Testasimme Playstationin retrokonsolin, jossa on 20 alkuperäistä klassikkopeliä – Tältä tuntuu pelata ysärigrafiikalla varusteltua Tekkeniä vuonna 2018

Playstation Classic julkaistaan 3. joulukuuta 2018. Pääsimme testaamaan konsolia etukäteen.

Näyttääpä kököltä.

Se on ensimmäinen ajatus, joka tulee mieleen, kun käynnistän Playstation Classic -konsolin ja avaan Tekken 3 -pelin.

On kulunut lähes 20 vuotta siitä, kun olen viimeksi nähnyt yhden konsolipelihistorian legendaarisimman tappelupelin alkuvideon, ja en ole varma, olisinko halunnut nähdä sitä nytkään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuntuu, että videosta saa hädin tuskin selvää. Mitä tässä oikein on tapahtuvanaan? Miten tämä on voinut 20 vuotta sitten mielestäni näyttää hienolta?

Vaikutelmaa ei paranna se, että kuva näkyy valtaisalla taulutelevisiolla vanhalla kuvasuhteella. Kun Tekken 3 tehtiin, sitä ei todellakaan suunniteltu pelattavaksi näillä teknisillä edellytyksillä.

Nyt kuitenkin pelataan, koska olen päässyt ennakkotestaamaan joulukuussa julkaistavaa alkuperäisen Playstationin retroversiota.


Näitä konsoleita ei tällä hetkellä ole Suomessa vielä saatavilla. Testaaminen on sallittu vain pienelle joukolle toimittajia. Pääsen pelaamaan konsolia valvotuissa olosuhteissa yhteensä kolmen tunnin ajan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tekken 3 ei ole suinkaan konsolin ainut peli, vaan se sisältää yhteensä 20 alkuperäisen Playstationin peliä.

Virallisesti Playstation Classic julkaistaan 3. joulukuuta 2018 ympäri maailmaa. Julkaisupäivä on tarkkaan mietitty. Alkuperäinen Playstation julkaistiin Japanissa 3. joulukuuta 1994. Konsolin julkistuksen on tarkoitus ikään kuin aloittaa konsolin 25-vuotisjuhla, joka huipentuu vuoden 2019 joulukuussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun Sony tiedotti alkusyksystä julkaisevan alkuperäisestä Playstationista retroversion, nousi se isoksi uutiseksi kaikissa kansainvälisissä pelimedioissa. Myös me Nyt.fi:ssä kirjoitimme aiheesta.

Miksi ihmiset siis innostuivat niin paljon siitä, että Sony julkaisee uuden version vanhasta konsolistaan?

Syyt ovat ilmeisiä. Retro on suosittua nyt kaikessa populaarikulttuurissa, eikä pelimaailma ole poikkeus. Erityisen tunnettuja ja suosittuja ovat olleet Nintendo ja Super Nintendo -konsolien retroversiot.

Idea retroversioista ei silti ole sen enempää Sonyn kuin Nintendonkaan. Erilaisia ”retroklassikko”-laitteita sisäänrakennettuine peleineen on ollut myynnissä 2000-luvun alusta asti. Esimerkiksi 16-bittisen Sega Genesiksen (Suomessa Megadrive) uusioversio oli markkinoilla jo ennen mini-NES:iä.

Nyt vuorossa on siis Sony. Alkuperäisen Playstationin uudisversiota ovat monet ehtineet jo odottaa, koska 1990-luvun lapsien monet rakkaimmat pelimuistot liittyvät nimenomaan Playstationiin.

Siis sellaiset pelimuistot kuin Tekken 3:n pelaaminen kavereiden kanssa.


Olen käyttänyt ala-asteikäisenä lukemattomia tunteja kavereiden kanssa Tekkeniä pelatessa. Näppäimiä on hakattu armottomasti, pari kertaa ohjainkin on saattanut lentää menemään kirvelevän tappion jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun avaan Tekken 3:n pelivalikon, nämä muistot palaavat heti mieleen. Kaikki vanhat tutut hahmot ovat jälleen pelattavissa. Paul, Yoshimitsu, Nina, Hwoarang...

