Miltä kuulostaa aikuisten päiväunihetki kirkonpenkillä? Seurakunnat houkuttelevat urbaaneita lapsiperheitä luokseen tarjoamalla tekemistä

Helsinkiläiset seurakunnat tarjoavat lapsiperheille iltaruokia, värikylpyjä ja päiväunihetkiä.

Yhdeltä iltapäivällä vallilalaisen Paavalinkirkon pihalle kokoontuu kolme vanhempaa pienokaistensa kanssa. Yksivuotiaat Paavo ja Meeri ovat ehtineet nukkua tärkeät päiväunensa ennen tapaamista. Kuten monessa muussakin perheessä, vanhempien unien laita on vähän niin ja näin.

Väsyttää, tunnustaa Meerin äiti Jenni Vuorivirta, 33.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Meillä on menossa lapsen unikoulu, ja viime yönä heräsin neljä kertaa”, Vuorivirta kertoo.

Paavon äiti Kristiina Rasimus, 33, kertoo arvostavansa nykyisin hiljaisuutta aivan eri tavalla kuin ennen lasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Unet ovat jääneet viime aikoina repaleisiksi myös Kim Eastonin, 35, perheessä. Mukaan kirkolle saapuneen Elsa Eastonin, 2, lisäksi perheeseen kuuluu jutuntekohetkellä yhdeksän päivän ikäinen vauva. Kim Easton on heräillyt öisin vaihtamaan vaippaa ja valmistamaan vauvaa imettävälle äidille voileipiä.

Vanhempien uupumus on tuttu ongelma monessa lapsiperheessä. Paavalin seurakunta tarjoaa siihen yhdenlaista ratkaisua, vanhempien päiväunihetkeä kirkossa. Sitä Vuorivirta, Easton ja Rasimus ovat nyt saapuneet pyynnöstämme testaamaan.

Uudessa palvelussa kyse on tästä: Elokuun lopusta lähtien Paavalin kirkon kirkkosalissa on saanut levähtää torstai-iltapäivisin kaikessa rauhassa ilman lapsia. Vanhemman levätessä jälkikasvusta huolehtii seurakunnan työntekijä. Kirkon jäsenyydestä ei kysellä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kukaan vanhemmista ei ole aiemmin hyödyntänyt mahdollisuutta. Seurakunnan perhekerhot ovat tuttuja Vuorivirralle ja Eastonille lapsineen. Kristiina Rasimus ja Paavo-poika eivät ole käyttäneet seurakunnan palveluja.

”En kuulu kirkkoon. En ole kehdannut käyttää, kun en niistä mitään maksakaan”, Rasimus sanoo.

Ilmainen lapsiparkki vanhempien päiväunihetkellä on yksi esimerkki lapsiperheille suunnatusta toiminnasta, jollaista järjestävät monet helsinkiläiset seurakunnat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi Helsingin suurimmassa seurakunnassa Malmilla pidettiin pyhäinpäivän aattona perjantai-illan Mörköbileet. Pitkin syksyä Viikin kirkossa kokoonnutaan keskiviikkoisin yhteiselle iltaruualle, jonka ovat löytäneet erityisesti lapsiperheet. Iltaruokaa tarjoaa myös Kallion seurakunta, joka järjestää lisäksi vauvojen värikylpyjä ja lasten perjantaita temppuratoineen ja leivontatuokioineen.

Paavalin seurakunnassa Vallilassa perheellisille suunnattuun toimintaan on tietoisesti satsattu, kertoo Paavalin kirkkoherra Kari Kanala.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tällä alueella lapsiperheet eivät enää muuta Tuusulaan, vaan he jäävät tänne. Lapsimäärän kasvu näkyy myös rippikoulumäärissä. Viime vuonna oli kaksi leiriä, tänä vuonna kolme, ensi vuonna neljä, ja vielä päiväriparit päälle”, Kanala sanoo.

Hänen mukaansa kävijämäärien kasvu on vielä voimakkaampaa pikkulasten perheille suunnatussa toiminnassa, kuten viikoittaisissa iltaruokahetkissä.

Vaikka ruokahetki on kaikille avoin, perheet on huomioitu järjestämällä paikalle leikittäjä lapsille. Vanhemmat saavat syödä euron hintaisen vegaaniruoka-annoksensa rauhassa, ainakin teoriassa.

Sunnuntai-iltapäivisin Paavalinkirkossa pyörii perheiden Mummola. Taas syödään kasvisruokaa ja jutellaan. Nimestä huolimatta tapahtuma on lapsiperheiden keskinäinen kohtaamispaikka – mummoja tai pappoja ei ole paikalla, paitsi ruokia tarjoilemassa ”kirkkomummi” Anneli.

