The Voice Kids ja Talent siivittivät Mollyn lapsena laulajanuralle, mutta vastassa oli karu maailma huumeineen ja syömishäiriöineen

Tv-tuotantojen ja levy-yhtiöiden olisi huolehdittava lasten ja nuorten tukemisesta vielä sopimuksen purkautumisen jälkeenkin, sanoo lastenasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.

Yle julkaisi toissa viikolla jutun 19-vuotiaasta laulajasta Molly Rosenströmistä. Jutussa ja podcastissa suomenruotsalainen Rosenström kertoo avoimesti siitä, kuinka hän sairastui syömishäiriöön voitettuaan The Voice Kids -kilpailun ja aloittaessaan uransa musiikin parissa vuonna 2013.

Tarina on raju: nuori, alaikäinen ihminen sairastui vakavasti, sillä koki kovia paineita ja tunsi, ettei riittänyt omana itsenään. Se on herättänyt myös huomiota: Ylen juttua on jaettu Facebookissa yli 1800 kertaa.

”Tuntuu isolta helpotukselta nyt, kun tarinani ja podcast julkaistiin. Olen saanut aivan valtavan määrän viestejä ja kommenteja tuntemattomilta ihmisiltä, faneilta ja ystäviltä. Kaikki palaute ovat ollut tosi positiivista. Monet artistitkin ovat ottaneet minuun yhteyttä ja sanoneet, että on ihanaa kun vihdoin aletaan puhua näistä asioista”, Rosenström kertoo nyt lomaltaan Yhdysvalloista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Näillä asioilla” Rosenström tarkoittaa epämiellyttäviä käytänteitä ja paneita, joita hän on kohdannut työskennellessään musiikkialalla. Laulajanuransa hän aloitti The Voice Kids -ohjelman voitettuaan.

Itse ohjelmasta Rosenströmillä on hyviä muistoja:

”Siellä kaikki olivat nuoria tyyppejä, eli sai tehdä musiikkia oman ikäluokan kanssa ja koko tiimi oli tosi kiva. Kilpailussa ei ollut samanlaista painetta kuin oikeassa musiikkibisneksessä. Kilpailun jälkeen siirryin nuortenohjelmasta heti aikuismaailmaan.”

Ohjelman voitettuaan Rosenström alkoi tehdä esikoislevyään Universal Music -levy-yhtiöllä. Stardust julkaistiin huhtikuussa 2014. Pitkät työpäivät ja ulkonäköpaineet alkoivat kalvaa nuoren artistin mieltä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sairastuin todella nopeasti syömishäiriöön, kun olin tekemässä debyyttilevyäni. Huomasin koko ajan enemmän ja enemmän, että voimat eivät enää riittäneet, ja väsytti jatkuvasti. Sitten alkoi olla kylmä koko ajan, ja hiukseni ohenivat. Huomasin, ettei kroppani voinut enää hyvin. Olin tosi ärsyyntynyt ja levoton, ja panikoin jos söin edes vähän liikaa. Laskin kaloreita koko ajan ja vähensin syömistä, kunnes en syönyt enää paljon mitään.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kehon rajat tulivat lopulta vastaan, ja Rosensröm romahti. Hän joutui syömishäiriöklinikalle. Rosenström kertoo, että hänen perheensä oli hyvin huolissaan ja pelkäsi, että pahimmassa tapauksessa Rosenström ei selviäisi.

Tarina herättää kaikenlaisia kysymyksiä, mutta yksi keskeisimmistä on se, miten tämä voi olla mahdollista. Miten suomalainen nuori, käytännössä lapsi, voi joutua tilanteeseen, jossa työ ja imago muodostuvat niin tärkeiksi, että niiden vuoksi on valmis uhraamaan terveytensä?

Mannerheimin Lastensuojeluliiton nuorisotyön päällikkö Jenni Helenius ei ole tapauksesta yllättynyt:

”Monella nuorella on harrastuksia, joihin treenataan tavoitteellisesti. Siihen kuluu paljon aikaa ja energiaa, ja moni uupuu harrastusrytmiin jo ilman julkisuuspaineitakin. Musiikkibisneksessä paineita lisää se, että aletaan muokata ulkonäköä ja imagoa. Se voi olla hyvin raskasta nuorelle, jonka juuri pitäisi rakentaa omaa identiteettiään murrosiän myötä. Kehon muutokset hämmentävät tavallistakin nuorta, saati nuorta, jonka pitää olla koko ajan esillä ja jolta odotetaan esimerkiksi tietynlaista painoa. Ei ole ihme, jos hän voi huonosti tällaisten vaatimusten keskellä.”

