Toksinen maskuliinisuus rehottaa keikoillakin, eikä se ole vitsi – nyt nyrkkeilijä Niklas Räsänen kertoo, miten sai nuorena turpaan, koska ei ollut oikeanlainen mies

Niklas Räsänen kertoo, että häntä on yritetty survoa tiettyyn miehen muottiin koko hänen elämänsä ajan. Räsänen ei ole kuitenkaan suostunut siihen, eikä halua, että muidenkaan tarvitsee suostua.

Onko olemassa oikeaa tapaa olla poika?

Poikien Puhelimen nuorten asiantuntija Samuli Hietala esittää helsinkiläisen pienen kirjakaupan tilassa kysymyksen, joka hiljentää viisi hänen edessään istuvaa miestä.

Meneillään on Poikien Puhelimen toiminnan laajentamiseksi järjestetyn Kuule mua! -kampanjan keskustelutilaisuus, jossa keskustellaan poikien kohtaamista paineista ja ongelmista sekä rajallisista miehen malleista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hietalan edessä istuvat kansanedustajat Jani Toivola ja Antti Kaikkonen, työllisyystutkija Jussi Pyykkönen, Suomen ammattiin opiskelevien liiton hallituksen varajäsen Eemeli Valli ja ammattinyrkkeilijä Niklas Räsänen.

Keskimmäisenä istuva Räsänen nojaa taaksepäin ja pysyy hiljaa, mutta hänen vieressään Valli nostaa käden pystyyn.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olemalla oma itsensä”, Valli sanoo.

Lyhyt vastaus. Se, mitä saattoi olettaa. Muut keskustelijat nyökkäilevät vieressä.


Näinkö helppoa tämä on?

Ei tietenkään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Juuri siksi keskustelu on käynnissä.

Poikien kokemat arkiset paineet ja rajatut miehuuden mallit ovat olleet viime kuukausien jatkuva puheenaihe.

Yksi esimerkki on pari viikkoa sitten Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin vetämässä Docventures-ohjelmassa esitetty ja paljon keskustelua herättänyt, yhdysvaltalaisessa vankilassa kuvattu dokumentti The Work. Se kertoo karulla tavalla siitä, millaiseen malliin miehet on äärimmäisissä tapauksissa kasvatettu.

Dokumentin jälkeen käyty avoin keskustelu miehille tarjotuista kapeista sukupuolirooleista keräsi paljon kehuja Twitterissä. Useat miehet jakoivat omia kokemuksiaan siitä, miten ahtaisiin sukupuolirooleihin heidät on kasvatettu.
Keskustelussa Rantala ja Milonoff puhuivat toksisesta maskuliinisuudesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se on trendi-ilmaisuksi muuttunut termi, joka nousee esille muun muassa keikka-arvioissa ja aikakauslehtien kolumneissa.

Sanan yleistyminen on johtanut myös siihen, että sen käyttöä on arvosteltu ja sitä on pidetty ärsyttävänä, samalla tavalla kuin esimerkiksi kulttuurisen omimisen käsitteen ongelmista on viime aikoina kirjoitettu.

Ärsyttävältäkin kuulostavaan sanapariin tiivistyy silti se, mistä monet asiantuntijat ovat huolissaan.

Poikia on pitkään kasvatettu olemaan kovia, aggressiivisia ja kilpailuhenkisiä. Olemaan näyttämättä tunteitaan. Ei saa itkeä. Liika herkistely on ollut ”neitimäistä” käytöstä, joka on karsittu pois. Amerikkalaisissa tutkimuksissa puhutaan poikakoodista, jolla on todistetusti haitallisia vaikutuksia. Keväällä Yle julkaisi uutisen siitä, että ahtaat sukupuoliroolit ajavat poikia väkivallan kulttuuriin.

Siksi poikakoodi, toksinen maskuliinisuus ja poikien vaikeudet kasvaa sellaisiksi kuin oikeasti haluavat ovat nyt koko ajan enemmän esillä.

Spotifyn syksyn yksi kuunnelluimmista kappaleista on ollut räppäri Pyhimyksen Vain elämää -ohjelmassa esittämä Mulkut.

