Internetin äärioikeisto meni sekaisin, koska Trumpin ”salaiseksi tukijaksi” väitetty Taylor Swift julisti tukensa demokraateille – ja tätä kaikkea muuta yhdestä Instagram-kuvasta seurasi

Donald Trump kertoo pitävänsä Taylor Swiftin musiikista nyt ”25 prosenttia vähemmän”.

Viikon suurin poliittinen kannanotto Yhdysvalloissa on saatu pop-tähti Taylor Swiftiltä, 28.

Voi kuulostaa aluksi yllättävältä, mutta ei oikeastaan ole sitä.

Tennesseen alueella asuva Swift on yksi Yhdysvaltojen suosituimmista ja kuunnelluimmista pop-laulajista. Viime viikolla Swift päätti kuukausia kestäneen valtaisan Yhdysvaltain-kiertueensa loppuunmyytyihin keikkoihin.

Yli kymmenen vuotta sitten ensimmäisen albuminsa julkaissut Swift on ollut koko maailman tuntema henkilö käytännössä koko aikuisikänsä ajan, ja häntä on pitänyt julkisuudessa musiikillisten ansioiden lisäksi muun muassa sanasodat räppäri Kanye Westin ja laulaja Katy Perryn kanssa.

Erityisesti Westin ja Swiftin välinen pingottunut asetelma on hyvin olennainen tällä viikolla nähdyssä pop-poliittisen keskustelun uusimmassa käänteessä. Se sai alkunsa, kun Swift kirjoitti viime sunnuntaina poikkeuksellisen Instagram-tekstin.
Kuvatekstissä Swift ilmoittaa, ketä aikoo äänestää kuukauden päästä marraskuussa järjestettävissä välivaaleissa, joissa valitaan kokonaan uusi kongressi ja osittain uusi senaatti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Swift ottaa selvästi kantaa vaaleihin, äänestämiseen ja puoluepolitiikkaan kotimaassaan.

Aikaisemmin Swift on toistellut, ettei koe poliittista keskustelua omakseen. Sen takia hän ei kertonut kaksi vuotta sitten käynnissä olleiden Yhdysvaltojen presidentinvaalien aikaan, äänestääkö Hillary Clintonia vai Donald Trumpia.

Täysin hiljaa Swift ei tosin ole näistä asioista ollut.

Vuonna 2009 Swift ohitti musiikkilehti Rolling Stonen haastattelussa poliittiset kysymykset toteamalla, ettei ”ole nähnyt tätä maata koskaan yhtä iloisena poliittisesta päätöksestä” kuin Barack Obaman valinnan jälkeen.

Viime aikoina Swift on osallistunut aselainsäädännön tiukentamista kannattavaan mielenilmaisuun ja puhuttuaan julkisesti kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta oli yksi Time-lehden vuoden henkilöksi valitsemista naisista.

Näistä lähtökohdista ei ole kovin yllättävää, että Swift – kuten iso osa muistakin Amerikan kulttuurihenkilöistä – julisti nyt lähestyvissä vaaleissa tukensa demokraateille.

Samalla Swift teki selväksi, ettei omassa kotiosavaltiossaan pysty tukemaan Trumpin puolueen ehdokasta. Pitkässä kirjoituksessa Swift erittelee syitä, miksi ei voi äänestää republikaaniehdokas Marsha Blackburnia, vaikka haluaisi jatkaa naisten äänestämistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy


Swiftin mukaan Blackburnin äänestyspäätökset ovat osoittaneet, ettei Blackburn ole ajamassa esimerkiksi naisten tai seksuaalivähemmistöjen oikeuksia, jotka ovat Swiftille kaikkein tärkeimpiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen sijaan Swift kertoo äänestävänsä kongressiin demokraattiehdokas Jim Cooperia ja senaattiin demokraattiehdokas Phil Bredeseniä.

Bredesen ei ole tosin ollut erityisen suosittu ehdokas demokraattien keskuudessa viime päivinä, koska hän ilmoitti viime viikolla tukevansa seksuaalisesta ahdistelusta syytettyä korkeimman oikeuden tuomariehdokasta Brett Kavanaugh’ta, vaikka lähes kaikki demokraatit vastustivat Kavanaugh’n valintaa. Kavanaugh valittiin viime viikolla korkeimman oikeuden tuomariksi äänin 50–48.

