Veljeskuntien koko kuva

Iso osa Yhdysvaltojen päättävissä asemissa olevista henkilöistä on kuulunut veljeskuntiin. Uusi valokuvakirja kertoo, millaista arki niissä on.

Mitä tulee ensimmäisenä mieleen sanasta veljeskunta?

Monelle suomalaiselle vastaus saattaa olla hauska, jopa koominen. Se puolestaan johtuu siitä, että monet suomalaiset ovat törmänneet amerikkalaiseen opiskelijakulttuuriin kuuluviin veljes- ja sisaruskuntiin ensimmäisen kerran elokuvissa.

Esimerkiksi sellaisissa kuin vuoden 1978 kulttiklassikko Delta-jengi, joka on myöhemmin päässyt sekä New York Timesin että BBC:n parhaiden elokuvien listalle.

Tai sitten vähemmän arvostetuissa komedioissa, kuten American Pie -elokuvasarjan spinoff-elokuva American Pie Presents: Beta House tai vuonna 2014 runsaasti katsojia kerännyt Naapurit.

Kaikkien näiden elokuvien maalaama kuva veljeskunnista on suurin piirtein samanlainen.

Ne ovat yliopistoihin muodostuneita salaisia miesporukoita, hieman kuin suomalaisten yliopistojen ainejärjestöt. Niiden jäsenyyttä pitää hakea monimutkaisten tehtävien avulla.

Kun jäsenyyden on saanut ja veljeskuntaan on päässyt osaksi, kuluu suurin osa veljeskunnan ajasta lähinnä sekoillen, alkoholia juoden ja seksiä harrastaen. Välillä tehdään myös typeryyksiä, mutta ensisijaisesti kuitenkin hupaisalla tavalla. Suurin osa veljeskuntien jäsenistä näyttää lähinnä hölmöiltä ja harmittomilta nuorilta miehiltä.

Olennaisessa osassa on myös se, että veljeskuntien tunnukset koostuvat kreikkalaisista kirjaimista.

Tämä pitää täysin paikkansa. Tunnettuja oikeita veljeskuntia ovat esimerkiksi Phi Beta Kappa ja Alpha Sigma Phi. Yhdysvalloissa veljes- ja sisarkuntia kutsuunkin usein GLO:iksi (Greek Letter Organization).

Elokuvien muodostama kuva jättää kuitenkin paljon varjoonsa.

Esimerkiksi sen, että iso osa Yhdysvalloissa päättävässä asemassa olevista miehistä on kuulunut veljeskuntiin. Tai oikeastaan kuuluu edelleen, koska jäsenyydet ovat elinikäisiä. Viimeaikaisista presidenteistä veljeskuntiin ovat kuuluneet muun muassa George W. Bush, Bill Clinton, George H.W. Bush ja Ronald Reagan.

Veljeskunnat eivät ole siis vain harmittomia ja hieman hölmöjä opiskelijajärjestöjä, vaan paikkoja, jossa tulevat vaikuttajat tutustuvat toisiinsa, luovat verkostoja – ja ainakin osassa veljeskunnissa oppivat tapoja, jotka ovat kauniisti sanottuna kyseenalaisia. Veljes- ja sisarkunnat ovat yksi pitkäaikaisin ja merkittävin osa amerikkalaista opiskelijakulttuuria. Myös niiden kulttuurit vaihtelevat paljon.

Silti pelkästään vuosina 2005–2013 tilastoitiin 60 kuolemaa, jotka ovat tapahtuneet veljeskuntien tapahtumissa tai muissa riiteissä.

Veljeskuntien tiloissa on raportoitu säännöllisesti seksuaalisista ahdisteluista.

Loppujen lopuksi veljeskuntien toiminnasta tiedetään niiden ulkopuolella varsin vähän, koska veljeskunnat pyrkivät pitämään toimintansa salaisina. Oleellista on kuitenkin se, että veljeskunnat ovat syntyneet ennen kaikkea amerikkalaisten huippuyliopistojen ympärillä. Niissä varakkaista perheistä tulevat nuoret miehet kokoontuvat yhteen ja oppivat kulttuurin, jota uuden veljeskuntia käsittelevän The American Fraternity -kirjan tehnyt valokuvaaja Andrew Moisey kuvailee Buzzfeed-sivustolle kirjoittamassaan artikkelissa seuraavasti:

”Muinaisilla kreikkalaisilla ja moderneilla kreikkalaisilla – eli veljeskunnilla – on poikkeuksellisia tapahtumia, joissa he palvovat ihmisen humalaista, teatraalista puolta ja piittaamattomuutta kaikista sosiaalisista normeista, erityisesti kunnioituksesta. – – Jos vain kaikki veljeskunnissa opittu pysyisi siellä. Mutta se ei pysy.”

