Anna joululahja, joka on aina ajankohtainen

– Tilaa lahjaksi Hesari

Todennäköisesti kukaan muukaan ei ole perillä koko brexitistä, joten tässä jutussa väännämme perusasiat rautalangasta ja selitämme ne hassuilla kuvilla

Britannia ja EU saavuttivat alustavan sovun siitä, miten osapuolet tulevat toimeen brexitin jälkeen. Nyt sopimuksen kohtalosta keskustellaan Britannian parlamentissa.

Käsi ylös, jos sana brexit aiheuttaa lähinnä allergisen reaktion tai tuskaa siitä, ettet oikein ymmärrä, mistä edes on kyse. Et ehkä edes ole lukenut yhtään brexit-aiheista juttua.

Tämä juttu on sinulle. Väännämme rautalangasta, mikä brexit on ja mitä siitä pitää tietää.

Mikä on brexit?

Brexit tarkoittaa Britannian eroa Euroopan unionista. Siis siitä 28 valtion ryhmittymästä, jonka pystyttämissä lasitorneissa päätetään monista Suomenkin asioista: tulleista, ohjauskoroista ja vaikkapa opiskelijoiden vaihto-ohjelmista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Britit äänestivät eron puolesta kansanäänestyksessä kesäkuussa 2016, jolloin eroa kannatti 51,9 prosenttia äänestäneistä.

Sanana brexit on yhdistelmä sanoista Britain exit tai British exit, jotka voi suomentaa sanapariksi Britannian poistuminen tai lyyrisemmin brittiläinen poistuminen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jälkimmäinen käännös on käyttökelpoinen siksi, että historiallisesta näkökulmasta koko brexit tuntuu lähes loogiselta askeleelta Britannian kivikkoisella EU-tiellä (tästä lisää jutun lopussa).

Lue lisää: Mitä tarkoittavat Pohjois-Irlannin backstop tai no deal? Brexitiin liittyvä jargon selitettynä

Ennen tätä viikkoa on ollut hyvin epäselvää, mitä kaikkea brexit tarkoittaa: briteille, Britannialle, muille jäsenmaille ja niiden kansalaisille. Brexit oli kuin mysteerilaatikko:
Miksi britit haluavat ulos?

Koska maahanmuutto ja talous. Perusbritin tärkeimmät syyt äänestää eron puolesta olivat halu saada EU:sta tuleva maahanmuutto sekä lainsäädäntövalta ”takaisin omiin käsiin”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisin kuin vaikkapa Suomessa 2015, brittien maahanmuuttokammo ei kohdistunut pelkästään Euroopan ulkopuolelta tulevaan maahanmuuttoon vaan maassa paljon töissä käyviin puolalaisiin, romanialaisiin ja muihin EU-kansalaisiin.

Maa ajautui äänestämään jäsenyydestä siksi, että vuonna 2013 alhaisesta kannatuksesta kärsinyt silloinen pääministeri David Cameron lupasi briteille kansanäänestyksen asiasta, jos hän saisi vaalivoiton.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Cameronin ovelana suunnitelmana oli voittaa vaalit tarjoamalla EU-äänestystä, mutta kuitenkin junailla homma niin että EU-äänestys ei päätyisi brexitiin. Pieleen meni. Piti olla nerokas systeemi, tulikin aimo kasa ongelmia.

Äänestyskopeissa tunne ja mielikuvat sekoittuivat faktoihin, ja eromyönteiset ja -vastaiset lehdet sekä puolueet lietsoivat vastakkainasettelua. Väitteiden mukaan esimerkiksi puolalaiset putkimiehet polkevat palkkoja ja vievät työt ja Brysselin ilkeät byrokraatit haluavat kieltää jopa teepannut.

Brexitiä ajoivat näkyvästi etenkin Ukipin puheenjohtaja Nigel Farage sekä konservatiivien Boris Johnson. He sanoivat ajavansa Britannian ja brittien etua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Euroopan hajaannus kuitenkin kuitenkin liikuttaa myös maailmanpoliittisia mannerlaattoja, mikä tässä tapauksessa hyödyttää väkisin etenkin Venäjää – maata, joka neuvottelee mieluummin yksittäisten valtioiden kuin koko EU:n kanssa:
Tällaisia maailmanpoliittisia vaikutuksia brexitillä on vaikka kuinka paljon – se mielletään vähän samanlaiseksi hetkeksi historiassa kuin Yhdysvalloissa Donald Trumpin valitseminen presidentiksi.