Kirjoituksessaan Swift huomauttaakin, että ”koskaan ei ole mahdollista löytää ehdokasta, jonka kanssa on 100-prosenttisesti samaa mieltä”.

”En voi äänestää jotakuta, joka ei ole valmis taistelemaan KAIKKIEN amerikkalaisten arvokkuuden puolesta, riippumatta heidän ihonväristään, sukupuolestaan tai siitä, ketä he rakastavat”, Swift kirjoittaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirjoituksensa lopuksi Swift kehotti kaikkia rekisteröitymään äänestäjiksi. Yhdysvaltojen sekavassa vaalijärjestelmässä äänestämään pääseminen edellyttää etukäteen rekisteröitymistä. Viimeinen rekisteröitymispäivä Tennesseen osavaltiossa on 9. lokakuuta.

Swiftin näkyvä tuki demokraateille nousi kaikkien isoimpien amerikkalaismedioiden uutisaiheeksi, ja sillä oli lukuisia seurauksia.

Ensinnäkin Bredesen riensi kiittämään Swiftiä tuesta.
Samoin useat fanit innostuivat Swiftin yllättävästä kannanotosta.
Republikaanit eivät sen sijaan voineet sulattaa Swiftin ilmoitusta.

Esimerkiksi tunnettu pitkän linjan republikaanipoliitikko Mike Huckabee ilmoitti Twitterissä, että Swiftin ilmoituksella ”ei ole vaikutusta, ellemme anna 13-vuotiaiden tyttöjen äänestää”.
Huckabeen tapa vähätellä Swiftin fanikuntaa pelkiksi ”13-vuotiaiksi tytöiksi” on klassinen tapa vähätellä teini-idolin vaikutusta nuorten aikuisten mielipiteisiin. Swift itse päätti Instagram-kirjoituksensa huomautukseen siitä, että ”monet älykkäät ihmiset ovat täyttäneet 18 vuotta kahden viime vuoden aikana”.

Jonkinlainen vaikutus Swiftin kirjoituksella näyttäisi olleen.

Buzzfeedin haastattelema, äänestysrekisteröinnistä vastaavan Vote.org-sivuston viestintäpäällikkö Kamari Guthrie kertoi, että Swiftin Instagram-julkaisun jälkeen rekisteröitymisissä on nähtävissä huomattava piikki.

”Olemme saaneet yli 65 000 rekisteröitymistä 24 tunnin aikana T. Swiftin kirjoituksen jälkeen”, Guthrie sanoi.

Ilmeisesti kaikki Swiftin kirjoituksen nähneet eivät ole siis sittenkään olleet 13-vuotiaita tyttöjä.

Huckabee ei toki ollut ainut republikaanipoliitikko, jota Swiftin kannanotto ärsytti.
Twitterissä riitti myös paheksuntaa siitä, että aikaisemmin poliittiset kannanottonsa salannut Swift kertoi nyt omasta äänestyspäätöksestään.
Samaan aikaan Twitterissä on vitsailtu Swiftin kirjoituksen ajankohdalla.

Swift ehti päättää Yhdysvaltain laajuisen kiertueensa vain päivää ennen poliittisen kantansa julkistamista.
Ja noin vuorokausi Swiftin Instagram-julkaisun jälkeen keskusteluun otti kantaa myös Donald Trump.

Toimittajien kysyessä Trumpin näkemystä Swiftin mielipiteeseen presidentillä oli vastaus valmiina.

”Marsha Blackburn tekee loistavaa työtä Tennesseessä. Hän johtaa tällä hetkellä merkittävästi, kuten hänen kuuluukin. Olen varma, että Taylor Swift ei tiedä mitään hänestä. Sanotaanko, että pidän Taylorin musiikista nyt 25 prosenttia vähemmän, ok?”

25 prosenttia vähemmän.

