Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

Jennifer Käld kertoo, että hän saa yrityksiltä mainostarjouksia monta kertaa viikossa. Usein Käld kuitenkin vastaa, että ei kiitos.

Tiedätkö, kuka on sosiaalisen median seuratuin suomalainen?

Luultavasti et, joten paljastetaan se heti alkuun: Jennifer Käld, 17-vuotias lukiolainen Pohjanmaalta, jolla on 2,7 miljoonaa seuraajaa lyhytvideopalvelu TikTokissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varttuneempi lukija saattaa kysyä, kuka Käld ja mikä ihmeen TikTok. Eikä se mitään – tässä jutussa perehdymme syvällisesti tämän hetken ehkä suurimpaan some-ilmiöön ja selitämme asian.

Aloitetaan seuraajamäärästä. Käldin suosion mielettömyyttä voi olla hankala hahmottaa, joten verrataanpa. Tässä on lista muutamista tunnetuista some-suomalaisista seuraajamäärineen:

Janni Hussi: 156 000 (Instagramissa)
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Arttu Lindeman: 174 000 (Youtubessa)

Benjamin Peltonen: 325 000 (Instagramissa)

Kimi Räikkönen: 1 200 000 (Instagramissa)
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helly Luv: 1 300 000 (Instagramissa)

Jennifer Käld: 2 700 000 (TikTok)

Käldillä on siis tuplamäärä seuraajia verrattuna Kimi Räikköseen, joka lienee tunnetuin elossa oleva suomalainen. Luku on luvalla sanoen käsittämätön.

Puhelimen toisessa päässä Käld itse naurahtaa häkeltyneenä saavutukselleen.

”Se on hämmästyttävää, se on vain... En ymmärrä, kuinka monta ihmistä... Minä elän vain täällä pienessä kylässä, ja...”


Pienellä kylällä hän tarkoittaa Kruunupyytä, joka sijaitsee Vaasan ja Oulun välissä. Rannikkokunnassa asuu 6 500 ihmistä, mikä vastaa noin kahta promillea Käldin seuraajamäärästä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seuraajat ovat pääasiassa 8–15-vuotiaita tyttöjä. He ovat kotoisin muun muassa Suomesta, Yhdysvalloista, Ruotsista, Turkista sekä Britanniasta. Käldin mukaan seuraajia puuttuu lähinnä Keski-Afrikasta.

Kun Käld lataa TikTokiin videon, useimmiten se kerää hetkessä kaksisataatuhatta tykkäystä ja tuhansia ihastuneita kommentteja:

I love you!”

You’re beautiful!”

”How do you edit it?”

”Tietystikään en saa vain rakkautta, vaan myös vihakommentteja. Mutta itse en niistä oikeastaan välitä.”

Suosio läikkyy inter­netistä myös tosi­elämään. Loka­kuussa Käld huomasi koulu­reissulla, kuinka hänet tunnis­tettiin kadulla Stuttgartissa ja Strasbourgissa. Hetki sitten fanit järjestivät keskenään Jericafamin tapaamisen Tšekissä.

Niin minkä?

Käld selittää, että Jericafam tulee sanoista Jennifer, Erica ja family. Hänen fanikuntansa kutsuu siis itseään perheeksi.

Se kuvastaakin hyvin nykyajan yhteisöllisyyttä: some-suosikin ympärille kerääntyvää monikansallista klikkiä, joita yhdistää lähinnä esikuvan ihannointi. Menestyjän ei tarvitse olla formulakuljettaja tai muusikko, vaan hän saa olla myös tavis.

Kysytäänpä lisää. Eilen Käldillä oli kuumetta ja kurkku on vieläkin kipeä, joten jatkamme haastattelua Messengerissä.

Miten tässä näin kävi, miksi juuri sinusta tuli supersuosittu?

”En tiedä! Teen videoita, koska niitä on hauska tehdä. Ja näköjään muidenkin mielestä ne ovat hyviä.”

”Tykkään tehdä sasswars- sekä tanssivideoita. Tykkään tanssimisesta tosi paljon.”

Googletan salaa, mitä sasswars tarkoittaa. En heti löydä vastausta, joten kysyn Käldiltä.

”Se tarkoittaa sitä videota, joka vaihtelee normaalinopeuden ja hidastuksen välillä. Niitä on todella hauska tehdä, mutta editointi vie paljon aikaa.”

