Yritykset tekevät voittoa ihmisten ilmaisen työn ansiosta – ja siksi niiden pitäisi maksaa osa voitoistaan meille kaikille, sanoo kommunismia kannattava kirjailija Pontus Purokuru

Pontus Purokuru julkaisi tänä syksynä esseekokoelmansa Täysin automatisoitu avaruushomoluksuskommunismi. Mitä se oikein tarkoittaa?

Jos pitäisi kuvitella päässään mahdollisimman kliseinen asetelma haastattelulle, tässä se olisi.

Nyt-liitteen toimittaja ja esseekirjailija istuvat puolenpäivän aikaan Helsingin Kalliossa sijaitsevassa Rytmi-baarissa, juovat kauramaitoon tehtyä cappuccinoa ja puhuvat kommunismista.

Tätä tilannetta ei ole tarvinnut kuvitella, koska se on totta. Ja karikatyyriä muistuttavalle haastattelutilanteelle on syynsä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Cappuccinoa juova esseekirjailija on helsinkiläinen Pontus Purokuru, 31. Hän on valinnut paikan, koska käyttää Rytmiä säännöllisesti työhuoneenaan. Paikan kahvit tulevat halvemmaksi kuin oman työtilan varaaminen.

Syy haastattelulle on se, että tänä syksynä Purokuru on julkaissut ensimmäisen kokonaan oman teoksensa, esseekokoelman Täysin automatisoitu avaruushomoluksuskommunismi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyllä: täysin automatisoitu avaruushomoluksuskommunismi.

Palataan siihen ihan kohta. Purokuru on nimittäin päässyt vauhtiin.

”Meidän pitäisi ajatella, että vallataan Euroopan keskuspankki ja laitetaan se printtaamaan perustuloa kansalaisille. Tai pitäisi ajatella, että pörssiyritysten tuloista osa pitäisi jyvittää perustuloksi ihmisille. Teknologiajätit kiskovat tulonsa meidän avullamme, meidän ilmaiseksi tuottamastamme sisällöstä. Silloin myös osa tuotoista kuuluu meille.”

Purokurun mukaan nykyiset poliittiset ideat typistyvät siihen, että uusia mahdollisuuksia ei uskalleta oikeasti miettiä laajasti. Esimerkiksi asioiden rahoitusta mietitään äärimmäisen suppeasti, vaikka ”raha on vain valtasuhde”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ei ole vaikea arvata, että Purokurun ajatukset herättävät paljon kritiikkiä. Eikä vähiten Purokurun oman taustan takia. Hän julkaisee Toimittaja testaa -blogiaan Kansan Uutisten verkkosivuilla. Kansan Uutiset on vasemmistoliiton julkaisu.

Niinpä Purokurun näkemykset olisi helppo leimata vasemmistolaiseksi haihatteluksi vailla minkäänlaista todellisuuspohjaa ja ilman kykyä kritisoida vasemmiston omaa toimintaa.

Se on kuitenkin liian yksinkertainen tulkinta.

Sekä kirjassaan että haastattelussa Purokuru arvostelee kovasanaisesti vasemmistoa, sen politiikkaa ja näköalattomuutta. Välissä hän jopa kehuu markkinaliberaalia ajatuspaja Liberaa (jonka hallituksen puheenjohtaja on kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki) ja sen entistä toiminnanjohtajaa Heikki Pursiaista.

Kehuja satelee myös toiseen suuntaan. Purokurun kirjasta ja siinä esitetyistä ajatuksista on innostunut muun muassa sosiaalisessa mediassa aktiivinen yrittäjä Jari Sarasvuo, joka käsitteli Purokurun kirjaa ohjelmassaan Yle Puheella kokonaisen jakson verran.
”Sarasvuo kannattaa perustulokokeilua ja tykkäsi myös kirjassa olevasta perinteisen vasemmiston arvostelusta”, Purokuru sanoo.

Muutenkin Purokurun teos on herättänyt syksyn aikana paljon puhetta sosiaalisessa mediassa. Sarasvuon tavoin monet muut ovat olleet kiinnostuneita, innostuneita ja yllättyneitä. Toki myös arvostelua on tullut.


Mistä siis täysin automatisoidussa avaruushomoluksuskommunismissa on kyse?

Helpointa se on käsittää, kun termin jakaa osiin (täysi automatisointi, avaruus, homo, luksus ja kommunismi).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Käsite on lähtenyt liikkeelle meemistä, joka syntyi 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen puolivälissä nykyistä yhteiskuntajärjestelmää vastustavissa yhteisöissä.