Rosenström sairastui ensimmäisen kerran ollessaan 14-vuotias. Ensimmäisellä hoitojaksolla hän olisi toivonut saavansa enemmän tukea henkilöiltä, joiden kanssa työskenteli.

”Olin alusta asti tosi ammattilainen ja minusta tuntuu, että helposti unohtui että olin vasta lapsi. Yritin itse peitellä syömishäiriötäni niin paljon kuin mahdollista, enkä usko että kaikki edes huomasivat, kuinka sairas olin ennen kuin romahdus tuli ja jouduin syömishäiriöklinikalle.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Levy-yhtiö Universal Musicin toimitusjohtaja Kimmo Valtanen sanoo, että kun tieto Rosenströmin äidiltä tämän sairastumisesta tuli tuotantotiimille, projekti keskeytettiin ja huomio kiinnitettiin Rosenströmin toipumiseen.

”Tapaus on traaginen, eivätkä tällaiset tapaukset ole kenenkään etu. Uran ja menestymisen mahdollisuus ei ole sen arvoista, että asetetaan ihmisen hyvinvointi alttiiksi. Riskit uupumiseen ja henkiseen pahoinvointiin ovat olemassa erityisesti aloilla, joilla nuoret pyrkivät intohimoisesti menestymään, ja ne on otettava vakavasti.”

Kun The Voice Kids -ohjelma rantautui Suomeen vuonna 2013, pohdittiin lapsia rekrytoivan tv-formaatin eettisyyttä mediassa. Lasten ja heidän huoltajiensa kanssa tehtävistä sopimuksista uutisoivat esimerkiksi Seura ja Yle.

Monikansallinen The Voice Kids ei kuitenkaan ole edes Suomessa poikkeuksellinen formaatti, sillä suosittu Tenavatähti-ohjelma pyöri televisiossa jo vuosina 1990-1995. Sitä seurasi lasten laulukilpailu Karuselli.

Lapsiasiavaltuuttettu Tuomas Kurttilan mukaan lapsiin ja nuoriin kohdistuva viihdeteollisuus on voimistumassa.

Se näkyy muun muassa lapsiin kohdistuvan mainonnan kasvussa.

”Lapset on tunnistettu yhä mielenkiintoisemmaksi kuluttajaryhmäksi esimerkiksi siksi, että he ovat perheissä sekä rahankäyttäjiä että mainonnan kuluttajia uusien viestintävälineiden vuoksi.”

Uusien viestintävälineiden, eli siis esimerkiksi sosiaalisen median.

Somella oli iso merkitys myös Molly Rosenströmin uralle.

Hän aloitti uudella levy-yhtiöllä Subtonella vuonna 2017 ja julkaisi sen kautta singlet Loud ja At Night. Subtone on rekisteröity Monacoon.

Uudelta levy-yhtiöltä Rosenström kertoo saaneensa kriteerit siihen, millaisia kuvia hänen tulisi postata Instagram-tililleen. Uuden Mollyn imagon oli tarkoitus olla ”synkempi ja coolimpi” kuin aiemmin.

Rosenström kertoo myös, että alalla alkoholia ja huumeita oli jatkuvasti tarjolla, ja niiden käyttö kuului vahvasti uuteen artisti-imagoon ja siihen, miltä Devilmolly-nimisen Instatilin tuli näyttää.

”Imagoni muuttui rajusti iloisesta tytöstä devilmollyyn. Siihen piti liittyä alkoholia ja sen piti olla seksikäs. Sain monta kertaa poistaa kuvia Instagram-tililtäni, koska ne eivät olleet tarpeeksi ’hyviä’, eli olin niissä liian kiltin tai iloisen näköinen.”

Rosenström sairastui anoreksiaan uudelleen.

Tutkimukset osoittavat, että erityisesti tytöillä minäkuva on kova ja armoton, sanoo lapsiasiavaltuutettu Kurttila.

