Testasimme Playstationin retrokonsolin, jossa on 20 alkuperäistä klassikkopeliä – Tältä tuntuu pelata ysärigrafiikalla varusteltua Tekkeniä vuonna 2018

Playstation Classic julkaistaan 3. joulukuuta 2018. Pääsimme testaamaan konsolia etukäteen.

Näyttääpä kököltä.

Se on ensimmäinen ajatus, joka tulee mieleen, kun käynnistän Playstation Classic -konsolin ja avaan Tekken 3 -pelin.

On kulunut lähes 20 vuotta siitä, kun olen viimeksi nähnyt yhden konsolipelihistorian legendaarisimman tappelupelin alkuvideon, ja en ole varma, olisinko halunnut nähdä sitä nytkään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuntuu, että videosta saa hädin tuskin selvää. Mitä tässä oikein on tapahtuvanaan? Miten tämä on voinut 20 vuotta sitten mielestäni näyttää hienolta?

Vaikutelmaa ei paranna se, että kuva näkyy valtaisalla taulutelevisiolla vanhalla kuvasuhteella. Kun Tekken 3 tehtiin, sitä ei todellakaan suunniteltu pelattavaksi näillä teknisillä edellytyksillä.

Nyt kuitenkin pelataan, koska olen päässyt ennakkotestaamaan joulukuussa julkaistavaa alkuperäisen Playstationin retroversiota.


Näitä konsoleita ei tällä hetkellä ole Suomessa vielä saatavilla. Testaaminen on sallittu vain pienelle joukolle toimittajia. Pääsen pelaamaan konsolia valvotuissa olosuhteissa yhteensä kolmen tunnin ajan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tekken 3 ei ole suinkaan konsolin ainut peli, vaan se sisältää yhteensä 20 alkuperäisen Playstationin peliä.

Virallisesti Playstation Classic julkaistaan 3. joulukuuta 2018 ympäri maailmaa. Julkaisupäivä on tarkkaan mietitty. Alkuperäinen Playstation julkaistiin Japanissa 3. joulukuuta 1994. Konsolin julkistuksen on tarkoitus ikään kuin aloittaa konsolin 25-vuotisjuhla, joka huipentuu vuoden 2019 joulukuussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun Sony tiedotti alkusyksystä julkaisevan alkuperäisestä Playstationista retroversion, nousi se isoksi uutiseksi kaikissa kansainvälisissä pelimedioissa. Myös me Nyt.fi:ssä kirjoitimme aiheesta.

Miksi ihmiset siis innostuivat niin paljon siitä, että Sony julkaisee uuden version vanhasta konsolistaan?

Syyt ovat ilmeisiä. Retro on suosittua nyt kaikessa populaarikulttuurissa, eikä pelimaailma ole poikkeus. Erityisen tunnettuja ja suosittuja ovat olleet Nintendo ja Super Nintendo -konsolien retroversiot.

Idea retroversioista ei silti ole sen enempää Sonyn kuin Nintendonkaan. Erilaisia ”retroklassikko”-laitteita sisäänrakennettuine peleineen on ollut myynnissä 2000-luvun alusta asti. Esimerkiksi 16-bittisen Sega Genesiksen (Suomessa Megadrive) uusioversio oli markkinoilla jo ennen mini-NES:iä.

Nyt vuorossa on siis Sony. Alkuperäisen Playstationin uudisversiota ovat monet ehtineet jo odottaa, koska 1990-luvun lapsien monet rakkaimmat pelimuistot liittyvät nimenomaan Playstationiin.

Siis sellaiset pelimuistot kuin Tekken 3:n pelaaminen kavereiden kanssa.


Olen käyttänyt ala-asteikäisenä lukemattomia tunteja kavereiden kanssa Tekkeniä pelatessa. Näppäimiä on hakattu armottomasti, pari kertaa ohjainkin on saattanut lentää menemään kirvelevän tappion jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun avaan Tekken 3:n pelivalikon, nämä muistot palaavat heti mieleen. Kaikki vanhat tutut hahmot ovat jälleen pelattavissa. Paul, Yoshimitsu, Nina, Hwoarang...

