Kielletty elokuva

Harvoin löytää niin mielipiteitä jakavaa kulttuurituotetta kuin dokumenttielokuva The Red Pill. Sitä pidetään sekä misogyynisen miesasialiikkeen valkopesuna että raikkaana puheenvuorona, jossa kerrankin miesten asema ja ongelmat otetaan vakavasti. Siksi se piti katsoa.

Pöydän toiselta puolelta kuuluu turhautunutta tuhinaa, kun lopputekstit alkavat rullata. Haemme kuitenkin vielä Olga Palon ja Minja Koskelan kanssa kupposet kuumaa ennen kuin alamme purkaa näkemäämme.

”Päällimmäisenä tunnen valtavaa turhautumista, sillä feministisessä keskustelussa pitää jatkuvasti oikoa väärinkäsityksiä”, Palo aloittaa.

”Tulee fyysinen olo, turhautuminen menee niin syvälle”, Koskela jatkaa.

Olemme juuri katsoneet teatterintekijä Palon ja kirjailija-tutkija Koskelan kanssa toissa vuonna julkaistun dokumenttielokuvan The Red Pill.

Siinä yhdys­valtalainen dokumentaristi Cassie Jaye lähtee selvittämään, mitä epäi­lyttävä miesasia­liike oikein haluaa.

Kaksi­tuntisen aikana hän tapaa lukuisia amerikkalaisia miesasialiikkeen edustajia ja sukeltaa yhä syvemmälle maailmaan, jossa miehet ovat uhreja eivätkä feministit välitä.

Lopulta toteaa julistuksellisesti:

”En tiedä, minne olen menossa, mutta tiedän, mitä jätin taakseni: en enää kutsu itseäni feministiksi.”

Harva suomalainen oli kuullutkaan dokumentista ennen lokakuuta.

Sitten Åbo Akademi kielsi järjestämästä tiloissaan seminaaria, jossa yksi ohjelmanumero dokumentti oli. Näytöksiä on peruutettu myös Australiassa ja Kanadassa sen sisältämän ”misogyynisen propagandan” kirvoittaman vastalausemyräkän vuoksi.

Mikä kohutussa filmissä sitten on niin kamalaa, että se aiheuttaa näin jyrkkiä reaktiota?

Palo ja Koskela ovat tunnustuksellisia feministejä, jotka ovat vielä lisäksi erityisen perehtyneitä feministiseen taiteeseen ja tutkimukseen. Niinpä kutsuimme heidän katsomaan kohutun miesasialiike-dokumentin kanssamme ja pohtimaan vastauksia.

Dokumentin ensisekunneilla silmillemme lävähtää miesasialiikkeen koko väitetty kauheus:

Nopeatahtiseksi leikattu uutiskooste kertoo miesasialiikkeen myrkyllisestä viehätyksestä ja vihaisista nuorista miehistä. Silmiin osuu erityisesti A Voice for Men -sivuston otsikko:

Milloin on okei lyödä vaimoasi?

Cassie Jaye parkkeeraa autonsa lentoaseman tapaisen eteen. Kyytiin nousee vettä hörppivä harmaaparta, jonka kynästä äskeinen otsikko sattumoisin on.

”Saatat ihmetellä, miksi istun autossa pahamaineisen miesasia-aktivisti Paul Elamin kanssa. Se on oikeutettu kysymys. Mutta jotta voin vastata, minun pitää aloittaa alusta: siitä, miten minusta tuli feministi”, Jaye sanoo ja ruutu pimenee.

Olemme selvästi siis katsomassa poikkeuksellista dokumenttia.

Kuluu vartti, kun Palo pyytää ensimmäisen kerran pysäyttämään.

Dokumentin päähenkilönä toimivan ohjaaja Jayen elämäntarina on kerrattu, ja nyt ruudulla puhuu miesasialiikkeen kirjailijaikoni Warren Farrell. Hän käsittelee rahan ja vallan suhdetta kertomalla taksinkuljettajasta, joka tekee 70-tuntista viikkoa.

