Viraalisivustoilla on vuosia kerrottu ”suomalaisesta kouluruuasta”, jossa on kuvituksena tuoreilla marjoilla koristeltu ”pannakkau” – selvitimme, mistä kuva oikeasti on

Suomalainen kouluruoka koostuu ”hernekeitosta”, pilkotuista porkkanoista ja punajuurista, sämpylästä ja tuoreilla marjoilla koristellusta ”pannukakusta”, joka näyttää letulta. Ettäs tiedätte.

”Tältä kouluruoka näyttää maailmalla.”

Tämä on lause, joka on toistunut viime vuosien aikana lukuisien uutisjuttujen otsikossa.

Näiden juttujen kuvituksena on käytetty samoja yhdenmukaisia malliannoksia, joissa esitellään yhteensä 10 eri maan stereotyyppinen kouluruoka-annos.

Tässä pari esimerkkiä:
Vasemmalla ylhäällä on ukrainalainen kouluruoka-annos, oikealla ylhäällä brasilialainen kouluruoka-annos, oikealla alhaalla ranskalainen kouluruoka-annos – ja vasemmalla alhaalla suomalainen.

Tässä suomalainen annos vielä omana kokonaisuutenaan.


Jonkinlaista kasviskeittoa, sämpylä, pilkottua porkkanaa ja punajuuria sekä tuoreilla marjoilla koristeltu lettu (tai ”pannakkau”, kuten sitä ulkomaisten juttujen teksteissä kutsutaan).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyllä, kuvasarjan mukaan suomalaiseen kouluruokaan kuuluu muun muassa tuoreilla marjoilla koristeltu lettu.

Palataan siihen kohta.

Esimerkkejä on nimittäin enemmänkin.

Tältä näyttää kreikkalainen annos:
Ensimmäisen kerran kuvat julkaistiin vuonna 2014. Sen jälkeen niitä on ihailtu muun muassa Daily Mailissa, Huffington Postissa, Business Insiderissä, Boredpandassa ja Telegraphissa. Kaikkien juttujen sisältö on päällisin puolin sama: ”Tältä kouluruoka näyttää eri puolilla maailmaa”.

Erityisen suosittua sisältöä kuvat ovat olleet netin viraalisivustoilla, jossa kerrotaan netissä leviävistä kiinnostavista aiheista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eikä kuvien suosio näytä lakkaavan edelleenkään. Viimeksi viime viikolla Boredpanda julkaisi vanhojen kuvien avulla käytännössä saman jutun, jonka oli julkaissut ensimmäisen kerran jo neljä vuotta aiemmin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuvissa (ja jutuissa) on vain yksi ongelma, jonka saa selville nopeasti katsomalla minkä tahansa aiheesta kirjoitetun jutun kommenttikenttää.

Kauniissa kuvissa maalailtu näkymä ”kouluruokiin ympäri maailmaa” vastaa todellisuutta lähinnä nimellisesti.

Esimerkiksi italialaiset kommentoijat ovat alleviivaamassa juttujen kommenttikentässä, että heidän kouluruokansa on koostunut varsin harvoin tyylitellystä kala-annoksesta, näyttävästä tomaattipastasta, patongista ja rypäleistä.

Ja jos et muista koskaan syöneesi koulussa tuoreilla mansikoilla ja mustikoilla koristeltua lettuannosta, muistissasi ei ole vikaa. Ne eivät ole perinteinen osa suomalaista kouluruokaa, vaikka useat ulkomaiset jutut muuta väittävät.

Osassa jutuistakin todetaan tämä. Esimerkiksi Huffington Post kertoo, että ”kuvat eivät ole tarkkoja esityksiä näiden maiden kouluruoka-annoksista, mutta ne muistuttavat todellisuutta”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuvissa on siis ennen kaikkea mielikuvista. Siitä, että jotain tämänkaltaista kyseisissä maissa syödään kouluruokaloissa. Se ei ole estänyt monia sivustoja väittämään suoraan, että tältä kouluruoka nimenomaan näissä maissa näyttää.

Mistä kuvat ovat siis peräisin?

Ne on ideoinut, ottanut ja julkaissut vuonna 2014 amerikkalainen Sweetgreen-yritys.

Sweetgreen on vuonna 2007 Kaliforniassa perustettu ravintolaketju, joka keskittyy salaatteihin ja terveelliseen ruokaan. Yhteensä sillä on ravintoloita 75 ympäri Yhdysvaltoja.

