Yllätyslaatikot ovat pelien uusi villitys – Suomen poliisi selvittää asiaa, koska se vaikuttaa laittomalta

Belgian syyttäjänlaitos aloitti vastikään rikostutkinnan maksullisista, videopelien sisältämistä yllätyslaatikoista. Suomessa arpajaishallinto linjasi loot boxien voivan täyttää arpajaisten tunnusmerkistön.

Nykyajan videopelit keräävät pelaajiltaan yhä enemmän rahaa pelin sisällä: euroja ja dollareita vastaan kaupitellaan virtuaalisia esineitä ja ominaisuuksia, joilla voi esimerkiksi nopeuttaa pelissä etenemistä.

Etenkin niin sanotut loot boxit eli palkinto- tai yllätyslaatikot yleistyvät vauhdilla. Boxi eli laatikko ostetaan oikealla rahalla. Laatikon avaamalla peli arpoo pelaajalle palkinnon, joka esimerkiksi taistelupelissä voi olla uusi ase tai hienompi vaatetus.

Muusta pelien sisällä kaupiteltavasta tavarasta yllätyslaatikot eroavat siinä, ettei ostaja välttämättä tiedä, mitä hän saa vastineeksi rahoilleen.

Sen vuoksi laatikot saattavat täyttää lainvastaisten arpajaisten tunnusmerkistön.

Belgiassa loot boxeista on käynnistetty varsinainen rikostutkinta. Hollantilainen Metro-lehti kertoi maanantaina, että Belgian syyttäjänlaitoksen johtaman tutkinnan kohteena on pelijätti Electronic Arts (EA), joka myy laatikoita Fifa-peleissään.

Esimerkiksi FIFA 18 -pelissä voi ostaa eräänlaisia korttipaketteja, joista paljastuvilla pelaajakorteilla voi koota mieleisensä joukkueen. Keväällä Belgian arpajaisviranomainen päätti, että kyse on arpajaisista, sillä ostaja ei tarkkaan tiedä, mitä hän rahoillaan saa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Korttipakasta saattaa paljastua vaikkapa Lionel Messi:
Nyt viranomaiset joutuvat ottamaan loot boxeihin kantaa myös Suomessa.

Lounais-Suomen poliisille jätettiin hiljattain tutkintapyyntö, jonka kohteena ovat juuri loot boxit. Tapaus on vasta esiselvittelyssä, eikä poliisi suostunut vielä kertomaan esimerkiksi pyynnön kohteena olevan pelin nimeä.

Tapaus on kuitenkin visainen: tutkijat pyysivät Poliisihallituksen alaiselta arpajaishallinnolta näkemystä siitä, täyttävätkö loot boxit arpajaisten määritelmän. Laissa arpajaisilla tarkoitetaan toimintaa, joka on vastikkeellista (maksullista), perustuu sattumaan ja mahdollistaa rahanarvoisen voiton.

Vastauksena arpajaishallinto laati lausunnon, jossa se ottaa ensimmäistä kertaa kantaa loot boxien lainsäädännölliseen asemaan. Tähän mennessä on ollut epäselvää, kuuluvatko ne arpajaislain soveltamisalaan.

Lyhyt vastaus on, että kyllä kuuluvat.

Elokuun lopulle päivätyn lausunnon mukaan arpajaishallinto katsoo, että loot boxeja sisältävän videopelin ”tietyt toiminnallisuudet vaikuttavat täyttävän arpajaisen määritelmän”.

Lainvastaisista arpajaisista on puolestaan kyse tapauksissa, jotka täyttävät neljä ehtoa:

1. loot boxin avaaminen voidaan tehdä kokonaan tai osittain maksamalla muulla kuin pelaamalla hankitulla pelin sisäisellä valuutalla;

2. pelaaja ei ennalta tiedä loot boxin sisältöä;

3. loot boxeista saatavia tavaroita voidaan vaihtaa rahaksi joko videopelin julkaisijan omilla tai kolmansien tahojen ylläpitämillä kauppapaikoilla; JA

4. videopelin julkaisijalla tai muulla toimijalla ei ole arpajaislain mukaisia edellytyksiä tavara-arpajaisluvan saamiseen (käytännössä videopelin julkaisija tai muu kaupallinen yhteisö ei voi saada tavaraarpajaislupaa).

