Kommentti: Putouksella on nyt poikkeuksellisen vähän katsojia – syy on helppo nähdä, kun katsoo ohjelman uusimman jakson

Putous pyörii jo kymmenettä tuotantokautta. Katsojalukujen lasku on osoitus siitä, että paraskaan hittikonsepti ei toimi ikuisesti, kirjoittaa Juuso Määttänen kommentissaan.

Ensi lauantaina se hetki jälleen koittaa.

Suomalaisen tv-viihteen kestohittiohjelman Putouksen kauden viimeinen jakso ja historian kymmenennen sketsihahmokilpailun voittajan julkistaminen.

Jotain tuntuu kuitenkin puuttuvan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Meneillään on Putouksen 10. tuotantokausi. Ilmassa pitäisi olla erityistä hekumointia, suitsutusta ja ties minkälaista tunnelmointia. Juhlahumua. Netin pitäisi olla täynnä jäljellä olevien sketsihahmojen näyttelijöiden haastatteluita.

Somen pitäisi pöhistä Putouksesta: kommenttien pitäisi olla joko ohjelman nykyistä linjaa ylistäviä tai vaihtoehtoisesti koko formaattia täysin haukkuvia. Oleellista on se, että Putouksesta puhuttaisiin mahdollisimman paljon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niin ei kuitenkaan ole.

Ero esimerkiksi alkuvuodesta järjestettyyn Putouksen yhdeksänteen tuotantokauteen on huima.

Kun Putouksen viime kauden finaalijakso lähestyi, netti oli täynnä hekumointia Kiti Kokkosen Tanhupallo-hahmosta. Hehkutuksen vaikutus näkyi myös ohjelman katsojaluvuissa. Viimeinen jakso keräsi yli 1,1 miljoonaa katsojaa. Suurin osa kauden jaksoista ylitti keskikatsojamäärällä mitattuna miljoonan. Vähitenkin katsottua jaksoa katsoi keskimäärin 849 000 henkilöä.

Tällä kaudella yksikään jakso ei ole saavuttanut edes tuota viime kauden heikointa lukemaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ei ole ihme, että finaalijakson lähestyessä tuntuu, että Putouksesta on viime viikkoina puhuttu vähemmän kuin vuosiin.

Kymmenennen kauden kolme ensimmäistä jaksoa saavuttivat vielä yli 800 000 katsojan lukemat, mutta sen jälkeen alkoi kova lasku. Viime lauantaina Putousta katsoi keskimäärin 640 000 ihmistä.

Jos Putouksen kahdeksanvuotisesta historiasta haluaa löytää jakson, jossa katsojaluvut ovat vieläkin pienemmät, pitää matkata helmikuuhun 2010.

Silloin Putous oli vasta aluillaan oleva ohjelma, eikä sillä ollut ollenkaan samanlaista asemaa kuin nykyisin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tammikuussa 2010 alkanut ohjelman ensimmäinen tuotantokausi ei ollut vielä löytänyt täysin formaattiaan. Ensimmäisen kauden finaalia katsoi keskimäärin 607 000 ihmistä. Toiselle kaudelle tullessa ohjelmasta oli vaihdettu osa näyttelijöistä, ohjaaja ja käsikirjoittaja. Toisella kaudella ohjelma nousi jo suursuosioon, ja toisen kauden päätteeksi ohjelma saavutti ensimmäiset miljoonalukunsa.

Nyt Putous on kaukana niistä. Siksi ei ole ihme, että myös iltapäivälehdissä on ihmetelty Putouksen katsojalukujen roimaa laskua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Putouksen katsojaluvut sukelsivat – Ylen uutiset kiilasi viihdejätin edelle”, Ilta-Sanomat uutisoi pari viikkoa sitten.

Putouksen katsojaluvuissa karmea romahdus – neljäsosa yleisöstä kadonnut”, Iltalehti uutisoi pian perässä.

Toki on hyvä muistuttaa tietyistä realiteeteista.

Vaikka uutisissa puhutaan katsojalukujen ”karmeasta romahduksesta”, esimerkiksi viime viikolla Putous oli koko viikon kuudenneksi katsotuin ohjelma.

