Veljeskuntien koko kuva

Iso osa Yhdysvaltojen päättävissä asemissa olevista henkilöistä on kuulunut veljeskuntiin. Uusi valokuvakirja kertoo, millaista arki niissä on.

Mitä tulee ensimmäisenä mieleen sanasta veljeskunta?

Monelle suomalaiselle vastaus saattaa olla hauska, jopa koominen. Se puolestaan johtuu siitä, että monet suomalaiset ovat törmänneet amerikkalaiseen opiskelijakulttuuriin kuuluviin veljes- ja sisaruskuntiin ensimmäisen kerran elokuvissa.

Esimerkiksi sellaisissa kuin vuoden 1978 kulttiklassikko Delta-jengi, joka on myöhemmin päässyt sekä New York Timesin että BBC:n parhaiden elokuvien listalle.

Tai sitten vähemmän arvostetuissa komedioissa, kuten American Pie -elokuvasarjan spinoff-elokuva American Pie Presents: Beta House tai vuonna 2014 runsaasti katsojia kerännyt Naapurit.

Kaikkien näiden elokuvien maalaama kuva veljeskunnista on suurin piirtein samanlainen.

Ne ovat yliopistoihin muodostuneita salaisia miesporukoita, hieman kuin suomalaisten yliopistojen ainejärjestöt. Niiden jäsenyyttä pitää hakea monimutkaisten tehtävien avulla.

Kun jäsenyyden on saanut ja veljeskuntaan on päässyt osaksi, kuluu suurin osa veljeskunnan ajasta lähinnä sekoillen, alkoholia juoden ja seksiä harrastaen. Välillä tehdään myös typeryyksiä, mutta ensisijaisesti kuitenkin hupaisalla tavalla. Suurin osa veljeskuntien jäsenistä näyttää lähinnä hölmöiltä ja harmittomilta nuorilta miehiltä.

Olennaisessa osassa on myös se, että veljeskuntien tunnukset koostuvat kreikkalaisista kirjaimista.

Tämä pitää täysin paikkansa. Tunnettuja oikeita veljeskuntia ovat esimerkiksi Phi Beta Kappa ja Alpha Sigma Phi. Yhdysvalloissa veljes- ja sisarkuntia kutsuunkin usein GLO:iksi (Greek Letter Organization).

Elokuvien muodostama kuva jättää kuitenkin paljon varjoonsa.

Esimerkiksi sen, että iso osa Yhdysvalloissa päättävässä asemassa olevista miehistä on kuulunut veljeskuntiin. Tai oikeastaan kuuluu edelleen, koska jäsenyydet ovat elinikäisiä. Viimeaikaisista presidenteistä veljeskuntiin ovat kuuluneet muun muassa George W. Bush, Bill Clinton, George H.W. Bush ja Ronald Reagan.

Veljeskunnat eivät ole siis vain harmittomia ja hieman hölmöjä opiskelijajärjestöjä, vaan paikkoja, jossa tulevat vaikuttajat tutustuvat toisiinsa, luovat verkostoja – ja ainakin osassa veljeskunnissa oppivat tapoja, jotka ovat kauniisti sanottuna kyseenalaisia. Veljes- ja sisarkunnat ovat yksi pitkäaikaisin ja merkittävin osa amerikkalaista opiskelijakulttuuria. Myös niiden kulttuurit vaihtelevat paljon.

Silti pelkästään vuosina 2005–2013 tilastoitiin 60 kuolemaa, jotka ovat tapahtuneet veljeskuntien tapahtumissa tai muissa riiteissä.

Veljeskuntien tiloissa on raportoitu säännöllisesti seksuaalisista ahdisteluista.

Loppujen lopuksi veljeskuntien toiminnasta tiedetään niiden ulkopuolella varsin vähän, koska veljeskunnat pyrkivät pitämään toimintansa salaisina. Oleellista on kuitenkin se, että veljeskunnat ovat syntyneet ennen kaikkea amerikkalaisten huippuyliopistojen ympärillä. Niissä varakkaista perheistä tulevat nuoret miehet kokoontuvat yhteen ja oppivat kulttuurin, jota uuden veljeskuntia käsittelevän The American Fraternity -kirjan tehnyt valokuvaaja Andrew Moisey kuvailee Buzzfeed-sivustolle kirjoittamassaan artikkelissa seuraavasti:

”Muinaisilla kreikkalaisilla ja moderneilla kreikkalaisilla – eli veljeskunnilla – on poikkeuksellisia tapahtumia, joissa he palvovat ihmisen humalaista, teatraalista puolta ja piittaamattomuutta kaikista sosiaalisista normeista, erityisesti kunnioituksesta. – – Jos vain kaikki veljeskunnissa opittu pysyisi siellä. Mutta se ei pysy.”

