Anna joululahja, joka on aina ajankohtainen

– Tilaa lahjaksi Hesari

Kun tunnettu ihminen kuolee, suomalaiset ryntäävät hänen Wikipedia-sivulleen – kokosimme tiedot kolmen vuoden ajalta nähdäksemme kuka kiinnostaa

Kun tunnettu ihminen kuolee, Wikipediassa alkaa tapahtua.

Miten kuvittaisit kuoleman?

Surua. Hautajaiset. Murheellisia ihmisiä. Kuvia kuolleen henkilön elämän varrelta. Muistokirjoituksia. Kynttilöitä. Ruusuja.

Vaihtoehtoja on monia.

Yksi vähemmän ilmeinen on tämä:Se on kuva vuoden 2017 toukokuussa kuolleen presidentti Mauno Koiviston Wikipedia-sivun kävijöistä kuukausi ennen Koiviston kuolemaa ja kuukausi kuoleman jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensimmäinen jättimäinen piikki on 12. toukokuuta: päivä, jolloin Koiviston kuolemasta uutisoitiin. Vaikka tieto Koiviston kuolemasta tuli vasta myöhään illalla, Koiviston Wikipedia-sivun kävijämäärät kasvoivat monta tuhatta kertaa suuremmaksi. Yhdessä illassa sivulla kävi yli 10 000 kertaa enemmän ihmisiä kuin tavallisena päivänä Koiviston Wikipedia-sivulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seuraavana päivänä kävijöitä oli vielä enemmän. Kaikkein eniten kävijöitä yksittäisenä päivänä Koiviston Wikipedia-sivulla oli 25. toukokuuta, jolloin vietettiin Koiviston hautajaisia. Silloin Wikipedia-sivulla oli yli 51 000 latausta.

Tämä ei ole poikkeuksellista.

Koska presidentti Koivisto oli yksi Suomen tunnetuimmista henkilöistä, hänen Wikipedia-sivunsa kävijämäärät nousivat toki sellaisiin lukemiin, että Suomen Wikipediassa on tuskin kovin monesti kirjattu yhtä suuria kävijämääriä yksittäisten henkilöiden artikkeleissa.

Tässä esimerkiksi vertailuna F1-kuljettaja Kimi Räikkösen lukemat kahden kuukauden ajalta.Suurin piikki on päivältä, jolloin Ferrari ilmoitti, että Räikkönen ei jatka tallin kuljettajana. Samana päivänä Räikkönen ilmoitti siirtyvänsä kahdeksi seuraavaksi kaudeksi Sauberille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näyttää suurelta?

Toki, mutta ei mitään verrattuna Koivistoon.

Alla olevassa grafiikassa on laitettu rinnakkain Koiviston ja Räikkösen yllä olevat tiedot: Koiviston kävijämäärät huhti–kesäkuulta 2017 ja Räikkösen kävijämäärät heinä–syyskuulta 2018.Kun tunnettu henkilö kuolee, yksi ensimmäisenä aktivoituvista paikoista on nykyisin Wikipedia.

Aiheen nosti elokuussa esille verkkosivusto The Pudding, joka on erikoistunut dataa käsitteleviin visuaalisiin esseisiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

The Puddingin esseessä osoitetaan muun muassa, kuinka laulaja Princen englanninkielisellä Wikipedia-sivulla kävi yli 10 miljoonaa ihmistä kahden ensimmäisen päivän aikana Princen kuoleman jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lähimmäksi Princeä pääsee teoreettinen fyysikko Stephen Hawking, jonka Wikipedia-artikkeli keräsi kuoleman jälkeen 48 tunnissa yli 8 miljoonaa kävijää.

Suomen Prince on Koivisto. Kolmen viime vuoden aikana kuolleista tunnetuista suomalaisista Koiviston Wikipedia-sivu on kerännyt eniten kävijöitä.

Ilmiö toistuu silti lukuisten muidenkin tunnettujen suomalaisten kohdalla.

Koostimme tiedot osasta vuosina 2016–2018 kuolleista tunnetuista suomalaisista ja kävijämääristä heidän Wikipedia-sivuillaan.

