Kommentti: Kaikki puhuivat typerästä kuvasta, jossa Justin Bieber syö burritoa väärin – sitten kuva paljastui huijaukseksi, ja se kertoo pelottavasti tavastamme käyttää internetiä

Justin Bieberin burritokuva osoittaa viimeistään, miten internet toimii. Huolestuttavaa on se, jos valheellakaan ei ole enää väliä.

Pop-tähti Justin Bieber syö burritoa väärin.


Kuulostaako kiinnostavalta?

Jos vastasit ”ei”, ymmärrän erittäin hyvin. Ei kuulostanut minunkaan mielestäni. Siksi en osannut innostua, kun näin viime perjantaina viraalisivusto Buzzfeedin jutun siitä, onko Justin Bieber todella mennyt syömään burritoa sivuttain. Yhtä lailla en tajunnut, mistä on kyse, kun Vicen toimittaja yritti viime torstaina syödä burritoa kuin Bieber.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Olisi pitänyt tajuta.

Suurin osa nettikansasta oli nimittäin usean päivän ajan sitä mieltä, että vehnärullaa väärin syövä Justin Bieber on kiinnostavin asia internetissä.

Eikä suinkaan vaan nettikansa. Kuva burrito-Bieberistä levisi kirjaimellisesti kaikkialle.

Siis tämä varsin typerä kuva:

Justin Bieber eating a burrito sideways from r/mildlyinfuriating


Se oli television aamuohjelmissa.Lukemattomissa nettiuutisissa.


Puhumattakaan sosiaalisesta mediasta.
Yhden viikonlopun ajan ihmiset halusivat tietää vastauksen kahteen kysymykseen:

1) Onko kuvassa todella Justin Bieber, joka syö burritoa käsittämättömällä tavalla?

2) Jos on, miksi ihmeessä Bieber syö burritoa kuin ei tietäisi, mitä pitelee käsissään?

Totuus paljastui viime sunnuntaina.Ei, kuvassa ei olekaan Justin Bieber.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyllä, koko kuva on lavastettu.

Kyllä, Yes Theory -nimisen Youtube-kanavan tekijät loivat koko valheellisen ”Bieber syö burritoa väärin” -viraali-ilmiön tarkoituksella.

Samalla he tulivat osoittaneeksi, kuinka helppoa meitä kaikkia on huijata netissä.

On toki todettava, että alusta lähtien useimmissa Bieber-jutuissa epäiltiin vähintään hieman, onko kyseessä todella Bieber.

Esimerkiksi Buzzfeedin toimittaja päätyi jo perjantaina päätelmässään siihen, että kyseessä ei todennäköisesti ole Bieber. Kovin varma hän ei tosin asiasta ollut.

”Minun mielestäni, henkilökohtaisesti, näin ajatellen, en toki ole varma, ehkä, mutta todennäköisesti, kuka nyt voisi olla varma, muttaaaaaa.... Tuo ei ole oikea Justin Bieber syömässä burritoa sivuttain! Uskon, että se on kaksoisolento.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Silti kukaan ei uskaltanut epäillä ”Bieberin” henkilöllisyyttä kovin vakavasti. Kuva levisi leviämistään, ja aiheesta kirjoitettujen juttujen ensisijainen sisältö oli nimenomaan se, miten kukaan voi syödä burritoa tällä tavalla. ”Kuin soittaisi huuliharppua”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miten kaikki siis tapahtui?

Yllä olevalla Youtube-videolla Yes Theory -kanavan tekijät selittävät perusteellisesti, miten saivat huijauksen aikaiseksi. Tiivistimme tarinan oleellisimmat kohdat.

Kaikki alkoi siitä, että Yes Theory -porukka halusi todistaa, että netissä on mahdollista lavastaa täysin päättömältä kuulostava tarina ja saada se leviämään totena kaikkialle.

Tarkemman idean toteutukseen he saivat löydettyään Instagramista kanadalaisen Brad Sousan, joka näyttää aivan Bieberiltä.
Ryhmä palkkasi Sousan kahdeksi päiväksi, jotta he saisivat naamioitua Sousan näyttämään täysin Bieberiltä. Sen jälkeen tarvitsisi ottaa enää naamioidun Bieberin kanssa kuva, jonka he uskoisivat leviävän viraaliksi. Oleellista oli keksiä jokin niin omituinen mutta kiinnostava ja sopivasti ärsyttävä idea, jota ihmiset haluaisivat jakaa eteenpäin.

