”Sipilä sanoi, että häntä iljettää, että tästä asiasta on noussut tällainen poru”, väitti Emma Kari, ja kohta Twitterissä oli täysi sanasota käynnissä – Tästä on kyse

Poliittinen keskustelu roihahti liekkeihin Twitterissä sunnuntaina.

”Eilen pääministeri Sipilä sanoi, että häntä iljettää. Häntä iljettää se, että tästä asiasta on noussut tällainen poru. Iljettää!”

Tästä vihreiden kansanedustajan Emma Karin sitaatista on lähtenyt liikkeelle kuluneen viikonlopun kuumin poliittinen keskustelu Suomi-Twitterissä. Sunnuntain aikana se äityi villiksi sanasodaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sellaiseksi, jossa käytettiin tällaisia lauseita:

”Olet Timo nyt todella ilkeä.”

”Valehtelija. Elät valheella.”

”Koko tämän päivän keskustelu on sellaista semanttista tuubaa.”

”Tämä on uskomatonta populismia.”

”Kivaa trollailua Kauppakamarin edustajillekin!”

Keskusteluun osallistuivat muun muassa vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö, Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi, Ylen toimittaja Marja Sannikka ja keskustan entinen kansanedustaja Mikko Kärnä.

Mistä siis on kyse?

Twitter-myräkän alkupiste on Naisasialiitto Unionin viime perjantaina järjestämässä Vaaravyöhyke-mielenosoituksessa. Eduskuntatalon edessä järjestetty mielenosoitus oli vastareaktio siihen, että eduskunta äänesti syyskuussa kumoon ulkoministeri Timo Soinille esitetyn epäluottamuslauseen. Epäluottamuslause koski Soinin kantaa aborttiin ja toimintaa siihen liittyen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Suomen virallisen ulkopolitiikan mukaan Suomi toimii aktiivisesti naisten ja tyttöjen oikeuksien sekä sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseksi kaikessa ulko- ja turvallisuuspolitiikassaan. Vaadimme tämän linjauksen noudattamista kansanedustajien ja ministerien kaikessa toiminnassa”, mielenosoituksen kuvauksessa kerrotaan.

Paikalla oli puhumassa muun muassa vihreiden kansanedustaja Emma Kari. Vihreät julkaisi perjantaina Facebook-sivullaan minuutin mittaisen videon Karin puheesta.
Video alkaa nimenomaan Karin kommentilla Sipilän puheista. Siis tällä lauseella, joka nousi myöhemmin viikonloppuna Twitter-kohun keskiöön:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Eilen pääministeri Sipilä sanoi, että häntä iljettää. Häntä iljettää se, että tästä asiasta on noussut tällainen poru. Iljettää!”

Videolla kuulee, kuinka Karin puhetta kuuntelemassa oleva ihmisjoukko huutaa raivoisasti, suorastaan mylvii, Karin sanojen jälkeen.

Ennen kuin päästään Karin kommentista seuranneeseen Twitter-mylvintään, on vastattava toiseen kysymykseen, joka jää auki videon katsomalla.

Mistä asiasta noussut poru iljettää Sipilää – Karin mukaan?

Koska Kari puhuu Sipilän ”eilisestä sanomisesta”, on kommentti selvä viittaus Sipilän esiintymiseen viime torstaina nähdyssä A-studiossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskustelu alkoi Soini-äänestyksen käsittelyllä ja ajautui nopeasti puheeseen siitä, miten hallituspuolueet kokoomus ja keskusta ajautuivat äänestyksen jälkeen keskenään erimielisyyksiin.

Toimittaja Jan Andersson keskeytti Sipilän ja kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon keskinäisen keskustelun ohjaamalla puheenvuoron Maria Ohisalolle, joka sijaistaa Touko Aaltoa vihreiden puheenjohtajana tämän sairasloman ajan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Maria Ohisalo, onko tämä vain politiikan teatteria? Tämmöinen retoriikka, kansalaiset kuitenkin äimistelevät ja hämmästelevät”, Anderson kysyi.

Poliittisesta teatterista puhumisen sijaan Ohisalo siirsi keskustelun hallituksen politiikkaan.