– Poliisihallituksen arpajaishallinnon lausunto loot boxien suhteesta arpajaislakiin

Arpajaishallinnon mukaan videopelien loot boxeja ei tarvitse kieltää, mutta arpajaislain vastaisiin piirteisiin pitää puuttua.

”Tässä käsitellään yleisellä tasolla loot boxeja ja arpajaislakia sekä sitä, mitä elementtejä loot boxissa pitää olla, jotta siitä muodostuu ongelma”, kertoo ylitarkastaja Mikko Cantell Poliisihallituksesta.

Cantell istuu virkamiestyöryhmässä, joka miettii videopelien sisäisiin arpajaisiin liittyviä kysymyksiä. Työryhmä alkoi kokoontua marraskuusta 2017.

”Kansainvälisissä keskusteluissa sekä kotimaassa nousi esille, että videopeleissä on rahapelimäisiä piirteitä, jotka sivuavat arpajaisten määritelmää. Kokosimme ryhmän, joka alkoi miettiä meidän kantaamme asiaan”, Cantell sanoo.

”Tämä syntyi ihan omasta tarpeestamme muodostaa tarkempi käsitys tilanteesta: alkuvaiheessa meillä ei ollut kokonaiskäsitystä, millaisia elementtejä loot boxeissa on ja miten ne suhtautuvat arpajaislakiin – tai pikemminkin käänteisesti, että miten arpajaislaki suhtautuu loot boxeihin.”

Yllätyslaatikoita löytyy hyvin monesta pelistä, ja käytännössä niitä ostelevat myös alaikäiset.

Cantellin mukaan videopelien ikärajavalvonta ei kuulu arpajaishallinnon toimivaltaan. Hän kuitenkin neuvoo etenkin pienten lasten vanhempia selvittämään, millaista sisältöä lapsien pelaamissa peleissä on – etenkin, jos peliin on liitetty maksukortti.

Mikäli epäilee jonkin pelin rikkovan arpajaislakia, Cantel neuvoo ilmoittamaan asiasta arpajaishallintoon.

Arpajaishallinnon lausunnossa mainitaan nimeltä peliyritys Valve, jonka pelivalikoimaan kuuluu suosittu räiskintäpeli Counterstrike: Global Offensive.

Valve omistaa myös pelialusta Steamin, jonka kauppapaikalla Counterstriken pelaajat voivat siirtää tavaroita toisilleen. Steamin sääntöjen mukaan pelinsisäisistä tavaroista ei saisi käydä kauppaa palvelun ulkopuolella. Se on kuitenkin teknisesti mahdollista.

Näin se toimii: Steamiin kirjautunut pelaaja hankkii oikealla rahalla avaimia, joilla voi avata erilaisia laatikoita. Laatikoista löytyy sattumanvaraisia esineitä, kuten aseita. Esineet voi myöhemmin myydä oikeaa rahaa vastaan Steamin ulkopuolella sijaitsevissa verkkokaupoissa. Kaupanteossa esine liikkuu Steamin sisällä, rahat Steamin ulkopuolella.

Loot boxin avaaminen näyttää tältä:Mikäli pelaaja löytää laatikosta erityisen suositun aseen, hän voi tehdä sillä jälkimarkkinoilla hyvän tilin.

Pelin loot boxit ovat siis hyvin todennäköisesti arpajaislain vastaisia.

Vaikka virtuaalista tavaraa ei voida muuttaa rahaksi suoraan videopelialustalla, rahanarvoisuuden kriteeri näyttäisi täyttyvän, mikäli tavara on vaihdettavissa rahaksi videopelin ulkopuolella. Tämän puolesta puhuu myös se seikka, että videopelin julkaisija mahdollistaa teknisesti virtuaalisella tavaralla kaupankäynnin eli sen muuttamisen rahaksi jälkimarkkinoilla.

