Kielletty elokuva

Harvoin löytää niin mielipiteitä jakavaa kulttuurituotetta kuin dokumenttielokuva The Red Pill. Sitä pidetään sekä misogyynisen miesasialiikkeen valkopesuna että raikkaana puheenvuorona, jossa kerrankin miesten asema ja ongelmat otetaan vakavasti. Siksi se piti katsoa.

Pöydän toiselta puolelta kuuluu turhautunutta tuhinaa, kun lopputekstit alkavat rullata. Haemme kuitenkin vielä Olga Palon ja Minja Koskelan kanssa kupposet kuumaa ennen kuin alamme purkaa näkemäämme.

”Päällimmäisenä tunnen valtavaa turhautumista, sillä feministisessä keskustelussa pitää jatkuvasti oikoa väärinkäsityksiä”, Palo aloittaa.

”Tulee fyysinen olo, turhautuminen menee niin syvälle”, Koskela jatkaa.

Olemme juuri katsoneet teatterintekijä Palon ja kirjailija-tutkija Koskelan kanssa toissa vuonna julkaistun dokumenttielokuvan The Red Pill.

Siinä yhdys­valtalainen dokumentaristi Cassie Jaye lähtee selvittämään, mitä epäi­lyttävä miesasia­liike oikein haluaa.

Kaksi­tuntisen aikana hän tapaa lukuisia amerikkalaisia miesasialiikkeen edustajia ja sukeltaa yhä syvemmälle maailmaan, jossa miehet ovat uhreja eivätkä feministit välitä.

Lopulta toteaa julistuksellisesti:

”En tiedä, minne olen menossa, mutta tiedän, mitä jätin taakseni: en enää kutsu itseäni feministiksi.”

Harva suomalainen oli kuullutkaan dokumentista ennen lokakuuta.

Sitten Åbo Akademi kielsi järjestämästä tiloissaan seminaaria, jossa yksi ohjelmanumero dokumentti oli. Näytöksiä on peruutettu myös Australiassa ja Kanadassa sen sisältämän ”misogyynisen propagandan” kirvoittaman vastalausemyräkän vuoksi.

Mikä kohutussa filmissä sitten on niin kamalaa, että se aiheuttaa näin jyrkkiä reaktiota?

Palo ja Koskela ovat tunnustuksellisia feministejä, jotka ovat vielä lisäksi erityisen perehtyneitä feministiseen taiteeseen ja tutkimukseen. Niinpä kutsuimme heidän katsomaan kohutun miesasialiike-dokumentin kanssamme ja pohtimaan vastauksia.

Dokumentin ensisekunneilla silmillemme lävähtää miesasialiikkeen koko väitetty kauheus:

Nopeatahtiseksi leikattu uutiskooste kertoo miesasialiikkeen myrkyllisestä viehätyksestä ja vihaisista nuorista miehistä. Silmiin osuu erityisesti A Voice for Men -sivuston otsikko:

Milloin on okei lyödä vaimoasi?

Cassie Jaye parkkeeraa autonsa lentoaseman tapaisen eteen. Kyytiin nousee vettä hörppivä harmaaparta, jonka kynästä äskeinen otsikko sattumoisin on.

”Saatat ihmetellä, miksi istun autossa pahamaineisen miesasia-aktivisti Paul Elamin kanssa. Se on oikeutettu kysymys. Mutta jotta voin vastata, minun pitää aloittaa alusta: siitä, miten minusta tuli feministi”, Jaye sanoo ja ruutu pimenee.

Olemme selvästi siis katsomassa poikkeuksellista dokumenttia.

Kuluu vartti, kun Palo pyytää ensimmäisen kerran pysäyttämään.

Dokumentin päähenkilönä toimivan ohjaaja Jayen elämäntarina on kerrattu, ja nyt ruudulla puhuu miesasialiikkeen kirjailijaikoni Warren Farrell. Hän käsittelee rahan ja vallan suhdetta kertomalla taksinkuljettajasta, joka tekee 70-tuntista viikkoa.

”[Miesten työkeskeisyys] on kääntynyt kulttuuriksi, jossa sanotaan: ’Sinä tienaat enemmän kuin naiset, joten siksi sinulla täytyy olla enemmän valtaa’”, Farrel sanoo.

Palon mielestä Farrell sumuttaa kuulijaa sotkemalla asioita.

”Tässä asetetaan vastakkain toisiinsa liittymättömiä ongelmia: taksikuskin työhön liittyvät ongelmat, miesten ja naisten tuloerot ja kysymys vallasta ylipäänsä.”

