Kielletty elokuva

Harvoin löytää niin mielipiteitä jakavaa kulttuurituotetta kuin dokumenttielokuva The Red Pill. Sitä pidetään sekä misogyynisen miesasialiikkeen valkopesuna että raikkaana puheenvuorona, jossa kerrankin miesten asema ja ongelmat otetaan vakavasti. Siksi se piti katsoa.

Pöydän toiselta puolelta kuuluu turhautunutta tuhinaa, kun lopputekstit alkavat rullata. Haemme kuitenkin vielä Olga Palon ja Minja Koskelan kanssa kupposet kuumaa ennen kuin alamme purkaa näkemäämme.

”Päällimmäisenä tunnen valtavaa turhautumista, sillä feministisessä keskustelussa pitää jatkuvasti oikoa väärinkäsityksiä”, Palo aloittaa.

”Tulee fyysinen olo, turhautuminen menee niin syvälle”, Koskela jatkaa.

Olemme juuri katsoneet teatterintekijä Palon ja kirjailija-tutkija Koskelan kanssa toissa vuonna julkaistun dokumenttielokuvan The Red Pill.

Siinä yhdys­valtalainen dokumentaristi Cassie Jaye lähtee selvittämään, mitä epäi­lyttävä miesasia­liike oikein haluaa.

Kaksi­tuntisen aikana hän tapaa lukuisia amerikkalaisia miesasialiikkeen edustajia ja sukeltaa yhä syvemmälle maailmaan, jossa miehet ovat uhreja eivätkä feministit välitä.

Lopulta toteaa julistuksellisesti:

”En tiedä, minne olen menossa, mutta tiedän, mitä jätin taakseni: en enää kutsu itseäni feministiksi.”

Harva suomalainen oli kuullutkaan dokumentista ennen lokakuuta.

Sitten Åbo Akademi kielsi järjestämästä tiloissaan seminaaria, jossa yksi ohjelmanumero dokumentti oli. Näytöksiä on peruutettu myös Australiassa ja Kanadassa sen sisältämän ”misogyynisen propagandan” kirvoittaman vastalausemyräkän vuoksi.

Mikä kohutussa filmissä sitten on niin kamalaa, että se aiheuttaa näin jyrkkiä reaktiota?

Palo ja Koskela ovat tunnustuksellisia feministejä, jotka ovat vielä lisäksi erityisen perehtyneitä feministiseen taiteeseen ja tutkimukseen. Niinpä kutsuimme heidän katsomaan kohutun miesasialiike-dokumentin kanssamme ja pohtimaan vastauksia.

Dokumentin ensisekunneilla silmillemme lävähtää miesasialiikkeen koko väitetty kauheus:

Nopeatahtiseksi leikattu uutiskooste kertoo miesasialiikkeen myrkyllisestä viehätyksestä ja vihaisista nuorista miehistä. Silmiin osuu erityisesti A Voice for Men -sivuston otsikko:

Milloin on okei lyödä vaimoasi?

Cassie Jaye parkkeeraa autonsa lentoaseman tapaisen eteen. Kyytiin nousee vettä hörppivä harmaaparta, jonka kynästä äskeinen otsikko sattumoisin on.

”Saatat ihmetellä, miksi istun autossa pahamaineisen miesasia-aktivisti Paul Elamin kanssa. Se on oikeutettu kysymys. Mutta jotta voin vastata, minun pitää aloittaa alusta: siitä, miten minusta tuli feministi”, Jaye sanoo ja ruutu pimenee.

Olemme selvästi siis katsomassa poikkeuksellista dokumenttia.

Kuluu vartti, kun Palo pyytää ensimmäisen kerran pysäyttämään.

Dokumentin päähenkilönä toimivan ohjaaja Jayen elämäntarina on kerrattu, ja nyt ruudulla puhuu miesasialiikkeen kirjailijaikoni Warren Farrell. Hän käsittelee rahan ja vallan suhdetta kertomalla taksinkuljettajasta, joka tekee 70-tuntista viikkoa.

”[Miesten työkeskeisyys] on kääntynyt kulttuuriksi, jossa sanotaan: ’Sinä tienaat enemmän kuin naiset, joten siksi sinulla täytyy olla enemmän valtaa’”, Farrel sanoo.

Palon mielestä Farrell sumuttaa kuulijaa sotkemalla asioita.