Varsinainen pelaaminen ei suju yhtä hyvin kuin muistoissa. Kaikki näppäinkomennot ovat täysin unohduksissa, ja lopputuloksena on se, että häviän tekoälylle aluksi varsin helposti. Lopulta edes peruskomennot palaavat mieleen ja alan edetä pelin tarinassa vastustajasta toiseen.

Kun tekoälyn kanssa tappelu alkaa kyllästyttää, voi testata seuraavaksi, miten pärjää toista oikeaa ihmistä vastaan. Playstation Classiciin kuuluu automaattisesti kaksi ohjainta.

Vaikka alkugrafiikan kökköys naurattaakin, on retrokokemuksen kannalta aivan oleellista, että pelin grafiikka on nimenomaan alkuperäisen näköistä. Niin kökköä, että tuntuu palaavansa aidosti 1990-luvulle.

Kokonaisuutena Playstation Classicilla pelaaminen onnistuu mukailemaan alkuperäistä Playstation-kokemusta ilahduttavan hyvin.


Hdmi-liitännällä televisioon kytkettävä konsoli on huomattavasti alkuperäistä Playstationia pienempi. Muutenkin sen toimintasysteemi on sama kuin muissa retrokonsoleissa: siihen ei vaihdeta pelilevykkeitä, vaan pelit on ohjelmoitu sisään konsolin kuoreen, joka toimii siis lähinnä koristeena.

Konsolin ohjaimet ovat samanlaiset kuin alkuperäisessä Playstationissa. Ne sopivat huonosti käteen, kun on tottunut käyttämään nykyisten konsoleiden selvästi isompia ohjaimia.

Langattomien ohjaimien aikakaudella tuntuu myös yllättävän ärsyttävältä, että ohjain on kiinni konsolissa piuhalla. 1990-luvulla ei olisi edes osannut kuvitella, että jonain päivänä ohjain ei ole tiukasti kiinni konsolissa.

Olen aloittanut Playstation Classicin testaamisen Tekken 3:sta, omasta suosikistani. Mitä muita pelikokemuksia konsoli tarjoaa?

Retrokonsolin pelivalikoima on kieltämättä kunnioitettavan monipuolinen. Tarjolla on muun muassa monien 1990-luvun lasten suuri roolipelisuosikki Final Fantasy VII, suurhitti Grand Theft Auto, hiiviskelytoimintapelien arkkityyppi Metal Gear Solid, kokonaisen zombisaagan käynnistänyt Resident Evil, suosittu toimintapeli Syphon Filter ja tasohyppelyklassikko Rayman. Omiin suosikkeihini kuuluu myös lapsuudessa loputtomasti pelattu autorämistely Destruction Derby. Koko pelilistauksen löytää täältä.

Toisaalta konsolin pelilistaa selatessa kiinnittää nopeasti huomion myös harmilliseen puutteisiin. Ja siihen, että osa konsoliin valituista peleistä tuntuu todella oudoilta, jos tarkoituksena on ollut valita puhtaasti ”20 klassikkopeliä”. Klassikoiksi en osaa näistä nimittäisi.

Tarjolla on esimerkiksi Destruction Derby ja Ridge Racer Type 4, mutta oikeasti suurin autopelihitti Gran Turismo loistaa poissaolollaan. Yksi oudoimmista peleistä valikoimassa on tylsältä ja varsin mitäänsanomattomalta tuntuva lumilautailupeli Cool Boarders 2. Erityisen tylsältä se tuntuu siksi, että pelistä puuttuu kokonaan Tony Hawk’s Pro Skater -sarjan edustaja, vaikka ammattilaisrullalautailija Tony Hawkin mukaan nimetty peli oli yksi konsolin suurimmista hiteistä.

Urheilupelit puuttuvat muutenkin. Playstation mullisti muun muassa jääkiekkopelit NHL-sarjallaan, mutta yhtään NHL-peliä ei ole mukana. Se on harmi siksikin, että Playstation Classic on selvästi tarkoitettu kaveriporukoiden illanviettoon. Niissä jos missä olisi mielellään pelannut Tekken 3:n lisäksi pari ottelua NHL:ää.

