Urheilumaailma on puhunut päivä­kausia Serena Williamsista tehdystä pila­piirroksesta – Kysyimme tutkijalta, miksi kuva on rasistinen

Tennispelaaja Serena Williams on ollut tämän viikon aikana otsikoissa enemmän kuin pitkään aikaan.

Tässä se kuva on:
Jos olet tähän asti välttynyt sen näkemiseltä, voi sitä pitää jo aikamoisena saavutuksena.

Kuva on julkaistu tämän viikon maanantaina Australian Melbournessa ilmestyvässä Herald Sun -lehdessä. Sen on piirtänyt Mark Knight. Kuva esittää tennispelaaja Serena Williamsia raivoamassa sen jälkeen, kun on hävinnyt ottelunsa tenniksen US Openin finaalissa japanilaista Naomi Osakaa vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Juuri tuosta kuvasta on puhuttu koko tämän viikon ajan.

Urheilumaailma on tuntunut unohtavan kaiken muun keskittyessään Williamsiin ja Williamsista piirrettyyn pilakuvaan. Myös HS on uutisoinut kuvasta, reaktiosta siihen ja jatkokommenteista usean jutun verran.

Keskustelun ytimessä on se, että lukuisten arvostelijoiden mielestä Herald Sunin julkaisema kuva on rasistinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tätä mieltä on muun muassa Yhdysvaltojen tummaihoisten toimittajien yhdistys, joka tuomitsi sarjakuvan ”vastenmielisenä monella tasolla”.

”Sarjakuva pursuaa rasistisia piirteitä molemmista naisista, mutta Williamsin kuva on tarpeettoman sambomainen”, yhdistys totesi viitaten 1899 julkaistun lastenkirjan hahmoon, jota myöhemmin muutettiin rasististen mielleyhtymien vuoksi.

Mutta mistä kuva – ja samalla koko tapaus – sai edes alkunsa?

Tenniksen US Open -turnaus huipentui viime viikonloppuna käytyihin naisten ja miesten finaaleihin. US Open on yksi tenniksen neljästä grand slam -turnauksesta, eli se on yksi vuoden suurimmista urheilutapahtumista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Naisten finaalissa toisensa kohtasivat Serena Williams ja Naomi Osaka. Asetelma oli kutkuttava: pitkän uran tehnty Williams on ollut tenniksen huipulla käytännössä koko 2000-luvun ajan ja saavuttanut melkein kaiken, mikä saavutettavissa on. Häntä pidetään kaikkien aikojen parhaana naispelaajana. Lisäksi Williams on yhdysvaltalainen, eli hän pelasi US Openin finaalissa kotimaansa katsojien edessä.

Osaka puolestaan on vasta uransa alussa oleva 20-vuotias ja äärimmäisen lupaava pelaaja, joka ei ollut ennen US Openia päässyt ikinä grand slam -finaaliin. US Openissa Osaka onnistui kuitenkin pääsemään finaaliin ensimmäisenä japanilaisena koskaan.

Itse pelissä nähtiin vielä suurempaa draamaa kuin kukaan odotti.

Ensin Williams sai varoituksen, kun ottelun päätuomari Carlos Ramos sanoi Williamsin saaneen ohjeita katsomossa olleelta valmentajaltaan Patrick Mouratogloulta. Williams kiisti ohjeiden saamisen ja vaati tuomarilta anteeksipyyntöä huijaussyytöksistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myöhemmin Williams rikkoi mailansa ja sai varoituksen. Seuranneen sanaharkan aikana Williams sanoi tuomaria ”varkaaksi” ja menetti rangaistuksena koko pelin. Pian tuon jälkeen Osaka voitti koko ottelun.

Ottelun jälkeen Williams nosti voimallisesti esille erot sukupuolten kohtelussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Williams ja monet muut tennisammattilaiset olivat sitä mieltä, että miespelaajat eivät olisi saaneet yhtä ankaria tuomioita hermojen menettämisestä kuin mitä Williams oli saanut.

Naisten turnaus päättyi vielä ikävään tunnelmaan, kun yhdysvaltalaisyleisö buuasi palkintojenjakoseremoniassa Osakalle, joka oli ”vienyt” mestaruuden kotimaan sankarin nenän edestä. Buuaus loppui vasta, kun Williams pyysi yleisöä antamaan Osakan nauttia hetkestään. Tästä huolimatta Osaka pyysi voittoaan anteeksi amerikkalaisyleisöltä.