”[Miesten työkeskeisyys] on kääntynyt kulttuuriksi, jossa sanotaan: ’Sinä tienaat enemmän kuin naiset, joten siksi sinulla täytyy olla enemmän valtaa’”, Farrel sanoo.

Palon mielestä Farrell sumuttaa kuulijaa sotkemalla asioita.

”Tässä asetetaan vastakkain toisiinsa liittymättömiä ongelmia: taksikuskin työhön liittyvät ongelmat, miesten ja naisten tuloerot ja kysymys vallasta ylipäänsä.”

Kohta on kiintoisa, sillä Suomessakin tasa-arvokeskustelu typistyy usein juuri palkkakysymykseen: naisten euro on 80 senttiä. Markkinataloudessa raha puolestaan antaa valtaa, joten logiikan mukaan valtakin keskittyy miehille.

Dokumentin perusteella miesten etuoikeudet ovat kuitenkin harha, jonka varjolla feministit sulkevat silmänsä miesten ongelmilta.Hieman aiemmin Cassie Jaye jututti merkittävää miesasia-aktivistia Paul Elamia. Samaa miestä, joka nousi hänen autoonsa.

Karismaattinen Elam lateli pöytään ikäviä tilastoja: lähes kaikki työtapaturmissa kuolevista ovat miehiä, neljä viidestä itsemurhan tehneestä on mies, miesten osuus korkeakouluopiskelijoista pienenee.

Lista jatkuu:

Miehet häviävät huoltajuuskiistoissa, miehet kuolevat sodissa, miehet kärsivät videopeli- ja pornoriippuvuudesta ja käytöshäiriöt, syövät sekä rikollisuus kasaantuvat miehille. Tuomioistuimessa miehet saavat ankarampia rangaistuksia, ja mies myös todennäköisemmin teloitetaan...

Kaiken kukkuraksi miesten luonnollinen elinikä on naisia lyhyempi.

Vaikka tietää katsovansa dokumenttia, joka on kiistanalainen, lista tuntuu kovin vakuuttavalta.

Listan kautta päästään yhteen The Red Pillin pääpointeista: Jos miehillä muka on niin paljon valtaa, kuten feministit patriarkaattiteorioineen väittävät, mikseivät he sitten ratko omia ongelmiaan? Koska valta ei keskity miehille, se keskittyy harvoille. Tämän vuoksi tasa-arvokeskustelu on ”hyvin, hyvin monimutkainen kokonaisuus”, Elam sanoo, ja dokumentaristi näyttää vaikuttuneelta.

Minja Koskela on puheista ymmällään.

Hän pitää yllättävänä, että poikien ja miesten ongelmat tulevat dokumentin päähenkilölle Cassie Jayelle yllätyksenä. Hän itse ”ei tunne yhtäkään feministiä”, joka ei olisi kuullut miesten suuremmasta syrjäytymisriskistä.

”Ja Elam sanoo, että asia on complicated matter, joten miksi hän itse sitten yksinkertaistaa ongelmia eikä tarjoa mitään ratkaisuja? Monet ongelmista, kuten miesten ankarammat rangaistukset, ovat rakenteellisia, ja niihin voisi löytää ratkaisuja katsomalla isoa kuvaa.”


Dokumentti on vasta alussa, joten jatketaanpa katsomista.

Kuulemme sitä sun tätä: Naiset ja lapset pelastettiin ensimmäisenä, kun matkustajalentokone teki pakkolaskun Hudson-jokeen vuonna 2009. Feministit haluavat naisia politiikan ja liike-elämän huipuille – mutta eivät kuitenkaan ikävämpiin miesvaltaisiin ammatteihin, kuten ojankaivajaksi. Politiikkaan lähteminenkin on lopulta miehen uhri yhteiskunnalle, kun hän laittaa itsensä likoon.

