Miltä kuulostaa aikuisten päiväunihetki kirkonpenkillä? Seurakunnat houkuttelevat urbaaneita lapsiperheitä luokseen tarjoamalla tekemistä

Helsinkiläiset seurakunnat tarjoavat lapsiperheille iltaruokia, värikylpyjä ja päiväunihetkiä.

Yhdeltä iltapäivällä vallilalaisen Paavalinkirkon pihalle kokoontuu kolme vanhempaa pienokaistensa kanssa. Yksivuotiaat Paavo ja Meeri ovat ehtineet nukkua tärkeät päiväunensa ennen tapaamista. Kuten monessa muussakin perheessä, vanhempien unien laita on vähän niin ja näin.

Väsyttää, tunnustaa Meerin äiti Jenni Vuorivirta, 33.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Meillä on menossa lapsen unikoulu, ja viime yönä heräsin neljä kertaa”, Vuorivirta kertoo.

Paavon äiti Kristiina Rasimus, 33, kertoo arvostavansa nykyisin hiljaisuutta aivan eri tavalla kuin ennen lasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Unet ovat jääneet viime aikoina repaleisiksi myös Kim Eastonin, 35, perheessä. Mukaan kirkolle saapuneen Elsa Eastonin, 2, lisäksi perheeseen kuuluu jutuntekohetkellä yhdeksän päivän ikäinen vauva. Kim Easton on heräillyt öisin vaihtamaan vaippaa ja valmistamaan vauvaa imettävälle äidille voileipiä.

Vanhempien uupumus on tuttu ongelma monessa lapsiperheessä. Paavalin seurakunta tarjoaa siihen yhdenlaista ratkaisua, vanhempien päiväunihetkeä kirkossa. Sitä Vuorivirta, Easton ja Rasimus ovat nyt saapuneet pyynnöstämme testaamaan.

Uudessa palvelussa kyse on tästä: Elokuun lopusta lähtien Paavalin kirkon kirkkosalissa on saanut levähtää torstai-iltapäivisin kaikessa rauhassa ilman lapsia. Vanhemman levätessä jälkikasvusta huolehtii seurakunnan työntekijä. Kirkon jäsenyydestä ei kysellä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kukaan vanhemmista ei ole aiemmin hyödyntänyt mahdollisuutta. Seurakunnan perhekerhot ovat tuttuja Vuorivirralle ja Eastonille lapsineen. Kristiina Rasimus ja Paavo-poika eivät ole käyttäneet seurakunnan palveluja.

”En kuulu kirkkoon. En ole kehdannut käyttää, kun en niistä mitään maksakaan”, Rasimus sanoo.

Ilmainen lapsiparkki vanhempien päiväunihetkellä on yksi esimerkki lapsiperheille suunnatusta toiminnasta, jollaista järjestävät monet helsinkiläiset seurakunnat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi Helsingin suurimmassa seurakunnassa Malmilla pidettiin pyhäinpäivän aattona perjantai-illan Mörköbileet. Pitkin syksyä Viikin kirkossa kokoonnutaan keskiviikkoisin yhteiselle iltaruualle, jonka ovat löytäneet erityisesti lapsiperheet. Iltaruokaa tarjoaa myös Kallion seurakunta, joka järjestää lisäksi vauvojen värikylpyjä ja lasten perjantaita temppuratoineen ja leivontatuokioineen.

Paavalin seurakunnassa Vallilassa perheellisille suunnattuun toimintaan on tietoisesti satsattu, kertoo Paavalin kirkkoherra Kari Kanala.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tällä alueella lapsiperheet eivät enää muuta Tuusulaan, vaan he jäävät tänne. Lapsimäärän kasvu näkyy myös rippikoulumäärissä. Viime vuonna oli kaksi leiriä, tänä vuonna kolme, ensi vuonna neljä, ja vielä päiväriparit päälle”, Kanala sanoo.

Hänen mukaansa kävijämäärien kasvu on vielä voimakkaampaa pikkulasten perheille suunnatussa toiminnassa, kuten viikoittaisissa iltaruokahetkissä.