Ei ole siis ihme, että australialaislehti valitsi pilapiirroksen aiheekseen juuri Williamsin ja Osakan kohutun ottelun.

Tällä viikolla australialaislehden kuva on kuitenkin onnistunut varastamaan huomion jopa dramaattiselta ottelulta.

Herald Sun on itse puolustautunut rasismisyytöksiltä ja ilmoittanut, että kuvassa ei ole mitään väärää.


Tiistaina lehti otti rajuun keskusteluun kantaa arvostelemalla ”poliittista korrektiutta” ja sitä, miten ”mitään ei saa enää sanoa, jos arvostelijat saavat tahtonsa läpi”.

Sen jälkeen keskustelu on lähtenyt täysin raiteiltaan, kuten internetissä on tapana.
Mutta koska kohussa on siis kyse kuvasta, keskitytään nyt siihen, eikä kuvan ympärillä pyörivään keskusteluun.

Lukuisat kommentoijat ovat pitäneet kuvaa rasistisena ja sen julkaisua mauttomana.

Olennaisinta on se, miten Serena Williams ja myös Naomi Osaka esitetään kuvassa. Piirrosta on verrattu 1800-luvun lopun ja 1900-luvun rotusorron aikojen rasistisiin kuviin tummaihoisista ihmisistä.

Mitä mieltä asiantuntija on kuvasta?

Kysyim­me asiaa Leena-Maija Rossilta, joka työsken­telee tutkijana ja suku­puolen tutki­muksen lehtorina Lapin yli­opistossa. Aiemmin Rossi on ollut muun muassa Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin johtaja ja Helsingin yliopiston sukupuolen tutkimuksen professori. Rossi on tutkinut visuaalista kulttuuria, mediaa ja nykytaidetta, eli on erittäin hyvin perillä Herald Sunin pilapiirroksen kytkeytymistä laajempaan visuaaliseen kulttuuriin.

Rossin mukaan Herald Sunin kuva on rasistinen.

”Kuva jatkaa mustien ihmisten naurunalaiseksi tekemisen traditiota. Tähän perinteeseen kuuluu sekä naisten että miesten kohdalla tiettyjen fyysisten piirteiden, kuten huulien ja hiusten stereotyyppinen karrikointi, ja etenkin mustien naisten vihaisena esittäminen”, Rossi sanoo.

”Pilakuvan voi nähdä myös lapsellistavan Serena Williamsia. Tämä on niin ikään yksi perinteinen rasistinen tapa, jolla valkoiset ovat esittäneet mustia, ja näin oikeuttaneet omaa ylivaltaansa holhoajina.”

Rossi sanoo, että Naomi Osakaa ei kuvasta voi oikeastaan edes tunnistaa Osakaksi.

”Taustalla oleva hahmo näyttää todellakin geneeriseltä valkoisen naisen kuvalta. Onkin aika helppo lukea kuvaa teksteineen niin, että valkoiset aikuiset siinä keskustelevat Williamsin lapsellisuudesta tämän selän takana. Eli valkoisten vallankäyttönä ja mustan vallattomuutena.”

Rossi myös huomauttaa siitä, että pilapiirroksissa juuri tummaihoisiin liitetään tiettyjä piirteitä, mutta valkoihoisuus ei ole samalla tavalla määrittelevä ominaisuus.

”Pilapiirrokset toki perustuvat juuri liioitteluun, mutta miksi jotkut liioittelun tavat liitetään niin sanottuun rotuun, toisia ei? Miksi valkoisuus ei ole pilapiirroksissa relevantti asia?”

Mitä Rossi sanoo Herald Sunin puolustukseen poliittisen korrektiuden menemisestä liian pitkälle?

”Ongelma onkin se, että vaikka rasististen stereotyyppien historia tunnetaan jo laajasti, niiden toistamista puolustellaan juuri ’poliittisen korrektiuden’ vastustamisella. Poliittinen korrektius on amerikkalaisen oikeiston leimakirves, jolla se on hutkinut tahoja, jotka ovat pyrkineet edistämään vähemmistöjen oikeuksia, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Käsite on levinnyt laajalti, ikävä kyllä myös suomalaiseen keskusteluun.”

Rossi myös muistuttaa siitä, että rasismin ytimessä on nimenomaan loukatun vähemmistön kokemus siitä, mikä on rasistista.

”Valkoiset eivät voi määritellä, mikä mustia loukkaa tai ei loukkaa, vaan on kuunneltava representaation kohteita itseään”, Rossi sanoo.

