”Nythän on melkoinen kuvakulma löytynyt” – Soitimme Love Islandin selostajalle, joka on tyrmistyttänyt osan katsojista halvoilla kaksimielisyyksillä ja ilkeilyllä

Standup-koomikko Riku Sottinen viettää työpäivänsä äänityskopissa Espanjassa. Seinän toisella puolella suomalaiset pari-kolmekymppiset ”etsivät rakkautta”.

Ihastumista, rakkauttakin, pettymistä ja kilvoittelua – eli draamaa.

Sen toiveessa useampi satatuhatta televisionkatsojaa on vajaan kuukauden aikana asettunut päätteittensä ääreen katsomaan tosi-tv-uutukaista Love Island Suomea.

Britteihin verrattuna suomalaisosallistujat ovat kuitenkin hissukoita, joten draama käynnistyi hitaasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ikävä puute sai katsojan höristämään korviaan standup-koomikko Riku Sottiselle, sarjan väliselostajalle, jonka omintakeinen tyyli pyrkii verbaaliseen akrobatiaan.

Tähän tapaan:

”Tässä jaksossa rakkauden lentokentällä tunteiden turvatarkastajat päästävät taas ihmisiä treffeille.”

Tai:

”Täällä rakkauden kiekkokaukalossa lemmensyötöt eivät aina osu lapaan, ja Jeffreyllä taitaa olla tunteiden nuuskapurkki hukassa.”

Parinkymmenen jakson perusteella Sottinen pyrkii olemaan ennen kaikkea iloinen ja vitsikäs. Hän on kuitenkin myös pikkaisen ilkeä, tirkistelevä ja kaksimielinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Palautetta tulee ihan kaikenlaista: joko olen Suomen paskin VO [voiceover] tai sitten juttuni ovat ainut syy katsoa ohjelmaa. Sellaistahan se on, ihmiset suhtautuvat eri tavoin”, Sottinen kertoo puhelimessa.

Poimimme esimerkkejä siitä, miten Sottinen puhuu tapahtumien päälle:

Iloinen ja vitsikäs:

Jaksossa 17 romanttisen yön sviitissä viettäneet Patrick ja Emma selvittelevät monimutkaistuneita välejään, kunnes lopulta suutelevat pitkään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”No mutta, hyvinhän se päättyi. Ainakin kielet löysivät yhteisymmärryksen. Hommatkaa huooone – tai sviitti.”

Kahta jaksoa myöhemmin villan naiset pohtivat, että on ”turha toivo” odottaa, että miehet muka valmistaisivat heille aamupalaa.

”Eikä ole. Nuo rakkauden saaren kokkikolmoset eli pojat lähtevät aamupalan valmistukseen.”

Ilkeä:

Sarja alkoi parinvalinnalla. Veera oli kiinnostunut Refaista ja Jeffreystä, mutta sai miehiltä pakit. Veeran pariksi tuli ainoa jäljelle jäänyt pariehdokas eli Mika.

”Kolmannella kerralla tärppäsi hyvin – kun ei ollut enää vaihtoehtoja.”

Jaksossa 20 Emman parista Patrickista kiinnostunut Anku tekee aamupalaa, kun vakiokokki Veera viettää yötä sviitissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Aamupala on kunnossa, koska Anku osaa sydämien lisäksi särkeä myös munia.”

Tirkistelevä:

Kolmosjaksossa Veera makoilee leposängyllä Jeffreyn ja Villen kanssa mahallaan, ja yläviistosta kuvaava kamera näyttää Veeran bikineillä verhottua takapuolta.

”Ja nythän on näköjään melkoinen kuvakulmakin löytynyt.”

Aivan kuudennen jakson lopussa alkaa soida LMFAO:n kappale Sexy and I know it. Ruudulle ilmestyy musiikkivideomaiseksi leikattu pätkä, jossa uimapukuiset saarelaiset keikistelevät uima-altaassa ja antavat toisilleen sylitansseja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Hei, nyt meillä näyttäisi olevan sen verran aikaa jäljellä, että pistetääs pikkaisen pöhinää tötteröön ja Twitter-kansalle vähän katseltavaa.”

Kaksimielinen:

Jaksossa 12 villan uusi asukas Tiia valitsee treffiseurakseen Villen, joka on Pauliinan pari. Pauliina huolestuu ja ilmoittaa treenaavansa takapuoleensa ”sellaisen pumpin”, ettei Ville vaihda häntä toiseen.

