Nämä naisräppärit ovat kyllästyneet siihen että naisten seksuaalisuus on joko "miesten kiihottumista tai lastentekoa varten" – ja lupaavat syödä vihakommentit aamupalaksi

Räppärit Adikia, Yeboyah, B.W.A ja F käsittelevät kappaleissaan seksuaalisuutta, mielenterveysongelmia ja feminismiä tavalla, jollaista suomalaisessa räpissä ei ole totuttu kuulemaan. Se on herättänyt ihmetystä, ihailua ja vihaa.

Mun tarpeet miellyttää yhtää ketää / pistän ne vitriiniin ikuisiks ajoiks lepäämään / olkoon ne muistutukseksi kaikille niille / jotka jaksaa kysellä mitä kuuluu mun munanjohtimille / Pistän ne nips naps poikki / ihan vaan vittuillakseni

Näin räppää Adikia, oikealta nimeltään Kirsikka Ruohonen, viime talvena julkaistulla kappaleellaan Babyshower.

”Tuntuu usein siltä, että naisten seksuaalisuus on vain joko miesten kiihottumista tai sitten lasten tekoa varten. Toistuvasti vanhemmat mieshenkilöt tuovat mielipidepalstoilla esiin, että syntyvyys laskee ja se on nuorten naisten syy, sillä he ovat niin kranttuja, että eivät halua pariutua ja luovat uraa, vaikka pitäisi tehdä lapsia. Turhauttaa, että naisen seksuaalisuus itseisarvona ei ole tarpeeksi merkittävää tai tärkeää. Tätä se biisi purkaa”, Ruohonen selittää.


Kappaleessa puhutaan seksistä ja ehkäisystä hyvin suoraan, ja tekstissä viitataan myös #metoon myötä julki tulleisiin häirintätapauksiin ja niiden käsittelyyn oikeudessa:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tulit sisään joten käyn huomenna apteekissa / sun lupaus nautinnosta yhdessä pienessä pillerissä / spektaakkeli kun todistan sua vastaan sun oikeudenkäynnissä

Kyseinen kappale on suomalaisessa musiikissa ja erityisesti räpissä ainutlaatuinen, sanoo räppiä tutkinut tohtorikoulutettava Inka Rantakallio Turun yliopistosta.

”Lyriikka poikkeaa siitä, mitä olemme räpissä tottuneet kuulemaan, eikä tule jenkeistäkään mitään vastaavaa kappaletta mieleen. Lainit ovat hyvin ajankohtaisia etenkin nyt, kun Suomessa keskustellaan naisten itsemääräämisoikeudesta ja käynnissä on tämä suostumuskampanjakin”, Rantakallio pohtii.

#metoo-keskustelu on esillä myös Adikian uudella Koskematon-kappaleen remixillä, jolla mainitaan muun muassa seksuaalisesta häirinnästä syytteisiin joutuneista henkilöistä varmasti tunnetuin, elokuvaohjaaja Harvey Weinstein. Yas Lon tuottamalla kappaleella ovat mukana räppärit Mon-Sala, Sofa-duo, Yeboyah, Nisa, B.W.A ja F. Sen videolla naiset ”polttelevat” lakupiippua, juovat viskiä ja käyvät antamassa Helsingin miespatsaille naamarit. Esimerkiksi Paavo Nurmi saa uudet, Enni Rukajärveä muistuttavat kasvot. Kappaleen teksteissä kyytiä saavat sedät ja patriarkaatti.Musiikkimedia Rumba nosti jutussaan esiin kappaleen Youtubessa julkaistun videon keräämiä kommentteja, kuten nämä:

”Huuttista femakoiden voimafantasioille antaa tyttöjen unelmoida.”

”Näin käy kun asuu kuplassa muiden samalla tavalla ajattelevien sekopäiden ympäroivänä.”

Räppäri Yeboyah eli Rebekka Kuukka hymähtää.