Siinä Pyhimys räppää ironisesti näin:

”Mä oon miehinen mies, ei liian hissukka tai liian pieni oo mies / Ei pasifisti tai nisti oo mies, ei liian kaunis tai liian hintelä oo mies / Sanaki sen sanoo hintelä on hintti / Sä et oo oikee mies, sinä olet pimppi / Tosimies on sellanen ku tosimies määrää / Tosimies on mulkku eikä siin oo mitää väärää”

Näissä ongelmissa poikia ja nuoria miehiä pyrkii auttamaan muun muassa Poikien Puhelin.

Se on Väestöliiton alaisuudessa toimiva auttava puhelin, jossa asiantuntijat vastaavat luottamuksellisesti alle 20-vuotiaita miehiä mietityttäviin ja ahdistaviin asioihin.

Yleisimpiä puheenaiheita ovat harrastukset, seksi ja kaverit. Useissa puheluissa nousee esille kysymys siitä, kelpaako tällaisenaan. Saako olla juuri sellainen kuin on? Pitääkö muuttua joksikin muuksi ollakseen ”oikeanlainen”?

Viime vuonna Poikien Puhelimeen tuli 47 000 puhelua, joista vain neljäsosaan ehdittiin vastata. Vuoden loppuun asti jatkuva Poikien puhelimen ja Weecosin Kuule mua! -kampanja pyrkii auttamaan siihen, että tulevaisuudessa yhä useamman pojan puheluihin vastattaisiin.

Se toteutuu keräämällä Poikien Puhelimelle rahaa: kymmenet designmerkit ovat ovat suunnitelleet kampanjaa varten tuotteita, joiden myyntituotoista vähintään 20 prosenttia lahjoitetaan Poikien Puhelimelle.

On tuskin sattumaa, että kampanja on aloitettu juuri nyt, kun aihe on kuuma.

Sattumaa tuskin on sekään, että kampanjaan on saatu mukaan laulaja Ollie. Ei ihan Suomen ykkösrivin artisti, mutta silti tuttu nimi monille: Ollien kuunnelluimmalla, Ongelma-nimisellä kappaleella on Spotifyssa neljä miljoonaa kuuntelua.

Kuule mua! -kampanjan avaustilaisuudessa keskustelun päätteeksi Ollie astelee kitaristin kanssa helsinkiläisen kirjakaupan nurkkaan ja alkaa laulaa Ongelmaa akustisesti.

Antti Kaikkonen nousee ylös tuolistaan ja hipsii ulko-ovelle. Muut kuuntelevat hiljaa paikallaan.

Niklas Räsänen nojaa seinään vakavan oloisena.

Pipo päässä istuva ja käsivarret täyteen tatuoinut vakavailmeinen Räsänen näyttää juuri siltä, miltä stereotyyppisen ”kovan jätkän” voi vain kuvitella näyttävän. Siis juuri sellaisen, millaiseksi miesten on haluttu perinteisesti kasvavan.

Mielikuvaa ei vähennä se, että ammattilaisnyrkkeilijänä tunnettu Räsänen on yksi lajin suomalaisista kärkinimistä. Tai se, että ”Drummer Boy ”-lempinimellä tunnettu Räsänen soittaa rumpuja esimerkiksi rap-artisti Brädin yhtyeessä.

Räsäsen kohdalla ensivaikutelma kuitenkin hämää täysin.

”Mua on yritetty survoa tiettyyn muottiin koko elämäni ajan, mutta mulla on luojan kiitos ollut rohkeutta olla, mitä haluan olla”, Räsänen sanoo.

Tämän takia Räsänen on halunnut tulla kertomaan, että ketään ei pidä pakottaa olemaan mitään muuta kuin itse haluaa olla.

”Olen tullut tähän pisteeseen yhteiskunnan olettaman ulkopuolelta”, Räsänen sanoo.

Juuri ”tähän pisteeseen” Räsänen on tyytyväinen. Räsänen on paitsi ammattinyrkkeilijä, myös aviomies ja isä. Räsänen on naimisissa nyrkkeilijä Eva Wahlströmin kanssa, ja hänellä on edellisestä avioliitostaan 7-vuotias poika Luda. Sen lisäksi hän on isäpuoli Wahlströmin 9-vuotiaalle pojalle Leonille.

Lisäksi Räsänen kokee vihdoin kuuluvansa yhteiskuntaan. Se tunne syntyi ensimmäistä kertaa vasta, kun ammattinyrkkeilijän ura alkoi olla taloudellisesti kannattavaa ja toi siten elämään materiaalista varmuutta. Henkinen varmuus oli puolestaan tullut uskonnon harjoittamisen myötä. Avoimesti kristinuskostaan puhuva Räsänen tuli uskoon teini-ikäisenä.

