Nyt.fi    |   Nyt.fi

Väinämöisen lakin historia ulottuu vuosisatojen taakse – Selvitimme perusteellisesti, voisiko ”väiski” olla koko kansan päähine

Tässä jutussa kantansa väiski-lakkiin kertovat muun muassa ”joulupukki” ja tavalliset suomalaiset sekä nahkahousuihin tottunut baijerilainen, Suomen Partiolaiset, historioitsija ja Kalevalaseura.

Minkä takia suomalaisilla ei tunnu olevan yhteistä vaatekappaletta, jonkinlaista koko kansan vaatetta? Pitäisikö sellaista edes olla?

Monilla Euroopan alueillahan on tunnettuja pukeutumiskäytäntöjä, jotka leimallisuudessaan tekevät kulttuuria tunnetuksi: hollantilaiset pukeutuvat kuninkaanpäivänä oranssiin ja baijerilaiset nahkahousuihinsa.

Itsenäisyyspäivän kunniaksi kartoitimme, voisiko Väinämöisen lakki eli tuttavallisemmin väiski olla koko kansan päähine.

Haastattelimme liudan asiantuntijoita ja jalkauduimme Helsingin Kampin joulumarkkinoille kysymään, mitä tavallisemmat ihmiset asiasta ajattelevat.


Pirkanmaalta saapuneet Oskari Kyllönen ja Remi Kivelä katsovat päähineitä uteliaasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Eikös tuo ole partiolaisten hattu?” Kyllönen kysyy.

”Tuohan on se Väinämöisen hattu”, Kivelä jatkaa.

Kummatkin ovat aivan oikeassa.

Entisenä partiolaisena Kyllönen tunnisti, että valkoisilla nauhoilla varustettu sinipohjainen väiski on Suomen Partiolaisten virallinen päähine. Lakkia kutsutaan väiskiksi, ”Väinämöisen lakiksi”, jonka yhdenlainen versio myös komeilee Kalevalan tarusankarin päässä muun muassa Akseli Gallen-Kallelan Aino-triptyykissä.

Pirkanmaalta tullut kaksikko vaikuttaa hyväntuuliselta, vaikka syy vierailla pääkaupungissa – amerikkalaisräppäri Lil Pumpin Helsingin-keikka – peruuntuikin tiistaina. Huhujen mukaan muusikko joutui putkaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta entä lakki – sopisiko se yleiseen käyttöön?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”En itse tuota käyttäisi”, Kivelä sanoo ja naurahtaa.

”Ei se menisi mullakaan päähän”, Kyllönen jatkaa.

”Se on ehkä vähän vanhanaikainen. Partiossa piti käyttää [väiskiä] juhlatilaisuuksissa ja koin sen vähän vastenmieliseksi.”

Väiskin historia tosiaankin on pitkä – paljon partiolaiskäyttöä pidempi.

Näin sanoo historioitsija Derek Fewster Helsingin yliopistosta, joka käsitteli Väinämöisen lakkia ja sen historiaa perusteellisesti vuonna 2006 julkaistussa väitöskirjassaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lakkimalli on ollut suhteellisen yleinen keskiajan jälkeen Pohjoismaissa, ja kuuluu vieläkin joihinkin ruotsalaisiin kansallispukuihin.”

”Sille oli useita vaihtoehtojakin, joten se oli häviävää kansanperinnettä 1700-luvun jälkeen uusien muotivirtausten alla. Siitä tuli oikeastaan sattumalta ’suomalainen’, koska sitä käytettiin 1800-luvun alun taiteessa suomalaisen rahvaan kuvittamiseen.”


Gallen-Kallelan lisäksi väiskejä näkyy esimerkiksi muinaissuomalaisten miesten päässä Pekka Halosen teoksessa Vainolaista vastaan. Päähineestä tuli Kalevala-taiteilijoiden kautta muinaissuomalaisuuden symboli, joka näkyi myös kaikessa taiteessa, myös pilapiirroksissa.

Fewster täsmentää, että ”väiski” eli patalakki on suomeksi oikealta nimeltään pitnilkka. Sana on peräisin ruotsinkielisestä sanasta backenellicka, joka puolestaan on johdannainen ranskankielisestä bascinet’sta, joka tarkoittaa eräänlaista kypärän alla pidettyä alakypärää.

Palataanpa torille. Voisiko väiski olla koko kansan päähine?

”Voisi olla! En ehkä itse sitä pitäisi, se on liian erikoinen. Yleensä pidän vain jotain yksinkertaista pipoa”, sanoo jyväskyläläinen Tomi Ilvespää.