Miksi salaattiravintolaketju on kiinnostunut kuvaamaan ”todellisuutta muistuttavia” kouluruoka-annoksia eri maista?

Sweetgreenin alkuperäisen Tumblr-julkaisun perusteella näyttää siltä, että kuvasarjan päällimmäisin tarkoitus on kritisoida sitä, miten huonolaatuista kouluruokaa amerikkalaiset syövät.

Yhtiön julkaiseman kuvasarjan viimeisenä kuvana onkin mukaelma amerikkalaisesta kouluruoka-annoksesta: kananugetteja, perunamuussia, pakasteherneitä, sokeriliemessä lilluva hedelmäsalaatti ja keksi.


Ei vaikuta yhtä terveelliseltä kuin italialainen salaatti tai tuoreilla marjoilla koristeltu lettu.

Viestiä ei tarvitse erikseen alleviivata: salaattiravintolayhtiö on huolissaan siitä, että amerikkalaiset koululaiset syövät liikaa rasvaista pikaruokaa ja liian vähän terveellistä ruokaa.

Huoli on toki aiheellinen.

Se ei poista sitä, että salaattiketjun luomat annoskuvat maailmalta ovat kauniisti sanottuna liioiteltuja mukaelmia todellisuudesta.

On lievästi karmivaa ajatella, että tällaiset monen suomalaisenkin kansallista itsetuntoa nostattavat listasijoitukset netin viraalijutuissa voivatkin olla vain sivutuote salaattiketjun Yhdysvalloissa käymästä markkinointisodasta.

Huffington Postin jutussa Sweetgreen-yhtiön edustaja kertoo, että kuvien luomista varten he ovat tutustuneet eri maiden hallinnon antamiin ohjeistuksiin kouluruuista ja verranneet niitä koululaisten itsensä sosiaalisessa mediassa jakamiin kuviin kouluruoka-annoksistaan.

Luultavasti juuri tämän tiedonhankinnan perusteella Sweetgreen on saanut tietoonsa, että Suomessa koululaiset syövät hernekeittoa ja pannukakkua (mistä on kielimuurin ansiosta tullut pannakkau).

Tämä tieto on aivan paikkansa pitävä.

Sweetgreen väittää suomalaisesta annoksesta kertovassa tekstissä, että kulhossa oleva vihreä keitto on hernekeittoa. Todennäköisesti heillä ei ole kuitenkaan käsitystä siitä, mitä Suomessa hernekeitolla tarkoitetaan, koska kuvassa oleva vihreä liemi näyttää sisältävän lähinnä porkkanaa ja parsakaalia.

Samoin totta on se, että kouluruokaloissa tarjotaan usein salaatteina punajuurta tai porkkanaa. Aika harvoin ne ovat tosin nätteinä palasina, vaan ennemmin raasteena.

Nyt kuitenkin netissä on pyörinyt jo neljän vuoden ajan kuva klassisesta suomalaisesta kouluruoka-annoksesta, joka huipentuu aina marjoilla koristeltuun lettuun.

Mielikuvaa ei voi noin vain enää muuttaa.

Siksi olisi ollut kiinnostavaa tietää, miten Sweetgreenin prosessissa suomalaiseksi kouluruoka-annokseksi muovaantui juuri kuvassa esiintyvä kokonaisuus.

Jätin aiheesta kommenttipyynnön yhtiön nettisivuilla, jossa on erikseen osio lehdistön yhteydenotoille.

Vastaus tuli vajaassa vuorokaudessa.

Se oli lyhyt:

”Hei Juuso,

Kiitos, että ajattelit Sweetgreeniä! Ikävä kyllä emme kykene antamaan sinulle kommenttia tällä kertaa.

Kiitos vielä, että ajattelit meitä!”

Viestin on allekirjoittanut Lauren Cummings, joka työskentelee pr-toimisto Azionessa.

Vastaus on varsin epätyydyttävä.

Lähetän Cummingsille uuden viestin. Kerron tarkemmin, mistä asiasta olisin halunnut kysyä lisää. Onko todella niin, että Sweetgreenillä ei ole ketään edustajaa, joka voisi kommentoida neljä vuotta sitten julkaistua kampanjaa?

Ilmeisesti näin on. Cummings ei vastaa enää ollenkaan.

Ei edes uutta kiitosta Sweetgreenin ajattelusta.