Torstain ilmainen lapsiparkki päiväunimahdollisuudella taas kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta. Kyse on kuitenkin seurakunnan virallisesta toiminnasta, jota on ollut ideoimassa palvelumuotoilukoulutuksen käynyt Paavalin seurakunnan pappi Tuuli Aitolehti.

Uudenlaisen toiminnan tarkoitus on tehdä kirkosta aktiivinen osa lapsiperheiden arkea, kirkkoherra Kari Kanala kertoo.

Esimerkiksi seurakunnan järjestämään Futiskirkkoon saattoi tulla katsomaan pelejä kesän MM-kisojen aikaan. ”Yhden käynnin jälkeen kirkon kynnys on matalampi myös silloin kun on hätä.”

Samalla kirkko tarjoaa vertaistukea ja ehkäisee yksinäisyyttä. Tuelle on tarvetta, sillä viime vuosina lapsiperheiden määrä on kasvanut erityisesti Helsingin kantakaupungissa. Monessa perheessä isovanhemmista koostuvat turvaverkot sijaitsevat kaukana. Näin on myös Jenni Vuorivirran perheessä.

”Vaikka meillä on paljon kavereita Helsingissä, kynnys heidän pyytämiseensä lapsenvahdeiksi on isompi kuin olisi isovanhempien kysyminen”, yksivuotiaan Meerin äiti kertoo kirkon pihalla.

Nyt apu on lähellä.

Paikat lapsiparkkiin varataan samana aamuna kahdeksasta alkaen. Paikan päällä lapsi jää leikkimään kirkon kerhohuoneeseen, vanhempi saa mennä unille kirkkosaliin – tai tehdä mitä lystää.

”Monet ovat kertoneet piipahtavansa asioilla tai kotona siivoamassa”, kertoo lapsiparkkia tänään hoitava seurakunnan harjoittelija, teologian opiskelija Tiia Orpana.

Tunnollista porukkaa. Vuorivirta, Easton ja Rasimus ovat lupautuneet lepäämään. Sen myötä selviää, miten hyvin kirkkosalissa saa unen päästä kiinni.


”Ottakaa tuosta huovat mukaan, siellä voi olla viileää”, Orpana ohjeistaa.

Heipat lapsille ja matkaan. Kirkkosalissa on hiljaista muttei kovin hämärää. Isoista ikkunoista tulvii alkuiltapäivän valoa. Valtavat kattokruunutkin helottavat keltaisina. Kukin vanhemmista käy makuulle puiseen penkkiin, kääriytyy huopaan ja sulkee silmänsä.


Kotimaa-lehden helmikuisen selvityksen mukaan nuoret aikuiset sekä eroavat että liittyvät kirkkoon kaikkein ahkerimmin.

Herää kysymys, kuinka tietoisesti kirkko koettaa houkutella nuorista aikuisista maksavia jäseniä uudenlaisella toiminnalla.

”Kuuluipa ihminen kirkkoon tai ei, hän voi saada käynnistään kiksin olla pysyvämminkin mukana. Se on kuitenkin ihmisten itsensä asia. Meillä ei ole pyrkimystä houkutella. Toiminnan tarjoaminen lähtee palveluasenteesta”, Kari Kanala vastaa.

Millaista toimintaa helsinkiläiset vanhemmat sitten eri tahoilta kaipaisivat?

Tarpeet tietenkin vaihtelevat ihmisestä ja elämäntilanteesta riippuen. Erityistä tukea tarvitseva vanhempi voi toivoa seuran saapuvan omaan kotiin, joku toinen tahtoo nimenomaan pois liiankin tuttujen seinien sisältä.

Kun perheellisten toiveista kysyy viidensadan vanhemman Facebook-ryhmässä, vastauksissa korostuu kolme erityistä toivetta: isommat lapset, illat ja viikonloput. Vanhempien mukaan vauvaperheille on tarjolla paljon erilaista menoa ja meininkiä. Vähemmän tekemistä on yli yksivuotiaille taaperoille vanhempineen.

Monien mielestä ehdottomasti lisää mahdollisuuksia tarvittaisiin myös iltoihin ja viikonloppuihin, jotta myös työssä käyvät vanhemmat ehtisivät mukaan.

Tällaisiin toiveisiin seurakuntien iltaruuat, mummolat ja mörköbileet vastaavat hyvin siltä osin, että tekemistä on nykyisin tarjolla myös iltaisin ja viikonloppuisin. Toisaalta kirkkoon kuulumattomat eivät välttämättä koe oloaan kotoisaksi seurakunnan tilaisuudessa, vaikka kyse olisikin ”vain” syömisestä ja juttelusta muiden kanssa.

Vanhempien Facebook-ryhmässä useampi vanhempi kertoi odottavansa toiveikkain mielin joulukuussa ovensa avaavaa keskustakirjastoa Oodia.

