Nyt.fi    |   Nyt.fi

Väinämöisen lakin historia ulottuu vuosisatojen taakse – Selvitimme perusteellisesti, voisiko ”väiski” olla koko kansan päähine

Tässä jutussa kantansa väiski-lakkiin kertovat muun muassa ”joulupukki” ja tavalliset suomalaiset sekä nahkahousuihin tottunut baijerilainen, Suomen Partiolaiset, historioitsija ja Kalevalaseura.

Minkä takia suomalaisilla ei tunnu olevan yhteistä vaatekappaletta, jonkinlaista koko kansan vaatetta? Pitäisikö sellaista edes olla?

Monilla Euroopan alueillahan on tunnettuja pukeutumiskäytäntöjä, jotka leimallisuudessaan tekevät kulttuuria tunnetuksi: hollantilaiset pukeutuvat kuninkaanpäivänä oranssiin ja baijerilaiset nahkahousuihinsa.

Itsenäisyyspäivän kunniaksi kartoitimme, voisiko Väinämöisen lakki eli tuttavallisemmin väiski olla koko kansan päähine.

Haastattelimme liudan asiantuntijoita ja jalkauduimme Helsingin Kampin joulumarkkinoille kysymään, mitä tavallisemmat ihmiset asiasta ajattelevat.


Pirkanmaalta saapuneet Oskari Kyllönen ja Remi Kivelä katsovat päähineitä uteliaasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Eikös tuo ole partiolaisten hattu?” Kyllönen kysyy.

”Tuohan on se Väinämöisen hattu”, Kivelä jatkaa.

Kummatkin ovat aivan oikeassa.

Entisenä partiolaisena Kyllönen tunnisti, että valkoisilla nauhoilla varustettu sinipohjainen väiski on Suomen Partiolaisten virallinen päähine. Lakkia kutsutaan väiskiksi, ”Väinämöisen lakiksi”, jonka yhdenlainen versio myös komeilee Kalevalan tarusankarin päässä muun muassa Akseli Gallen-Kallelan Aino-triptyykissä.

Pirkanmaalta tullut kaksikko vaikuttaa hyväntuuliselta, vaikka syy vierailla pääkaupungissa – amerikkalaisräppäri Lil Pumpin Helsingin-keikka – peruuntuikin tiistaina. Huhujen mukaan muusikko joutui putkaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta entä lakki – sopisiko se yleiseen käyttöön?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”En itse tuota käyttäisi”, Kivelä sanoo ja naurahtaa.

”Ei se menisi mullakaan päähän”, Kyllönen jatkaa.

”Se on ehkä vähän vanhanaikainen. Partiossa piti käyttää [väiskiä] juhlatilaisuuksissa ja koin sen vähän vastenmieliseksi.”

Väiskin historia tosiaankin on pitkä – paljon partiolaiskäyttöä pidempi.

Näin sanoo historioitsija Derek Fewster Helsingin yliopistosta, joka käsitteli Väinämöisen lakkia ja sen historiaa perusteellisesti vuonna 2006 julkaistussa väitöskirjassaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lakkimalli on ollut suhteellisen yleinen keskiajan jälkeen Pohjoismaissa, ja kuuluu vieläkin joihinkin ruotsalaisiin kansallispukuihin.”

”Sille oli useita vaihtoehtojakin, joten se oli häviävää kansanperinnettä 1700-luvun jälkeen uusien muotivirtausten alla. Siitä tuli oikeastaan sattumalta ’suomalainen’, koska sitä käytettiin 1800-luvun alun taiteessa suomalaisen rahvaan kuvittamiseen.”


Gallen-Kallelan lisäksi väiskejä näkyy esimerkiksi muinaissuomalaisten miesten päässä Pekka Halosen teoksessa Vainolaista vastaan. Päähineestä tuli Kalevala-taiteilijoiden kautta muinaissuomalaisuuden symboli, joka näkyi myös kaikessa taiteessa, myös pilapiirroksissa.

Fewster täsmentää, että ”väiski” eli patalakki on suomeksi oikealta nimeltään pitnilkka. Sana on peräisin ruotsinkielisestä sanasta backenellicka, joka puolestaan on johdannainen ranskankielisestä bascinet’sta, joka tarkoittaa eräänlaista kypärän alla pidettyä alakypärää.

Palataanpa torille. Voisiko väiski olla koko kansan päähine?

