Nämä naisräppärit ovat kyllästyneet siihen että naisten seksuaalisuus on joko "miesten kiihottumista tai lastentekoa varten" – ja lupaavat syödä vihakommentit aamupalaksi

Räppärit Adikia, Yeboyah, B.W.A ja F käsittelevät kappaleissaan seksuaalisuutta, mielenterveysongelmia ja feminismiä tavalla, jollaista suomalaisessa räpissä ei ole totuttu kuulemaan. Se on herättänyt ihmetystä, ihailua ja vihaa.

Mun tarpeet miellyttää yhtää ketää / pistän ne vitriiniin ikuisiks ajoiks lepäämään / olkoon ne muistutukseksi kaikille niille / jotka jaksaa kysellä mitä kuuluu mun munanjohtimille / Pistän ne nips naps poikki / ihan vaan vittuillakseni

Näin räppää Adikia, oikealta nimeltään Kirsikka Ruohonen, viime talvena julkaistulla kappaleellaan Babyshower.

”Tuntuu usein siltä, että naisten seksuaalisuus on vain joko miesten kiihottumista tai sitten lasten tekoa varten. Toistuvasti vanhemmat mieshenkilöt tuovat mielipidepalstoilla esiin, että syntyvyys laskee ja se on nuorten naisten syy, sillä he ovat niin kranttuja, että eivät halua pariutua ja luovat uraa, vaikka pitäisi tehdä lapsia. Turhauttaa, että naisen seksuaalisuus itseisarvona ei ole tarpeeksi merkittävää tai tärkeää. Tätä se biisi purkaa”, Ruohonen selittää.


Kappaleessa puhutaan seksistä ja ehkäisystä hyvin suoraan, ja tekstissä viitataan myös #metoon myötä julki tulleisiin häirintätapauksiin ja niiden käsittelyyn oikeudessa:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tulit sisään joten käyn huomenna apteekissa / sun lupaus nautinnosta yhdessä pienessä pillerissä / spektaakkeli kun todistan sua vastaan sun oikeudenkäynnissä

Kyseinen kappale on suomalaisessa musiikissa ja erityisesti räpissä ainutlaatuinen, sanoo räppiä tutkinut tohtorikoulutettava Inka Rantakallio Turun yliopistosta.

”Lyriikka poikkeaa siitä, mitä olemme räpissä tottuneet kuulemaan, eikä tule jenkeistäkään mitään vastaavaa kappaletta mieleen. Lainit ovat hyvin ajankohtaisia etenkin nyt, kun Suomessa keskustellaan naisten itsemääräämisoikeudesta ja käynnissä on tämä suostumuskampanjakin”, Rantakallio pohtii.

#metoo-keskustelu on esillä myös Adikian uudella Koskematon-kappaleen remixillä, jolla mainitaan muun muassa seksuaalisesta häirinnästä syytteisiin joutuneista henkilöistä varmasti tunnetuin, elokuvaohjaaja Harvey Weinstein. Yas Lon tuottamalla kappaleella ovat mukana räppärit Mon-Sala, Sofa-duo, Yeboyah, Nisa, B.W.A ja F. Sen videolla naiset ”polttelevat” lakupiippua, juovat viskiä ja käyvät antamassa Helsingin miespatsaille naamarit. Esimerkiksi Paavo Nurmi saa uudet, Enni Rukajärveä muistuttavat kasvot. Kappaleen teksteissä kyytiä saavat sedät ja patriarkaatti.Musiikkimedia Rumba nosti jutussaan esiin kappaleen Youtubessa julkaistun videon keräämiä kommentteja, kuten nämä:

”Huuttista femakoiden voimafantasioille antaa tyttöjen unelmoida.”

”Näin käy kun asuu kuplassa muiden samalla tavalla ajattelevien sekopäiden ympäroivänä.”

Räppäri Yeboyah eli Rebekka Kuukka hymähtää.

”Syön näitä kommentteja aamupalaksi. Mmmmm” hän mutustelee ilmaa.

Kahvilapöydässä istuvat Kirsikka Ruohonen, F eli Fanni Sjöholm ja B.W.A eli Betty Aho purskahtavat nauruun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Loukkaavat kommentit eivät tunnu enää missään, sillä ne on helppoa niellä yhdessä.

”Paska palaute on osoitus siitä, että me tehdään jotain tärkeää ja ollaan osuttu johonkin sellaiseen hermoon, johon olisi pitänyt osua jo aiemmin”, sanoo Sjöholm.

