Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

Nykyteknologia suosii tyranniaa, asiantuntijat väittävät. Mitä se tarkoittaa käytännössä?

”Onko demokratia vaarassa, kun vaaleihin ja kansanäänestyksiin pyritään vaikuttamaan uusilla tavoilla?”

Muun muassa tätä kysymystä pohdittiin tällä viikolla Helsingin yliopiston järjestämässä Sometotuuden aika -nimisessä keskustelutilaisuudessa.

Sekä kysymys että tilaisuuden nimi ovat tuttuja viime vuosien keskustelusta. Jatkuvasti puhutaan totuuden jälkeisestä ajasta, vihapuheesta, netin ääriyhteisöistä, kuplista ja keskustelun hajaantumisesta. Siitä, että sosiaalinen media on tehnyt poliittisesta keskustelusta entistä mahdottomampaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viimeistään Britannian brexit-vaalien ja Donald Trumpin valtaannousun jälkeen keskustelu on pyörinyt suunnilleen tällä tasolla.

On ihmetelty, miksi gallupit eivät osanneet nettikeskusteluista huolimatta ennustaa oikein, kuinka iso osa asettuu Trumpin tai Britannian EU-eron taakse.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sittemmin on tutkittu esimerkiksi sitä, miten ääriyhteisöt ovat pyrkineet vaikuttamaan poliittiseen agendaan sosiaalisessa mediassa jo pitkään muun muassa meemien avulla.

Isoilla somealustoilla on isot ongelmat. Facebookin käyttäjämäärät ovat kääntyneet laskuun samalla, kun sen ilmapiiri on vakavoitunut ja synkistynyt. Viime heinäkuussa taas Twitterin keskustelukulttuurin myrkyllisyyttä käsitteli ansiokkaasti arvostetun The New York Timesin Valkoisen talon kirjeenvaihtaja Maggie Haberman.

Onko demokratia – koko nykyisen poliittisen järjestelmämme perusta – siis vaarassa tässä sometotuuksien ajassa?

Asiantuntijoiden käymän keskustelun perusteella voi olla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sometotuuksien ajasta olivat tilaisuudessa puhumassa valtiotieteellisen tiedekunnan yliopistonlehtori Hanna Wass, oikeuden yleistieteiden yliopistonlehtori Susanna Lindroos-Hovinheimo, tutkijatohtori Salla-Maaria Laaksonen, sukupuolentutkimuksen professori Anu Koivunen ja kansanedustaja Ville Niinistö.

Laaksonen nosti keskustelussa esille yhden huolestuttavalta kuulostavan näkemyksen:

Nykyteknologia suosii tyranniaa.

Saman ajatuksen on esittänyt israelilainen historiantutkija ja professori Yuval Noah Harari, jonka kirjoitus Why Technology Favors Tyranny on julkaistu äskettäin The Atlantic -lehdessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Isoin ongelma on se, että alustat toimivat nyt kaupallisella logiikalla, jonka päällä demokratiaa tehdään. Näyttäisi olevan niin, että kaupallinen logiikka toimii paremmin autoritäärisen hallinnon ja trumpilaisen retoriikan alustana. Meillä on teknologioita, jotka tukevat ennemmin tyrannian rakentumista ja itsevaltiaita”, Laaksonen sanoi keskustelussa.

Puhelimella tavoitettu Laaksonen selittää, mitä tuo logiikka yksinkertaisuudessaan tarkoittaa: Laaksosen mukaan sosiaalisen median algoritmit näyttävät suosivan nimenomaan provokatiivista ja tunnepitoista sisältöä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Railakas populisti toimii sosiaalisessa mediassa parhaiten, koska hän saa ihmiset kokemaan elämyksiä, olivatpa ne ihastusta tai vihastusta.”

Populismia on totuttu ajattelemaan lähes yksinomaan konservatiivien ja länsimaissa nousseiden oikeistolaisten ääriliikkeiden työkaluna, mutta myös heitä vastaan taistelevat liberaalit ovat omaksuneet saman asearsenaalin.

Siksi on käynyt niin, että yhtenä päivänä koko Yhdysvaltojen poliittinen keskustelu Twitterissä keskittyy Mario Kart -hahmo Toadiin, koska aikuisviihdetähti Stormy Daniels on kertonut uudessa kirjassaan Yhdysvaltain presidentin peniksen muistuttavan sitä. Ääneen lausutuissa keskusteluissa asiaan ei kehdata viitata, ja valtalehdistössäkin vihjaukset tehdään häveliäästi peitellen.

