”Sipilä sanoi, että häntä iljettää, että tästä asiasta on noussut tällainen poru”, väitti Emma Kari, ja kohta Twitterissä oli täysi sanasota käynnissä – Tästä on kyse

Poliittinen keskustelu roihahti liekkeihin Twitterissä sunnuntaina.

”Eilen pääministeri Sipilä sanoi, että häntä iljettää. Häntä iljettää se, että tästä asiasta on noussut tällainen poru. Iljettää!”

Tästä vihreiden kansanedustajan Emma Karin sitaatista on lähtenyt liikkeelle kuluneen viikonlopun kuumin poliittinen keskustelu Suomi-Twitterissä. Sunnuntain aikana se äityi villiksi sanasodaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sellaiseksi, jossa käytettiin tällaisia lauseita:

”Olet Timo nyt todella ilkeä.”

”Valehtelija. Elät valheella.”

”Koko tämän päivän keskustelu on sellaista semanttista tuubaa.”

”Tämä on uskomatonta populismia.”

”Kivaa trollailua Kauppakamarin edustajillekin!”

Keskusteluun osallistuivat muun muassa vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö, Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi, Ylen toimittaja Marja Sannikka ja keskustan entinen kansanedustaja Mikko Kärnä.

Mistä siis on kyse?

Twitter-myräkän alkupiste on Naisasialiitto Unionin viime perjantaina järjestämässä Vaaravyöhyke-mielenosoituksessa. Eduskuntatalon edessä järjestetty mielenosoitus oli vastareaktio siihen, että eduskunta äänesti syyskuussa kumoon ulkoministeri Timo Soinille esitetyn epäluottamuslauseen. Epäluottamuslause koski Soinin kantaa aborttiin ja toimintaa siihen liittyen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Suomen virallisen ulkopolitiikan mukaan Suomi toimii aktiivisesti naisten ja tyttöjen oikeuksien sekä sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseksi kaikessa ulko- ja turvallisuuspolitiikassaan. Vaadimme tämän linjauksen noudattamista kansanedustajien ja ministerien kaikessa toiminnassa”, mielenosoituksen kuvauksessa kerrotaan.

Paikalla oli puhumassa muun muassa vihreiden kansanedustaja Emma Kari. Vihreät julkaisi perjantaina Facebook-sivullaan minuutin mittaisen videon Karin puheesta.
Video alkaa nimenomaan Karin kommentilla Sipilän puheista. Siis tällä lauseella, joka nousi myöhemmin viikonloppuna Twitter-kohun keskiöön:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Eilen pääministeri Sipilä sanoi, että häntä iljettää. Häntä iljettää se, että tästä asiasta on noussut tällainen poru. Iljettää!”

Videolla kuulee, kuinka Karin puhetta kuuntelemassa oleva ihmisjoukko huutaa raivoisasti, suorastaan mylvii, Karin sanojen jälkeen.

Ennen kuin päästään Karin kommentista seuranneeseen Twitter-mylvintään, on vastattava toiseen kysymykseen, joka jää auki videon katsomalla.

Mistä asiasta noussut poru iljettää Sipilää – Karin mukaan?

Koska Kari puhuu Sipilän ”eilisestä sanomisesta”, on kommentti selvä viittaus Sipilän esiintymiseen viime torstaina nähdyssä A-studiossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskustelu alkoi Soini-äänestyksen käsittelyllä ja ajautui nopeasti puheeseen siitä, miten hallituspuolueet kokoomus ja keskusta ajautuivat äänestyksen jälkeen keskenään erimielisyyksiin.

Toimittaja Jan Andersson keskeytti Sipilän ja kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon keskinäisen keskustelun ohjaamalla puheenvuoron Maria Ohisalolle, joka sijaistaa Touko Aaltoa vihreiden puheenjohtajana tämän sairasloman ajan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Maria Ohisalo, onko tämä vain politiikan teatteria? Tämmöinen retoriikka, kansalaiset kuitenkin äimistelevät ja hämmästelevät”, Anderson kysyi.