Varsinainen pelaaminen ei suju yhtä hyvin kuin muistoissa. Kaikki näppäinkomennot ovat täysin unohduksissa, ja lopputuloksena on se, että häviän tekoälylle aluksi varsin helposti. Lopulta edes peruskomennot palaavat mieleen ja alan edetä pelin tarinassa vastustajasta toiseen.

Kun tekoälyn kanssa tappelu alkaa kyllästyttää, voi testata seuraavaksi, miten pärjää toista oikeaa ihmistä vastaan. Playstation Classiciin kuuluu automaattisesti kaksi ohjainta.

Vaikka alkugrafiikan kökköys naurattaakin, on retrokokemuksen kannalta aivan oleellista, että pelin grafiikka on nimenomaan alkuperäisen näköistä. Niin kökköä, että tuntuu palaavansa aidosti 1990-luvulle.

Kokonaisuutena Playstation Classicilla pelaaminen onnistuu mukailemaan alkuperäistä Playstation-kokemusta ilahduttavan hyvin.


Hdmi-liitännällä televisioon kytkettävä konsoli on huomattavasti alkuperäistä Playstationia pienempi. Muutenkin sen toimintasysteemi on sama kuin muissa retrokonsoleissa: siihen ei vaihdeta pelilevykkeitä, vaan pelit on ohjelmoitu sisään konsolin kuoreen, joka toimii siis lähinnä koristeena.

Konsolin ohjaimet ovat samanlaiset kuin alkuperäisessä Playstationissa. Ne sopivat huonosti käteen, kun on tottunut käyttämään nykyisten konsoleiden selvästi isompia ohjaimia.

Langattomien ohjaimien aikakaudella tuntuu myös yllättävän ärsyttävältä, että ohjain on kiinni konsolissa piuhalla. 1990-luvulla ei olisi edes osannut kuvitella, että jonain päivänä ohjain ei ole tiukasti kiinni konsolissa.

Olen aloittanut Playstation Classicin testaamisen Tekken 3:sta, omasta suosikistani. Mitä muita pelikokemuksia konsoli tarjoaa?

Retrokonsolin pelivalikoima on kieltämättä kunnioitettavan monipuolinen. Tarjolla on muun muassa monien 1990-luvun lasten suuri roolipelisuosikki Final Fantasy VII, suurhitti Grand Theft Auto, hiiviskelytoimintapelien arkkityyppi Metal Gear Solid, kokonaisen zombisaagan käynnistänyt Resident Evil, suosittu toimintapeli Syphon Filter ja tasohyppelyklassikko Rayman. Omiin suosikkeihini kuuluu myös lapsuudessa loputtomasti pelattu autorämistely Destruction Derby. Koko pelilistauksen löytää täältä.

Toisaalta konsolin pelilistaa selatessa kiinnittää nopeasti huomion myös harmilliseen puutteisiin. Ja siihen, että osa konsoliin valituista peleistä tuntuu todella oudoilta, jos tarkoituksena on ollut valita puhtaasti ”20 klassikkopeliä”. Klassikoiksi en osaa näistä nimittäisi.

Tarjolla on esimerkiksi Destruction Derby ja Ridge Racer Type 4, mutta oikeasti suurin autopelihitti Gran Turismo loistaa poissaolollaan. Yksi oudoimmista peleistä valikoimassa on tylsältä ja varsin mitäänsanomattomalta tuntuva lumilautailupeli Cool Boarders 2. Erityisen tylsältä se tuntuu siksi, että pelistä puuttuu kokonaan Tony Hawk’s Pro Skater -sarjan edustaja, vaikka ammattilaisrullalautailija Tony Hawkin mukaan nimetty peli oli yksi konsolin suurimmista hiteistä.