Se on aika kauniisti verrattuna siihen, mitä näkemyksiä Trumpia tukevissa internetin äärioikeistoryhmissä on herännyt sen jälkeen, kun Swift ilmoitti tukensa demokraateille.

Netissä on nimittäin vuosien ajan elänyt salaliittoteoria siitä, että Swift olisi salaa Trumpin tukija.

Eikä ainoastaan Trumpin tukija, vaan jopa poliittisilta mielipiteiltään äärioikeistoa edustava ”meidän tyttö”, ja aktiivinen 4chan-kuvalaudan käyttäjä.

Mistä tämä käsitys on syntynyt, vaikka Swift itse ei ole koskaan mitään tähän viittaavaa sanonut julkisuudessa?

Yksi syy tähän on se, että 4chan-keskusteluissa pääteltiin, että Swift oli nimennyt kissansa 4chan-äänestyksen perusteella.

Kyllä, salaliittoteorian mukaan Swiftin poliittisen mieltymyksen – tai ainakin kuvalauta-aktiivisuuden – saattoi paljastaa hänen kissansa nimi.

Näkemys sai alkunsa, kun 4chanilla avattiin keskusteluketju kissan nimestä. Niin sanotun nimikilpailun voitti ”Meredith”. Ja kuin sattumalta, suunnilleen samaan aikaan Swift kertoi People-lehden haastattelussa, että hänen uuden kissansa nimi on Meredith.

Swift oli tosin Washington Postin mukaan antanut kissalleen nimen vähintään kolme päivää ennen 4chan-äänestyksen alkua, mutta sillä ei ollut enää merkitystä yhteisön innostukselle.

Alt right -aktiivien mukaan kissan nimi oli kuitenkin vain yksi lukuisista todisteista jotka kertovat Swiftin todellisesta luonteesta. Tällä videolla on esitelty useita ”aihetodisteita” Swiftin ja 4chanin yhteydestä.Pari vuotta myöhemmin Swiftin kuvia alettiin meemimielessä yhdistää Hitlerin sitaatteihin. Meemi alkoi kuitenkin olla osalle käyttäjistä totta. Alt-rightin keulakuvana pidetty Milo Yiannopoulos kirjoitti vuonna 2016 äärioikeistolaiseen konservatiiviseen Breitbartiin pitkän artikkelin siitä, miksi Swift on alt-rightin pop-ikoni.

”Hän syntyi ja kasvoi joulukuusifarmilla Pennsylvanian maaseudulla. Luitte oikein: joulukuusifarmilla. Ei ole ihme, että perinteistä innostunut alt-right on innoissaan”, Yiannopoulos kirjoitti.

Myös Swiftin ulkomuoto oli monien mielestä selvä osoitus Swiftin mielipiteistä.

”Swift ei näytä samalta kuin muut pop-tähdet, jotka ovat joko mustia ihmisiä esittäviä valkoisia tai mustia ihmisiä, jotka vaikuttavat muuttuvan valkoisemmaksi vuosi vuodelta”, Yiannopoulos kirjoitti.

Niinpä 4chanilla ja Redditissä on vuosien ajan haaveiltu siitä, että ”Swift tulee kaapista ulos” ja paljastaa tukensa äärioikeistolle.

Toisin kävi.

Swiftin Instagram-kirjoitus oli järkytys esimerkiksi Trumpin tukijoiden hallitsemalla The_Donald-alueella Redditissä.

Yhdessä alueen tämän hetken suosituimmassa kirjoituksessa ilmoitetaan, että ”Swift menetti yli puolet fanikunnastaan, mukaan lukien minut”.

Vaikka ketju keräsi myös kommentteja, joissa todettiin Swiftin ulostulon olleen ei-niin-yllättävän, yksi käyttäjistä kirjoitti samaisessa keskustelussa uskovansa, että 90 prosenttia The_Donald-alueen käyttäjistä uskoi Swiftin olleen ”meidän tyttö”.

Ja tietenkin internetin keskustelupalstalla mukaan mahtui myös puhdasta vihaa.

”Kukaan ei suututa 4chania. Hän katuu tätä tekoa pelkästään jo sen takia”, yksi kommentoijista kirjoitti.