Kohta on kiintoisa, sillä Suomessakin tasa-arvokeskustelu typistyy usein juuri palkkakysymykseen: naisten euro on 80 senttiä. Markkinataloudessa raha puolestaan antaa valtaa, joten logiikan mukaan valtakin keskittyy miehille.

Dokumentin perusteella miesten etuoikeudet ovat kuitenkin harha, jonka varjolla feministit sulkevat silmänsä miesten ongelmilta.Hieman aiemmin Cassie Jaye jututti merkittävää miesasia-aktivistia Paul Elamia. Samaa miestä, joka nousi hänen autoonsa.

Karismaattinen Elam lateli pöytään ikäviä tilastoja: lähes kaikki työtapaturmissa kuolevista ovat miehiä, neljä viidestä itsemurhan tehneestä on mies, miesten osuus korkeakouluopiskelijoista pienenee.

Lista jatkuu:

Miehet häviävät huoltajuuskiistoissa, miehet kuolevat sodissa, miehet kärsivät videopeli- ja pornoriippuvuudesta ja käytöshäiriöt, syövät sekä rikollisuus kasaantuvat miehille. Tuomioistuimessa miehet saavat ankarampia rangaistuksia, ja mies myös todennäköisemmin teloitetaan...

Kaiken kukkuraksi miesten luonnollinen elinikä on naisia lyhyempi.

Vaikka tietää katsovansa dokumenttia, joka on kiistanalainen, lista tuntuu kovin vakuuttavalta.

Listan kautta päästään yhteen The Red Pillin pääpointeista: Jos miehillä muka on niin paljon valtaa, kuten feministit patriarkaattiteorioineen väittävät, mikseivät he sitten ratko omia ongelmiaan? Koska valta ei keskity miehille, se keskittyy harvoille. Tämän vuoksi tasa-arvokeskustelu on ”hyvin, hyvin monimutkainen kokonaisuus”, Elam sanoo, ja dokumentaristi näyttää vaikuttuneelta.

Minja Koskela on puheista ymmällään.

Hän pitää yllättävänä, että poikien ja miesten ongelmat tulevat dokumentin päähenkilölle Cassie Jayelle yllätyksenä. Hän itse ”ei tunne yhtäkään feministiä”, joka ei olisi kuullut miesten suuremmasta syrjäytymisriskistä.

”Ja Elam sanoo, että asia on complicated matter, joten miksi hän itse sitten yksinkertaistaa ongelmia eikä tarjoa mitään ratkaisuja? Monet ongelmista, kuten miesten ankarammat rangaistukset, ovat rakenteellisia, ja niihin voisi löytää ratkaisuja katsomalla isoa kuvaa.”


Dokumentti on vasta alussa, joten jatketaanpa katsomista.

Kuulemme sitä sun tätä: Naiset ja lapset pelastettiin ensimmäisenä, kun matkustajalentokone teki pakkolaskun Hudson-jokeen vuonna 2009. Feministit haluavat naisia politiikan ja liike-elämän huipuille – mutta eivät kuitenkaan ikävämpiin miesvaltaisiin ammatteihin, kuten ojankaivajaksi. Politiikkaan lähteminenkin on lopulta miehen uhri yhteiskunnalle, kun hän laittaa itsensä likoon.

Cassie Jaye alkaa vakuuttua kuulemastaan.

Hän kertoo dokumentissa aika ajoin nähtävälle videopäiväkirjalleen ajattelevansa nyt, että hänellä kävi onni kun ei syntynyt pojaksi. Mieheyteen kytkeytyvät odotukset vahvuudesta, uhrautuvuudesta ja menestyksestä luovat paineita, joita hän ei halua.

Ehkäpä nykynaiset ovatkin saaneen ”paremman diilin”?

Palo pyytää jälleen keskeytystä. Hänen mukaansa Jaye ei katso luettelemiensa ilmiöiden taakse – eli siihen, mikä näitä paineita ja ikävyyksiä aiheuttaa ja miten niitä voisi purkaa. Milloin kuulemme ratkaisuja?

Koskela nyökyttelee ja jatkaa:

”Tosi monissa feministisissä tutkimuksissa on todettu ja itsellenikin on kasvatustieteiden parissa opetettu, että miehen rooli on kapea.”