”Tässä asetetaan vastakkain toisiinsa liittymättömiä ongelmia: taksikuskin työhön liittyvät ongelmat, miesten ja naisten tuloerot ja kysymys vallasta ylipäänsä.”

Kohta on kiintoisa, sillä Suomessakin tasa-arvokeskustelu typistyy usein juuri palkkakysymykseen: naisten euro on 80 senttiä. Markkinataloudessa raha puolestaan antaa valtaa, joten logiikan mukaan valtakin keskittyy miehille.

Dokumentin perusteella miesten etuoikeudet ovat kuitenkin harha, jonka varjolla feministit sulkevat silmänsä miesten ongelmilta.Hieman aiemmin Cassie Jaye jututti merkittävää miesasia-aktivistia Paul Elamia. Samaa miestä, joka nousi hänen autoonsa.

Karismaattinen Elam lateli pöytään ikäviä tilastoja: lähes kaikki työtapaturmissa kuolevista ovat miehiä, neljä viidestä itsemurhan tehneestä on mies, miesten osuus korkeakouluopiskelijoista pienenee.

Lista jatkuu:

Miehet häviävät huoltajuuskiistoissa, miehet kuolevat sodissa, miehet kärsivät videopeli- ja pornoriippuvuudesta ja käytöshäiriöt, syövät sekä rikollisuus kasaantuvat miehille. Tuomioistuimessa miehet saavat ankarampia rangaistuksia, ja mies myös todennäköisemmin teloitetaan...

Kaiken kukkuraksi miesten luonnollinen elinikä on naisia lyhyempi.

Vaikka tietää katsovansa dokumenttia, joka on kiistanalainen, lista tuntuu kovin vakuuttavalta.

Listan kautta päästään yhteen The Red Pillin pääpointeista: Jos miehillä muka on niin paljon valtaa, kuten feministit patriarkaattiteorioineen väittävät, mikseivät he sitten ratko omia ongelmiaan? Koska valta ei keskity miehille, se keskittyy harvoille. Tämän vuoksi tasa-arvokeskustelu on ”hyvin, hyvin monimutkainen kokonaisuus”, Elam sanoo, ja dokumentaristi näyttää vaikuttuneelta.

Minja Koskela on puheista ymmällään.

Hän pitää yllättävänä, että poikien ja miesten ongelmat tulevat dokumentin päähenkilölle Cassie Jayelle yllätyksenä. Hän itse ”ei tunne yhtäkään feministiä”, joka ei olisi kuullut miesten suuremmasta syrjäytymisriskistä.

”Ja Elam sanoo, että asia on complicated matter, joten miksi hän itse sitten yksinkertaistaa ongelmia eikä tarjoa mitään ratkaisuja? Monet ongelmista, kuten miesten ankarammat rangaistukset, ovat rakenteellisia, ja niihin voisi löytää ratkaisuja katsomalla isoa kuvaa.”


Dokumentti on vasta alussa, joten jatketaanpa katsomista.

Kuulemme sitä sun tätä: Naiset ja lapset pelastettiin ensimmäisenä, kun matkustajalentokone teki pakkolaskun Hudson-jokeen vuonna 2009. Feministit haluavat naisia politiikan ja liike-elämän huipuille – mutta eivät kuitenkaan ikävämpiin miesvaltaisiin ammatteihin, kuten ojankaivajaksi. Politiikkaan lähteminenkin on lopulta miehen uhri yhteiskunnalle, kun hän laittaa itsensä likoon.

Cassie Jaye alkaa vakuuttua kuulemastaan.

Hän kertoo dokumentissa aika ajoin nähtävälle videopäiväkirjalleen ajattelevansa nyt, että hänellä kävi onni kun ei syntynyt pojaksi. Mieheyteen kytkeytyvät odotukset vahvuudesta, uhrautuvuudesta ja menestyksestä luovat paineita, joita hän ei halua.

Ehkäpä nykynaiset ovatkin saaneen ”paremman diilin”?

Palo pyytää jälleen keskeytystä. Hänen mukaansa Jaye ei katso luettelemiensa ilmiöiden taakse – eli siihen, mikä näitä paineita ja ikävyyksiä aiheuttaa ja miten niitä voisi purkaa. Milloin kuulemme ratkaisuja?

Koskela nyökyttelee ja jatkaa:

”Tosi monissa feministisissä tutkimuksissa on todettu ja itsellenikin on kasvatustieteiden parissa opetettu, että miehen rooli on kapea.”