”Kansalaiset saattavat nähdä sen, miltä se viimeinen kolme ja puoli vuotta on näyttänyt. Miltä se on tuntunut siellä arjessa. Siinä on ollut aika vahva sellainen miesten oikeuksien painotus monessa kohtaa. Tämä ei ole ainut asia: esimerkkinä varhaiskasvatukseen tehdyt leikkaukset tai julkisen sektorin kiky. Heikennykset, lomarahaleikkaukset on osunut aika pienipalkkaisiin naisvaltaisiin aloihin”, Ohisalo sanoi.

Tässä vaiheessa Andersson puuttui Ohisalon puheeseen ja esitti tälle jatkokysymyksen.

”Väitätkö sinä, että tässä on pitkin matkaa poljettu naisten oikeuksia ja tämä Soini-äänestys oli nyt tavallaan se viimeinen niitti”, Anderson kysyi.

”Tämä hallituksen yhteinen, että seisomme näiden arvojen takana tietyllä tavalla itselleni vahvisti sitä, että tämä on se yleisempi linja”, Ohisalo vastasi.

Sitten Andersson siirsi puheenvuoron Sipilälle toteamalla samalla, että Ohisalon kommentit ovat ”kovia väitteitä”.

”Nämä on kovia väitteitä. Tämän toivoisin, että tässä poliittisessa keskustelukulttuurissa muuttuu, että me syötämme arvot toisille arvot suuhun ja päähän ja sydämeen. Eli missään tapauksessa minkään päätöksen taustalla ei ikinä ole ollut naisten oikeuksien polkeminen, ei takuulla ole nyt ollut eikä ole tästä eteenpäinkään. Tämä on se, joka tekee politiikasta vähän iljettävää”, Sipilä vastasi.

Mikä siis oli Sipilän mukaan iljettävää?

”Tämä” viittaa Sipilän kommentissa varsin suoraan poliittiseen keskustelukulttuuriin. Siihen, että Sipilän mukaan nykyisessä poliittisessa keskustelussa toisten väitetään ajatellen niin, miten he eivät itse koe ajatelleensa.

Sipilän mukaan on siis iljettävää, että poliittinen keskustelukulttuuri on tiivistynyt toisten sanomisten vääristelyihin.

Perjantaina järjestetyssä mielenosoituksessa Kari väitti Sipilän sanoneen, että ”häntä iljettää, että tästä asiasta on noussut tällainen poru”.

Karin puheessa oli selvästi kyse naisten oikeuksista ja erityisesti aborttioikeudesta.

Karin mukaan Sipilä oli siis torstaina sanonut naisten oikeuksista (tai aborttioikeudesta) nousseen porun olevan iljettävää.

Näin Sipilä ei kuitenkaan torstain A-studiossa sanonut.

Ennen Sipilän kommenttia vihreiden Ohisalo toki puhui A-studiossa nimenomaan naisten oikeuksista ja niiden heikentämisestä kuluneen hallituskauden aikana.

Keskustelu kääntyi jo toiseen suuntaan siinä vaiheessa, kun toimittaja Jan Andersson siirsi puheenvuoron Sipilälle todeten Ohisalon kommentin sisältäneen ”kovia väitteitä”. Sipilä puolestaan alkoi kommentoida ensin näitä ”kovia väitteitä”, niihin liittyvää keskustelukulttuuria ja siirtyi sitten puhumaan naisten asemasta.

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Sipilä on viime aikoina puhunut ”iljettävyydestä”.

”Meitä yritettiin vetää arvonurkkaan, johon emme kuulu. Tämä on se osa politiikkaa mitä en tule koskaan ymmärtämään. Se on iljettävää, läpinäkyvää mielikuvien muokkaamista”, Sipilä sanoi keskustan politiikka- ja politiikkapäivillä syyskuussa.

Tuolloinkin Sipilä puhui nimenomaan poliittisesta keskustelukulttuurista ja sen iljettävyydestä. Ei naisten oikeuksista syntyneestä porusta.

