Testasimme, mistä löytyvät Helsingin parhaat ravintoloiden leikkitilat – Tässä kuusi vaihtoehtoa ketjupaikkojen perinteisille nurkkauksille

Helsingissä on lukuisia ravintoloita ja kahviloita, joista löytyy viihtyisä leikkinurkkaus. Esittelemme kuusi kivaa paikkaa lasten kanssa ruokaileville.

Kolmelta iltapäivällä enemmistö aikuisista on saapunut etelähaagalaiseen kahvilaan, Café Torpetiin, pienen seuralaisen kanssa.

Torpet on suosittu paikka nimenomaan lapsiperheiden keskuudessa, ja syy on selvä. Juuri tästä kahvilasta saattaa löytyä koko kaupungin hienoin leikkinurkkaus.

Puhe nurkkauksesta ei tosin tee minkäänlaista oikeutta leikkikompleksille, joka on oikeastaan kokonainen kaksikerroksinen talo tukevilla portailla ja lystikkäällä ikkunaruudukolla. Kivijalan ”kellarikomeroihin” voi piilottaa pehmoleluja tai maailmantuskan iskiessä itsensä.


Talon ylempi kerros muodostaa jännittävän pesämäisen huoneen. Kahvilavastaava Anu Kuokkasen tietojen mukaan se on herättänyt kiinnostusta myös aikuisissa. Jykevä rakennelma kestää myös täysikasvuisen ihmisen painon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Joku isä onkin joskus nukahtanut tuonne ylös”, Kuokkanen kertoo ja naurahtaa.

Vanhemmuuden vähäpätöisiä mutta toistuvia pulmia on kysymys siitä, minne suunnata ruokailemaan tai kahvittelemaan perheen pienimmän seurassa silloin, kun sellaiseen on mahdollisuus.

Hampurilaispaikat houkuttelevat edullisilla ruuilla, Rosson kaltaiset erityisesti perheille suunnatut ketjuravintolat hyvin varustelluilla leikkinurkkauksilla. Parhaassa tapauksessa hyvä leikkipaikka suo aikuiselle mahdollisuuden nauttia ateriansa viimeiseen suupalaan asti.

Niinpä vanhemmiksi tultuaan myös hipsteribistrojen kanta-asiakkaat päätyvät kerta toisensa jälkeen tuttuun, entisistä raastepöydistään muistettavaan ketjupaikkaan – vain, koska sen perimmäisessä nurkassa saa telmiä, pelata ja lukea tällaiselle toiminnalle erikseen varatulla alueella.

Vaihtelunhaluisten kannalta myönteinen uutinen on, että viihtyisiä leikkinurkkauksia löytyy lukuisista pääkaupunkiseutulaisista ravintoloista ja kahviloista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Café Torpetissa kahvilasalia hallitseva leikkitalo on niin vaikuttava ilmestys, että kolmevuotiaan testihenkilön pillimehu unohtuu pöydälle koskemattomana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Leikkimahdollisuuksiin kuuluu talorakennelman lisäksi esimerkiksi punainen potkuauto miedon melutason tööttiominaisuudella, pehmoleluja, kirjoja sekä erilaisia muovitavaroita.

Testaajaksi lähtenyt 3-vuotias Frida on näkemästään ja kokemastaan silmin nähden hyvillään.

Millainen tämä leikkipaikka sinusta Frida on?

”Se on hieno. Se on vähäsen kivempi.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

(Pieni miettimistauko.)

”Se on musta valoisa. Se on kiva.”

Aikuista ilahduttavat verrattain edulliset hinnat. 8,50 euron hintainen keittolounas sisältää päivittäin vaihtuvan keiton lisäksi leivän sekä kahvin tai teen. Alle seitsenvuotiaat saavat lounaan puoleen hintaan, alle kaksivuotiaat ilmaiseksi.

Tulikuuman kahvin lisäksi sielua lämmittää tieto, että toiminnan tuotot ohjataan hyväntekeväisyyteen diakoniatyön kautta.

Leikkinurkkauksissa mielikuvitus pääsee valloilleen. Kekseliäisyydestä on apua myös niitä metsästäessä.

Arabianrannan ”business parkissa” eli korkean toimitalon alakerrassa on tuiki tavallista henkilöstöravintolaa erehdyttävästi muistuttava ravintola Nordic Light Arabian Portaali, jota pyörittää kiinteistö- ja toimitilapalveluyritys ISS.


Ilmeisimmät todisteet eivät viittaa leikkipaikan olemassaoloon – mutta kyllä vain!

Isojen ikkunoiden alla lapsia odottaa siistiksi puunattu nurkkaus värikkäällä teltalla, minikeittiöllä ja muhkeilla tyynyillä, joille voi asettua mukavasti vaikkapa lukemaan kirjaa.