Moisey kirjoittaa myös Buzzfeedin jutussaan, että hänen mielestään on huolestuttavaa, että ”muista maista kotoisin olevilla ihmisillä on amerikkalaisista hyvin samanlainen mielikuva kuin amerikkalaisilla on veljeskunnista ja veljeskuntien jäsenistä”.

Moiseyn kirja onkin herättänyt amerikkalaisissa medioissa paljon keskustelua jo ennen julkaisuaan.

Moiseylla on veljeskuntiin hyvin poikkeuksellinen suhde, ja siksi hänen kirjansa valaisee veljeskuntia poikkeuksellisen hyvin. Tai ainakin yhtä esimerkkiä veljeskunnista.

Moisey ei ole nimittäin mikä tahansa veljeskuntien ulkopuolinen seuraaja, vaan 2000-luvun aikana hän vietti useita vuosia nimeämättömäksi jäävässä Berkeleyn yliopiston veljeskunnassa.

Eikä pelkästään seurannut, vaan valokuvasi kaikkia veljeskunnan hämärimpiä tapahtumia veljeskuntaan kuuluvien henkilöiden suostumuksella.

Nyt Moisey julkaisee kiinnostavimmat kuvat kirjassaan, joka ilmestyy huomenna 6. marraskuuta 2018.

Nuo kuvat havainnollistavat veljeskuntien toimintaa paremmin kuin yksikään aiheesta kirjoitettu juttu.

Julkaisemme kirjan kustantajan luvalla tässä jutussa kymmenen Moiseyn kirjan kuvaa. Samoin kuin kirjassa, tässäkään niillä ei ole kuvatekstejä ollenkaan. Kuvat selittävät itsensä – jos selittävät.


Miten Moisey siis pääsi valokuvaamaan Berkeleyn yliopiston veljeskunnan toimintaa ilman, että kukaan puuttui hänen toimintaansa?

Kaikki alkoi, kun Moiseyn pikkuveli aloitti opinnot Berkeleyn yliopistossa Moiseyn itsensä ollessa samassa yliopistossa kolmannen vuoden opiskelija.

Moiseyn pikkuveli halusi alusta lähtien liittyä yliopiston veljeskuntaan. Kun Moiseyn veli oli hyväksytty veljeskunnan jäseneksi, Moisey pääsi itsekin liikkumaan veljeskunnan tapahtumissa. Hän tunsi jo entuudestaan porukan oleellisia jäseniä, vaikkei itse ollutkaan veljeskunnan jäsen.

Sitten Moisey alkoi kantaa kameraansa kaikkialle ja kuvata, mitä kaikkea veljeskunnan tiloissa tapahtuu. Moisey jatkoi tapahtumissa käymistä ja valokuvaamista senkin jälkeen, kun hänen pikkuveljensä oli jo valmistunut yliopistosta.


”Minusta oli tullut ulkopuolinen, joka tiesi talosta enemmän kuin suurin osa veljeskunnan jäsenistä. Minua katsottiin ylöspäin, siltä se tuntui”, Moisey kertoo kirjoittamassaan jutussa.

Eikä veljeskunnan jäsenillä ollut mitään Moiseyn valokuvaamista vastaan.

”Monet kysyivät minulta, miksi otin valokuvia. ’Tehdäkseni kirjan jonain päivänä’, vastasin.”

Nyt kirja on julkaistu. Tosin ei siinä muodossa ja asiayhteydessä kuin veljeskunnan jäsenet olisivat itse luultavasti toivoneet.


”Toivon, että nuoret miehet katsovat kirjaa ja ajattelevat: ’Vau, en halua näyttää tuolta.’ Toivon, että kaikki muut ovat vähintäänkin tyytyväisiä, että toteutin projektini, totuuden nimissä.”

Kuvien lisäksi kirja avaa isompaa kuvaa veljeskuntien ympärillä.

Kirjassa on pitkä listaus muun muassa niistä kaikista Yhdysvaltojen presidenteistä, varapresidenteistä, korkeimman oikeuden tuomareista, senaattoreista, edustajainhuoneen edustajista, presidentin kabinetin työntekijöistä ja yritysjohtajista, jotka ovat kuuluneet veljeskuntiin.

Sen enempää tuskin tarvitsee selittää sitä, miten vahva asema miesporukoilla ja niihin kuulumisella on Yhdysvalloissa.


Entä onko meillä suomalaisilla jotain opittavaa Moiseyn kirjasta?

Suomen yliopistoissa ei ole koskaan ollut mitään ”Greek Letter Organization” -tyylistä veljes- ja sisarkuntakulttuuria. Sen sijaan yliopistojen mieskerhokulttuurista on puhuttu usean vuoden ajan.

