Suomalaiset syytävät vaatteitaan roskiin yli 70 000 tonnia vuodessa – Linnea Larsson alkoi hyödyntää kodin vaatejätettä, ja nyt hän neuvoo, miten muut voivat tehdä samoin

“Kun teet lapsellesi jotain vaatteesta, johon pukeuduit festareilla tai matkalla, saat pitää itselläsi tuon muiston”, kertoo Helsinki Design Week -tapahtumassa vieraileva Linnea Larsson.

Vaatteet eivät ole ikuisia. Toisinaan Levikset repeävät tai paitaan tulee tahra, joka ei pesusta huolimatta lähde pois.

Mitä tällaisille vaatteille, joiden kangas on vielä käyttökelpoinen, mutta jotka eivät sovi kierrätykseen, pitäisi tehdä? Ruotsalainen Linnea Larsson päätti kääntää hyödyksi kodissaan syntyvän tekstiilijätteen luomalla niistä uutta.

Hän on esimerkiksi tehnyt tyttärelleen mekon miehensä vanhasta paidasta, koska paidat kuluvat usein kauluksesta ja hihoista, kun taas vaatteen keskikohta saattaa olla vielä täysin käyttökelpoinen.

Larsson muistaa yhä hetken, jona hän päätti antaa vanhoille vaatteilleen uuden elämän lastenvaatteina. Larsson oli silloin äitiyslomalla arkkitehtitoimistosta. Hän odotti ensimmäistä lastaan ja kävi hieman ennen synnytystä läpi kotinsa kaappeja, tyhjensi hyllyjä ja raivasi tilaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

“Huomasin silloin, että voisin antaa pois monia vaatteita, joista pidin, mutta jotka eivät enää sopineet minulle”, tukholmalainen Larsson kertoo.Pois heittämisen sijaan Larsson tarttui saksiin ja neulaan.

Hän ryhtyi leikkaamaan ja ompelemaan pieneksi jääneistä ja muuten käyttökelvottomista vaatteistaan vaatteita tulevalle lapselle. Ompelu oli kyllä Larssonille ennestään tuttua, oikeastaan hän oli tehnyt sitä koko elämänsä.

”Olen aina rakastanut ompelemista! Aloitin sen jo varhaisessa vaiheessa. Lapsena ompelin vaatteita Barbie-nukeille ja itselleni.”

Muutamassa vuodessa kotoa alkanut tuunausharrastus on saanut suuremmat mittasuhteet. Hän ompeli pyynnöstä ystäviensä lapsille vaatteita, ja sittemmin tuunausideoista syntyi myös kirja Go recreate! Se ilmestyi Suomessa tänä syksynä. (Paidasta pöksyt. Ompele isosta pienelle, Otava).

Instagram-tilillään @go_recreate Larsson jakaa kuvia vaatteista aihetunnisteella upcycling. Termille ei ole tarkkaa suomennosta, mutta se tarkoittaa vaatteen luovaa uudelleenkäyttöä, tuunaamista, niin että käytetystä vaatteesta hyödynnetään sen hyväkuntoiset ja käyttökelpoiset osat.

Sosiaalisessa mediassa ja kirjansa sivuilla Larsson saa ompelun näyttämään ehdottoman ruotsalaiselta, söpöltä ja vähän kadehdittavalta lifestyle-touhulta.

Suloisissa kuvissa tyylikäs vauvanvaate, esimerkiksi pilkullinen potkupuku on asetettu ikään kuin kehyksiin sen vaatteen sisälle, josta se on tehty. Somisteena on tulppaaneja, hymyileviä aikuisia ja hyvätukkaisia lapsia.

Larssonin kirja tulee markkinoille sopivaan saumaan. Tekstiilijäte on nimittäin kuuma aihe sekä maailmalla että Suomessa.

Selvitysten mukaan suomalainen heittää vuodessa tekstiilejä roskiin keskimäärin noin 13 kiloa, eli vuosittain Suomessa vaatteita ja kodintekstiilejä päätyy jätteenpolttolaitoksiin noin 70­000 tonnia.