Mitä ilmeisimmin teltan innoittamana testihenkilöt Frida, Alvar, 2, Taimi, 3, ja Tove, 1, panevat pystyyn sirkusesityksen. Vaikutuksen tekee myös leikkikeittiö. Kun hellan painaa päälle napista, levyt alkavat hehkua punaisina.

Täällä pienet vieraat otetaan huomioon myös hinnoittelussa: lapsen lounaasta pulitetaan iän mukaan euro per vuosi viiteen ikävuoteen saakka, 5–10-vuotiaat lounastavat vitosella.

Etelä-Haagan Café Torpet on viikonloppuisin auki vain joka toisena lauantaina. Nordic Light taas ei palvele lainkaan viikonloppuisin.

Sen sijaan ydinkeskustan kattojen yltä löytyy paikka, joka on auki aamupäivästä iltamyöhään kuutena päivänä viikossa – ja jossa lapsetkin sattuneesta syystä viihtyvät.

Sokoksen tavaratalon ylimmän kerroksen Ravintola Loisteesta avautuu upea näkymä. Nuoriin testihenkilöihin tekee suurimman vaikutuksen ravintolasalin keskivaiheilla sijaitseva leikkipaikka, kokonainen tilava huone.


Mieleen tulevat ruotsin­laivojen välkkyvät peli­luolat. Eri puolilla mini­yksiön kokoista tilaa nököttää sulassa sovussa Playstation 4 -peliasemia, iloisenvärisestä muovista valmistettuja leikkitaloja ja suomalaista designia Eero Aarnion kirkkaanvihreiden Puppy-koirien muodossa.

Monia leikkikaluja on kaksin kappalein. Se on hyvä idea kaksistaan leikkimään saapuneiden Fridan ja Alvarin mielestä.

Aikuista ilahduttaa lasten kunnianhimoinen à la carte -lista, jolla on lohen ja lihapullien lisäksi tarjolla esimerkiksi punajuuricarpaccio viikunakastikkeella. Me kuitenkin tilaamme pelkät kahvit.

Kupillisen hinta (3,60 e) on suolainen, mutta rauhallisesta kahvitteluhetkestä maksaa ihan mielellään. Lapset viihtyvät ylitsepursuavien mahdollisuuksien parissa niin hyvin, ettei heistä kuulu salin puolelle kiljahdustakaan.

Kiista puhkeaa vasta lähdön hetkellä muttei lasten kesken vaan lasten ja aikuisten välille. Täällä on niin kivaa, ettei kumpikaan tahtoisi poistua paikalta.

Café Torpet (Kauppalantie 48, www.torpet.fi). Avoinna ma–pe klo 9–17 sekä joka toinen lauantai klo 9.30–13, su suljettu. Lounas arkisin klo 11–14. Nordic Light ArabianPortaali (Arabiankatu 12, www.arabianrannanportaali.fi). Avoinna ma–pe klo 8–16. La ja su suljettu. Lounas arkisin klo 11–13.30. Ravintola Loiste(Kaivokatu 3, www.raflaamo.fi/fi/helsinki/ravintola-loiste). Avoinna ma klo 11.30–22,ti–pe klo 11.30–24.La klo 13–24, su suljettu. Lounas arkisin klo 11.30–14.

Muista myös nämä!

Leikkejä Tikkurilassa

Uudenkarheassa ravintolassa modernia ilmettä sopii odottaa myös lasten leikkipaikalta. Tikkurilan Blablablassa odotukset käyvät toteen: kivasti sisustetun paikan lastennurkkaus on somistettu niin sanottuun skandityyliin mustalla, valkoisella ja puulla. Naperot voivat viihdyttää itseään myös piirustusvälineillä ja puisilla palapeleillä.

Leikkitilan sijoittelua on selvästi harkittu: nurkkaus löytyy vessoille johtavan reitin varrelta hieman syrjempää mutta kuitenkin näköyhteyden päässä kaikista pöydistä.

Lastenlistaa täällä ei ole, mutta aikuisten annoksia valmistetaan pienempinä vähintään puoleen hintaan. Kaikkein pienimmille voi pyytää sormiruoka-annoksen.

Blablabla Eatery (Tikkuraitti 13, Vantaa, www.blablabla.fi). Avoinna ma–to klo 10–20sekä pe ja la klo 10–22.Lounas arkisin klo 10.30–14. Meilahden klassikko

Meilahden White Lady on tunnettu koko perheen ravintolana, jossa lapset otetaan mukavasti huomioon.

Noin kuusi neliömetriä käsittävässä leikkinurkkauksessa on, täälläkin, leikkikeittiö tiskialtaineen, uuneineen ja astioineen. Kosketusnäyttölaitteilla voi pelata pelejä. Leikkisyvennykseen on näköyhteys melkein jokaisesta salin pöydästä.Leikkipaikka on myös aidatulla pihalla.

Alle 13-vuotiaita varten on lasten lista, jonka annoksista on nerokkaasti tarjolla kahta eri kokoa ruokahalun mukaan. À la carte -listalta saa myös annoksia puoleen hintaan.

