Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

Nykyteknologia suosii tyranniaa, asiantuntijat väittävät. Mitä se tarkoittaa käytännössä?

”Onko demokratia vaarassa, kun vaaleihin ja kansanäänestyksiin pyritään vaikuttamaan uusilla tavoilla?”

Muun muassa tätä kysymystä pohdittiin tällä viikolla Helsingin yliopiston järjestämässä Sometotuuden aika -nimisessä keskustelutilaisuudessa.

Sekä kysymys että tilaisuuden nimi ovat tuttuja viime vuosien keskustelusta. Jatkuvasti puhutaan totuuden jälkeisestä ajasta, vihapuheesta, netin ääriyhteisöistä, kuplista ja keskustelun hajaantumisesta. Siitä, että sosiaalinen media on tehnyt poliittisesta keskustelusta entistä mahdottomampaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viimeistään Britannian brexit-vaalien ja Donald Trumpin valtaannousun jälkeen keskustelu on pyörinyt suunnilleen tällä tasolla.

On ihmetelty, miksi gallupit eivät osanneet nettikeskusteluista huolimatta ennustaa oikein, kuinka iso osa asettuu Trumpin tai Britannian EU-eron taakse.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sittemmin on tutkittu esimerkiksi sitä, miten ääriyhteisöt ovat pyrkineet vaikuttamaan poliittiseen agendaan sosiaalisessa mediassa jo pitkään muun muassa meemien avulla.

Isoilla somealustoilla on isot ongelmat. Facebookin käyttäjämäärät ovat kääntyneet laskuun samalla, kun sen ilmapiiri on vakavoitunut ja synkistynyt. Viime heinäkuussa taas Twitterin keskustelukulttuurin myrkyllisyyttä käsitteli ansiokkaasti arvostetun The New York Timesin Valkoisen talon kirjeenvaihtaja Maggie Haberman.

Onko demokratia – koko nykyisen poliittisen järjestelmämme perusta – siis vaarassa tässä sometotuuksien ajassa?

Asiantuntijoiden käymän keskustelun perusteella voi olla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sometotuuksien ajasta olivat tilaisuudessa puhumassa valtiotieteellisen tiedekunnan yliopistonlehtori Hanna Wass, oikeuden yleistieteiden yliopistonlehtori Susanna Lindroos-Hovinheimo, tutkijatohtori Salla-Maaria Laaksonen, sukupuolentutkimuksen professori Anu Koivunen ja kansanedustaja Ville Niinistö.

Laaksonen nosti keskustelussa esille yhden huolestuttavalta kuulostavan näkemyksen:

Nykyteknologia suosii tyranniaa.

Saman ajatuksen on esittänyt israelilainen historiantutkija ja professori Yuval Noah Harari, jonka kirjoitus Why Technology Favors Tyranny on julkaistu äskettäin The Atlantic -lehdessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Isoin ongelma on se, että alustat toimivat nyt kaupallisella logiikalla, jonka päällä demokratiaa tehdään. Näyttäisi olevan niin, että kaupallinen logiikka toimii paremmin autoritäärisen hallinnon ja trumpilaisen retoriikan alustana. Meillä on teknologioita, jotka tukevat ennemmin tyrannian rakentumista ja itsevaltiaita”, Laaksonen sanoi keskustelussa.

Puhelimella tavoitettu Laaksonen selittää, mitä tuo logiikka yksinkertaisuudessaan tarkoittaa: Laaksosen mukaan sosiaalisen median algoritmit näyttävät suosivan nimenomaan provokatiivista ja tunnepitoista sisältöä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Railakas populisti toimii sosiaalisessa mediassa parhaiten, koska hän saa ihmiset kokemaan elämyksiä, olivatpa ne ihastusta tai vihastusta.”

Populismia on totuttu ajattelemaan lähes yksinomaan konservatiivien ja länsimaissa nousseiden oikeistolaisten ääriliikkeiden työkaluna, mutta myös heitä vastaan taistelevat liberaalit ovat omaksuneet saman asearsenaalin.

