Yhdysvalloissa käydään keskustelua ”Petteri Punakuonon ongelmallisuudesta” – konservatiivit raivostuivat, vaikka kukaan ei tiedä onko kukaan tosissaan

Petteri Punakuonon ongelmallisuus nousi otsikoihin viime viikolla.

Hyvää joulun odotusta!

Joulukuu on täällä, ja se tietää kaikkien perinteisten jouluklassikoiden ilmestymistä televisioon, radioon ja ympäri nettiä.

Yksi perinteisimmistä tarinoista on Petteri Punakuono.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos olet jotenkin onnistunut elämään koko elämäsi tynnyrissä ja et ole ikinä kuullut Petteri Punakuonosta, tässä tarina tiivistettynä muutamaan lauseeseen:

Petteri Punakuono (englanniksi Rudolp the Red-Nosed Reindeer) on joulupukin poro, jolla on poikkeuksellisen punainen nenä. Muut joulupukin porot kiusaavat Petteriä tämän poikkeavan ulkonäön vuoksi. Lopulta Petteristä tulee sankari, kun jouluaattona hän onnistuu valaisemaan nenällään joulupukin reitin vetäessään tämän rekeä.

Alun perin hahmo on luotu 1930-luvun lopussa Montgomery Ward -tavaratalolle värityskirjoihin. Suuren yleisön tietoisuuteen Petteri nousi vuonna 1949, jolloin levytettiin Petteri Punakuono -kappale.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siis tämä:

”Petteri Punakuono / Oli poro nimeltään / Ollut ei loiste huono / Petterimme nenänpään / Haukkuivat toiset illoin / Majakaksi pilkaten / Tuosta vain saikin silloin / Joulupukki aattehen”

Vuonna 1964 Yhdysvalloissa julkaistiin Petteri Punakuono -animaatio, jota esitetään edelleen erityisesti Pohjois-Amerikassa säännöllisesti joulun aikaan.

Viime tiistaina amerikkalaiskanava CBS esitti animaation, ja sen jälkeen lähes 80 vuotta vanha kuvitteellinen poro nousi odottamattomalla tavalla sosiaalisen median kuohunnan keskiöön.

Kuohunta alkoi tästä Huffington Postin julkaisemasta videosta.
Tässä kohtaa tapaus lähtee omituisille kierteille, koska kukaan ei ole aivan varma, miten tosissaan Huffington Postin video on julkaistu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Video on joko humoristiseksi tarkoitettu tulkinta vanhan animaation ”ongelmakohdista” ja nykyisestä some-keskustelusta, tai sitten Huffington Post on oikeasti sitä mieltä, että Petteri Punakuono -animaatio vahvistaa rasistisia ajattelutapaoja.

”Television jouluklassikko Petteri Punakuono on vakavasti ongelmallinen”, Huffington Postin jakotekstissä kerrotaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Videon alussa todetaan, että vuoden 1964 animaatiossa Petteri Punakuono on marginalisoitu.

Kaksiminuuttinen video käy läpi ihmisten twiittejä siitä, millaisia esimerkiksi rasismin piirteitä he ovat nähneet animaatiossa. Twiitit on kirjoitettu viime viikolla sen jälkeen, kun animaatio esitettiin televisiossa.

Videolla käydään läpi muun muassa, kuinka animaatiossa Petterin isä solvaa lastaan, kuinka porojen opettaja kannustaa lapsia kiusaamiseen, kuinka animaatio vahvistaa stereotyyppisiä sukupuolirooleja ja kuinka yhden poron isä opettaa tyttärelleen, ettei punanenäisen poron kanssa voi seurustella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Videon lopputulema on se, että tarinan mukaan erilaisuutta suvaitaan vain silloin, kun muut voivat käyttää sitä jotenkin hyväkseen.

Päivää ennen videon julkaisemista Huffington Post oli julkaissut Petteri Punakuonosta sivuillaan jutun, joka koostui niin ikään ihmisten Twitter-kommenteista.

Jutussa todetaan ennen twiittien listaamista, että kyse on ”humoristisista maininnoista”.

