”Kaiken maailman kommunistit kitisee joka asiasta tänä päivänä” – yrityksen lausunto mainonnan valvojalle nousi nettihitiksi ja lehtien otsikoihin, näin tapaus sai alkunsa

Mainonnan eettisen neuvoston mukaan lausunto oli poikkeuksellinen, eikä sen aseman ja tehtävän kyseenalaistaminen ole yleistä.

Markkinoinnin täytyy olla tunnistettavassa markkinoinniksi, vaikka markkinointi tapahtuisi blogissa.

Näin linjaavat Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n säännöt, joiden noudattamista Suomessa valvoo alan itsesääntelyelin Mainonnan eettinen neuvosto.

Viime päivinä julkisuuteen levisi voimalla neuvoston lokakuun puolivälissä antama langettava ratkaisu, kun Yleisradion palvelupäällikkö Kari Haakana jakoi ratkaisun Twitterissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kolme viikkoa vanhasta päätöksestä uutisoivat muiden muassa Iltalehti, Markkinointi & Mainonta sekä Uusi Suomi.

Mistä siis on kyse?

Ratkaisun mukaan bloggari Roosa Monosen nimeä kantavan blogin sisältämien mainosvaatteiden linkkien yhteydessä ei ilmoitettu, että kyse oli kaupallisesta yhteistyöstä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksinkertaistaen kuvio meni näin: Bloggaaja julkaisi blogitekstin kuulumisistaan, johon upotetuissa kuvissa hän oli pukeutunut suomalaisen verkkovaatekauppa House of Brandonin tuotteisiin. Blogin lopussa oli linkkejä verkkokauppaan, ja linkkien kautta tehdyistä ostoksista bloggari ansaitsee pienen osuuden myyntihinnasta.

Neuvoston mukaan julkaisusta ei käynyt ilmi sen kaupallinen luonne. Se kirjoittaa ratkaisussaan, että kuluttajan on voitava tunnistaa markkinointi markkinoinniksi yhdellä silmäyksellä. Bloggaaja sai huomautuksen.

Eikä siinä mitään. Rajojen vetäminen hyväksyttävän ja ei-hyväksyttävän markkinoinnin väliseen hähmöön on neuvoston perustyötä.

Ratkaisua lukiessa huomio kiinnittyy kuitenkin verkkovaatekauppa House of Brandonin antamaan värikkääseen lausuntoon, jota siteerattiin ratkaisussa näin:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Minä en voi yhtään mitään sille, että kirjoituksesta puuttuu merkintä. Tehkää tekin jotain järkevää ja lopettakaa yritysten ja yrittäjien typerä kiusaaminen tyhjänpäiväisillä asioilla. Bloggaajilla on oikeus käyttää affilinkkejä postauksissaan. He voivat itse omalla rahalla tilata verkkokaupoista tavaraa ja mainostaa niitä blogeissaan – ilman, että kyseessä olisi kaupallinen yhteistyö. On se kumma, että kaiken maailman kommunistit kitisee joka asiasta tänä päivänä. Menisivät töihin niin olisi muutakin ajateltavaa.

Lausunnon kirjoitti House of Brandonin omistaman Fashion Trade Scandinavian toinen perustaja ja toimitusjohtaja Tommi Kumpuniemi.

Hän näyttää rivien välissä paitsi solvaavan neuvostoa, myös kyseenalaistavan sen toimivallan ja työn merkityksen.

Neuvoston tehtävänä on ottaa kantaa markkinoinnin ja mainonnan hyvää tapaan.

Puhelimessa Kumpuniemi pahoittelee lausuntoa ja kertoo kirjoittaneensa sen ”kieli poskessa”. Kumpuniemen mukaan bloggaaja teki virheen, mutta asia paisui nykyisiin mittasuhteisiinsa Kumpuniemen itsensä syystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”En tiennyt, että lausunto on julkinen. Ajattelin, että sen näkee ehkä 1–3 ihmistä. Eli lausuntoni oli tyhmä, enkä tarkoittanut sillä pahaa tai halunnut loukata ketään.”