Mutta nyt herätys! Kirkon­penkissä testaa­jakolmikko alkaa raotella silmiään puolen tunnin levon päätteeksi. Kim Easton ja Jenni Vuorivirta tunnustavat torkahtaneensa. Kristiina Rasimus nautti rauhasta tuijottelemalla koristeellisia kattokruunuja.

”Vähän oli viileää. Valoisuus ei häirinnyt, mutta jotain pulpu­tusääniä kuului”, Vuorivirta kertoo.

”Teki hyvää!” Kim Easton summaa.

”Penkki tuntui vähän kapealta makaamiseen”, Easton lisää ja nauraa.

Hän arvioi, että voisi käyttää samaa palvelua myös toistamiseen. Samaa sanoo Kristiina Rasimus.

”Tulisin uudelleen, jos pitäisi saada hoidettua jokin asia, enkä voisi ottaa Paavoa mukaan. Nukkumaan en tulisi, koska en voisi rentoutua niin hyvin.”

Vuorivirta kaipaa kivoja kahviloita, joihin poiketa helposti lapsen kanssa.

”Uusi Skidilä on huippu!”

Kim Eastonin mukaan monet lapsiin liittyvät palvelut ja harrastukset tuntuvat äitipainotteisilta.

”Kaipaan sukupuolineutraalimpaa menoa. Kirkko on hienosti suunnannut toimintaa vanhemmille.”

Lapsiparkki Paavalinkirkossa (Sammatintie 5) torstaisin klo 12.30–14. Ennakkoilmoittautumisen tiedot: facebook.com/paavalinlapsiperheet. Kaikille avoin Iltaruoka Alppilan kirkossa (Kotkankatu 2) kuun ensimmäinen ke klo 17–18.30, Viikin kirkossa (Agronominkatu 5) joka ke klo 17–19 ja Paavalinkirkossa joka ke klo 17–19.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 2. 2

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 3. 3

  Suomalaiset kalsarikännit ovat kaikkialla ympäri maailmaa, ja nyt ilmiölle on englanninkielinen termikin – ”Vedetään kaikki päntsdrunk”

 4. 4

  Kouluissa ei pitäisi enää turhaan puhutella ihmisiä tyttöinä ja poikina

 5. 5

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 6. 6

  Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

 7. 7

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 8. 8

  Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

 9. 9

  2000-luvulla tuhannet nuoret olivat Habbo-koukussa, mutta nyt se on unohdettu lähes täysin – Nämä kaikki asiat Habbo Hotel on jättänyt muisteihimme

 10. 10

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 2. 2

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 3. 3

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 4. 4

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 5. 5

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 6. 6

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 7. 7

  Kanadaiset sydämistyivät, kun suosittuun Bird Box -elokuvaan ilmestyi kuvituskuvaa maan lähihistorian tuhoisimmasta tragediasta

 8. 8

  Pikatestissä Satama Bar, joka on erinomainen lisä Kalasataman alueen palveluihin ja tuo hyvää vaihtelua Redille

 9. 9

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 10. 10

  Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 2. 2

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 3. 3

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 4. 4

  Gillette ilmoitti alkavansa mainoksissaan ”haastaa miehisyyteen liittyvää kuvastoa” ja teki mainoksen jossa miehet ovatkin kilttejä – sai niskaansa viharyöpyn

 5. 5

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 6. 6

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 7. 7

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 8. 8

  Perussuomalaiset syyttää Facebookia sensuurista, somejätti puolustautuu: ”Käymme keskustelua selittääksemme, mitä voi julkaista”

 9. 9

  Game of Thronesin viimeisen kauden alkamispäivä on julkistettu: 14. huhtikuuta

 10. 10

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

 2. 2

  Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen – Lähetä kuvia ruosteenpunaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

 3. 3

  Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

 4. 4

  Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

 5. 5

  Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

 6. 6

  Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

 7. 7

  Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

  Tilaajille
 8. 8

  Kymmenen YK:n rauhanturvaajaa kuollut ja ainakin 25 haavoittunut hyökkäyksessä Malissa

 9. 9

  Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

 10. 10

  Andy McCoyn korkea kuume ei haitannut – suomirockin ikoni Pelle Miljoona Oy kärsi ensin niveljäykkyydestä, mutta tarjosi lopulta suuren sukupolvikokemuksen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

 2. 2

  Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

 3. 3

  Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

  Tilaajille
 4. 4

  Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

 5. 5

  Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

 6. 6

  Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen – Lähetä kuvia ruosteenpunaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

 7. 7

  Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

 8. 8

  Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

 9. 9

  Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

 10. 10

  Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

  Tilaajille
 2. 2

  Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

 3. 3

  Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

 4. 4

  Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

  Tilaajille
 5. 5

  Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

 6. 6

  Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

 7. 7

  Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

 8. 8

  Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

 9. 9

  Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

 10. 10

  Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

 11. Näytä lisää