Seuraavina minuutteina kuulemma tarinan isästä, joka kertoo menettäneensä rahansa, terveytensä ja lopulta poikansa 14 vuotta kestäneen huoltajuuskiistan vuoksi. Tarinaa säestää Paul Elam, jonka mukaan miesten kohtaloksi jää lähinnä maksaa elatusmaksuja.Cassie Jaye liikuttuu ja kysyy: miksei hän ole ikinä kuullut puhuttavan isien oikeuksista ja perheoikeudessa tapahtuvista vääryyksistä?

Olga Palo puuskahtaa ja levittelee käsiään: ”Koska sä et ole lukenut kauheasti.”

Kuulemme lisää koskettavia isäkohtaloita. Eräskin mies joutuu vankilaan, kun hän ei suostu maksamaan elatusmaksuja toisen miehen siittämästä lapsesta. Äiti oli elatusmaksujen perässä nimennyt väärän miehen lapsensa isäksi.

Painamme pausea.

”Tuossakin on miljoona muutakin rakenteellista ongelmaa, joihin voisi puuttua: kuten mustien naisten ja yksinhuoltajien tuet ja oikeudet – ylipäänsä hyvinvointivaltion puute”, Koskela sanoo.

”Sen sijaan tästäkin rakennetaan miehet vastaan naiset -kysymys. Ongelman moninaisuus jää jälleen käsittelemättä.”

Tasapuolisuuden nimissä dokumentaristi siirtyy seuraavaksi haastattelemaan feministejä. Dokumentissa on rakentaviakin feministisiä puheenvuoroja, mutta feministit esitetään lähinnä megafoniin huutaviksi mölyäjiksi. Yksi haastatelluista feministeistä myöntää suoraan, ettei hän aja miesten asiaa.

Sitten käsitelläänkin jo lähisuhdeväkivaltaa. Myös miehet saavat puolisoiltaan turpaan, joten miksi lähes kaikki turvatalot ovat vain naisille?

Polveileva kerronta piirtää katsojalle kuvan maailmasta, jossa miehet raatavat, sairastavat ja kuolevat, eikä heidän kohtalonsa kiinnosta juuri ketään muuta paitsi ehkä miesasialiikettä.Kymmenen minuuttia ennen loppua alkaa kuulua surumielistä pianonsoittoa sekä Cassie Jayen ääni, kun hän jäsentää näkemäänsä:

”Kuulen, mitä miesasia-aktivistit sanovat ja löydän lähteitä, jotka tukevat sanomaa. Miehet joutuvat aivan yhtä todennäköisesti lähisuhdeväkivallan uhriksi. Miesten mahdollisuudet vaikuttaa perhekohtaloonsa ovat olemattomat, etenkin, kun hänet on huijattu isyyteen tai hän havahtuu kasvattavansa lasta, joka ei ole hänen. Erot miesten ja naisten tuomioissa ovat kuusinkertaiset verrattuna eroihin mustien ja valkoisten välillä.”

The Red Pillin tunnelataus ja dramaturgia saavuttaa huippunsa, kun Jaye nostaa esille miesten esinahan leikkaamisen barbaarisena ääriesimerkkinä siitä, mitä on olla mies. Katsojalle näytetään, kuinka pöytään sidotulta ja kirkuvalta poikavauvalta leikataan esinahka.

Pian Jaye ilmoittaa hylänneensä feminismin, ja elokuvan loppumusiikin hakiessa ensi tahtejaan hänen siluettinsa putoaa kaninkoloon.

Hän on syönyt punaisen pillerin ja avannut silmänsä.

Lue lisää pillereiden symboliikasta radikaalissa ”miesasialiikkeessä” tästä Nyt.fi:n jutusta.

Palo ja Koskela ovat jo rauhoittuneet, joten on pohdiskelun aika.

Koskelan mukaan dokumentti oli yksinkertaisesti huono. Siitä puuttui analyysi sekä journalistinen ja taiteellinen lähtökohta. Se rakentaa vastakkainasettelua sen sijaan, että purkaisi sitä.

”Olisi eri asia, jos dokkari olisi yrittänytkin käsitellä vain mieserityisiä ongelmia. Tässä kuitenkin laitettiin miesasia-aktivistit vastaan feministit, miehet vastaan naiset. Lopulta ei käynyt oikein selväksi, ketkä lopulta edes ovat vastapuolia”, Koskela sanoo

Palo puolestaan havaitsee, että kahden tunnin aikana lueteltiin lähinnä tilastoja. Sen olisi voinut typistää viiteen minuuttiin ja käyttää loppuajan pohdintaan siitä, kuinka tilastoissa ilmenevät epäoikeudenmukaisuudet korjataan.