– Poliisihallituksen arpajaishallinnon lausunto loot boxien suhteesta arpajaislakiin

Loot boxien laillisuudesta päättää viime kädessä tuomioistuin. Suomessa ennakkotapauksia ei toistaiseksi ole.

Esimerkit Euroopasta osoittavat, että lainvastaisuuksia voi kitkeä myös ohjeistuksella.

Variety-lehden mukaan peliyritykset, kuten Valve, Blizzard ja 2K Games taipuivat viranomaisten paineessa Belgiassa ja Hollannissa, jossa peliyrityksiä ohjeistettiin korjaamaan loot boxiensa luonne lainmukaiseksi määräaikaan mennessä.

Käytännössä yritysten piti päättää, kummasta ne mieluummin luopuvat: virtuaalitavaran kaupankäynnistä vai yllätyslaatikoittensa sattumanvaraisuudesta.

Kesäkuussa Valve näytti valitsevan ensimmäisen vaihtoehdon: belgialaisilta ja hollantilaisilta evättiin mahdollisuus vaihtaa tavaroita Steamissä. Heinäkuussa yritys kuitenkin pyörsi päätöksensä, palautti kaupankäynnin ja päätti sen sijaan estää belgialaisia ja hollantilaisia availemasta loot boxeja.

Päätökset herättivät ymmärrettävästi närää.

Omapäisimmän päätöksen teki kuitenkin Fifa-pelejä julkaiseva EA, joka ei suostunut nöyrtymään viranomaisten edessä. Siksi se on nyt rikostutkinnan kohteena.

Jo toukokuussa EA:n toimitusjohtaja Andrew Wilson kertoi Varietyn mukaan, ettei yritys usko palkintolaatikoittensa täyttävän lainvastaisten arpajaisten määritelmää. Hän perusteli näkemystä muun muassa sillä, ettei laatikoista löytyviä hyödykkeitä voi jälkikäteen myydä rahaa vastaan pelin sisällä.

Joka tapauksessa pelaamisen ja uhkapelaamisen raja häilyy. Siksi EA:n ja Belgian riidasta on luvassa kiintoisa ennakkotapaus, mikäli se menee oikeuden ratkaistavaksi.Juttuun on haastateltu myös sisäministeriön poliisiosaston neuvottelevaa virkamiestä Jukka Tukiaa sekä Poliisihallituksen arpajaishallinnon ryhmäpäällikköä Sari Laitakaria.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Videopelit
 • Internet
 • Rahapelit
 • Nyt
 • Ossi Mansikka
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

 2. 2

  Sony julkaisee alkuperäisen Playstationin uudestaan miniversiona, mukana Tekkenin kaltaisia klassikkopelejä – konsolifanit sekosivat tiedosta

 3. 3

  Fleminginkadulle avattu olutpuoti paljastui pikatestissä hauskaksi pikkubaariksi

 4. 4

  Näyttelijä Liam Neeson on elokuvamaailman erikoisuus: toimintasankariksi vasta keski-ikäisenä

 5. 5

  Uutisraportti-podcastissa keskustellaan niistä kokoomuksen naiskansanedustaja-paroista, jotka ovat Soinin aborttisekoilujen todelliset uhrit

 6. 6

  Synkkä ja joskus ”häiriintynyt” post-punk katosi radioaalloilta, vaikka kuulijoita kyllä riittäisi

 7. 7

  Amerikkalaismies aloitti vuosi sitten täysin käsittämättömän projektin: katsoi joka päivä yhden Adam Sandlerin elokuvan – näin hän selvisi siitä

 8. 8

  Näin Mikko Kärnästä tuli politiikan supertrolli, jonka sanomisista suuttuvat kaikki – ja joka yllättyy itsekin, mihin kaikkeen media tarttuu