Siksi on käynyt niin, että yhtenä päivänä koko Yhdysvaltojen poliittinen keskustelu Twitterissä keskittyy Mario Kart -hahmo Toadiin, koska aikuisviihdetähti Stormy Daniels on kertonut uudessa kirjassaan Yhdysvaltain presidentin peniksen muistuttavan sitä. Ääneen lausutuissa keskusteluissa asiaan ei kehdata viitata, ja valtalehdistössäkin vihjaukset tehdään häveliäästi peitellen.

Somen kaupalliseen logiikkaan presidentin peniksenä seikkaileva Mario Kart -hahmo soveltuu enemmän kuin hyvin.

”Somessa on päädytty siihen, että vellotaan tällaisissa yksityiskohdissa. Se on tietynlaista eskapismia, samaa, johon koko viihdeteollisuus perustuu”, Laaksonen sanoo.

Elämykset aiheuttavat puolestaan reaktioita, sosiaalisen median palveluiden näkökulmasta siis suosiota.

Somepalvelut toimivat Laaksosen mukaan nykyisin sillä logiikalla, että suosio keskittyy niille, joilla suosiota jo on. Samojen henkilöiden samanlaiset keskustelunavaukset nousevat koko ajan esille, rauhallinen ja sovitteleva keskustelu jää kokonaan sivuun.

Suomessa ei ole Trumpin kaltaista esimerkkiä, mutta Laaksonen myöntää, että nyt eduskunnasta Paavo Väyrysen tieltä väistämään joutunut Mikko Kärnä on hyvä esimerkki kaupallisesta logiikasta.

Ei, Kärnällä ei ole tekemistä tyrannian kanssa, mutta sen sijaan hän on erinomainen esimerkki siitä, miten rivikansanedustaja voi nousta sosiaalisessa mediassa provosoivilla ja jopa trollimaisilla kommenteillaan kaikkien tietoisuuteen ja poliittisen keskustelun keskiöön.

Yuval Noah Harari muistuttaa kirjoituksessaan, että demokratia ja vallanpitäjien valitseminen vapailla vaaleilla on vain hyvin lyhyt jakso historiassa.

Niin siitäkin huolimatta, että 1900-luvulla länsimaissa totuttiinkin ajattelemaan, että demokratia on ainut mahdollinen malli. Nyt osa nykytilanteeseen kyllästyneistä ihmisistä tuntuu olevan jälleen valmiita luopumaan kansanvallasta ja siirtämään vallan yksittäiselle auktoriteetille.

Sometotuuden aika -tilaisuudessa Anu Koivunen nosti esille samaan teemaan liittyvän ajatuksen siitä, että juuri somekeskusteluiden paheksunta on omiaan heikentämään demokratiaa ja lisäämään ajatuksia kansanvallasta luopumisesta.

”Ajatus siitä, että some on tällaisen rahvaan vaalikarjan mylvintää. Se halventava puhe kyseenalaistaa demokratiaa ja luo pohjaa ajattelulle, että kaikki eivät ole kykeneviä äänestämään.”

Siis: sosiaalisen median keskusteluiden alustoina toimivia palveluita hallitsee kaupallinen logiikka, joka näyttää tukevan kansanvallan ja perusteellisen poliittisen keskustelun sijaan tyrannian rakentumista (Trump) ja halpaa populismia (Trumpin penis). Samalla kuitenkin vähättelevä suhtautuminen somekeskusteluihin voi vain lisätä ajatusta siitä, että somessa käytävillä oikeilla keskusteluilla ja keskusteluja käyvillä ihmisillä ei ole väliä.

Mitä asialle sitten voi tehdä?

Onko olemassa keinoja aidon demokraattisen keskustelun tukemiseen nykyisillä sosiaalisen median alustoilla?

Laaksonen ei ole kovin toiveikas.

”Ei, elleivät palvelut ole valmiita muuttamaan toimintansa peruslogiikkaa. Kaikki tasapuolisesti huomioon ottava keskustelu on vaikea saada onnistumaan näillä alustoilla.”

