Yllätyslaatikot ovat pelien uusi villitys – Suomen poliisi selvittää asiaa, koska se vaikuttaa laittomalta

Belgian syyttäjänlaitos aloitti vastikään rikostutkinnan maksullisista, videopelien sisältämistä yllätyslaatikoista. Suomessa arpajaishallinto linjasi loot boxien voivan täyttää arpajaisten tunnusmerkistön.

Nykyajan videopelit keräävät pelaajiltaan yhä enemmän rahaa pelin sisällä: euroja ja dollareita vastaan kaupitellaan virtuaalisia esineitä ja ominaisuuksia, joilla voi esimerkiksi nopeuttaa pelissä etenemistä.

Etenkin niin sanotut loot boxit eli palkinto- tai yllätyslaatikot yleistyvät vauhdilla. Boxi eli laatikko ostetaan oikealla rahalla. Laatikon avaamalla peli arpoo pelaajalle palkinnon, joka esimerkiksi taistelupelissä voi olla uusi ase tai hienompi vaatetus.

Muusta pelien sisällä kaupiteltavasta tavarasta yllätyslaatikot eroavat siinä, ettei ostaja välttämättä tiedä, mitä hän saa vastineeksi rahoilleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen vuoksi laatikot saattavat täyttää lainvastaisten arpajaisten tunnusmerkistön.

Belgiassa loot boxeista on käynnistetty varsinainen rikostutkinta. Hollantilainen Metro-lehti kertoi maanantaina, että Belgian syyttäjänlaitoksen johtaman tutkinnan kohteena on pelijätti Electronic Arts (EA), joka myy laatikoita Fifa-peleissään.

Esimerkiksi FIFA 18 -pelissä voi ostaa eräänlaisia korttipaketteja, joista paljastuvilla pelaajakorteilla voi koota mieleisensä joukkueen. Keväällä Belgian arpajaisviranomainen päätti, että kyse on arpajaisista, sillä ostaja ei tarkkaan tiedä, mitä hän rahoillaan saa.

Korttipakasta saattaa paljastua vaikkapa Lionel Messi:
Nyt viranomaiset joutuvat ottamaan loot boxeihin kantaa myös Suomessa.

Lounais-Suomen poliisille jätettiin hiljattain tutkintapyyntö, jonka kohteena ovat juuri loot boxit. Tapaus on vasta esiselvittelyssä, eikä poliisi suostunut vielä kertomaan esimerkiksi pyynnön kohteena olevan pelin nimeä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tapaus on kuitenkin visainen: tutkijat pyysivät Poliisihallituksen alaiselta arpajaishallinnolta näkemystä siitä, täyttävätkö loot boxit arpajaisten määritelmän. Laissa arpajaisilla tarkoitetaan toimintaa, joka on vastikkeellista (maksullista), perustuu sattumaan ja mahdollistaa rahanarvoisen voiton.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastauksena arpajaishallinto laati lausunnon, jossa se ottaa ensimmäistä kertaa kantaa loot boxien lainsäädännölliseen asemaan. Tähän mennessä on ollut epäselvää, kuuluvatko ne arpajaislain soveltamisalaan.

Lyhyt vastaus on, että kyllä kuuluvat.

Elokuun lopulle päivätyn lausunnon mukaan arpajaishallinto katsoo, että loot boxeja sisältävän videopelin ”tietyt toiminnallisuudet vaikuttavat täyttävän arpajaisen määritelmän”.

Lainvastaisista arpajaisista on puolestaan kyse tapauksissa, jotka täyttävät neljä ehtoa:

1. loot boxin avaaminen voidaan tehdä kokonaan tai osittain maksamalla muulla kuin pelaamalla hankitulla pelin sisäisellä valuutalla;

2. pelaaja ei ennalta tiedä loot boxin sisältöä;

3. loot boxeista saatavia tavaroita voidaan vaihtaa rahaksi joko videopelin julkaisijan omilla tai kolmansien tahojen ylläpitämillä kauppapaikoilla; JA

4. videopelin julkaisijalla tai muulla toimijalla ei ole arpajaislain mukaisia edellytyksiä tavara-arpajaisluvan saamiseen (käytännössä videopelin julkaisija tai muu kaupallinen yhteisö ei voi saada tavaraarpajaislupaa).