 9. 9

  Vuoden paras elokuvafestivaali Rakkautta ja anarkiaa alkaa! Nämä kuusi elokuvaa kannattaa nähdä, jos biletys, rap-musiikki ja upea animaatio kiinnostavat

 10. 10

  Mitkä ovat Helsingin parhaat paikat ensitreffeille? Toimittaja kävi viisillä treffeillä, testiviikon paras ja huonoin paikka löytyivät

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

 2. 2

  Fleminginkadulle avattu olutpuoti paljastui pikatestissä hauskaksi pikkubaariksi

 3. 3

  Vuoden paras elokuvafestivaali Rakkautta ja anarkiaa alkaa! Nämä kuusi elokuvaa kannattaa nähdä, jos biletys, rap-musiikki ja upea animaatio kiinnostavat

 4. 4

  Sony julkaisee alkuperäisen Playstationin uudestaan miniversiona, mukana Tekkenin kaltaisia klassikkopelejä – konsolifanit sekosivat tiedosta

 5. 5

  Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

 6. 6

  Kolumni: Datavakoilu on menossa syvemmälle minuuteen kuin koskaan – Spotify vakoilee käyttäjiensä tunnetiloja, ja se on samaan aikaan sekä häikäilemätöntä että nerokasta

 7. 7

  Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

 8. 8

  Useat Marvel-elokuvista tutut hahmot saavat oman televisiosarjansa

 9. 9

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 10. 10

  Uutisraportti-podcastissa keskustellaan niistä kokoomuksen naiskansanedustaja-paroista, jotka ovat Soinin aborttisekoilujen todelliset uhrit

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Urheilumaailma on puhunut päivä­kausia Serena Williamsista tehdystä pila­piirroksesta – Kysyimme tutkijalta, miksi kuva on rasistinen

 2. 2

  Yllätyslaatikot ovat pelien uusi villitys – Suomen poliisi selvittää asiaa, koska se vaikuttaa laittomalta

 3. 3

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 4. 4

  Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

 5. 5

  Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

 6. 6

  Suomalaiset syytävät vaatteitaan roskiin yli 70 000 tonnia vuodessa – Linnea Larsson alkoi hyödyntää kodin vaatejätettä, ja nyt hän neuvoo, miten muut voivat tehdä samoin

 7. 7

  Paul McCartney kertoi miestenlehden haastattelussa masturboineensa yhdessä John Lennonin kanssa – ja internet täyttyi kipeistä Beatles-tumputusvitseistä, tässä parhaat

 8. 8

  Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

 9. 9

  Kolumni: Datavakoilu on menossa syvemmälle minuuteen kuin koskaan – Spotify vakoilee käyttäjiensä tunnetiloja, ja se on samaan aikaan sekä häikäilemätöntä että nerokasta

 10. 10

  Sannikka & Ukkola ”kaappasi” Pressiklubin seuraajat, ja siitä syntyi tietysti someprotesti – soitimme tutkijalle ja kysyimme, mitä tästä pitäisi ajatella

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

 2. 2

  Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

 3. 3

  Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

 4. 4

  Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

 5. 5

  Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

  Tilaajille
 6. 6

  Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

 7. 7

  Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

 8. 8

  Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

 9. 9

  Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

 10. 10

  Komissio ehdottaa kymmenentuhannen rajavartijan passittamista EU:n rajoille – tätä se tarkoittaisi Suomelle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

 2. 2

  Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

 3. 3

  Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

 4. 4

  Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

  Tilaajille
 5. 5

  Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

 6. 6

  Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

 7. 7

  Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

 8. 8

  Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

 9. 9

  Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

 10. 10

  Redi täyttyi uteliaista heti avaamisensa jälkeen – HS näyttää minkälaista kauppakeskuksessa ja sen kattoterassilla on

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

 2. 2

  Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

 3. 3

  Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

  Tilaajille
 4. 4

  Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

 5. 5

  Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

  Tilaajille
 6. 6

  Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

 7. 7

  Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

 8. 8

  ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

 9. 9

  Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

 10. 10

  Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

 11. Näytä lisää