Yksi merkittävistä keskustelunavauksista oli vuonna 2015 bloggaaja Lotta Aarikan kirjoitus teekkarikulttuuriin kuuluvista mieskerhoista ja miesnormatiivisesta kulttuurista. Haastattelimme Aarikkaa keväällä 2015.

”Lopulta yksikään keskustelukumppanini ei ole pystynyt katsomaan minua silmiin ja sanomaan, että naisten kategorinen ulossulkeminen olisi oikein. Toiminnan epäoikeudenmukaisuus myönnetään, mutta toiminnan muuttaminen on vaivalloista ja ikävää. Pitäisi nostaa kissa pöydälle ja vakuuttaa kaikki. Pitäisi todella työskennellä kääntääkseen pahimpien jäärien päät. Naisten tasa-arvoinen asema ei vaan tunnu niin tärkeältä, että jaksaisi. Mitään muuta selitystä en keksi”, Aarikka kirjoitti.

Aarikan kirjoitus herätti paljon keskustelua, ja Aarikka kertoi keväällä 2015 olleensa yllättynyt siitä, kuinka suuri osa palautteista oli myönteisiä. Ihmiset olivat samaa mieltä hänen kanssaan. Useiden oli vaikea tajuta esimerkiksi sitä, miten suomalaisissa yliopistoissa saattoi olla edelleen järjestöjä, joihin vain miehet olivat tervetulleita.

Muutoksia on tapahtunut hitaasti. Vuonna 2017 alkanut #metoo-liike on pitänyt tasa-arvoa yliopistoissa jälleen enemmän pinnalla.

Keväällä 2018 teekkarilehti Julkku ilmoitti alkavansa kutsua toimitukseen myös naisia sen jälkeen, kun lehteä julkaisevan taustayhdistyksen Luolamiesten yhteistyökumppani Marimekko ilmoitti vaativansa yhdistykseltä ”konkreettisia tekoja yhdenvertaisuuden edistämiseksi”.

Mieskerhoista on puhuttu myös muissa yliopistoissa kuin teknillisissä korkeakouluissa.

Keväällä 2018 Ylioppilaslehti julkaisi jutun Helsingin yliopiston viestinnän opiskelijoiden ”salaisesta mieskerhosta”.

”Lenin-luennoinnin jälkeen noin kymmenhenkinen seurue siirtyi leikkipuistoon kisailemaan radio-ohjattavilla autoilla. Tämäkin ohjelma oli porukan mielestä huumorilla järjestettyä”, jutussa kerrotaan.

Lenin-luennointi ja radio-ohjattavilla autoilla kilpailu eivät toki vastaa Andrew Moiseyn kuvia amerikkalaisen yliopiston veljeskunnan toiminnasta.

Se ei poista tosiasiaa, että myös suomalaiseen opiskelijakulttuuriin on osittain kuulunut ”miesten omien kerhojen” ylläpitäminen.

Jos ei muuta, ainakin Moiseyn kirjan kuvat näyttävät, mihin meno on kehittynyt erittäin pitkälle vietynä.

Oikaisu kello 12.22: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että alkuperäiset American Pie -elokuvat kuvaavat veljeskuntakulttuuria. Todellisuudessa alkuperäiset American Pie -elokuvat kuvaavat lukioaikaa ja sen jälkeisiä tapahtumia, ja puhtaasti veljeskuntakulttuuria kuvastaa vasta elokuvasarjan spinoff American Pie Presents: Beta House.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 2. 2

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 3. 3

  Kanadaiset sydämistyivät, kun suosittuun Bird Box -elokuvaan ilmestyi kuvituskuvaa maan lähihistorian tuhoisimmasta tragediasta

 4. 4

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 5. 5

  Pikatestissä Satama Bar, joka on erinomainen lisä Kalasataman alueen palveluihin ja tuo hyvää vaihtelua Redille

 6. 6

  Ennen kuin maailma uppoaa lumeen, on kuultava hyvää musiikkia – Juuri sellaista kuin Juttutuvassa keskiviikkona

 7. 7

  Star Trek: Discoveryn toinen kausi alkaa – tässä sarjan keskeinen juoni ja henkilöt jotta voit alkaa seurata kakkoskautta

 8. 8

  Nyt.fin podcastissä pohditaan, kuinka suuri on pitsa, miksi huono elokuva menestyy ja mitä GoT:n tiiseri vihjaa

 9. 9

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 10. 10

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 2. 2

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 3. 3

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 4. 4

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 5. 5

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 6. 6

  Gustin kokit selvästi osaavat, ja ravintolassa on epämääräistä lämpöä ja yritystä – pelkkä vilpitön tahto ei kuitenkaan riitä pitkälle

 7. 7

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 8. 8

  Kommentti: Yritin lukea Roope Salmisen tavoin ”kaikki Putous-twiitit” selvittääkseni ohjelman jättisuosion salaisuuden – Törmäsin lukuisiin anonyymitileihin ja löysin lopulta syyn