Syntyi ajatus siitä, että ”Bieber” voisi syödä burritoa sivuttain. Miksi? Juuri siksi, että kukaan ei tee niin. Se on tarpeeksi yksinkertainen, helppo mutta samaistuttava asia, johon monet voivat tarttua.

Kun kuva oli otettu, ryhmä jakoi sen Redditiin, ”internetin etusivulle”, josta suuri osa viraalisisällöstä lähtee nykyisin leviämään.

Aluksi näytti kuitenkin siltä, että idea jäisi torsoksi. Kun ryhmä oli jakanut kuvan Redditin Kuvat-osastolle, se keräsi vain yksittäisiä tykkäyksiä. Viraali-ilmiöksi siitä ei ollut millään.

Sitten ryhmä pyysi apua ystävältään ja sai tarvittavan ohjeen. Reddit on täynnä mitä hämmentävämpiä alaosastoja, joista tarpeeksi suositut sisällöt nousevat koko Redditin etusivulle. Niinpä kuva pitäisi jakaa tarpeeksi tarkkaan rajatulle Redditin alasivustolle, josta sen olisi paljon helpompi nousta ison yleisön tietoisuuteen. Kuvat-osasto ei toiminut, koska sinne ladataan aivan liikaa sisältöä, ja kaikki hukkuu toistensa alle.

Niinpä ryhmä latasi kuvan uudestaan ”Mildly infuriating” (lievästi raivostuttavaa) -osastolle. Parissa tunnissa kuvasta oli tullut Reddit-hitti. Sitten ensimmäiset tunnetut Twitter-käyttäjät tarttuivat siihen, minkä jälkeen kaikki syntyi itsestään.

Kaikki tämä alle vuorokaudessa.

Kuulostaa edelleenkin lievästi käsittämättömältä.

Jälkikäteen on vaikeaa selittää aukottomasti, miksi nettikansa sekosi juuri tästä Bieber-kuvasta. Pikavilkaisulla se ei ole niin erilainen kuin lukemattomat muut julkisuuden henkilöistä otetut paparazzikuvat. Redditiin puolestaan jaetaan loputon määrä sisältöä, joka pyritään saamaan viraaliksi. Silti vain hyvin harvat saavuttavat edes murto-osan Bieber-kuvan suosiosta.

Bieber-ilmiössä ratkaisevaa onkin se, että sen suosiota on lähes mahdoton selittää sanallisesti. Suuri osa kuvan nähneistä ihmisistä piti kuvaa vain niin outona ja erikoisena, että he ehdottomasti halusivat jakaa sen itse ja kertoa samalla oman vitsinsä aiheeseen liittyen.

Ja tietenkin oleellisena osana oli, että kuvassa on juuri Justin Bieber. Samaan aikaan netin inhoama että rakastama poptähti, joka on kulkenut monen vuoden ajan kohusta toiseen.

Kun tarpeeksi moni oli jakanut kuvan ja vitsinsä, lopulta kyse oli enemmänkin kommentoinnin metatasosta: kommentoinnin kommentoinnista.

Juuri näin netti-ilmiöt syntyvät.

Tässä Nyt.fi:n jutussa käydään perusteellisesti läpi nykyiseen nettikulttuuriin kuuluvaa ”addiktion algoritmiä”. Jutun pohjana on Piilaakson pioneerin Jaron Lanierin kirja Ten Arguments For Deleting Your Social Media Accounts Right Now.

Juttu selittää, miten haemme sosiaalisesta mediasta nautintoja. Itse asiassa kaikkein oleellisinta on nautinnon odotus.

”Kyse ei siis niinkään ole siitä, että nautimme katsoessamme videota, jolla Lauri Markkanen naurattaa amerikkalaisia sanomalla ”jäätelötötterö”. Kyse ei edes ole siitä, että nautimme, jos kuvistamme tai päivityksistämme pidetään ja niitä jaetaan.

Kyse on siitä jännityksen tunteesta, jonka koemme kun avaamme Facebookin ja odotamme näkevämme jotain uutta ja jännittävää, ja saamme pienen nautinnon hetken. Jos sitä ei ala kuulua, päivitämme sivua uudelleen ja uudelleen”, kirjoittaa toimittaja Jussi Ahlroth.