Muun muassa aiheesta kirjoittanut Washington Post on myös pohtinut , miten Huffington Post on tarkoittanut videon tulkittavaksi.

Yksityiskohtaisemman sävyn tulkinta oli kuitenkin toissijaista viimeistään siinä vaiheessa, kun Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin poika Donald Trump Jr jakoi Huffington Postin videon twitterissä.

”Liberalismi on sairaus”, Trump kirjoitti ja teki hyvin selväksi, mitä mieltä oli Huffington Postin videon tavasta tulkita vanhasta animaatiosta ongelmakohtia.
Trumpin reaktio liittyy niin Yhdysvalloissa kuin Suomessakin valloilla olevaan keskusteluun, jossa arvoliberalismi ja -konservativismi on aseteltu vastakkain.

Trump edustaa puolta, jonka mielestä suvaitsevaisuutta, tasa-arvoa ja ihmisten kunnioittamista korostavien arvoliberaalien näkemykset ovat ”menneet liian pitkälle”. Yleisin argumentti on kritisoida sitä, että ”poliittinen korrektius” on mennyt liian pitkälle.

Sama keskustelu nousee esille nykyisin joka kerta, kun esimerkiksi jonkin kulttuurituotteen rasistisuudesta nousee keskustelu.

Tällainen tapaus nähtiin esimerkiksi viime syksynä, kun urheilumaailma puhui muutaman päivän ajan tennispelaaja Serena Williamsista tehdystä pilapiirroksesta.
Muun muassa Yhdysvaltojen tummaihoisten toimittajien yhdistys tuomitsi sarjakuvan ”vastenmielisenä monella tasolla”.

”Sarjakuva pursuaa rasistisia piirteitä molemmista naisista, mutta Williamsin kuva on tarpeettoman sambomainen”, yhdistys totesi viitaten 1899 julkaistun lastenkirjan hahmoon, jota myöhemmin muutettiin rasististen mielleyhtymien vuoksi.

Pilapiirroksen julkaissut australialainen Herald Sun puolustautui odotetulla tavalla: kritisoimalla sitä, miten ”mitään ei saa enää sanoa, jos arvostelijat saavat tahtonsa läpi”.

Nyt Trump Jr. ja hänen kannattajansa saivat tästä ilmiöstä hyvän esimerkin jakamalla eteenpäin Huffington Postin videota.

Trumpin twiitistä on tykätty yli 75 000 kertaa, ja sitä on uudelleentwiitattu lähes 18 000 kertaa. Petteri Punakuono on pysynyt kuumana puheenaiheena Twitterissä viime viikosta lähtien.

Eikä keskustelu ole pysynyt vain Twitterin puolella.

Viime torstaina konservatiivisen Fox News -kanavan Tucker Carlson Tonight -ohjelmassa konservatiivijuontaja Tucker Carlson keskusteli aiheesta politiikan kommentaattorin Dave Rubinin kanssa.”Kun katsoin sitä [videota], minulle tuli paniikinomainen tunne, että ehkä lankesin Huffington Postin tekemään taidokkaaseen, ironiseen pilaan. Sitten tajusin, että ei. Heillä ei ole huumorintajua”, Carlson pohjustaa aiheen.

Sen jälkeen Carlson ja Rubin keskustelevat parin minuutin ajan siitä, miten tällaisten videon tekijät pyrkivät ”tuhoamaan aikaisemmin rakastettuja asioita” sen sijaan että pyrkisivät luomaan jotain uutta ja kiinnostavaa.

Samana päivänä Petteri Punakuonoa käsiteltiin myös ABC:n aamuohjelmassa, jossa näyttelijä Whoopi Goldberg puolusti Petteriä ja ihmetteli, etteivätkö ihmiset tunne vanhaa laulua.Kyllä, Petteri Punakuono on siis ollut Yhdysvalloissa viime päivien kuuma keskustelunaihe, johon ovat ottaneet kantaa ihmiset Oscar-palkituista näyttelijöistä presidentin poikaan saakka.