”Vaikka lausunto oli sellainen kuin oli, kyllä neuvostolle on paikkansa. Sen tekemä duuni on tärkeää, kun miettii vaikka huonekaluliikkeitä, jotka mainostavat ikuisesti jatkuvia alennusmyyntejään.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mainonnan eettinen neuvosta puolestaan pitää lausuntoa ja sen ilmaisukieltä erittäin poikkeuksellisena.

Pääsihteeri Paula Paloranta kertoo, että julkaistu lausunto oli alkujaan jopa räväkämpi, sillä se sisälsi myös kirosanoja. Ratkaisusta kirosanat on siivottu pois.

Palorannan mukaan neuvoston aseman kyseenalaistaminen ei kuitenkaan ole yleisempi ilmiö, vaan House of Brandonin lausunto on yksittäistapaus.

”Kyllä tämä on varmasti ensimmäinen kerta, kun tällaista kielenkäyttöä ilmenee. Vastaukset ovat yleensä hyvin asiallisia.”

Poikkeuksiakin on.

Esimerkiksi armeijatavaran erikoisliike Varusteleka on käsitellyt neuvostoa erikoisin sanankääntein. Yritys kutsui neuvostoa ”Eeppiseksi neuvostoksi” viime maaliskuussa, kun neuvosto pyysi lausuntoa ”Genocide canteen system” -nimisen ruokailuvälinesarjan markkinoinnista.

Vuonna 2015 se sai toisen huomautuksen ”kansanmurhabaretin” mainostamisesta. Lausunnossaan Varusteleka syyttää neuvostoa tarpeesta moralisoida mustaa huumoria ja kertoo vastineen olevan tarkoituksella provokatiivinen.

Tuoreessa tapauksessa bloggari itse pohtii uudessa julkaisussaan, että mainontaan ja markkinointiin liittyvät säännöt tuntuvat hankalilta ja pohtii, pitäisikö rajanvetoa täsmentää lainsäädännössä.

Paloranta puolestaan ajattelee, että ICC:n viime vuonna päivitetyt ohjeet ovat riittävän ajantasaiset. Hänen mukaansa myös kuluttajansuojalaki sekä laki sopimattomasta menettelystä elinkeinoelämässä ovat ”välineneutraaleja”, eikä lisäsääntelylle ole tarvetta.

Neuvosto käsittelee vuosittain noin sata kantelua. Viime vuosina ovat lisääntyneet etenkin vaikuttajamarkkinointiin liittyvät lausuntopyynnöt. Kantelut yleistyvät sitä mukaan kuin ilmiö kasvaa.

Tommi Kumpuniemen mukaan yhteistyö bloggaajien kanssa on tärkeää, sillä yrityksen ydinkohderyhmä kuuluu blogeja lukevaan ikäluokkaan. Hän kertoo, että uutisointi lisäsi verkkokaupan kävijäliikennettä jonkin verran.

Oliko räväkkä lausunto kenties markkinointikikka näkyvyyden saamiseksi?

”Meillä tuli eilen tuhat käyntiä enemmän kuin maanantaina, eli se ei näkynyt oikeastaan mitenkään. Yllättävänkin vähän: juttu oli kaikissa päämedioissa raflaavilla otsikoilla.”

”Mietin tänään, mitä tuo tarkoittaa käytännössä. Valtamedia näyttää menettävän otettaan markkinoinnissa, kun mainoseurot valuvat Googleen ja Facebookiin. Tosin uutisissa tapahtui tällä viikolla tärkeämpiäkin asioita, esimerkiksi Yhdysvaltain vaalit.”

Palataanpa vielä Mainonnan eettiseen neuvostoon.

Mainonnan eettisen neuvoston työllä on merkityksensä mainonnan ja markkinoinnin pelisääntöjen tulkitsemisessa. Itsesääntelyn henkeen kuuluu, että toimiala noudattaa toiminnassaan tiukempaa linjaa kuin mitä lainsäädäntö vaatisi.