White Lady (Mannerheimintie 93, www.whitelady.fi). Avoinna ma klo 11–21, ti–pe klo 11–22,la klo 13–22, su klo 13–21.Lounas arkisin klo 11–14. Puutalon tulokas

Oulunkyläntien kauniissa sinisessä puutalossa aukesi viime vuoden lopulla sympaattinen Café Amore. Arkisin on tarjolla keittolounas ja lisäksi joka päivä aamusta iltaan huokeasti hinnoiteltu munakas (salaatin kanssa 7 e).

Koristeellisesti sisustetun kahvilan sisääntulopäädyssä on matalilla huonekaluilla ja priimakuntoisella leikkikeittiöllä varustettu nurkkaus. Aikuinen voi istuutua aivan leikkinurkkauksen kyljessä sijaitsevaan pöytään, jolloin ulko-oven välittömästä läheisyydestä ei koidu harmia. Leikkikeittiön yläpuolelle sijoitettu mietelausetaulu muistuttaa teemaan sopivasti, että Love is patient, love is kind.

Café Amore (Oulunkyläntie 7, www.facebook.com/pg/Cafe-Amore). Avoinna ma–pe klo 8–18, la ja su klo 10–18.Keittolounas arkisinalkaen klo 11.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat
 • Lapset
 • Nyt
 • Raisa Mattila
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  Tilaajille
 2. 2

  Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

 3. 3

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 4. 4

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 5. 5

  Nyt.fi:n podcastissa ruoditaan perussuomalaisia ja mediaa, Harry Potter -paheksuntaa sekä Aamulehden Huora-kirjoitusta

 6. 6

  Nämä prinssi Harrysta ja Meghan Marklesta tehdyt ”elävät vahahahmot” vetävät sanattomaksi – ja saattavat olla upeinta taidetta koskaan

 7. 7

  Seksuaalisen häirinnän uhrin elämä jää pahimmillaan elämättä – Twitterissä miehiä heräteltiin esimerkillä, johon voivat samastua kaikki

 8. 8

  Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

 9. 9

  Pihlajamäen ostarilla on loistava neljän tähden aasialainen ravintola, josta saa edullista ruokaa

 10. 10

  Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 2. 2

  Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  Tilaajille
 3. 3

  Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

 4. 4

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 5. 5

  Nämä prinssi Harrysta ja Meghan Marklesta tehdyt ”elävät vahahahmot” vetävät sanattomaksi – ja saattavat olla upeinta taidetta koskaan

 6. 6

  Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

 7. 7

  Seksuaalisen häirinnän uhrin elämä jää pahimmillaan elämättä – Twitterissä miehiä heräteltiin esimerkillä, johon voivat samastua kaikki

 8. 8

  Annantaloon perustettiin joukkorahoituksella lasten oma kahvila, jossa on aina tarjolla makaronilaatikkoa

 9. 9

  Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

 10. 10

  Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 2. 2

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 3. 3

  Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

 4. 4

  Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

 5. 5

  Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

 6. 6

  Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

 7. 7

  Kalevauva kokosi suomalaisten twiiteistä laulun ja onnistui tiivistämään täydellisesti, mistä Linnan juhlissa on oikeasti kyse – lue hulvaton kappale sanasta sanaan

 8. 8

  Julia Robertsista kertovan lehtijutun otsikko epäonnistui katastrofaalisesti – internet rakastaa myös pikkuruista oikaisua

 9. 9

  Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  Tilaajille
 10. 10

  Samsung mainosti puhelimensa kameraa naisen järjestelmä­kamera­selfiellä, internet riemastui – Nyt hän kertoo, miten kaikki tapahtui

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

 2. 2

  Tutkimus: Pikaruoka lihottaakin usein ravintola-annoksia vähemmän

 3. 3

  ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

 4. 4

  Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

 5. 5

  Helsinkiläinen opettaja kosketteli oppilaitaan ja lähetteli kuvia sukupuolielimestään – Tuomittiin lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä 1,5 vuodeksi ehdolliseen vankeuteen

 6. 6

  Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  Tilaajille
 7. 7

  Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

 8. 8

  Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

 9. 9

  Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

 10. 10

  Goottirockin legenda sekosi Tukholmassa, haukkui yleisöä ja hyökkäsi henkilökunnan kimppuun

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 2. 2

  Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

 3. 3

  Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

 4. 4

  Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

 5. 5

  Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

 6. 6

  Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

 7. 7

  Elon Musk avautui haastattelussa – 120 tunnin työviikosta huolimatta Tesla oli kuoleman partaalla, kunnes he pystyttivät teltan

 8. 8

  Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

 9. 9

  Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

 10. 10

  Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

 2. 2

  Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

 3. 3

  Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

 4. 4

  Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

 5. 5

  Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

  Tilaajille
 6. 6

  Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

 7. 7

  Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

 8. 8

  Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

  Tilaajille
 9. 9

  Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

 10. 10

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 11. Näytä lisää