Porosatu ei ole ainut viime päivinä puhuttanut vanha jouluperinne.

Pari päivää Petteri-keskustelun jälkeen otsikoihin nousi myös 1940-luvulla julkaistu kappale Baby, It’s Cold Outside, jota erityisesti Yhdysvalloissa kuunnellaan ahkerasti joulun aikaan.

Viime viikolla Clevelandissa Ohion osavaltiossa sijaitseva radioasema ilmoitti, ettei soita enää kyseistä kappaletta kanavallaan.

Syy oli se, että kappaleen sanat eivät ole sopivia #metoo-aikakaudella.

”Maailmassa, jossa #metoo on vihdoin antanut naisille heinän ansaitsemansa äänen, kappaleella ei ole sijaa”, kanavan juontaja Glenn Anderson perusteli valintaa.

Useiden tähtiartistien eri vuosikymmeninä levyttämän, naisen ja miehen duettona laulaman kappaleen on tulkittu antavan ymmärtää, että miehen olisi hyväksyttyä pakottaa naista jäämään luokseen, vaikka nainen on kieltäytynyt.

”"I simply must go (But baby it's cold outside) / The answer is no (But baby it's cold outside)."

Kappaleessa on myös kohta, jossa nainen hämmästelee, mitä hänen juomassaan on.

Muun muassa koomikko Jen Kirkman on kuitenkin noussut puolustamaan, että alun perin 1940-luvulla kirjoitetun kappaleen sanoja tulkitaan nyt aivan eri tavalla kuin mitä ne ovat kappaleen tekemisen aikaan tarkoittaneet.
Joulu, selvästi puhuttava aihe nettiväittelyille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Joulu
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  #metoo on laittanut monen kunniallisenkin miehen miettimään käytöstään – mutta näillä tavoilla se on mullistanut meidän naisten elämän

 2. 2

  Jälleen uusi yökerhomullistus Helsingissä: Stadin Tähti lopettaa vuodenvaihteessa

 3. 3

  ”Entä jos Sale twiittailisi kuin Trump?” – sometili laittaa Trumpin sanat Sauli Niinistön suuhun, tehden USA:n presidentin öykkäröinnistä näkyvämpää

 4. 4

  Pikatestissä Designmuseon kahvila, jonka erikoisuus on oman leipomon lakupulla – herkullinen maku painuu mieleen

 5. 5

  Ajattelet sosiaalista mediaa väärin, sanoo Piilaakson pioneeri – rahaa ei tehdä mainostamisella vaan käytöksemme kokonaisvaltaisella muokkaamisella

 6. 6

  ”Oletko ENFP vai INTJ?” Armottoman vanhentunutta persoonatestiä käytetään jatkuvasti työelämässä ja deittiprofiileissa – psykologi kertoo, miksi se ei toimi

 7. 7

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 8. 8

  Pikatestissä skandinaavisia makuja tarjoava Kalevankadun Hykke-kahvila, jonka voileipiä söisi mielellään useamman kuin yhden

 9. 9

  10 parasta joululevyä kautta aikain – näillä pääset joulutunnelmaan

  Tilaajille
 10. 10

  Legendaarinen yökerho Lady Moon lopettaa vuoden­vaihteessa – ravintola­maailmassa sen taival oli poikkeuksellisen pitkä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  #metoo on laittanut monen kunniallisenkin miehen miettimään käytöstään – mutta näillä tavoilla se on mullistanut meidän naisten elämän

 2. 2

  ”Entä jos Sale twiittailisi kuin Trump?” – sometili laittaa Trumpin sanat Sauli Niinistön suuhun, tehden USA:n presidentin öykkäröinnistä näkyvämpää

 3. 3

  Jälleen uusi yökerhomullistus Helsingissä: Stadin Tähti lopettaa vuodenvaihteessa

 4. 4

  Uusi video pääsi kyseenalaiselle ykköspaikalle Youtuben inhotuimpana – vaikka kyseessä oli palvelun oma yritys iloisesti juhlistaa vuoden 2018 tapahtumia ja ihmisiä