Cassie Jaye alkaa vakuuttua kuulemastaan.

Hän kertoo dokumentissa aika ajoin nähtävälle videopäiväkirjalleen ajattelevansa nyt, että hänellä kävi onni kun ei syntynyt pojaksi. Mieheyteen kytkeytyvät odotukset vahvuudesta, uhrautuvuudesta ja menestyksestä luovat paineita, joita hän ei halua.

Ehkäpä nykynaiset ovatkin saaneen ”paremman diilin”?

Palo pyytää jälleen keskeytystä. Hänen mukaansa Jaye ei katso luettelemiensa ilmiöiden taakse – eli siihen, mikä näitä paineita ja ikävyyksiä aiheuttaa ja miten niitä voisi purkaa. Milloin kuulemme ratkaisuja?

Koskela nyökyttelee ja jatkaa:

”Tosi monissa feministisissä tutkimuksissa on todettu ja itsellenikin on kasvatustieteiden parissa opetettu, että miehen rooli on kapea.”

Seuraavina minuutteina kuulemma tarinan isästä, joka kertoo menettäneensä rahansa, terveytensä ja lopulta poikansa 14 vuotta kestäneen huoltajuuskiistan vuoksi. Tarinaa säestää Paul Elam, jonka mukaan miesten kohtaloksi jää lähinnä maksaa elatusmaksuja.Cassie Jaye liikuttuu ja kysyy: miksei hän ole ikinä kuullut puhuttavan isien oikeuksista ja perheoikeudessa tapahtuvista vääryyksistä?

Olga Palo puuskahtaa ja levittelee käsiään: ”Koska sä et ole lukenut kauheasti.”

Kuulemme lisää koskettavia isäkohtaloita. Eräskin mies joutuu vankilaan, kun hän ei suostu maksamaan elatusmaksuja toisen miehen siittämästä lapsesta. Äiti oli elatusmaksujen perässä nimennyt väärän miehen lapsensa isäksi.

Painamme pausea.

”Tuossakin on miljoona muutakin rakenteellista ongelmaa, joihin voisi puuttua: kuten mustien naisten ja yksinhuoltajien tuet ja oikeudet – ylipäänsä hyvinvointivaltion puute”, Koskela sanoo.

”Sen sijaan tästäkin rakennetaan miehet vastaan naiset -kysymys. Ongelman moninaisuus jää jälleen käsittelemättä.”

Tasapuolisuuden nimissä dokumentaristi siirtyy seuraavaksi haastattelemaan feministejä. Dokumentissa on rakentaviakin feministisiä puheenvuoroja, mutta feministit esitetään lähinnä megafoniin huutaviksi mölyäjiksi. Yksi haastatelluista feministeistä myöntää suoraan, ettei hän aja miesten asiaa.

Sitten käsitelläänkin jo lähisuhdeväkivaltaa. Myös miehet saavat puolisoiltaan turpaan, joten miksi lähes kaikki turvatalot ovat vain naisille?

Polveileva kerronta piirtää katsojalle kuvan maailmasta, jossa miehet raatavat, sairastavat ja kuolevat, eikä heidän kohtalonsa kiinnosta juuri ketään muuta paitsi ehkä miesasialiikettä.Kymmenen minuuttia ennen loppua alkaa kuulua surumielistä pianonsoittoa sekä Cassie Jayen ääni, kun hän jäsentää näkemäänsä:

”Kuulen, mitä miesasia-aktivistit sanovat ja löydän lähteitä, jotka tukevat sanomaa. Miehet joutuvat aivan yhtä todennäköisesti lähisuhdeväkivallan uhriksi. Miesten mahdollisuudet vaikuttaa perhekohtaloonsa ovat olemattomat, etenkin, kun hänet on huijattu isyyteen tai hän havahtuu kasvattavansa lasta, joka ei ole hänen. Erot miesten ja naisten tuomioissa ovat kuusinkertaiset verrattuna eroihin mustien ja valkoisten välillä.”