Poliittisesta teatterista puhumisen sijaan Ohisalo siirsi keskustelun hallituksen politiikkaan.

”Kansalaiset saattavat nähdä sen, miltä se viimeinen kolme ja puoli vuotta on näyttänyt. Miltä se on tuntunut siellä arjessa. Siinä on ollut aika vahva sellainen miesten oikeuksien painotus monessa kohtaa. Tämä ei ole ainut asia: esimerkkinä varhaiskasvatukseen tehdyt leikkaukset tai julkisen sektorin kiky. Heikennykset, lomarahaleikkaukset on osunut aika pienipalkkaisiin naisvaltaisiin aloihin”, Ohisalo sanoi.

Tässä vaiheessa Andersson puuttui Ohisalon puheeseen ja esitti tälle jatkokysymyksen.

”Väitätkö sinä, että tässä on pitkin matkaa poljettu naisten oikeuksia ja tämä Soini-äänestys oli nyt tavallaan se viimeinen niitti”, Anderson kysyi.

”Tämä hallituksen yhteinen, että seisomme näiden arvojen takana tietyllä tavalla itselleni vahvisti sitä, että tämä on se yleisempi linja”, Ohisalo vastasi.

Sitten Andersson siirsi puheenvuoron Sipilälle toteamalla samalla, että Ohisalon kommentit ovat ”kovia väitteitä”.

”Nämä on kovia väitteitä. Tämän toivoisin, että tässä poliittisessa keskustelukulttuurissa muuttuu, että me syötämme arvot toisille arvot suuhun ja päähän ja sydämeen. Eli missään tapauksessa minkään päätöksen taustalla ei ikinä ole ollut naisten oikeuksien polkeminen, ei takuulla ole nyt ollut eikä ole tästä eteenpäinkään. Tämä on se, joka tekee politiikasta vähän iljettävää”, Sipilä vastasi.

Mikä siis oli Sipilän mukaan iljettävää?

”Tämä” viittaa Sipilän kommentissa varsin suoraan poliittiseen keskustelukulttuuriin. Siihen, että Sipilän mukaan nykyisessä poliittisessa keskustelussa toisten väitetään ajatellen niin, miten he eivät itse koe ajatelleensa.

Sipilän mukaan on siis iljettävää, että poliittinen keskustelukulttuuri on tiivistynyt toisten sanomisten vääristelyihin.

Perjantaina järjestetyssä mielenosoituksessa Kari väitti Sipilän sanoneen, että ”häntä iljettää, että tästä asiasta on noussut tällainen poru”.

Karin puheessa oli selvästi kyse naisten oikeuksista ja erityisesti aborttioikeudesta.

Karin mukaan Sipilä oli siis torstaina sanonut naisten oikeuksista (tai aborttioikeudesta) nousseen porun olevan iljettävää.

Näin Sipilä ei kuitenkaan torstain A-studiossa sanonut.

Ennen Sipilän kommenttia vihreiden Ohisalo toki puhui A-studiossa nimenomaan naisten oikeuksista ja niiden heikentämisestä kuluneen hallituskauden aikana.

Keskustelu kääntyi jo toiseen suuntaan siinä vaiheessa, kun toimittaja Jan Andersson siirsi puheenvuoron Sipilälle todeten Ohisalon kommentin sisältäneen ”kovia väitteitä”. Sipilä puolestaan alkoi kommentoida ensin näitä ”kovia väitteitä”, niihin liittyvää keskustelukulttuuria ja siirtyi sitten puhumaan naisten asemasta.

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Sipilä on viime aikoina puhunut ”iljettävyydestä”.

”Meitä yritettiin vetää arvonurkkaan, johon emme kuulu. Tämä on se osa politiikkaa mitä en tule koskaan ymmärtämään. Se on iljettävää, läpinäkyvää mielikuvien muokkaamista”, Sipilä sanoi keskustan politiikka- ja politiikkapäivillä syyskuussa.

