Viraalisivustoilla on vuosia kerrottu ”suomalaisesta kouluruuasta”, jossa on kuvituksena tuoreilla marjoilla koristeltu ”pannakkau” – selvitimme, mistä kuva oikeasti on

Suomalainen kouluruoka koostuu ”hernekeitosta”, pilkotuista porkkanoista ja punajuurista, sämpylästä ja tuoreilla marjoilla koristellusta ”pannukakusta”, joka näyttää letulta. Ettäs tiedätte.

”Tältä kouluruoka näyttää maailmalla.”

Tämä on lause, joka on toistunut viime vuosien aikana lukuisien uutisjuttujen otsikossa.

Näiden juttujen kuvituksena on käytetty samoja yhdenmukaisia malliannoksia, joissa esitellään yhteensä 10 eri maan stereotyyppinen kouluruoka-annos.

Tässä pari esimerkkiä:
Vasemmalla ylhäällä on ukrainalainen kouluruoka-annos, oikealla ylhäällä brasilialainen kouluruoka-annos, oikealla alhaalla ranskalainen kouluruoka-annos – ja vasemmalla alhaalla suomalainen.

Tässä suomalainen annos vielä omana kokonaisuutenaan.


Jonkinlaista kasviskeittoa, sämpylä, pilkottua porkkanaa ja punajuuria sekä tuoreilla marjoilla koristeltu lettu (tai ”pannakkau”, kuten sitä ulkomaisten juttujen teksteissä kutsutaan).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyllä, kuvasarjan mukaan suomalaiseen kouluruokaan kuuluu muun muassa tuoreilla marjoilla koristeltu lettu.

Palataan siihen kohta.

Esimerkkejä on nimittäin enemmänkin.

Tältä näyttää kreikkalainen annos:
Ensimmäisen kerran kuvat julkaistiin vuonna 2014. Sen jälkeen niitä on ihailtu muun muassa Daily Mailissa, Huffington Postissa, Business Insiderissä, Boredpandassa ja Telegraphissa. Kaikkien juttujen sisältö on päällisin puolin sama: ”Tältä kouluruoka näyttää eri puolilla maailmaa”.

Erityisen suosittua sisältöä kuvat ovat olleet netin viraalisivustoilla, jossa kerrotaan netissä leviävistä kiinnostavista aiheista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eikä kuvien suosio näytä lakkaavan edelleenkään. Viimeksi viime viikolla Boredpanda julkaisi vanhojen kuvien avulla käytännössä saman jutun, jonka oli julkaissut ensimmäisen kerran jo neljä vuotta aiemmin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuvissa (ja jutuissa) on vain yksi ongelma, jonka saa selville nopeasti katsomalla minkä tahansa aiheesta kirjoitetun jutun kommenttikenttää.

Kauniissa kuvissa maalailtu näkymä ”kouluruokiin ympäri maailmaa” vastaa todellisuutta lähinnä nimellisesti.

Esimerkiksi italialaiset kommentoijat ovat alleviivaamassa juttujen kommenttikentässä, että heidän kouluruokansa on koostunut varsin harvoin tyylitellystä kala-annoksesta, näyttävästä tomaattipastasta, patongista ja rypäleistä.

Ja jos et muista koskaan syöneesi koulussa tuoreilla mansikoilla ja mustikoilla koristeltua lettuannosta, muistissasi ei ole vikaa. Ne eivät ole perinteinen osa suomalaista kouluruokaa, vaikka useat ulkomaiset jutut muuta väittävät.

Osassa jutuistakin todetaan tämä. Esimerkiksi Huffington Post kertoo, että ”kuvat eivät ole tarkkoja esityksiä näiden maiden kouluruoka-annoksista, mutta ne muistuttavat todellisuutta”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuvissa on siis ennen kaikkea mielikuvista. Siitä, että jotain tämänkaltaista kyseisissä maissa syödään kouluruokaloissa. Se ei ole estänyt monia sivustoja väittämään suoraan, että tältä kouluruoka nimenomaan näissä maissa näyttää.

Mistä kuvat ovat siis peräisin?

Ne on ideoinut, ottanut ja julkaissut vuonna 2014 amerikkalainen Sweetgreen-yritys.