Kahdesta pojastaan puhuessaan Räsänen herkistyy ja korostaa rakkauden sekä välittämisen merkityksestä.

Mikään tästä ei ole ollut itsestäänselvyys.

Kotkassa kasvanut Räsänen oli lapsena pienikokoinen, ylivilkas ja herkkä poika. Itki herkästi ja sai sitten muilta kuulla, että poikien ei kuulu itkeä. Vanhemmat osasivat onneksi tukea.

”Edelleen mä kuulen yllättävän lähelläkin isän sanovan lapsilleen, että ’Älä itke’. Miksi ei? Mulle itku on ollut aina tosi herkässä. Sitten kun se pääsi, siitä pilkattiin. Kivikasvoinen, hiljainen ja ankara mies on edelleen mun sukupolven miesmalli. Tajusin, että en yllä siihen millään tavalla”, Räsänen sanoo.

Itkemisen ohella Kotkassa ei suvaittu sitä, miltä Räsänen näytti. Roikkuviin housuihin pukeutunut nuori skeittari ei ollut oikeanlainen poika. Räsänen on saanut myös osansa koulukiusaamisesta, eikä asiaa helpottanut hänen nopea ja liukas kielenkäyttönsä pilkkaajien suuntaan.

Yksi kerta on jäänyt erityisen vahvasti mieleen, koska silloin Räsänen turvautui itsekin väkivaltaan.

”Välitunnilla jätkät paiskoivat mua käsistä kiinni pitäen päin puuta. Sitten ne lähtivät kävelemään ylpeänä pois paikalta, jolloin koputin yhtä olkapäähän ja tinttasin turpaan. Siitä vasta ongelmat alkoivatkin.”

Räsänen korostaa, ettei pidä väkivaltaa minkäänlaisena ratkaisuna, vaikka vaikeimpina aikoina haaveilikin sillä kostamisesta. Sen sijaan hän uskoo anteeksiantamisen voimaan.

Teininä Räsänen alkoi kapinoida. Kyllästyi koulunkäyntiin, lopetti kesken sekä lukion että ammattikoulun. Haistatti pitkät auktoriteeteille ja keskittyi rumpujen soittamiseen, skeittamiseen ja lumilautailuun. Nuorena muun muassa telinevoimistelua harrastanut Räsänen ei uskonut, että hänestä olisi mihinkään muuhun kuin urheilijaksi.

Samaan aikaan hän oli kuitenkin haaveillut siitä, että voisi auttaa muita nuoria, joiden lapsuus on ollut samalla tavalla vaikeaa kuin hänellä.

Lopulta oma paikka löytyi noin 20-vuotiaana, kun Räsänen aloitti nyrkkeilyn.

Nyrkkeilypiiritkään eivät tosin tuntuneet Räsäsestä heti omalta paikalta. Hän kertoo kohdanneensa konservatiivisissa nyrkkeilyporukoissa myös paljon ajatuksia siitä, minkälainen hänen pitäisi olla. Jälleen kerran Räsänen ei pystynyt eikä halunnut vastata niihin ennakkoluuloihin.

Silti nyrkkeilyn aloittamisen jälkeen Räsänen tunsi, että jollain tavalla hän on oikeassa paikassa. Uskovaisena Räsänen ajattelee, että nyrkkeilijäksi päätyminen oli Luojan johdatusta.

”Ajattelin, että tämä on se väylä nuorien auttamiseen. Ja niin on käynyt.”

Ennen kaikkea Räsänen on pystynyt auttamaan nuoria murtamalla ennakkoluuloja.

Räsänen itse sanoo, että monet pitävät häntä pölkkypäänä, ”junttina päähän lyöjänä”.

”Mua aliarvioidaan hirveästi sen takia, että nyrkkeilen ja että näytän tältä. Se harmittaa mua, mutta samalla myös nautin siitä, kun voin osoittaa ne ennakkoluulot vääräksi. Haluan antaa mallin niille, jotka tulevat odotetun ulkopuolelta.”

Räsänen kertoo saaneensa paljon palautetta siitä, että rohkaisee nuoria olemaan oma itsensä ja antaa ajattelunaihetta eri vaiheissa elämää.