Pilapiirroksiin kuuluu paljon normaalia rajumpi kuvallinen ilmaisu ja erityisesti valtaapitävien arvostelu välillä äärimmäisen ronskilla ja törkeälläkin tavalla.

Se ei silti Rossin mukaan poista Herald Sunin kuvan ongelmallisuutta.

”Poliittisen satiirin perinteeseen kuuluu, että karikatyyrejä esitetään erityisesti niistä henkilöistä, jotka edustavat jonkinlaista valtaa. Esimerkiksi urheilun hierarkioissa mustat naiset eivät ole kovin korkeassa asemassa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tennis
 • US Open
 • Rasismi
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

 2. 2

  Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

  Tilaajille
 3. 3

  Kotiruokalounasta ja keikkoja – Pikatestissä Suvilahden uusi ravintola, jonka lounas muistuttaa lähinnä työmaaruokalaa

 4. 4

  Juristinaisia opastettiin välttämään ”rintavaon vilauttelua” pikkujouluissa, koska se voi vaikuttaa työkaverin palaveri­ajatuksiin – soitimme tekstin kirjoittajalle

 5. 5

  Tämän kiinalaisen ravintolan tapa hinnoitella kanansiipensä on niin käsittämätön, että internetissä on kehitetty matemaattinen kaava ratkaisuksi

 6. 6

  Toksinen maskuliinisuus rehottaa keikoillakin, eikä se ole vitsi – nyt nyrkkeilijä Niklas Räsänen kertoo, miten sai nuorena turpaan, koska ei ollut oikeanlainen mies

 7. 7

  Harry Potter -fanit ovat jälleen menettäneet hermonsa uuden elokuvan yksityiskohdan takia, eikä J.K. Rowling ole erityisen innoissaan asiasta

 8. 8

  Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

 9. 9

  Spotifyssa on nyt soittolistoja myös suomeksi, ja niiden nimet ovat käsittämättömän upeita

  Tilaajille
 10. 10

  Juulia ja Henriikka lähtivät tutustumaan maajusseihin mutta valitsivatkin toisensa – se paljastaa tosi-tv:n keinotekoiset asetelmat ja viihdeteollisuuden suunnan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

 2. 2

  Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

  Tilaajille
 3. 3

  Kotiruokalounasta ja keikkoja – Pikatestissä Suvilahden uusi ravintola, jonka lounas muistuttaa lähinnä työmaaruokalaa

 4. 4

  Juristinaisia opastettiin välttämään ”rintavaon vilauttelua” pikkujouluissa, koska se voi vaikuttaa työkaverin palaveri­ajatuksiin – soitimme tekstin kirjoittajalle

 5. 5

  Suhtautumisemme Jan Vapaavuoren presidenttiyteen kertoo kaiken siitä, mikä someajan moraalissa on pielessä

 6. 6

  Tubettaja Mentaalisavuke julkaisi videon ”valkoisten heteromiesten kohtaamasta vääryydestä”, ja somessa repesi valtaisa keskustelu – tästä tapauksessa on kyse

 7. 7

  Hollantilaiseläkeläinen vaatii oikeudessa virallista ikäänsä 20 vuotta nuoremmaksi – vetoaa oikeuteen korjata sukupuolta

 8. 8

  Toksinen maskuliinisuus rehottaa keikoillakin, eikä se ole vitsi – nyt nyrkkeilijä Niklas Räsänen kertoo, miten sai nuorena turpaan, koska ei ollut oikeanlainen mies

 9. 9

  Testaa, kuinka haurasta maskuliinisuutesi on – Internetissä leviää uusin tapa vahvistaa omaa mieheyttään haukkumalla muita ”soijapojiksi”

 10. 10

  Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tubettaja Mentaalisavuke julkaisi videon ”valkoisten heteromiesten kohtaamasta vääryydestä”, ja somessa repesi valtaisa keskustelu – tästä tapauksessa on kyse

 2. 2

  Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

 3. 3

  Nämä 10 kuvaa näyttävät, mitä amerikkalaisten yliopistojen veljeskunnat ovat oikeasti – valokuvaaja seurasi yhden veljeskunnan arkea vuosien ajan ja näki kaiken

 4. 4

  Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

 5. 5

  Juristinaisia opastettiin välttämään ”rintavaon vilauttelua” pikkujouluissa, koska se voi vaikuttaa työkaverin palaveri­ajatuksiin – soitimme tekstin kirjoittajalle