On siis käännyttävä kotimaisen asiantuntemuksen puoleen.

Soitan Arja Lyytikäiselle. Hän on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri. Jos joku osaa kertoa kaiken oleellisen suomalaisesta kouluruuasta, siihen liittyvistä ohjeistuksista ja siitä syntyneistä mielikuvista, se on hän.

Lyytikäinen ei suhtaudu Sweetgreenin kuvasarjaan ideatasolla ollenkaan niin kielteisesti kuin monet nettikommentoijat.

”Meillä on edelleen monissa kouluissa hernekeitto ja pannukakku -päivä, joten se pitää täysin paikkansa.”

Heti alkuun Lyytikäinen kuitenkin huomauttaa, että kuvassa oleva keitto ei ole hernekeittoa nähnytkään.

”Siinä ei ole hernekeittoa. Kuvassa on kasviskeittoa, jossa on porkkanaa ja parsakaalia.”

Entä marjoilla tarjoiltu lettu?

Lyytikäinen epäilee, että maailmalle siirryttäessä pannukakusta on helposti tullut lettumainen, ja pannukakun kanssa perinteisesti tarjoiltu hillo tai marjasurvos on muuttunut esteettisistä syistä tuoreiksi marjoiksi.

”Tuoreita marjoja saatetaan tarjota koulussa sesonkiaikaan. Muutoin on tarjolla pakastemarjoja, yleisimmin marjasoseita”, Lyytikäinen kertoo.

Perusideassa on silti oikeita piirteitä.

”Tämä kuva on hyvä esimerkki kouluruokailusuosituksen mukaisesta kasvispainotteisesta ateriasta, jos siihen lisätään vielä lasillinen maitoa. Jälkiruokia tarjotaan usein juuri kevyen kasviskeiton lisänä, muutoin koululounaalla on harvoin jälkiruokia.”

”Hernekeitto on silti hyvä esimerkki siitä, että suomalainen kouluruoka muuntautuu moneksi ja että kouluruoka-annos voi olla tarvittaessa kokonaan kasvispainotteinen. Perinteistä hernekeittoakin voidaan nykyisin tarjoilla koulussa vegaanisena versiona”, Lyytikäinen kertoo.

Lyytikäisen mukaan on myös hyvä huomio, että kuvasarjan suomalaisessa versiossa korostuu juuri kasvisruuan merkittävä osuus suomalaisessa kouluruuassa.

Siispä: hyvä Suomi – ja suomalainen ”hernekeitto” (sekä pannakkau)!

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kouluruokailu
 • Internet
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Varjostin tuntematonta henkilöä vesipyssy taskussani hänen iltalenkkinsä aikana – ja se kertoo paljon siitä, miksi roikumme tahtomattamme sosiaalisessa mediassa

 2. 2

  Ajattelet sosiaalista mediaa väärin, sanoo Piilaakson pioneeri – rahaa ei tehdä mainostamisella vaan käytöksemme kokonaisvaltaisella muokkaamisella

 3. 3

  BBC:n toimittaja perehtyi suomalaiseen small talkin puutteeseen perusteellisesti – apuna meemi, Kimi Räikkönen, peruslatteudet ja haastatteluja

 4. 4

  ”Olen tehnyt joko upean löydön tai kamalan virheen”, twiittasi amerikkalaismies – ja tuli luoneeksi viikon viraaleimman videon, joka on täydellinen musiikkituotos

 5. 5

  Vankilaöitä, katutappeluita, huumekauppaa ja tiukkaa vääntöä rahasta – Tällaisen kuvan uutuuskirja maalaa suomiräpin jättiläisen hurjimmista vaiheista

 6. 6

  Ylen uutuussarjassa seurataan suomalaisia huipulla, eikä heistä yksikään ole valkoinen – tässä kolme syytä, miksi sarja kannattaa katsoa

 7. 7

  Olympiamitalisti Adam Rippon on rakastettu homoikoni, joka on suututtanut Donald Trumpin pojan – Nyt hän kertoo, miten tutustui suomalaiseen miesystäväänsä vahingossa

 8. 8

  Hermoja repivä katuremontti inspiroi konserttisarjan Mechelininkadun pikkubaariin – ja näiden kolmen syyn takia sitä kannatti mennä kuuntelemaan