Sweetgreen on vuonna 2007 Kaliforniassa perustettu ravintolaketju, joka keskittyy salaatteihin ja terveelliseen ruokaan. Yhteensä sillä on ravintoloita 75 ympäri Yhdysvaltoja.

Miksi salaattiravintolaketju on kiinnostunut kuvaamaan ”todellisuutta muistuttavia” kouluruoka-annoksia eri maista?

Sweetgreenin alkuperäisen Tumblr-julkaisun perusteella näyttää siltä, että kuvasarjan päällimmäisin tarkoitus on kritisoida sitä, miten huonolaatuista kouluruokaa amerikkalaiset syövät.

Yhtiön julkaiseman kuvasarjan viimeisenä kuvana onkin mukaelma amerikkalaisesta kouluruoka-annoksesta: kananugetteja, perunamuussia, pakasteherneitä, sokeriliemessä lilluva hedelmäsalaatti ja keksi.


Ei vaikuta yhtä terveelliseltä kuin italialainen salaatti tai tuoreilla marjoilla koristeltu lettu.

Viestiä ei tarvitse erikseen alleviivata: salaattiravintolayhtiö on huolissaan siitä, että amerikkalaiset koululaiset syövät liikaa rasvaista pikaruokaa ja liian vähän terveellistä ruokaa.

Huoli on toki aiheellinen.

Se ei poista sitä, että salaattiketjun luomat annoskuvat maailmalta ovat kauniisti sanottuna liioiteltuja mukaelmia todellisuudesta.

On lievästi karmivaa ajatella, että tällaiset monen suomalaisenkin kansallista itsetuntoa nostattavat listasijoitukset netin viraalijutuissa voivatkin olla vain sivutuote salaattiketjun Yhdysvalloissa käymästä markkinointisodasta.

Huffington Postin jutussa Sweetgreen-yhtiön edustaja kertoo, että kuvien luomista varten he ovat tutustuneet eri maiden hallinnon antamiin ohjeistuksiin kouluruuista ja verranneet niitä koululaisten itsensä sosiaalisessa mediassa jakamiin kuviin kouluruoka-annoksistaan.

Luultavasti juuri tämän tiedonhankinnan perusteella Sweetgreen on saanut tietoonsa, että Suomessa koululaiset syövät hernekeittoa ja pannukakkua (mistä on kielimuurin ansiosta tullut pannakkau).

Tämä tieto on aivan paikkansa pitävä.

Sweetgreen väittää suomalaisesta annoksesta kertovassa tekstissä, että kulhossa oleva vihreä keitto on hernekeittoa. Todennäköisesti heillä ei ole kuitenkaan käsitystä siitä, mitä Suomessa hernekeitolla tarkoitetaan, koska kuvassa oleva vihreä liemi näyttää sisältävän lähinnä porkkanaa ja parsakaalia.

Samoin totta on se, että kouluruokaloissa tarjotaan usein salaatteina punajuurta tai porkkanaa. Aika harvoin ne ovat tosin nätteinä palasina, vaan ennemmin raasteena.

Nyt kuitenkin netissä on pyörinyt jo neljän vuoden ajan kuva klassisesta suomalaisesta kouluruoka-annoksesta, joka huipentuu aina marjoilla koristeltuun lettuun.

Mielikuvaa ei voi noin vain enää muuttaa.

Siksi olisi ollut kiinnostavaa tietää, miten Sweetgreenin prosessissa suomalaiseksi kouluruoka-annokseksi muovaantui juuri kuvassa esiintyvä kokonaisuus.

Jätin aiheesta kommenttipyynnön yhtiön nettisivuilla, jossa on erikseen osio lehdistön yhteydenotoille.

Vastaus tuli vajaassa vuorokaudessa.

Se oli lyhyt:

”Hei Juuso,

Kiitos, että ajattelit Sweetgreeniä! Ikävä kyllä emme kykene antamaan sinulle kommenttia tällä kertaa.

Kiitos vielä, että ajattelit meitä!”

Viestin on allekirjoittanut Lauren Cummings, joka työskentelee pr-toimisto Azionessa.

Vastaus on varsin epätyydyttävä.

Lähetän Cummingsille uuden viestin. Kerron tarkemmin, mistä asiasta olisin halunnut kysyä lisää. Onko todella niin, että Sweetgreenillä ei ole ketään edustajaa, joka voisi kommentoida neljä vuotta sitten julkaistua kampanjaa?