Luultavasti harva aikuinen on ikinä kuullutkaan TikTokista.

Videopäiväkirjamaisessa palvelussa käyttäjät liittävät videoihin pätkän musiikkia ja oheissälää ennen julkaisua. Kokonaisuus viimeistellään jouhevaksi sovelluksen sisältä löytyvillä, varsin kehittyneillä editointityökaluilla. Suosituimpia tilejä seuraavat miljoonat ihmiset.

Ei ehkä kuulosta erityisen omaperäiseltä.

Valistuneempi kyynikko tokaisisi, että meillähän on jo snäpchätit ja instagrammit, joissa lyhyitä videoita voi jakaa jo nyt. Uudet trendisovellukset tuppaavat myös jäämään tähdenlennoiksi. Näin kävi esimerkiksi Vinelle ja Periscopelle.

Kyynikko olisi kuitenkin väärässä.

TikTok yleistyy lujaa Suomessakin, ja palvelusta povataan jopa Instagramin ja Snapchatin syrjäyt­täjää. Myös Jennifer Käld viihtyy parhaiten TikTokissa, sillä se on kilpailul­lisempi ja siellä suuret ihmis­joukot tavoittaa helpommin.

Myös me Nyt.fissä latasimme sovelluksen ja kurkistimme sen sisälle.

Ensivaikutelman perusteella sovellus on koukuttava. Loputonta syötettä pläräävä käyttäjä pystyy ahmimaan suuren määrän videoita lyhyessä ajassa.

Täällä pyörii lähinnä teinejä ja nuoria aikuisia, jotka jakavat kaikkea hassua: pelivideoita, eläinvideoita, tanssivideoita, haastevideoita ja vaikka mitä.

Mutta kas: jo kahden pyyhkäisyn jälkeen törmäämme videoon, jossa Käld yrittää heilauttaa kädellään olevan kermavaahdon nokareen ilmojen halki suuhunsa. Kyseessä on muodikas haaste, ja vastaavia videoita löytyy muiltakin käyttäjiltä.

TikTokin sisällön määritteleminen vaatii tukon nettislangia.

Joukossa on biisien lipsyncausta eli huulien liikkeiden täsmäämistä taustalla soivan ääniraidan kanssa. Siellä on myös floshaamista, joka muistuttaa etäisesti Janne Katajan takavuosina kehittelemää pingviinitanssia.

Kysyn floshaamisesta tarkemmin Jennifer Käldiltä, joka vastaa itkunauruhymiöllä. Häntä huvittaa, sillä en osaa kirjoittaa sanaa oikein.

”Tarkoitat siis flossausta [englanniksi flossing]! No, se on eräs tanssi Fortnite-nimisestä pelistä.”

”Se on hyvin suosittua, kuten muutkin pelin tanssiliikkeet. Minäkin olen tehnyt niitä paljon.”

Selvä. Selataan TikTokia eteenpäin.

Veden puristaminen muovi­pullosta näyttää hidastettuna komealta, samoin isäntänsä selästä muurille hyppäävä koira.

Suurelle osalle videoista leimallista on kuitenkin älyttömyys: miimikkoa esittävä tyyppi laulaa käsittämättömän kimeää muffinsilaulua tai vääristävällä filtterilla kuvaava ukkeli ahmii jogurttia.

Lyhyitä ja kekseliäitä videoita on hauska katsoa, mutta ähky tulee nopeasti.

Musiikkisilppu ja videopotpuri laukaisisivat ehkä migreenin, jos sellaiseen on taipumista. Aikuisena tuntuu myös hieman nololta rullailla palvelussa, joka koostuu lähinnä teinikotivideoista.

Voiko täällä tehdä jotakin järkevää, kuten keskustella Venäjän ja Ukrainan aseellisesta välikohtauksesta Mustallamerellä?

Periaatteessa kyllä, mutta sovellusta ei ole tarkoitettu yhteiskun­nalliseen keskus­teluun. Siellä jaetaan arjen pieniä hetkiä.

Syötteitä ei tukita linkeillä ja kaikella sellaisella, minkä vuoksi nuoret jättivät Facebookin ja Twitterin.

Käld kertoo, että hän löi itsensä läpi TikTokissa kesäloman aikana.

Kesäkuun alussa hänellä oli ”vain” 600 000 seuraajaa TikTokia edeltäneessä Musical.ly-palvelussa. Elokuussa määrä oli jo lähes kaksi miljoonaa.