Esimerkiksi puhumalla rakkaudesta.

Rakkaus on Räsäselle ydinasia, jota hän toistaa keskustelussa useita kertoja.

”Jos emme rakasta itseämme, miten voisimme rakastaa toisiamme? Miten lapsi voisi oppia rakastamaan, jos hän ei koe itse rakkautta?”

Omassa arjessaan Räsänen pyrkii jakamaan rakkautta, kunnioittamaan kaikkia ihmisiä ja toimimaan esikuvana pojilleen. Kertomaan heille, miten paljon välittää heistä, ja opettaa samalla, että tunteiden jakamista ei tarvitse hävetä.

”Lapset näkevät, että kohtelen esimerkiksi kaupan kassaa ihan samalla tavalla kuin korkea-arvoista henkilöä.”

Oleellista on myös suvaitsevaisuuden osoittaminen esimerkkien avulla.

”Evan poika on oppinut paljon erilaisuudesta poikani kehitysvammaisuuden myötä. Kaikki kun olemme erilaisia.”

Uskooko Räsänen siis, että hänen poikiensa on helpompi kasvaa aikuiseksi kuin hänen itsensä?

Kyllä – ja ei.

Vaikka Räsänen uskoo, että miehen malleja on nykyisin tarjolla monipuolisemmin kuin hänen lapsuudessaan, vaikeista asioista keskusteleminen aikuisten kanssa voi olla ihan yhtä vaikeaa kuin aiemmin.

Räsänen on huolissaan myös hyvin perinteisistä asioista: elämänrytmin liiallisesta kiireellisyydestä, sosiaalisesta mediasta ja videopeleistä. Räsänen sanoo, ettei halua olla kieltämässä mitään, mutta erityisesti peleihin uppoutuminen voi hänen mukaansa imeä pois todellisesta maailmasta.

Sosiaalisesta mediasta nuoret puolestaan saavat helposti vääriä vaikutteita, koska eivät ymmärrä tai uskalla kyseenalaistaa idoliensa tarjoamaa sisältöä.

Räsäsellä ei ole helppoja ratkaisuja ongelmiin, kuten ei ole monilla muillakaan.

Ehkä siksi Räsäsen kaltaisia esikuvia juuri tarvitaan ja Poikien Puhelimen kaltaisia toimijoita.

Kertomaan nuorille pojille, että on aivan ok itkeä, jos tuntuu siltä – ilman minkäänlaista häpeän tuntoa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sukupuoliroolit
 • Kasvatus
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  Tilaajille
 2. 2

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 3. 3

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 4. 4

  Meilahden "Risuhokki" on neljän tähden kortteliravintola

  Tilaajille
 5. 5

  Nyt.fi:n podcastissa ruoditaan perussuomalaisia ja mediaa, Harry Potter -paheksuntaa sekä Aamulehden Huora-kirjoitusta

 6. 6

  Feminismistä käydään kiivasta keskustelua, ja yksi riitelijöistä on feminismiä vastustava juontaja Ivan Puopolo – siksi lähetimme hänet feministiseen tapahtumaan

 7. 7

  Tämä uusi emoji hämmentää nyt ihmisiä, koska kukaan ei tiedä, mitä sillä pitäisi oikein ilmaista

 8. 8

  Vuoden kokin luotsaama Nude voi nousta aivan parhaiden ravintoloiden joukkoon – pienten annosten makumaailma on parhaimmillaan vangitseva

 9. 9

  Inside Out -elokuva sai psykologinkin itkemään, koska se kertoo, miksi suru on tärkeää

  Tilaajille
 10. 10

  The Leftovers on HBO:n paras sarja koskaan, vaikket ole välttämättä siitä edes kuullut – viimeinen kausi on käynnissä, ja näistä syistä kannattaa nyt viimeistään tutustua

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  Tilaajille
 2. 2

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 3. 3

  Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

 4. 4

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 5. 5

  Meilahden "Risuhokki" on neljän tähden kortteliravintola

  Tilaajille
 6. 6

  Kosmetiikkamerkki Dovea syytetään rasismista, eikä tämä ole ensimmäinen kerta – Tästä on kyse

 7. 7

  Miksi blackface on rasistinen? Tutkija selittää

 8. 8

  Se oli minun pikkujouluni: Kontrabasisti sai muusikot ympärillään loistamaan – kuten basistin kuuluukin