Jos idean haluaa selittää jotenkuten ymmärrettävästi mutta lyhyesti, se on yhdistelmä teknologiauskoa, solidaarisuutta, yleistä optimistista ajattelua ja talousjärjestelmän mullistamista.

Se on ajatus siitä, että elämämme olisi parempaa, jos kaikki automatisoitavassa oleva työ siirrettäisiin koneille. Teknologiainnovaatiota pitäisi jatkaa entistä pidemmälle: tähtäimessä pitäisi olla muun muassa avaruusmatkailu ja keinokohtujen kehittäminen. Ihmisiin pitäisi suhtautua yhdenvertaisesti riippumatta heidän seksuaalisuudestaan tai sukupuolestaan.

Kun teknologian kehittäminen olisi viety äärimmilleen, ihmiset voisivat keskittyä käyttämään aikansa ennen kaikkea juuri niin kuin haluaisivat. Purokurun kirjassa käsiteltävässä ideassa luksus tarkoittaa nimenomaan ajallista luksusta: kun ihmisten aika ei kuluisi työntekoon, jokainen voisi käyttää sen parhaaksi katsomallaan tavalla.

”Nykyisin rakennamme vapaa-ajallakin ammatillista CV:tä. Harrastamme asioita, joista on hyötyä töissä. Samalla teeskentelemme, että vapaa-aikamme ei liity työhön”, Purokuru sanoo.

Purokurun esittelemässä ajatuksessa uskotaan, että tämä kaikki onnistuisi, jos yhteiskuntajärjestelmä muuttuisi kommunistiseksi.

Purokuru huomauttaa, että useimmin keskusteluissa kommunismi käsitetään väärin, koska se yhdistetään lähinnä Neuvostoliittoon.

”Neuvostoliitolla tai Kiinalla [ei] ole kommunismin kanssa muuta tekemistä kuin nimi ja esikuvina pidetyt vallankumoukselliset. Molemmat valtiot toimivat sosialismin aikana lähinnä kapitalistisen suuryrityksen tavoin. Ulospäin Neuvostoliitto ja Kiina kävivät kauppaa maailmanmarkkinoilla, sisäisesti ne olivat hierarkkisia komentotalouksia, jotka alistivat jäseniään”, Purokuru kirjoittaa kirjassaan.

Purokuru sanoo, että kommunismilla ei pitäisi olla mitään tekemistä esimerkiksi sen kanssa, miten vasemmistopuolueet ajavat nykyisin työllisyyden lisäämistä. Kommunismin pitäisi päinvastoin ajaa työnteon vähentämistä ja työstä vapautumista.

Purokurun mukaan se onnistuisi, jos kommunistisen ideologian mukaisesti kaikille ihmisille jaettaisiin sen verran rahaa, että he pärjäisivät ilman työntekoa.

Kuulostaa toki hyvin villiltä ajatukselta, mutta sitä kommunismi on. Siis juuri sitä, että ihmiset valtaisivat Euroopan keskuspankin ja alkaisivat teettää siellä rahaa niin, että kaikille voisi jakaa perustulon. Tai että pörssiyritysten osingot jaettaisiin kaikille tasaisesti.

Samanlaisen idean on viime aikoina esittänyt omassa kirjassaan esimerkiksi hollantilainen kirjailija ja historioitsija Rutger Bregman, joka ajaa perustuloa, 15-tuntista työviikkoa ja rajojen avaamista. Nimenomaan samaa kolmea asia kannattaa Purokuru.

Silti lause ”ilmaisen rahan jakamisesta” kuulostaa älyttömältä, koska kukaan vasemmistolainenkaan poliitikko ei ole pitkään aikaan sanonut mitään edes etäisesti tätä muistuttavaa.

Se johtuu Purokurun mukaan siitä, että kaikki haluavat säilyttää uskottavuutensa.

”Vasemmistolaisetkin poliitikot tavoittelevat poliittista uskottavuutta, jota saa tällä hetkellä puhumalla vain tietyllä tavalla ja jättämällä toiset asiat sanomatta.”

Purokurun mukaan uskottavuuden ytimessä on ajatus siitä, että kaikesta on kiristettävä, niin sanottu austerity-politiikka. Vaihtoehdot ovat lähinnä leikkaaminen tai verojen korottaminen. Nykypolitiikassa joku kärsii aina. Lisää ei jaeta. Purokuru toistaa saman väitteen kuin Bregman haastatteluissaan ja sanoo, että olemme nyt rikkaampia kuin koskaan.

”Olemme varakkaita, mutta teeskentelemme, ettemme ole. Meidän on pakko leikata asioista ja luopua kaikesta, vaikka vaurautemme on kasvanut.”