Vaikka toimiala pyrkii itsesääntelyllä suojaamaan itseään, tiukempi linja on myös kuluttajan etu. Perinteisen painetun mainonnan ohella kaupallinen yhteistyö etenkin sosiaalisessa mediassa bloggareiden ja tubettajien sekä yritysten välillä lisääntyy.

Myös perinteisten mediatalojen kaupallinen yhteistyö yritysten kanssa yleistyy, ja samalla yhdysvaltalaiset teknologiajätit muokkaavat markkinoinnin ja mainonnan sääntöjä uusiksi.

Kuluttajan voi olla yhä vaikeampi tunnistaa mainoksia muusta sisällöstä. Pääsihteeri Paloranta on pannut asian merkille ja kertoo nyrkkisäännön:

”Pääsääntö on, että markkinoinnin pitää aina olla tunnistettavissa – ja sen pitää voida tunnistaa markkinoinniksi ensisilmäyksellä.”
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 2. 2

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 3. 3

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 4. 4

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 5. 5

  Saara Aalto tarjoaa puolisonsa kanssa ilmaista elämän­taito­valmennusta netissä

 6. 6

  Top 5 koulutetut suomiräppärit

  Tilaajille
 7. 7

  Poika rageaa: Viisikymppisen isän ja 13-vuotiaan pojan näytellyt raivovideot nousivat Youtube-hiteiksi, jotka keräävät satojatuhansia katsojia

 8. 8

  Suositun Hercules-homobaarin omistajaa syytetään rasistisista kirjoituksista, omistaja uhkasi asianajajalla – tästä on kyse

 9. 9

  Kokeile HS:n testillä, mikä koulutusvaihtoehto sopii sinulle parhaiten

  Tilaajille
 10. 10

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 2. 2

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 3. 3

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 4. 4

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 5. 5

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 6. 6

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 7. 7

  Kanadaiset sydämistyivät, kun suosittuun Bird Box -elokuvaan ilmestyi kuvituskuvaa maan lähihistorian tuhoisimmasta tragediasta

 8. 8

  Pikatestissä Satama Bar, joka on erinomainen lisä Kalasataman alueen palveluihin ja tuo hyvää vaihtelua Redille

 9. 9

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 10. 10

  Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 2. 2

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 3. 3

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 4. 4

  Gillette ilmoitti alkavansa mainoksissaan ”haastaa miehisyyteen liittyvää kuvastoa” ja teki mainoksen jossa miehet ovatkin kilttejä – sai niskaansa viharyöpyn

 5. 5

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 6. 6

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 7. 7

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 8. 8

  Perussuomalaiset syyttää Facebookia sensuurista, somejätti puolustautuu: ”Käymme keskustelua selittääksemme, mitä voi julkaista”

 9. 9

  Game of Thronesin viimeisen kauden alkamispäivä on julkistettu: 14. huhtikuuta

 10. 10

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen – Lähetä kuvia ruosteenpunaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

 2. 2

  Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

 3. 3

  Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

 4. 4

  Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

 5. 5

  Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

 6. 6

  Yliopistot uhkaavat menettää lukuoikeuden tuhansien tiedelehtien artikkeleihin

 7. 7

  Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

  Tilaajille
 8. 8

  Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

 9. 9

  Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

 10. 10

  Kymmenen YK:n rauhanturvaajaa kuollut ja ainakin 25 haavoittunut hyökkäyksessä Malissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

 2. 2

  Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

 3. 3

  Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

  Tilaajille
 4. 4

  Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

 5. 5

  Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

 6. 6

  Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen – Lähetä kuvia ruosteenpunaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

 7. 7

  Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

 8. 8

  Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

 9. 9

  Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

 10. 10

  Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

  Tilaajille
 2. 2

  Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

 3. 3

  Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

 4. 4

  Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

  Tilaajille
 5. 5

  Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

 6. 6

  Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

 7. 7

  Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

 8. 8

  Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

 9. 9

  Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

 10. 10

  Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

 11. Näytä lisää