Tähän nautinnon odotukseen perustuu myös Redditin viehätys. Avaamme sen löytääksemme jotain hauskaa ja yllättävää – kuten Justin Bieberin syömässä burritoa aivan väärin. Monesti se on kuitenkin vasta nautinnon ensimmäinen vaihe. Odotus kasvaa, kun pääsee jännittämään, miten kuva leviää – ja miten mahdollisesti oma vitsi burrito-Bieberistä resonoi nettikansan huumorintajun kanssa.

Silloin on jo varsin epäolennaista, onko kuva Bieberistä syömässä burritoa aito.

Mekin Nyt.fi:ssä olemme osa tätä nykynetin kulttuuria. Samoin kuin ulkomaiset viraalisivut, tykkäämme jakaa juttuja aiheista, jotka huvittavat, viihdyttävät, kiihdyttävät ja ihmetyttävät nettikansaa.

Oleellista on kuitenkin aina, että juttujen tarinat ovat totta.

Jos jostain syystä virheellinen tieto pääsee läpi, se oikaistaan. Esimerkiksi kesällä saksalainen poliisi tiedotti ensin, että kaksi vanhainkodin asukasta olisi karannut juhlimaan Wackenin hevifestivaaleille. Kuulosti hulvattomalta, ja siksi se meni läpi uutisena ympäri maailmaa. Myös meillä.

Myöhemmin poliisi korjasi tietojaan. Todellisuudessa 58- ja 59-vuotiaat miehet kärsivät mielenterveysongelmista. He asuvat hoitokodissa, josta pakenivat Wackenin kaupunkiin. Festivaaleille heillä ei ollut lippuja, joten he jäivät kaupunkiin juhlimaan ja juomaan alkoholia.

Oikaisimme uutisemme. Päivitetty tieto ei ollut tietenkään enää samanlaista viraalimateriaalia kun vääriin tietoihin pohjautunut alkuperäinen tarina. Ihmiset olisivat halunneet pitää väärää uutista totena.

Somessa totuuden ja valheen erottaminen on koko ajan vaikeampaa.

Nyt.fi:n uutispäällikkö Tuomas Peltomäki kirjoitti keväällä kolumnissaan siitä, miten emme voi enää netissä uskoa omia silmiämmekään.

Eikä silmiemme huijaamiseksi tarvita edes Justin Bieberin näköistä kaksoisolentoa, joka on maskeerattu oikein. On jo olemassa tekoälyalgoritmi, jolla pystyy pelkän äänen perusteella luomaan tyhjästä täysin aidon näköisen videon, jossa kuka tahansa pystyy esiintymään täysin aidon näköisenä versiona jostain toisesta henkilöstä.

Näin voi esimerkiksi luoda videon, jossa puhuu ”Barack Obama”, vaikka oikeasti Obamaa esittää joku aivan muu.Netissä leviävien valeuutisten vaarallisuudesta on kirjoitettu loputtomasti, eikä syyttä. Huolestuttavaa on erityisesti se, että tuoreen tutkimuksen mukaan aivot ahmivat valeuutisia mieluummin kuin tositietoa.

Emmekä voi syyttää tästä kuin itseämme. Laaja tutkimus vuosilta 2006–2017 osoitti, että jaamme Twitterissä valeuutisen 70 prosenttia todennäköisemmin kuin totuuden. Lisäksi tutkimuksessa todettiin, ettei syy valeuutisten leviämisessä ole boteissa, vaan aidoissa ihmisissä. Valeuutisten herättävät tunteet osuvat hermoomme niin, että haluamme jakaa niitä. Aina kun valeuutisen sisältö on yhteiskunnallisesti merkittävää tai muille ihmisille haitallista, olemme ison ongelman edessä.

Mutta netissä leviää myös paljon virheellisiä tarinoita, jotka eivät ole yhteiskunnallisesti merkittäviä eivätkä sisällä esimerkiksi jotakin henkilöä, tahoa tai ihmisryhmää halventavaa tietoa. Eivät ole samalla tavalla huolestuttavia kuin muut valeuutiset.

Sellainen tarina oli esimerkiksi valekuva burritoa syövästä Justin Bieberistä.