Kappaleesta on tullut myös rakentavaa kritiikkiä. Kommenteissa kehutaan feminististä ulostuloa, mutta kysellään, miksi viestin miehille pitää olla niin vihainen ja hyökkäävä.

”Biisi kritisoi rakenteita, ei miehiä. Patriarkaatti ei ole sama asia kuin miehet, vaan nämä rakenteet sortavat myös miehiä. Sellainen setä, joista biisissä puhutaan, voi olla kuka tahansa, joka käyttää valta-asemaansa väärin”, sanoo Ruohonen.

Vastapäätä nyökkäilee Kuukka, joka vierailee räppäri Dilemman kappaleella Määdboi. Sillä kehotetaan miehiä näyttämään tunteita ja kulkemaan omaa tietään.

Yritän ymmärtää / joudut esittää kun näät noi / mut sen läpi nään / pidä oma pääs boi /

”Monet jäbät sanoivat tämän biisin jälkeen, että ’hei kiitti tästä’. Tämä mitä me tehdään ei ole ainoastaan naisille, vaan meille kaikille”, sanoo Kuukka.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuukka, Ruohonen, Aho ja Sjöholm ovat osa Dreamgirls-kokoonpanoa, jota kuratoi dj-duo Dream eli Taika Mannila ja Lina Schiffer. Dreamgirls veti ensimmäisen yhteisen keikkansa Flow-festivaalilla, ja sitä hypetettiin raivokkaasti jälkeenpäin, kuten tässä blogipostauksessa. Vastaanotto oli niin hyvä, että porukka kokoontuu keikalle uudelleen, torstaina 18. lokakuuta Tavastialle.

”Naisenergiaa” kehuttiin, mutta nämä neljä räppäriä eivät halua puhua ainoastaan feministisistä teemoista tai leimautua naisasianaisiksi.

”Suomirap on ollut tähän asti valkoista ja cis-heteromies-näkökulmasta tehtyä. Vain jo se, että puhut naisena sun omasta näkökulmasta, nousee esiin”, pohtii Ruohonen ja jatkaa:

”Jos Koskematon-biisin lyriikat olisivat jäbän räppäämiä, niin ne olisi vaan perus ”Täältä tulee tää nuori jäbä joka tulee kertomaan miten tunkkainen nykymeininki on”.”

Tämä herättää vahvoja tunteita myös Fanni Sjöholmissa:

”Räppääminen naisena on jo itsessään feministinen teko, ja nyt sen kautta identifioidaan meitä tekijöinä. Mutta en haluaisi olla leimattu millään muullakaan tavalla esimerkiksi vasemmistoräppäriksi tai äärioikeistoräppäriksi. Kirjoitan tunteista ja mielenterveysongelmista, teen rakkauslauluja. Olen nainen ja puhun omasta näkökulmastani, mutta ei minua sen takia tarvitse laittaa boksiin”, hän tilittää.

Artistinimellä F musiikkia tekevä Sjöholm puhuu kappaleessaan Hajoaa mielenterveysongelmista kärsivän henkilön läheisen tunteista:

Mä mä oon hajalla mut / mä mä oon elossa ja / ainaki niit hyvii päivii on oppinu arvostaa ja /pidän sut lähellä vaikka en vaa käsitä / sitä hirviöö mikä asuu sun sisällä

”Halusin kirjoittaa kappaleen läheisen näkökulmasta, koska tuntui siltä, että en ole löytänyt siitä asiasta sellaista biisiä mistä itse läheisenä saisin voimaa. Usein kun kirjoitetaan mielenterveysongelmista, niin keskitytään siihen mitä sairastava käy läpi. Mutta myös läheisistä todella suuri osa kärsii masennusoireista ja silti koetaan, että omasta pahasta olosta ei voi puhua, kun täytyy keskittyä siihen joka sairastaa. Pitämällä itsestämme huolta, me huolehditaan paremmin myös siitä sairastavasta läheisestä."

Aiheiden kirjon lisäksi hän haluaa laajentaa naiskuvaa musiikin kentällä. Outoja ja loukkaavia kommentteja on sadellut esimerkiksi Sjöholmin lyhyestä tukasta.

”Keikkojen jälkeen on kommentoitu esimerkiksi, että siinä menee hyvä perse hukkaan.”