Moisey kirjoittaa myös Buzzfeedin jutussaan, että hänen mielestään on huolestuttavaa, että ”muista maista kotoisin olevilla ihmisillä on amerikkalaisista hyvin samanlainen mielikuva kuin amerikkalaisilla on veljeskunnista ja veljeskuntien jäsenistä”.

Moiseyn kirja onkin herättänyt amerikkalaisissa medioissa paljon keskustelua jo ennen julkaisuaan.

Moiseylla on veljeskuntiin hyvin poikkeuksellinen suhde, ja siksi hänen kirjansa valaisee veljeskuntia poikkeuksellisen hyvin. Tai ainakin yhtä esimerkkiä veljeskunnista.

Moisey ei ole nimittäin mikä tahansa veljeskuntien ulkopuolinen seuraaja, vaan 2000-luvun aikana hän vietti useita vuosia nimeämättömäksi jäävässä Berkeleyn yliopiston veljeskunnassa.

Eikä pelkästään seurannut, vaan valokuvasi kaikkia veljeskunnan hämärimpiä tapahtumia veljeskuntaan kuuluvien henkilöiden suostumuksella.

Nyt Moisey julkaisee kiinnostavimmat kuvat kirjassaan, joka ilmestyy huomenna 6. marraskuuta 2018.

Nuo kuvat havainnollistavat veljeskuntien toimintaa paremmin kuin yksikään aiheesta kirjoitettu juttu.

Julkaisemme kirjan kustantajan luvalla tässä jutussa kymmenen Moiseyn kirjan kuvaa. Samoin kuin kirjassa, tässäkään niillä ei ole kuvatekstejä ollenkaan. Kuvat selittävät itsensä – jos selittävät.


Miten Moisey siis pääsi valokuvaamaan Berkeleyn yliopiston veljeskunnan toimintaa ilman, että kukaan puuttui hänen toimintaansa?

Kaikki alkoi, kun Moiseyn pikkuveli aloitti opinnot Berkeleyn yliopistossa Moiseyn itsensä ollessa samassa yliopistossa kolmannen vuoden opiskelija.

Moiseyn pikkuveli halusi alusta lähtien liittyä yliopiston veljeskuntaan. Kun Moiseyn veli oli hyväksytty veljeskunnan jäseneksi, Moisey pääsi itsekin liikkumaan veljeskunnan tapahtumissa. Hän tunsi jo entuudestaan porukan oleellisia jäseniä, vaikkei itse ollutkaan veljeskunnan jäsen.

Sitten Moisey alkoi kantaa kameraansa kaikkialle ja kuvata, mitä kaikkea veljeskunnan tiloissa tapahtuu. Moisey jatkoi tapahtumissa käymistä ja valokuvaamista senkin jälkeen, kun hänen pikkuveljensä oli jo valmistunut yliopistosta.


”Minusta oli tullut ulkopuolinen, joka tiesi talosta enemmän kuin suurin osa veljeskunnan jäsenistä. Minua katsottiin ylöspäin, siltä se tuntui”, Moisey kertoo kirjoittamassaan jutussa.

Eikä veljeskunnan jäsenillä ollut mitään Moiseyn valokuvaamista vastaan.

”Monet kysyivät minulta, miksi otin valokuvia. ’Tehdäkseni kirjan jonain päivänä’, vastasin.”

Nyt kirja on julkaistu. Tosin ei siinä muodossa ja asiayhteydessä kuin veljeskunnan jäsenet olisivat itse luultavasti toivoneet.


”Toivon, että nuoret miehet katsovat kirjaa ja ajattelevat: ’Vau, en halua näyttää tuolta.’ Toivon, että kaikki muut ovat vähintäänkin tyytyväisiä, että toteutin projektini, totuuden nimissä.”

Kuvien lisäksi kirja avaa isompaa kuvaa veljeskuntien ympärillä.

Kirjassa on pitkä listaus muun muassa niistä kaikista Yhdysvaltojen presidenteistä, varapresidenteistä, korkeimman oikeuden tuomareista, senaattoreista, edustajainhuoneen edustajista, presidentin kabinetin työntekijöistä ja yritysjohtajista, jotka ovat kuuluneet veljeskuntiin.