”Voisi olla! En ehkä itse sitä pitäisi, se on liian erikoinen. Yleensä pidän vain jotain yksinkertaista pipoa”, sanoo jyväskyläläinen Tomi Ilvespää.

”Miksei. Hatussahan on paljon historiaa taaksepäin”, pohtii etäämmällä tallusteleva Riku Miettinen Espoosta.

”Suomessa ei yhtenäiskulttuuri oikein toimi esimerkiksi yhteisöllisessä pukeutumisessa, paitsi ehkä urheilukilpailuissa.”

Joulupukiksi sonnustautunut Miettinen pohtii, että yleisessä käytössä väiskejä voisi versioida: siinä voisi olla erilaisia leikkauksia, erilaisia värejä, joissakin malleissa ehkäpä myös lippa.


Selvä. Lähestymme uteluinemme seuraavaksi helsinkiläistä Seija Merimaata. Ojennamme hänelle lakkeja ja katsomme kysyvästi.

”Meinaatko, että tuo olisi kansallishattu?” Merimaa aloittaa.

”En laittaisi sitä päähän, paitsi ehkä onkiessani laiturilla mökillä.”

Väiski toki on tuttu. Merimaa muistaa sen Kokki Kolmosen päästä. Edesmennyt Jaakko ”Kokki” Kolmonen oli tunnettu keittiömestari, joka esiintyi lukuisissa ruokaohjelmissa väiski päässään 1970–90-luvuilla.


Päähineen kulttuurinen historia on paitsi pitkä, näköjään myös leveä. Unkarilainen vaihto-opiskelija Olivér Csizmeg nimittäin tunnistaa väiskin.

”Tuo muistuttaa minua Finnish Nightmares -sarjakuvasta. Onko se sieltä?” Csizmeg kysyy.

Onhan se.

Netti-ilmiöksi kasvaneessa sarjakuvassa suomalainen tikku-ukko Matti kohtaa noloja tilanteita nimenomaan Väiski päässä. Partiolaisten lakkiin verrattuna Matin lakin värit ovat toisin päin: siniset nauhat ovat valkoisella pohjalla.
Sarjakuvan piirtäjä Karoliina Korhonen kertoi Nyt.fin haastattelussa vuonna 2015, että ”hassu hattu” on linkki hänen omaan lapsuuteensa. Korhosen isä piti Väinämöisen lakkia päässään ulkomaan lomamatkoilla.

Korhonen on siis osaltaan onnistunut rakentamaan Suomi-kuvaa ja samalla tehnyt väiskiä tutuksi myös ulkomaalaisille.

Väiski esiintyy myös netissä laajalle levinneessä Väinämöis-aiheisessa meemissä, joka leikittelee ”suomalaisilla ongelmilla”. Satiirin ja komedian aiheena väiski on siis selvinnyt kansallisromantiikan kulta-ajoista nykypäivään:
Csizmeg on opiskelukaverinsa Phillip Willain kanssa sitä mieltä, että väiski sopisi hyvinkin suomalaiseksi yleispäähineeksi. He pohtivat, että olisi kiva, jos lakkia voisivat käyttää myös ulkomaalaiset vaikkapa suomalaisten juhliin osallistuessaan.

Müncheniläinen Willam tietää, mistä puhuu.

Baijerin osavaltio tunnetaan kansallispuvuistaan: naisten dirndleistä ja etenkin miesten puvusta, johon kuuluvat ne kuuluisat nahkaiset polvihousut.

”Kaikki käyttävät niitä vaatteita, se on kiva perinne ja pidän siitä”, Willam kertoo.

”Se on myös jotakin, minkä ihmiset kaikkialta maailmasta tunnistavat. Oktoberfesteillä se on kaikilla päällä, myös ulkomaalaisilla.”

Samalla tavalla väiskikin voisi tulla osaksi Suomi-kuvaa.


Voisiko väiski todella olla suomalaisten dirndl ja nahkahousut?

Ehkä.

Kalevalaseura-säätiön toiminnanjohtaja Ulla Piela veikkaa, että vaikka väiski tuskin on ”suomalaisten yhteinen tunnusvaate”, kaikki sen kyllä tunnistavat ja tietävät.

Kysyimme väiskistä myös partioliikkeen keskusjärjestöltä, joka vakuutti, että väiskin yleistyminen tuskin loukkaisi partiopiirejä.

”Emme siis ’omista’ Väinä­möisen lakkia, mutta nimen­omaan tämä sininen väiski valkoisin nauhoin on vakiintunut suomalaisten partio­laisten symboliksi ja asusteeksi”, sanoo viestintä­päällikkö Anna Koroma-Mikkola Suomen Partiolaisista.