 9. 9

  Gillette ilmoitti alkavansa mainoksissaan ”haastaa miehisyyteen liittyvää kuvastoa” ja teki mainoksen jossa miehet ovatkin kilttejä – sai niskaansa viharyöpyn

 10. 10

  Opin naistutkimuksen luennolla, että säälimätöntä vallankäyttöä on kaikkialla – ja se tuntui parikymppisestä maalaispojasta uskomattomalta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 2. 2

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 3. 3

  Opin yläasteella, ettei kouluilla ole minkäänlaista ratkaisua yhteen kiusaamisen kipeimmistä muodoista – sitten löysin apua paikasta, josta aikuiset olivat eniten huolissaan

 4. 4

  Gillette ilmoitti alkavansa mainoksissaan ”haastaa miehisyyteen liittyvää kuvastoa” ja teki mainoksen jossa miehet ovatkin kilttejä – sai niskaansa viharyöpyn

 5. 5

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 6. 6

  Menikö Hitler-Fingerpori ohi? Niin meni muiltakin – tavoitimme Pertti Jarlan, näin hän selittää

 7. 7

  Perussuomalaiset syyttää Facebookia sensuurista, somejätti puolustautuu: ”Käymme keskustelua selittääksemme, mitä voi julkaista”

 8. 8

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 9. 9

  Game of Thronesin viimeisen kauden alkamispäivä on julkistettu: 14. huhtikuuta

 10. 10

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki jouduttiin lopettamaan, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on saatettu myydä eteenpäin

 2. 2

  Suosikkikahvila Bergga sulkee ovensa Kalliossa – Yrittäjän arki kävi liian raskaaksi

 3. 3

  Finnairin kapteeni oli lähdössä yli kahden promillen humalassa Rooman-lennolle – sai potkut ja käräjillä ehdollista vankeutta

 4. 4

  Hietaniemen krematoriosta nousi mustaa savua – Polttouunissa toimintahäiriö

 5. 5

  Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

  Tilaajille
 6. 6

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 7. 7

  Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

 8. 8

  Anu Valkeajärvi meni 22-vuotiaana opiskelijana asumisoikeusjonoon ”varmuuden vuoksi” – 18 vuotta myöhemmin tärppäsi

 9. 9

  Pettynyt ruotsidemokraatti­johtaja kommentoi puheessaan keskustajohtaja Annie Lööfin asua – Lööfin vastaus irrotti valtiopäiväsalista pitkät aplodit

 10. 10

  Professori Scheinin: Suomi voi vapaasti selvittää sopimuksia maahanmuutosta, mutta tulos on selvä: ”Liikkumavaraa ei ole”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 2. 2

  Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

  Tilaajille
 3. 3

  Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

  Tilaajille
 4. 4

  Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

 5. 5

  Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

 6. 6

  Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

 7. 7

  Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

 8. 8

  Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

 9. 9

  Hietaniemen krematoriosta nousi mustaa savua – Polttouunissa toimintahäiriö

 10. 10

  Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

  Tilaajille
 2. 2

  Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

  Tilaajille
 3. 3

  Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

 4. 4

  Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

 5. 5

  Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

  Tilaajille
 6. 6

  Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

 7. 7

  Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

 8. 8

  Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

 9. 9

  Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

 10. 10

  Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Traagisesti kuolleen Vibeke Softerudin jäämistöstä löytyi laatikollinen vanhoja lähtönumeroita – nyt lapset saavat ne kilpailukäyttöön
 3. Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä
 4. Oi jospa kerran sinne satumaahan käydä vois – Ratkaisetko ristikon?
 5. Yksi kuoli omakotitalopalossa Loimaalla
 6. Hallitus selvittää, ovatko Suomen tulkinnat maahanmuuton sopimuksista oikeita – ”Tarkoitus ei ole irtisanoutua ihmisoikeussopimuksista tai ihmisoikeuksien noudattamisesta”
 7. Helsinkiin kaavaillaan omaa sairaanhoitoyksikköä sisäilmasta oireileville – Ongelmarakennusten korjaamiseen kuluisi yli 1,3 miljardia euroa
 8. Suosikkikahvila Bergga sulkee ovensa Kalliossa – Yrittäjän arki kävi liian raskaaksi
 9. Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki jouduttiin lopettamaan, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on saatettu myydä eteenpäin
 10. Kanadaiset sydämistyivät, kun suosittuun Bird Box -elokuvaan ilmestyi kuvituskuvaa maan lähihistorian tuhoisimmasta tragediasta
 11. Nyt.fin podcastissä pohditaan, kuinka suuri on pitsa, miksi huono elokuva menestyy ja mitä GoT:n tiiseri vihjaa
 12. Näytä lisää