Lopulta kaikki kiteytyy vielä hämmentävällä tavalla Taylor Swiftin ja Kanye Westin väliseen sanailuun ja nokkapokkaan.

Näiden kahden tunnetun artistin välit ovat olleet vaikeat (ja jatkuvassa muutoksessa) lähes kymmenen vuoden ajan. Swiftin ja Westin välit tulehtuivat ensimmäisen kerran vuonna 2009, kun West keskeytti Swiftin kiitospuheen MTV Video Music Awards -gaalassa nousemalla lavalle kesken Swiftin puheen.

Sen jälkeen Swift ja West ovat välillä olleet jo sovussa ja ajautuneet sitten uudestaan riitoihin.

Alt right -keskusteluissa Swiftin ja Westin on viime aikoina haaveiltu olevan ”samalla puolella”, koska West on osoittanut toistuvasti tukensa Trumpille näyttävästi, viimeksi Saturday Night Live -ohjelmassa.

Kuin sattumalta, Redditissä oli julkaistu Westistä ja Swiftistä seksifantasia juuri ennen Swiftin Instagram-julkaisua, kertoo Washington Post.

Instagram-postauksen jälkeen kirjoittaja poisti alkuperäisen tekstinsä.

”Unohtakaa, en tajunnut Taylorin myyneen itsensä vasemmistolle.”

Joten viihdemaailman sotana alkanut Swiftin ja Westin vastakkainasettelu tiivistikin yhtäkkiä hyvin koko Yhdysvaltain poliittisen keskustelun.
Tässä keskustelussa asetelmat ovat tosin toisin kuin monet saattoivat kymmenen vuotta sitten olettaa.
”Jonkun pitäisi perustaa tukiryhmä meille, jotka alun perin valitsimme väärän puolen Kanyen ja Taylorin välisessä väittelyssä”, toimittaja Kashana Cauley tiivisti koko keskustelun twiitissään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Donald Trump
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

 2. 2

  Ajattelet sosiaalista mediaa väärin, sanoo Piilaakson pioneeri – rahaa ei tehdä mainostamisella vaan käytöksemme kokonaisvaltaisella muokkaamisella

 3. 3

  Internetissä hämmästeltiin, mikä musta rinkula prinssi Harrylla on kädessään – sitten selvisi, että ”mysteerisormus” on peräisin Suomesta

 4. 4

  Olympiamitalisti Adam Rippon on rakastettu homoikoni, joka on suututtanut Donald Trumpin pojan – Nyt hän kertoo, miten tutustui suomalaiseen miesystäväänsä vahingossa

 5. 5

  Onko tässä Helsingin paras kiinalainen ravintola? Huikea maustaminen ja tarjoilijan sakset tekivät vaikutuksen HS:n ravintolakriitikkoon

  Tilaajille
 6. 6

  Nytin ravintolakriitikko testasi neljä helsinkiläistä ramen-paikkaa ja löysi joukosta voittajan – Tällaista ramenia Helsingissä saa

 7. 7

  HBO:n uudessa sarjassa kuvataan Suomea ja yksi keskeisistä hahmoista on Satu – suomalainen noita, joka loitsii etäisesti suomea muistuttavalla sekasotkulla

 8. 8

  Hermoja repivä katuremontti inspiroi konserttisarjan Mechelininkadun pikkubaariin – ja näiden kolmen syyn takia sitä kannatti mennä kuuntelemaan

 9. 9

  Leonardo DiCaprio laittoi Instagramiinsa kuvan Suomen metsästä – Metsähallitus ehti jo harventaa kuvassa näkyneen saaren

 10. 10

  Pikatestissä kauppakeskus Redin ravintolatarjonta – buffetit jyräävät, ja ruoka muistuttaa huoltoasemien salaattipöytää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

 2. 2

  Internetissä hämmästeltiin, mikä musta rinkula prinssi Harrylla on kädessään – sitten selvisi, että ”mysteerisormus” on peräisin Suomesta

 3. 3

  Aidon suomalaisen passin valo­kopio maksaa internetin pimeässä verkossa seitsemän euroa – tiedoilla voi tehdä verkko-ostoksia tai kaapata tilejä