”Toiveemme tietysti on, että jos tätä laajemmin aletaan käyttää, niin käyttäjät samalla tunnustavat partion arvot ja käyttäytyvät niiden mukaisesti.”

Historiallisesta näkökulmasta väiskistä todella voisi olla koko kansan päähineeksi.

Historioitsija Derek Fewster kertoo, että kansallismieliset miehet käyttivät tällaisia lakkeja erikoistilaisuuksissa 1900-luvun alussa.

”Olet siis aivan oikeassa Väiskin olemuksesta, sillä haluttiin luoda miehinen suomalainen perinnevaate, ilman ruotsalaisia juuria.”

”Asukokonaisuuteen liitettiin samalla Kalevalan kuvituksista tuttu mekkomainen paita ja [roomalaiset] nyöritetyt kengät, jotta siitä saataisiin kokonainen asu.”

Nyt.fin toimituksessa jäämme odottamaan innolla, kuinka väiskin eli patalakin eli pitnilkan käy.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

 2. 2

  Nuorisotutkijat miettivät, mikä ilmiö olisi erityisen suomalainen – Vastaus on kilju, ja nyt kansakunnan kiljumuistot on tarkoitus koota yhteen

 3. 3

  Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

 4. 4

  Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

 5. 5

  Tässä ovat suomalaisen kulttuurin tärkeimmät sateenkaarihetket: Esa Saarisen Poikarakkaudesta Antti Tuiskun Peto on irti -videoon

  Tilaajille
 6. 6

  Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  Tilaajille
 1. 1

  Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

 2. 2

  Nuorisotutkijat miettivät, mikä ilmiö olisi erityisen suomalainen – Vastaus on kilju, ja nyt kansakunnan kiljumuistot on tarkoitus koota yhteen

 3. 3

  Musta näyttelijä lavasti rasistisen ja homofobisen hyökkäyksen, koska hän oli tyytymätön palkkaansa, sanoo poliisi – Näin Yhdysvaltoja repinyt vyyhti eteni

 4. 4

  Eminem on kuuluisa räppäri mutta myös vanha sarjakuvasankari, ja selittää täydellisesti räppärin Twitter-raivon Netflixille

 5. 5

  Nämä ovat pelottavimmat hetket Muumilaakson tarinoissa – kolme jaksoa sensuroitiin Suomessa liian kammottavina

 6. 6

  Pikatestissä Munkkiniemen kortteliravintola Odessa, joka tarjoaa Ukrainan makuja luomupainotuksella

 7. 7

  Kymmenet tuhannet lukevat Fok_It-sarjakuvaa, ja nämä stripit naurattivat lukijoita eniten – Äänestä viime vuoden parasta strippiä

 8. 8

  Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

 9. 9

  Yksi elämän osa-alue tuo ihmisten piilotetut ennakkoluulot pintaan – ilmiö on erityisen kiusallinen nuorille liberaaleille

 10. 10

  Fok_itin menestystarina alkoi 10 vuotta sitten homovitsistä, joka nyt hävettää – Oma ahdistus on oiva muusa, kun Joonas Rinta-Kanto piirtää hittisarjakuvaansa

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

 2. 2

  Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

 3. 3

  Internet on juuri nyt täynnä tästä kokoomuksen vaalimainoksesta tehtyjä pilaversioita – kokosimme kaikki parhaat

 4. 4

  Yksi elämän osa-alue tuo ihmisten piilotetut ennakkoluulot pintaan – ilmiö on erityisen kiusallinen nuorille liberaaleille

 5. 5

  Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

 6. 6

  Kymmenet tuhannet lukevat Fok_It-sarjakuvaa, ja nämä stripit naurattivat lukijoita eniten – Äänestä viime vuoden parasta strippiä

 7. 7

  Tieteisklassikko Dyynin uusi versio ilmestyy marraskuussa 2020 – näyttelijöinä tunnettuja tähtiä

 8. 8

  Nämä videot varapresidentti Mike Pencen puheista levisivät hetkessä ympäri nettiä, koska kukaan ei taputa hänelle

 9. 9

  Lavastiko musta näyttelijä raa’an pahoinpitelynsä? Kysymys synnytti riidan, joka kielii jälleen Yhdysvaltojen syvästä kahtiajaosta