Vaikka ruokahetki on kaikille avoin, perheet on huomioitu järjestämällä paikalle leikittäjä lapsille. Vanhemmat saavat syödä euron hintaisen vegaaniruoka-annoksensa rauhassa, ainakin teoriassa.

Sunnuntai-iltapäivisin Paavalinkirkossa pyörii perheiden Mummola. Taas syödään kasvisruokaa ja jutellaan. Nimestä huolimatta tapahtuma on lapsiperheiden keskinäinen kohtaamispaikka – mummoja tai pappoja ei ole paikalla, paitsi ruokia tarjoilemassa ”kirkkomummi” Anneli.

Torstain ilmainen lapsiparkki päiväunimahdollisuudella taas kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta. Kyse on kuitenkin seurakunnan virallisesta toiminnasta, jota on ollut ideoimassa palvelumuotoilukoulutuksen käynyt Paavalin seurakunnan pappi Tuuli Aitolehti.

Uudenlaisen toiminnan tarkoitus on tehdä kirkosta aktiivinen osa lapsiperheiden arkea, kirkkoherra Kari Kanala kertoo.

Esimerkiksi seurakunnan järjestämään Futiskirkkoon saattoi tulla katsomaan pelejä kesän MM-kisojen aikaan. ”Yhden käynnin jälkeen kirkon kynnys on matalampi myös silloin kun on hätä.”

Samalla kirkko tarjoaa vertaistukea ja ehkäisee yksinäisyyttä. Tuelle on tarvetta, sillä viime vuosina lapsiperheiden määrä on kasvanut erityisesti Helsingin kantakaupungissa. Monessa perheessä isovanhemmista koostuvat turvaverkot sijaitsevat kaukana. Näin on myös Jenni Vuorivirran perheessä.

”Vaikka meillä on paljon kavereita Helsingissä, kynnys heidän pyytämiseensä lapsenvahdeiksi on isompi kuin olisi isovanhempien kysyminen”, yksivuotiaan Meerin äiti kertoo kirkon pihalla.

Nyt apu on lähellä.

Paikat lapsiparkkiin varataan samana aamuna kahdeksasta alkaen. Paikan päällä lapsi jää leikkimään kirkon kerhohuoneeseen, vanhempi saa mennä unille kirkkosaliin – tai tehdä mitä lystää.

”Monet ovat kertoneet piipahtavansa asioilla tai kotona siivoamassa”, kertoo lapsiparkkia tänään hoitava seurakunnan harjoittelija, teologian opiskelija Tiia Orpana.

Tunnollista porukkaa. Vuorivirta, Easton ja Rasimus ovat lupautuneet lepäämään. Sen myötä selviää, miten hyvin kirkkosalissa saa unen päästä kiinni.


”Ottakaa tuosta huovat mukaan, siellä voi olla viileää”, Orpana ohjeistaa.

Heipat lapsille ja matkaan. Kirkkosalissa on hiljaista muttei kovin hämärää. Isoista ikkunoista tulvii alkuiltapäivän valoa. Valtavat kattokruunutkin helottavat keltaisina. Kukin vanhemmista käy makuulle puiseen penkkiin, kääriytyy huopaan ja sulkee silmänsä.


Kotimaa-lehden helmikuisen selvityksen mukaan nuoret aikuiset sekä eroavat että liittyvät kirkkoon kaikkein ahkerimmin.

Herää kysymys, kuinka tietoisesti kirkko koettaa houkutella nuorista aikuisista maksavia jäseniä uudenlaisella toiminnalla.

”Kuuluipa ihminen kirkkoon tai ei, hän voi saada käynnistään kiksin olla pysyvämminkin mukana. Se on kuitenkin ihmisten itsensä asia. Meillä ei ole pyrkimystä houkutella. Toiminnan tarjoaminen lähtee palveluasenteesta”, Kari Kanala vastaa.

Millaista toimintaa helsinkiläiset vanhemmat sitten eri tahoilta kaipaisivat?

Tarpeet tietenkin vaihtelevat ihmisestä ja elämäntilanteesta riippuen. Erityistä tukea tarvitseva vanhempi voi toivoa seuran saapuvan omaan kotiin, joku toinen tahtoo nimenomaan pois liiankin tuttujen seinien sisältä.