The Red Pillin tunnelataus ja dramaturgia saavuttaa huippunsa, kun Jaye nostaa esille miesten esinahan leikkaamisen barbaarisena ääriesimerkkinä siitä, mitä on olla mies. Katsojalle näytetään, kuinka pöytään sidotulta ja kirkuvalta poikavauvalta leikataan esinahka.

Pian Jaye ilmoittaa hylänneensä feminismin, ja elokuvan loppumusiikin hakiessa ensi tahtejaan hänen siluettinsa putoaa kaninkoloon.

Hän on syönyt punaisen pillerin ja avannut silmänsä.

Lue lisää pillereiden symboliikasta radikaalissa ”miesasialiikkeessä” tästä Nyt.fi:n jutusta.

Palo ja Koskela ovat jo rauhoittuneet, joten on pohdiskelun aika.

Koskelan mukaan dokumentti oli yksinkertaisesti huono. Siitä puuttui analyysi sekä journalistinen ja taiteellinen lähtökohta. Se rakentaa vastakkainasettelua sen sijaan, että purkaisi sitä.

”Olisi eri asia, jos dokkari olisi yrittänytkin käsitellä vain mieserityisiä ongelmia. Tässä kuitenkin laitettiin miesasia-aktivistit vastaan feministit, miehet vastaan naiset. Lopulta ei käynyt oikein selväksi, ketkä lopulta edes ovat vastapuolia”, Koskela sanoo

Palo puolestaan havaitsee, että kahden tunnin aikana lueteltiin lähinnä tilastoja. Sen olisi voinut typistää viiteen minuuttiin ja käyttää loppuajan pohdintaan siitä, kuinka tilastoissa ilmenevät epäoikeudenmukaisuudet korjataan.

Ilman tuota pohdintaa dramaturgia jää irralliseksi, Palo sanoo: kertoja ajautuu konfliktiin itsensä kanssa ja lopulta näkee maailman toisin – mutta entä sitten?

”Tuohan oli aika henkilökohtainen dokumentti: se kertoi siitä, kuinka yksi ihminen lähti oppimaan jotakin uutta. On kuitenkin haitallista, että yksittäisen ihmisen havainnot yleistetään feminismiin yleensä.”

”Dokumentissa otetaan annettuna jonkin miesasiaukkelin väite, että feministit eivät ole kiinnostuneita miesten ongelmista. Ja sitten dokumentti rakennetaan sen varaan.”

Dokumentti perustuu siis väärinymmärrykseen. Siinä ei ole kyse neutraalista uuden oppimisesta, Palo sanoo, ja siksi sitä on vaikea ottaa vakavasti.

Kaksikon mukaan listatut ongelmat ovat sinänsä pääpiirteissään tosia ja esimerkiksi dokumentissa kuvatut huoltajuuskiistat ja niiden epäoikeudenmukaisuus kosketti kaikkia.

Tunteisiin vetoaminen myös toimii: liikuttunut katsoja hyväksyy auliimmin esitetyn asetelman sorretusta miehestä ja korvansa sulkevasta naisesta.

Koskela katsoo Paloa ja pohdiskelevasti ja kysyy:

”Eikö yhteiskunta muka ole kiinnostunut?”

”Mietin vain, että julkisuudessa puhutaan todella paljon siitä, että mikseivät pojat eivät pärjää koulussa. Ja viime aikoinahan miehiä on kuultu mediassa paljon: Kauko Röyhkän ja Jari Sinkkosen ajatuksista oli isot jutut Hesarissa.”

Epätasa-arvoinen vanhemmuus ja poikien koulupudokkuus ovat ongelmia myös Suomessa. Koskelan mukaan täkäläinen erityisongelma on myös asevelvollisuus, joka polkee miesten oikeuksia ja pitäisi purkaa.

