Yritykset tekevät voittoa ihmisten ilmaisen työn ansiosta – ja siksi niiden pitäisi maksaa osa voitoistaan meille kaikille, sanoo kommunismia kannattava kirjailija Pontus Purokuru

Pontus Purokuru julkaisi tänä syksynä esseekokoelmansa Täysin automatisoitu avaruushomoluksuskommunismi. Mitä se oikein tarkoittaa?

Jos pitäisi kuvitella päässään mahdollisimman kliseinen asetelma haastattelulle, tässä se olisi.

Nyt-liitteen toimittaja ja esseekirjailija istuvat puolenpäivän aikaan Helsingin Kalliossa sijaitsevassa Rytmi-baarissa, juovat kauramaitoon tehtyä cappuccinoa ja puhuvat kommunismista.

Tätä tilannetta ei ole tarvinnut kuvitella, koska se on totta. Ja karikatyyriä muistuttavalle haastattelutilanteelle on syynsä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Cappuccinoa juova esseekirjailija on helsinkiläinen Pontus Purokuru, 31. Hän on valinnut paikan, koska käyttää Rytmiä säännöllisesti työhuoneenaan. Paikan kahvit tulevat halvemmaksi kuin oman työtilan varaaminen.

Syy haastattelulle on se, että tänä syksynä Purokuru on julkaissut ensimmäisen kokonaan oman teoksensa, esseekokoelman Täysin automatisoitu avaruushomoluksuskommunismi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyllä: täysin automatisoitu avaruushomoluksuskommunismi.

Palataan siihen ihan kohta. Purokuru on nimittäin päässyt vauhtiin.

”Meidän pitäisi ajatella, että vallataan Euroopan keskuspankki ja laitetaan se printtaamaan perustuloa kansalaisille. Tai pitäisi ajatella, että pörssiyritysten tuloista osa pitäisi jyvittää perustuloksi ihmisille. Teknologiajätit kiskovat tulonsa meidän avullamme, meidän ilmaiseksi tuottamastamme sisällöstä. Silloin myös osa tuotoista kuuluu meille.”

Purokurun mukaan nykyiset poliittiset ideat typistyvät siihen, että uusia mahdollisuuksia ei uskalleta oikeasti miettiä laajasti. Esimerkiksi asioiden rahoitusta mietitään äärimmäisen suppeasti, vaikka ”raha on vain valtasuhde”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ei ole vaikea arvata, että Purokurun ajatukset herättävät paljon kritiikkiä. Eikä vähiten Purokurun oman taustan takia. Hän julkaisee Toimittaja testaa -blogiaan Kansan Uutisten verkkosivuilla. Kansan Uutiset on vasemmistoliiton julkaisu.

Niinpä Purokurun näkemykset olisi helppo leimata vasemmistolaiseksi haihatteluksi vailla minkäänlaista todellisuuspohjaa ja ilman kykyä kritisoida vasemmiston omaa toimintaa.

Se on kuitenkin liian yksinkertainen tulkinta.

Sekä kirjassaan että haastattelussa Purokuru arvostelee kovasanaisesti vasemmistoa, sen politiikkaa ja näköalattomuutta. Välissä hän jopa kehuu markkinaliberaalia ajatuspaja Liberaa (jonka hallituksen puheenjohtaja on kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki) ja sen entistä toiminnanjohtajaa Heikki Pursiaista.

Kehuja satelee myös toiseen suuntaan. Purokurun kirjasta ja siinä esitetyistä ajatuksista on innostunut muun muassa sosiaalisessa mediassa aktiivinen yrittäjä Jari Sarasvuo, joka käsitteli Purokurun kirjaa ohjelmassaan Yle Puheella kokonaisen jakson verran.
”Sarasvuo kannattaa perustulokokeilua ja tykkäsi myös kirjassa olevasta perinteisen vasemmiston arvostelusta”, Purokuru sanoo.

Muutenkin Purokurun teos on herättänyt syksyn aikana paljon puhetta sosiaalisessa mediassa. Sarasvuon tavoin monet muut ovat olleet kiinnostuneita, innostuneita ja yllättyneitä. Toki myös arvostelua on tullut.


Mistä siis täysin automatisoidussa avaruushomoluksuskommunismissa on kyse?