Miten tästä kaikesta sitten syntyi viikonlopun hämmentävin Twitter-myrsky?

Kuohunnan pani alulle lauantaina keskustan entinen kansanedustaja Mikko Kärnä.

Lauantai-iltapäivänä hän jakoi Twitterissä videon, johon oli yhdistetty Karin kommentti perjantain mielenosoituksesta ja Sipilän vastaus torstain A-studiosta.
Ei kestänyt kauaa, kun hässäkkä oli valmis.

Ensin Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala ilmoitti yhtyvänsä Kärnään.
Vähitellen heräsivät kymmenet Twitter-kommentoijat, joista monet syyttivät vihreitä törkeästä valehtelusta ja vaativat muun muassa Karilta, Aallolta, Ohisalolta, vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Krista Mikkoselta tai eduskuntaryhmän varapuheenjohtajalta Olli-Poika Parviaiselta kommentteja.

Suurin osa vihreiden avainhenkilöistä pysyi kuitenkin hiljaa. Kari itse on pysytellyt kokonaan erossa Twitter-väittelystä, mutta kommentoi kuohuntaa sunnuntaina kirjoittamassaan Facebook-päivityksessä.

”Pääministeri on sanonut pitävänsä iljettävänä sitä, että moni on tulkinnut hänen ja keskustan toiminnan Soini-äänestyksessä kertovan heidän arvoistaan. Minun ja todella monen muun on todella vaikea käsittää, miten tässä ei olisi ollut kyse arvoista ja arvoihin perustuvasta äänestyksestä. Jos keskustan arvoihin kuuluu naisten oikeuksien puolustaminen, tämän olisi suonut tarkoittavan myös sitä, että he edellyttävät Suomea edustavan ulkoministerin puolustavan naisten oikeuksia”, Kari kirjoittaa.

”Tämä poru johtuu siitä, että meidän mielestämme kyse on arvoista. Ei ole iljettävää sanoa, että naisten oikeuksien puolustamisessa on kyse arvoista. Keskustaa näyttää loukkaavan paljon enemmän heidän saamansa kritiikin sanamuodot kuin se, että heidän johtamassaan hallituksessa ulkoministeri hyökkää naisten oikeuksia ja Suomen yhteistä linjaa vastaan. Keskustalle on tietenkin eduksi keskustella keskustelusta, ei itse asiasta eli naisten oikeuksista.”

Sipilä ei ole kommentoinut keskustelua ollenkaan julkisuudessa. Yritimme tavoitella Sipilän poliittista erityisavustajaa Riina Nevamäkeä kommenttia varten.

Viimeistään sunnuntaiaamuna tunteet alkoivat roihahtaa kunnolla liekkeihin, kun Espoon vihreiden varapuheenjohtaja Timo Kilpiäinen nousi puolustamaan Karia Twitterissä. Kilpiäisen ja Haapalan väittely tiivistyi lopulta valehtelusyytöksiin.
Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Olli-Poika Parviainen kiitti sunnuntai-iltapäivänä palautteesta ja kertoi, että ”se voitaneen todeta vastaanotetuksi”.
Olisi ollut mahdollista, että keskustelu olisi vaimentunut tähän.

Toisin kävi. Vihreiden entinen puheenjohtaja, nykyinen kansanedustaja Ville Niinistö nousi sunnuntai-iltapäivänä puolustamaan Karin kommenttia ja syyttämään muita keskustelijoita väärinymmärtämisestä.
Niinistö twiittasi välissä, että aiheessa oli syntynyt ”muotoilun epätarkkuus”, jota alettiin kutsua Twitter-kommenteissa uudeksi ilmaisuksi valehtelulle. Niinistö poisti kuitenkin myöhemmin kommenttinsa muotoilun epätarkkuudesta.
Ennen kaikkea Niinistön mukaan koko Karin kommentista syntynyt keskustelu oli täysin epäoleellista väittelyä ja kuvasti hyvin sitä, mikä suomalaisessa poliittisessa keskustelussa on vikana.

Tavallaan Niinistö oli siis varsin samaa mieltä Sipilän alkuperäisen kommentin kanssa.