”Koko lasten ja nuorten maailma on yhä visuaalisempi. Lapsetkin miettivät nykysisin paljon esimerkiksi juuri sitä, millaisia kuvia itsestä täytyy olla. Lapsen minäkuvalle some on hyvin ankara ympäristö. Yksikin ikävä kommentti ulkonäöstä voi upottaa kymmenet hyvät asiat.

Keväällä 2018 Rosenströmin sairaus oli taas ottanut vallan, vaikka ensimmäisen kerran jälkeen hän ajatteli, että osaisi nyt elää asian kanssa. Paineet kasvoivat, ja olo tuntui ahdistavalta.

”Viimeisen kerran kun olin Monacossa tekemässä töitä, itkin monta kertaa päivässä. Levy-yhtiön kanssa tilanne oli todella epämukava. Täällä matkalla päätin, että lopetan urani.”

Subtonen edustaja Samuli Rautiainen sanoo, että Rosenströmin väitteet yhtiön toiminnasta eivät ole sen arvojen mukaisia eivätkä pidä paikkaansa. Tarkemmin hän ei halua kommentoida, sillä asia on menossa oikeuskäsittelyyn.

Molly Rosenström esiintyi viimeisen kerran Ruisrockissa viime kesänä. Sieltä hän lähti sairaalaan.

Nyt hän on toipunut ja keskittyy viettämään aikaa perheensä ja ystäviensä kanssa sekä kirjoittamaan blogiaan. Perheen ja erityisesti äidin tuki on ollut Rosenströmille tärkeää.

Musiikkia hän ei halua enää koskaan tehdä työkseen.

Mitä olisi tehtävissä, jotta nuoret onnistuisivat säilyttämään terveystensä ja elämään tasapainoista elämää julkisuuden paineista huolimatta? Miten vältettäisiin se, että lahjakkaat nuoret palavat loppuun ja päätyvät lopettamaan alalla?

Tuomas Kurttila painottaa, että levy-yhtiöiden ja viihdetuotantojen kanssa tehtävissä sopimuksissa olisi huomioitava psykososiaalinen tuen tarve samaan tapaan kuin aikuisille tarjotaan työpaikoilla työterveyshuollon palveluilta.

Tuen saamisen mahdollisuus olisi turvattava nuorille senkin jälkeen, kun sopimus päättyy esimerkiksi heikon levymyynnin seurauksena.

Kurttila ei halua sysätä vastuuta ainoastaan kaupallisten toimijoiden harteille, vaan huomauttaa, että myös valtion tasolla nuorten tukipalvelujen turvaamiseen viihdealalla olisi syytä satsata.

Jenni Helenius Mannerheimin Lastensuojeluliitosta sanoo, etteivät nuoret aina ole itse aivan perillä siitä, mitä kaikkea julkiseen ammattiin ja tähteyteen liittyy.

”Musiikin tekeminen tai tähdeksi tuleminen voi olla kiehtova ajatus. Nuoren kanssa pitäisi puhua myös siitä, millaisia työtuntimääriä se saattaa tarkoittaa päivässä tai viikossa. Mitä muuta työtä se vaatii kuin laulamista? Mitä tarkoittavat keikkamatkat? Miten aikuiset niillä käyttäytyvät? Keitä aikuisia on mukana? Millaisia reaktioita yleisöltä on odotettavissa? Miten varautua siihen, että osa tykkää, osa inhoaa sinua ja musiikkiasi? On aika paljon vaadittu, että nuori osaisi itse ennakoida, jaksaako kaikkea tällaista.”

Hän muistuttaa myös vanhempien vastuusta:

”Vanhemmilla on suuri vastuu, jos he lähtevät mukaan musiikkibisnekseen tai mediatuotantoihin alaikäisen lapsen kanssa. Lapsen päivärytmistä, koulunkäynnistä ja kaverisuhteista huolehtiminen vaatii paljon huomiota.”

Helenius sanoo, että teinitähdeksi tuleminen voi olla nuorelle myös aidosti myönteinen kokemus. Siihen vaaditaan kuitenkin aikuisten tukea ja mahdollisuutta tehdä sellaista musiikkia, joka tuntuu hyvältä.