Laaksosen mukaan vaikuttaa koko ajan selvemmältä, että ratkaisu ongelmaan on löydyttävä sääntelystä.

”Koska palveluiden itsesääntely ei näytä toimivan, valtioiden on alettava puuttua palveluiden ongelmallisiin puoliin ja siihen, mihin niitä käytetään.”

Paneelikeskustelussa erityisesti Euroopan unioni sai kehuja Susanna Lindroos-Hovinheimolta siitä, että se on alkanut puuttua tilanteeseen. Tähän mennessä eniten huomiota on saanut viime keväänä voimaan astunut uusi tietosuoja-asetus.

Laaksonen myös huomauttaa, että nykyisin sosiaalisen median palveluissa käyttäjän on käytännössä mahdotonta päästä näkemään uutisvirtaansa ilman, että palvelu olisi muokannut sitä käyttäjätietojen pohjalta ”käyttäjälle sopivammaksi”. Pääsy niin sanottuun ”raakafeediin” voisi Laaksosen mukaan auttaa jo tietyllä tavalla demokraattista keskustelua.

Sometotuuden aika -keskustelussa Laaksonen nosti lopuksi esille ajatuksen ei-kaupallisesta sosiaalisen median palvelusta, jossa voisi käydä poliittisia keskusteluita ja jossa käyttäjillä olisi enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, mitä heille näytetään.

Millainen se palvelu voisi olla – ja miten se toteutuisi käytännössä?

”Vasta keskustelutilaisuuden jälkeen somessa asiasta puhuttuani tajusin, että sellainen on jo olemassa: Wikipedia toimii nimenomaan tällä logiikalla. Samoin pikaviestipalvelu Signal on säätiörahoitteinen, eikä sitä ohjaa sama kaupallinen logiikka”, Laaksonen sanoo.

Uuden ja suuren käyttäjäryhmään suosioon nousevan uuden sosiaalisen median palvelun luominen ei ole kuitenkaan helppoa. Vuosien aikana on yritetty luoda nimenomaan avoimuuteen ja demokraattiseen keskusteluun pyrkiviä palveluita, mutta niiden suosio ei ole ollut riittävää.

Iso ongelma on rahoitus, sanoo Laaksonen. Jos palvelu ei halua kerätä rahaa myymällä käyttäjätietojaan eteenpäin tai myymällä kohdennettua mainostilaa, vaihtoehdoksi tuntuu jäävän lähinnä Wikipedia-tyylinen malli, jossa rahaa kerätään lahjoituksilla.

Ei kuulosta kovin hyvältä. Olemmeko siis jo tuhon omia? Voidaanko demokraattinen keskustelu vielä pelastaa?

”Huonolta tämä tilanne kuulostaa, jos emme ala tosissaan kiinnittää huomiota ongelmiin. Hyvää on se, että näistä asioista puhutaan nyt koko ajan enemmän. Ei esimerkiksi Facebookia ole alun perin varmasti perustettu sitä varten, että Venäjä voisi vaikuttaa Yhdysvaltojen vaaleihin. Niin on kuitenkin käynyt, koska käyttäjät ovat ovelia ja keksivät uusia käyttötapoja hyödyntääkseen olemassa olevia työkaluja. Näiden käyttötapojen aukkojen ennakoiminen on todella hankalaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Sosiaalinen media
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

 2. 2

  Internetissä hämmästeltiin, mikä musta rinkula prinssi Harrylla on kädessään – sitten selvisi, että ”mysteerisormus” on peräisin Suomesta

 3. 3

  Aidon suomalaisen passin valo­kopio maksaa internetin pimeässä verkossa seitsemän euroa – tiedoilla voi tehdä verkko-ostoksia tai kaapata tilejä

 4. 4

  Ajattelet sosiaalista mediaa väärin, sanoo Piilaakson pioneeri – rahaa ei tehdä mainostamisella vaan käytöksemme kokonaisvaltaisella muokkaamisella

 5. 5

  Miksi ihmeessä me meikkaamme? Näin meikkaamista vapautetaan naisten pakkorutiinista miesten ja ihan kaikkien iloksi