Ilmeisesti näin on. Cummings ei vastaa enää ollenkaan.

Ei edes uutta kiitosta Sweetgreenin ajattelusta.

On siis käännyttävä kotimaisen asiantuntemuksen puoleen.

Soitan Arja Lyytikäiselle. Hän on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri. Jos joku osaa kertoa kaiken oleellisen suomalaisesta kouluruuasta, siihen liittyvistä ohjeistuksista ja siitä syntyneistä mielikuvista, se on hän.

Lyytikäinen ei suhtaudu Sweetgreenin kuvasarjaan ideatasolla ollenkaan niin kielteisesti kuin monet nettikommentoijat.

”Meillä on edelleen monissa kouluissa hernekeitto ja pannukakku -päivä, joten se pitää täysin paikkansa.”

Heti alkuun Lyytikäinen kuitenkin huomauttaa, että kuvassa oleva keitto ei ole hernekeittoa nähnytkään.

”Siinä ei ole hernekeittoa. Kuvassa on kasviskeittoa, jossa on porkkanaa ja parsakaalia.”

Entä marjoilla tarjoiltu lettu?

Lyytikäinen epäilee, että maailmalle siirryttäessä pannukakusta on helposti tullut lettumainen, ja pannukakun kanssa perinteisesti tarjoiltu hillo tai marjasurvos on muuttunut esteettisistä syistä tuoreiksi marjoiksi.

”Tuoreita marjoja saatetaan tarjota koulussa sesonkiaikaan. Muutoin on tarjolla pakastemarjoja, yleisimmin marjasoseita”, Lyytikäinen kertoo.

Perusideassa on silti oikeita piirteitä.

”Tämä kuva on hyvä esimerkki kouluruokailusuosituksen mukaisesta kasvispainotteisesta ateriasta, jos siihen lisätään vielä lasillinen maitoa. Jälkiruokia tarjotaan usein juuri kevyen kasviskeiton lisänä, muutoin koululounaalla on harvoin jälkiruokia.”

”Hernekeitto on silti hyvä esimerkki siitä, että suomalainen kouluruoka muuntautuu moneksi ja että kouluruoka-annos voi olla tarvittaessa kokonaan kasvispainotteinen. Perinteistä hernekeittoakin voidaan nykyisin tarjoilla koulussa vegaanisena versiona”, Lyytikäinen kertoo.

Lyytikäisen mukaan on myös hyvä huomio, että kuvasarjan suomalaisessa versiossa korostuu juuri kasvisruuan merkittävä osuus suomalaisessa kouluruuassa.

Siispä: hyvä Suomi – ja suomalainen ”hernekeitto” (sekä pannakkau)!

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kouluruokailu
 • Internet
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 2. 2

  Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

 3. 3

  Joulu, voit tulla: Näyttelijä Bill Murray teki Netflixille jouluspesiaalin

  Tilaajille
 4. 4

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 5. 5

  Meilahden "Risuhokki" on neljän tähden kortteliravintola

  Tilaajille
 6. 6

  Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

 7. 7

  Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  Tilaajille
 8. 8

  Toimittaja on kaksinaamainen otus, joka kyselee kivasti mutta lopputulos on aivan muuta – mutta ilman tätä demokratia tuhoutuisi

 9. 9

  Se oli minun pikkujouluni: Kontrabasisti sai muusikot ympärillään loistamaan – kuten basistin kuuluukin

 10. 10

  Tässä 20 kivaa paikkaa Kalliossa ja yksi uutinen: On The Rocks laajentaa Fleminginkadulle, luvassa keikkojakin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  Tilaajille
 2. 2

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 3. 3

  Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

 4. 4

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 5. 5

  Meilahden "Risuhokki" on neljän tähden kortteliravintola

  Tilaajille
 6. 6

  Kosmetiikkamerkki Dovea syytetään rasismista, eikä tämä ole ensimmäinen kerta – Tästä on kyse

 7. 7

  Miksi blackface on rasistinen? Tutkija selittää

 8. 8

  Se oli minun pikkujouluni: Kontrabasisti sai muusikot ympärillään loistamaan – kuten basistin kuuluukin

 9. 9

  Italialainen huippumuotitalo D&G aiheutti rasismikohun videolla, jossa kiinalaiset eivät osaa syödä pizzaa puikoilla