Tutkija Inka Rantakallion mukaan feminismi hiphopissa on aiemmin keskittynyt lähinnä naisten seksuaalisuuteen, ja se korostuu erityisesti räppärien ulkonäössä. Uhoaminen on aina ollut keskeinen osa rap-lyriikkaa, ja naiset uhoavat seksuaalisuudellaan ja voimaantuvat siitä. Ulkonäkö on keskeisessä osassa esimerkiksi Nicky Minajin artistiprofiilia, ja Cardi B on puhunut avoimesti plastiikkakirurgisista operaatioistaan. Mustat räppärit ovat ottaneet heihin liitetyn hyperseksuaalisuuden stereotypian omiin käsiinsä ja purkaneet sitä.

”On olemassa tiettyjä odotuksia siitä, miltä nais­räppärin pitäisi näyttää. Nicky Minaj esimerkiksi on hyvin seksuaalinen hahmo. Siksi kunnioitan räppäreitä kuten Missy Elliottia ja Queen Latifahia, jotka tekevät musiikkia, eivätkä välitä esimerkiksi kehonsa koosta. On todella surullista, että jos et näytä tiettyyn muottiin sopivalta, lyriikkasi sanoma voi mennä monilta ohi”, sanoo Betty Aho.

Rantakallio huomauttaa, että yhdysvaltalaista ja suomalaista räppiskeneä ei kannata lähteä suoraan vertaamaan, sillä kulttuurierot ovat muutenkin suuret. Suomalaisessa musiikissa naisten ulkonäkö ei ole muissakaan musiikkigenreissä samalla tavalla keskeistä.

”Vahvasti feminististä sanomaa korostava räppiä on Suomessa kuitenkin tehty aiemminkin, esimerkiksi Mariskan esikoislevyllä, joka ilmestyi vuonna 2002, puhutaan hyvinkin suoraan jokapäiväisestä seksismistä.”

Vuosituhannen alun feministiräppi on painunut unohduksiin, mutta nyt samoja aiheita käsittelevät useat muutkin kuin Dreamgirls-porukan räppärit.

Adikia eli Kirsikka Ruohonen sanoo profiloituneensa ”telaketjufeministiksi”, ja sanoo, että hänen kykyään puhua muista aiheista on kyseenalaistettu. Siksi tulevalla EP:llä puhutaan jostakin ihan muusta.

Ovatko naiset ja naisten asiat tulleet suomalaiseen räppiin jäädäkseen, vai unohtuvatko nekin sitten, kun Weinstein-tapaus pyyhitään historiaan?

”Tasa-arvokysymyksiä mietitään nyt paljon koko musiikkikentässä. Jos siihen panostetaan muissakin genreissä, niin miksi ei hip hopissa? Sehän rakentaisi jotenkin sellaista mielikuvaa, että hip hop ei kuulu populaarimusiikin kenttään, vaikka se on juuri nyt valtavirtamusiikkia. Hypermaskuliinisuusteen on tullut pieniä aukkoja, ja se mahdollistaa kentän monipuolisuuden. Esimerkiksi homofobia oli räppilyriikassa yleistä Jenkeissä vielä 10 vuotta sitten, mutta nyt se on aikalailla tippunut pois. Luulen, että jos samaan suuntaan mennään naisten ja muunsukupuolisten esiintulossa, niin 10 vuoden päästä me ihmetelemme, että onko tämä ollut joskus joku kysymys”, sanoo Rantakallio.

Tai kuten Yeboyah asian muotoilee kappaleessaan Broflake:

Kun duunataan meiltä meille / kelat et se meinaa ällää teille / mut ei, ei tää oo heittereille / vaan niille jotka vielä saa hereille / Keille / Meille / Mul on kysymyksii rakenteille / Ei painoo sun harteille / tarviin tilaa näille aatteille

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Feminismi
 • Musiikki
 • Hiphop-musiikki
 • Säde Mäkipää
 • Nyt
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

 2. 2

  Julia Robertsista kertovan lehtijutun otsikko epäonnistui katastrofaalisesti – internet rakastaa myös pikkuruista oikaisua

 3. 3

  Samsung mainosti puhelimensa kameraa naisen järjestelmä­kamera­selfiellä, internet riemastui – Nyt hän kertoo, miten kaikki tapahtui

 4. 4

  Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

 5. 5

  Stranger Things -sarjan kolmas kausi lähenee, uusi traileri julki ja kauden jaksojen nimet myös – sauna mainittu, spekuloimme Suomi-kytköksillä

 6. 6

  Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

 7. 7

  Pikatestissä Pikku-Roban The Mess, joka on päivisin kaikille avoin työpaikkaruokala ja iltaisin baari