 6. 6

  Nyt.fi:n podcastissa keskustellaan siitä, miksi suomalaisten kannattaisi puhua toisilleen vähemmän

 7. 7

  BBC:n toimittaja perehtyi suomalaiseen small talkin puutteeseen perusteellisesti – apuna meemi, Kimi Räikkönen, peruslatteudet ja haastatteluja

 8. 8

  Varjostin tuntematonta henkilöä vesipyssy taskussani hänen iltalenkkinsä aikana – ja se kertoo paljon siitä, miksi roikumme tahtomattamme sosiaalisessa mediassa

 9. 9

  ”Olen tehnyt joko upean löydön tai kamalan virheen”, twiittasi amerikkalaismies – ja tuli luoneeksi viikon viraaleimman videon, joka on täydellinen musiikkituotos

 10. 10

  Onko tässä Helsingin paras kiinalainen ravintola? Huikea maustaminen ja tarjoilijan sakset tekivät vaikutuksen HS:n ravintolakriitikkoon

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

 2. 2

  Aidon suomalaisen passin valo­kopio maksaa internetin pimeässä verkossa seitsemän euroa – tiedoilla voi tehdä verkko-ostoksia tai kaapata tilejä

 3. 3

  Internetissä hämmästeltiin, mikä musta rinkula prinssi Harrylla on kädessään – sitten selvisi, että ”mysteerisormus” on peräisin Suomesta

 4. 4

  Varjostin tuntematonta henkilöä vesipyssy taskussani hänen iltalenkkinsä aikana – ja se kertoo paljon siitä, miksi roikumme tahtomattamme sosiaalisessa mediassa

 5. 5

  Ajattelet sosiaalista mediaa väärin, sanoo Piilaakson pioneeri – rahaa ei tehdä mainostamisella vaan käytöksemme kokonaisvaltaisella muokkaamisella

 6. 6

  ”Olen tehnyt joko upean löydön tai kamalan virheen”, twiittasi amerikkalaismies – ja tuli luoneeksi viikon viraaleimman videon, joka on täydellinen musiikkituotos

 7. 7

  BBC:n toimittaja perehtyi suomalaiseen small talkin puutteeseen perusteellisesti – apuna meemi, Kimi Räikkönen, peruslatteudet ja haastatteluja

 8. 8

  Vankilaöitä, katutappeluita, huumekauppaa ja tiukkaa vääntöä rahasta – Tällaisen kuvan uutuuskirja maalaa suomiräpin jättiläisen hurjimmista vaiheista

 9. 9

  Hermoja repivä katuremontti inspiroi konserttisarjan Mechelininkadun pikkubaariin – ja näiden kolmen syyn takia sitä kannatti mennä kuuntelemaan

 10. 10

  Olympiamitalisti Adam Rippon on rakastettu homoikoni, joka on suututtanut Donald Trumpin pojan – Nyt hän kertoo, miten tutustui suomalaiseen miesystäväänsä vahingossa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

 2. 2

  Ajattelet sosiaalista mediaa väärin, sanoo Piilaakson pioneeri – rahaa ei tehdä mainostamisella vaan käytöksemme kokonaisvaltaisella muokkaamisella

 3. 3

  Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

 4. 4

  Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

 5. 5

  BBC:n toimittaja perehtyi suomalaiseen small talkin puutteeseen perusteellisesti – apuna meemi, Kimi Räikkönen, peruslatteudet ja haastatteluja

 6. 6

  Olympiamitalisti Adam Rippon on rakastettu homoikoni, joka on suututtanut Donald Trumpin pojan – Nyt hän kertoo, miten tutustui suomalaiseen miesystäväänsä vahingossa

 7. 7

  Brittitoimittaja pilkkasi Daniel Craigin miehisyyttä, koska tämä kuvattiin kantamassa lastaan – näin yksi twiitti aloitti loputtomalta tuntuvan somesotkun

