Pekka-pelin päähenkilö on piki­musta, puna­huulinen karikatyyri afrikkalaisesta – Joukko opiskelijoita vaati selitystä, näin valmistaja vastasi

Pekka-peli on perinteikäs perhepeli, jota myydään kymmeniä tuhansia kappaleita vuodessa.

Miksi Suomessa valmistetaan ja myydään Pekka-peliä?

Riippuu kuulijasta, pitääkö kysymystä esimerkiksi tärkeänä yhteiskunnallisena huomiona vai epäoleellisena saivarteluna.

Kysymystä ei kuitenkaan ole juuri käsitelty julkisuudessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ihmisryhmiä ja etenkin vähemmistöjä loukkaavan ilmaisun määrittely ja tarkastelu on nykypäivän ilmiö, joka velloo vahvana esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Hollannissa. Viime ajoilta Suomesta voi mainita yleisen tason esimerkkinä ainakin intiaaniasun vuoksi Pikku Kakkosesta poistetun Herra Heinämäen Lato-orkesterin.

Lokakuussa joukko Tampereen yliopiston opiskelijoita otti Pekka-pelin syyniinsä.

He kysyivät peliä valmistavasta Martinexistä, onko sen arvojen mukaista valmistaa korttipeliä, joka opiskelijoiden mukaan toistaa rasistista kuvastoa, ja onko yrityksessä kenties pohdittu pelin nykyaikaistamista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tässä ei kuitenkaan ollut kyse siitä, että haluamme kiillottaa omaa sädekehäämme ja että meille olisi tullut paha mieli. Kyseessä on mielestämme isompi yhteiskunnallinen ongelma”, kertoo opiskelijaryhmän edustaja Laura Keskinen.

”Yrityskin on yhteiskunnallinen toimija. Kulttuurituote tuottaa tietynlaista kuvaa yhteiskunnasta, ja nähdäksemme peli normalisoi rasismia.”

Ajatus ei tietenkään ole uusi. Esimerkiksi Maailman kuvalehti kirjoitti jo vuonna 2003, kuinka siirtomaavallan perintö näkyy myös suomalaislasten ”leluissa ja loruissa”. Nyt-liite puolestaan pohti Pekka-pelin kulttuurihistoriallisia piirteitä vuonna 2002. Jutussa asiantuntija suoraan rinnastaa Pekan orjaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pekka-peliä voi tarkastella useasta vinkkelistä.

Ensinnäkin voi ajatella, että 1930-luvulta saakka Suomessa tunnetun pelin pelihistoriallinen arvo on merkittävä, sillä harvan pelin suosio on kestänyt sukupolvesta toiseen. Peli on klassikko, ja siihen liittyy nostalgiaa.

Toisaalta voi kritisoida opiskelijoiden tapaan, että hengeltään vanhentunut peli toistaa rasistista kuvastoa, jossa pelin ainoa musta mies on työtön, perheetön ja ei-toivottu – häviäjä.

Silti peliä voi myös tarkastella ilman historiallista ja kulttuurista viitekehystä. Silloin se on vain värikkäitä hahmoja sisältävä koko perheen korttipeli, jonka säännöt oppivat helposti myös perheen pienimmät.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Määrittelyyn vaikuttavat määrittelijän lähtökohdat. Martinexille peli on kaupallinen tuote, vaikka sen osuus liikevaihdosta on vähäinen. Yritykseen yhteyttä ottaneet opiskelijat puolestaan osallistuivat kurssille, jonka yhteydessä piti tehdä ”antirasistinen teko”.

Pekka-peliä valmistava Martinex määrittelee pelin ihan vain peliksi. Se tähdensi opiskelijoille olevansa ehdottomasti rasismia vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yrityksen tuoteryhmäjohtaja Jenni Jalavan mukaan Pekka-peli ole kannanotto, vaan se on myynnissä ”nostalgian, suuren kysynnän ja itse pelin vuoksi”.

