Nyt.fi    |   Nyt.fi

Väinämöisen lakin historia ulottuu vuosisatojen taakse – Selvitimme perusteellisesti, voisiko ”väiski” olla koko kansan päähine

Tässä jutussa kantansa väiski-lakkiin kertovat muun muassa ”joulupukki” ja tavalliset suomalaiset sekä nahkahousuihin tottunut baijerilainen, Suomen Partiolaiset, historioitsija ja Kalevalaseura.

Minkä takia suomalaisilla ei tunnu olevan yhteistä vaatekappaletta, jonkinlaista koko kansan vaatetta? Pitäisikö sellaista edes olla?

Monilla Euroopan alueillahan on tunnettuja pukeutumiskäytäntöjä, jotka leimallisuudessaan tekevät kulttuuria tunnetuksi: hollantilaiset pukeutuvat kuninkaanpäivänä oranssiin ja baijerilaiset nahkahousuihinsa.

Itsenäisyyspäivän kunniaksi kartoitimme, voisiko Väinämöisen lakki eli tuttavallisemmin väiski olla koko kansan päähine.

Haastattelimme liudan asiantuntijoita ja jalkauduimme Helsingin Kampin joulumarkkinoille kysymään, mitä tavallisemmat ihmiset asiasta ajattelevat.


Pirkanmaalta saapuneet Oskari Kyllönen ja Remi Kivelä katsovat päähineitä uteliaasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Eikös tuo ole partiolaisten hattu?” Kyllönen kysyy.

”Tuohan on se Väinämöisen hattu”, Kivelä jatkaa.

Kummatkin ovat aivan oikeassa.

Entisenä partiolaisena Kyllönen tunnisti, että valkoisilla nauhoilla varustettu sinipohjainen väiski on Suomen Partiolaisten virallinen päähine. Lakkia kutsutaan väiskiksi, ”Väinämöisen lakiksi”, jonka yhdenlainen versio myös komeilee Kalevalan tarusankarin päässä muun muassa Akseli Gallen-Kallelan Aino-triptyykissä.

Pirkanmaalta tullut kaksikko vaikuttaa hyväntuuliselta, vaikka syy vierailla pääkaupungissa – amerikkalaisräppäri Lil Pumpin Helsingin-keikka – peruuntuikin tiistaina. Huhujen mukaan muusikko joutui putkaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta entä lakki – sopisiko se yleiseen käyttöön?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”En itse tuota käyttäisi”, Kivelä sanoo ja naurahtaa.

”Ei se menisi mullakaan päähän”, Kyllönen jatkaa.

”Se on ehkä vähän vanhanaikainen. Partiossa piti käyttää [väiskiä] juhlatilaisuuksissa ja koin sen vähän vastenmieliseksi.”

Väiskin historia tosiaankin on pitkä – paljon partiolaiskäyttöä pidempi.

Näin sanoo historioitsija Derek Fewster Helsingin yliopistosta, joka käsitteli Väinämöisen lakkia ja sen historiaa perusteellisesti vuonna 2006 julkaistussa väitöskirjassaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lakkimalli on ollut suhteellisen yleinen keskiajan jälkeen Pohjoismaissa, ja kuuluu vieläkin joihinkin ruotsalaisiin kansallispukuihin.”

”Sille oli useita vaihtoehtojakin, joten se oli häviävää kansanperinnettä 1700-luvun jälkeen uusien muotivirtausten alla. Siitä tuli oikeastaan sattumalta ’suomalainen’, koska sitä käytettiin 1800-luvun alun taiteessa suomalaisen rahvaan kuvittamiseen.”


Gallen-Kallelan lisäksi väiskejä näkyy esimerkiksi muinaissuomalaisten miesten päässä Pekka Halosen teoksessa Vainolaista vastaan. Päähineestä tuli Kalevala-taiteilijoiden kautta muinaissuomalaisuuden symboli, joka näkyi myös kaikessa taiteessa, myös pilapiirroksissa.

Fewster täsmentää, että ”väiski” eli patalakki on suomeksi oikealta nimeltään pitnilkka. Sana on peräisin ruotsinkielisestä sanasta backenellicka, joka puolestaan on johdannainen ranskankielisestä bascinet’sta, joka tarkoittaa eräänlaista kypärän alla pidettyä alakypärää.

Palataanpa torille. Voisiko väiski olla koko kansan päähine?

”Voisi olla! En ehkä itse sitä pitäisi, se on liian erikoinen. Yleensä pidän vain jotain yksinkertaista pipoa”, sanoo jyväskyläläinen Tomi Ilvespää.