Kun perheellisten toiveista kysyy viidensadan vanhemman Facebook-ryhmässä, vastauksissa korostuu kolme erityistä toivetta: isommat lapset, illat ja viikonloput. Vanhempien mukaan vauvaperheille on tarjolla paljon erilaista menoa ja meininkiä. Vähemmän tekemistä on yli yksivuotiaille taaperoille vanhempineen.

Monien mielestä ehdottomasti lisää mahdollisuuksia tarvittaisiin myös iltoihin ja viikonloppuihin, jotta myös työssä käyvät vanhemmat ehtisivät mukaan.

Tällaisiin toiveisiin seurakuntien iltaruuat, mummolat ja mörköbileet vastaavat hyvin siltä osin, että tekemistä on nykyisin tarjolla myös iltaisin ja viikonloppuisin. Toisaalta kirkkoon kuulumattomat eivät välttämättä koe oloaan kotoisaksi seurakunnan tilaisuudessa, vaikka kyse olisikin ”vain” syömisestä ja juttelusta muiden kanssa.

Vanhempien Facebook-ryhmässä useampi vanhempi kertoi odottavansa toiveikkain mielin joulukuussa ovensa avaavaa keskustakirjastoa Oodia.

Mutta nyt herätys! Kirkon­penkissä testaa­jakolmikko alkaa raotella silmiään puolen tunnin levon päätteeksi. Kim Easton ja Jenni Vuorivirta tunnustavat torkahtaneensa. Kristiina Rasimus nautti rauhasta tuijottelemalla koristeellisia kattokruunuja.

”Vähän oli viileää. Valoisuus ei häirinnyt, mutta jotain pulpu­tusääniä kuului”, Vuorivirta kertoo.

”Teki hyvää!” Kim Easton summaa.

”Penkki tuntui vähän kapealta makaamiseen”, Easton lisää ja nauraa.

Hän arvioi, että voisi käyttää samaa palvelua myös toistamiseen. Samaa sanoo Kristiina Rasimus.

”Tulisin uudelleen, jos pitäisi saada hoidettua jokin asia, enkä voisi ottaa Paavoa mukaan. Nukkumaan en tulisi, koska en voisi rentoutua niin hyvin.”

Vuorivirta kaipaa kivoja kahviloita, joihin poiketa helposti lapsen kanssa.

”Uusi Skidilä on huippu!”

Kim Eastonin mukaan monet lapsiin liittyvät palvelut ja harrastukset tuntuvat äitipainotteisilta.

”Kaipaan sukupuolineutraalimpaa menoa. Kirkko on hienosti suunnannut toimintaa vanhemmille.”

Lapsiparkki Paavalinkirkossa (Sammatintie 5) torstaisin klo 12.30–14. Ennakkoilmoittautumisen tiedot: facebook.com/paavalinlapsiperheet. Kaikille avoin Iltaruoka Alppilan kirkossa (Kotkankatu 2) kuun ensimmäinen ke klo 17–18.30, Viikin kirkossa (Agronominkatu 5) joka ke klo 17–19 ja Paavalinkirkossa joka ke klo 17–19.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perhe
 • Kirkko
 • Lapset
 • Raisa Mattila
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Miestenpäivänä voisimme lakata uskomasta kummitusjuttuihin feministeistä

 2. 2

  Maanantaina Suomeen perustetaan feministinen miesjärjestö Miehet ry – tästä twiittiketjusta ajatus lähti

 3. 3

  Red Dead Redemption 2 on nyt maailman suosituin peli, jota vertaillaan jopa klassikkomaalauksiin – tämän takia sitä pidetään alan merkkipaaluna

 4. 4

  Poptähti Evelina julkaisi Instagramissa kehopositiivisuutta hehkuttavan selfien, ja tuhannet fanit ihastuivat – ”Oot mahtava roolimalli ja esikuva meille kaikille”

 5. 5

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 6. 6

  Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

 7. 7

  Tämä video brittien Brexit-keskustelun viittomakielisestä tulkista meni viraaliksi, sillä tyrmistynyt ilmeily kuvastaa Brexit-tunnelmia täydellisesti