Helpointa se on käsittää, kun termin jakaa osiin (täysi automatisointi, avaruus, homo, luksus ja kommunismi).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Käsite on lähtenyt liikkeelle meemistä, joka syntyi 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen puolivälissä nykyistä yhteiskuntajärjestelmää vastustavissa yhteisöissä.

Jos idean haluaa selittää jotenkuten ymmärrettävästi mutta lyhyesti, se on yhdistelmä teknologiauskoa, solidaarisuutta, yleistä optimistista ajattelua ja talousjärjestelmän mullistamista.

Se on ajatus siitä, että elämämme olisi parempaa, jos kaikki automatisoitavassa oleva työ siirrettäisiin koneille. Teknologiainnovaatiota pitäisi jatkaa entistä pidemmälle: tähtäimessä pitäisi olla muun muassa avaruusmatkailu ja keinokohtujen kehittäminen. Ihmisiin pitäisi suhtautua yhdenvertaisesti riippumatta heidän seksuaalisuudestaan tai sukupuolestaan.

Kun teknologian kehittäminen olisi viety äärimmilleen, ihmiset voisivat keskittyä käyttämään aikansa ennen kaikkea juuri niin kuin haluaisivat. Purokurun kirjassa käsiteltävässä ideassa luksus tarkoittaa nimenomaan ajallista luksusta: kun ihmisten aika ei kuluisi työntekoon, jokainen voisi käyttää sen parhaaksi katsomallaan tavalla.

”Nykyisin rakennamme vapaa-ajallakin ammatillista CV:tä. Harrastamme asioita, joista on hyötyä töissä. Samalla teeskentelemme, että vapaa-aikamme ei liity työhön”, Purokuru sanoo.

Purokurun esittelemässä ajatuksessa uskotaan, että tämä kaikki onnistuisi, jos yhteiskuntajärjestelmä muuttuisi kommunistiseksi.

Purokuru huomauttaa, että useimmin keskusteluissa kommunismi käsitetään väärin, koska se yhdistetään lähinnä Neuvostoliittoon.

”Neuvostoliitolla tai Kiinalla [ei] ole kommunismin kanssa muuta tekemistä kuin nimi ja esikuvina pidetyt vallankumoukselliset. Molemmat valtiot toimivat sosialismin aikana lähinnä kapitalistisen suuryrityksen tavoin. Ulospäin Neuvostoliitto ja Kiina kävivät kauppaa maailmanmarkkinoilla, sisäisesti ne olivat hierarkkisia komentotalouksia, jotka alistivat jäseniään”, Purokuru kirjoittaa kirjassaan.

Purokuru sanoo, että kommunismilla ei pitäisi olla mitään tekemistä esimerkiksi sen kanssa, miten vasemmistopuolueet ajavat nykyisin työllisyyden lisäämistä. Kommunismin pitäisi päinvastoin ajaa työnteon vähentämistä ja työstä vapautumista.

Purokurun mukaan se onnistuisi, jos kommunistisen ideologian mukaisesti kaikille ihmisille jaettaisiin sen verran rahaa, että he pärjäisivät ilman työntekoa.

Kuulostaa toki hyvin villiltä ajatukselta, mutta sitä kommunismi on. Siis juuri sitä, että ihmiset valtaisivat Euroopan keskuspankin ja alkaisivat teettää siellä rahaa niin, että kaikille voisi jakaa perustulon. Tai että pörssiyritysten osingot jaettaisiin kaikille tasaisesti.

Samanlaisen idean on viime aikoina esittänyt omassa kirjassaan esimerkiksi hollantilainen kirjailija ja historioitsija Rutger Bregman, joka ajaa perustuloa, 15-tuntista työviikkoa ja rajojen avaamista. Nimenomaan samaa kolmea asia kannattaa Purokuru.

Silti lause ”ilmaisen rahan jakamisesta” kuulostaa älyttömältä, koska kukaan vasemmistolainenkaan poliitikko ei ole pitkään aikaan sanonut mitään edes etäisesti tätä muistuttavaa.

Se johtuu Purokurun mukaan siitä, että kaikki haluavat säilyttää uskottavuutensa.

”Vasemmistolaisetkin poliitikot tavoittelevat poliittista uskottavuutta, jota saa tällä hetkellä puhumalla vain tietyllä tavalla ja jättämällä toiset asiat sanomatta.”