”Omasta mielestäni on kiva vaalia tällaista peliä, joka yhdistää sukupolvia. Historiaa ei kuitenkaan voida unohtaa, ja sieltä on paljon opittavaa”, Jalava täsmentää puhelimitse.

Mistä Pekka-pelissä oikein on kyse?

Suositussa ryhmäpelissä pelaajat pyrkivät keräämään toisiltaan neljästä perheenjäsenestä koostuvia perheitä. Pakassa on kuitenkin pariton määrä kortteja – pelin häviää, kun viimeisenä käteen jää perheetön Pekka-kortti.


Pekka on tunnetusti piki­musta, puna­huulinen afrik­kalaisen karika­tyyri. Pikkolopukuisella miehellä on kuitenkin kädessään länsi­maiseen porvariin viittaava sikari ja päässään Turkin kansallis­päähinettä muistuttava fetsi. Suomalais­korvaan Pekka-nimi puolestaan muistuttaa ryysyläistä tarkoittavasta resupekasta.

Pelin perheet puolestaan korostavat perinteisiä kunnialliseksi miellettyjä ammatteja (pankkiiri, sotilas, lentäjä) sekä ydinperhettä (isä, äiti, tytär, poika). Vuonna 2002 Nyt-liite paneutui tähän ja pohti, millaisia olisivat ”2000-luvun perheet”.

Vastaus: ”Pätkätöitä tekevä äiti, kolmivuotias tytär ja webmasterina toimiva isä, joka on ottanut vaimonsa sukunimen. Lapseton avopari, sinkku it-yrittäjä, yksinhuoltajamyyjä.”

Voit lukea Nyt-liitteen vanhan jutun tämän linkin takaa.

Perinteisesti Pekan ristiriitaisuus on kuitenkin kärjistynyt lähinnä tämän tummaan ihoon. Musta Pekka -nimellä tunnetusta pelistä häivytettiinkin viittaus ihonväriin jossakin vaiheessa 1990-lukua, ja nimeksi vakiintui Pekka-peli.

Samoista syistä myös Brunberg lyhensi suklaatuotteensa nimen Suukoksi, ja afrikkalaisen karikatyyristä ammentava nimistö ja kuvasto on harventunut muuallakin.

Pelin vanha nimi jäi toki elämään kansan suuhun ja lehtien palstoille. Vuosi sitten Demokraatti-lehti kirjoitti, kuinka ”Musta Pekka” jäi työttömien ja ay-liikkeen käteen hallituksen politikoidessa. Keväällä Kauppalehti siteerasi puheenvuoroa, jonka mukaan eräässä osakekaupassa ”mustapekka” jäi yksityissijoittajille.

Kielitoimiston sanakirja tunnistaa sanan mustapekka, joka näyttää siis olevan salonkikelpoinen sana kirjoitetussa ja puhutussa kielessä.

Pekka-peliä valmistetaan Martinexin Raision-tehtaalla. Vuosittain peliä myydään Jalavan mukaan joitakin kymmeniä tuhansia kappaleita, ja suosio on pysynyt vakaana.

Jalava muistuttaa, että Pekka-pelillä on myös samankaltaisia sisaruspelejä, kuten Hullunkuriset perheet.

Jalava kertoo, että pelimarkkinoilla menee nykyään hyvin. Nettipelien suosio näyttää lisänneen myös perinteisten kortti- ja lautapelien kysyntää.

”Ehkä myös vanhempien vastaisku: kun lapset ovat pleikan tai kännykän ääressä, vanhemmat hankkivat pelin, jonka ääressä istutaan yhdessä pöydän ääressä ja keskustellaan samalla.”

Jenni Jalava kertoo saaneensa henkilökohtaisesti pelistä vain kolme yhteydenottoa vuoden 2003 jälkeen. Peliin miellettyä rasistisuutta on Jalavan mukaan pohdittu yrityksessä joitakin kertoja, mutta nostalgia ja klassikkopelin asema puoltavat sen valmistusta.