Niinistön arvostelijat puolestaan syyttivät tätä siitä, ettei Niinistö pystynyt pyytämään anteeksi Sipilän siteeraamista väärin, vaan yritti väkisin kääntää keskustelun pois Karin virheellisestä lausunnosta yleisemmälle tasolle.

Niinistön mukaan oli ongelmallista, että Twitter-keskustelussa keskityttiin väittelemään ”semanttisesta tuubasta” sen sijaan, että puhuttaisiin hallituksen päätösten vaikutuksista naisten asemaan: siis aiheeseen, josta Maria Ohisalo puhui alun perin A-Studiossa.
Lopulta koko väittelystä oli vaikea saada enää ollenkaan kiinni.
Mitä väliä tällä kaikella lopulta on?

HS:n politiikan ja talouden toimittaja Marko Junkkari arvioi kommentissaan, että Karin kommentilla voi olla vaikutusta myös vihreiden kulisseissa käytävään puheenjohtajasupinaan.

”Ohisalon asemaa vahvisti myös se, että hänen pahin uhkaajansa vt. puheenjohtajaksi, vihreiden kansanedustaja Emma Kari, onnistui täydellisesti kompastumaan omiin jalkoihinsa kommentoidessaan torstain A-studiota”, Junkkari kirjoittaa.

Lähinnä viikonlopun Twitter-näytelmä jäänee lähinnä malliesimerkiksi aiheesta, josta alun perin torstaina Sipilä puhui: poliittisesta keskustelukulttuurista.

Siitä, miten yksi pieni kommentti oikein ajoitettuna ja tarkasti somekansalle esitettynä voi käynnistää hämmentävän väittelyn, jossa useat asiantuntijat sortuvat hyvin värittyneisiin kommentteihin samalla, kun itse syyttävät poliittista keskustelua rajusti värittyneeksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaalinen media
 • Politiikka
 • Vihreät
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  ”Olen tehnyt joko upean löydön tai kamalan virheen”, twiittasi amerikkalaismies – ja tuli luoneeksi viikon viraaleimman videon, joka on täydellinen musiikkituotos

 2. 2

  BBC:n toimittaja perehtyi suomalaiseen small talkin puutteeseen perusteellisesti – apuna meemi, Kimi Räikkönen, peruslatteudet ja haastatteluja

 3. 3

  Vankilaöitä, katutappeluita, huumekauppaa ja tiukkaa vääntöä rahasta – Tällaisen kuvan uutuuskirja maalaa suomiräpin jättiläisen hurjimmista vaiheista

 4. 4

  Ajattelet sosiaalista mediaa väärin, sanoo Piilaakson pioneeri – rahaa ei tehdä mainostamisella vaan käytöksemme kokonaisvaltaisella muokkaamisella

 5. 5

  Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

 6. 6

  Lounaskansan suosikki Hoku paloi Punavuoressa, kävi mutkan Kampissa ja avaa nyt jälleen eteläisessä Helsingissä – kokeilimme, onko taso pysynyt

 7. 7

  Kolme tutkijaa kirjoitti uskomattomia hölynpöly­artikkeleita feministisiin julkaisuihin ja sai osan niistä läpi – kysyimme suomalaistutkijoilta, mitä se kertoo feministisen tutkimuksen tasosta

 8. 8

  Olympiamitalisti Adam Rippon on rakastettu homoikoni, joka on suututtanut Donald Trumpin pojan – Nyt hän kertoo, miten tutustui suomalaiseen miesystäväänsä vahingossa

 9. 9

  Brittitoimittaja pilkkasi Daniel Craigin miehisyyttä, koska tämä kuvattiin kantamassa lastaan – näin yksi twiitti aloitti loputtomalta tuntuvan somesotkun

 10. 10

  Seksuaalisen häirinnän uhrin elämä jää pahimmillaan elämättä – Twitterissä miehiä heräteltiin esimerkillä, johon voivat samastua kaikki

 1. 1

  BBC:n toimittaja perehtyi suomalaiseen small talkin puutteeseen perusteellisesti – apuna meemi, Kimi Räikkönen, peruslatteudet ja haastatteluja