”Syön näitä kommentteja aamupalaksi. Mmmmm” hän mutustelee ilmaa.

Kahvilapöydässä istuvat Kirsikka Ruohonen, F eli Fanni Sjöholm ja B.W.A eli Betty Aho purskahtavat nauruun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Loukkaavat kommentit eivät tunnu enää missään, sillä ne on helppoa niellä yhdessä.

”Paska palaute on osoitus siitä, että me tehdään jotain tärkeää ja ollaan osuttu johonkin sellaiseen hermoon, johon olisi pitänyt osua jo aiemmin”, sanoo Sjöholm.

Kappaleesta on tullut myös rakentavaa kritiikkiä. Kommenteissa kehutaan feminististä ulostuloa, mutta kysellään, miksi viestin miehille pitää olla niin vihainen ja hyökkäävä.

”Biisi kritisoi rakenteita, ei miehiä. Patriarkaatti ei ole sama asia kuin miehet, vaan nämä rakenteet sortavat myös miehiä. Sellainen setä, joista biisissä puhutaan, voi olla kuka tahansa, joka käyttää valta-asemaansa väärin”, sanoo Ruohonen.

Vastapäätä nyökkäilee Kuukka, joka vierailee räppäri Dilemman kappaleella Määdboi. Sillä kehotetaan miehiä näyttämään tunteita ja kulkemaan omaa tietään.

Yritän ymmärtää / joudut esittää kun näät noi / mut sen läpi nään / pidä oma pääs boi /

”Monet jäbät sanoivat tämän biisin jälkeen, että ’hei kiitti tästä’. Tämä mitä me tehdään ei ole ainoastaan naisille, vaan meille kaikille”, sanoo Kuukka.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuukka, Ruohonen, Aho ja Sjöholm ovat osa Dreamgirls-kokoonpanoa, jota kuratoi dj-duo Dream eli Taika Mannila ja Lina Schiffer. Dreamgirls veti ensimmäisen yhteisen keikkansa Flow-festivaalilla, ja sitä hypetettiin raivokkaasti jälkeenpäin, kuten tässä blogipostauksessa. Vastaanotto oli niin hyvä, että porukka kokoontuu keikalle uudelleen, torstaina 18. lokakuuta Tavastialle.

”Naisenergiaa” kehuttiin, mutta nämä neljä räppäriä eivät halua puhua ainoastaan feministisistä teemoista tai leimautua naisasianaisiksi.

”Suomirap on ollut tähän asti valkoista ja cis-heteromies-näkökulmasta tehtyä. Vain jo se, että puhut naisena sun omasta näkökulmasta, nousee esiin”, pohtii Ruohonen ja jatkaa:

”Jos Koskematon-biisin lyriikat olisivat jäbän räppäämiä, niin ne olisi vaan perus ”Täältä tulee tää nuori jäbä joka tulee kertomaan miten tunkkainen nykymeininki on”.”

Tämä herättää vahvoja tunteita myös Fanni Sjöholmissa:

”Räppääminen naisena on jo itsessään feministinen teko, ja nyt sen kautta identifioidaan meitä tekijöinä. Mutta en haluaisi olla leimattu millään muullakaan tavalla esimerkiksi vasemmistoräppäriksi tai äärioikeistoräppäriksi. Kirjoitan tunteista ja mielenterveysongelmista, teen rakkauslauluja. Olen nainen ja puhun omasta näkökulmastani, mutta ei minua sen takia tarvitse laittaa boksiin”, hän tilittää.