Juuri tässä on Purokurun mukaan nykyvasemmiston ongelma. Se on kankea eikä uskalla kyseenalaistaa ajatusta arkeemme olennaisena osana kuuluvasta kärsimyksestä. Vasemmistolta puuttuvat todelliset uudet ajatukset ja visiot.


Vielä 1900-luvun alussa tilanne oli toinen.

Silloin Suomeen ajettiin muun muassa vasemmistopuolueiden ehdottama hyvinvointivaltiomalli.

Purokuru kertoo, kuinka vielä 1960-luvulla Sdp kutsui yliopistoista radikaaleimpia ajattelijoita luokseen ja otti kaikki jossain määrin toteutettavissa olevat ideat ohjelmaansa. 1990-luvulla tultaessa Suomen politiikka oli alkanut muistuttaa Sdp:n puolueohjelmaa, ja vasemmistosta tuli tyytyväinen sekä laiska.

Sen jälkeen politiikkaa ovat hallinneet talouskriisit, leikkaaminen ja säästäminen. Purokuru syyttää tästä sitä, että esimerkiksi Britanniassa ja Yhdysvalloissa perinteinen vasemmisto ajettiin alas 1900-luvun loppupuolella.

Siksi Purokurukin on ajautunut ihailemaan ajatuspaja Liberaa ja Heikki Pursiaista siitä, että he uskaltavat sanoa asioita, joita muut eivät.

”Pursiainen on yksi harvoista ihmisistä, joka on julkisuudessa uskaltanut puhua siitä, että kaikki rajat olisi avattava”, Purokuru sanoo.

Luopumisen ja leikkaamisen yleinen hyväksyntä näkyy Purokurun mukaan hyvin myös siinä, miten puhumme ilmastonmuutoksesta.

”Kaikki ilmastonmuutoksesta käytävä keskustelu keskittyy siihen, mistä kaikesta meidän pitää pystyä luopumaan. On lopetettava muun muassa lihansyönti ja lentäminen. En usko, että kielloilla saadaan ketään mukaan taisteluun ilmastonmuutosta vastaan.”

Niinpä Purokurun mukaan ilmastonmuutostakin pitäisi lähestyä paljon laajemmasta näkökulmasta kuin tähän asti.

”Jos meillä olisi enemmän vapaa-aikaa, pelkästään sillä olisi myönteisiä vaikutuksia. Matkustaisimme töihin vähemmän. Käyttäisimme vähemmän rahaa ostoksiin. Emme olisi niin stressaantuneita työssä, jolloin meillä ei olisi tarvetta lentää joka lomalla Kaakkois-Aasiaan”, Purokuru sanoo.

Kirjailijana ja perinteisen politiikan ulkopuolelta tulevana Purokurun on toki Rutger Bregmanin tavoin helpompi heitellä tällaisia ideoita.

Kun täysin automatisoidusta avaruushomoluksuskommunismista alkaa puhua utopiana, Purokuru tyrmää ajatuksen.

Purokuru sanoo, että yhteiskunta on ottanut aikaisemminkin lyhyessä ajassa odottamattomia käänteitä.

Esimerkiksi hän nostaa 1950-luvun Suomen, jolloin oikeistolaiset puolueet ajoivat erittäin tiukkaa talouspolitiikkaa, valtiontalouden supistamista. Vuosikymmenen lopussa vasemmistopuolueet saivat Suomen itsenäisyyden aikana ensimmäisen kerran enemmistön eduskunnassa. 1960-luvulla Suomesta alettiin tehdä pohjoismaista hyvinvointivaltiota.

Purokurun mukaan jo nyt on nähtävissä, että esimerkiksi perustuloa pidetään monissa puolueissa realistisena ajatuksena. Perustulomallit tosin vaihtelevat käytännössä ääripäästä toiseen. Samoin työstä kieltäytyminen tai työajan radikaali vähentäminen kerää kiinnostuneita.

”Kun Ossi Nyman puhui vuosi sitten julkisuudessa vapaaehtoisesta työttömyydestä, hän sai ankaran kritiikin lisäksi myös tukijoita. Myös alkuvuodesta perustettu Työstäkieltäytyjäliitto on saanut todella paljon kiinnostuneita viestejä. Esimerkiksi putkimies Rovaniemeltä saattoi laittaa viestiä, että tällaista olisi jonkun pitänyt sanoa vuosikymmeniä sitten”, Purokuru sanoo.

Uskooko Purokuru oikeasti siihen, että täysin automatisoidun avaruushomoluksuskommunismin ideaa mukaileva yhteiskunta voisi olla mahdollinen?