Luku on nykyään jo korkeampi, kertoo Lounais-Suomen Jätehuollon kiertotalousasiantuntija Sini Ilmonen.

Hän on yksi koordinaattoreista poistotekstiilin kiertotalouden kehittämiseen tähtäävässä Telaketju-verkostossa.

Koko Euroopan mittakaavassa emme kuitenkaan ole superpahiksia, lohduttaa Ilmonen. Suomalaiset seuraavat kertakäyttömuotia vielä verrattain maltillisesti, verrattuna esimerkiksi britteihin. Ilmonen kertoo, että poistotekstiilin määrä näyttää kuitenkin olevan koko ajan nousussa. Se on tapahtunut samalla, kun isossa osassa kauppoja myytävien vaatteiden laatu on huonontunut entisestään.

“Monet ompelijat eivät edes halua käyttöönsä poistotekstiilikeräykseen tuoduista kankaista 2000-luvulla valmistettuja, koska ne ovat niin huonolaatuisia, vaan etsivät poistotekstiilin joukosta mieluummin 50–80-luvun kankaita”, Ilmonen kertoo.

Tällaisia poistotekstiilikeräyksiä löytyy valtakunnallisesti oikeastaan vain muutamista vaateliikkeistä. Esimerkiksi Finlayson ottaa liikkeissään vastaan pestyjä lakanoita ja farkkutuotteita. Vaateketju Hennes&Mauritz puolestaan kerää kaikenlaisia vanhoja ja rikkinäisiä vaatteita. Keräyksen kautta vaatteet kulkeutuvat H&M:n nettisivujen mukaan joko uusiokäyttöön, jatkokäyttöön tai kierrätykseen. Vastineeksi vaivannäöstään kuluttaja saa alennuslipukkeen jolla voi, niin, ostaa lisää halpoja vaatteita.

Koska Suomessa ei vielä pystytä käsittelemään kaikkia tekstiilejä, osa erilliskeräyksiin päätyneistä poistotekstiileistä rahdataan kotimaan rajojen ulkopuolelle eurooppalaisiin lajittelukeskuksiin, ja sieltä vaatteet saattavat kulkeutua myyntiin käyttövaatteiksi Afrikan maihin asti. Niissä puolestaan ei monesti ole toimivaa jätehuoltoa tekstiileille, jotka jäävät myymättä tai poistuvat käytöstä

Lajitteluohjeen mukaan käyttökelvottomat tekstiilit kuuluvat Suomessa sekajätteeseen, jonka joukossa ne poltetaan energiaksi jätevoimaloissa. Mutta kerran sekajätteeseen päätyneitä tekstiilejä ei voi enää myöhemmin pelastaa, sillä ne kostuvat ja homehtuvat helposti.

”Olisi huomattavasti ekologisempaa, jos vaatejätettä voitaisiin hyödyntää jo kotimaassa”, sanoo Ilmonen.

Toistaiseksi puhtaiden, sataprosenttisten kuitujen kierrättäminen on pidemmällä kuin muiden materiaalien. Esimerkiksi täyspuuvillaisten tekstiilien kemiallisessa kierrätyksessä Suomi on muuta maailmaa edellä. Kemiallisesti kierrättämällä poistotekstiilistä tehdään liuotusprosessin avulla uutta kuitua, jota voidaan jalostaa langaksi ja siitä edelleen kankaaksi.

Vaatejätteen varsinainen murheenkryyni ovat materiaalisekoitteet ja kerrosvaatteet kuten toppatakit, joista on vielä usein leikattu irti pesulappu niin, ettei vaatteen lajittelija voi tietää, mitä materiaalia vaate on. Niiden hyödyntämiseen kehitetään ratkaisuja kaiken aikaa, kertoo Ilmonen.

Vaatejätteen kertyminen ei voi kuitenkaan jatkua nykyisellään. Myös Euroopan Unioni on tarttunut tekstiilijäteongelmaan.