Ilman tuota pohdintaa dramaturgia jää irralliseksi, Palo sanoo: kertoja ajautuu konfliktiin itsensä kanssa ja lopulta näkee maailman toisin – mutta entä sitten?

”Tuohan oli aika henkilökohtainen dokumentti: se kertoi siitä, kuinka yksi ihminen lähti oppimaan jotakin uutta. On kuitenkin haitallista, että yksittäisen ihmisen havainnot yleistetään feminismiin yleensä.”

”Dokumentissa otetaan annettuna jonkin miesasiaukkelin väite, että feministit eivät ole kiinnostuneita miesten ongelmista. Ja sitten dokumentti rakennetaan sen varaan.”

Dokumentti perustuu siis väärinymmärrykseen. Siinä ei ole kyse neutraalista uuden oppimisesta, Palo sanoo, ja siksi sitä on vaikea ottaa vakavasti.

Kaksikon mukaan listatut ongelmat ovat sinänsä pääpiirteissään tosia ja esimerkiksi dokumentissa kuvatut huoltajuuskiistat ja niiden epäoikeudenmukaisuus kosketti kaikkia.

Tunteisiin vetoaminen myös toimii: liikuttunut katsoja hyväksyy auliimmin esitetyn asetelman sorretusta miehestä ja korvansa sulkevasta naisesta.

Koskela katsoo Paloa ja pohdiskelevasti ja kysyy:

”Eikö yhteiskunta muka ole kiinnostunut?”

”Mietin vain, että julkisuudessa puhutaan todella paljon siitä, että mikseivät pojat eivät pärjää koulussa. Ja viime aikoinahan miehiä on kuultu mediassa paljon: Kauko Röyhkän ja Jari Sinkkosen ajatuksista oli isot jutut Hesarissa.”

Epätasa-arvoinen vanhemmuus ja poikien koulupudokkuus ovat ongelmia myös Suomessa. Koskelan mukaan täkäläinen erityisongelma on myös asevelvollisuus, joka polkee miesten oikeuksia ja pitäisi purkaa.

Palon ja Koskelan kritiikin terävin kärki on, ettei dokumentti vastaa siihen, mitä kuvatuille ongelmille pitäisi tehdä.Mitä te konkreettisesti olisitte halunneet kuulla?

”Itseäni olisi kiinnostanut kuulla, miltä tasa-arvo miesasialiikkeen mielestä näyttää. Tarkoittaako se vain kahden sukupuolen tasa-arvoa? Koskeeko tasa-arvo sukupuolien ohella seksuaalisuuden moninaisuutta, yhteiskuntaluokkia?” Palo kysyy.

”Minä puolestani kysyisin, että mitä te tekisitte esimerkiksi miesten itsemurhien vähentämiseksi. Nyt syntyi kuva, että miesten ongelmat ovat feministien syytä. Minun vastaukseni olisi puuttua toksiseen maskuliinisuuteen – että miehet saavat olla juuri sellaisia kuin haluavat”, Koskela jatkaa.

Koskela tähdentää, että hän tarkoittaa toksisella maskuliinisuudella rakenteita, ei miehiä. Esimerkiksi patriarkaatti on rakenne, joka haittaa kaikkia sukupuolia. Koskelan mukaan intersektionaalinen analyysi tarjoaisi keinot miehiä kuristavien rakenteiden löytämiseen, mutta miesasialiikkeelle se ei kelpaa.

Olemme siis syvällä feministisen sanaston pöheikössä. Juuri siinä, mikä The Red Pillin miesasia-aktivisteja tuntuu erityisesti ärsyttävän.

Edmontonilainen miesasia-aktivisti Karen Straughan syyttää dokumentissa feministejä käytännössä kaksinaismoralismista. Sukupuolittuneet käsitteet, kuten ’palomies’, eivät käy, mutta sortavia rakenteita kutsutaan patriarkaatiksi ja kaikkea hyvää ja oikeudenmukaisuutta feminismiksi.

”Emme me syytä miehiä, me vain nimeämme kaiken pahan heidän mukaansa”, Straughan tulkitsee.Koskela ja Palo kuitenkin huomauttavat, että dokumentissa miesasia-aktivistien annetaan käytännössä määritellä feminismi.