Edelle menivät vain Yle Uutiset, Urheiluruutu, Ylen alueelliset uutiset, Päivän Sää ja MTV3:n Seitsemän uutiset. Viihdeohjelmista lähimmäksi Putousta pääsi Aikuisen naisen joulukalenteri (keskikatsojamäärä 614 000).

Putouksen kanssa samaan aikaan lähetty Nelosen Haluatko miljonääriksi? keräsi katsojia 540 000, eli tasan 100 000 vähemmän kuin Putous.

On myös huomattava, että kuluneen syksyn viihdeohjelmien joukossa on ollut vain yksi suuri onnistuminen. Tanssii tähtien kanssa keräsi lähes joka viikko yli miljoonaa katsojaa. Muuten kaikilla muillakin ohjelmilla on ollut vaikeaa. Esimerkiksi Nelosen uutuusohjelma Gaala jäi kauas tavoitelluista katsojaluvuista.

Sitä ei voi silti kiistää, että Putouksen saama huomio on nyt pienempää kuin pitkiin aikoihin.

Monesti tv-ohjelmat keräävät juuri keväisin kovemmat katsojaluvut kuin syksyisin. Siksi voisi olla reilumpaa verrata Putousta niihin aiempiin tuotantokausiin, jolloin se esitettiin syksyllä.

Putouksen kuudes tuotantokausi järjestettiin syksyllä 2014, mutta silloinkin katsojaluvut liikkuivat 1,1 miljoonan ja hieman alle 900 000 välillä. Seuraavana syksynä järjestetty seitsemäs tuotantokausi jäi lähemmäs tämän hetkisiä katsojalukuja: parhaimmillaan ohjelmaa katsoi 897 000 ihmistä, huonoimmillaan 721 000.

On tuskin sattumaa, että juuri seitsemännen kauden jälkeen Putous jäi historiansa pisimmälle – reilun vuoden mittaiselle – tauolle. Kun ohjelma palasi televisioon välivuoden jälkeen, Jenni Kokanderia lukuun ottamatta koko näyttelijätiimi oli vaihdettu. Ohjelma lähti uuteen nousuun ja saavutti jälleen miljoonan ylittävät katsojaluvut.

Juuri seitsemänteen kauteen tietyllä tavalla tiivistyy Putouksen nykytilanne.

Ohjelmasta kirjoitettiin uutisia, jossa hämmästeltiin katsojakatoa. Kausi keräsi paljon kritiikkiä. Keskeisin tuntui olleen, että ohjelma ei ollut uudistumaan tarpeeksi, vaan se oli jämähtänyt paikalleen toistamaan vanhaa juttua.

Kun Roope Salmisen juontama kahdeksas kausi alkoi talvella 2017, ohjelma tuntui nousseen uuteen loistoon. Ohjelma keräsi arvostelijoilta kehuja siitä, että ohjelma oli löytänyt taas itsensä.

Kirjoitin kymmenennen kauden alussa, että nyt ohjelmalla on jälleen paikka tehdä jotain uudella tavalla.

Tälle kaudella ohjelma sai sekä uuden ohjaajan (Samuli Valkama) että pääkäsikirjoittajan (Anna Brotkin). Lisäksi näyttelijäkaartista vaihtui puolet. Uusina näyttelijöinä mukaan liittyivät Terhi Suorlahti, Lauren Lehtinen, Helmi-Leena Nummela ja Christoffer Strandberg.

Edellytyksiä uudistukseen olisi ollut, mutta niitä ei ole onnistuttu hyödyntämään.

Se käy parhaiten ilmi katsomalla viime lauantaina esitetyn jakson.

Suurin ongelma on, että mitään suurta ongelmaa ei ole. Ei ongelmaa, eikä myöskään mitään erityisesti ilahduttavaa. Kaikki ohjelmassa nähty tuntuu siltä, että samaa on katsonut jo monen vuoden ajan.