 2. 2

  Vankilaöitä, katutappeluita, huumekauppaa ja tiukkaa vääntöä rahasta – Tällaisen kuvan uutuuskirja maalaa suomiräpin jättiläisen hurjimmista vaiheista

 3. 3

  Brittitoimittaja pilkkasi Daniel Craigin miehisyyttä, koska tämä kuvattiin kantamassa lastaan – näin yksi twiitti aloitti loputtomalta tuntuvan somesotkun

 4. 4

  ”Olen tehnyt joko upean löydön tai kamalan virheen”, twiittasi amerikkalaismies – ja tuli luoneeksi viikon viraaleimman videon, joka on täydellinen musiikkituotos

 5. 5

  Ajattelet sosiaalista mediaa väärin, sanoo Piilaakson pioneeri – rahaa ei tehdä mainostamisella vaan käytöksemme kokonaisvaltaisella muokkaamisella

 6. 6

  Olympiamitalisti Adam Rippon on rakastettu homoikoni, joka on suututtanut Donald Trumpin pojan – Nyt hän kertoo, miten tutustui suomalaiseen miesystäväänsä vahingossa

 7. 7

  Donald Trump haukkui Stormy Danielsia Twitterissä hevosnaamaksi – ja ihmiset vetosivat heti presidentin vaimoon, jolla saattaisi olla ratkaisu

 8. 8

  Kolme tutkijaa kirjoitti uskomattomia hölynpöly­artikkeleita feministisiin julkaisuihin ja sai osan niistä läpi – kysyimme suomalaistutkijoilta, mitä se kertoo feministisen tutkimuksen tasosta

 9. 9

  Seksuaalisen häirinnän uhrin elämä jää pahimmillaan elämättä – Twitterissä miehiä heräteltiin esimerkillä, johon voivat samastua kaikki

 10. 10

  Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

 2. 2

  Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

 3. 3

  Ajattelet sosiaalista mediaa väärin, sanoo Piilaakson pioneeri – rahaa ei tehdä mainostamisella vaan käytöksemme kokonaisvaltaisella muokkaamisella

 4. 4

  Olympiamitalisti Adam Rippon on rakastettu homoikoni, joka on suututtanut Donald Trumpin pojan – Nyt hän kertoo, miten tutustui suomalaiseen miesystäväänsä vahingossa

 5. 5

  Brittitoimittaja pilkkasi Daniel Craigin miehisyyttä, koska tämä kuvattiin kantamassa lastaan – näin yksi twiitti aloitti loputtomalta tuntuvan somesotkun

 6. 6

  BBC:n toimittaja perehtyi suomalaiseen small talkin puutteeseen perusteellisesti – apuna meemi, Kimi Räikkönen, peruslatteudet ja haastatteluja

 7. 7

  Nämä naisräppärit ovat kyllästyneet siihen että naisten seksuaalisuus on joko "miesten kiihottumista tai lastentekoa varten" – ja lupaavat syödä vihakommentit aamupalaksi

 8. 8

  Vankilaöitä, katutappeluita, huumekauppaa ja tiukkaa vääntöä rahasta – Tällaisen kuvan uutuuskirja maalaa suomiräpin jättiläisen hurjimmista vaiheista

 9. 9

  Pikatestissä kauppakeskus Redin ravintolatarjonta – buffetit jyräävät, ja ruoka muistuttaa huoltoasemien salaattipöytää

 10. 10

  Verottajan some oli jo keskiviikkona parasta ikinä, mutta nyt menee vielä paremmaksi: Verosihteeri kuiskuttelee verotuspäätöksistä ”aivo-orgasmivideoita” jäljitellen

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Saudi-Arabia pilkkaa meitä, eikä se enää ole yksin

 2. 2

  Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

 3. 3

  MV-lehden Janitskinin tuominnut oikeus laittoi rajat verkon vihan­lietsonnalle – Mutta miksi suomalaiset saatiin niin helposti kääntymään toisiaan vastaan?