Käänteen­tekevä video syntyi kesä­kuussa. Siinä Käld tanssahtelee vilkkuvissa kengissä koti­talonsa portaita ylös musiikin tahtiin. Video keräsi peräti 2,2 miljoonaa tykkäystä ja poiki kasan uusia seuraajia.

Näkyvyys tarkoittaa rahaa, ja Käld alkoi saada yhteistyö­tarjouksia eri puolilta maailmaa. Nyt niitä tulee useita viikossa.

Se ei ole yllättävää, sillä yritysten markkinointieuroja valuu yhä enemmän bloggareille, tubettajille ja muille somettajille.

Käld ei halua paljastaa ansaitse­miaan summia, sillä hän ei omien sanojensa mukaan tee videoita rahasta.

”Heh, en halua tehdä liian isoa numeroa kaupallisesta puolesta.”

”Yritykset kaikkialta maailmasta ottavat yhteyttä, ja usein sanon, että ei kiitos. Mutta jos tuote on kiinnostava, voin neuvotella.”

Vastikään kiinalainen vaatekauppa tarjosi korvausta, jos Käld pukeutuisi videollaan kaupan tuotteeseen. Käld sanoi ei, sillä huhut kertoivat yrityksen tavarantoimitusten reistailevan.

Sellaista ei voisi suositella Jericafamille.

Hän käy jokaisen tarjouksen läpi isänsä Mats-Erik Käldin kanssa. Isä valvoo tyttärensä etuja tämän managerina, ja hän pyysi saada tämänkin jutun nähtäväkseen ennen julkaisua.

”Me luotamme toisiimme ja useimmiten ajattelemme samalla lailla. Sekä äitini että isäni seuraavat minua sosiaalisessa mediassa ja auttavat, kun sitä tarvitsen.”

TikTokin suosio alkoi kasvaa vahvasti tammikuussa, mutta nyttemmin se on tullut myös Suomeen.

Markkinatutkimusta tekevän App Annien analyysin mukaan TikTok heiluu päivätasolla kahdenkymmenen ladatuimman ilmaissovelluksen joukossa Applen sovelluskaupassa Suomessa.

TikTokilla on myös paljon vanhoja käyttäjiä, jotka liittyivät aikoinaan Musical.lyhin. Elokuussa käyttäjät siirtyivät sovellusten yhdistämisen myötä TikTokiin.

Oman ilmoituksensa mukaan palvelulla on jo ainakin 500 miljoonaa aktiivista käyttäjää ympäri maailman. Tarkkoja lukuja ei ole ja niihin kannattaa muutenkin suhtautua varauksella, lukuun sisältynevät TikTokin lisäksi sen kiinalaisversion Douyin käyttäjät.

Kiinalais­kytkös näkyy myös sovel­luksen kesken­eräisyyk­sissä, sillä sovellus saattaa yhtäk­kiä pyytää kiinan kielellä oikeutta käyttää kameraa ja mikrofonia.

Vaikka palvelu soveltaa tiukempia käyttöehtoja Euroopan unionin alueella, kiinan kieli ei erityisesti herätä luottamusta.

TikTok on herättänyt myös perinteiset huolenhuudot somen uhkista.

Palvelun ikäraja on 13 vuotta, mutta ymmärtävätkö etenkään nuoret käyttäjät aina, ketkä kaikki heidän videoitaan pääsevät katselemaan? Palvelussa saattaa myös törmätä alaikäisille sopimattomaan sisältöön.

Tilin voi säätää yksityiseksi, mutta muuten jaettuja sisältöjä näkee periaatteessa kuka vain mistä päin maailmaa tahansa. Se on myös hyvä asia, sillä seikka mahdollistaa esimerkiksi Jennifer Käldin suursuosion.

Tällä hetkellä Käldillä on 2,7 miljoonaa seuraajaa ja tulevaisuus avoinna. Silti hän ei ole erityisesti pohtinut, mitä hän TikTokilta haluaa.

Ainakin hän suunnittelee lähtevänsä opiskelemaan kauppatieteitä lukion jälkeen – ehkä Vaasaan, ehkä Helsinkiin tai ehkä ulkomaille.

”Olen vasta tämän polun alussa, ja suosioni alkoi kasvaa vasta äskettäin. Jatkan tämän tekemistä, mutta aion myös mennä korkeakouluun, koska kouluttautuminen on itselleni tärkeää.”