Aluksi on improvisaatiotehtävä. Tällä kertaa näyttelijöistä kukin joutuu vuorollaan olemaan baarimikko, joka antaa laulamalla vastauksen toisen näyttelijän esittämään ongelmaan. Ongelmat on napattu sattumanvaraisesti hatusta nostamalla. Sama improvisaatiotehtävä on nähty Putouksen aiemmilla kausillakin, ja jututkin tuntuvat hämmästyttävän tutuilta.

Koko improvisaatiotehtävä tuntuu tuttuutensa vuoksi turhan tarkkaan harjoitellulta.

Improvisaatiotehtävän jälkeen on Putouksen vakio-ohjelmanumero uutiskatsaus. Kuten kaikilla aiemmillakin kausilla, uutiskatsauksen taustavitsinä on se, että uutisankkureiden välillä on kiusallista seksuaalista vetovoimaa.

Sketsihahmokilpailussa lauletaan, mikä on tuntunut olevan viime vuosina koko kilpailun suurin tarkoitus: panna näyttelijät laulamaan mahdollisimman paljon humoristisia mukaelmia hittikappaleista.

Viime vuosina erityisesti Ernest Lawson on tullut tunnetuksi Ansa Kynttilän ja Abdul Tuiskun kaltaisista sketsihahmoista, jotka loistavat laulunumeroillaan.

Olisi voinut luulla, että tällä kaudella nähty robottihahmo Afrobotti ei paljon laulaisi, mutta niin vain Afrobotti vetää kokonaisen kuoron kanssa laulunumeron, joka tuntuu hämmästyttävän paljon samalta kuin Ansa Kynttilän laulunumerot.

Kirsikkana kakun päällä nähdään koko ohjelman ajan hehkutettu ”hittisketsin paluu”.

Pilkunviilaajien levyraati -niminen sketsi esitettiin hieman ennen jakson loppumista. Levyraatiformaatilla ja sanojen kaksoismerkityksillä pilaileva sketsi nähtiin ensimmäisen kerran ohjelman kahdeksannella kaudella, ja sen jälkeen se on tehnyt ”odotetun paluun” sekä yhdeksännellä että kymmenennellä kaudella. Sketsin vitsit toimivat edelleen ihan hyvin, vaikka olivatkin hyvin tuttuja.

Sketsihahmokilpailussa finaaliin etenevät Mikko Penttilän Taika-Pasi, Christoffer Strandbergin Barbi de Voro ja Pilvi Hämäläisen Make-vauva. Kauden alussa ennakkosuosikiksi julistettu Timo Lavikaisen Pieru on jo tippunut.

Kaikki finaaliin etenevät sketsihahmot onnistuvat kyllä naurattamaan, mutta yksikään niistä ei ole noussut silti samanlaiseksi koko perheen suosikiksi kuin esimerkiksi Tanhupallo ja Aina-Inkeri Ankeinen.

Samaa voi sanoa muutenkin ohjelman ydinporukasta. Kaikki näyttelijät suoriutuvat rooleistaan niin sketseissä kuin muissakin ohjelman kohdissa hyvin. Mitään todella säväyttävää ei ohjelmassa silti keneltäkään nähdä.

Kaikki on ”aivan hyvää”, mutta sillä ei nousta miljoona katsojaa kerääviin lukuihin. Se on ohjelman suurin ongelma tällä hetkellä. Tarvittaisiin jotain yllättävää, erikoista tai uutta. Ei pelkkää hyväksi todettujen konseptien toistamista.

Putous on kausi kaudelta tuntunut vahvemmin lähestyvän lapsikatsojiaan.

Nyt näyttää siltä, että pelkillä lasten suosiolla ei ohjelma silti pärjää. Siitä osoituksena toimii juuri se, että lähinnä lapsia viehättänyt Pieru ei pärjännyt sketsihahmokilpailussa loppuun saakka. Muidenkin pitäisi jaksaa nauraa ohjelman jutuille.

Kun Putouksen kymmenes kausi päättyy ensi lauantaina, sitä ei missään nimessä voi julistaa pettymykseksi. Ei: Putous on ollut kiistatta koko syksyn katsotuimpia viihdeohjelmia.