”Jos tuotannon kanssa on sovittu kohtuullisesta työmäärästä ja nuori tekee sovitut asiat, hän oppii määrätietoista työskentelyä ja paljon sellaisia taitoja, joista on hänelle hyötyä tulevaisuuden työelämässä, musiikkialalla tai jossain muualla.”

Molly Rosenström taas toivoo, että musiikkimaailmassa keskityttäisiin ulkonäön ja imagon sijaan enemmän itse musiikkiin.

”Minulle on niin monta kertaa sanottu että ’Ei kukaan halua osta lippuja ja mennä katsoa ruman artistin keikkaa’. Tämä lause vieläkin murtaa sydämeni.”

Oikaisu 22.11. kello 15.09: Korjattu jutun kohta ”Rosenström kertoo myös, että uudella levy-yhtiöllä alkoholia ja huumeita oli jatkuvasti tarjolla” muotoon ”Rosenström kertoo myös, että alalla alkoholia ja huumeita oli jatkuvasti tarjolla”.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Valokuvaaja otti kasvokuvat teineistä ja antoi heidän muokata sitten kasvonsa ”somekelpoisiksi” – tuloksista näkyy kiistatta somen vääristävyys nuorille

 2. 2

  Suomalaiset kuvittelevat puhuvansa sukupuolineutraalia kieltä, mutta ovat väärässä – suomi on piilomaskuliininen kieli, jossa ”ihminen” on enemmänkin ”mies”

 3. 3

  ”KAIKKI MENI”, julisti Iltalehden lööppi lähes kuusi vuotta sitten – Nyt alkaa julkaista samannimistä sarjakuvaa, jossa nauretaan tälle ajalle

 4. 4

  Netflix-hitti Stranger Thingsin uutta kautta odotteleville julkaistiin sarjaan linkittyvä Dungeons & Dragons -pelipaketti – tämän yhdistelmän piti tapahtua

 5. 5

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 6. 6

  Matka maailman ympäri -lastensarja järkytti monia, tässä ovat pelottavimmat kohtaukset

 7. 7

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 8. 8

  Ympäri maailman Youtubesta katsotaan nyt suomalaista kymmenen lapsen äitiä, joka herää kello 2.55 urheilemaan, soittamaan pianoa ja rukoilemaan

 9. 9

  Näin hähmäinen brittiläinen ääriyhdistys valkkasi Juha Sipilän brexit-kasvokseen – Facebook avaa mainostajien läpivalaisutyökalun pian Suomessakin

 10. 10

  Pikatestissä Tikkurilan Zilla, jossa napolilainen pizzapohja on kohdillaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalaiset kuvittelevat puhuvansa sukupuolineutraalia kieltä, mutta ovat väärässä – suomi on piilomaskuliininen kieli, jossa ”ihminen” on enemmänkin ”mies”

 2. 2

  Tubettaja Mentaalisavuketta suututtaa, kun häntä kutsutaan äärioikeistolaiseksi – tässä jutussa hän kertoo, mitä hän todella ajattelee vasemmistosta ja valkoisista heteromiehistä

 3. 3

  Näin hähmäinen brittiläinen ääriyhdistys valkkasi Juha Sipilän brexit-kasvokseen – Facebook avaa mainostajien läpivalaisutyökalun pian Suomessakin

 4. 4

  Suomi mainittu! Amerikkalainen showpainija pukeutui suomalaisen folk metal -yhtyeen Korpiklaanin paitaan esiintyessään miljoonayleisölle

 5. 5

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 6. 6

  Nyt.fin podcastissä arvioidaan suomen kielen maskuliinisuutta, opiskelijoiden pettymystä ja Dome Karukosken uutta elokuvaa

 7. 7

  Netflix-hitti Stranger Thingsin uutta kautta odotteleville julkaistiin sarjaan linkittyvä Dungeons & Dragons -pelipaketti – tämän yhdistelmän piti tapahtua

 8. 8

  Blinitesti: Maistoimme blinejä neljästä helsinkiläisravintolasta ja löysimme sekä voittajan että häviäjän

 9. 9

  Pikatestissä Kampintorin Broo, jossa voi sekä syödä että juhlia, ja pizzaakin saa viikonloppuisin aamukolmeen asti