 8. 8

  Vankilaöitä, katutappeluita, huumekauppaa ja tiukkaa vääntöä rahasta – Tällaisen kuvan uutuuskirja maalaa suomiräpin jättiläisen hurjimmista vaiheista

 9. 9

  ”Olen tehnyt joko upean löydön tai kamalan virheen”, twiittasi amerikkalaismies – ja tuli luoneeksi viikon viraaleimman videon, joka on täydellinen musiikkituotos

 10. 10

  Donald Trump haukkui Stormy Danielsia Twitterissä hevosnaamaksi – ja ihmiset vetosivat heti presidentin vaimoon, jolla saattaisi olla ratkaisu

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

  Tilaajille
 2. 2

  Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

  Tilaajille
 3. 3

  Bryan Adams nappasi keikalta valo­kuvan, jota artisti kutsui taian­omaiseksi – Saasteinen totuus paljastui, kun fanit pääsivät kommentoimaan

 4. 4

  Ruoan ilmastovaikutus on tähän asti arvioitua suurempi – HS kokosi kulutustapoja, joista syntyy 100 kiloa päästöjä

 5. 5

  CNN: Matkustajakone laskeutui myrskyssä sivuttain Bristolin lento­kentälle – ”vaikuttava” suoritus, ylisti kentän henkilö­kunta

 6. 6

  Saudi-Arabia väittää Khashoggin kuolleen vahingossa nyrkkitappelussa – hallintolähde syyttää väkivallasta väärinymmärrystä komentoketjussa

 7. 7

  Maija Nordman oli ratsastamassa Espoossa, kun vastaan tullut autoilija väläytti pitkiä valoja ja painoi töötin pohjaan – ”Kaikki keskittyminen meni hengissä pysymiseen”

 8. 8

  Aivoinfarktin saaneen vanhuksen 1,4 miljoonan testamentti muuttui epäselvissä oloissa – Oikeus kumosi testamentin, laatija oli Espoon nykyinen liikuntajohtaja Martti Merra

 9. 9

  Ulkoministeri Soini kutsuu IPCC:n ilmasto­raportin synnyttämää keskustelua hysteeriseksi höpinäksi – ”Valtion ei pidä meitä pakottaa luontoa suojelemaan”

 10. 10

  Suurvallat kehittävät aseita, joilla avaruus voitaisiin tuhota käyttökelvottomaksi

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

 2. 2

  Aivoinfarktin saaneen vanhuksen 1,4 miljoonan testamentti muuttui epäselvissä oloissa – Oikeus kumosi testamentin, laatija oli Espoon nykyinen liikuntajohtaja Martti Merra

 3. 3

  Maija Nordman oli ratsastamassa Espoossa, kun vastaan tullut autoilija väläytti pitkiä valoja ja painoi töötin pohjaan – ”Kaikki keskittyminen meni hengissä pysymiseen”

 4. 4

  Ulkoministeri Soini kutsuu IPCC:n ilmasto­raportin synnyttämää keskustelua hysteeriseksi höpinäksi – ”Valtion ei pidä meitä pakottaa luontoa suojelemaan”

 5. 5

  Jalankulkijan kuoliaaksi suojatiellä Tikkurilassa ajanut nainen jatkaa piileskelyään – Poliisi: Autoilija tietää, että häntä etsitään

 6. 6

  Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

 7. 7

  CNN: Matkustajakone laskeutui myrskyssä sivuttain Bristolin lento­kentälle – ”vaikuttava” suoritus, ylisti kentän henkilö­kunta

 8. 8

  Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

  Tilaajille
 9. 9

  Bryan Adams nappasi keikalta valo­kuvan, jota artisti kutsui taian­omaiseksi – Saasteinen totuus paljastui, kun fanit pääsivät kommentoimaan

 10. 10

  Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

  Tilaajille
 2. 2

  Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

 3. 3

  Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

  Tilaajille
 4. 4

  ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

  Tilaajille
 5. 5

  Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

 6. 6

  Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

 7. 7

  ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

  Tilaajille
 8. 8

  Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

 9. 9

  Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

 10. 10

  Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

 11. Näytä lisää