 6. 6

  Hollantilaiseläkeläinen vaatii oikeudessa virallista ikäänsä 20 vuotta nuoremmaksi – vetoaa oikeuteen korjata sukupuolta

 7. 7

  Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

  Tilaajille
 8. 8

  Internetissä leviää nyt video, jossa suomalainen sisu ruumiillistuu karhunpentuun – soitimme Suomi-huumoriin erikoistuneelle brittikirjailijalle

 9. 9

  Huippuravintola Grön avasi Kallioon neljän tähden ravintolan, jonka edulliset lautasannokset ovat kerrassaan mainioita

 10. 10

  #Metoo-liikettä vastustava Alexander Bard kutsuttiin puhumaan Åbo Akademiin, yliopisto hyllytti tapahtuman ja tapauksesta seurasi somejupakka – tästä siinä on kyse

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

 2. 2

  Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

 3. 3

  ”Spontaanit kohtaamiset ovat hävinneet kokonaan” – HS:n lukijat kertovat, miten älylaitteet vaikuttavat parisuhteeseen ja seksielämään

 4. 4

  Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

 5. 5

  Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

  Tilaajille
 6. 6

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 7. 7

  Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

 8. 8

  Suuri seurantatutkimus ikäluokasta 1997 paljasti, kuinka Suomen jakautuminen etenee – Poliitikot huolestuivat: ”Kaikilla ei ole samat lähtökohdat”

 9. 9

  Jyrkkä vastaus Vantaan kaupungilta: Ulosottoon parkkisakon takia joutunutta miestä ”on yritetty ohjeistaa ihan viimeiseen asti” – Mies aikoo haastaa kaupungin oikeuteen

 10. 10

  Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

 2. 2

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 3. 3

  Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

 4. 4

  Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

  Tilaajille
 5. 5

  Jäähyväiset sim-korteille: Suomessa voi hankkia kännykän ja liittymän ilman sim-korttia, ja tulevaisuudessa se voi olla yleisin tapa

 6. 6

  Helsingissä toimintansa aloittanut venäläinen taksi­palvelu voi saada kuvasi ja tietoja SIM-kortistasi

 7. 7

  Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

 8. 8

  Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

 9. 9

  Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

  Tilaajille
 10. 10

  Viime hetken jarruttelu ei enää auta: Teiden varsille asennetaan pian satoja uusia peltipoliiseja, ja ne mittaavat nopeuden jopa 150 metrin päästä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

  Tilaajille
 2. 2

  Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

  Tilaajille
 3. 3

  Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

 4. 4

  Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

  Tilaajille
 5. 5

  Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

 6. 6

  Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

 7. 7

  Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

 8. 8

  Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

 9. 9

  Tubettaja Mentaalisavuke julkaisi videon ”valkoisten heteromiesten kohtaamasta vääryydestä”, ja somessa repesi valtaisa keskustelu – tästä tapauksessa on kyse

 10. 10

  Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Halle Berry, Halle Berry, Halle Berry! – NFL-pelinrakentaja joutui selittelemään huudettuaan Oscar-palkitun näyttelijän nimeä kolmesti kesken pelin
 3. Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”
 4. Suhdanne voi olla toinen jo keväällä, joten hallituksen pitää pystyä nopeasti muuttamaan talouslinjaansa Tilaajille
 5. Vantaa aloittaa sisäilma­kyselyn tällä viikolla – 40 000:lta kysytään kokemuksia kouluista ja päivä­kodeista
 6. Gazasta ammuttiin kymmeniä raketteja Israeliin, joka vastasi ilma­iskuilla – ainakin kolme palestiinalaista kuoli, useita israelilaisia loukkaantui
 7. Severi Laukkanen opiskelee ammattimaiseksi e-urheilijaksi ja iloitsee Tampereen historiallisesta e-urheilijapolusta: ”Tulee äkkiä hiki – ei fyysisesti mutta psyykkisesti”
 8. Tunti sitten
 9. Pääministeri Trudeau: Kanadan tiedustelu­palvelu kuunnellut tallenteet saudi­toimittaja Khashoggin murhasta
 10. ”Spontaanit kohtaamiset ovat hävinneet kokonaan” – HS:n lukijat kertovat, miten älylaitteet vaikuttavat parisuhteeseen ja seksielämään
 11. Suomelle voi tulla EU:ssa lisätöitä, kun Romaniaa uhkaa hallitus­kriisi – Auttamista harkitaan, jos pyyntö tulee, sanoo Sampo Terho
 12. Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta
 13. Näytä lisää