Urheilupelit puuttuvat muutenkin. Playstation mullisti muun muassa jääkiekkopelit NHL-sarjallaan, mutta yhtään NHL-peliä ei ole mukana. Se on harmi siksikin, että Playstation Classic on selvästi tarkoitettu kaveriporukoiden illanviettoon. Niissä jos missä olisi mielellään pelannut Tekken 3:n lisäksi pari ottelua NHL:ää.

Kokonaan oma lukunsa on tasohyppelypelivalikoiman vajavaisuus. Rayman on saatu mukaan, mutta Playstationin ikonisin hahmo Crash Bandicoot ei ole ollenkaan mukana. Tarjolla ei ole yhtään Crash-peliä tai erittäin suosittua Crash Team Racingia. Samoin tasohyppelyklassikot Spyro ja Ape Escape puuttuvat.

Kaikkea ei toki voi saada koskaan mukaan, mutta valikoimaa tarkastellessa Playstation Classic tuntuu osittain hukatulta mahdollisuudelta.

Playstationilla jos millä olisi ollut mahdollista oikeasti tarjota 20 klassikkopeliä. Siis sellaista, joista jokainen olisi taatusti kaikkien tuntema ja joita kuka tahansa alkuperäisen Playstationin omistanut haluaisi pelata uudestaan.

Nyt tarjolla on todellisten klassikoiden lisäksi joukko kädenlämpöisiä pelejä, joiden viehättävyys ei pure retrotunnelmastakaan huolimatta.

Onneksi mukana olevat oikeat klassikkopelit toimivat juuri niin hyvin kuin voi toivoakin.


Final Fantasy VII:n avaaminen tarjoaa samanlaisen nostalgiavyöryn kuin Tekken 3:n alkuvideon katsominen. Onko tämä näyttänyt oikeasti joskus hienolta?

Onhan se, ja siksi sitä on hauska tarkastella nyt 20 vuotta myöhemmin, vaikkakin kehnon grafiikan katselu pidempään tuntuu hieman tuskalliselta. Ehkä visuaalistakin ilmettä vielä suuremman nostalgiatunteen aiheuttaa silti pelin äänimaailma, joka palauttaa mieleen 1990-luvulle.

Parasta on kuitenkin se, että pelien tarinat eivät ole muuttuneet mihinkään. Visuaaliset kökköydet antaa välillä anteeksi, kun uppoutuu esimerkiksi Final Fantasy VII:n, Resident Evilin, Grand Theft Auton tai Metal Gear Solidin tarinoihin.

Parin tunnin testikokemuksen perusteella Playstation Classic toimii täysin moitteettomasti.

Latausajat ovat lyhyitä. Pelivalikoimassa liikkuminen on helppoa. Fyysistä konsoliin tarvitsee koskea vain silloin, kun haluaa vaihtaa peliä. Se onnistuu painamalla konsolin reset-nappulaa.

Muuten kaikki toimii ohjaimen avulla. Vanhanaikaista muistikorttia ei retrokonsolissa ole, vaan kaikissa peleissä eteneminen tallentuu konsoliin sisäänrakennetulle muistikortille.

Syvällinen analyysi vaatisi päiväkausien testaamista, mutta parin tunnin kokeilun perusteella on helppoa sanoa, että osittain vajavajaista pelivalikoimaa lukuun ottamatta Playstation Classic onnistuu kaikessa, mitä se tavoitteleekin.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 2. 2

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 3. 3

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 4. 4

  Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

 5. 5

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 6. 6

  HS:n ajankohtaissatiiri Uutisraportti: Hallitus on metsästänyt myyttistä kahta prosenttia jo vuosikausia

 7. 7

  Pikatestissä Satama Bar, joka on erinomainen lisä Kalasataman alueen palveluihin ja tuo hyvää vaihtelua Redille

 8. 8

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 9. 9

  Gustin kokit selvästi osaavat, ja ravintolassa on epämääräistä lämpöä ja yritystä – pelkkä vilpitön tahto ei kuitenkaan riitä pitkälle

 10. 10

  5 maailmantähteä, jotka eivät ole keikkailleet Suomessa (vaikka syytä olisi)