Okei, okei, historiantunti suoritettu. Mutta nyt on selvästi tapahtumassa jotain oikeasti merkittävää. Siis mitä?

Illalla keskiviikkona Britannian konservatiivihallitus antoi tukensa brexit-sopimukselle, jonka maa neuvotteli pääministeri Theresa Mayn johdolla muun EU:n kanssa. Siihen, eroaako Britannia EU:sta vai ei, sopimus ei vaikuta.

Sopimus on kuitenkin merkittävä asia, sillä siinä esimerkiksi kerrotaan, millä ehdoilla EU-kansalaiset eli vaikkapa suomalaiset saavat eron jälkeen asua Britanniassa ja miten Britannian ja EU:n välinen tullitoiminta järjestetään. Käytännössä työssä käyvä suomalainen nauttii luultavasti monista samoista oikeuksista kuin nyt, mutta työelämän ulkopuolella olevista saatetaan vaatia kattava sairausvakuutus.

Samalla sovittiin siirtymäkaudesta, jonka aikana eroon totutellaan – sen ansiosta EU-ero näkyy ihmisten arjessa aluksi hyvin vähän.

Ilman sopimusta maa ikään kuin tippuisi yhtäkkiä tyhjän päälle eron hetkellä ja ihmisten ja yritysten olisi vaikea ennakoida tulevaisuuttaan.

Erityisen vaikea kysymys oli Britannialle kuuluvan Pohjois-Irlannin asema, sillä sinne tulee eron myötä myös EU:n ulkoraja. Miten taata jouheva kaupankäynti alueella, kun Irlanti ja Pohjois-Irlanti alkavat noudattaa eri sääntöjä?

Nyt päätettiin, että Pohjois-Irlannin ohella koko Britannia jää ainakin väliaikaisesti samaan tullialueeseen EU:n kanssa, jos muuta ratkaisua Pohjois-Irlannin kysymykseen ei ajoissa löydy.

Irlannin raja on aivan erityinen myös siksi, että se on todennäköisesti viimeinen paikka Euroopassa, jossa terrorismi on edelleen jotenkin typerryttävällä tavalla ”in”.

Sopimusta on toisinaan kutsuttu ”avioerosopimukseksi”. Erosopimuksesta saavutettiin alustava sopu maanantai-iltana.

Sopimus on kuitenkin vasta Britannian ja EU:n neuvottelijoiden näkemys, eikä se vielä sido ketään. Sopimus vaati vielä brittiparlamentin sekä jokaisen EU-maan hyväksynnät ennen kuin se voi tulla voimaan.

Lue lisää: Mitä jos brittiparlamentti hylkää sovun? Miten sopu näkyy ihmisten arjessa? Vastasimme kahdeksaan polttavaan kysymykseen.

Sopimus ei tyydytä täysin ketään, ja monet britit pelkäävät brittien elämän vaikeutuvan ja elintason heikkenevän:


Milloin ero tapahtuu?

Britannia eroaa Euroopan unionista 29. maaliskuuta 2019 kaksi vuotta kestäneiden eroneuvotteluiden päätteeksi mahdollisesta siirtymäajasta huolimatta.

Neuvotteluja voidaan jatkaa vain Britannian ja kaikkien EU:n jäsenvaltion yksimielisellä päätöksellä. Tällaista yksimielisyyttä tuskin syntyy.

Britanniassa on toki herännyt vaatimuksia eron lykkäämisestä ja jopa peruuttamisesta. Itse neuvottelujen käynnistämistäkin vitkuteltiin pitkään ja EU:ssa ihmeteltiin, haluaako Britannia sittenkään erota. Britannia on siis kuin kissa, joka jää kynnykselle istumaan, vaikka sille avataan ovi:Brexit in a nutshell


Voiko brexit vielä peruuntua?

Periaatteessa kyllä, mutta se on epätodennäköistä. Se vaatisi uutta kansanäänestystä. Britannian hallitus ajaa eroa ja myös Euroopan unioni on ilmaissut, että ero tapahtuu.

Britannian pääministeri Theresa May on sanonut, että ”Brexit means brexit” – eli brexit tarkoittaa brexitiä.