”Ville treffaili Tiiaa, ja Pauliina – noh – kuntoiluvälineitä. Mitä veikkaatte, kummalla oli mukavampaa? Ja kummalla oli paikat kipeänä seuraavana päivänä?”

Kamera kuvaa jälleen asukkaiden yhteistä makuukamaria, kun aamu koittaa jaksossa 17. Veera makailee Jannen päällä sängyssä, kun Sottinen aloittaa puhumisen. Kesken repliikin kuva siirtyy keittiöön, jossa Pauliina paistaa kananmunia.

”Ja näin se aamu koittaa jälleen aamu rakkauden saarella. Siellä Veera on sängyssä Jannen kanssa. Hetkinen – tuoksuuko täällä muna? Kyllä, siellä Pauliina keittiössä hääräilee.”

Muna?

”Joo, se on esimerkki juurikin tuollaisesta yhteistyöstä leikkaajan kanssa. Tuossa on tietysti jätetty tuollainen kaksimielinen tyhmäilyjuttu tahallaan aikuiskatsojille, ei se niin vakavaa ole.”

Sottisen mukaan tirkistely kuuluu tosi-tv-ohjelman luonteeseen. Katsojat seuraavat lukuisten kameroiden välityksellä, kuinka tusinan verran 18–28-vuotiaita hengaillee päivät pitkät hulppean huvilan allaspihalla ainoana aikomuksenaan pariutua.

Hän kuitenkin muistuttaa, että Love Island Suomi on ikärajaton, joten mitä tahansa ohjelmassa ei voi sanoa.

”Huumori pitää vetää ilon kautta. Ja jos se onkin välillä vähän ilkeää, niin pahantahtoista se ei ole – pikemminkin lakonista töhöilyä”, Sottinen pohtii.

Joitakin katsojia ärsyttää tämä: Sottisen viljelee vihjailevia pikkuhärskiyksiä, jossa seksiviittaukset eivät välttämättä ole edes nokkelia. Katsojan silmissä ne ovat sopimattomia, jopa likaisia.

Twitterissä riittää kommentteja, joissa Sottista kuvaillaan juttujensa perusteella muun muassa ”jokaisen teini-ikäisen noloksi faijaksi”.

Toisaalta: Twitteriä lukemalla voi päätellä, että toisia katsojia tällainen huumori viihdyttää suuresti. Sottisen lohkaisut ovat syy nauraa kippurassa, kun villan asukkaiden tekemiset eivät sytytä.

Sarjan käynnistysvaikeudet pani merkille myös HS:n kulttuuritoimittaja Taika Dahlbom, joka pohti avausjaksojen kommentissaan näin:

”Koska nasevia kommentteja ei rakkaussaarelaisilta irronnut, peliin viskottiin miehevä väliääni. Hästäg se tunne kun kasvoton ääni spleinaa sulle maailman hidaskäänteisintä reality-sarjaa.”

Nyttemmin sarjan ulosanti on piristynyt. Aikaa on kulunut, ja osallistujat tuntevat toisensa paremmin. Myös katsojat ovat voineet muodostaa heihin tunnesiteen.

Katsojat pääsevät myös äänestämään lempiparejaan treffeille tai turvaan pudotuksilta mobiilisovelluksessa. Sovellus tarjoaa yhä liian vähän uutta sisältöä, mutta sen suosio vaikuttaa vankalta: se on ladattu yli 80 000 kertaa.

Käsikirjoittajat, ohjaajat ja välihuomioita tekevä Riku Sottinen eivät enää joudu kannattelemaan sarjaa luomalla draamaa väkisin. Se syntyy itsestään. Ja jos ei synnykään, Sottisen sanallinen värikynä luo huvilalle elämää.

”Saarelaisethan kuitenkin ovat pääosassa”, Sottinen toppuuttelee.

”En koe, että minun pitäisi paikkailla draamaa. Nuoret, ihastuneet ja rakastuneet saavat kyllä itsekin sitä aikaan.”

Saarelaiset ovat eristäytyneet Espanja Marbellassa sijaitsevaan huvilaan etsimään rakkautta. Ei pidä kuitenkaan luulla, että tämä olisi myös tuotannon vilpitön tarkoitus. Parinvalintatilanteet, pudotukset ja tehtävät tuntuvat paikoin olevan rakennettu niin, että rakkaussuhteiden syntymisen sijasta tärkeämpää on luoda hämmennystä.

Sottinen on iloinen koomikko. Hän on kuitenkin myös selostaja, joka kertoo jaksojen alussa, mitä yön aikana on tapahtunut ja onko myöhemmin illalla kenties pudotus.