Toki Bieber saattaa kokea kiusallisena pilailun hänen burriton syöntityylistään (jos asiaa haluaa näin pitkälle pohtia). Tuskin kuitenkaan kunniaa loukkaavana. Sitä paitsi Bieber olisi koska tahansa voinut oikaista tiedon Twitterissä tai Instagramissa, mutta ei tahtonut tehdä sitä.

Itse asiassa Yes Theoryn videon julkaisemisen jälkeen Bieberin manageri Scooter Braun julkaisi Twitterissä videon, jossa käy ilmi, että Braun oli ollut tietoinen vedätyksestä mutta päättänyt pysyä hiljaa, koska piti ideaa hauskana.
Bieber-tapauksen olennaisin kysymys onkin tämä: Onko edes väliä, naurammeko netissä oikealle jutulle vai keksitylle tarinalle – niin kauan kun kyseessä on näinkin viaton aihe?

Ainakin Bieber-kuva osoittaa varsin vedenpitävästi sen, että viihteellisessä sisällössä meitä on luvattoman helppo huijata. Suuri osa ei edes pysähtynyt epäilemään Bieber-kuvan aitoutta ennen kuin jakoi sen eteenpäin. Ehkä he eivät edes kokeneet tarpeelliseksi epäillä sitä.

Tässä ei ole sinänsä mitään kovin uutta. Ennen nykyistä sosiaalista mediaa Suomessa suosittu nettisivu oli IRCQuotes, joka kokosi yhteen IRC-chattipalvelun eri kanavien hauskimmat keskustelut.

Monet suosituimmat keskustelut olivat jonkin yksittäisen IRC-käyttäjän kertomuksia omasta elämästään. Kommenteissa epäiltiin usein tarinoiden todenperäisyyttä. Toisinaan kävi ilmi, että suosittu tarina olikin peräisin esimerkiksi 1980-luvun urbaanilegendoista.

Heikensikö se tarinan hauskuutta? Ei välttämättä.

Mutta ainakin se opetti miettimään, mihin kaikkeen haluaa uskoa täysin varauksetta.

Juttua korjattu 1.11. kello 9.28: Jutussa puhuttiin virheellisesti harmonikasta, vaikka oikea suomennos on huuliharppu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Sosiaalinen media
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 2. 2

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

 3. 3

  Kuka on Hannes Suominen? Hänestä puhutaan nyt kaikkialla – selvitimme Suomisen jättisuosion salaisuuden 210 sekunnissa

 4. 4

  Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

 5. 5

  Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

 6. 6

  Helsingin yksityisklubit ovat herrakerhoja

  Tilaajille
 7. 7

  Tubettaja Mentaalisavuke julkaisi videon ”valkoisten heteromiesten kohtaamasta vääryydestä”, ja somessa repesi valtaisa keskustelu – tästä tapauksessa on kyse

 8. 8

  Klassikkoravintola Kynsilaukka lopettaa

  Tilaajille
 9. 9

  Hygieenisiä hajumaailmoja, jallusimaa ja pöytiintarjoilua – Näissä neljässä uimahallikahvilassa on tarjolla muutakin kuin kelmutettuja sämpylöitä

 10. 10

  Tällainen on ”kaikkien aikojen törkyisin tv-sarja”, jonka osallistujat voivat tienata paremmin kuin huippuyliopistoissa opiskelleet – ja näin sen Suomi-versiossa käy

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 2. 2

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

 3. 3

  Kuka on Hannes Suominen? Hänestä puhutaan nyt kaikkialla – selvitimme Suomisen jättisuosion salaisuuden 210 sekunnissa

 4. 4

  Hygieenisiä hajumaailmoja, jallusimaa ja pöytiintarjoilua – Näissä neljässä uimahallikahvilassa on tarjolla muutakin kuin kelmutettuja sämpylöitä

 5. 5

  Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

  Tilaajille
 6. 6

  Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

 7. 7

  Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

 8. 8

  House of Cards oli Netflixin ensimmäinen jättihitti, mutta nyt se on vain kohun keskelle joutunut varjo entisestä – näin sarja saa armollisen lopun viimeisellä kaudellaan

 9. 9

  ”Mikä on Trumpy Bear, ja miksi?” Donald Trumpia parodioiva nalle­karhu ilmestyi televisioon, mutta syy uhkaa jäädä mysteeriksi