May toisti kantansa keskiviikkona puhuessaan brittiparlamentin alahuoneelle: ”Uutta kansanäänestystä ei tule. Jätämme EU:n tulliliiton ja sisämarkkinat.”

Bonuskysymys: Syntyikö erohuuma hetken mielijohteesta?

Ei. Välittömien erosyiden takaa voi nähdä Britannian ja Manner-Euroopan vuosikymmeniä kestäneen kränän, ja kansanäänestyksiä on vaadittu ennenkin.

Britannian EU-historia kuuluu kärjistäen ja tiivistettynä näin:

Toisen maailmansodan jälkeen Britannia tarrautui korahtelevaan imperiumiinsa, eikä se pitänyt sopivana liittyä Ranskan, Saksan ja neljän muun valtion epäilyttävään talousyhteistyöhön.

Mieli muuttui pian. Maa yritti nousta yhteiseurooppalaisiin rattaisiin kahdesti, mutta Ranskan mahtipresidentti Charles De Gaulle ei pitänyt brittejä riittävän eurooppalaisina ja torppasi aikeet. Lopulta de Gaulle kuoli ja Britannia liittyi EU:n edeltäjään eli Euroopan yhteisöihin viimein vuonna 1973.

Britit eivät viihtyneetkään. Ylikansallinen projekti hivutti valtaa ja rahaa mantereelle liiaksi. Mielipaha yltyi, ja lopulta rautarouva Margaret Thatcher sanoi puheessaan Euroopalle ”Ei, ei, ei”. Britannia neuvotteli ehtonsa uudestaan ja jätti muun muassa liittymättä Schengeniin.

EU-eron siemenet oli siis kylvetty jo ennen kuin Euroopan unioni perustettiin vuonna 1993. Britanniaan syntyi eetos, jonka mukaan maan asema on erityinen.

Lopulta myös yhteiseurooppalaiset ongelmat, kuten eurokriisi ja vuoden 2015 siirtolaisuus, vahvistivat brittien halua kasvattaa hajurakoa mantereeseen.

Nyt eripuraiset britit soutavat saartaan yhä kauemmaksi Atlantille seurauksin, joita emme täysin vielä käsitä:


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia ja EU
 • Brexit
 • Nyt
 • Ossi Mansikka
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  Tilaajille
 2. 2

  Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

 3. 3

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 4. 4

  Se oli minun pikkujouluni: Kontrabasisti sai muusikot ympärillään loistamaan – kuten basistin kuuluukin

 5. 5

  Pikatestissä julkkiskokin ohjelmassa uudistunut vegekahvila Verso – lounas onnistuu väistämään perinteiset kasvisbuffetin ongelmat

 6. 6

  Feminismistä käydään kiivasta keskustelua, ja yksi riitelijöistä on feminismiä vastustava juontaja Ivan Puopolo – siksi lähetimme hänet feministiseen tapahtumaan

 7. 7

  Hollantilaiseläkeläinen vaatii oikeudessa virallista ikäänsä 20 vuotta nuoremmaksi – vetoaa oikeuteen korjata sukupuolta

 8. 8

  Syö nämä viisi annosta Herttoniemessä ja lähialueilla

  Tilaajille
 9. 9

  Toimittaja on kaksinaamainen otus, joka kyselee kivasti mutta lopputulos on aivan muuta – mutta ilman tätä demokratia tuhoutuisi

 10. 10

  Pikatesti: Senaatintorin kupeesta löytyi salakapakka

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  Tilaajille
 2. 2

  Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

 3. 3

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 4. 4

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 5. 5

  Se oli minun pikkujouluni: Kontrabasisti sai muusikot ympärillään loistamaan – kuten basistin kuuluukin

 6. 6

  Nämä prinssi Harrysta ja Meghan Marklesta tehdyt ”elävät vahahahmot” vetävät sanattomaksi – ja saattavat olla upeinta taidetta koskaan

 7. 7

  Nyt.fi:n podcastissa ruoditaan perussuomalaisia ja mediaa, Harry Potter -paheksuntaa sekä Aamulehden Huora-kirjoitusta

 8. 8

  Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

 9. 9

  Seksuaalisen häirinnän uhrin elämä jää pahimmillaan elämättä – Twitterissä miehiä heräteltiin esimerkillä, johon voivat samastua kaikki

