sanoa, jos arvostelijat saavat tahtonsa läpi”.

Sen jälkeen keskustelu on lähtenyt täysin raiteiltaan, kuten internetissä on tapana.
Mutta koska kohussa on siis kyse kuvasta, keskitytään nyt siihen, eikä kuvan ympärillä pyörivään keskusteluun.

Lukuisat kommentoijat ovat pitäneet kuvaa rasistisena ja sen julkaisua mauttomana.

Olennaisinta on se, miten Serena Williams ja myös Naomi Osaka esitetään kuvassa. Piirrosta on verrattu 1800-luvun lopun ja 1900-luvun rotusorron aikojen rasistisiin kuviin tummaihoisista ihmisistä.

Mitä mieltä asiantuntija on kuvasta?

Kysyim­me asiaa Leena-Maija Rossilta, joka työsken­telee tutkijana ja suku­puolen tutki­muksen lehtorina Lapin yli­opistossa. Aiemmin Rossi on ollut muun muassa Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin johtaja ja Helsingin yliopiston sukupuolen tutkimuksen professori. Rossi on tutkinut visuaalista kulttuuria, mediaa ja nykytaidetta, eli on erittäin hyvin perillä Herald Sunin pilapiirroksen kytkeytymistä laajempaan visuaaliseen kulttuuriin.

Rossin mukaan Herald Sunin kuva on rasistinen.

”Kuva jatkaa mustien ihmisten naurunalaiseksi tekemisen traditiota. Tähän perinteeseen kuuluu sekä naisten että miesten kohdalla tiettyjen fyysisten piirteiden, kuten huulien ja hiusten stereotyyppinen karrikointi, ja etenkin mustien naisten vihaisena esittäminen”, Rossi sanoo.

”Pilakuvan voi nähdä myös lapsellistavan Serena Williamsia. Tämä on niin ikään yksi perinteinen rasistinen tapa, jolla valkoiset ovat esittäneet mustia, ja näin oikeuttaneet omaa ylivaltaansa holhoajina.”

Rossi sanoo, että Naomi Osakaa ei kuvasta voi oikeastaan edes tunnistaa Osakaksi.

”Taustalla oleva hahmo näyttää todellakin geneeriseltä valkoisen naisen kuvalta. Onkin aika helppo lukea kuvaa teksteineen niin, että valkoiset aikuiset siinä keskustelevat Williamsin lapsellisuudesta tämän selän takana. Eli valkoisten vallankäyttönä ja mustan vallattomuutena.”

Rossi myös huomauttaa siitä, että pilapiirroksissa juuri tummaihoisiin liitetään tiettyjä piirteitä, mutta valkoihoisuus ei ole samalla tavalla määrittelevä ominaisuus.

”Pilapiirrokset toki perustuvat juuri liioitteluun, mutta miksi jotkut liioittelun tavat liitetään niin sanottuun rotuun, toisia ei? Miksi valkoisuus ei ole pilapiirroksissa relevantti asia?”

Mitä Rossi sanoo Herald Sunin puolustukseen poliittisen korrektiuden menemisestä liian pitkälle?

”Ongelma onkin se, että vaikka rasististen stereotyyppien historia tunnetaan jo laajasti, niiden toistamista puolustellaan juuri ’poliittisen korrektiuden’ vastustamisella. Poliittinen korrektius on amerikkalaisen oikeiston leimakirves, jolla se on hutkinut tahoja, jotka ovat pyrkineet edistämään vähemmistöjen oikeuksia, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Käsite on levinnyt laajalti, ikävä kyllä myös suomalaiseen keskusteluun.”

Rossi myös muistuttaa siitä, että rasismin ytimessä on nimenomaan loukatun vähemmistön kokemus siitä, mikä on rasistista.

”Valkoiset eivät voi määritellä, mikä mustia loukkaa tai ei loukkaa, vaan on kuunneltava representaation kohteita itseään”, Rossi sanoo.

Pilapiirroksiin kuuluu paljon normaalia rajumpi kuvallinen ilmaisu ja erityisesti valtaapitävien arvostelu välillä äärimmäisen ronskilla ja törkeälläkin tavalla.

Se ei silti Rossin mukaan poista Herald Sunin kuvan ongelmallisuutta.