Vakavan pohdinnan edessä ohjelman tekijätiimi on silti. Mitä lähes 10-vuotisen ohjelman pitäisi tehdä, jotta se onnistuisi tuntumaan taas muulta kuin edellisten kausien parhaiden palojen koosteelta?

Oikaisu 5.12. kello 15:15: Kolmas finaaliin etenevä hahmo on Mikko Penttilän Taika-Pasi, ei Ernest Lawsonin Afrobotti.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

 2. 2

  Kanadaiset sydämistyivät, kun suosittuun Bird Box -elokuvaan ilmestyi kuvituskuvaa maan lähihistorian tuhoisimmasta tragediasta

 3. 3

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 4. 4

  Sukupuolia on vain kaksi, julistavat perussuomalaiset nuoret: ”Sitä ei voi muuttaa kuvittelemalla”

 5. 5

  Suomemme ihanat murteet: Oulussa selfie on määtsie, muualla mietsie

  Tilaajille
 6. 6

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 7. 7

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 8. 8

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 9. 9

  Päivi Räsänen vetäytyy kd:n johdosta, tässä kootut lausunnot vuosien varrelta

  Tilaajille
 10. 10

  Likanen Etelä räppää Kirkkonummen suomenruotsalaisten gangstereiden elämästä – kunta tunnetaan ratsastustalleista ja hyvinvoivista asukkaistaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 2. 2

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 3. 3

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 4. 4

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 5. 5

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 6. 6

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 7. 7

  Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

 8. 8

  Kanadaiset sydämistyivät, kun suosittuun Bird Box -elokuvaan ilmestyi kuvituskuvaa maan lähihistorian tuhoisimmasta tragediasta

 9. 9

  Pikatestissä Satama Bar, joka on erinomainen lisä Kalasataman alueen palveluihin ja tuo hyvää vaihtelua Redille

 10. 10

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 2. 2

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 3. 3

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 4. 4

  Gillette ilmoitti alkavansa mainoksissaan ”haastaa miehisyyteen liittyvää kuvastoa” ja teki mainoksen jossa miehet ovatkin kilttejä – sai niskaansa viharyöpyn

 5. 5

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 6. 6

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 7. 7

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 8. 8

  Perussuomalaiset syyttää Facebookia sensuurista, somejätti puolustautuu: ”Käymme keskustelua selittääksemme, mitä voi julkaista”

 9. 9

  Game of Thronesin viimeisen kauden alkamispäivä on julkistettu: 14. huhtikuuta

 10. 10

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

 2. 2

  Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, ja tämä yllättyi

 3. 3

  Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

  Tilaajille
 4. 4

  Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

 5. 5

  Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – ”Optikoiden koulutus tähtää myymiseen, eikä riskeistä välttämättä kerrota”, sanoo asiantuntija

  Tilaajille
 6. 6

  Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

 7. 7

  Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

  Tilaajille
 8. 8

  Keskustelu maahanmuuttajien seksuaali­rikoksista kiihtyi muuallakin Euroopassa, ja lakeja tiukennettiin – Mitä Saksassa ja Ruotsissa on opittu?

 9. 9

  Maanantai on kouluissa isojen ruoka-annosten päivä – Ilmiön syytä ei tiedetä tarkkaan, mutta ruoka­palvelu­vastaavilla on siitä omat arvelunsa

 10. 10

  Pilkkasiko Trump-lippikseen pukeutunut poikakoulun oppilas alkuperäiskansan aktivistia? Viraalivideon tarina täydentyi yön aikana

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

 2. 2

  Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

 3. 3

  Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

 4. 4

  Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

 5. 5

  Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

 6. 6

  Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

 7. 7

  Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

  Tilaajille
 8. 8

  Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

 9. 9

  Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

  Tilaajille
 10. 10

  Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

 2. 2

  Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

 3. 3

  Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

 4. 4

  Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

 6. 6

  Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

 7. 7

  Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

 8. 8

  Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

 9. 9

  Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

  Tilaajille
 10. 10

  Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

  Tilaajille
 11. Näytä lisää