Tuolloinkin Sipilä puhui nimenomaan poliittisesta keskustelukulttuurista ja sen iljettävyydestä. Ei naisten oikeuksista syntyneestä porusta.

Miten tästä kaikesta sitten syntyi viikonlopun hämmentävin Twitter-myrsky?

Kuohunnan pani alulle lauantaina keskustan entinen kansanedustaja Mikko Kärnä.

Lauantai-iltapäivänä hän jakoi Twitterissä videon, johon oli yhdistetty Karin kommentti perjantain mielenosoituksesta ja Sipilän vastaus torstain A-studiosta.
Ei kestänyt kauaa, kun hässäkkä oli valmis.

Ensin Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala ilmoitti yhtyvänsä Kärnään.
Vähitellen heräsivät kymmenet Twitter-kommentoijat, joista monet syyttivät vihreitä törkeästä valehtelusta ja vaativat muun muassa Karilta, Aallolta, Ohisalolta, vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Krista Mikkoselta tai eduskuntaryhmän varapuheenjohtajalta Olli-Poika Parviaiselta kommentteja.

Suurin osa vihreiden avainhenkilöistä pysyi kuitenkin hiljaa. Kari itse on pysytellyt kokonaan erossa Twitter-väittelystä, mutta kommentoi kuohuntaa sunnuntaina kirjoittamassaan Facebook-päivityksessä.

”Pääministeri on sanonut pitävänsä iljettävänä sitä, että moni on tulkinnut hänen ja keskustan toiminnan Soini-äänestyksessä kertovan heidän arvoistaan. Minun ja todella monen muun on todella vaikea käsittää, miten tässä ei olisi ollut kyse arvoista ja arvoihin perustuvasta äänestyksestä. Jos keskustan arvoihin kuuluu naisten oikeuksien puolustaminen, tämän olisi suonut tarkoittavan myös sitä, että he edellyttävät Suomea edustavan ulkoministerin puolustavan naisten oikeuksia”, Kari kirjoittaa.

”Tämä poru johtuu siitä, että meidän mielestämme kyse on arvoista. Ei ole iljettävää sanoa, että naisten oikeuksien puolustamisessa on kyse arvoista. Keskustaa näyttää loukkaavan paljon enemmän heidän saamansa kritiikin sanamuodot kuin se, että heidän johtamassaan hallituksessa ulkoministeri hyökkää naisten oikeuksia ja Suomen yhteistä linjaa vastaan. Keskustalle on tietenkin eduksi keskustella keskustelusta, ei itse asiasta eli naisten oikeuksista.”

Sipilä ei ole kommentoinut keskustelua ollenkaan julkisuudessa. Yritimme tavoitella Sipilän poliittista erityisavustajaa Riina Nevamäkeä kommenttia varten.

Viimeistään sunnuntaiaamuna tunteet alkoivat roihahtaa kunnolla liekkeihin, kun Espoon vihreiden varapuheenjohtaja Timo Kilpiäinen nousi puolustamaan Karia Twitterissä. Kilpiäisen ja Haapalan väittely tiivistyi lopulta valehtelusyytöksiin.
Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Olli-Poika Parviainen kiitti sunnuntai-iltapäivänä palautteesta ja kertoi, että ”se voitaneen todeta vastaanotetuksi”.
Olisi ollut mahdollista, että keskustelu olisi vaimentunut tähän.

Toisin kävi. Vihreiden entinen puheenjohtaja, nykyinen kansanedustaja Ville Niinistö nousi sunnuntai-iltapäivänä puolustamaan Karin kommenttia ja syyttämään muita keskustelijoita väärinymmärtämisestä.
Niinistö twiittasi välissä, että aiheessa oli syntynyt ”muotoilun epätarkkuus”, jota alettiin kutsua Twitter-kommenteissa uudeksi ilmaisuksi valehtelulle. Niinistö poisti kuitenkin myöhemmin kommenttinsa muotoilun epätarkkuudesta.
Ennen kaikkea Niinistön mukaan koko Karin kommentista syntynyt keskustelu oli täysin epäoleellista väittelyä ja kuvasti hyvin sitä, mikä suomalaisessa poliittisessa keskustelussa on vikana.