Purokurun mukaan uskottavuuden ytimessä on ajatus siitä, että kaikesta on kiristettävä, niin sanottu austerity-politiikka. Vaihtoehdot ovat lähinnä leikkaaminen tai verojen korottaminen. Nykypolitiikassa joku kärsii aina. Lisää ei jaeta. Purokuru toistaa saman väitteen kuin Bregman haastatteluissaan ja sanoo, että olemme nyt rikkaampia kuin koskaan.

”Olemme varakkaita, mutta teeskentelemme, ettemme ole. Meidän on pakko leikata asioista ja luopua kaikesta, vaikka vaurautemme on kasvanut.”

Juuri tässä on Purokurun mukaan nykyvasemmiston ongelma. Se on kankea eikä uskalla kyseenalaistaa ajatusta arkeemme olennaisena osana kuuluvasta kärsimyksestä. Vasemmistolta puuttuvat todelliset uudet ajatukset ja visiot.


Vielä 1900-luvun alussa tilanne oli toinen.

Silloin Suomeen ajettiin muun muassa vasemmistopuolueiden ehdottama hyvinvointivaltiomalli.

Purokuru kertoo, kuinka vielä 1960-luvulla Sdp kutsui yliopistoista radikaaleimpia ajattelijoita luokseen ja otti kaikki jossain määrin toteutettavissa olevat ideat ohjelmaansa. 1990-luvulla tultaessa Suomen politiikka oli alkanut muistuttaa Sdp:n puolueohjelmaa, ja vasemmistosta tuli tyytyväinen sekä laiska.

Sen jälkeen politiikkaa ovat hallinneet talouskriisit, leikkaaminen ja säästäminen. Purokuru syyttää tästä sitä, että esimerkiksi Britanniassa ja Yhdysvalloissa perinteinen vasemmisto ajettiin alas 1900-luvun loppupuolella.

Siksi Purokurukin on ajautunut ihailemaan ajatuspaja Liberaa ja Heikki Pursiaista siitä, että he uskaltavat sanoa asioita, joita muut eivät.

”Pursiainen on yksi harvoista ihmisistä, joka on julkisuudessa uskaltanut puhua siitä, että kaikki rajat olisi avattava”, Purokuru sanoo.

Luopumisen ja leikkaamisen yleinen hyväksyntä näkyy Purokurun mukaan hyvin myös siinä, miten puhumme ilmastonmuutoksesta.

”Kaikki ilmastonmuutoksesta käytävä keskustelu keskittyy siihen, mistä kaikesta meidän pitää pystyä luopumaan. On lopetettava muun muassa lihansyönti ja lentäminen. En usko, että kielloilla saadaan ketään mukaan taisteluun ilmastonmuutosta vastaan.”

Niinpä Purokurun mukaan ilmastonmuutostakin pitäisi lähestyä paljon laajemmasta näkökulmasta kuin tähän asti.

”Jos meillä olisi enemmän vapaa-aikaa, pelkästään sillä olisi myönteisiä vaikutuksia. Matkustaisimme töihin vähemmän. Käyttäisimme vähemmän rahaa ostoksiin. Emme olisi niin stressaantuneita työssä, jolloin meillä ei olisi tarvetta lentää joka lomalla Kaakkois-Aasiaan”, Purokuru sanoo.

Kirjailijana ja perinteisen politiikan ulkopuolelta tulevana Purokurun on toki Rutger Bregmanin tavoin helpompi heitellä tällaisia ideoita.

Kun täysin automatisoidusta avaruushomoluksuskommunismista alkaa puhua utopiana, Purokuru tyrmää ajatuksen.

Purokuru sanoo, että yhteiskunta on ottanut aikaisemminkin lyhyessä ajassa odottamattomia käänteitä.

Esimerkiksi hän nostaa 1950-luvun Suomen, jolloin oikeistolaiset puolueet ajoivat erittäin tiukkaa talouspolitiikkaa, valtiontalouden supistamista. Vuosikymmenen lopussa vasemmistopuolueet saivat Suomen itsenäisyyden aikana ensimmäisen kerran enemmistön eduskunnassa. 1960-luvulla Suomesta alettiin tehdä pohjoismaista hyvinvointivaltiota.

Purokurun mukaan jo nyt on nähtävissä, että esimerkiksi perustuloa pidetään monissa puolueissa realistisena ajatuksena. Perustulomallit tosin vaihtelevat käytännössä ääripäästä toiseen. Samoin työstä kieltäytyminen tai työajan radikaali vähentäminen kerää kiinnostuneita.