Sen enempää tuskin tarvitsee selittää sitä, miten vahva asema miesporukoilla ja niihin kuulumisella on Yhdysvalloissa.


Entä onko meillä suomalaisilla jotain opittavaa Moiseyn kirjasta?

Suomen yliopistoissa ei ole koskaan ollut mitään ”Greek Letter Organization” -tyylistä veljes- ja sisarkuntakulttuuria. Sen sijaan yliopistojen mieskerhokulttuurista on puhuttu usean vuoden ajan.

Yksi merkittävistä keskustelunavauksista oli vuonna 2015 bloggaaja Lotta Aarikan kirjoitus teekkarikulttuuriin kuuluvista mieskerhoista ja miesnormatiivisesta kulttuurista. Haastattelimme Aarikkaa keväällä 2015.

”Lopulta yksikään keskustelukumppanini ei ole pystynyt katsomaan minua silmiin ja sanomaan, että naisten kategorinen ulossulkeminen olisi oikein. Toiminnan epäoikeudenmukaisuus myönnetään, mutta toiminnan muuttaminen on vaivalloista ja ikävää. Pitäisi nostaa kissa pöydälle ja vakuuttaa kaikki. Pitäisi todella työskennellä kääntääkseen pahimpien jäärien päät. Naisten tasa-arvoinen asema ei vaan tunnu niin tärkeältä, että jaksaisi. Mitään muuta selitystä en keksi”, Aarikka kirjoitti.

Aarikan kirjoitus herätti paljon keskustelua, ja Aarikka kertoi keväällä 2015 olleensa yllättynyt siitä, kuinka suuri osa palautteista oli myönteisiä. Ihmiset olivat samaa mieltä hänen kanssaan. Useiden oli vaikea tajuta esimerkiksi sitä, miten suomalaisissa yliopistoissa saattoi olla edelleen järjestöjä, joihin vain miehet olivat tervetulleita.

Muutoksia on tapahtunut hitaasti. Vuonna 2017 alkanut #metoo-liike on pitänyt tasa-arvoa yliopistoissa jälleen enemmän pinnalla.

Keväällä 2018 teekkarilehti Julkku ilmoitti alkavansa kutsua toimitukseen myös naisia sen jälkeen, kun lehteä julkaisevan taustayhdistyksen Luolamiesten yhteistyökumppani Marimekko ilmoitti vaativansa yhdistykseltä ”konkreettisia tekoja yhdenvertaisuuden edistämiseksi”.

Mieskerhoista on puhuttu myös muissa yliopistoissa kuin teknillisissä korkeakouluissa.

Keväällä 2018 Ylioppilaslehti julkaisi jutun Helsingin yliopiston viestinnän opiskelijoiden ”salaisesta mieskerhosta”.

”Lenin-luennoinnin jälkeen noin kymmenhenkinen seurue siirtyi leikkipuistoon kisailemaan radio-ohjattavilla autoilla. Tämäkin ohjelma oli porukan mielestä huumorilla järjestettyä”, jutussa kerrotaan.

Lenin-luennointi ja radio-ohjattavilla autoilla kilpailu eivät toki vastaa Andrew Moiseyn kuvia amerikkalaisen yliopiston veljeskunnan toiminnasta.

Se ei poista tosiasiaa, että myös suomalaiseen opiskelijakulttuuriin on osittain kuulunut ”miesten omien kerhojen” ylläpitäminen.

Jos ei muuta, ainakin Moiseyn kirjan kuvat näyttävät, mihin meno on kehittynyt erittäin pitkälle vietynä.

Oikaisu kello 12.22: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että alkuperäiset American Pie -elokuvat kuvaavat veljeskuntakulttuuria. Todellisuudessa alkuperäiset American Pie -elokuvat kuvaavat lukioaikaa ja sen jälkeisiä tapahtumia, ja puhtaasti veljeskuntakulttuuria kuvastaa vasta elokuvasarjan spinoff American Pie Presents: Beta House.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Miestenpäivänä voisimme lakata uskomasta kummitusjuttuihin feministeistä

 2. 2

  Maanantaina Suomeen perustetaan feministinen miesjärjestö Miehet ry – tästä twiittiketjusta ajatus lähti

 3. 3

  Red Dead Redemption 2 on nyt maailman suosituin peli, jota vertaillaan jopa klassikkomaalauksiin – tämän takia sitä pidetään alan merkkipaaluna

 4. 4

  Poptähti Evelina julkaisi Instagramissa kehopositiivisuutta hehkuttavan selfien, ja tuhannet fanit ihastuivat – ”Oot mahtava roolimalli ja esikuva meille kaikille”