 4. 4

  Ajattelet sosiaalista mediaa väärin, sanoo Piilaakson pioneeri – rahaa ei tehdä mainostamisella vaan käytöksemme kokonaisvaltaisella muokkaamisella

 5. 5

  ”Olen tehnyt joko upean löydön tai kamalan virheen”, twiittasi amerikkalaismies – ja tuli luoneeksi viikon viraaleimman videon, joka on täydellinen musiikkituotos

 6. 6

  Varjostin tuntematonta henkilöä vesipyssy taskussani hänen iltalenkkinsä aikana – ja se kertoo paljon siitä, miksi roikumme tahtomattamme sosiaalisessa mediassa

 7. 7

  BBC:n toimittaja perehtyi suomalaiseen small talkin puutteeseen perusteellisesti – apuna meemi, Kimi Räikkönen, peruslatteudet ja haastatteluja

 8. 8

  Vankilaöitä, katutappeluita, huumekauppaa ja tiukkaa vääntöä rahasta – Tällaisen kuvan uutuuskirja maalaa suomiräpin jättiläisen hurjimmista vaiheista

 9. 9

  Miksi ihmeessä me meikkaamme? Näin meikkaamista vapautetaan naisten pakkorutiinista miesten ja ihan kaikkien iloksi

 10. 10

  Olympiamitalisti Adam Rippon on rakastettu homoikoni, joka on suututtanut Donald Trumpin pojan – Nyt hän kertoo, miten tutustui suomalaiseen miesystäväänsä vahingossa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

 2. 2

  Ajattelet sosiaalista mediaa väärin, sanoo Piilaakson pioneeri – rahaa ei tehdä mainostamisella vaan käytöksemme kokonaisvaltaisella muokkaamisella

 3. 3

  Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

 4. 4

  Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

 5. 5

  BBC:n toimittaja perehtyi suomalaiseen small talkin puutteeseen perusteellisesti – apuna meemi, Kimi Räikkönen, peruslatteudet ja haastatteluja

 6. 6

  Olympiamitalisti Adam Rippon on rakastettu homoikoni, joka on suututtanut Donald Trumpin pojan – Nyt hän kertoo, miten tutustui suomalaiseen miesystäväänsä vahingossa

 7. 7

  Brittitoimittaja pilkkasi Daniel Craigin miehisyyttä, koska tämä kuvattiin kantamassa lastaan – näin yksi twiitti aloitti loputtomalta tuntuvan somesotkun

 8. 8

  Vankilaöitä, katutappeluita, huumekauppaa ja tiukkaa vääntöä rahasta – Tällaisen kuvan uutuuskirja maalaa suomiräpin jättiläisen hurjimmista vaiheista

 9. 9

  ”Olen tehnyt joko upean löydön tai kamalan virheen”, twiittasi amerikkalaismies – ja tuli luoneeksi viikon viraaleimman videon, joka on täydellinen musiikkituotos

 10. 10

  Donald Trump haukkui Stormy Danielsia Twitterissä hevosnaamaksi – ja ihmiset vetosivat heti presidentin vaimoon, jolla saattaisi olla ratkaisu

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

  Tilaajille
 2. 2

  Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

  Tilaajille
 3. 3

  Tuhannet mielen­osoittajat marssivat ilmaston puolesta kohti eduskunta­taloa Helsingissä – suora lähetys käynnissä

 4. 4

  Lakkautetuksi määrätty uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike osoitti mieltään Helsingissä, kymmenkunta Ruotsista tullutta otettiin kiinni – Poliisi: ”Tuomio ei ole vielä lainvoimainen”

 5. 5

  Real Madrid rikkoi ennätyksen, jota se ei koskaan olisi halunnut tehdä

 6. 6

  Ruoan ilmastovaikutus on tähän asti arvioitua suurempi – HS kokosi kulutustapoja, joista syntyy 100 kiloa päästöjä

 7. 7

  Saudi-Arabia pesi kruununprinssin kädet vahinkoselityksellä Khashoggin tappamisesta – osittainen tunnustus kelpaa Trumpille, joka haluaa pelastaa jättimäisen asekaupan