Artistinimellä F musiikkia tekevä Sjöholm puhuu kappaleessaan Hajoaa mielenterveysongelmista kärsivän henkilön läheisen tunteista:

Mä mä oon hajalla mut / mä mä oon elossa ja / ainaki niit hyvii päivii on oppinu arvostaa ja /pidän sut lähellä vaikka en vaa käsitä / sitä hirviöö mikä asuu sun sisällä

”Halusin kirjoittaa kappaleen läheisen näkökulmasta, koska tuntui siltä, että en ole löytänyt siitä asiasta sellaista biisiä mistä itse läheisenä saisin voimaa. Usein kun kirjoitetaan mielenterveysongelmista, niin keskitytään siihen mitä sairastava käy läpi. Mutta myös läheisistä todella suuri osa kärsii masennusoireista ja silti koetaan, että omasta pahasta olosta ei voi puhua, kun täytyy keskittyä siihen joka sairastaa. Pitämällä itsestämme huolta, me huolehditaan paremmin myös siitä sairastavasta läheisestä."

Aiheiden kirjon lisäksi hän haluaa laajentaa naiskuvaa musiikin kentällä. Outoja ja loukkaavia kommentteja on sadellut esimerkiksi Sjöholmin lyhyestä tukasta.

”Keikkojen jälkeen on kommentoitu esimerkiksi, että siinä menee hyvä perse hukkaan.”

Tutkija Inka Rantakallion mukaan feminismi hiphopissa on aiemmin keskittynyt lähinnä naisten seksuaalisuuteen, ja se korostuu erityisesti räppärien ulkonäössä. Uhoaminen on aina ollut keskeinen osa rap-lyriikkaa, ja naiset uhoavat seksuaalisuudellaan ja voimaantuvat siitä. Ulkonäkö on keskeisessä osassa esimerkiksi Nicky Minajin artistiprofiilia, ja Cardi B on puhunut avoimesti plastiikkakirurgisista operaatioistaan. Mustat räppärit ovat ottaneet heihin liitetyn hyperseksuaalisuuden stereotypian omiin käsiinsä ja purkaneet sitä.

”On olemassa tiettyjä odotuksia siitä, miltä nais­räppärin pitäisi näyttää. Nicky Minaj esimerkiksi on hyvin seksuaalinen hahmo. Siksi kunnioitan räppäreitä kuten Missy Elliottia ja Queen Latifahia, jotka tekevät musiikkia, eivätkä välitä esimerkiksi kehonsa koosta. On todella surullista, että jos et näytä tiettyyn muottiin sopivalta, lyriikkasi sanoma voi mennä monilta ohi”, sanoo Betty Aho.

Rantakallio huomauttaa, että yhdysvaltalaista ja suomalaista räppiskeneä ei kannata lähteä suoraan vertaamaan, sillä kulttuurierot ovat muutenkin suuret. Suomalaisessa musiikissa naisten ulkonäkö ei ole muissakaan musiikkigenreissä samalla tavalla keskeistä.

”Vahvasti feminististä sanomaa korostava räppiä on Suomessa kuitenkin tehty aiemminkin, esimerkiksi Mariskan esikoislevyllä, joka ilmestyi vuonna 2002, puhutaan hyvinkin suoraan jokapäiväisestä seksismistä.”

Vuosituhannen alun feministiräppi on painunut unohduksiin, mutta nyt samoja aiheita käsittelevät useat muutkin kuin Dreamgirls-porukan räppärit.

Adikia eli Kirsikka Ruohonen sanoo profiloituneensa ”telaketjufeministiksi”, ja sanoo, että hänen kykyään puhua muista aiheista on kyseenalaistettu. Siksi tulevalla EP:llä puhutaan jostakin ihan muusta.

Ovatko naiset ja naisten asiat tulleet suomalaiseen räppiin jäädäkseen, vai unohtuvatko nekin sitten, kun Weinstein-tapaus pyyhitään historiaan?