 10. 10

  Tähtien sodan Mark Hamill piikitteli puheita ”intiaaniperimästä” mutta sai osakseen ryöpytyksen, johon osallistui jopa Istuvan Karhun jälkeläinen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalaiset kuvittelevat puhuvansa sukupuolineutraalia kieltä, mutta ovat väärässä – suomi on piilomaskuliininen kieli, jossa ”ihminen” on enemmänkin ”mies”

 2. 2

  Tubettaja Mentaalisavuketta suututtaa, kun häntä kutsutaan äärioikeistolaiseksi – tässä jutussa hän kertoo, mitä hän todella ajattelee vasemmistosta ja valkoisista heteromiehistä

 3. 3

  Suomi mainittu! Amerikkalainen showpainija pukeutui suomalaisen folk metal -yhtyeen Korpiklaanin paitaan esiintyessään miljoonayleisölle

 4. 4

  Blackface eli rasistinen kasvomeikki kaataa Yhdysvaltojen politiikassa ja muotitaloissa – viimeisimpänä kaupoista vedettiin Katy Perryn kammottavat kengät

 5. 5

  Poliitikot hylkäsivät kansalaisaloitteen maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta yhden väärän sanan vuoksi – somessa syntyi valtava pettymys

 6. 6

  Brittiläinen tabloidlehti yritti loata Jeremy Corbynin, mutta epäonnistui täydellisesti – internet innostui ilkkumaan ”paljastuksia” väärästä tavasta syödä papuja

 7. 7

  Dome Karukosken Tolkien-elokuvan ensimmäinen traileri on julkaistu – analysoimme, mitä kaikkea se lupaa tulevalta elämäkertaelokuvalta

 8. 8

  Game of Thronesin viimeisen kauden ensimmäiset kuvat on julkaistu – analysoimme ne

 9. 9

  Tähtien sodan Mark Hamill piikitteli puheita ”intiaaniperimästä” mutta sai osakseen ryöpytyksen, johon osallistui jopa Istuvan Karhun jälkeläinen

 10. 10

  Vallilan Plein toteuttaa Helsingin kuumimpia ravintolatrendejä neljän tähden arvoisesti

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Uutta tietoa Espoon vajoavasta suurkampuksesta: Pikapäätöksellä suljettavan rakennuksen vaarallisuus juontuu 30 vuotta sitten tehdystä virheestä

 2. 2

  15-vuotias poika kuoli laskettelu­onnettomuudessa hoidettujen rinteiden ulkopuolella Himoksella

 3. 3

  Tuhannet smurffit valtasivat saksalaiskaupungin – smurffi­ennätyksiä koskevat tiukat säännöt

 4. 4

  Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

  Tilaajille
 5. 5

  Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

 6. 6

  Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

 7. 7

  Suomalainen Jenny Gyllander nousi kansainvälisten vaikuttajien listalle yhdistettyään huvin ja pääomasijoittajan työn Instagramissa

 8. 8

  Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

 9. 9

  Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon voitti ”henkeäsalpaavaksi” kehuttu elokuva israelilaismiehestä, joka haluaa hävittää kansallisuutensa

 10. 10

  Pitääkö haisevia viemäreitä vain sietää, jos vuokranantaja ei tee mitään?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

 2. 2

  S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

 3. 3

  Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

  Tilaajille
 4. 4

  Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

 5. 5

  15-vuotias poika kuoli laskettelu­onnettomuudessa hoidettujen rinteiden ulkopuolella Himoksella

 6. 6

  Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

 7. 7

  Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

 8. 8

  Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

 9. 9

  Mies otti Audin koeajoon Vantaalla – sen jälkeen autosta tai miehestä ei ole havaintoja

 10. 10

  Uutta tietoa Espoon vajoavasta suurkampuksesta: Pikapäätöksellä suljettavan rakennuksen vaarallisuus juontuu 30 vuotta sitten tehdystä virheestä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

 2. 2

  Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

 3. 3

  Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

 4. 4

  Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

 5. 5

  Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

  Tilaajille
 6. 6

  Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

 7. 7

  Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

  Tilaajille
 8. 8

  Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

  Tilaajille
 9. 9

  Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

 10. 10

  Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

 11. Näytä lisää