Näin paljon kävijöitä heidän Wikipedia-sivullaan on ollut suurimmillaan yksittäisenä päivänä kuoleman jälkeen:Esimerkiksi muusikko Zarkus Poussan Wikipedia-sivulla oli kuoleman jälkeen enimmillään lähes 40 000 käyntiä. Viime kesänä kuolleen laulaja ja näyttelijä Hanna-Riikka Siitosen sivulla puolestaan noin 25 000 käyntiä.

Koiviston, Poussan ja Siitosen lisäksi kaikkein eniten kävijöitä kertyi kuoleman jälkeen yksittäisenä päivänä kustantaja Niklas Herlinin ja näyttelijä Antti Majanlahden Wikipedia-sivuille.

Miksi siis menemme Wikipediaan, kun luemme uutisen tunnetun ihmisen kuolemasta?

Koska siihen olemme oppineet.

Wikipediasta on tullut 2000-luvulla useille paikka, josta kaikki oleellinen tieto löytyy. Jos pitää tietää, kuka joku on, Wikipedia kertoo sen. Siellä on koottu hänen elämänsä oleellisimmat tapahtumat ja jonkinlainen ansioluettelo. Se auttaa siinä vaiheessa, jos uutisissa ei ole vielä edes ehditty kunnolla kertoa, mistä kaikesta kuollut henkilö tunnetaan.

Wikipedia-sivujen kävijämääriä auttaa sekin, että mitä todennäköisemmin henkilön nimen googlettamalla päätyy ensimmäisenä hakutuloksena tämän Wikipedia-sivulle.

Jos sellainen siis on.

Kun muun muassa tv-esiintymisistään tunnettu stylisti Teri Niitti kuoli tammikuussa 2017, moni olisi halunnut päästä hänen Wikipedia-sivulleen. Sellaista ei kuitenkaan ollut. Sivu luotiin kuoleman jälkeen, ja heti ensimmäisenä päivänä sillä oli yli 10 000 käyntiä.

Wikipedia-riippuvuus kertoo paljon meistä.

Meidän on pakko saada tietää. Kun luemme suru-uutisen ihmisen kuolemasta uutisista, tiedämme, että kyseessä on pakko olla poikkeuksellisen tunnettu henkilö. Seuraavaksi haluamme tietää, mitä kaikkea meidän pitää tietää hänestä.

Internet on muuttanut tässäkin suhteemme tietoon – ja erityisesti tiedon keräämiseen käytettyyn aikaan – täysin.

Ongelmallista on toki se, että Wikipedia-artikkelit eivät ole aina ajan tasalla. Niissä saattaa olla vanhentunutta – jopa virheellistä – tietoa. Toisaalta juuri kuolinuutisen jälkeen henkilöiden Wikipedia-artikkeleja aletaan päivittää, laajentaa ja joskus jopa kokonaan luoda tyhjästä. Siis hyvin samalla tavalla kuin perinteistä mediaa.

Erot henkilöiden Wikipedia-sivujen kävijämäärissä ovat silti huomattavat.

Ei ole ihme, että juuri Mauno Koiviston Wikipedia-sivulla on ollut yksittäisenä päivänä yli 50 000 käyntiä.

Mutta miksi esimerkiksi muusikko Zarkus Poussa pääsee hyvin lähelle Koiviston lukemia tai toimittaja Perttu Häkkisen Wikipedia-sivulle kertyy lähes 25 000 käyntiä, vaikka heidän saamaansa julkisuutta ei voi verrata Koiviston vastaavaan?

Vastaus lienee jälleen tarve tietoon. Päädymme erittäin todennäköisesti niiden henkilöiden Wikipedia-sivuille, joiden nimi on jo tuttu mutta josta emme välttämättä tiedä vielä kovin paljon. Juuri heistä haluamme tietää enemmän.

Vastaavasti esimerkiksi ohjaaja Jouko Turkan ja laulaja Annikki Tähden urat saattavat olla monille jo niin tuttuja, ettei kuolinuutisen jälkeen heidän Wikipedia-sivuillaan tule enää käytyä.