Kokonaan oma lukunsa on tasohyppelypelivalikoiman vajavaisuus. Rayman on saatu mukaan, mutta Playstationin ikonisin hahmo Crash Bandicoot ei ole ollenkaan mukana. Tarjolla ei ole yhtään Crash-peliä tai erittäin suosittua Crash Team Racingia. Samoin tasohyppelyklassikot Spyro ja Ape Escape puuttuvat.

Kaikkea ei toki voi saada koskaan mukaan, mutta valikoimaa tarkastellessa Playstation Classic tuntuu osittain hukatulta mahdollisuudelta.

Playstationilla jos millä olisi ollut mahdollista oikeasti tarjota 20 klassikkopeliä. Siis sellaista, joista jokainen olisi taatusti kaikkien tuntema ja joita kuka tahansa alkuperäisen Playstationin omistanut haluaisi pelata uudestaan.

Nyt tarjolla on todellisten klassikoiden lisäksi joukko kädenlämpöisiä pelejä, joiden viehättävyys ei pure retrotunnelmastakaan huolimatta.

Onneksi mukana olevat oikeat klassikkopelit toimivat juuri niin hyvin kuin voi toivoakin.


Final Fantasy VII:n avaaminen tarjoaa samanlaisen nostalgiavyöryn kuin Tekken 3:n alkuvideon katsominen. Onko tämä näyttänyt oikeasti joskus hienolta?

Onhan se, ja siksi sitä on hauska tarkastella nyt 20 vuotta myöhemmin, vaikkakin kehnon grafiikan katselu pidempään tuntuu hieman tuskalliselta. Ehkä visuaalistakin ilmettä vielä suuremman nostalgiatunteen aiheuttaa silti pelin äänimaailma, joka palauttaa mieleen 1990-luvulle.

Parasta on kuitenkin se, että pelien tarinat eivät ole muuttuneet mihinkään. Visuaaliset kökköydet antaa välillä anteeksi, kun uppoutuu esimerkiksi Final Fantasy VII:n, Resident Evilin, Grand Theft Auton tai Metal Gear Solidin tarinoihin.

Parin tunnin testikokemuksen perusteella Playstation Classic toimii täysin moitteettomasti.

Latausajat ovat lyhyitä. Pelivalikoimassa liikkuminen on helppoa. Fyysistä konsoliin tarvitsee koskea vain silloin, kun haluaa vaihtaa peliä. Se onnistuu painamalla konsolin reset-nappulaa.

Muuten kaikki toimii ohjaimen avulla. Vanhanaikaista muistikorttia ei retrokonsolissa ole, vaan kaikissa peleissä eteneminen tallentuu konsoliin sisäänrakennetulle muistikortille.

Syvällinen analyysi vaatisi päiväkausien testaamista, mutta parin tunnin kokeilun perusteella on helppoa sanoa, että osittain vajavajaista pelivalikoimaa lukuun ottamatta Playstation Classic onnistuu kaikessa, mitä se tavoitteleekin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pelit
 • Playstation
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Miestenpäivänä voisimme lakata uskomasta kummitusjuttuihin feministeistä

 2. 2

  Maanantaina Suomeen perustetaan feministinen miesjärjestö Miehet ry – tästä twiittiketjusta ajatus lähti

 3. 3

  Red Dead Redemption 2 on nyt maailman suosituin peli, jota vertaillaan jopa klassikkomaalauksiin – tämän takia sitä pidetään alan merkkipaaluna

 4. 4

  Poptähti Evelina julkaisi Instagramissa kehopositiivisuutta hehkuttavan selfien, ja tuhannet fanit ihastuivat – ”Oot mahtava roolimalli ja esikuva meille kaikille”

 5. 5

  Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

 6. 6

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 7. 7

  Tämä video brittien Brexit-keskustelun viittomakielisestä tulkista meni viraaliksi, sillä tyrmistynyt ilmeily kuvastaa Brexit-tunnelmia täydellisesti

 8. 8

  ”Merja Kyllönen vieroksui ilmaista ylöspitoa vaativia erivärisiä maahanmuuttajia”, kertoi Satakunnan Kansa uutisoidessaan pandoista ja poisti sitten juttunsa ja pyysi anteeksi