”Tasa-arvokysymyksiä mietitään nyt paljon koko musiikkikentässä. Jos siihen panostetaan muissakin genreissä, niin miksi ei hip hopissa? Sehän rakentaisi jotenkin sellaista mielikuvaa, että hip hop ei kuulu populaarimusiikin kenttään, vaikka se on juuri nyt valtavirtamusiikkia. Hypermaskuliinisuusteen on tullut pieniä aukkoja, ja se mahdollistaa kentän monipuolisuuden. Esimerkiksi homofobia oli räppilyriikassa yleistä Jenkeissä vielä 10 vuotta sitten, mutta nyt se on aikalailla tippunut pois. Luulen, että jos samaan suuntaan mennään naisten ja muunsukupuolisten esiintulossa, niin 10 vuoden päästä me ihmetelemme, että onko tämä ollut joskus joku kysymys”, sanoo Rantakallio.

Tai kuten Yeboyah asian muotoilee kappaleessaan Broflake:

Kun duunataan meiltä meille / kelat et se meinaa ällää teille / mut ei, ei tää oo heittereille / vaan niille jotka vielä saa hereille / Keille / Meille / Mul on kysymyksii rakenteille / Ei painoo sun harteille / tarviin tilaa näille aatteille

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Feminismi
 • Musiikki
 • Hiphop-musiikki
 • Säde Mäkipää
 • Nyt
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

 2. 2

  Ajattelet sosiaalista mediaa väärin, sanoo Piilaakson pioneeri – rahaa ei tehdä mainostamisella vaan käytöksemme kokonaisvaltaisella muokkaamisella

 3. 3

  Internetissä hämmästeltiin, mikä musta rinkula prinssi Harrylla on kädessään – sitten selvisi, että ”mysteerisormus” on peräisin Suomesta

 4. 4

  ”Olen tehnyt joko upean löydön tai kamalan virheen”, twiittasi amerikkalaismies – ja tuli luoneeksi viikon viraaleimman videon, joka on täydellinen musiikkituotos

 5. 5

  Varjostin tuntematonta henkilöä vesipyssy taskussani hänen iltalenkkinsä aikana – ja se kertoo paljon siitä, miksi roikumme tahtomattamme sosiaalisessa mediassa

 6. 6

  Olympiamitalisti Adam Rippon on rakastettu homoikoni, joka on suututtanut Donald Trumpin pojan – Nyt hän kertoo, miten tutustui suomalaiseen miesystäväänsä vahingossa

 7. 7

  Aidon suomalaisen passin valo­kopio maksaa internetin pimeässä verkossa seitsemän euroa – tiedoilla voi tehdä verkko-ostoksia tai kaapata tilejä

 8. 8

  Pikatestissä kauppakeskus Redin ravintolatarjonta – buffetit jyräävät, ja ruoka muistuttaa huoltoasemien salaattipöytää

 9. 9

  Brittitoimittaja pilkkasi Daniel Craigin miehisyyttä, koska tämä kuvattiin kantamassa lastaan – näin yksi twiitti aloitti loputtomalta tuntuvan somesotkun

 10. 10

  Vankilaöitä, katutappeluita, huumekauppaa ja tiukkaa vääntöä rahasta – Tällaisen kuvan uutuuskirja maalaa suomiräpin jättiläisen hurjimmista vaiheista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

 2. 2

  Internetissä hämmästeltiin, mikä musta rinkula prinssi Harrylla on kädessään – sitten selvisi, että ”mysteerisormus” on peräisin Suomesta

 3. 3

  Aidon suomalaisen passin valo­kopio maksaa internetin pimeässä verkossa seitsemän euroa – tiedoilla voi tehdä verkko-ostoksia tai kaapata tilejä

 4. 4

  Ajattelet sosiaalista mediaa väärin, sanoo Piilaakson pioneeri – rahaa ei tehdä mainostamisella vaan käytöksemme kokonaisvaltaisella muokkaamisella

 5. 5

  ”Olen tehnyt joko upean löydön tai kamalan virheen”, twiittasi amerikkalaismies – ja tuli luoneeksi viikon viraaleimman videon, joka on täydellinen musiikkituotos