Ehkäpä dokumentin vika on juuri tässä? Vastapuolet – miesasialiike ja feministit – työntävät kahden tunnin ajan toisiaan lokeroihin, joihin kumpikaan ei mielestään kuulu. Sillanrakentajia ei ole.

Harvoin löytää niin mielipiteitä jakavaa kulttuurituotetta kuin The Red Pill. Sitä pidetään joko misogyynisen miesasialiikkeen valkopesuna tai raikkaana puheenvuorona, jossa kerrankin miesten asema ja ongelmat otetaan vakavasti.

Kuohunta alkoi jo ennen tuotantoa, kun dokumentin rahoittajat vetäytyivät ja Jaye joutui keräämään sen tekemiseksi pienrahoituksia Kickstarter-palvelussa.

Mutta palatkaamme vielä tosielämään. Miten siltaa voisi alkaa rakentaa?

”Olisi kiinnostavaa kysyä miesasia-aktivisteilta, mikä on heidän ihannemaailmansa. Itse voisin miettiä päiväkausia feminististä utopiaa ja sanoa täsmälleen, millainen se olisi”, Koskela sanoo.

”Jos se [miesasiamiesten] utopia kuulostaisi samalta kuin omani – mitä tosin epäilen –, voisimmeko lähteä yhdessä etsimään sitä?”
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Tubettaja Mentaalisavuketta suututtaa, kun häntä kutsutaan äärioikeistolaiseksi – tässä jutussa hän kertoo, mitä hän todella ajattelee vasemmistosta ja valkoisista heteromiehistä

 2. 2

  Blinitesti: Maistoimme blinejä neljästä helsinkiläisravintolasta ja löysimme sekä voittajan että häviäjän

 3. 3

  Tähtien sodan Mark Hamill piikitteli puheita ”intiaaniperimästä” mutta sai osakseen ryöpytyksen, johon osallistui jopa Istuvan Karhun jälkeläinen

 4. 4

  Tunnistatko Suomen nuoret naispopparit? Esittelyssä Sanni, Vilma Alina, Tuuli, Ellinoora ja Evelina

  Tilaajille
 5. 5

  Nytin toimitus valitsi vuoden 17 parasta tv-sarjaa – äänestä omaa suosikkiasi

 6. 6

  Suomalaiset kuvittelevat puhuvansa sukupuolineutraalia kieltä, mutta ovat väärässä – suomi on piilomaskuliininen kieli, jossa ”ihminen” on enemmänkin ”mies”

 7. 7

  Näiden hittisarjojen toinen kausi oli koko sarjan huonoin – ja epäonnistumiset kannattaa pitää mielessä, kun miettii tämän hetken suosikkeja

 8. 8

  Planeetan supertähti Kanye West tuli Suomeen, koska meillä on Sasu Kauppi

  Tilaajille
 1. 1

  Suomalaiset kuvittelevat puhuvansa sukupuolineutraalia kieltä, mutta ovat väärässä – suomi on piilomaskuliininen kieli, jossa ”ihminen” on enemmänkin ”mies”

 2. 2

  Tubettaja Mentaalisavuketta suututtaa, kun häntä kutsutaan äärioikeistolaiseksi – tässä jutussa hän kertoo, mitä hän todella ajattelee vasemmistosta ja valkoisista heteromiehistä

 3. 3

  Suomi mainittu! Amerikkalainen showpainija pukeutui suomalaisen folk metal -yhtyeen Korpiklaanin paitaan esiintyessään miljoonayleisölle

 4. 4

  Näin hähmäinen brittiläinen ääriyhdistys valkkasi Juha Sipilän brexit-kasvokseen – Facebook avaa mainostajien läpivalaisutyökalun pian Suomessakin

 5. 5

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 6. 6

  Nytin toimitus valitsi vuoden 17 parasta tv-sarjaa – äänestä omaa suosikkiasi

 7. 7

  Pikatestissä Kampintorin Broo, jossa voi sekä syödä että juhlia, ja pizzaakin saa viikonloppuisin aamukolmeen asti

 8. 8

  Tähtien sodan Mark Hamill piikitteli puheita ”intiaaniperimästä” mutta sai osakseen ryöpytyksen, johon osallistui jopa Istuvan Karhun jälkeläinen