Somen kaupalliseen logiikkaan presidentin peniksenä seikkaileva Mario Kart -hahmo soveltuu enemmän kuin hyvin.

”Somessa on päädytty siihen, että vellotaan tällaisissa yksityiskohdissa. Se on tietynlaista eskapismia, samaa, johon koko viihdeteollisuus perustuu”, Laaksonen sanoo.

Elämykset aiheuttavat puolestaan reaktioita, sosiaalisen median palveluiden näkökulmasta siis suosiota.

Somepalvelut toimivat Laaksosen mukaan nykyisin sillä logiikalla, että suosio keskittyy niille, joilla suosiota jo on. Samojen henkilöiden samanlaiset keskustelunavaukset nousevat koko ajan esille, rauhallinen ja sovitteleva keskustelu jää kokonaan sivuun.

Suomessa ei ole Trumpin kaltaista esimerkkiä, mutta Laaksonen myöntää, että nyt eduskunnasta Paavo Väyrysen tieltä väistämään joutunut Mikko Kärnä on hyvä esimerkki kaupallisesta logiikasta.

Ei, Kärnällä ei ole tekemistä tyrannian kanssa, mutta sen sijaan hän on erinomainen esimerkki siitä, miten rivikansanedustaja voi nousta sosiaalisessa mediassa provosoivilla ja jopa trollimaisilla kommenteillaan kaikkien tietoisuuteen ja poliittisen keskustelun keskiöön.

Yuval Noah Harari muistuttaa kirjoituksessaan, että demokratia ja vallanpitäjien valitseminen vapailla vaaleilla on vain hyvin lyhyt jakso historiassa.

Niin siitäkin huolimatta, että 1900-luvulla länsimaissa totuttiinkin ajattelemaan, että demokratia on ainut mahdollinen malli. Nyt osa nykytilanteeseen kyllästyneistä ihmisistä tuntuu olevan jälleen valmiita luopumaan kansanvallasta ja siirtämään vallan yksittäiselle auktoriteetille.

Sometotuuden aika -tilaisuudessa Anu Koivunen nosti esille samaan teemaan liittyvän ajatuksen siitä, että juuri somekeskusteluiden paheksunta on omiaan heikentämään demokratiaa ja lisäämään ajatuksia kansanvallasta luopumisesta.

”Ajatus siitä, että some on tällaisen rahvaan vaalikarjan mylvintää. Se halventava puhe kyseenalaistaa demokratiaa ja luo pohjaa ajattelulle, että kaikki eivät ole kykeneviä äänestämään.”

Siis: sosiaalisen median keskusteluiden alustoina toimivia palveluita hallitsee kaupallinen logiikka, joka näyttää tukevan kansanvallan ja perusteellisen poliittisen keskustelun sijaan tyrannian rakentumista (Trump) ja halpaa populismia (Trumpin penis). Samalla kuitenkin vähättelevä suhtautuminen somekeskusteluihin voi vain lisätä ajatusta siitä, että somessa käytävillä oikeilla keskusteluilla ja keskusteluja käyvillä ihmisillä ei ole väliä.

Mitä asialle sitten voi tehdä?

Onko olemassa keinoja aidon demokraattisen keskustelun tukemiseen nykyisillä sosiaalisen median alustoilla?

Laaksonen ei ole kovin toiveikas.

”Ei, elleivät palvelut ole valmiita muuttamaan toimintansa peruslogiikkaa. Kaikki tasapuolisesti huomioon ottava keskustelu on vaikea saada onnistumaan näillä alustoilla.”

Laaksosen mukaan vaikuttaa koko ajan selvemmältä, että ratkaisu ongelmaan on löydyttävä sääntelystä.

”Koska palveluiden itsesääntely ei näytä toimivan, valtioiden on alettava puuttua palveluiden ongelmallisiin puoliin ja siihen, mihin niitä käytetään.”

Paneelikeskustelussa erityisesti Euroopan unioni sai kehuja Susanna Lindroos-Hovinheimolta siitä, että se on alkanut puuttua tilanteeseen. Tähän mennessä eniten huomiota on saanut viime keväänä voimaan astunut uusi tietosuoja-asetus.

Laaksonen myös huomauttaa, että nykyisin sosiaalisen median palveluissa käyttäjän on käytännössä mahdotonta päästä näkemään uutisvirtaansa ilman, että palvelu olisi muokannut sitä käyttäjätietojen pohjalta ”käyttäjälle sopivammaksi”. Pääsy niin sanottuun ”raakafeediin” voisi Laaksosen mukaan auttaa jo tietyllä tavalla demokraattista keskustelua.