”Miksei. Hatussahan on paljon historiaa taaksepäin”, pohtii etäämmällä tallusteleva Riku Miettinen Espoosta.

”Suomessa ei yhtenäiskulttuuri oikein toimi esimerkiksi yhteisöllisessä pukeutumisessa, paitsi ehkä urheilukilpailuissa.”

Joulupukiksi sonnustautunut Miettinen pohtii, että yleisessä käytössä väiskejä voisi versioida: siinä voisi olla erilaisia leikkauksia, erilaisia värejä, joissakin malleissa ehkäpä myös lippa.


Selvä. Lähestymme uteluinemme seuraavaksi helsinkiläistä Seija Merimaata. Ojennamme hänelle lakkeja ja katsomme kysyvästi.

”Meinaatko, että tuo olisi kansallishattu?” Merimaa aloittaa.

”En laittaisi sitä päähän, paitsi ehkä onkiessani laiturilla mökillä.”

Väiski toki on tuttu. Merimaa muistaa sen Kokki Kolmosen päästä. Edesmennyt Jaakko ”Kokki” Kolmonen oli tunnettu keittiömestari, joka esiintyi lukuisissa ruokaohjelmissa väiski päässään 1970–90-luvuilla.


Päähineen kulttuurinen historia on paitsi pitkä, näköjään myös leveä. Unkarilainen vaihto-opiskelija Olivér Csizmeg nimittäin tunnistaa väiskin.

”Tuo muistuttaa minua Finnish Nightmares -sarjakuvasta. Onko se sieltä?” Csizmeg kysyy.

Onhan se.

Netti-ilmiöksi kasvaneessa sarjakuvassa suomalainen tikku-ukko Matti kohtaa noloja tilanteita nimenomaan Väiski päässä. Partiolaisten lakkiin verrattuna Matin lakin värit ovat toisin päin: siniset nauhat ovat valkoisella pohjalla.
Sarjakuvan piirtäjä Karoliina Korhonen kertoi Nyt.fin haastattelussa vuonna 2015, että ”hassu hattu” on linkki hänen omaan lapsuuteensa. Korhosen isä piti Väinämöisen lakkia päässään ulkomaan lomamatkoilla.

Korhonen on siis osaltaan onnistunut rakentamaan Suomi-kuvaa ja samalla tehnyt väiskiä tutuksi myös ulkomaalaisille.

Väiski esiintyy myös netissä laajalle levinneessä Väinämöis-aiheisessa meemissä, joka leikittelee ”suomalaisilla ongelmilla”. Satiirin ja komedian aiheena väiski on siis selvinnyt kansallisromantiikan kulta-ajoista nykypäivään:
Csizmeg on opiskelukaverinsa Phillip Willain kanssa sitä mieltä, että väiski sopisi hyvinkin suomalaiseksi yleispäähineeksi. He pohtivat, että olisi kiva, jos lakkia voisivat käyttää myös ulkomaalaiset vaikkapa suomalaisten juhliin osallistuessaan.

Müncheniläinen Willam tietää, mistä puhuu.

Baijerin osavaltio tunnetaan kansallispuvuistaan: naisten dirndleistä ja etenkin miesten puvusta, johon kuuluvat ne kuuluisat nahkaiset polvihousut.

”Kaikki käyttävät niitä vaatteita, se on kiva perinne ja pidän siitä”, Willam kertoo.

”Se on myös jotakin, minkä ihmiset kaikkialta maailmasta tunnistavat. Oktoberfesteillä se on kaikilla päällä, myös ulkomaalaisilla.”

Samalla tavalla väiskikin voisi tulla osaksi Suomi-kuvaa.


Voisiko väiski todella olla suomalaisten dirndl ja nahkahousut?

Ehkä.

Kalevalaseura-säätiön toiminnanjohtaja Ulla Piela veikkaa, että vaikka väiski tuskin on ”suomalaisten yhteinen tunnusvaate”, kaikki sen kyllä tunnistavat ja tietävät.

Kysyimme väiskistä myös partioliikkeen keskusjärjestöltä, joka vakuutti, että väiskin yleistyminen tuskin loukkaisi partiopiirejä.

”Emme siis ’omista’ Väinä­möisen lakkia, mutta nimen­omaan tämä sininen väiski valkoisin nauhoin on vakiintunut suomalaisten partio­laisten symboliksi ja asusteeksi”, sanoo viestintä­päällikkö Anna Koroma-Mikkola Suomen Partiolaisista.

”Toiveemme tietysti on, että jos tätä laajemmin aletaan käyttää, niin käyttäjät samalla tunnustavat partion arvot ja käyttäytyvät niiden mukaisesti.”