 10. 10

  Nämä prinssi Harrysta ja Meghan Marklesta tehdyt ”elävät vahahahmot” vetävät sanattomaksi – ja saattavat olla upeinta taidetta koskaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 2. 2

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 3. 3

  Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

 4. 4

  Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  Tilaajille
 5. 5

  Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

 6. 6

  Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

 7. 7

  Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

 8. 8

  Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

 9. 9

  Julia Robertsista kertovan lehtijutun otsikko epäonnistui katastrofaalisesti – internet rakastaa myös pikkuruista oikaisua

 10. 10

  Samsung mainosti puhelimensa kameraa naisen järjestelmä­kamera­selfiellä, internet riemastui – Nyt hän kertoo, miten kaikki tapahtui

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Lennolta käännytetty humalainen espoolais­mies kävi kiinni raja­vartijaan Helsinki-Vantaan lento­kentällä

 2. 2

  Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

  Tilaajille
 3. 3

  Etelään satamassa vihdoin runsaasti lunta, joka jäänee ainakin jouluun asti

 4. 4

  Kahdeksan poliisi­partiota taltutti joukko­tappelua nuoriso­tila Arkissa Vantaalla – tapahtumaan oli tullut kaksi helsinkiläistä nuoriso­joukkoa, kertoo kaupunki

 5. 5

  Seksuaali­rikollisten kylä: HS vieraili floridalaisessa mökki­kylässä, jonka asukkaat ovat yhteis­kunnan alinta kastia – miesten nimet, kuvat ja osoitteet ovat verkossa kaikkien nähtävillä

  Tilaajille
 6. 6

  Hallitus juhlii ”velkaihmettä”, mutta se voi näyttää myös pahalta

 7. 7

  Alastomat eläinoikeus­aktivistit valelivat itsensä teko­verellä Barcelonassa

 8. 8

  Metrokisko murtui Sörnäisten tunneliosuudella – ”Kuljettaja erotti vaurion äänestä jo aamupäivällä”

 9. 9

  Saksalainen toimittaja rakastui Lapin-matkallaan posiolaiseen poro­mieheen ja muutti Lappiin – HS tapasi poro­kuiskaajiksi kutsutut Mourujärvet, jotka kasvattavat eläimiään kuin lapsia

 10. 10

  Tampereen uuden yliopiston synnytys oli riitaisa prosessi – rehtori Liisa Laakso sai mennä, kampukselle tuli konsultteja ja uuden rehtorin ”Wau-ajattelu”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

  Tilaajille
 2. 2

  Saksalainen toimittaja rakastui Lapin-matkallaan posiolaiseen poro­mieheen ja muutti Lappiin – HS tapasi poro­kuiskaajiksi kutsutut Mourujärvet, jotka kasvattavat eläimiään kuin lapsia

 3. 3

  Yllättävä käänne: Petteri Orpo sai loppu­viikosta 2,2 miljardin euron yllätyksen, ja Suomi pääsee lyhentämään velkaansa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen

 4. 4

  Rotta on hämmästyttävä eläin ja siksi sen tappaminenkin on vaikeaa – Helsingin kasvavaa rotta­kantaa on vaikea saada hengiltä inhimillisin keinoin

 5. 5

  Seksuaali­rikollisten kylä: HS vieraili floridalaisessa mökki­kylässä, jonka asukkaat ovat yhteis­kunnan alinta kastia – miesten nimet, kuvat ja osoitteet ovat verkossa kaikkien nähtävillä

  Tilaajille
 6. 6

  Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

 7. 7

  Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

  Tilaajille
 8. 8

  Kiina on kuin aalto, joka pyyhkäisee ylitsemme – valtava talouskasvu on kerryttänyt jättimäiset pääomat, joilla Kiina muokkaa maailmaa näköisekseen

  Tilaajille
 9. 9

  Saako Oodia jo arvostella? Ydintehtävältään se on vain keskinkertainen, Itäkeskuksen ja Tikkurilan kirjastoissakin on enemmän kirjoja – Johtaja: ”Ei se määrä vaan se laatu”

 10. 10

  Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

 2. 2

  Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

 3. 3

  Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

 4. 4

  Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

 5. 5

  Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

  Tilaajille
 6. 6

  Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

  Tilaajille
 7. 7

  Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

 8. 8

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 9. 9

  Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

 10. 10

  Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

 11. Näytä lisää