”Kun Ossi Nyman puhui vuosi sitten julkisuudessa vapaaehtoisesta työttömyydestä, hän sai ankaran kritiikin lisäksi myös tukijoita. Myös alkuvuodesta perustettu Työstäkieltäytyjäliitto on saanut todella paljon kiinnostuneita viestejä. Esimerkiksi putkimies Rovaniemeltä saattoi laittaa viestiä, että tällaista olisi jonkun pitänyt sanoa vuosikymmeniä sitten”, Purokuru sanoo.

Uskooko Purokuru oikeasti siihen, että täysin automatisoidun avaruushomoluksuskommunismin ideaa mukaileva yhteiskunta voisi olla mahdollinen?

”Kaikki riippuu valinnoista. Miten voi olla, että 1900-luvun aikana täällä on saatu aikaan muun muassa kuulennot ja pari maailmansotaa, mutta nyt ei saada aikaan sitä, että kaikki voisivat elää mukavasti?”

Juttua muokattu 11.24: Tarkennettu ajatuspaja Liberan määritelmää. Alun perin jutussa puhuttiin Liberan kokoomustaustasta. Tarkennettu, että Liberan hallituksen puheenjohtaja on kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Politiikka
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Poptähti Evelina julkaisi Instagramissa kehopositiivisuutta hehkuttavan selfien, ja tuhannet fanit ihastuivat – ”Oot mahtava roolimalli ja esikuva meille kaikille”

 2. 2

  Maanantaina Suomeen perustetaan feministinen miesjärjestö Miehet ry – tästä twiittiketjusta ajatus lähti

 3. 3

  Red Dead Redemption 2 on nyt maailman suosituin peli, jota vertaillaan jopa klassikkomaalauksiin – tämän takia sitä pidetään alan merkkipaaluna

 4. 4

  Miestenpäivänä voisimme lakata uskomasta kummitusjuttuihin feministeistä

 5. 5

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 6. 6

  Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

 7. 7

  Tämä mies halusi pelastaa Stockan Facebookissa ja kaipaa nyt 21-vuotiasta kapinallista panemaan kaiken uusiksi

  Tilaajille
 8. 8

  Stan Lee loi nykyaikaisia myyttejä ja teki jumalista ihmisiä

 9. 9

  Narinkkatorin lähelle on avattu uusi espanjalais­tyylinen ravintola, joka tarjoaa tapaksia pohjoismaisen hotellin yhteydessä

 10. 10

  Helsinki kasvoi teehifistelijöiden kantapaikaksi, jossa uusinta darjeeling-erää himoitaan kuin käsityöläisoluita – listasimme kaupungin kiinnostavimmat teehuoneet

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Red Dead Redemption 2 on nyt maailman suosituin peli, jota vertaillaan jopa klassikkomaalauksiin – tämän takia sitä pidetään alan merkkipaaluna

 2. 2

  Maanantaina Suomeen perustetaan feministinen miesjärjestö Miehet ry – tästä twiittiketjusta ajatus lähti

 3. 3

  Poptähti Evelina julkaisi Instagramissa kehopositiivisuutta hehkuttavan selfien, ja tuhannet fanit ihastuivat – ”Oot mahtava roolimalli ja esikuva meille kaikille”

 4. 4

  Miestenpäivänä voisimme lakata uskomasta kummitusjuttuihin feministeistä

 5. 5

  Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

 6. 6

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 7. 7

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

 8. 8

  Tämä video brittien Brexit-keskustelun viittomakielisestä tulkista meni viraaliksi, sillä tyrmistynyt ilmeily kuvastaa Brexit-tunnelmia täydellisesti

 9. 9

  Stan Lee loi nykyaikaisia myyttejä ja teki jumalista ihmisiä

 10. 10

  Helsinki kasvoi teehifistelijöiden kantapaikaksi, jossa uusinta darjeeling-erää himoitaan kuin käsityöläisoluita – listasimme kaupungin kiinnostavimmat teehuoneet

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

 2. 2

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 3. 3

  Red Dead Redemption 2 on nyt maailman suosituin peli, jota vertaillaan jopa klassikkomaalauksiin – tämän takia sitä pidetään alan merkkipaaluna