Unionin jätedirektiivi tulee muuttumaan vuonna 2025, ja silloin tekstiilijätettä on pakko alkaa Suomessakin kerätä erilliskeräyksellä, aivan kuten esimerkiksi metallia ja lasia nyt. Mihin käyttöön, sitä ei EU ole määritellyt.

Linnea Larssonin kipinä vaatteiden uudelleenkäyttöön ja tuunaamiseen ei syttynyt ympäristöhuolesta, vaan silkasta ompelun ilosta. Ja halusta säilyttää vaatteisiin liittyviä muistoja.


“Kun teet lapsellesi jotain vaatteesta, johon pukeuduit festareilla tai matkalla, saat pitää itselläsi tuon muiston”, Larsson selittää. Hän tuunaa vaatteita mieluummin lapsille kuin itselleen, koska pienen vaatteen tekeminen on nopeampaa.

”Olen työssä käyvä äiti, ja aikaa on rajallisesti!”

Larsson kuitenkin havahtui jätteen määrään tuunauksen aloitettuaan ja kertoo olevansa nyt paljon aiempaa tiedostavampi kuluttaja. Kirjansa sivuilla Larsson laskee ylimalkaan, että kasvava vauva tarvitsee ensimmäisen elinvuotensa aikana noin 20 bodya, 20 housut ja 10 villatakkia tai puseroa. Määrä kuulostaa hurjalta, ja Larsson toteaakin perään, että muutamia kappaleita voi toki säästää suhtautumalla kokoon hiukan suurpiirteisemmin.

Vaatesuhteemme on muuttunut, voisi sanoa jopa vinksahtanut. Sen näkee jo siinä, kuinka paljon mallistoja vaatekaupat tuuttaavat ilmoille vuosittain. Larssonia se huolestuttaa.

“Aiemmin vaatemerkit tekivät yhden malliston per kausi, nykyään mallistoja saattaa tulla kymmenestä viiteenkymmeneen vuodessa!”

Vaikka uusiokäyttö on hyödyllistä ja kierrätyksestä ja vaatteiden tuunauksesta voi saada itselleen hyödyllisen harrastuksen, on tekstiilijätteen tuntuvaan vähentämiseen olemassa oikeasti vain yksi keino: ostaa vähemmän, toteaa HSY:n asiantuntija Hanna Tukiainen.

“Mieti tarkkaan, tarvitseeko vaatetta todella. Ja jos tarvitset, mieti, voisitko lainata sen kaverilta tai vaatelainaamosta tai ostaa käytettynä esimerkiksi Facebookin kirpputorilta.“

Larsson on samoilla linjoilla. “On tärkeää ostaa tietoisemmin, mutta vielä tärkeämpää on ostaa vähemmän”, hän sanoo.

Tukiaisen mukaan on myös ongelmallista, että ostaessaan ketjuliikkeestä muutaman euron hintaisen vaatteen, kuluttaja ei edes oleta sen kestävän.

“Jos kahden pesun jälkeen ovat saumat vinksallaan, pitäisi antaa palautetta huonosta laadusta”, Tukiainen kehottaa.

Telaketju-hanketta koordinoiva Sini Ilmonen antaa suunnilleen samat neuvot ja muistuttaa lisäksi, että Suomessa on nykyään monia ekologisempia vaatemerkkejä. Esimerkiksi kotimainen Pure Waste Textiles myy kokonaan kierrätetystä materiaalista valmistettuja vaatteita. Nettikaupassa t-paita maksaa parikymppiä, neuleet tuplasti sen verran.