”Miksei. Hatussahan on paljon historiaa taaksepäin”, pohtii etäämmällä tallusteleva Riku Miettinen Espoosta.

”Suomessa ei yhtenäiskulttuuri oikein toimi esimerkiksi yhteisöllisessä pukeutumisessa, paitsi ehkä urheilukilpailuissa.”

Joulupukiksi sonnustautunut Miettinen pohtii, että yleisessä käytössä väiskejä voisi versioida: siinä voisi olla erilaisia leikkauksia, erilaisia värejä, joissakin malleissa ehkäpä myös lippa.


Selvä. Lähestymme uteluinemme seuraavaksi helsinkiläistä Seija Merimaata. Ojennamme hänelle lakkeja ja katsomme kysyvästi.

”Meinaatko, että tuo olisi kansallishattu?” Merimaa aloittaa.

”En laittaisi sitä päähän, paitsi ehkä onkiessani laiturilla mökillä.”

Väiski toki on tuttu. Merimaa muistaa sen Kokki Kolmosen päästä. Edesmennyt Jaakko ”Kokki” Kolmonen oli tunnettu keittiömestari, joka esiintyi lukuisissa ruokaohjelmissa väiski päässään 1970–90-luvuilla.


Päähineen kulttuurinen historia on paitsi pitkä, näköjään myös leveä. Unkarilainen vaihto-opiskelija Olivér Csizmeg nimittäin tunnistaa väiskin.

”Tuo muistuttaa minua Finnish Nightmares -sarjakuvasta. Onko se sieltä?” Csizmeg kysyy.

Onhan se.

Netti-ilmiöksi kasvaneessa sarjakuvassa suomalainen tikku-ukko Matti kohtaa noloja tilanteita nimenomaan Väiski päässä. Partiolaisten lakkiin verrattuna Matin lakin värit ovat toisin päin: siniset nauhat ovat valkoisella pohjalla.
Sarjakuvan piirtäjä Karoliina Korhonen kertoi Nyt.fin haastattelussa vuonna 2015, että ”hassu hattu” on linkki hänen omaan lapsuuteensa. Korhosen isä piti Väinämöisen lakkia päässään ulkomaan lomamatkoilla.

Korhonen on siis osaltaan onnistunut rakentamaan Suomi-kuvaa ja samalla tehnyt väiskiä tutuksi myös ulkomaalaisille.

Väiski esiintyy myös netissä laajalle levinneessä Väinämöis-aiheisessa meemissä, joka leikittelee ”suomalaisilla ongelmilla”. Satiirin ja komedian aiheena väiski on siis selvinnyt kansallisromantiikan kulta-ajoista nykypäivään:
Csizmeg on opiskelukaverinsa Phillip Willain kanssa sitä mieltä, että väiski sopisi hyvinkin suomalaiseksi yleispäähineeksi. He pohtivat, että olisi kiva, jos lakkia voisivat käyttää myös ulkomaalaiset vaikkapa suomalaisten juhliin osallistuessaan.

Müncheniläinen Willam tietää, mistä puhuu.

Baijerin osavaltio tunnetaan kansallispuvuistaan: naisten dirndleistä ja etenkin miesten puvusta, johon kuuluvat ne kuuluisat nahkaiset polvihousut.

”Kaikki käyttävät niitä vaatteita, se on kiva perinne ja pidän siitä”, Willam kertoo.

”Se on myös jotakin, minkä ihmiset kaikkialta maailmasta tunnistavat. Oktoberfesteillä se on kaikilla päällä, myös ulkomaalaisilla.”

Samalla tavalla väiskikin voisi tulla osaksi Suomi-kuvaa.


Voisiko väiski todella olla suomalaisten dirndl ja nahkahousut?

Ehkä.

Kalevalaseura-säätiön toiminnanjohtaja Ulla Piela veikkaa, että vaikka väiski tuskin on ”suomalaisten yhteinen tunnusvaate”, kaikki sen kyllä tunnistavat ja tietävät.

Kysyimme väiskistä myös partioliikkeen keskusjärjestöltä, joka vakuutti, että väiskin yleistyminen tuskin loukkaisi partiopiirejä.

”Emme siis ’omista’ Väinä­möisen lakkia, mutta nimen­omaan tämä sininen väiski valkoisin nauhoin on vakiintunut suomalaisten partio­laisten symboliksi ja asusteeksi”, sanoo viestintä­päällikkö Anna Koroma-Mikkola Suomen Partiolaisista.

”Toiveemme tietysti on, että jos tätä laajemmin aletaan käyttää, niin käyttäjät samalla tunnustavat partion arvot ja käyttäytyvät niiden mukaisesti.”