Hän on enemmän esillä kuin sarjan varsinainen juontaja Shirly Karvinen, joka on käväissyt huvilalla vain muutaman kerran juontamassa pudotusäänestyksiä.

Oletko viihdyttäjä vai selostaja?

”Varmaan jotain siltä väliltä – olen väliselostaja. Ehkä työni auttaa jotakuta pysymään paremmin mukana siinä, mitä ja milloin tapahtuu.”

Itse asiassa Sottinen tekee työpäivänsäkin villalla: äänitysstudio on villan yhteydessä sijaitsevassa huoneessa, joka on eristetty peitoilla ja tyynyillä. Sinne hän oli myös haastattelun aikana paraikaa matkalla.

Äänitys- ja leikkaustyötä tehdään paikanpäällä kuutena päivänä viikossa. Työtahti on kireä, kun uusi jakso pitää koota joka päivä.

Sottinen kertoo keksivänsä suurimman osan vitseistään itse. Niitä myös suunnitellaan yhdessä ohjaajien ja käsikirjoittajien kanssa.

”Kun illalla esitettävä jakso alkaa muotoutua, katsomme mulle mahdollisia [selostuspaikkoja]. Ne tehdään aika nopealla syklillä päivän aikana.”

Onko vitsejäsi leikattu joskus pois siksi, että ne ovat sopimattomia tai muuten julkaisukelvottomia?

”Rankimmat jutut jäävät pois, kuten pitääkin. Ne ovat esimerkiksi K18-tavaraa tai esimerkiksi poliittisia tai kirkollisia asioita.”

Joskus käy niin, että hyvän aiheen äkkää vasta jälkikäteen. Näin kävi esimerkiksi sen jälkeen, kun parit joutuivat kokoamaan Ikean jakkaroita toistensa opastamina.

”Eikös Sami ollut kalusteasentaja? Sellaiseen olisi voinut jollakin tavalla tarttua ja siinä samalla esitellä villan asukasta. Sami ohjeisti Emmaa kokoamaan tuolin eikä päinvastoin, joten siinä ei ehkä ollut erityistä voiton tavoittelua, mutta se oli ehkä viihteellisempää.”

MTV markkinoi Love Island Suomea ”syksyn kuumimpana ja suurimpana reality-ohjelmana”. Ohjelma jää kuitenkin kauaksi muusta suomalaisesta tosi-tv:stä, vaikka se olikin viime viikolla Subin katsotuin ohjelma.

Finnpanelin mukaan viime viikon katsotuin jakso tavoitti 176 000 katsojaa. Se ei kuitenkaan kerro koko totuutta, sillä MTV Katsomossa jaksot ovat keränneet keskimäärin 125 000 käynnistystä. Sitä voi pitää hyvänä saavutuksena.

Mutta vertailun vuoksi: MTV3:n puolella Tanssii Tähtien Kanssa tavoitti viime viikolla pelkästään lineaarisessa televisiossa 1,5 miljoonaa ja Maajussi morsiankin noin 950 000 katsojaa.

Sottinen kuvailee työtään hauskaksi. Hänen mukaansa voiceoverin rooli on esimerkki tosi-tv-formaattien kehityksestä, jossa kerrontaan lisätään tasoja.

Tässä kohtaa puhelu alkaa säristä. Ehkäpä haastattelu on hyvä lopettaa tähän ja päästää Sottinen jälleen äänittämään.

”Tämä koko tuotanto poikkeaa monesta aikaisemmasta, mutta tähän formaattiin tosi-tv näyttää maailmalla menevän. Ei siinä sen kummempaa – lähden tästä kohta kohti koppia.”
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

 2. 2

  Miten rikkinäinen ihminen voi tehdä täydellistä musiikkia? Löysin vastauksen ja kerron sen nyt teille

 3. 3

  Kaikki puhuvat nyt Brexit-leffasta, koska se näyttää somen uhkan demokratialle selvemmin kuin miljoona uutista Venäjän vaalivaikuttamisesta – tässä elokuvan keskeiset opetukset

 4. 4

  Tämä uusi emoji hämmentää nyt ihmisiä, koska kukaan ei tiedä, mitä sillä pitäisi oikein ilmaista

 5. 5

  Kanadaiset sydämistyivät, kun suosittuun Bird Box -elokuvaan ilmestyi kuvituskuvaa maan lähihistorian tuhoisimmasta tragediasta