 5. 5

  Näistä poliisi ei varoittanut: Jos vanhemman älypuhelimesta löytyy joku näistä sovelluksista, voi olla aika keskustella

 6. 6

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 7. 7

  ”Jazz on jakamista ja tukemista”, totesi Vuoden 2018 jazzmuusikko – Koko Jazz Clubilla satoi palkintoja

 8. 8

  ”Oletko ENFP vai INTJ?” Armottoman vanhentunutta persoonatestiä käytetään jatkuvasti työelämässä ja deittiprofiileissa – psykologi kertoo, miksi se ei toimi

 9. 9

  Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  Tilaajille
 10. 10

  Legendaarinen yökerho Lady Moon lopettaa vuoden­vaihteessa – ravintola­maailmassa sen taival oli poikkeuksellisen pitkä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 2. 2

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 3. 3

  Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  Tilaajille
 4. 4

  ”Entä jos Sale twiittailisi kuin Trump?” – sometili laittaa Trumpin sanat Sauli Niinistön suuhun, tehden USA:n presidentin öykkäröinnistä näkyvämpää

 5. 5

  Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

 6. 6

  Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

 7. 7

  Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

 8. 8

  #metoo on laittanut monen kunniallisenkin miehen miettimään käytöstään – mutta näillä tavoilla se on mullistanut meidän naisten elämän

 9. 9

  Julia Robertsista kertovan lehtijutun otsikko epäonnistui katastrofaalisesti – internet rakastaa myös pikkuruista oikaisua

 10. 10

  Samsung mainosti puhelimensa kameraa naisen järjestelmä­kamera­selfiellä, internet riemastui – Nyt hän kertoo, miten kaikki tapahtui

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Seppo ”Sedu” Koskinen ja Jethro Rostedt ajoivat ravintolayhtiönsä konkurssiin verosyistä

 2. 2

  Punaisten hiusten syy selvisi

 3. 3

  Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

  Tilaajille
 4. 4

  Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

 5. 5

  Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

 6. 6

  Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

 7. 7

  Tutkijat selvittivät, miten Venäjä loi ”propagandan ekosysteemin” vaikuttaakseen amerikkalaisiin äänestäjiin – Facebook ei olekaan trolli­tehtaalle tärkein väline

 8. 8

  Pohjolan Liikenne luopuu kokonaan kaukoliikenteen pikavuoroista – kymmeniä uhkaavat potkut, yli 50 päivittäistä bussivuoroa perutaan

 9. 9

  Miksi 47 uutta hävittäjää ei riitä Suomelle? Taustalla ilmasodan parvitaktiikka

 10. 10

  Himohamstraus alkaa vaivihkaa ja se on kuin huume, sanoo asiantuntija – Näin saat itsesi tai läheisesi luopumaan turhista tavaroista

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

  Tilaajille
 2. 2

  Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

 3. 3

  Yksi tiedostamaton viestimme muuttaa keskustelu­kumppanin vähäpuheiseksi ja kertoo, olemmeko oikeita ihmisiä

 4. 4

  Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo – omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

 5. 5

  Poikkeuksellinen poliisi­tiedote: Itä-Uudenmaan poliisi nappasi kauppa­keskus Jumbosta keski-ikäisen tillin­haistelijan

 6. 6

  Tutkimus: Luomuviljely kuormittaa ilmastoa enemmän kuin tavallinen viljely

 7. 7

  Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

 8. 8

  Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

 9. 9

  Onko kynttilöiden poltto jopa yhtä haitallista kuin passiivinen tupakointi? Selvitimme

 10. 10

  Tanskalainen ja norjalainen nainen löytyivät kuolleena syrjäisestä vuoristosta Marokossa – yksi epäilty pidätetty

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

  Tilaajille
 2. 2

  Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

 3. 3

  Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

 4. 4

  Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

 5. 5

  Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

  Tilaajille
 6. 6

  Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

 7. 7

  Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

 8. 8

  Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

 9. 9

  Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

 10. 10

  Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

 11. Näytä lisää