 8. 8

  Osku Kettunen -nimen saanut kettu on ollut bussivarikolla jo kuukausien ajan, torstaina se hyppäsi Kari Kinnulan bussin penkille – ”Osku on ihan poikkeustapaus”

 9. 9

  Bryan Adams nappasi keikalta valo­kuvan, jota artisti kutsui taian­omaiseksi – Saasteinen totuus paljastui, kun fanit pääsivät kommentoimaan

 10. 10

  CNN: Matkustajakone laskeutui myrskyssä sivuttain Bristolin lento­kentälle – ”vaikuttava” suoritus, ylisti kentän henkilö­kunta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

  Tilaajille
 2. 2

  Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

  Tilaajille
 3. 3

  Bryan Adams nappasi keikalta valo­kuvan, jota artisti kutsui taian­omaiseksi – Saasteinen totuus paljastui, kun fanit pääsivät kommentoimaan

 4. 4

  Ulkoministeri Soini kutsuu IPCC:n ilmasto­raportin synnyttämää keskustelua hysteeriseksi höpinäksi – ”Valtion ei pidä meitä pakottaa luontoa suojelemaan”

 5. 5

  CNN: Matkustajakone laskeutui myrskyssä sivuttain Bristolin lento­kentälle – ”vaikuttava” suoritus, ylisti kentän henkilö­kunta

 6. 6

  Maija Nordman oli ratsastamassa Espoossa, kun vastaan tullut autoilija väläytti pitkiä valoja ja painoi töötin pohjaan – ”Kaikki keskittyminen meni hengissä pysymiseen”

 7. 7

  Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

 8. 8

  Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

 9. 9

  Aivoinfarktin saaneen vanhuksen 1,4 miljoonan testamentti muuttui epäselvissä oloissa – Oikeus kumosi testamentin, laatija oli Espoon nykyinen liikuntajohtaja Martti Merra

 10. 10

  Ruoan ilmastovaikutus on tähän asti arvioitua suurempi – HS kokosi kulutustapoja, joista syntyy 100 kiloa päästöjä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

  Tilaajille
 2. 2

  Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

  Tilaajille
 3. 3

  Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

 4. 4

  ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

  Tilaajille
 5. 5

  Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

 6. 6

  Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

 7. 7

  ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

  Tilaajille
 8. 8

  Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

 9. 9

  Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

 10. 10

  Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Zodiakin Posthuman days on hyvällä tavalla hankala
 3. Lakkautetuksi määrätty uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike osoitti mieltään Helsingissä, kymmenkunta Ruotsista tullutta otettiin kiinni – Poliisi: ”Tuomio ei ole vielä lainvoimainen”
 4. Real Madrid rikkoi ennätyksen, jota se ei koskaan olisi halunnut tehdä
 5. Hoffmannin kertomukset ruotii romanttista taiteilijamyyttiä – Dresdenin oopperan tyylikäs tuotanto nähdään Kansallisoopperassa kahdeksan kertaa
 6. HIFK tarrasi kiinni suoraan nousuun Veikkausliigaan – voitto viimeisessä ottelussa riittää
 7. Kaaos vaalipäivänä Afganistanissa: Yli kymmenen kuoli, tekniikka petti ja osa virkailijoista jätti tulematta
 8. Tuhannet mielen­osoittajat marssivat ilmaston puolesta kohti eduskunta­taloa Helsingissä – suora lähetys käynnissä
 9. Tunti sitten
 10. Yksi veneilijä kuoli ja kaksi vietiin sairaalaan Hirvensalmella – uistelemaan lähteneet miehet olivat kaatuneen veneen varassa yli kaksi tuntia
 11. Saudi-Arabia väittää Khashoggin kuolleen vahingossa nyrkkitappelussa – hallintolähde syyttää väkivallasta väärinymmärrystä komentoketjussa
 12. Meksiko pysäytti rajasillalle tuhansien siirtolaisten karavaanin, joka suuntaa kohti Yhdysvaltoja – Adriana Consuelo ylitti rajajoen kumiveneellä ja meni tacoravintolaan
 13. Näytä lisää