Palon ja Koskelan kritiikin terävin kärki on, ettei dokumentti vastaa siihen, mitä kuvatuille ongelmille pitäisi tehdä.Mitä te konkreettisesti olisitte halunneet kuulla?

”Itseäni olisi kiinnostanut kuulla, miltä tasa-arvo miesasialiikkeen mielestä näyttää. Tarkoittaako se vain kahden sukupuolen tasa-arvoa? Koskeeko tasa-arvo sukupuolien ohella seksuaalisuuden moninaisuutta, yhteiskuntaluokkia?” Palo kysyy.

”Minä puolestani kysyisin, että mitä te tekisitte esimerkiksi miesten itsemurhien vähentämiseksi. Nyt syntyi kuva, että miesten ongelmat ovat feministien syytä. Minun vastaukseni olisi puuttua toksiseen maskuliinisuuteen – että miehet saavat olla juuri sellaisia kuin haluavat”, Koskela jatkaa.

Koskela tähdentää, että hän tarkoittaa toksisella maskuliinisuudella rakenteita, ei miehiä. Esimerkiksi patriarkaatti on rakenne, joka haittaa kaikkia sukupuolia. Koskelan mukaan intersektionaalinen analyysi tarjoaisi keinot miehiä kuristavien rakenteiden löytämiseen, mutta miesasialiikkeelle se ei kelpaa.

Olemme siis syvällä feministisen sanaston pöheikössä. Juuri siinä, mikä The Red Pillin miesasia-aktivisteja tuntuu erityisesti ärsyttävän.

Edmontonilainen miesasia-aktivisti Karen Straughan syyttää dokumentissa feministejä käytännössä kaksinaismoralismista. Sukupuolittuneet käsitteet, kuten ’palomies’, eivät käy, mutta sortavia rakenteita kutsutaan patriarkaatiksi ja kaikkea hyvää ja oikeudenmukaisuutta feminismiksi.

”Emme me syytä miehiä, me vain nimeämme kaiken pahan heidän mukaansa”, Straughan tulkitsee.Koskela ja Palo kuitenkin huomauttavat, että dokumentissa miesasia-aktivistien annetaan käytännössä määritellä feminismi.

Ehkäpä dokumentin vika on juuri tässä? Vastapuolet – miesasialiike ja feministit – työntävät kahden tunnin ajan toisiaan lokeroihin, joihin kumpikaan ei mielestään kuulu. Sillanrakentajia ei ole.

Harvoin löytää niin mielipiteitä jakavaa kulttuurituotetta kuin The Red Pill. Sitä pidetään joko misogyynisen miesasialiikkeen valkopesuna tai raikkaana puheenvuorona, jossa kerrankin miesten asema ja ongelmat otetaan vakavasti.

Kuohunta alkoi jo ennen tuotantoa, kun dokumentin rahoittajat vetäytyivät ja Jaye joutui keräämään sen tekemiseksi pienrahoituksia Kickstarter-palvelussa.

Mutta palatkaamme vielä tosielämään. Miten siltaa voisi alkaa rakentaa?

”Olisi kiinnostavaa kysyä miesasia-aktivisteilta, mikä on heidän ihannemaailmansa. Itse voisin miettiä päiväkausia feminististä utopiaa ja sanoa täsmälleen, millainen se olisi”, Koskela sanoo.