 6. 6

  Varjostin tuntematonta henkilöä vesipyssy taskussani hänen iltalenkkinsä aikana – ja se kertoo paljon siitä, miksi roikumme tahtomattamme sosiaalisessa mediassa

 7. 7

  BBC:n toimittaja perehtyi suomalaiseen small talkin puutteeseen perusteellisesti – apuna meemi, Kimi Räikkönen, peruslatteudet ja haastatteluja

 8. 8

  Vankilaöitä, katutappeluita, huumekauppaa ja tiukkaa vääntöä rahasta – Tällaisen kuvan uutuuskirja maalaa suomiräpin jättiläisen hurjimmista vaiheista

 9. 9

  Miksi ihmeessä me meikkaamme? Näin meikkaamista vapautetaan naisten pakkorutiinista miesten ja ihan kaikkien iloksi

 10. 10

  Olympiamitalisti Adam Rippon on rakastettu homoikoni, joka on suututtanut Donald Trumpin pojan – Nyt hän kertoo, miten tutustui suomalaiseen miesystäväänsä vahingossa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

 2. 2

  Ajattelet sosiaalista mediaa väärin, sanoo Piilaakson pioneeri – rahaa ei tehdä mainostamisella vaan käytöksemme kokonaisvaltaisella muokkaamisella

 3. 3

  Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

 4. 4

  Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

 5. 5

  BBC:n toimittaja perehtyi suomalaiseen small talkin puutteeseen perusteellisesti – apuna meemi, Kimi Räikkönen, peruslatteudet ja haastatteluja

 6. 6

  Olympiamitalisti Adam Rippon on rakastettu homoikoni, joka on suututtanut Donald Trumpin pojan – Nyt hän kertoo, miten tutustui suomalaiseen miesystäväänsä vahingossa

 7. 7

  Brittitoimittaja pilkkasi Daniel Craigin miehisyyttä, koska tämä kuvattiin kantamassa lastaan – näin yksi twiitti aloitti loputtomalta tuntuvan somesotkun

 8. 8

  Vankilaöitä, katutappeluita, huumekauppaa ja tiukkaa vääntöä rahasta – Tällaisen kuvan uutuuskirja maalaa suomiräpin jättiläisen hurjimmista vaiheista

 9. 9

  ”Olen tehnyt joko upean löydön tai kamalan virheen”, twiittasi amerikkalaismies – ja tuli luoneeksi viikon viraaleimman videon, joka on täydellinen musiikkituotos

 10. 10

  Donald Trump haukkui Stormy Danielsia Twitterissä hevosnaamaksi – ja ihmiset vetosivat heti presidentin vaimoon, jolla saattaisi olla ratkaisu

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

  Tilaajille
 2. 2

  Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

  Tilaajille
 3. 3

  Tuhannet marssivat ilmaston puolesta Helsingissä, väki­joukko saapui eduskuntatalolle – suora lähetys käynnissä

 4. 4

  Ystävystyminen aikuisena vaatii vaivannäköä, mutta on mahdollista – Näin se tutkitusti onnistuu

 5. 5

  Real Madrid rikkoi ennätyksen, jota se ei koskaan olisi halunnut tehdä – nyt seuran historiaan piirtyy aika kahdeksan tuntia ja yksi minuutti

 6. 6

  Ruoan ilmastovaikutus on tähän asti arvioitua suurempi – HS kokosi kulutustapoja, joista syntyy 100 kiloa päästöjä

 7. 7

  Bryan Adams nappasi keikalta valo­kuvan, jota artisti kutsui taian­omaiseksi – Saasteinen totuus paljastui, kun fanit pääsivät kommentoimaan

 8. 8

  Saudi-Arabia pesi kruununprinssin kädet vahinkoselityksellä Khashoggin tappamisesta – osittainen tunnustus kelpaa Trumpille, joka haluaa pelastaa jättimäisen asekaupan