 4. 4

  Harvardin yliopisto joutui oikeuteen etnisistä kiintiöistä – Aasialaistaustaiset opiskelijat sanovat yliopiston syrjivän heitä, koska he ovat liian hyviä

 5. 5

  Kun Henry Nyman oli nuori, poliisi kantoi romani­nuoret niskasta pitäen ulos pakkaseen – nyt poika Rony Nyman työskentelee vartijana, mutta ennakko­luulot eivät ole juurikaan muuttuneet

  Tilaajille
 6. 6

  ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

  Tilaajille
 7. 7

  Parjattu kahvi estääkin monia sairauksia – Tämä laaja tiede­artikkeli kertoo, kuinka syntinen myrkky muuttui terveys­juomaksi

  Tilaajille
 8. 8

  Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

 9. 9

  ”Olen tehnyt joko upean löydön tai kamalan virheen”, twiittasi amerikkalaismies – ja tuli luoneeksi viikon viraaleimman videon, joka on täydellinen musiikkituotos

 10. 10

  Maailman­mestareiden karua arkea Helsingissä: Eväät säilössä jään päällä ja harjoitus­paikka vaihtuu kuusi kertaa viikossa – ”Kertoo tahdon­voimasta, että luistelijat tulevat ja vielä maksavat siitä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

 2. 2

  ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

  Tilaajille
 3. 3

  Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

 4. 4

  ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

  Tilaajille
 5. 5

  ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

 6. 6

  Äitiyspakkaus taas otsikoissa ulkomailla: Suomalaiskeksintö voi olla vauvalle vaarallinen, varoittaa professori brittivanhempia

 7. 7

  Kun vanhempi ei halua rokottaa lastaan, taustalla on toinen kahdesta harhasta – Ne tuntee Jonas Sivelä, joka kumoaa työkseen salaliittoteorioita

  Tilaajille
 8. 8

  Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

 9. 9

  Metsätalousinsinööri Veikko Salo teki halkopinoista talon – asua siinä ei voi, mutta taideteoksesta tuli nettihitti

 10. 10

  Kritiikki kiinalaisten verkko­kauppojen mitättömiä posti­maksuja kohtaan kasvaa – USA aikoo irtaantua 144-vuotisesta sopimuksesta, johon verkko­kaupan halpuus perustuu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

  Tilaajille
 2. 2

  Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

 3. 3

  Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

  Tilaajille
 4. 4

  ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

  Tilaajille
 5. 5

  Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

 6. 6

  Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

 7. 7

  Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

 8. 8

  Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

 9. 9

  Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

  Tilaajille
 10. 10

  Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. MV-lehden Janitskinin tuominnut oikeus laittoi rajat verkon vihan­lietsonnalle – Mutta miksi suomalaiset saatiin niin helposti kääntymään toisiaan vastaan?
 3. Liisa Jaakonsaari harmittelee kirjassaan valo­voimaisten demari­miesten harva­lukuisuutta
 4. Kun Henry Nyman oli nuori, poliisi kantoi romani­nuoret niskasta pitäen ulos pakkaseen – nyt poika Rony Nyman työskentelee vartijana, mutta ennakko­luulot eivät ole juurikaan muuttuneet Tilaajille
 5. Parjattu kahvi estääkin monia sairauksia – Tämä laaja tiede­artikkeli kertoo, kuinka syntinen myrkky muuttui terveys­juomaksi Tilaajille
 6. Harvardin yliopisto joutui oikeuteen etnisistä kiintiöistä – Aasialaistaustaiset opiskelijat sanovat yliopiston syrjivän heitä, koska he ovat liian hyviä
 7. Maailman­mestareiden karua arkea Helsingissä: Eväät säilössä jään päällä ja harjoitus­paikka vaihtuu kuusi kertaa viikossa – ”Kertoo tahdon­voimasta, että luistelijat tulevat ja vielä maksavat siitä”
 8. Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa Tilaajille
 9. Mitä ensiaputaitoja lastenkin olisi hyvä osata? – Opettele tärkeimmät taidot uutislähetyksestä
 10. Venäläisten rahanpesuun puuttuminen on vaikeaa
 11. Saudi-Arabia pilkkaa meitä, eikä se enää ole yksin
 12. Näytä lisää