Seuraavina minuutteina kuulemma tarinan isästä, joka kertoo menettäneensä rahansa, terveytensä ja lopulta poikansa 14 vuotta kestäneen huoltajuuskiistan vuoksi. Tarinaa säestää Paul Elam, jonka mukaan miesten kohtaloksi jää lähinnä maksaa elatusmaksuja.Cassie Jaye liikuttuu ja kysyy: miksei hän ole ikinä kuullut puhuttavan isien oikeuksista ja perheoikeudessa tapahtuvista vääryyksistä?

Olga Palo puuskahtaa ja levittelee käsiään: ”Koska sä et ole lukenut kauheasti.”

Kuulemme lisää koskettavia isäkohtaloita. Eräskin mies joutuu vankilaan, kun hän ei suostu maksamaan elatusmaksuja toisen miehen siittämästä lapsesta. Äiti oli elatusmaksujen perässä nimennyt väärän miehen lapsensa isäksi.

Painamme pausea.

”Tuossakin on miljoona muutakin rakenteellista ongelmaa, joihin voisi puuttua: kuten mustien naisten ja yksinhuoltajien tuet ja oikeudet – ylipäänsä hyvinvointivaltion puute”, Koskela sanoo.

”Sen sijaan tästäkin rakennetaan miehet vastaan naiset -kysymys. Ongelman moninaisuus jää jälleen käsittelemättä.”

Tasapuolisuuden nimissä dokumentaristi siirtyy seuraavaksi haastattelemaan feministejä. Dokumentissa on rakentaviakin feministisiä puheenvuoroja, mutta feministit esitetään lähinnä megafoniin huutaviksi mölyäjiksi. Yksi haastatelluista feministeistä myöntää suoraan, ettei hän aja miesten asiaa.

Sitten käsitelläänkin jo lähisuhdeväkivaltaa. Myös miehet saavat puolisoiltaan turpaan, joten miksi lähes kaikki turvatalot ovat vain naisille?

Polveileva kerronta piirtää katsojalle kuvan maailmasta, jossa miehet raatavat, sairastavat ja kuolevat, eikä heidän kohtalonsa kiinnosta juuri ketään muuta paitsi ehkä miesasialiikettä.Kymmenen minuuttia ennen loppua alkaa kuulua surumielistä pianonsoittoa sekä Cassie Jayen ääni, kun hän jäsentää näkemäänsä:

”Kuulen, mitä miesasia-aktivistit sanovat ja löydän lähteitä, jotka tukevat sanomaa. Miehet joutuvat aivan yhtä todennäköisesti lähisuhdeväkivallan uhriksi. Miesten mahdollisuudet vaikuttaa perhekohtaloonsa ovat olemattomat, etenkin, kun hänet on huijattu isyyteen tai hän havahtuu kasvattavansa lasta, joka ei ole hänen. Erot miesten ja naisten tuomioissa ovat kuusinkertaiset verrattuna eroihin mustien ja valkoisten välillä.”

The Red Pillin tunnelataus ja dramaturgia saavuttaa huippunsa, kun Jaye nostaa esille miesten esinahan leikkaamisen barbaarisena ääriesimerkkinä siitä, mitä on olla mies. Katsojalle näytetään, kuinka pöytään sidotulta ja kirkuvalta poikavauvalta leikataan esinahka.

Pian Jaye ilmoittaa hylänneensä feminismin, ja elokuvan loppumusiikin hakiessa ensi tahtejaan hänen siluettinsa putoaa kaninkoloon.

Hän on syönyt punaisen pillerin ja avannut silmänsä.

Lue lisää pillereiden symboliikasta radikaalissa ”miesasialiikkeessä” tästä Nyt.fi:n jutusta.

Palo ja Koskela ovat jo rauhoittuneet, joten on pohdiskelun aika.

Koskelan mukaan dokumentti oli yksinkertaisesti huono. Siitä puuttui analyysi sekä journalistinen ja taiteellinen lähtökohta. Se rakentaa vastakkainasettelua sen sijaan, että purkaisi sitä.

”Olisi eri asia, jos dokkari olisi yrittänytkin käsitellä vain mieserityisiä ongelmia. Tässä kuitenkin laitettiin miesasia-aktivistit vastaan feministit, miehet vastaan naiset. Lopulta ei käynyt oikein selväksi, ketkä lopulta edes ovat vastapuolia”, Koskela sanoo

Palo puolestaan havaitsee, että kahden tunnin aikana lueteltiin lähinnä tilastoja. Sen olisi voinut typistää viiteen minuuttiin ja käyttää loppuajan pohdintaan siitä, kuinka tilastoissa ilmenevät epäoikeudenmukaisuudet korjataan.