 6. 6

  Moni mies ei ymmärrä, miten mahdotonta voi olla sanoa ”ei” kun fyysisesti ylivoimainen ihminen vyöryy päälle

 7. 7

  Tällä ääninauhalla sanotaan selvästi ”Yanny” tai ”Laurel”, mutta kumman kuulet on täysin sattumanvaraista

 8. 8

  Nytin toimitus valitsi uuden vuoden 15 kiinnostavinta elokuvaa ja tv-sarjaa – vuoden odotetuin elokuva on Frozen 2

 9. 9

  Netin ihmekeksintö toimii: rajaa lattialle ympyrä ja kissa menee siihen – helsinkiläiskissa testasi, eläinlääkäri vahvistaa

  Tilaajille
 10. 10

  Opin naistutkimuksen luennolla, että säälimätöntä vallankäyttöä on kaikkialla – ja se tuntui parikymppisestä maalaispojasta uskomattomalta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

 2. 2

  Kaikki puhuvat nyt Brexit-leffasta, koska se näyttää somen uhkan demokratialle selvemmin kuin miljoona uutista Venäjän vaalivaikuttamisesta – tässä elokuvan keskeiset opetukset

 3. 3

  Miten rikkinäinen ihminen voi tehdä täydellistä musiikkia? Löysin vastauksen ja kerron sen nyt teille

 4. 4

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 5. 5

  Tämä uusi emoji hämmentää nyt ihmisiä, koska kukaan ei tiedä, mitä sillä pitäisi oikein ilmaista

 6. 6

  Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

 7. 7

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 8. 8

  Tällä ääninauhalla sanotaan selvästi ”Yanny” tai ”Laurel”, mutta kumman kuulet on täysin sattumanvaraista

 9. 9

  Kanadaiset sydämistyivät, kun suosittuun Bird Box -elokuvaan ilmestyi kuvituskuvaa maan lähihistorian tuhoisimmasta tragediasta

 10. 10

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 2. 2

  Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

 3. 3

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 4. 4

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 5. 5

  Gillette ilmoitti alkavansa mainoksissaan ”haastaa miehisyyteen liittyvää kuvastoa” ja teki mainoksen jossa miehet ovatkin kilttejä – sai niskaansa viharyöpyn

 6. 6

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 7. 7

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 8. 8

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 9. 9

  Hampurilaisravintola Bun2Bun aiheutti epäilyksiä vaihtamalla lihapihvit kokonaan ”amerikkalaiseen ihmetuotteeseen” – testasimme miltä se maistuu, jos muuten syö lihaa mielellään

 10. 10

  Opin naistutkimuksen luennolla, että säälimätöntä vallankäyttöä on kaikkialla – ja se tuntui parikymppisestä maalaispojasta uskomattomalta

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

 2. 2

  ”Anteeksi”, Kaisa kirjoitti, ja sitten hän yritti tappaa itsensä jälleen – Nyt Kaisa kertoo, mikä lopetti pimeyden ja miten muutkin ehkä voisivat selvitä

 3. 3

  Raha maksaa enemmän kuin luulet – Halpa laina tulee kallistumaan ainakin hetkittäin, ja nämä asiat lainanottajan on syytä tietää

  Tilaajille
 4. 4

  Tämän vuoden hittidieeteiksi voivat nousta pegaanius ja ”eko-ketoilu” – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

  Tilaajille
 5. 5

  Lounais-Suomi on Itämeren pahimpia fosforin lähteitä, vaikka valtaosalla alueen pelloista ei edes tarvita ravinnetta

 6. 6

  Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

 7. 7

  Petri Luukkainen halusi tietää, miten vähällä tavaralla ihminen voi tulla toimeen – Nyt Tavarataivas-dokumentista on tehty Saksassa komedia, jonka on nähnyt 1,5 miljoonaa ihmistä

 8. 8

  Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

 9. 9

  Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

 10. 10

  Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

  Tilaajille
 2. 2

  Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

 3. 3

  Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

 4. 4

  Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

 5. 5

  Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

 6. 6

  Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

 7. 7

  Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – yhtä piilolinssityyppiä asiantuntija ei suosittele kenellekään

  Tilaajille
 8. 8

  Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

 9. 9

  Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, ja tämä yllättyi

 10. 10

  Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

 2. 2

  Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

 3. 3

  Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

 4. 4

  Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

 5. 5

  Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

  Tilaajille
 6. 6

  Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

 7. 7

  Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

 8. 8

  Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

  Tilaajille
 9. 9

  Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

  Tilaajille
 10. 10

  Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

  Tilaajille
 11. Näytä lisää