 5. 5

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 6. 6

  Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

 7. 7

  Tämä video brittien Brexit-keskustelun viittomakielisestä tulkista meni viraaliksi, sillä tyrmistynyt ilmeily kuvastaa Brexit-tunnelmia täydellisesti

 8. 8

  ”Merja Kyllönen vieroksui ilmaista ylöspitoa vaativia erivärisiä maahanmuuttajia”, kertoi Satakunnan Kansa uutisoidessaan pandoista ja poisti sitten juttunsa ja pyysi anteeksi

 9. 9

  Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

 10. 10

  Suhtautumisemme Jan Vapaavuoren presidenttiyteen kertoo kaiken siitä, mikä someajan moraalissa on pielessä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Red Dead Redemption 2 on nyt maailman suosituin peli, jota vertaillaan jopa klassikkomaalauksiin – tämän takia sitä pidetään alan merkkipaaluna

 2. 2

  Maanantaina Suomeen perustetaan feministinen miesjärjestö Miehet ry – tästä twiittiketjusta ajatus lähti

 3. 3

  Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

 4. 4

  Poptähti Evelina julkaisi Instagramissa kehopositiivisuutta hehkuttavan selfien, ja tuhannet fanit ihastuivat – ”Oot mahtava roolimalli ja esikuva meille kaikille”

 5. 5

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 6. 6

  Miestenpäivänä voisimme lakata uskomasta kummitusjuttuihin feministeistä

 7. 7

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

 8. 8

  Tämä video brittien Brexit-keskustelun viittomakielisestä tulkista meni viraaliksi, sillä tyrmistynyt ilmeily kuvastaa Brexit-tunnelmia täydellisesti

 9. 9

  Stan Lee loi nykyaikaisia myyttejä ja teki jumalista ihmisiä

 10. 10

  Helsinki kasvoi teehifistelijöiden kantapaikaksi, jossa uusinta darjeeling-erää himoitaan kuin käsityöläisoluita – listasimme kaupungin kiinnostavimmat teehuoneet

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

 2. 2

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 3. 3

  Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

 4. 4

  Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

  Tilaajille
 5. 5

  Red Dead Redemption 2 on nyt maailman suosituin peli, jota vertaillaan jopa klassikkomaalauksiin – tämän takia sitä pidetään alan merkkipaaluna

 6. 6

  Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

 7. 7

  Kuka on Hannes Suominen? Hänestä puhutaan nyt kaikkialla – selvitimme Suomisen jättisuosion salaisuuden 210 sekunnissa

 8. 8

  Todennäköisesti kukaan muukaan ei ole perillä koko brexitistä, joten tässä jutussa väännämme perusasiat rautalangasta ja selitämme ne hassuilla kuvilla

 9. 9

  House of Cards oli Netflixin ensimmäinen jättihitti, mutta nyt se on vain kohun keskelle joutunut varjo entisestä – näin sarja saa armollisen lopun viimeisellä kaudellaan

 10. 10

  Tämä video brittien Brexit-keskustelun viittomakielisestä tulkista meni viraaliksi, sillä tyrmistynyt ilmeily kuvastaa Brexit-tunnelmia täydellisesti

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

 2. 2

  Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

 3. 3

  Ruotsalaisen koulun juhlissa julkisesti jaettu seksipalkinto johti ehdolliseen tuomioon – ”tunnustuksen” saanut järkyttyi kaveriensa tempauksesta

 4. 4

  Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

 5. 5

  Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

  Tilaajille
 6. 6

  DN: Venäjän agentti soluttautui ruotsalaiseen toimittajakouluun, jossa kurssitettiin kriittisiä venäläistoimittajia

 7. 7

  Miestenpäivänä voisimme lakata uskomasta kummitusjuttuihin feministeistä

 8. 8

  Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

 9. 9

  Maanantaina Suomeen perustetaan feministinen miesjärjestö Miehet ry – tästä twiittiketjusta ajatus lähti

 10. 10

  Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

 2. 2

  Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

 3. 3

  Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

 4. 4

  Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

 5. 5

  Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

  Tilaajille
 6. 6

  Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

 7. 7

  Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

  Tilaajille
 8. 8

  Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

  Tilaajille
 9. 9

  Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

 10. 10

  Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

 2. 2

  Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

  Tilaajille
 3. 3

  Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

 4. 4

  Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

 5. 5

  Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

 6. 6

  Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

  Tilaajille
 7. 7

  Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

 8. 8

  Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

  Tilaajille
 9. 9

  Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

 10. 10

  Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

 11. Näytä lisää