 10. 10

  Näyttelijät muistelevat sarjakuvalegenda Stan Leetä – ”Miljoonat meistä ovat niin paljon velkaa tälle miehelle, mutta kukaan ei yhtä paljon kuin minä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

 2. 2

  Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

 3. 3

  Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

  Tilaajille
 4. 4

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 5. 5

  Juristinaisia opastettiin välttämään ”rintavaon vilauttelua” pikkujouluissa, koska se voi vaikuttaa työkaverin palaveri­ajatuksiin – soitimme tekstin kirjoittajalle

 6. 6

  Hollantilaiseläkeläinen vaatii oikeudessa virallista ikäänsä 20 vuotta nuoremmaksi – vetoaa oikeuteen korjata sukupuolta

 7. 7

  Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

 8. 8

  Suhtautumisemme Jan Vapaavuoren presidenttiyteen kertoo kaiken siitä, mikä someajan moraalissa on pielessä

 9. 9

  Kuka on Hannes Suominen? Hänestä puhutaan nyt kaikkialla – selvitimme Suomisen jättisuosion salaisuuden 210 sekunnissa

 10. 10

  House of Cards oli Netflixin ensimmäinen jättihitti, mutta nyt se on vain kohun keskelle joutunut varjo entisestä – näin sarja saa armollisen lopun viimeisellä kaudellaan

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – sairastuneita enemmän kuin EU-maissa keskimäärin

 2. 2

  Epämääräiset ravitsemusgurut valtasivat netin ja alkoivat levittää hölynpölyä – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo harhaluulot yksi kerrallaan

  Tilaajille
 3. 3

  Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

  Tilaajille
 4. 4

  Hyvä ruoka on Suomessa käsitetty väärin

 5. 5

  Kun Make kynti syvällä, jalasta törrötti puukko eikä mikään määrä viinaa ollut tarpeeksi – Sitten hän teki raittiudesta itselleen ammatin

  Tilaajille
 6. 6

  Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

 7. 7

  Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

 8. 8

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 9. 9

  Suomalainen tähti­tieteilijä löysi aivan Aurinko­kunnan naapurista jäisen ”supermaan”

 10. 10

  Britannia ja EU löysivät alustavan sovun, mutta peli ei ole vielä pelattu: HS kokosi tärkeimmät kysymykset 585-sivuisesta brexit-sopimuksesta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

  Tilaajille
 2. 2

  Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

 3. 3

  Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

 4. 4

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 5. 5

  Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

 6. 6

  Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

 7. 7

  Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

 8. 8

  Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

 9. 9

  Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

 10. 10

  Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

  Tilaajille
 2. 2

  Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

  Tilaajille
 3. 3

  Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

 4. 4

  Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

 5. 5

  Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

 6. 6

  Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

  Tilaajille
 7. 7

  Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

 8. 8

  Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

  Tilaajille
 9. 9

  Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

 10. 10

  Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Stormy Danielsin lakimies Michael Avenatti pidätettiin Los Angelesissa perheväkivallasta epäiltynä
 3. Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto jaetaan tänään 24. kerran – edellinen voittaja Pauli Tapio pohtii kirjallisuuden ja palkinnon merkitystä Varaslähtö-esseessään
 4. Mielenterveyshäiriöistä kärsivät eivät ole väkivaltaisempia kuin muut kansalaiset
 5. Robin Lod on usein oikeassa paikassa ratkaisemassa otteluita, ja sitä taitoa tarvitaan torstaina Ateenassa – ”Äiti hoki aina sitä, että ikinä ei anneta periksi”
 6. Näin todellakin voi käydä: Ruotsin valtion rautatiet ei enää liikennöi Tukholmassa, mutta saattaa tulla ajamaan Helsingin lähiliikennettä
 7. Hyvä ruoka on Suomessa käsitetty väärin
 8. Kun Make kynti syvällä, jalasta törrötti puukko eikä mikään määrä viinaa ollut tarpeeksi – Sitten hän teki raittiudesta itselleen ammatin Tilaajille
 9. Epämääräiset ravitsemusgurut valtasivat netin ja alkoivat levittää hölynpölyä – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo harhaluulot yksi kerrallaan Tilaajille
 10. Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – sairastuneita enemmän kuin EU-maissa keskimäärin
 11. Britannia ja EU löysivät alustavan sovun, mutta peli ei ole vielä pelattu: HS kokosi tärkeimmät kysymykset 585-sivuisesta brexit-sopimuksesta
 12. Näytä lisää