 9. 9

  Lakkautetuksi määrätty uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike osoitti mieltään Helsingissä, kymmenkunta Ruotsista tullutta otettiin kiinni – Poliisi: ”Tuomio ei ole vielä lainvoimainen”

 10. 10

  CNN: Matkustajakone laskeutui myrskyssä sivuttain Bristolin lento­kentälle – ”vaikuttava” suoritus, ylisti kentän henkilö­kunta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

  Tilaajille
 2. 2

  Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

  Tilaajille
 3. 3

  Bryan Adams nappasi keikalta valo­kuvan, jota artisti kutsui taian­omaiseksi – Saasteinen totuus paljastui, kun fanit pääsivät kommentoimaan

 4. 4

  Ulkoministeri Soini kutsuu IPCC:n ilmasto­raportin synnyttämää keskustelua hysteeriseksi höpinäksi – ”Valtion ei pidä meitä pakottaa luontoa suojelemaan”

 5. 5

  CNN: Matkustajakone laskeutui myrskyssä sivuttain Bristolin lento­kentälle – ”vaikuttava” suoritus, ylisti kentän henkilö­kunta

 6. 6

  Maija Nordman oli ratsastamassa Espoossa, kun vastaan tullut autoilija väläytti pitkiä valoja ja painoi töötin pohjaan – ”Kaikki keskittyminen meni hengissä pysymiseen”

 7. 7

  Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

 8. 8

  Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

 9. 9

  Aivoinfarktin saaneen vanhuksen 1,4 miljoonan testamentti muuttui epäselvissä oloissa – Oikeus kumosi testamentin, laatija oli Espoon nykyinen liikuntajohtaja Martti Merra

 10. 10

  Ruoan ilmastovaikutus on tähän asti arvioitua suurempi – HS kokosi kulutustapoja, joista syntyy 100 kiloa päästöjä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

  Tilaajille
 2. 2

  Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

  Tilaajille
 3. 3

  Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

 4. 4

  ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

  Tilaajille
 5. 5

  Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

 6. 6

  Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

 7. 7

  ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

  Tilaajille
 8. 8

  Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

 9. 9

  Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

 10. 10

  Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Ystävystyminen aikuisena vaatii vaivannäköä, mutta on mahdollista – Näin se tutkitusti onnistuu
 3. Real Madrid rikkoi ennätyksen, jota se ei koskaan olisi halunnut tehdä – nyt seuran historiaan piirtyy aika kahdeksan tuntia ja yksi minuutti
 4. Tuhannet marssivat ilmaston puolesta Helsingissä, väki­joukko saapui eduskuntatalolle – suora lähetys käynnissä
 5. Jonas Bonnier kirjoitti kirjan arvokuljetusvaraston ryöstöstä – Nyt Netflix ja Jake Gyllenhaal ovat tekemässä menestystrilleristä elokuvaa
 6. Kaaos vaalipäivänä Afganistanissa: Yli kymmenen kuoli, tekniikka petti ja osa virkailijoista jätti tulematta
 7. Zodiakin Posthuman days on hyvällä tavalla hankala
 8. Lakkautetuksi määrätty uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike osoitti mieltään Helsingissä, kymmenkunta Ruotsista tullutta otettiin kiinni – Poliisi: ”Tuomio ei ole vielä lainvoimainen”
 9. Hoffmannin kertomukset ruotii romanttista taiteilijamyyttiä – Dresdenin oopperan tyylikäs tuotanto nähdään Kansallisoopperassa kahdeksan kertaa
 10. HIFK tarrasi kiinni suoraan nousuun Veikkausliigaan – voitto viimeisessä ottelussa riittää
 11. Tunti sitten
 12. Yksi veneilijä kuoli ja kaksi vietiin sairaalaan Hirvensalmella – uistelemaan lähteneet miehet olivat kaatuneen veneen varassa yli kaksi tuntia
 13. Näytä lisää