 9. 9

  Brittitoimittaja pilkkasi Daniel Craigin miehisyyttä, koska tämä kuvattiin kantamassa lastaan – näin yksi twiitti aloitti loputtomalta tuntuvan somesotkun

 10. 10

  Suuri vaaliopas: tämä juttu kertoo kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää äänestämisestä

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  BBC:n toimittaja perehtyi suomalaiseen small talkin puutteeseen perusteellisesti – apuna meemi, Kimi Räikkönen, peruslatteudet ja haastatteluja

 2. 2

  ”Olen tehnyt joko upean löydön tai kamalan virheen”, twiittasi amerikkalaismies – ja tuli luoneeksi viikon viraaleimman videon, joka on täydellinen musiikkituotos

 3. 3

  Vankilaöitä, katutappeluita, huumekauppaa ja tiukkaa vääntöä rahasta – Tällaisen kuvan uutuuskirja maalaa suomiräpin jättiläisen hurjimmista vaiheista

 4. 4

  Ajattelet sosiaalista mediaa väärin, sanoo Piilaakson pioneeri – rahaa ei tehdä mainostamisella vaan käytöksemme kokonaisvaltaisella muokkaamisella

 5. 5

  Brittitoimittaja pilkkasi Daniel Craigin miehisyyttä, koska tämä kuvattiin kantamassa lastaan – näin yksi twiitti aloitti loputtomalta tuntuvan somesotkun

 6. 6

  Varjostin tuntematonta henkilöä vesipyssy taskussani hänen iltalenkkinsä aikana – ja se kertoo paljon siitä, miksi roikumme tahtomattamme sosiaalisessa mediassa

 7. 7

  Olympiamitalisti Adam Rippon on rakastettu homoikoni, joka on suututtanut Donald Trumpin pojan – Nyt hän kertoo, miten tutustui suomalaiseen miesystäväänsä vahingossa

 8. 8

  Donald Trump haukkui Stormy Danielsia Twitterissä hevosnaamaksi – ja ihmiset vetosivat heti presidentin vaimoon, jolla saattaisi olla ratkaisu

 9. 9

  Kolme tutkijaa kirjoitti uskomattomia hölynpöly­artikkeleita feministisiin julkaisuihin ja sai osan niistä läpi – kysyimme suomalaistutkijoilta, mitä se kertoo feministisen tutkimuksen tasosta

 10. 10

  Ylen uutuussarjassa seurataan suomalaisia huipulla, eikä heistä yksikään ole valkoinen – tässä kolme syytä, miksi sarja kannattaa katsoa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

 2. 2

  Ajattelet sosiaalista mediaa väärin, sanoo Piilaakson pioneeri – rahaa ei tehdä mainostamisella vaan käytöksemme kokonaisvaltaisella muokkaamisella

 3. 3

  Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

 4. 4

  BBC:n toimittaja perehtyi suomalaiseen small talkin puutteeseen perusteellisesti – apuna meemi, Kimi Räikkönen, peruslatteudet ja haastatteluja

 5. 5

  Olympiamitalisti Adam Rippon on rakastettu homoikoni, joka on suututtanut Donald Trumpin pojan – Nyt hän kertoo, miten tutustui suomalaiseen miesystäväänsä vahingossa

 6. 6

  Brittitoimittaja pilkkasi Daniel Craigin miehisyyttä, koska tämä kuvattiin kantamassa lastaan – näin yksi twiitti aloitti loputtomalta tuntuvan somesotkun

 7. 7

  Nämä naisräppärit ovat kyllästyneet siihen että naisten seksuaalisuus on joko "miesten kiihottumista tai lastentekoa varten" – ja lupaavat syödä vihakommentit aamupalaksi

 8. 8

  Vankilaöitä, katutappeluita, huumekauppaa ja tiukkaa vääntöä rahasta – Tällaisen kuvan uutuuskirja maalaa suomiräpin jättiläisen hurjimmista vaiheista

 9. 9

  Pikatestissä kauppakeskus Redin ravintolatarjonta – buffetit jyräävät, ja ruoka muistuttaa huoltoasemien salaattipöytää

 10. 10

  Verottajan some oli jo keskiviikkona parasta ikinä, mutta nyt menee vielä paremmaksi: Verosihteeri kuiskuttelee verotuspäätöksistä ”aivo-orgasmivideoita” jäljitellen

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

 2. 2

  Jalankulkijan kuoliaaksi suojatiellä Tikkurilassa ajanut nainen jatkaa piileskelyään – Poliisi: Autoilija tietää, että häntä etsitään

 3. 3

  ”En iloitse oikein mistään” – HS:n lukijat kertovat, miten työ muutti heitä huonompaan suuntaan, työpsykologi neuvoo tunnistamaan nämä vaaran merkit

 4. 4

  Erikoinen liikenne­ympyrä hämmentää Espoossa – Miten ”turbo­kierto­liittymästä” on tarkoitus ajaa?