Sometotuuden aika -keskustelussa Laaksonen nosti lopuksi esille ajatuksen ei-kaupallisesta sosiaalisen median palvelusta, jossa voisi käydä poliittisia keskusteluita ja jossa käyttäjillä olisi enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, mitä heille näytetään.

Millainen se palvelu voisi olla – ja miten se toteutuisi käytännössä?

”Vasta keskustelutilaisuuden jälkeen somessa asiasta puhuttuani tajusin, että sellainen on jo olemassa: Wikipedia toimii nimenomaan tällä logiikalla. Samoin pikaviestipalvelu Signal on säätiörahoitteinen, eikä sitä ohjaa sama kaupallinen logiikka”, Laaksonen sanoo.

Uuden ja suuren käyttäjäryhmään suosioon nousevan uuden sosiaalisen median palvelun luominen ei ole kuitenkaan helppoa. Vuosien aikana on yritetty luoda nimenomaan avoimuuteen ja demokraattiseen keskusteluun pyrkiviä palveluita, mutta niiden suosio ei ole ollut riittävää.

Iso ongelma on rahoitus, sanoo Laaksonen. Jos palvelu ei halua kerätä rahaa myymällä käyttäjätietojaan eteenpäin tai myymällä kohdennettua mainostilaa, vaihtoehdoksi tuntuu jäävän lähinnä Wikipedia-tyylinen malli, jossa rahaa kerätään lahjoituksilla.

Ei kuulosta kovin hyvältä. Olemmeko siis jo tuhon omia? Voidaanko demokraattinen keskustelu vielä pelastaa?

”Huonolta tämä tilanne kuulostaa, jos emme ala tosissaan kiinnittää huomiota ongelmiin. Hyvää on se, että näistä asioista puhutaan nyt koko ajan enemmän. Ei esimerkiksi Facebookia ole alun perin varmasti perustettu sitä varten, että Venäjä voisi vaikuttaa Yhdysvaltojen vaaleihin. Niin on kuitenkin käynyt, koska käyttäjät ovat ovelia ja keksivät uusia käyttötapoja hyödyntääkseen olemassa olevia työkaluja. Näiden käyttötapojen aukkojen ennakoiminen on todella hankalaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Sosiaalinen media
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 2. 2

  Mitä sinä bongaat tästä taulusta? Me löysimme Emma Ainalan, 28, maalauksesta ainakin Spyro-lohikäärmeen, Titanicin Jackin ja Rosen sekä Sailor Moonin

 3. 3

  Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

 4. 4

  Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  Tilaajille
 5. 5

  Tämä uusi emoji hämmentää nyt ihmisiä, koska kukaan ei tiedä, mitä sillä pitäisi oikein ilmaista

 6. 6

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 7. 7

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 8. 8

  Vuoden tärkein muotitapahtuma kokosi yhteen isoimmat julkkikset ja tarjosi joukon hämmentäviä asuja – tältä siellä näytti: Rihanna on paavi, Jared Leto on Jeesus

 9. 9

  Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

 10. 10

  Tässä 9 kiinnostavinta pizzeriaa Helsingissä juuri nyt

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 2. 2

  Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  Tilaajille
 3. 3

  Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

 4. 4

  Meilahden "Risuhokki" on neljän tähden kortteliravintola

  Tilaajille
 5. 5

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 6. 6

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 7. 7

  Se oli minun pikkujouluni: Kontrabasisti sai muusikot ympärillään loistamaan – kuten basistin kuuluukin

 8. 8

  Nämä prinssi Harrysta ja Meghan Marklesta tehdyt ”elävät vahahahmot” vetävät sanattomaksi – ja saattavat olla upeinta taidetta koskaan

 9. 9

  Feminismistä käydään kiivasta keskustelua, ja yksi riitelijöistä on feminismiä vastustava juontaja Ivan Puopolo – siksi lähetimme hänet feministiseen tapahtumaan

 10. 10

  Nyt.fi:n podcastissa ruoditaan perussuomalaisia ja mediaa, Harry Potter -paheksuntaa sekä Aamulehden Huora-kirjoitusta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 2. 2

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 3. 3

  Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

 4. 4

  Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  Tilaajille
 5. 5

  Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

 6. 6

  Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

 7. 7

  Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

 8. 8

  Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

 9. 9

  Julia Robertsista kertovan lehtijutun otsikko epäonnistui katastrofaalisesti – internet rakastaa myös pikkuruista oikaisua

 10. 10

  Samsung mainosti puhelimensa kameraa naisen järjestelmä­kamera­selfiellä, internet riemastui – Nyt hän kertoo, miten kaikki tapahtui