”Kaikki riippuu valinnoista. Miten voi olla, että 1900-luvun aikana täällä on saatu aikaan muun muassa kuulennot ja pari maailmansotaa, mutta nyt ei saada aikaan sitä, että kaikki voisivat elää mukavasti?”

Juttua muokattu 11.24: Tarkennettu ajatuspaja Liberan määritelmää. Alun perin jutussa puhuttiin Liberan kokoomustaustasta. Tarkennettu, että Liberan hallituksen puheenjohtaja on kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 2. 2

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 3. 3

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 4. 4

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 5. 5

  Gillette ilmoitti alkavansa mainoksissaan ”haastaa miehisyyteen liittyvää kuvastoa” ja teki mainoksen jossa miehet ovatkin kilttejä – sai niskaansa viharyöpyn

 6. 6

  Queer-festivaali Querelle joutui myrskyyn, kun sen virallinen Twitter-tili lähti kierroksille – ”Olisi täytynyt pitää turpa kiinni”, sanoo järjestäjä

 7. 7

  Näin Pressiklubin Sanna Ukkolasta tuli feministien kärkäs arvostelija, jota pidetään konservatiivien uutena suosikkina – Mitä mieltä hän todella on tasa-arvosta ja suomalaisesta some­keskustelusta?

  Tilaajille
 8. 8

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 9. 9

  Näin hyvin Suomi-tubettaja tienaa: Hanki yli 100 000 tilaajaa, voit saada yhdestä sponsoroidusta videosta tuhansia euroja

 10. 10

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 2. 2

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 3. 3

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 4. 4

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 5. 5

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 6. 6

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 7. 7

  Kanadaiset sydämistyivät, kun suosittuun Bird Box -elokuvaan ilmestyi kuvituskuvaa maan lähihistorian tuhoisimmasta tragediasta

 8. 8

  Miltä rasismi tuntuu ”sivistyneissä piireissä”? – Tässä haastattelussa tubettaja Luyeye Konssi kertoo, miltä tuntuu elää Suomessa, jossa mustat laitetaan hyppäämään pituutta

 9. 9

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 10. 10

  Pikatestissä Satama Bar, joka on erinomainen lisä Kalasataman alueen palveluihin ja tuo hyvää vaihtelua Redille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 2. 2

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 3. 3

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 4. 4

  Gillette ilmoitti alkavansa mainoksissaan ”haastaa miehisyyteen liittyvää kuvastoa” ja teki mainoksen jossa miehet ovatkin kilttejä – sai niskaansa viharyöpyn

 5. 5

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 6. 6

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 7. 7

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 8. 8

  Perussuomalaiset syyttää Facebookia sensuurista, somejätti puolustautuu: ”Käymme keskustelua selittääksemme, mitä voi julkaista”

 9. 9

  Game of Thronesin viimeisen kauden alkamispäivä on julkistettu: 14. huhtikuuta

 10. 10

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

 2. 2

  Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

 3. 3

  Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

  Tilaajille
 4. 4

  Ihmiskoe leimattiin seksireissuksi – lauttamatka yli Atlantin ei edennyt tutkijan toivomalla tavalla

 5. 5

  Naisten marssi yritti näyttää, että kaikki ovat terve­tulleita – Mutta mielen­osoitusten osallistuja­määrä romahti Yhdysvalloissa, ja yksi ryhmä puuttui taas kokonaan

 6. 6

  Talven pakkas­ennätys meni rikki, ja ensi viikolla Etelä-Suomeenkin on luvassa kylmää säätä

 7. 7

  Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

 8. 8

  On kummallista, että emme ota arjessamme huomioon elementtejä, jotka voivat tuhota meitä hiljalleen

 9. 9

  Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

 10. 10

  Tätä on vantaalainen ahtaus: Asumis­neliöitä kolme kertaa niin paljon kuin Otaniemen teekkari­kylässä – HS:n koti­kone kertoo, millaiset asuin­olot sinulla on naapureihisi verrattuna

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

 2. 2

  Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

 3. 3

  Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

 4. 4

  Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

 5. 5

  Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

 6. 6

  Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

 7. 7

  Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

 8. 8

  Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

 9. 9

  Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

  Tilaajille
 10. 10

  Banksyn maalaus ilmestyi ennen joulua yllättäen autotallin seinään – nyt tallin omistava terästyöläinen myi sen kuusinumeroisella summalla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

  Tilaajille
 2. 2

  Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

 3. 3

  Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

 4. 4

  Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

  Tilaajille
 5. 5

  Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

 6. 6

  Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

 7. 7

  Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

 8. 8

  Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

 9. 9

  Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

 10. 10

  Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

  Tilaajille
 11. Näytä lisää