– Poliisihallituksen arpajaishallinnon lausunto loot boxien suhteesta arpajaislakiin

Arpajaishallinnon mukaan videopelien loot boxeja ei tarvitse kieltää, mutta arpajaislain vastaisiin piirteisiin pitää puuttua.

”Tässä käsitellään yleisellä tasolla loot boxeja ja arpajaislakia sekä sitä, mitä elementtejä loot boxissa pitää olla, jotta siitä muodostuu ongelma”, kertoo ylitarkastaja Mikko Cantell Poliisihallituksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Cantell istuu virkamiestyöryhmässä, joka miettii videopelien sisäisiin arpajaisiin liittyviä kysymyksiä. Työryhmä alkoi kokoontua marraskuusta 2017.

”Kansainvälisissä keskusteluissa sekä kotimaassa nousi esille, että videopeleissä on rahapelimäisiä piirteitä, jotka sivuavat arpajaisten määritelmää. Kokosimme ryhmän, joka alkoi miettiä meidän kantaamme asiaan”, Cantell sanoo.

”Tämä syntyi ihan omasta tarpeestamme muodostaa tarkempi käsitys tilanteesta: alkuvaiheessa meillä ei ollut kokonaiskäsitystä, millaisia elementtejä loot boxeissa on ja miten ne suhtautuvat arpajaislakiin – tai pikemminkin käänteisesti, että miten arpajaislaki suhtautuu loot boxeihin.”

Yllätyslaatikoita löytyy hyvin monesta pelistä, ja käytännössä niitä ostelevat myös alaikäiset.

Cantellin mukaan videopelien ikärajavalvonta ei kuulu arpajaishallinnon toimivaltaan. Hän kuitenkin neuvoo etenkin pienten lasten vanhempia selvittämään, millaista sisältöä lapsien pelaamissa peleissä on – etenkin, jos peliin on liitetty maksukortti.

Mikäli epäilee jonkin pelin rikkovan arpajaislakia, Cantel neuvoo ilmoittamaan asiasta arpajaishallintoon.

Arpajaishallinnon lausunnossa mainitaan nimeltä peliyritys Valve, jonka pelivalikoimaan kuuluu suosittu räiskintäpeli Counterstrike: Global Offensive.

Valve omistaa myös pelialusta Steamin, jonka kauppapaikalla Counterstriken pelaajat voivat siirtää tavaroita toisilleen. Steamin sääntöjen mukaan pelinsisäisistä tavaroista ei saisi käydä kauppaa palvelun ulkopuolella. Se on kuitenkin teknisesti mahdollista.

Näin se toimii: Steamiin kirjautunut pelaaja hankkii oikealla rahalla avaimia, joilla voi avata erilaisia laatikoita. Laatikoista löytyy sattumanvaraisia esineitä, kuten aseita. Esineet voi myöhemmin myydä oikeaa rahaa vastaan Steamin ulkopuolella sijaitsevissa verkkokaupoissa. Kaupanteossa esine liikkuu Steamin sisällä, rahat Steamin ulkopuolella.

Loot boxin avaaminen näyttää tältä:Mikäli pelaaja löytää laatikosta erityisen suositun aseen, hän voi tehdä sillä jälkimarkkinoilla hyvän tilin.

Pelin loot boxit ovat siis hyvin todennäköisesti arpajaislain vastaisia.

Vaikka virtuaalista tavaraa ei voida muuttaa rahaksi suoraan videopelialustalla, rahanarvoisuuden kriteeri näyttäisi täyttyvän, mikäli tavara on vaihdettavissa rahaksi videopelin ulkopuolella. Tämän puolesta puhuu myös se seikka, että videopelin julkaisija mahdollistaa teknisesti virtuaalisella tavaralla kaupankäynnin eli sen muuttamisen rahaksi jälkimarkkinoilla.

– Poliisihallituksen arpajaishallinnon lausunto loot boxien suhteesta arpajaislakiin

Loot boxien laillisuudesta päättää viime kädessä tuomioistuin. Suomessa ennakkotapauksia ei toistaiseksi ole.