 4. 4

  Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

 5. 5

  Kuka on Hannes Suominen? Hänestä puhutaan nyt kaikkialla – selvitimme Suomisen jättisuosion salaisuuden 210 sekunnissa

 6. 6

  Maanantaina Suomeen perustetaan feministinen miesjärjestö Miehet ry – tästä twiittiketjusta ajatus lähti

 7. 7

  Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

  Tilaajille
 8. 8

  Poptähti Evelina julkaisi Instagramissa kehopositiivisuutta hehkuttavan selfien, ja tuhannet fanit ihastuivat – ”Oot mahtava roolimalli ja esikuva meille kaikille”

 9. 9

  Todennäköisesti kukaan muukaan ei ole perillä koko brexitistä, joten tässä jutussa väännämme perusasiat rautalangasta ja selitämme ne hassuilla kuvilla

 10. 10

  Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Tuhoisista maastopaloista kärsivä Kalifornia vetää ilmastopolitiikassa täysin eri linjaa kuin Donald Trump – Muutos alkoi Arnold Schwarzeneggerista

 2. 2

  Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

 3. 3

  Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

  Tilaajille
 4. 4

  Pisa-tulosten laskun syitä tutkinut psykologi hämmästyi saamastaan palautteen määrästä: ”Kuulostaa todella huolestuttavalta, jos opettajien näkemykset on sivuutettu”

 5. 5

  Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

 6. 6

  Selvitys: Naisia yhä enemmän pörssiyhtiöiden hallituksissa ja johtoryhmissä – yhdellä suurella alalla naiset puuttuvat kuitenkin johtoryhmistä lähes kokonaan

 7. 7

  Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

 8. 8

  Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

 9. 9

  Liiallinen perheen sisäisistä asioista vaikeneminen jättää häpeän ja hämmennyksen lapsen harteille

 10. 10

  Rokotuksista tuli riitaa terveydenhuollon työpaikoilla – nyt ministeriö muuttaa jopa irtisanomisiin johtanutta lakia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

 2. 2

  Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

 3. 3

  Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

 4. 4

  Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

 5. 5

  Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

 6. 6

  Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

 7. 7

  Ruotsalaisen koulun juhlissa julkisesti jaettu seksipalkinto johti ehdolliseen tuomioon – ”tunnustuksen” saanut järkyttyi kaveriensa tempauksesta

 8. 8

  Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

 9. 9

  Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

  Tilaajille
 10. 10

  Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

 2. 2

  Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

  Tilaajille
 3. 3

  Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

 4. 4

  Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

 5. 5

  Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

 6. 6

  Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

  Tilaajille
 7. 7

  Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

 8. 8

  Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

 9. 9

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

 10. 10

  Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Kalifornialainen tuomari jäädytti Trumpin turvapaikkakiellon
 3. Ruotsi joutuu sotilashyökkäyksen kohteeksi erinomaisessa elokuvassa The Unthinkable, jonka voi tällä viikolla nähdä valkokankaalla Night Visions -festivaaleilla
 4. The Washington Post: Trump harkitsee Venezuelan lisäämistä terroristivaltioiden listalle
 5. Venäjällä julkaistiin romanttinen komedia Krimin sillasta – Elokuvan kepeyden rinnalla kulkee propagandaviesti
 6. Pisa-tulosten laskun syitä tutkinut psykologi hämmästyi saamastaan palautteen määrästä: ”Kuulostaa todella huolestuttavalta, jos opettajien näkemykset on sivuutettu”
 7. Selvitys: Naisia yhä enemmän pörssiyhtiöiden hallituksissa ja johtoryhmissä – yhdellä suurella alalla naiset puuttuvat kuitenkin johtoryhmistä lähes kokonaan
 8. Tuhoisista maastopaloista kärsivä Kalifornia vetää ilmastopolitiikassa täysin eri linjaa kuin Donald Trump – Muutos alkoi Arnold Schwarzeneggerista
 9. Autojättien alamäki pörssissä jatkuu Carlos Ghosnin pidätyksen takia – ”Karismaattinen johtaja vai tyranni”
 10. Maanvyörymä suisti junan raiteilta lähellä Barcelonaa – Ainakin yksi kuollut, useita loukkaantunut
 11. Tunti sitten
 12. HIFK julkisti ensi kauden valmentajansa ja heti alkoi syöksykierre – urheilujohtaja Salmelainen vakuuttaa, että tekisi yhä kaiken samalla tavalla
 13. Näytä lisää