Oikaisu 29.11. kello 13.08: Fortnite-pelin kirjoitusasu korjattu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaalinen media
 • Internet
 • TikTok
 • Nyt
 • Ossi Mansikka
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

 2. 2

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 3. 3

  Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

 4. 4

  Ruotsalainen punkyhtye Viagra Boys arvostelee kappaleissaan ikiaikaista miehisyyden mittaa

 5. 5

  Kauko Röyhkä sanoi, ettei mies saa enää sanoa mielipiteitään ja aiheutti somemyräkän – Professori: Media on itse luonut ”miesjurnutusta” korostavan ilmiön

 6. 6

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 7. 7

  Annantaloon perustettiin joukkorahoituksella lasten oma kahvila, jossa on aina tarjolla makaronilaatikkoa

 8. 8

  Suomi-tutkija kertoo maailman lehdissä, miksi Renée Zellweger hankkiutui eroon saamelaispiirteistään

  Tilaajille
 9. 9

  Kaukametsän pakolaiset -sarja muistetaan lapsia järkyttäneistä eläinkuolemista: ”Ei sopisi enää Pikku Kakkosen yhteyteen”

 10. 10

  Näin hyvin Suomi-tubettaja tienaa: Hanki yli 100 000 tilaajaa, voit saada yhdestä sponsoroidusta videosta tuhansia euroja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 2. 2

  Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

 3. 3

  Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

 4. 4

  Julia Robertsista kertovan lehtijutun otsikko epäonnistui katastrofaalisesti – internet rakastaa myös pikkuruista oikaisua

 5. 5

  Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

 6. 6

  Toimittaja on kaksinaamainen otus, joka kyselee kivasti mutta lopputulos on aivan muuta – mutta ilman tätä demokratia tuhoutuisi

 7. 7

  Samsung mainosti puhelimensa kameraa naisen järjestelmä­kamera­selfiellä, internet riemastui – Nyt hän kertoo, miten kaikki tapahtui

 8. 8

  Tämä video brittien Brexit-keskustelun viittomakielisestä tulkista meni viraaliksi, sillä tyrmistynyt ilmeily kuvastaa Brexit-tunnelmia täydellisesti

 9. 9

  Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

 10. 10

  Vuoden kokin luotsaama Nude voi nousta aivan parhaiden ravintoloiden joukkoon – pienten annosten makumaailma on parhaimmillaan vangitseva

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

 2. 2

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 3. 3

  Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

 4. 4

  Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

 5. 5

  Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

 6. 6

  Kalevauva kokosi suomalaisten twiiteistä laulun ja onnistui tiivistämään täydellisesti, mistä Linnan juhlissa on oikeasti kyse – lue hulvaton kappale sanasta sanaan

 7. 7

  Julia Robertsista kertovan lehtijutun otsikko epäonnistui katastrofaalisesti – internet rakastaa myös pikkuruista oikaisua

 8. 8

  Samsung mainosti puhelimensa kameraa naisen järjestelmä­kamera­selfiellä, internet riemastui – Nyt hän kertoo, miten kaikki tapahtui

 9. 9

  Kommentti: Putouksella on nyt poikkeuksellisen vähän katsojia – syy on helppo nähdä, kun katsoo ohjelman uusimman jakson

 10. 10

  Leonardo DiCaprio julkaisi Instagramissa kuvan Helsingin voimalaitoksesta – ja arvosteli sen avulla Donald Trumpin ilmastopolitiikkaa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

 2. 2

  Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

 3. 3

  Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

 4. 4

  Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

  Tilaajille
 5. 5

  Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

 6. 6

  Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

 7. 7

  Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

 8. 8

  Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

  Tilaajille
 9. 9

  Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

 10. 10

  EU-maiden johtajat kokoontuvat huippu­kokoukseen – brexitin lisäksi käsiteltävänä on kolme tärkeää asiaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

 2. 2

  Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

 3. 3

  Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

 4. 4

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 5. 5

  Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

 6. 6

  Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

 7. 7

  Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

  Tilaajille
 8. 8

  Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

 9. 9

  Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

 10. 10

  Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

 2. 2

  Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

 3. 3

  Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

 4. 4

  Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

 5. 5

  Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

 6. 6

  Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

  Tilaajille
 7. 7

  Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

 8. 8

  Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

 9. 9

  Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

  Tilaajille
 10. 10

  Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

 11. Näytä lisää