Tavallaan Niinistö oli siis varsin samaa mieltä Sipilän alkuperäisen kommentin kanssa.

Niinistön arvostelijat puolestaan syyttivät tätä siitä, ettei Niinistö pystynyt pyytämään anteeksi Sipilän siteeraamista väärin, vaan yritti väkisin kääntää keskustelun pois Karin virheellisestä lausunnosta yleisemmälle tasolle.

Niinistön mukaan oli ongelmallista, että Twitter-keskustelussa keskityttiin väittelemään ”semanttisesta tuubasta” sen sijaan, että puhuttaisiin hallituksen päätösten vaikutuksista naisten asemaan: siis aiheeseen, josta Maria Ohisalo puhui alun perin A-Studiossa.
Lopulta koko väittelystä oli vaikea saada enää ollenkaan kiinni.
Mitä väliä tällä kaikella lopulta on?

HS:n politiikan ja talouden toimittaja Marko Junkkari arvioi kommentissaan, että Karin kommentilla voi olla vaikutusta myös vihreiden kulisseissa käytävään puheenjohtajasupinaan.

”Ohisalon asemaa vahvisti myös se, että hänen pahin uhkaajansa vt. puheenjohtajaksi, vihreiden kansanedustaja Emma Kari, onnistui täydellisesti kompastumaan omiin jalkoihinsa kommentoidessaan torstain A-studiota”, Junkkari kirjoittaa.

Lähinnä viikonlopun Twitter-näytelmä jäänee lähinnä malliesimerkiksi aiheesta, josta alun perin torstaina Sipilä puhui: poliittisesta keskustelukulttuurista.

Siitä, miten yksi pieni kommentti oikein ajoitettuna ja tarkasti somekansalle esitettynä voi käynnistää hämmentävän väittelyn, jossa useat asiantuntijat sortuvat hyvin värittyneisiin kommentteihin samalla, kun itse syyttävät poliittista keskustelua rajusti värittyneeksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaalinen media
 • Politiikka
 • Vihreät
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  #metoo on laittanut monen kunniallisenkin miehen miettimään käytöstään – mutta näillä tavoilla se on mullistanut meidän naisten elämän

 2. 2

  Jälleen uusi yökerhomullistus Helsingissä: Stadin Tähti lopettaa vuodenvaihteessa

 3. 3

  ”Entä jos Sale twiittailisi kuin Trump?” – sometili laittaa Trumpin sanat Sauli Niinistön suuhun, tehden USA:n presidentin öykkäröinnistä näkyvämpää

 4. 4

  Legendaarinen yökerho Lady Moon lopettaa vuoden­vaihteessa – ravintola­maailmassa sen taival oli poikkeuksellisen pitkä

 5. 5

  ”Jazz on jakamista ja tukemista”, totesi Vuoden 2018 jazzmuusikko – Koko Jazz Clubilla satoi palkintoja

 6. 6

  10 x joululounas Helsingissä – mukana iäkäs Palace, joka lopettaa pian ja huutokauppaa irtaimistonsa

 7. 7

  Uusi video pääsi kyseenalaiselle ykköspaikalle Youtuben inhotuimpana – vaikka kyseessä oli palvelun oma yritys iloisesti juhlistaa vuoden 2018 tapahtumia ja ihmisiä

 8. 8

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 9. 9

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 10. 10

  Pikatestissä Tikkurilan Zilla, jossa napolilainen pizzapohja on kohdillaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  #metoo on laittanut monen kunniallisenkin miehen miettimään käytöstään – mutta näillä tavoilla se on mullistanut meidän naisten elämän

 2. 2

  Jälleen uusi yökerhomullistus Helsingissä: Stadin Tähti lopettaa vuodenvaihteessa

 3. 3

  ”Entä jos Sale twiittailisi kuin Trump?” – sometili laittaa Trumpin sanat Sauli Niinistön suuhun, tehden USA:n presidentin öykkäröinnistä näkyvämpää