Ilman tuota pohdintaa dramaturgia jää irralliseksi, Palo sanoo: kertoja ajautuu konfliktiin itsensä kanssa ja lopulta näkee maailman toisin – mutta entä sitten?

”Tuohan oli aika henkilökohtainen dokumentti: se kertoi siitä, kuinka yksi ihminen lähti oppimaan jotakin uutta. On kuitenkin haitallista, että yksittäisen ihmisen havainnot yleistetään feminismiin yleensä.”

”Dokumentissa otetaan annettuna jonkin miesasiaukkelin väite, että feministit eivät ole kiinnostuneita miesten ongelmista. Ja sitten dokumentti rakennetaan sen varaan.”

Dokumentti perustuu siis väärinymmärrykseen. Siinä ei ole kyse neutraalista uuden oppimisesta, Palo sanoo, ja siksi sitä on vaikea ottaa vakavasti.

Kaksikon mukaan listatut ongelmat ovat sinänsä pääpiirteissään tosia ja esimerkiksi dokumentissa kuvatut huoltajuuskiistat ja niiden epäoikeudenmukaisuus kosketti kaikkia.

Tunteisiin vetoaminen myös toimii: liikuttunut katsoja hyväksyy auliimmin esitetyn asetelman sorretusta miehestä ja korvansa sulkevasta naisesta.

Koskela katsoo Paloa ja pohdiskelevasti ja kysyy:

”Eikö yhteiskunta muka ole kiinnostunut?”

”Mietin vain, että julkisuudessa puhutaan todella paljon siitä, että mikseivät pojat eivät pärjää koulussa. Ja viime aikoinahan miehiä on kuultu mediassa paljon: Kauko Röyhkän ja Jari Sinkkosen ajatuksista oli isot jutut Hesarissa.”

Epätasa-arvoinen vanhemmuus ja poikien koulupudokkuus ovat ongelmia myös Suomessa. Koskelan mukaan täkäläinen erityisongelma on myös asevelvollisuus, joka polkee miesten oikeuksia ja pitäisi purkaa.

Palon ja Koskelan kritiikin terävin kärki on, ettei dokumentti vastaa siihen, mitä kuvatuille ongelmille pitäisi tehdä.Mitä te konkreettisesti olisitte halunneet kuulla?

”Itseäni olisi kiinnostanut kuulla, miltä tasa-arvo miesasialiikkeen mielestä näyttää. Tarkoittaako se vain kahden sukupuolen tasa-arvoa? Koskeeko tasa-arvo sukupuolien ohella seksuaalisuuden moninaisuutta, yhteiskuntaluokkia?” Palo kysyy.

”Minä puolestani kysyisin, että mitä te tekisitte esimerkiksi miesten itsemurhien vähentämiseksi. Nyt syntyi kuva, että miesten ongelmat ovat feministien syytä. Minun vastaukseni olisi puuttua toksiseen maskuliinisuuteen – että miehet saavat olla juuri sellaisia kuin haluavat”, Koskela jatkaa.

Koskela tähdentää, että hän tarkoittaa toksisella maskuliinisuudella rakenteita, ei miehiä. Esimerkiksi patriarkaatti on rakenne, joka haittaa kaikkia sukupuolia. Koskelan mukaan intersektionaalinen analyysi tarjoaisi keinot miehiä kuristavien rakenteiden löytämiseen, mutta miesasialiikkeelle se ei kelpaa.

Olemme siis syvällä feministisen sanaston pöheikössä. Juuri siinä, mikä The Red Pillin miesasia-aktivisteja tuntuu erityisesti ärsyttävän.

Edmontonilainen miesasia-aktivisti Karen Straughan syyttää dokumentissa feministejä käytännössä kaksinaismoralismista. Sukupuolittuneet käsitteet, kuten ’palomies’, eivät käy, mutta sortavia rakenteita kutsutaan patriarkaatiksi ja kaikkea hyvää ja oikeudenmukaisuutta feminismiksi.

”Emme me syytä miehiä, me vain nimeämme kaiken pahan heidän mukaansa”, Straughan tulkitsee.Koskela ja Palo kuitenkin huomauttavat, että dokumentissa miesasia-aktivistien annetaan käytännössä määritellä feminismi.

Ehkäpä dokumentin vika on juuri tässä? Vastapuolet – miesasialiike ja feministit – työntävät kahden tunnin ajan toisiaan lokeroihin, joihin kumpikaan ei mielestään kuulu. Sillanrakentajia ei ole.