Esimerkit Euroopasta osoittavat, että lainvastaisuuksia voi kitkeä myös ohjeistuksella.

Variety-lehden mukaan peliyritykset, kuten Valve, Blizzard ja 2K Games taipuivat viranomaisten paineessa Belgiassa ja Hollannissa, jossa peliyrityksiä ohjeistettiin korjaamaan loot boxiensa luonne lainmukaiseksi määräaikaan mennessä.

Käytännössä yritysten piti päättää, kummasta ne mieluummin luopuvat: virtuaalitavaran kaupankäynnistä vai yllätyslaatikoittensa sattumanvaraisuudesta.

Kesäkuussa Valve näytti valitsevan ensimmäisen vaihtoehdon: belgialaisilta ja hollantilaisilta evättiin mahdollisuus vaihtaa tavaroita Steamissä. Heinäkuussa yritys kuitenkin pyörsi päätöksensä, palautti kaupankäynnin ja päätti sen sijaan estää belgialaisia ja hollantilaisia availemasta loot boxeja.

Päätökset herättivät ymmärrettävästi närää.

Omapäisimmän päätöksen teki kuitenkin Fifa-pelejä julkaiseva EA, joka ei suostunut nöyrtymään viranomaisten edessä. Siksi se on nyt rikostutkinnan kohteena.

Jo toukokuussa EA:n toimitusjohtaja Andrew Wilson kertoi Varietyn mukaan, ettei yritys usko palkintolaatikoittensa täyttävän lainvastaisten arpajaisten määritelmää. Hän perusteli näkemystä muun muassa sillä, ettei laatikoista löytyviä hyödykkeitä voi jälkikäteen myydä rahaa vastaan pelin sisällä.

Joka tapauksessa pelaamisen ja uhkapelaamisen raja häilyy. Siksi EA:n ja Belgian riidasta on luvassa kiintoisa ennakkotapaus, mikäli se menee oikeuden ratkaistavaksi.Juttuun on haastateltu myös sisäministeriön poliisiosaston neuvottelevaa virkamiestä Jukka Tukiaa sekä Poliisihallituksen arpajaishallinnon ryhmäpäällikköä Sari Laitakaria.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Videopelit
 • Internet
 • Rahapelit
 • Nyt
 • Ossi Mansikka
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

 2. 2

  Jos marraskuu masentaa, tämä kiistämätön osoitus ihmiskunnan nerokkuudesta parantaa – Netissä riemuitaan uudesta tavasta kihartaa hiukset tyhjän vesipullon avulla

 3. 3

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 4. 4

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

 5. 5

  Pikatestissä Hämeentien klassikkopizzerian paikalle avannut kiinalainen, jonka wonton-nyytit ovat puhdasta lohturuokaa

 6. 6

  Todennäköisesti kukaan muukaan ei ole perillä koko brexitistä, joten tässä jutussa väännämme perusasiat rautalangasta ja selitämme ne hassuilla kuvilla

 7. 7

  Ajattelet sosiaalista mediaa väärin, sanoo Piilaakson pioneeri – rahaa ei tehdä mainostamisella vaan käytöksemme kokonaisvaltaisella muokkaamisella

 8. 8

  8 ihanaa espoolaista kahvilaa, joihin kannattaa tehdä kesäretki

 9. 9

  Elannon pääkonttorin tiloihin on avattu ravintola, jonka aamiainen sai ravintolakriitikon haukkomaan henkeään

 10. 10

  Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

 2. 2

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 3. 3

  Todennäköisesti kukaan muukaan ei ole perillä koko brexitistä, joten tässä jutussa väännämme perusasiat rautalangasta ja selitämme ne hassuilla kuvilla

 4. 4

  Jos marraskuu masentaa, tämä kiistämätön osoitus ihmiskunnan nerokkuudesta parantaa – Netissä riemuitaan uudesta tavasta kihartaa hiukset tyhjän vesipullon avulla

 5. 5

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

 6. 6

  Pikatestissä Hämeentien klassikkopizzerian paikalle avannut kiinalainen, jonka wonton-nyytit ovat puhdasta lohturuokaa