 5. 5

  Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa

  Tilaajille
 6. 6

  Osa Teollisuus­liitosta irtaantuu kiky-sopimuksen työ­ajan pidennyksestä vuonna 2020 – päätös vaikuttaa kaikkien palkan­saajien seuraaviin tes-neuvotteluihin

 7. 7

  Tiiliseinää töhrineitä turisteja uhkaa jopa kymmenen vuoden vankeus Thaimaassa

 8. 8

  Suomen Yrittäjiltä oma vastatoimi lakkosoppaan: Järjestö kannustaa työnantajia lopettamaan ay-liittojen jäsenmaksujen perinnän

 9. 9

  Kadonneen Interpol-johtajan vaimo sanoo pelkäävänsä henkensä puolesta: ”Sanon lapsille, että isä on työ­matkalla”

 10. 10

  Annu Niemisen yritys on laskenut, miten Coca-Cola vaikuttaa maailmaan – Laskelmien mukaan yhtiön vaikutus on 140 miljoonaa pistettä miinuksella

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

 2. 2

  ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

  Tilaajille
 3. 3

  Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

 4. 4

  Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

 5. 5

  ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

 6. 6

  Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

 7. 7

  Saudi-Arabia pilkkaa meitä, eikä se enää ole yksin

 8. 8

  Kritiikki kiinalaisten verkko­kauppojen mitättömiä posti­maksuja kohtaan kasvaa – USA aikoo irtaantua 144-vuotisesta sopimuksesta, johon verkko­kaupan halpuus perustuu

 9. 9

  Kun Henry Nyman oli nuori, poliisi kantoi romani­nuoret niskasta pitäen ulos pakkaseen – nyt poika Rony Nyman työskentelee vartijana, mutta ennakko­luulot eivät ole juurikaan muuttuneet

  Tilaajille
 10. 10

  Erikoinen liikenne­ympyrä hämmentää Espoossa – Miten ”turbo­kierto­liittymästä” on tarkoitus ajaa?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

  Tilaajille
 2. 2

  Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

 3. 3

  Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

  Tilaajille
 4. 4

  ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

  Tilaajille
 5. 5

  Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

 6. 6

  Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

 7. 7

  Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

 8. 8

  Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

 9. 9

  Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

 10. 10

  Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Sijoittajat painostavat taas ylivelkaantunutta Italiaa – markkinakorko lähestyy ”kipurajaa”
 3. Järvenpäähän aletaan rakentaa jättipäiväkoteja – Helsingistä tullut varhaiskasvatusjohtaja: ”Isot ovat monella tavalla parempia”
 4. Helsinki oli 1900-luvulla täynnä tulevaisuudenuskoa, sota-ajan draamaa, juhlaa ja yksinäisyyttäkin – Ateneumin uusi näyttely kertoo mitä on olla moderni ihminen
 5. Osa Teollisuus­liitosta irtaantuu kiky-sopimuksen työ­ajan pidennyksestä vuonna 2020 – päätös vaikuttaa kaikkien palkan­saajien seuraaviin tes-neuvotteluihin
 6. Rembrandtin suurteos on rappeutunut ja nyt se restauroidaan ”maailman silmien edessä”
 7. Tiiliseinää töhrineitä turisteja uhkaa jopa kymmenen vuoden vankeus Thaimaassa
 8. Kadonneen Interpol-johtajan vaimo sanoo pelkäävänsä henkensä puolesta: ”Sanon lapsille, että isä on työ­matkalla”
 9. Nämä näyttelyt kannattaa käydä katsomassa viikonloppuna – kaupunkilaiselämästä öiseen metsään
 10. ”Joku kysyi, onko tämä teos keskeneräinen? Ei todellakaan ole” – katso neljä Helene Schjerfbeckin rakastettua teosta ammattilaisen silmin
 11. Maailmasta loppuu metalli, kun 80 prosenttia puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit Tilaajille
 12. Näytä lisää