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kodin murtosuojaa myyvien firmojen mainoskikka ärsyttää monia – ”Varkaathan näkevät postilaatikko­rivistä, mihin taloihin kannattaa mennä”

 2. 2

  Jos kävelen autiolla kadulla naisen perässä, en missään nimessä ota juoksu­askelia, vaikka olisi kiire

 3. 3

  Espoolainen kaupunginvaltuutettu joutui jättämään politiikan adoptiolapsen vuoksi: Outo lainkohta syrjii adoptiovanhempia

 4. 4

  Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

  Tilaajille
 5. 5

  Frankfurtin poliisissa paljastui äärioikeistolainen verkosto – poliisien epäillään uhkailleen asianajajan perhettä

 6. 6

  Kauppakeskushanke ajautui vaikeuksiin Vantaalla: ”Joudumme miettimään eri vaihtoehtoja”

 7. 7

  Jouluidylliä voi varjostaa kolmen vuoden seksittömyys, joka nostaa parisuhteen konfliktit pintaan, sanoo asiantuntija – HS:n testi kertoo, millainen jouluihminen olet

 8. 8

  17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa paralympialaisia varten

 9. 9

  Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

  Tilaajille
 10. 10

  Hostellin asiakas katosi jäljettömiin Kirkkonummella – Auto löytyi lähistöltä, poliisi aloittanut maastoetsinnät

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

  Tilaajille
 2. 2

  17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa paralympialaisia varten

 3. 3

  Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

 4. 4

  Lennolta käännytetty humalainen espoolais­mies kävi kiinni raja­vartijaan Helsinki-Vantaan lento­kentällä

 5. 5

  Jos kävelen autiolla kadulla naisen perässä, en missään nimessä ota juoksu­askelia, vaikka olisi kiire

 6. 6

  Kauppakeskushanke ajautui vaikeuksiin Vantaalla: ”Joudumme miettimään eri vaihtoehtoja”

 7. 7

  Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

  Tilaajille
 8. 8

  Kahdeksan poliisi­partiota taltutti joukko­tappelua nuoriso­tila Arkissa Vantaalla – tapahtumaan oli tullut kaksi helsinkiläistä nuoriso­joukkoa, kertoo kaupunki

 9. 9

  Hallitus juhlii ”velkaihmettä”, mutta se voi näyttää myös pahalta

 10. 10

  Seksuaali­rikollisten kylä: HS vieraili floridalaisessa mökki­kylässä, jonka asukkaat ovat yhteis­kunnan alinta kastia – miesten nimet, kuvat ja osoitteet ovat verkossa kaikkien nähtävillä

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

 2. 2

  Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

 3. 3

  Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

 4. 4

  Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

 5. 5

  Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

  Tilaajille
 6. 6

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 7. 7

  Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

 8. 8

  Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

 9. 9

  Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

 10. 10

  Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Kansanedustaja Ozan Yanar haki parikymppisenä asuntoa nimellä ”Janarin Osku” – Kun ihminen joutuu esittämään toista, häviävät kaikki
 3. Suomi lyhentää tänä vuonna velkaansa – Suora lähetys edus­kunnan budjetti­keskustelusta noin kello 14 alkaen
 4. Kodin murtosuojaa myyvien firmojen mainoskikka ärsyttää monia – ”Varkaathan näkevät postilaatikko­rivistä, mihin taloihin kannattaa mennä”
 5. Ruotsalaiskunta sai luvan kieltää kerjäämisen – tuomioistuimen päätös voi rohkaista myös muita kuntia
 6. Frankfurtin poliisissa paljastui äärioikeistolainen verkosto – poliisien epäillään uhkailleen asianajajan perhettä
 7. Tunti sitten
 8. Pikkujouluissa kannattaa suoda ajatus yökerhomuotoilulle, sillä klubi on parhaimmillaan kokonaistaideteos – mutta voisipa sisään ratsastaa vieläkin valkoisella hevosella
 9. VM kasvatti arviota kestävyysvajeesta neljään prosenttiin – syynä heikot syntyvyysluvut ja uusi pitkälle ulottuva ennuste
 10. Runeberg-palkintoehdokaskirjoissa käydään vimmaista monologia, etsitään rakkautta ja rakennetaan kuolematonta sielua
 11. Hostellin asiakas katosi jäljettömiin Kirkkonummella – Auto löytyi lähistöltä, poliisi aloittanut maastoetsinnät
 12. Helsinkiläinen ruokakauppa alkoi lainata kauppakasseja panttia vastaan – ”Toivon, että pääsemme eroon muovipusseista”, sanoo 5 000 kangaskassia ostanut kauppias
 13. Näytä lisää