Historiallisesta näkökulmasta väiskistä todella voisi olla koko kansan päähineeksi.

Historioitsija Derek Fewster kertoo, että kansallismieliset miehet käyttivät tällaisia lakkeja erikoistilaisuuksissa 1900-luvun alussa.

”Olet siis aivan oikeassa Väiskin olemuksesta, sillä haluttiin luoda miehinen suomalainen perinnevaate, ilman ruotsalaisia juuria.”

”Asukokonaisuuteen liitettiin samalla Kalevalan kuvituksista tuttu mekkomainen paita ja [roomalaiset] nyöritetyt kengät, jotta siitä saataisiin kokonainen asu.”

Nyt.fin toimituksessa jäämme odottamaan innolla, kuinka väiskin eli patalakin eli pitnilkan käy.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 2. 2

  Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

 3. 3

  Suomemme ihanat murteet: Oulussa selfie on määtsie, muualla mietsie

  Tilaajille
 4. 4

  Ajattelet sosiaalista mediaa väärin, sanoo Piilaakson pioneeri – rahaa ei tehdä mainostamisella vaan käytöksemme kokonaisvaltaisella muokkaamisella

 5. 5

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 6. 6

  Pikatestissä Satama Bar, joka on erinomainen lisä Kalasataman alueen palveluihin ja tuo hyvää vaihtelua Redille

 7. 7

  Tämä kuva munasta on nyt maailman tykätyin kuva Instagramissa – näin se on mahdollista, vaikka ei pitäisi olla

 8. 8

  Nytin ravintolakriitikko testasi neljä helsinkiläistä ramen-paikkaa ja löysi joukosta voittajan – Tällaista ramenia Helsingissä saa

 9. 9

  Internetin uusin villitys on julkaista videoita, joissa ihmiset kävelevät ympäriinsä silmät sidottuina – Nyt Netflix yrittää saada ihmisiä lopettamaan pelleilyn

 10. 10

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 2. 2

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 3. 3

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 4. 4

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 5. 5

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 6. 6

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 7. 7

  Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

 8. 8

  Kanadaiset sydämistyivät, kun suosittuun Bird Box -elokuvaan ilmestyi kuvituskuvaa maan lähihistorian tuhoisimmasta tragediasta

 9. 9

  Pikatestissä Satama Bar, joka on erinomainen lisä Kalasataman alueen palveluihin ja tuo hyvää vaihtelua Redille

 10. 10

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 2. 2

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 3. 3

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 4. 4

  Gillette ilmoitti alkavansa mainoksissaan ”haastaa miehisyyteen liittyvää kuvastoa” ja teki mainoksen jossa miehet ovatkin kilttejä – sai niskaansa viharyöpyn

 5. 5

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 6. 6

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 7. 7

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 8. 8

  Perussuomalaiset syyttää Facebookia sensuurista, somejätti puolustautuu: ”Käymme keskustelua selittääksemme, mitä voi julkaista”

 9. 9

  Game of Thronesin viimeisen kauden alkamispäivä on julkistettu: 14. huhtikuuta

 10. 10

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

 2. 2

  Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, ja tämä yllättyi

 3. 3

  Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

  Tilaajille
 4. 4

  Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

 5. 5

  Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

 6. 6

  Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – ”Optikoiden koulutus tähtää myymiseen, eikä riskeistä välttämättä kerrota”, sanoo asiantuntija

  Tilaajille
 7. 7

  Keskustelu maahanmuuttajien seksuaali­rikoksista kiihtyi muuallakin Euroopassa, ja lakeja tiukennettiin – Mitä Saksassa ja Ruotsissa on opittu?

 8. 8

  Maanantai on kouluissa isojen ruoka-annosten päivä – Ilmiön syytä ei tiedetä tarkkaan, mutta ruoka­palvelu­vastaavilla on siitä omat arvelunsa

 9. 9

  Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

  Tilaajille
 10. 10

  Ruosteen­punainen Kuu pimeni näyttävästi – kuvakooste ja time lapse -video harvinaisesta luonnon­ilmiöstä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

 2. 2

  Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

 3. 3

  Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

 4. 4

  Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

 5. 5

  Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

 6. 6

  Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

 7. 7

  Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

  Tilaajille
 8. 8

  Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

 9. 9

  Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

  Tilaajille
 10. 10

  Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

 2. 2

  Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

 3. 3

  Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

 4. 4

  Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

 6. 6

  Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

 7. 7

  Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

 8. 8

  Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

 9. 9

  Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

  Tilaajille
 10. 10

  Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

  Tilaajille
 11. Näytä lisää