”Minulle se sopii, että tällaisilla kysymyksillä lähestytään. Olen käynyt asiasta keskusteluja, enkä osaa ajatella peliä hirvittävän rasistisena. Pidän peliä historiallisena pelinä – tai oikeastaan vain pelinä.”

Jalavan mukaan pelihetki voi olla opettavainen: pelatessa voi huomata, miten asiat, mielipiteet ja arvot ovat muuttuneet. Jalavan mukaan myös näistä historiallisista näkökulmista lasten on hyvä olla tietoisia.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 2. 2

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 3. 3

  Nyt.fin podcastissä pohditaan, kuinka suuri on pitsa, miksi huono elokuva menestyy ja mitä GoT:n tiiseri vihjaa

 4. 4

  James Bond tappelee verisesti Helsingissä uudessa 007-sarjakuvassa, tällainen se on

  Tilaajille
 5. 5

  Kanadaiset sydämistyivät, kun suosittuun Bird Box -elokuvaan ilmestyi kuvituskuvaa maan lähihistorian tuhoisimmasta tragediasta

 6. 6

  Kauko Röyhkä sanoi, ettei mies saa enää sanoa mielipiteitään ja aiheutti somemyräkän – Professori: Media on itse luonut ”miesjurnutusta” korostavan ilmiön

 7. 7

  Sarkasmia ei ymmärretä netissä eikä juuri muuallakaan – tutkija selittää, miksi

 8. 8

  Helsingin yliopistoon pääsi opiskelemaan viestintää vain naisia – miksi viestintä ja journalismi ”naisistuvat” ja onko se ongelma? Kysyimme opiskelijoilta

 9. 9

  ”Jos ette opi tekemään roolia oikein, joudutte Putoukseen”, Teatteri­korkea­koulussa sanottiin – Christoffer Strandberg ei välittänyt, ja naurattaa nyt satojatuhansia suomalaisia

 10. 10

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 2. 2

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 3. 3

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 4. 4

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 5. 5

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 6. 6

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 7. 7

  Kanadaiset sydämistyivät, kun suosittuun Bird Box -elokuvaan ilmestyi kuvituskuvaa maan lähihistorian tuhoisimmasta tragediasta

 8. 8

  Pikatestissä Satama Bar, joka on erinomainen lisä Kalasataman alueen palveluihin ja tuo hyvää vaihtelua Redille

 9. 9

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 10. 10

  Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 2. 2

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 3. 3

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 4. 4

  Gillette ilmoitti alkavansa mainoksissaan ”haastaa miehisyyteen liittyvää kuvastoa” ja teki mainoksen jossa miehet ovatkin kilttejä – sai niskaansa viharyöpyn

 5. 5

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 6. 6

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 7. 7

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 8. 8

  Perussuomalaiset syyttää Facebookia sensuurista, somejätti puolustautuu: ”Käymme keskustelua selittääksemme, mitä voi julkaista”

 9. 9

  Game of Thronesin viimeisen kauden alkamispäivä on julkistettu: 14. huhtikuuta

 10. 10

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen – Lähetä kuvia ruosteenpunaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

 2. 2

  Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

 3. 3

  Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

 4. 4

  Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

 5. 5

  Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

 6. 6

  Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

  Tilaajille
 7. 7

  Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

 8. 8

  Yliopistot uhkaavat menettää lukuoikeuden tuhansien tiedelehtien artikkeleihin

 9. 9

  Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

 10. 10

  Kymmenen YK:n rauhanturvaajaa kuollut ja ainakin 25 haavoittunut hyökkäyksessä Malissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

 2. 2

  Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

 3. 3

  Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

  Tilaajille
 4. 4

  Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

 5. 5

  Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

 6. 6

  Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen – Lähetä kuvia ruosteenpunaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

 7. 7

  Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

 8. 8

  Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

 9. 9

  Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

 10. 10

  Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

 2. 2

  Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

 3. 3

  Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

 4. 4

  Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

 6. 6

  Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

 7. 7

  Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

 8. 8

  Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

 9. 9

  Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

  Tilaajille
 10. 10

  Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

  Tilaajille
 11. Näytä lisää