Historiallisesta näkökulmasta väiskistä todella voisi olla koko kansan päähineeksi.

Historioitsija Derek Fewster kertoo, että kansallismieliset miehet käyttivät tällaisia lakkeja erikoistilaisuuksissa 1900-luvun alussa.

”Olet siis aivan oikeassa Väiskin olemuksesta, sillä haluttiin luoda miehinen suomalainen perinnevaate, ilman ruotsalaisia juuria.”

”Asukokonaisuuteen liitettiin samalla Kalevalan kuvituksista tuttu mekkomainen paita ja [roomalaiset] nyöritetyt kengät, jotta siitä saataisiin kokonainen asu.”

Nyt.fin toimituksessa jäämme odottamaan innolla, kuinka väiskin eli patalakin eli pitnilkan käy.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomalaisuus
 • Itsenäisyyspäivä
 • Vaatteet
 • Nyt
 • Ossi Mansikka
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

 2. 2

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 3. 3

  Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

 4. 4

  Oprahin puhe nousi jättihitiksi, ja nyt häntä vaaditaan presidenttiehdokkaaksi – ”Oprah pohtii ehdokkuutta”, lähteet kertovat CNN:lle

 5. 5

  Ruotsalainen punkyhtye Viagra Boys arvostelee kappaleissaan ikiaikaista miehisyyden mittaa

 6. 6

  Annantaloon perustettiin joukkorahoituksella lasten oma kahvila, jossa on aina tarjolla makaronilaatikkoa

 7. 7

  Näin hyvin Suomi-tubettaja tienaa: Hanki yli 100 000 tilaajaa, voit saada yhdestä sponsoroidusta videosta tuhansia euroja

 8. 8

  Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

 1. 1

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 2. 2

  Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

 3. 3

  Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

 4. 4

  Julia Robertsista kertovan lehtijutun otsikko epäonnistui katastrofaalisesti – internet rakastaa myös pikkuruista oikaisua

 5. 5

  Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

 6. 6

  Toimittaja on kaksinaamainen otus, joka kyselee kivasti mutta lopputulos on aivan muuta – mutta ilman tätä demokratia tuhoutuisi

 7. 7

  Samsung mainosti puhelimensa kameraa naisen järjestelmä­kamera­selfiellä, internet riemastui – Nyt hän kertoo, miten kaikki tapahtui

 8. 8

  Tämä video brittien Brexit-keskustelun viittomakielisestä tulkista meni viraaliksi, sillä tyrmistynyt ilmeily kuvastaa Brexit-tunnelmia täydellisesti

 9. 9

  Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

 10. 10

  Vuoden kokin luotsaama Nude voi nousta aivan parhaiden ravintoloiden joukkoon – pienten annosten makumaailma on parhaimmillaan vangitseva

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

 2. 2

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 3. 3

  Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

 4. 4

  Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

 5. 5

  Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

 6. 6

  Kalevauva kokosi suomalaisten twiiteistä laulun ja onnistui tiivistämään täydellisesti, mistä Linnan juhlissa on oikeasti kyse – lue hulvaton kappale sanasta sanaan

 7. 7

  Julia Robertsista kertovan lehtijutun otsikko epäonnistui katastrofaalisesti – internet rakastaa myös pikkuruista oikaisua

 8. 8

  Samsung mainosti puhelimensa kameraa naisen järjestelmä­kamera­selfiellä, internet riemastui – Nyt hän kertoo, miten kaikki tapahtui

 9. 9

  Kommentti: Putouksella on nyt poikkeuksellisen vähän katsojia – syy on helppo nähdä, kun katsoo ohjelman uusimman jakson

 10. 10

  Leonardo DiCaprio julkaisi Instagramissa kuvan Helsingin voimalaitoksesta – ja arvosteli sen avulla Donald Trumpin ilmastopolitiikkaa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

 2. 2

  Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

 3. 3

  Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

  Tilaajille
 4. 4

  Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

 5. 5

  Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

 6. 6

  Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

 7. 7

  Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

 8. 8

  Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

  Tilaajille
 9. 9

  Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

 10. 10

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

 2. 2

  Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

 3. 3

  Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

 4. 4

  Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

 5. 5

  Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

 6. 6

  Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

 7. 7

  Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

  Tilaajille
 8. 8

  Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

 9. 9

  Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

 10. 10

  Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

 2. 2

  Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

 3. 3

  Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

 4. 4

  Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

 5. 5

  Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

 6. 6

  Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

  Tilaajille
 7. 7

  Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

 8. 8

  Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

 9. 9

  Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

  Tilaajille
 10. 10

  Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

 11. Näytä lisää