 9. 9

  Uutiset kuin Whatsappissa: Nytin sovellus kertoo, mitä pitää tietää

 10. 10

  Huippuravintola Grön avasi Kallioon neljän tähden ravintolan, jonka edulliset lautasannokset ovat kerrassaan mainioita

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Red Dead Redemption 2 on nyt maailman suosituin peli, jota vertaillaan jopa klassikkomaalauksiin – tämän takia sitä pidetään alan merkkipaaluna

 2. 2

  Maanantaina Suomeen perustetaan feministinen miesjärjestö Miehet ry – tästä twiittiketjusta ajatus lähti

 3. 3

  Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

 4. 4

  Poptähti Evelina julkaisi Instagramissa kehopositiivisuutta hehkuttavan selfien, ja tuhannet fanit ihastuivat – ”Oot mahtava roolimalli ja esikuva meille kaikille”

 5. 5

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 6. 6

  Miestenpäivänä voisimme lakata uskomasta kummitusjuttuihin feministeistä

 7. 7

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

 8. 8

  Tämä video brittien Brexit-keskustelun viittomakielisestä tulkista meni viraaliksi, sillä tyrmistynyt ilmeily kuvastaa Brexit-tunnelmia täydellisesti

 9. 9

  Stan Lee loi nykyaikaisia myyttejä ja teki jumalista ihmisiä

 10. 10

  Helsinki kasvoi teehifistelijöiden kantapaikaksi, jossa uusinta darjeeling-erää himoitaan kuin käsityöläisoluita – listasimme kaupungin kiinnostavimmat teehuoneet

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

 2. 2

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 3. 3

  Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

 4. 4

  Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

  Tilaajille
 5. 5

  Red Dead Redemption 2 on nyt maailman suosituin peli, jota vertaillaan jopa klassikkomaalauksiin – tämän takia sitä pidetään alan merkkipaaluna

 6. 6

  Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

 7. 7

  Kuka on Hannes Suominen? Hänestä puhutaan nyt kaikkialla – selvitimme Suomisen jättisuosion salaisuuden 210 sekunnissa

 8. 8

  Todennäköisesti kukaan muukaan ei ole perillä koko brexitistä, joten tässä jutussa väännämme perusasiat rautalangasta ja selitämme ne hassuilla kuvilla

 9. 9

  House of Cards oli Netflixin ensimmäinen jättihitti, mutta nyt se on vain kohun keskelle joutunut varjo entisestä – näin sarja saa armollisen lopun viimeisellä kaudellaan

 10. 10

  Tämä video brittien Brexit-keskustelun viittomakielisestä tulkista meni viraaliksi, sillä tyrmistynyt ilmeily kuvastaa Brexit-tunnelmia täydellisesti

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

 2. 2

  Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

 3. 3

  Ruotsalaisen koulun juhlissa julkisesti jaettu seksipalkinto johti ehdolliseen tuomioon – ”tunnustuksen” saanut järkyttyi kaveriensa tempauksesta

 4. 4

  Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

 5. 5

  Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

  Tilaajille
 6. 6

  DN: Venäjän agentti soluttautui ruotsalaiseen toimittajakouluun, jossa kurssitettiin kriittisiä venäläistoimittajia

 7. 7

  Miestenpäivänä voisimme lakata uskomasta kummitusjuttuihin feministeistä

 8. 8

  Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

 9. 9

  Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

 10. 10

  Maanantaina Suomeen perustetaan feministinen miesjärjestö Miehet ry – tästä twiittiketjusta ajatus lähti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

 2. 2

  Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

 3. 3

  Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

 4. 4

  Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

 5. 5

  Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

  Tilaajille
 6. 6

  Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

 7. 7

  Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

  Tilaajille
 8. 8

  Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

  Tilaajille
 9. 9

  Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

 10. 10

  Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

 2. 2

  Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

  Tilaajille
 3. 3

  Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

 4. 4

  Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

 5. 5

  Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

 6. 6

  Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

  Tilaajille
 7. 7

  Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

 8. 8

  Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

  Tilaajille
 9. 9

  Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

 10. 10

  Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

 11. Näytä lisää