”Jos se [miesasiamiesten] utopia kuulostaisi samalta kuin omani – mitä tosin epäilen –, voisimmeko lähteä yhdessä etsimään sitä?”
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

 2. 2

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 3. 3

  Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

 4. 4

  Ruotsalainen punkyhtye Viagra Boys arvostelee kappaleissaan ikiaikaista miehisyyden mittaa

 5. 5

  Kauko Röyhkä sanoi, ettei mies saa enää sanoa mielipiteitään ja aiheutti somemyräkän – Professori: Media on itse luonut ”miesjurnutusta” korostavan ilmiön

 6. 6

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 7. 7

  Annantaloon perustettiin joukkorahoituksella lasten oma kahvila, jossa on aina tarjolla makaronilaatikkoa

 8. 8

  Suomi-tutkija kertoo maailman lehdissä, miksi Renée Zellweger hankkiutui eroon saamelaispiirteistään

  Tilaajille
 9. 9

  Kaukametsän pakolaiset -sarja muistetaan lapsia järkyttäneistä eläinkuolemista: ”Ei sopisi enää Pikku Kakkosen yhteyteen”

 10. 10

  Näin hyvin Suomi-tubettaja tienaa: Hanki yli 100 000 tilaajaa, voit saada yhdestä sponsoroidusta videosta tuhansia euroja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 2. 2

  Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

 3. 3

  Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

 4. 4

  Julia Robertsista kertovan lehtijutun otsikko epäonnistui katastrofaalisesti – internet rakastaa myös pikkuruista oikaisua

 5. 5

  Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

 6. 6

  Toimittaja on kaksinaamainen otus, joka kyselee kivasti mutta lopputulos on aivan muuta – mutta ilman tätä demokratia tuhoutuisi

 7. 7

  Samsung mainosti puhelimensa kameraa naisen järjestelmä­kamera­selfiellä, internet riemastui – Nyt hän kertoo, miten kaikki tapahtui

 8. 8

  Tämä video brittien Brexit-keskustelun viittomakielisestä tulkista meni viraaliksi, sillä tyrmistynyt ilmeily kuvastaa Brexit-tunnelmia täydellisesti

 9. 9

  Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

 10. 10

  Vuoden kokin luotsaama Nude voi nousta aivan parhaiden ravintoloiden joukkoon – pienten annosten makumaailma on parhaimmillaan vangitseva

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

 2. 2

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 3. 3

  Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

 4. 4

  Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

 5. 5

  Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

 6. 6

  Kalevauva kokosi suomalaisten twiiteistä laulun ja onnistui tiivistämään täydellisesti, mistä Linnan juhlissa on oikeasti kyse – lue hulvaton kappale sanasta sanaan

 7. 7

  Julia Robertsista kertovan lehtijutun otsikko epäonnistui katastrofaalisesti – internet rakastaa myös pikkuruista oikaisua

 8. 8

  Samsung mainosti puhelimensa kameraa naisen järjestelmä­kamera­selfiellä, internet riemastui – Nyt hän kertoo, miten kaikki tapahtui

 9. 9

  Kommentti: Putouksella on nyt poikkeuksellisen vähän katsojia – syy on helppo nähdä, kun katsoo ohjelman uusimman jakson

 10. 10

  Leonardo DiCaprio julkaisi Instagramissa kuvan Helsingin voimalaitoksesta – ja arvosteli sen avulla Donald Trumpin ilmastopolitiikkaa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

 2. 2

  Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

 3. 3

  Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

 4. 4

  Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

  Tilaajille
 5. 5

  Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

 6. 6

  Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

 7. 7

  Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

 8. 8

  Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

  Tilaajille
 9. 9

  Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

 10. 10

  EU-maiden johtajat kokoontuvat huippu­kokoukseen – brexitin lisäksi käsiteltävänä on kolme tärkeää asiaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

 2. 2

  Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

 3. 3

  Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

 4. 4

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 5. 5

  Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

 6. 6

  Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

 7. 7

  Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

  Tilaajille
 8. 8

  Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

 9. 9

  Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

 10. 10

  Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

 2. 2

  Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

 3. 3

  Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

 4. 4

  Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

 5. 5

  Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

 6. 6

  Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

  Tilaajille
 7. 7

  Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

 8. 8

  Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

 9. 9

  Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

  Tilaajille
 10. 10

  Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

 11. Näytä lisää