 8. 8

  ”Merja Kyllönen vieroksui ilmaista ylöspitoa vaativia erivärisiä maahanmuuttajia”, kertoi Satakunnan Kansa uutisoidessaan pandoista ja poisti sitten juttunsa ja pyysi anteeksi

 9. 9

  Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

 10. 10

  Suhtautumisemme Jan Vapaavuoren presidenttiyteen kertoo kaiken siitä, mikä someajan moraalissa on pielessä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Red Dead Redemption 2 on nyt maailman suosituin peli, jota vertaillaan jopa klassikkomaalauksiin – tämän takia sitä pidetään alan merkkipaaluna

 2. 2

  Maanantaina Suomeen perustetaan feministinen miesjärjestö Miehet ry – tästä twiittiketjusta ajatus lähti

 3. 3

  Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

 4. 4

  Poptähti Evelina julkaisi Instagramissa kehopositiivisuutta hehkuttavan selfien, ja tuhannet fanit ihastuivat – ”Oot mahtava roolimalli ja esikuva meille kaikille”

 5. 5

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 6. 6

  Miestenpäivänä voisimme lakata uskomasta kummitusjuttuihin feministeistä

 7. 7

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

 8. 8

  Tämä video brittien Brexit-keskustelun viittomakielisestä tulkista meni viraaliksi, sillä tyrmistynyt ilmeily kuvastaa Brexit-tunnelmia täydellisesti

 9. 9

  Stan Lee loi nykyaikaisia myyttejä ja teki jumalista ihmisiä

 10. 10

  Helsinki kasvoi teehifistelijöiden kantapaikaksi, jossa uusinta darjeeling-erää himoitaan kuin käsityöläisoluita – listasimme kaupungin kiinnostavimmat teehuoneet

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

 2. 2

  Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

 3. 3

  Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

 4. 4

  Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

  Tilaajille
 5. 5

  Red Dead Redemption 2 on nyt maailman suosituin peli, jota vertaillaan jopa klassikkomaalauksiin – tämän takia sitä pidetään alan merkkipaaluna

 6. 6

  Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

 7. 7

  Kuka on Hannes Suominen? Hänestä puhutaan nyt kaikkialla – selvitimme Suomisen jättisuosion salaisuuden 210 sekunnissa

 8. 8

  Todennäköisesti kukaan muukaan ei ole perillä koko brexitistä, joten tässä jutussa väännämme perusasiat rautalangasta ja selitämme ne hassuilla kuvilla

 9. 9

  House of Cards oli Netflixin ensimmäinen jättihitti, mutta nyt se on vain kohun keskelle joutunut varjo entisestä – näin sarja saa armollisen lopun viimeisellä kaudellaan

 10. 10

  Tämä video brittien Brexit-keskustelun viittomakielisestä tulkista meni viraaliksi, sillä tyrmistynyt ilmeily kuvastaa Brexit-tunnelmia täydellisesti

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

 2. 2

  Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

 3. 3

  Ruotsalaisen koulun juhlissa julkisesti jaettu seksipalkinto johti ehdolliseen tuomioon – ”tunnustuksen” saanut järkyttyi kaveriensa tempauksesta

 4. 4

  Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

 5. 5

  Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

  Tilaajille
 6. 6

  DN: Venäjän agentti soluttautui ruotsalaiseen toimittajakouluun, jossa kurssitettiin kriittisiä venäläistoimittajia

 7. 7

  Miestenpäivänä voisimme lakata uskomasta kummitusjuttuihin feministeistä

 8. 8

  Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

 9. 9

  Maanantaina Suomeen perustetaan feministinen miesjärjestö Miehet ry – tästä twiittiketjusta ajatus lähti

 10. 10

  Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

 2. 2

  Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

 3. 3

  Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

 4. 4

  Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

 5. 5

  Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

  Tilaajille
 6. 6

  Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

 7. 7

  Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

  Tilaajille
 8. 8

  Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

  Tilaajille
 9. 9

  Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

 10. 10

  Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

 2. 2

  Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

  Tilaajille
 3. 3

  Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

 4. 4

  Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

 5. 5

  Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

 6. 6

  Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

  Tilaajille
 7. 7

  Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

 8. 8

  Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

  Tilaajille
 9. 9

  Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

 10. 10

  Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

 11. Näytä lisää