 4. 4

  Uusi video pääsi kyseenalaiselle ykköspaikalle Youtuben inhotuimpana – vaikka kyseessä oli palvelun oma yritys iloisesti juhlistaa vuoden 2018 tapahtumia ja ihmisiä

 5. 5

  ”Jazz on jakamista ja tukemista”, totesi Vuoden 2018 jazzmuusikko – Koko Jazz Clubilla satoi palkintoja

 6. 6

  Legendaarinen yökerho Lady Moon lopettaa vuoden­vaihteessa – ravintola­maailmassa sen taival oli poikkeuksellisen pitkä

 7. 7

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 8. 8

  Ajattelet sosiaalista mediaa väärin, sanoo Piilaakson pioneeri – rahaa ei tehdä mainostamisella vaan käytöksemme kokonaisvaltaisella muokkaamisella

 9. 9

  Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  Tilaajille
 10. 10

  ”Oletko ENFP vai INTJ?” Armottoman vanhentunutta persoonatestiä käytetään jatkuvasti työelämässä ja deittiprofiileissa – psykologi kertoo, miksi se ei toimi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 2. 2

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 3. 3

  Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  Tilaajille
 4. 4

  ”Entä jos Sale twiittailisi kuin Trump?” – sometili laittaa Trumpin sanat Sauli Niinistön suuhun, tehden USA:n presidentin öykkäröinnistä näkyvämpää

 5. 5

  Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

 6. 6

  Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

 7. 7

  Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

 8. 8

  #metoo on laittanut monen kunniallisenkin miehen miettimään käytöstään – mutta näillä tavoilla se on mullistanut meidän naisten elämän

 9. 9

  Julia Robertsista kertovan lehtijutun otsikko epäonnistui katastrofaalisesti – internet rakastaa myös pikkuruista oikaisua

 10. 10

  Samsung mainosti puhelimensa kameraa naisen järjestelmä­kamera­selfiellä, internet riemastui – Nyt hän kertoo, miten kaikki tapahtui

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Punaisten hiusten syy selvisi

 2. 2

  Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

  Tilaajille
 3. 3

  Seppo ”Sedu” Koskinen ja Jethro Rostedt ajoivat ravintolayhtiönsä konkurssiin verosyistä

 4. 4

  Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

 5. 5

  Poikkeuksellinen käänne oikeudessa: Tuomari haukkui Trumpin ex-neuvon­antajan, perui puheensa ja lykkäsi tuomion julistamista

 6. 6

  Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

 7. 7

  Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

 8. 8

  Tutkimus testasi, miten eri sukupuolet suhtautuvat moniavioiseen henkilöön

 9. 9

  Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo – omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

 10. 10

  Himohamstraus alkaa vaivihkaa ja se on kuin huume, sanoo asiantuntija – Näin saat itsesi tai läheisesi luopumaan turhista tavaroista

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

  Tilaajille
 2. 2

  Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

 3. 3

  Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

 4. 4

  Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo – omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

 5. 5

  Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

 6. 6

  Punaisten hiusten syy selvisi

 7. 7

  Seppo ”Sedu” Koskinen ja Jethro Rostedt ajoivat ravintolayhtiönsä konkurssiin verosyistä

 8. 8

  Himohamstraus alkaa vaivihkaa ja se on kuin huume, sanoo asiantuntija – Näin saat itsesi tai läheisesi luopumaan turhista tavaroista

  Tilaajille
 9. 9

  Yksi tiedostamaton viestimme muuttaa keskustelu­kumppanin vähäpuheiseksi ja kertoo, olemmeko oikeita ihmisiä

 10. 10

  #metoo on laittanut monen kunniallisenkin miehen miettimään käytöstään – mutta näillä tavoilla se on mullistanut meidän naisten elämän

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

  Tilaajille
 2. 2

  Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

  Tilaajille
 3. 3

  Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

 4. 4

  Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

 5. 5

  Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

 6. 6

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 7. 7

  Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

 8. 8

  Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

 9. 9

  Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

 10. 10

  Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

 11. Näytä lisää