”Poliittisen satiirin perinteeseen kuuluu, että karikatyyrejä esitetään erityisesti niistä henkilöistä, jotka edustavat jonkinlaista valtaa. Esimerkiksi urheilun hierarkioissa mustat naiset eivät ole kovin korkeassa asemassa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tennis
 • US Open
 • Rasismi
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Uuden Harry Potter -elokuvan traileri paljastaa niin yllättävän tiedon Voldemortin lemmikkikäärmeestä, että fanien on ollut vaikeaa hyväksyä sitä

 2. 2

  Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

 3. 3

  Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

 4. 4

  HBO:n uudessa sarjassa kuvataan Suomea ja yksi keskeisistä hahmoista on Satu – suomalainen noita, joka loitsii etäisesti suomea muistuttavalla sekasotkulla

 5. 5

  Yhdysvalloissa nousi metakka tosi-tv-ohjelman päätöksestä, joka oli katsojien mielestä ”brutaali”, ”julma”, ja ”sydämetön”

 6. 6

  Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

 7. 7

  Saksalaiseen keittiöön nojaavassa ravintola Hausmanissa kaikki ei ole ihan kunnossa – perinteiset reseptit onnistuvat, mutta ongelma on ideoissa ja viitseliäisyydessä

 8. 8

  Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

 9. 9

  Suomessa helposti unohtaa, ettei täältä oikeasti saa melkein mitään roskaruokaa – Taco Bell saapuu tällä viikolla ja paikkaa yhden aukon, mutta nämä kaikki puuttuvat yhä

 10. 10

  Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

 2. 2

  Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

 3. 3

  Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

 4. 4

  HBO:n uudessa sarjassa kuvataan Suomea ja yksi keskeisistä hahmoista on Satu – suomalainen noita, joka loitsii etäisesti suomea muistuttavalla sekasotkulla

 5. 5

  Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

 6. 6

  Uuden Harry Potter -elokuvan traileri paljastaa niin yllättävän tiedon Voldemortin lemmikkikäärmeestä, että fanien on ollut vaikeaa hyväksyä sitä

 7. 7

  Yhdysvalloissa nousi metakka tosi-tv-ohjelman päätöksestä, joka oli katsojien mielestä ”brutaali”, ”julma”, ja ”sydämetön”

 8. 8

  Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

 9. 9

  Saksalaiseen keittiöön nojaavassa ravintola Hausmanissa kaikki ei ole ihan kunnossa – perinteiset reseptit onnistuvat, mutta ongelma on ideoissa ja viitseliäisyydessä

 10. 10

  Koko viikon nettiä kuohuttaneeseen ”Yanny vai Laurel” -kiistaan on löytynyt loppullinen totuus – tässä kaikki, minkä tapauksesta voi ylipäänsä selvittää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

 2. 2

  Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

 3. 3

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 4. 4

  Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

 5. 5

  Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

 6. 6

  Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

 7. 7

  Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

 8. 8

  HBO:n uudessa sarjassa kuvataan Suomea ja yksi keskeisistä hahmoista on Satu – suomalainen noita, joka loitsii etäisesti suomea muistuttavalla sekasotkulla

 9. 9

  Tältä näyttävät baarimestareiden suosittelemat trendi­cocktailit – Nyt niitä saa ympäri Helsinkiä, koska suomalaiset ovat oppineet, mitä cocktail on oikeasti

 10. 10

  Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

 2. 2

  Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen

 3. 3

  Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

 4. 4

  Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

 5. 5

  Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

  Tilaajille
 6. 6

  Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa

 7. 7

  Venäjän Medvedev krp:n operaatiosta: Suomen sisäinen asia, Venäjä valmis auttamaan

 8. 8

  Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

 9. 9

  Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

 10. 10

  Uuden Harry Potter -elokuvan traileri paljastaa niin yllättävän tiedon Voldemortin lemmikkikäärmeestä, että fanien on ollut vaikeaa hyväksyä sitä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

 2. 2

  Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

 3. 3

  Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

  Tilaajille
 4. 4

  Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

 5. 5

  Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

 6. 6

  Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

 7. 7

  Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

 8. 8

  Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

 9. 9

  Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

 10. 10

  ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

 2. 2

  Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

 3. 3

  Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

 4. 4

  Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

  Tilaajille
 5. 5

  Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

 6. 6

  Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

 7. 7

  Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

  Tilaajille
 8. 8

  Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

  Tilaajille
 9. 9

  Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

 10. 10

  ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

  Tilaajille
 11. Näytä lisää