Linnea Larssonin Paidasta pöksyt -työpaja Helsinki Design Weekillä la 15. ja su 16.9. klo 10–16, Kattilahalli. Vapaa pääsy. Helsinki Desing Week su 16.9. asti. Katso ohjelma: www.helsinkidesignweek.com

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Muoti
 • Vaatteet
 • Kierrätys
 • Lapset
 • Nyt
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

 2. 2

  HBO:n uudessa sarjassa kuvataan Suomea ja yksi keskeisistä hahmoista on Satu – suomalainen noita, joka loitsii etäisesti suomea muistuttavalla sekasotkulla

 3. 3

  Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

 4. 4

  Yhdysvalloissa nousi metakka tosi-tv-ohjelman päätöksestä, joka oli katsojien mielestä ”brutaali”, ”julma”, ja ”sydämetön”

 5. 5

  Saksalaiseen keittiöön nojaavassa ravintola Hausmanissa kaikki ei ole ihan kunnossa – perinteiset reseptit onnistuvat, mutta ongelma on ideoissa ja viitseliäisyydessä

 6. 6

  Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

 7. 7

  Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

 8. 8

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 9. 9

  Pikatestissä Tikkurilan Zilla, jossa napolilainen pizzapohja on kohdillaan

 10. 10

  Biittien tahtiin: Katja-Maria Taavitsainen kertoo, millaista on 90-luvun rytmeissä soiva räppijooga – Listasimme myös 16 kivaa salia Helsingistä

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

 2. 2

  Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

 3. 3

  Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

 4. 4

  HBO:n uudessa sarjassa kuvataan Suomea ja yksi keskeisistä hahmoista on Satu – suomalainen noita, joka loitsii etäisesti suomea muistuttavalla sekasotkulla

 5. 5

  Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

 6. 6

  Koko viikon nettiä kuohuttaneeseen ”Yanny vai Laurel” -kiistaan on löytynyt loppullinen totuus – tässä kaikki, minkä tapauksesta voi ylipäänsä selvittää

 7. 7

  Tämä urheilujoukkueen uusi maskotti on hämmentävin asia internetissä, uusi meemisuosikki – ja yhtä kammottava kuin Pikku Kakkosen Morso

 8. 8

  Yhdysvalloissa nousi metakka tosi-tv-ohjelman päätöksestä, joka oli katsojien mielestä ”brutaali”, ”julma”, ja ”sydämetön”

 9. 9

  Suomessa helposti unohtaa, ettei täältä oikeasti saa melkein mitään roskaruokaa – Taco Bell saapuu tällä viikolla ja paikkaa yhden aukon, mutta nämä kaikki puuttuvat yhä

 10. 10

  Pikatestissä marokkolainen ravintola Casserole, joka tuo ykkösluokan asiakaspalvelun vaatimattomiin puitteisiin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

 2. 2

  Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

 3. 3

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 4. 4

  Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

 5. 5

  Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

 6. 6

  Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

 7. 7

  Tältä näyttävät baarimestareiden suosittelemat trendi­cocktailit – Nyt niitä saa ympäri Helsinkiä, koska suomalaiset ovat oppineet, mitä cocktail on oikeasti

 8. 8

  Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

 9. 9

  Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

 10. 10

  ”Hänen pitäisi hymyillä enemmän” – Marvelin ensimmäinen naissupersankarin traileri julki, alle hetkessä internetin huomio kiinnittyi siihen ettei hän hymyile nätisti

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

 2. 2

  Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

 3. 3

  ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

 4. 4

  Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

 5. 5

  Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

 6. 6

  Ilmatieteen laitos varoittaa: Myrsky iskee illalla Etelä-Suomeen

 7. 7

  Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

 8. 8

  Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

  Tilaajille
 9. 9

  Tältä näyttää tamperelainen ratikka – se on ”konstailematon” ja ”aito”

 10. 10

  Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

 2. 2

  Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

 3. 3

  Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

 4. 4

  Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

 5. 5

  Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

 6. 6

  Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

  Tilaajille
 7. 7

  Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

 8. 8

  Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

 9. 9

  Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

 10. 10

  Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

 2. 2

  Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

 3. 3

  Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

  Tilaajille
 4. 4

  Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

 5. 5

  Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

 6. 6

  Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

  Tilaajille
 7. 7

  Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

  Tilaajille
 8. 8

  Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

 9. 9

  Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

 10. 10

  ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

  Tilaajille
 11. Näytä lisää