Kun tarkastelee Wikipedia-artikkelin kävijämäärän kasvua verrattuna kuolemaa edeltävien kuukausien keskimääräisen päivän kävijämäärään, näkee, keiden Wikipedia-sivun kävijämäärät ovat nousseet kuolinuutisen jälkeen eniten:Kärjessä ovat Poussa ja Häkkinen. Häkkisen Wikipedia-sivun kävijämäärät nousivat yli 150 000-kertaiseksi. Poussalla yli 140 000 kertaa kuolemaa edeltävän ajan kokoisiksi.

Tässä tilastossa juuri Koiviston, Tähden, Turkan ja laulaja Riki Sorsan kaltaiset nimet eivät nouse samalla tavalla esille, koska heidän Wikipedia-sivullaan käyntejä on ollut jo keskimäärin enemmän.

On myös kiinnostava kysymys, onko miesten ja naisten epäsuhta tilastoissa vain sattumaa. Kymmenen eniten kävijöitä yksittäisenä päivänä keränneen Wikipedia-sivun joukossa on vain yksi nainen: Hanna-Riikka Siitonen. Suurinta muutosta tarkastelevan listan kymmenen ensimmäisen nimen joukkoon nousee kolme naista: näyttelijä Ritva Vepsä, näyttelijä Kristiina Elstelä ja laulaja Marja Tahvanainen.

Mitä väliä näillä luvuilla lopulta on?

”On olemassa monia tapoja kuoleman käsittelyyn. Minulle julkisen reaktion mittaaminen tarjoaa erilaisen tavan tarkastella näitä usein odottamattomia, traagisia tapahtumia”, kirjoittaa The Puddingin esseen kirjoittanut Russell Goldenberg ja tiivistää tapauksesta oleellisen.

Ihmisen kuolema on aina surullinen uutinen.

Tilastot osoittavat, että samalla se on ollut kuitenkin lukuisille meistä hetki laajentaa tietovarantoamme tunnetuista henkilöistä.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  Tilaajille
 2. 2

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 3. 3

  Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

 4. 4

  Se oli minun pikkujouluni: Kontrabasisti sai muusikot ympärillään loistamaan – kuten basistin kuuluukin

 5. 5

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 6. 6

  Nyt.fi:n podcastissa ruoditaan perussuomalaisia ja mediaa, Harry Potter -paheksuntaa sekä Aamulehden Huora-kirjoitusta

 7. 7

  Taloyhtiön talkoissa tarjottava ruoka voi olla verotettavaa tuloa, mutta nämä 30 000 euron lahjat eivät – tässä hyviä lahjaideoita

 8. 8

  Mene junalla syömään – 10 kivaa ravintolaa kehäradan varrella

 9. 9

  Nämä naisräppärit ovat kyllästyneet siihen että naisten seksuaalisuus on joko "miesten kiihottumista tai lastentekoa varten" – ja lupaavat syödä vihakommentit aamupalaksi

 10. 10

  ”Tästä on vegaanihampurilaisen paha parantaa” – etsimme Helsingin parasta lihatonta hampurilaista ja löysimme sen

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  Tilaajille
 2. 2

  Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

 3. 3

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 4. 4

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 5. 5

  Se oli minun pikkujouluni: Kontrabasisti sai muusikot ympärillään loistamaan – kuten basistin kuuluukin

 6. 6

  Nämä prinssi Harrysta ja Meghan Marklesta tehdyt ”elävät vahahahmot” vetävät sanattomaksi – ja saattavat olla upeinta taidetta koskaan

 7. 7

  Nyt.fi:n podcastissa ruoditaan perussuomalaisia ja mediaa, Harry Potter -paheksuntaa sekä Aamulehden Huora-kirjoitusta

 8. 8

  Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

 9. 9

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 10. 10

  Seksuaalisen häirinnän uhrin elämä jää pahimmillaan elämättä – Twitterissä miehiä heräteltiin esimerkillä, johon voivat samastua kaikki

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 2. 2

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 3. 3

  Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

 4. 4

  Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  Tilaajille
 5. 5

  Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

 6. 6

  Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

 7. 7

  Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

 8. 8

  Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

 9. 9

  Julia Robertsista kertovan lehtijutun otsikko epäonnistui katastrofaalisesti – internet rakastaa myös pikkuruista oikaisua

 10. 10

  Samsung mainosti puhelimensa kameraa naisen järjestelmä­kamera­selfiellä, internet riemastui – Nyt hän kertoo, miten kaikki tapahtui