 10. 10

  Fok_itin menestystarina alkoi 10 vuotta sitten homovitsistä, joka nyt hävettää – Oma ahdistus on oiva muusa, kun Joonas Rinta-Kanto piirtää hittisarjakuvaansa

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

 2. 2

  Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

 3. 3

  Kodin on oltava oma, ajatteli Riitta-Liisa Tauriainen – Sitten hän muutti syvimpään Lappiin 12 neliön mökkiin, joka on oikeasti peräkärry

  Tilaajille
 4. 4

  ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

  Tilaajille
 5. 5

  Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia suljetulle saarelle, jossa tehdään tuotantoeläinten viruskokeita – HS vieraili lähikylissä, joissa ajatusta vastustavat lähes kaikki

  Tilaajille
 6. 6

  Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

 7. 7

  Sipilän lausunnot Bernerin siirtymisestä ruotsalaispankin hallitukseen ihmetyttävät: ”Berner sanoi, että Sipilä on tiennyt ehdokkuudesta alusta asti”

 8. 8

  Udo Kier on näytellyt maailman arvostetuimmissa elokuvissa ja satoja miljoonia tuottaneissa kassamagneeteissa, ja nyt hän on tykästynyt suomalaiseen Timoon

  Tilaajille
 9. 9

  Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

  Tilaajille
 10. 10

  Kuntien edunvalvoja ei sure, jos hallituksen sote-uudistus kaatuu: ”Päät on pantu turhaan pyörälle”, sanoo Kunta­liiton Minna Karhunen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

  Tilaajille
 2. 2

  Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

  Tilaajille
 3. 3

  ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

 4. 4

  Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

 5. 5

  Muumit uudistuivat 30 vuoden jälkeen – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

  Tilaajille
 6. 6

  Sipoon murhatutkinta valmistui: Ystävät kuvailivat poliisille henkirikoksen tehneen miehen muuttumista

 7. 7

  SRV:n Majakka-tornitaloon valui vettä tuntien ajan Kalasatamassa – Asunnon ostaneet pettyneitä: ”Luotto ei ole korkealla”

 8. 8

  Ennuste vuodelle 2040: Suomessa on vain kolme kaupunkiseutua, jotka kasvavat – muu maa näivettyy

 9. 9

  ”Mummohypoteesi” sai vahvistuksen – Vaikutus lapsikuolleisuuteen riippui kuitenkin siitä, oliko kyseessä isän vai äidin äiti

 10. 10

  Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

  Tilaajille
 2. 2

  ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

  Tilaajille
 3. 3

  Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

 4. 4

  Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

  Tilaajille
 5. 5

  ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

  Tilaajille
 6. 6

  Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

  Tilaajille
 7. 7

  Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

  Tilaajille
 8. 8

  Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

 9. 9

  Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

 10. 10

  Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Kalkkunakasvattamon lämpökeskuksessa Vehmaalla oli tulipalo
 3. IS: Antti Rinne palaa eduskuntaan maaliskuun alussa
 4. 2 tuntia sitten
 5. Tiede tarjoaa valoisan tulevaisuuden: Syöpä pysäytetään, lihaa saadaan ilman tappamista ja hiilidioksidi otetaan hyötykäyttöön Tilaajille
 6. Therese Johaug sanoo, että pitkästä kilpailukiellosta oli myös hyötyä – ”Pystyn käyttämään kapasiteettiani merkittävästi paremmin”
 7. Enni Bertling on neurotieteen tutkija ja Suomen menestynein jääkiipeilijä: ”Minulla ei ole juuri muita toiveita kuin tämä”
 8. Kodin on oltava oma, ajatteli Riitta-Liisa Tauriainen – Sitten hän muutti syvimpään Lappiin 12 neliön mökkiin, joka on oikeasti peräkärry Tilaajille
 9. Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia suljetulle saarelle, jossa tehdään tuotantoeläinten viruskokeita – HS vieraili lähikylissä, joissa ajatusta vastustavat lähes kaikki Tilaajille
 10. Kuntien edunvalvoja ei sure, jos hallituksen sote-uudistus kaatuu: ”Päät on pantu turhaan pyörälle”, sanoo Kunta­liiton Minna Karhunen
 11. Nurmijärvi lähetti muistisairaan Raili Ruostekosken, 79, sakkoakin saaneeseen hoitokotiin Espooseen – Nyt hoitokoti suljetaan ja Ruostekoski joutuu aloittamaan taas uuden elämän
 12. Vanhustenhoidossa tulisi kilpailla laadulla
 13. Näytä lisää