 8. 8

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 9. 9

  Moni mies ei ymmärrä, miten mahdotonta voi olla sanoa ”ei” kun fyysisesti ylivoimainen ihminen vyöryy päälle

 10. 10

  Tšetšenian ulkoministeri syytti vampyyripeliä kansansa loukkaamisesta – näin suosittu roolipeli joutui suurvaltakiistojen keskelle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

 2. 2

  Julia Robertsista kertovan lehtijutun otsikko epäonnistui katastrofaalisesti – internet rakastaa myös pikkuruista oikaisua

 3. 3

  Samsung mainosti puhelimensa kameraa naisen järjestelmä­kamera­selfiellä, internet riemastui – Nyt hän kertoo, miten kaikki tapahtui

 4. 4

  Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

 5. 5

  Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

 6. 6

  Vuoden kokin luotsaama Nude voi nousta aivan parhaiden ravintoloiden joukkoon – pienten annosten makumaailma on parhaimmillaan vangitseva

 7. 7

  Stranger Things -sarjan kolmas kausi lähenee, uusi traileri julki ja kauden jaksojen nimet myös – sauna mainittu, spekuloimme Suomi-kytköksillä

 8. 8

  Annantaloon perustettiin joukkorahoituksella lasten oma kahvila, jossa on aina tarjolla makaronilaatikkoa

 9. 9

  Ruotsalainen punkyhtye Viagra Boys arvostelee kappaleissaan ikiaikaista miehisyyden mittaa

 10. 10

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

 2. 2

  Millainen on feministien vihaama elokuva, jonka esitystilaisuuden Åbo Akademi kielsi? Katsoimme The Red Pillin ja pyysimme kahta feministiä kertomaan, mikä siinä on pielessä

 3. 3

  Kommentti: Putouksella on nyt poikkeuksellisen vähän katsojia – syy on helppo nähdä, kun katsoo ohjelman uusimman jakson

 4. 4

  Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

 5. 5

  Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

 6. 6

  Kalevauva kokosi suomalaisten twiiteistä laulun ja onnistui tiivistämään täydellisesti, mistä Linnan juhlissa on oikeasti kyse – lue hulvaton kappale sanasta sanaan

 7. 7

  Julia Robertsista kertovan lehtijutun otsikko epäonnistui katastrofaalisesti – internet rakastaa myös pikkuruista oikaisua

 8. 8

  Samsung mainosti puhelimensa kameraa naisen järjestelmä­kamera­selfiellä, internet riemastui – Nyt hän kertoo, miten kaikki tapahtui

 9. 9

  Leonardo DiCaprio julkaisi Instagramissa kuvan Helsingin voimalaitoksesta – ja arvosteli sen avulla Donald Trumpin ilmastopolitiikkaa

 10. 10

  Amerikkalaisräppäri Lil Pumpin piti esiintyä eilen Helsingissä, mutta hän ei saapunut Suomeen ollenkaan – keikka peruttiin viime tipassa, faneilla meni kuppi nurin

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

 2. 2

  Poliisi julkaisi lisää tietoja Käpylän tuhoisasta tulipalosta – Murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan

 3. 3

  Saan Amer Sports -yrityskaupasta 18 200 euroa, mutta ei se helpolla tule

 4. 4

  Kela teki virheen – Nyt odotamme ja pyydämme ymmärrystä lapsilta, laskuttajilta sekä vuokranantajalta

 5. 5

  Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

 6. 6

  Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää

 7. 7

  Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

 8. 8

  NBA:n tähtipelaaja Stephen Curry ei usko ihmisen käyneen kuussa – Nasa kutsui pelaajan tutustumaan kuukiviin, pelaajalta hauska kuittaus

 9. 9

  Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

  Tilaajille
 10. 10

  HS-raati löysi viiden tähden jouluviinin – Portugalin punaviineissä on joulupöytään sopivaa täyteläisyyttä ja kiehtovaa aromikkuutta

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

 2. 2

  Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

 3. 3

  Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

 4. 4

  Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää

 5. 5

  Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

 6. 6

  Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

 7. 7

  ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

 8. 8

  Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

 9. 9

  Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

 10. 10

  Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

  Tilaajille
 2. 2

  Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

 3. 3

  Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

 4. 4

  Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

 5. 5

  Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

 6. 6

  Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

  Tilaajille
 7. 7

  Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

 8. 8

  Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

 9. 9

  Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

 10. 10

  Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

 11. Näytä lisää