 9. 9

  Italialainen huippumuotitalo D&G aiheutti rasismikohun videolla, jossa kiinalaiset eivät osaa syödä pizzaa puikoilla

 10. 10

  Nämä prinssi Harrysta ja Meghan Marklesta tehdyt ”elävät vahahahmot” vetävät sanattomaksi – ja saattavat olla upeinta taidetta koskaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 2. 2

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 3. 3

  Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

 4. 4

  Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  Tilaajille
 5. 5

  Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

 6. 6

  Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

 7. 7

  Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

 8. 8

  Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

 9. 9

  Julia Robertsista kertovan lehtijutun otsikko epäonnistui katastrofaalisesti – internet rakastaa myös pikkuruista oikaisua

 10. 10

  Samsung mainosti puhelimensa kameraa naisen järjestelmä­kamera­selfiellä, internet riemastui – Nyt hän kertoo, miten kaikki tapahtui

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Lennolta käännytetty humalainen espoolais­mies kävi kiinni raja­vartijaan Helsinki-Vantaan lento­kentällä

 2. 2

  Etelään satamassa vihdoin runsaasti lunta, joka jäänee ainakin jouluun asti

 3. 3

  Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

  Tilaajille
 4. 4

  Kahdeksan poliisi­partiota taltutti joukko­tappelua nuoriso­tila Arkissa Vantaalla – tapahtumaan oli tullut kaksi helsinkiläistä nuoriso­joukkoa, kertoo kaupunki

 5. 5

  Ravintolassa räjähti Sapporossa Japanissa – useita kymmeniä loukkaantunut

 6. 6

  Hallitus juhlii ”velkaihmettä”, mutta se voi näyttää myös pahalta

 7. 7

  Metrokisko murtui Sörnäisten tunneliosuudella – ”Kuljettaja erotti vaurion äänestä jo aamupäivällä”

 8. 8

  Saako Oodia jo arvostella? Ydintehtävältään se on vain keskinkertainen, Itäkeskuksen ja Tikkurilan kirjastoissakin on enemmän kirjoja – Johtaja: ”Ei se määrä vaan se laatu”

 9. 9

  Seksuaali­rikollisten kylä: HS vieraili floridalaisessa mökki­kylässä, jonka asukkaat ovat yhteis­kunnan alinta kastia – miesten nimet, kuvat ja osoitteet ovat verkossa kaikkien nähtävillä

  Tilaajille
 10. 10

  Alastomat eläinoikeus­aktivistit valelivat itsensä teko­verellä Barcelonassa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

  Tilaajille
 2. 2

  Saksalainen toimittaja rakastui Lapin-matkallaan posiolaiseen poro­mieheen ja muutti Lappiin – HS tapasi poro­kuiskaajiksi kutsutut Mourujärvet, jotka kasvattavat eläimiään kuin lapsia

 3. 3

  Yllättävä käänne: Petteri Orpo sai loppu­viikosta 2,2 miljardin euron yllätyksen, ja Suomi pääsee lyhentämään velkaansa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen

 4. 4

  Rotta on hämmästyttävä eläin ja siksi sen tappaminenkin on vaikeaa – Helsingin kasvavaa rotta­kantaa on vaikea saada hengiltä inhimillisin keinoin

 5. 5

  Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

 6. 6

  Seksuaali­rikollisten kylä: HS vieraili floridalaisessa mökki­kylässä, jonka asukkaat ovat yhteis­kunnan alinta kastia – miesten nimet, kuvat ja osoitteet ovat verkossa kaikkien nähtävillä

  Tilaajille
 7. 7

  Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

  Tilaajille
 8. 8

  Kiina on kuin aalto, joka pyyhkäisee ylitsemme – valtava talouskasvu on kerryttänyt jättimäiset pääomat, joilla Kiina muokkaa maailmaa näköisekseen

  Tilaajille
 9. 9

  Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

 10. 10

  Saako Oodia jo arvostella? Ydintehtävältään se on vain keskinkertainen, Itäkeskuksen ja Tikkurilan kirjastoissakin on enemmän kirjoja – Johtaja: ”Ei se määrä vaan se laatu”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

 2. 2

  Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

 3. 3

  Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

 4. 4

  Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

 5. 5

  Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

  Tilaajille
 6. 6

  Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

  Tilaajille
 7. 7

  Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

 8. 8

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 9. 9

  Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

 10. 10

  Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

 11. Näytä lisää