 9. 9

  Nyt.fin podcastissä arvioidaan suomen kielen maskuliinisuutta, opiskelijoiden pettymystä ja Dome Karukosken uutta elokuvaa

 10. 10

  Ympäri maailman Youtubesta katsotaan nyt suomalaista kymmenen lapsen äitiä, joka herää kello 2.55 urheilemaan, soittamaan pianoa ja rukoilemaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalaiset kuvittelevat puhuvansa sukupuolineutraalia kieltä, mutta ovat väärässä – suomi on piilomaskuliininen kieli, jossa ”ihminen” on enemmänkin ”mies”

 2. 2

  Tubettaja Mentaalisavuketta suututtaa, kun häntä kutsutaan äärioikeistolaiseksi – tässä jutussa hän kertoo, mitä hän todella ajattelee vasemmistosta ja valkoisista heteromiehistä

 3. 3

  Suomi mainittu! Amerikkalainen showpainija pukeutui suomalaisen folk metal -yhtyeen Korpiklaanin paitaan esiintyessään miljoonayleisölle

 4. 4

  Blackface eli rasistinen kasvomeikki kaataa Yhdysvaltojen politiikassa ja muotitaloissa – viimeisimpänä kaupoista vedettiin Katy Perryn kammottavat kengät

 5. 5

  Poliitikot hylkäsivät kansalaisaloitteen maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta yhden väärän sanan vuoksi – somessa syntyi valtava pettymys

 6. 6

  Dome Karukosken Tolkien-elokuvan ensimmäinen traileri on julkaistu – analysoimme, mitä kaikkea se lupaa tulevalta elämäkertaelokuvalta

 7. 7

  Tähtien sodan Mark Hamill piikitteli puheita ”intiaaniperimästä” mutta sai osakseen ryöpytyksen, johon osallistui jopa Istuvan Karhun jälkeläinen

 8. 8

  Näin hähmäinen brittiläinen ääriyhdistys valkkasi Juha Sipilän brexit-kasvokseen – Facebook avaa mainostajien läpivalaisutyökalun pian Suomessakin

 9. 9

  Vallilan Plein toteuttaa Helsingin kuumimpia ravintolatrendejä neljän tähden arvoisesti

 10. 10

  Keskustelualusta Twitterin toimitusjohtaja antoi haastattelun palvelussaan ja koki kantapään kautta, kuinka huonosti se sopii keskusteluun

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

 2. 2

  Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

 3. 3

  Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

  Tilaajille
 4. 4

  Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

  Tilaajille
 5. 5

  Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu

 6. 6

  Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”

 7. 7

  Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene

 8. 8

  Krista Jokinen joutui kriisiin opiskellessaan unelma-ammattiinsa, sitten isä teki yllättävän ehdotuksen – ”Tajusin, että pärjään missä vaan”

  Tilaajille
 9. 9

  ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

 10. 10

  Saara Turunen ei halua nähdä enää yhtään miesten tekemää klassikko­näytelmää, jossa naiset tarjoilevat teetä tai kahvia – Niinpä hän teki näytelmän, joka käsittelee naisten hiljentämistä ulkonäköä haukkumalla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

  Tilaajille
 2. 2

  Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

  Tilaajille
 3. 3

  Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

 4. 4

  Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

  Tilaajille
 5. 5

  ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

 6. 6

  Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

  Tilaajille
 7. 7

  Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

 8. 8

  Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

 9. 9

  Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

 10. 10

  Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

 2. 2

  Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

 3. 3

  Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

 4. 4

  Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

 5. 5

  Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

  Tilaajille
 6. 6

  Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

 7. 7

  Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

 8. 8

  Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

 9. 9

  Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

  Tilaajille
 10. 10

  ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Kaksi ihmistä kuoli helikopterin pudottua vuorenrinteelle Norjassa
 3. Krista Jokinen joutui kriisiin opiskellessaan unelma-ammattiinsa, sitten isä teki yllättävän ehdotuksen – ”Tajusin, että pärjään missä vaan” Tilaajille
 4. Asiat paranevat äänestämällä, eivät Twitterin kautta
 5. Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu
 6. Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”
 7. Saara Turunen ei halua nähdä enää yhtään miesten tekemää klassikko­näytelmää, jossa naiset tarjoilevat teetä tai kahvia – Niinpä hän teki näytelmän, joka käsittelee naisten hiljentämistä ulkonäköä haukkumalla
 8. Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita
 9. Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta Tilaajille
 10. Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene
 11. Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon
 12. Näytä lisää