 10. 10

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 2. 2

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 3. 3

  Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

 4. 4

  Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  Tilaajille
 5. 5

  Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

 6. 6

  Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

 7. 7

  Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

 8. 8

  Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

 9. 9

  Julia Robertsista kertovan lehtijutun otsikko epäonnistui katastrofaalisesti – internet rakastaa myös pikkuruista oikaisua

 10. 10

  Samsung mainosti puhelimensa kameraa naisen järjestelmä­kamera­selfiellä, internet riemastui – Nyt hän kertoo, miten kaikki tapahtui

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Nigel Farage varoitti brexit-väkeä, että uusi EU-äänestys uhkaa: ”En ole koskaan ennen ollut näin peloissani”

 2. 2

  Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

 3. 3

  Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

  Tilaajille
 4. 4

  Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

 5. 5

  Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

 6. 6

  Yksi Pohjoismaiden etsityimmistä rikollisista jäi kiinni ajettuaan poliisin ratsiaan Orimattilassa – seurasi kolmen kilometrin takaa-ajo, kunnes vastassa oli umpikuja

 7. 7

  Poliitikot tiukkoina: Ruotsin museot muuttuvat taas maksullisiksi – ”Kyllä aikuisten ihmisten pitää pystyä maksamaan itse sisäänpääsymaksut”

 8. 8

  Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

 9. 9

  Tuhannet mielen­osoittajat vastustivat ”orjatyölakia” Unkarissa kolmatta päivää peräkkäin – mielen­osoituksia kuvattu maan väki­valtaisimmiksi vuosi­kymmeneen

 10. 10

  Tuomioistuin Yhdysvalloissa julisti Obamacaren perustuslain vastaiseksi – Trump: ”Suurenmoinen uutinen”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

 2. 2

  Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

 3. 3

  Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

 4. 4

  ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

 5. 5

  Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

 6. 6

  EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

 7. 7

  Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

  Tilaajille
 8. 8

  Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

 9. 9

  Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  Tilaajille
 10. 10

  Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

 2. 2

  Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

 3. 3

  Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

 4. 4

  Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

 5. 5

  Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

  Tilaajille
 6. 6

  Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

  Tilaajille
 7. 7

  Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

 8. 8

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 9. 9

  Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

 10. 10

  Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Ranskassa kaduille lähteneitä ”keltaliivejä” nyt aiempaa vähemmän – suora lähetys Pariisista käynnissä
 3. Kaisa Mäkäräisen hirmuhiihto toi voiton takaa-ajossa – nousi maailmacupissa seitsemän pisteen päähän kärkipaikasta
 4. Poliitikot tiukkoina: Ruotsin museot muuttuvat taas maksullisiksi – ”Kyllä aikuisten ihmisten pitää pystyä maksamaan itse sisäänpääsymaksut”
 5. Nigel Farage varoitti brexit-väkeä, että uusi EU-äänestys uhkaa: ”En ole koskaan ennen ollut näin peloissani”
 6. Yksi Pohjoismaiden etsityimmistä rikollisista jäi kiinni ajettuaan poliisin ratsiaan Orimattilassa – seurasi kolmen kilometrin takaa-ajo, kunnes vastassa oli umpikuja
 7. Kristian Vesalainen kieltäytyi nuorten MM-kisoista – päävalmentaja vihjasi, että NHL-vahvistuksia on luvassa: ”Pitää saada vielä muutama varmistus”
 8. Tunti sitten
 9. Leijonat heräsi aamupäivän jääkiekkoon Ruotsia hitaammin – Juuso Hietanen lopulta ratkaisi väsyneen ottelun Suomelle
 10. Tuhannet mielen­osoittajat vastustivat ”orjatyölakia” Unkarissa kolmatta päivää peräkkäin – mielen­osoituksia kuvattu maan väki­valtaisimmiksi vuosi­kymmeneen
 11. Yhdysvaltalaisviulisti ihastui Einojuhani Rautavaaran musiikkiin niin, että tilasi tältä oman teoksen – säveltäjän ”joutsenlaulu” soi nyt tilaajansa käsissä maagisen upeasti
 12. Kun Vellu Maurolaan iski työ­reissulla paha koti-ikävä, hän olisi ollut valmis maksamaan poikiensa salibandy­pelien näkemisestä – syntyi yritys, johon on sijoittanut lähes 30 suomalaista NHL-pelaajaa
 13. Näytä lisää