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Brexit-kannattajien taivaan­rannassa näkyy uusi musta pilvi: mahdollinen uusi EU-kansan­äänestys – ”En ole koskaan ennen ollut näin peloissani”, julisti Nigel Farage

 2. 2

  Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

 3. 3

  Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

  Tilaajille
 4. 4

  Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

 5. 5

  Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

 6. 6

  Yksi Pohjoismaiden etsityimmistä rikollisista jäi kiinni ajettuaan poliisin ratsiaan Orimattilassa – seurasi kolmen kilometrin takaa-ajo, kunnes vastassa oli umpikuja

 7. 7

  Tuhannet mielen­osoittajat vastustivat ”orjatyölakia” Unkarissa kolmatta päivää peräkkäin – mielen­osoituksia kuvattu maan väki­valtaisimmiksi vuosi­kymmeneen

 8. 8

  Tuomioistuin Yhdysvalloissa julisti Obamacaren perustuslain vastaiseksi – Trump: ”Suurenmoinen uutinen”

 9. 9

  Kun Vellu Maurolaan iski työ­reissulla paha koti-ikävä, hän olisi ollut valmis maksamaan poikiensa salibandy­pelien näkemisestä – syntyi yritys, johon on sijoittanut lähes 30 suomalaista NHL-pelaajaa

 10. 10

  Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

 2. 2

  Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

 3. 3

  Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

 4. 4

  Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

 5. 5

  EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

 6. 6

  ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

 7. 7

  Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

  Tilaajille
 8. 8

  Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

 9. 9

  Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  Tilaajille
 10. 10

  Joidenkin nykyeurooppalaisten kallo on litistynyt, ja se vaikuttaa hieman myös aivojen suorituskykyyn – syynä ovat neandertalien geenit

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

 2. 2

  Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

 3. 3

  Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

 4. 4

  Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

 5. 5

  Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

  Tilaajille
 6. 6

  Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

  Tilaajille
 7. 7

  Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

 8. 8

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 9. 9

  Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

 10. 10

  Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Ranskassa kaduille lähteneitä ”keltaliivejä” nyt aiempaa vähemmän – suora lähetys Pariisista käynnissä
 3. Kaisa Mäkäräisen hirmuhiihto toi voiton takaa-ajossa – nousi maailmacupissa seitsemän pisteen päähän kärkipaikasta
 4. Poliitikot tiukkoina: Ruotsin museot muuttuvat taas maksullisiksi – ”Kyllä aikuisten ihmisten pitää pystyä maksamaan itse sisäänpääsymaksut”
 5. Brexit-kannattajien taivaan­rannassa näkyy uusi musta pilvi: mahdollinen uusi EU-kansan­äänestys – ”En ole koskaan ennen ollut näin peloissani”, julisti Nigel Farage
 6. Yksi Pohjoismaiden etsityimmistä rikollisista jäi kiinni ajettuaan poliisin ratsiaan Orimattilassa – seurasi kolmen kilometrin takaa-ajo, kunnes vastassa oli umpikuja
 7. Kristian Vesalainen kieltäytyi nuorten MM-kisoista – päävalmentaja vihjasi, että NHL-vahvistuksia on luvassa: ”Pitää saada vielä muutama varmistus”
 8. Tunti sitten
 9. Leijonat heräsi aamupäivän jääkiekkoon Ruotsia hitaammin – Juuso Hietanen lopulta ratkaisi väsyneen ottelun Suomelle
 10. Tuhannet mielen­osoittajat vastustivat ”orjatyölakia” Unkarissa kolmatta päivää peräkkäin – mielen­osoituksia kuvattu maan väki­valtaisimmiksi vuosi­kymmeneen
 11. Yhdysvaltalaisviulisti ihastui Einojuhani Rautavaaran musiikkiin niin, että tilasi tältä oman teoksen – säveltäjän ”joutsenlaulu” soi nyt tilaajansa käsissä maagisen upeasti
 12. Kun Vellu Maurolaan iski työ­reissulla paha koti-ikävä, hän olisi ollut valmis maksamaan poikiensa salibandy­pelien näkemisestä – syntyi yritys, johon on sijoittanut lähes 30 suomalaista NHL-pelaajaa
 13. Näytä lisää