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 2. 2

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 3. 3

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 4. 4

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 5. 5

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 6. 6

  Kanadaiset sydämistyivät, kun suosittuun Bird Box -elokuvaan ilmestyi kuvituskuvaa maan lähihistorian tuhoisimmasta tragediasta

 7. 7

  Miltä rasismi tuntuu ”sivistyneissä piireissä”? – Tässä haastattelussa tubettaja Luyeye Konssi kertoo, miltä tuntuu elää Suomessa, jossa mustat laitetaan hyppäämään pituutta

 8. 8

  Star Trek: Discoveryn toinen kausi alkaa – tässä sarjan keskeinen juoni ja henkilöt jotta voit alkaa seurata kakkoskautta

 9. 9

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 10. 10

  Ennen kuin maailma uppoaa lumeen, on kuultava hyvää musiikkia – Juuri sellaista kuin Juttutuvassa keskiviikkona

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 2. 2

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 3. 3

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 4. 4

  Gillette ilmoitti alkavansa mainoksissaan ”haastaa miehisyyteen liittyvää kuvastoa” ja teki mainoksen jossa miehet ovatkin kilttejä – sai niskaansa viharyöpyn

 5. 5

  Menikö Hitler-Fingerpori ohi? Niin meni muiltakin – tavoitimme Pertti Jarlan, näin hän selittää

 6. 6

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 7. 7

  Perussuomalaiset syyttää Facebookia sensuurista, somejätti puolustautuu: ”Käymme keskustelua selittääksemme, mitä voi julkaista”

 8. 8

  Game of Thronesin viimeisen kauden alkamispäivä on julkistettu: 14. huhtikuuta

 9. 9

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 10. 10

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Redin kävijäkato ei ole hellittänyt – Ravintolan omistaja: ”Toivo on loppumassa”

 2. 2

  Tämä asia sinun pitää muuttaa elämästäsi nyt, jotta olet kesäkuussa viisi kiloa kevyempi

  Tilaajille
 3. 3

  Vakava vaaratilanne Helsinki-Vantaalla: Matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle

 4. 4

  Maailman arvokkain yhtiö Amazon on noussut asemaan, jossa se voi kilpailuttaa kaupunkeja kuin Rooman imperiumi gladiaattoreita – New Yorkissa yhtiö sai arvostelijat kimppuunsa

 5. 5

  Helsinki Seagullsin entinen tähtipelaaja Jermaine Marshall löytyi kuolleena

 6. 6

  Vaalien lähestyminen toi duunarit ja työnantajat samalle puolelle barrikadia – ”Olemme liian pieni kansa ärhentelemään keskenämme”  

 7. 7

  Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

 8. 8

  Anu Valkeajärvi meni 22-vuotiaana opiskelijana asumisoikeusjonoon ”varmuuden vuoksi” – 18 vuotta myöhemmin tärppäsi

 9. 9

  Suosikkikahvila Bergga sulkee ovensa Kalliossa – Yrittäjän arki kävi liian raskaaksi

 10. 10

  Komentajan epäasialliseksi epäilty käytös Lemmenjoella kohdistui lähinnä Puolustusvoimien omaan väkeen – joukossa Karjalan lennoston upseereita ja yksi kaupunginjohtaja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

  Tilaajille
 2. 2

  Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

 3. 3

  Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

 4. 4

  Hietaniemen krematoriosta nousi mustaa savua – Polttouunissa toimintahäiriö

 5. 5

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 6. 6

  Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

 7. 7

  Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta

 8. 8

  Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

 9. 9

  Anu Valkeajärvi meni 22-vuotiaana opiskelijana asumisoikeusjonoon ”varmuuden vuoksi” – 18 vuotta myöhemmin tärppäsi

 10. 10

  Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

  Tilaajille
 2. 2

  Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

  Tilaajille
 3. 3

  Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

 4. 4

  Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

 5. 5

  Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

  Tilaajille
 6. 6

  Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

 7. 7

  Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

 8. 8

  Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

 9. 9

  Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

 10. 10

  Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

 11. Näytä lisää