Harvoin löytää niin mielipiteitä jakavaa kulttuurituotetta kuin The Red Pill. Sitä pidetään joko misogyynisen miesasialiikkeen valkopesuna tai raikkaana puheenvuorona, jossa kerrankin miesten asema ja ongelmat otetaan vakavasti.

Kuohunta alkoi jo ennen tuotantoa, kun dokumentin rahoittajat vetäytyivät ja Jaye joutui keräämään sen tekemiseksi pienrahoituksia Kickstarter-palvelussa.

Mutta palatkaamme vielä tosielämään. Miten siltaa voisi alkaa rakentaa?

”Olisi kiinnostavaa kysyä miesasia-aktivisteilta, mikä on heidän ihannemaailmansa. Itse voisin miettiä päiväkausia feminististä utopiaa ja sanoa täsmälleen, millainen se olisi”, Koskela sanoo.

”Jos se [miesasiamiesten] utopia kuulostaisi samalta kuin omani – mitä tosin epäilen –, voisimmeko lähteä yhdessä etsimään sitä?”
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 2. 2

  Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

 3. 3

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 4. 4

  Pikatestissä Satama Bar, joka on erinomainen lisä Kalasataman alueen palveluihin ja tuo hyvää vaihtelua Redille

 5. 5

  Nytin ravintolakriitikko testasi neljä helsinkiläistä ramen-paikkaa ja löysi joukosta voittajan – Tällaista ramenia Helsingissä saa

 6. 6

  The Wolf of Wall Street -elokuva rikkoi kiroiluennätyksen

  Tilaajille
 7. 7

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 8. 8

  Hakaniemen kauppahallin uusi ravintola satsaa kasvislounaisiin, ja pikatesti­kokemus on suorastaan riemastuttava

 9. 9

  Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

 10. 10

  Internetin uusin villitys on julkaista videoita, joissa ihmiset kävelevät ympäriinsä silmät sidottuina – Nyt Netflix yrittää saada ihmisiä lopettamaan pelleilyn

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 2. 2

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 3. 3

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 4. 4

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 5. 5

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 6. 6

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 7. 7

  Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

 8. 8

  Kanadaiset sydämistyivät, kun suosittuun Bird Box -elokuvaan ilmestyi kuvituskuvaa maan lähihistorian tuhoisimmasta tragediasta

 9. 9

  Pikatestissä Satama Bar, joka on erinomainen lisä Kalasataman alueen palveluihin ja tuo hyvää vaihtelua Redille

 10. 10

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 2. 2

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 3. 3

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 4. 4

  Gillette ilmoitti alkavansa mainoksissaan ”haastaa miehisyyteen liittyvää kuvastoa” ja teki mainoksen jossa miehet ovatkin kilttejä – sai niskaansa viharyöpyn

 5. 5

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 6. 6

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 7. 7

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 8. 8

  Perussuomalaiset syyttää Facebookia sensuurista, somejätti puolustautuu: ”Käymme keskustelua selittääksemme, mitä voi julkaista”

 9. 9

  Game of Thronesin viimeisen kauden alkamispäivä on julkistettu: 14. huhtikuuta

 10. 10

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

 2. 2

  Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, ja tämä yllättyi

 3. 3

  Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

  Tilaajille
 4. 4

  Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

 5. 5

  Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

 6. 6

  Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – ”Optikoiden koulutus tähtää myymiseen, eikä riskeistä välttämättä kerrota”, sanoo asiantuntija

  Tilaajille
 7. 7

  Keskustelu maahanmuuttajien seksuaali­rikoksista kiihtyi muuallakin Euroopassa, ja lakeja tiukennettiin – Mitä Saksassa ja Ruotsissa on opittu?

 8. 8

  Maanantai on kouluissa isojen ruoka-annosten päivä – Ilmiön syytä ei tiedetä tarkkaan, mutta ruoka­palvelu­vastaavilla on siitä omat arvelunsa

 9. 9

  Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

  Tilaajille
 10. 10

  Ruosteen­punainen Kuu pimeni näyttävästi – kuvakooste ja time lapse -video harvinaisesta luonnon­ilmiöstä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

 2. 2

  Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

 3. 3

  Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

 4. 4

  Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

 5. 5

  Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

 6. 6

  Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

 7. 7

  Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

  Tilaajille
 8. 8

  Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

 9. 9

  Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

  Tilaajille
 10. 10

  Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

 2. 2

  Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

 3. 3

  Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

 4. 4

  Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

 6. 6

  Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

 7. 7

  Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

 8. 8

  Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

 9. 9

  Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

  Tilaajille
 10. 10

  Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

  Tilaajille
 11. Näytä lisää