 7. 7

  Kuka on Hannes Suominen? Hänestä puhutaan nyt kaikkialla – selvitimme Suomisen jättisuosion salaisuuden 210 sekunnissa

 8. 8

  Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

  Tilaajille
 9. 9

  Lihansyöntiä ei voi perustella sillä, että tykkää siitä

 10. 10

  Ajattelet sosiaalista mediaa väärin, sanoo Piilaakson pioneeri – rahaa ei tehdä mainostamisella vaan käytöksemme kokonaisvaltaisella muokkaamisella

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

 2. 2

  Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

 3. 3

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 4. 4

  Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

  Tilaajille
 5. 5

  Juristinaisia opastettiin välttämään ”rintavaon vilauttelua” pikkujouluissa, koska se voi vaikuttaa työkaverin palaveri­ajatuksiin – soitimme tekstin kirjoittajalle

 6. 6

  Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

 7. 7

  Kuka on Hannes Suominen? Hänestä puhutaan nyt kaikkialla – selvitimme Suomisen jättisuosion salaisuuden 210 sekunnissa

 8. 8

  Suhtautumisemme Jan Vapaavuoren presidenttiyteen kertoo kaiken siitä, mikä someajan moraalissa on pielessä

 9. 9

  Todennäköisesti kukaan muukaan ei ole perillä koko brexitistä, joten tässä jutussa väännämme perusasiat rautalangasta ja selitämme ne hassuilla kuvilla

 10. 10

  House of Cards oli Netflixin ensimmäinen jättihitti, mutta nyt se on vain kohun keskelle joutunut varjo entisestä – näin sarja saa armollisen lopun viimeisellä kaudellaan

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

 2. 2

  Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

 3. 3

  Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

  Tilaajille
 4. 4

  Posti sekoilee Taka-Töölössä: Kahden aivan eri kadun asukkaat saavat toistensa postia – seurauksena ”jännällä tavalla kiva suhde”

 5. 5

  Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

 6. 6

  Uusi ennuste antaa entistä dramaattisemman arvion: väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035

 7. 7

  Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

 8. 8

  ”Dinnerille öbaut kasilta?” – Anglismien tunkeutumista suomen kieleen ei voi estää, mutta ne ylittävät monen ärsytyskynnyksen, selviää HS:n kyselystä

 9. 9

  Nämä perusasiat ymmärtämällä muutut mukavammaksi ihmiseksi

  Tilaajille
 10. 10

  Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

 2. 2

  Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

  Tilaajille
 3. 3

  Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

 4. 4

  Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

 5. 5

  Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

 6. 6

  Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

 7. 7

  Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

 8. 8

  Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

 9. 9

  Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

 10. 10

  Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

  Tilaajille
 2. 2

  Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

  Tilaajille
 3. 3

  Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

 4. 4

  Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

 5. 5

  Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

 6. 6

  Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

  Tilaajille
 7. 7

  Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

 8. 8

  Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

 9. 9

  ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

 10. 10

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. USA paljasti vahingossa valmistelleensa syytteet Wikileaksin perustajaa Julian Assangea vastaan
 3. Yksinpurjehdusta johtavan ranskalaiskipparin vaikeudet merellä jatkuvat – ”On ihme, jos pääsen maaliin ”
 4. Uusi ennuste antaa entistä dramaattisemman arvion: väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035
 5. Nämä näyttelyt kannattaa käydä katsomassa viikonloppuna – pienistä täydellisistä valokuvista alkuperäiskansojen oikeuksiin
 6. Kestääkö eläkejärjestelmä väestön vähenemisen? Eläkemaksuja on nostettava, mutta ei äkillisesti
 7. Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  
 8. Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut
 9. Entinen monopoliyhtiö ylistää kilpailua: ”Ruotsissa ei koskaan ole ollut näin paljon matkustajia junissa” – Nyt SJ yrittää Helsingin lähi­liikenteeseen
 10. Onnea Käpylä, Pukinmäki ja Tapanila – Lähijunien vuoroväli tihenee kolmella asemalla, monelta muulta matka hidastuu
 11. Posti sekoilee Taka-Töölössä: Kahden aivan eri kadun asukkaat saavat toistensa postia – seurauksena ”jännällä tavalla kiva suhde”
 12. Näytä lisää