Vampyyri suurvaltojen pöydässä

Vampire: The Masquerade -roolipelin Tšetšenian seksuaalivähemmistöjen vainoja käsittelevästä kohdasta nousi kiista sekä Yhdysvalloissa että Venäjällä, joka johti kirjan vetämiseen markkinoilta ja kustannusyhtiön johdon vaihtumiseen. Mistä kiistassa on oikein kyse?

Marraskuussa Moskovassa pidettiin erikoinen tiedotustilaisuus, josta kertoi muun muassa uutistoimisto TASS. Tilaisuuden otsikko oli ”Kuka pani vampyyrit Tšetšeniaan?”

Kyse oli aivan oikeasta, vakavissaan järjestetystä tiedotustilaisuudesta. Paikalla oli muun muassa Tšetšenian ulkoministeri, ja hän oli hyvin kärmeissään.

Tilaisuudessa ei sentään käsitelty havaintoja vampyyreista. Aiheena oli ruotsalaisen kustantajan julkaiseman Vampire: The Masquerade -roolipelin tapa käsitellä Tšetšeniaa ja seksuaalivähemmistöjä.

Kiista leimahti tämän suositun roolipelin viimeisimmän laitoksen yhden kirjan yhdestä luvusta.

Katsotaan ensin, mikä on Vampire: The Masquerade.

Vampire: The Masquerade ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1991. Se oli vallankumouksellinen peli. Roolipelien valtavirta vei pelaajat seikkailemaan fantasiamaailmoissa ja eläytymään hirviöitä metsästäviksi sankareiksi. Vampiressa pelaajat itse olivat hirviöitä nykyajassa, todellisen maailman suurkaupungeissa. Pelin tarkoitus ei ollut tarjota vain eskapistista viihdettä ja voimafantasiaa. Vampire oli taideteos, joka haastoi pelaajansa. Kun pelaajat eläytyivät epäinhimillisiksi hirviöiksi, he joutuivat kokemaan miten vaikeaa ja samalla tärkeää on yrittää pitää kiinni omasta ihmisyydestään, karmeissakin tilanteissa.

Peli haki innoituksensa ja tyylinsä amerikkalaisesta vaihtoehtokulttuurista, gooteilta, punkkareilta sekä seksuaalivähemmistöiltä. Pelistä tuli suvaitsevaisuuden ja erilaisuuden puolestapuhuja, joka avasi monen silmät. ”Pelin oli alusta asti tarkoitus haastaa kysymyksiä rodusta, luokasta, seksuaalisuudesta ja uskonnosta”, sanoo kirjailija ja kriitikko Charles Phipps. ”Kuulostaa hassulta, mutta Vampire muutti elämäni. Se esitteli minulle monia uudenlaisia ihmisryhmiä.”

Sittemmin pelin ympärille rakennettuun The World of Darkness -maailmaan liittyviä pelejä ja kirjoja on myyty miljoonia kappaleita. Siitä on tehty mm. lukuisia videopelejä ja jopa Aaron Spellingin lyhytkestoiseksi jäänyt tv-sarja 1990-luvulla.

Vuonna 2015 ruotsalainen pelifirma Paradox Interactive osti Vampiren kustantajan White Wolfin. Vuosien aikana Vampiresta oli ilmestynyt lukuisia uusia laitoksia. Monen mielestä niissä eskapismi ja voimafantasia ohittivat alkuperäisen taiteellisen vision. Moni pelasi vampyyreja kuin supersankareita, mikä ei ollut pelin alkuperäinen idea.

Paradox palautti pelin sen julmille juurille tänä syksynä ilmestyneessä viidennessä laitoksessa. Uusi laitos herätti kohua jo ennen ilmestymistään. Tekijöitä syytettiin vaikka mistä äärinäkemyksistä ja heistä käytettiin nettikeskusteluissa ilmaisua ”Swedish edgelords” jo kuukausia ennen kirjojen ilmestymistä.

Sitten alkoi se kohu, jonka päätteeksi Moskovassa järjestettiin vakavamielinen tiedotustiloisuus Tšetšenian ulkoministereineen päivineen.

Juuri Charles Phipps, jonka elämän Vampire aikoinaan muutti, perusti nettiadressin sen puolesta, että Vampiren uuden laitoksen Camarilla-kirjan yksi luku poistetaan. Syynä oli tapa, jolla siinä käsiteltiin seksuaalivähemmistöjen vainoa Tšetšeniassa.

Pelissä Venäjän osatasavalta Tšetšenia on vampyyrien luvattu maa. Ne johtavat aluetta salassa ja tiukalla otteella. Erityisesti yksi kohta sai Phippsin perustamaan adressin. Siinä sanotaan, että Tšetšeniassa vainotaan ja murhataan seksuaalivähemmistöjä, mutta kyseessä on vain julkinen harhautus, jonka tarkoitus on ohjata huomio toisaalle ja näin kätkeä taustalla toimivat vampyyrit.

Fiktion takana on karmea todellisuus. Tšetšeniassa todella vainotaan, juuri nyt, seksuaalivähemmistöjä hirvittävällä tavalla. Esimerkiksi New York Times kirjoitti asiasta viime vuonna. Tšetšenian hallinnon lausunnoissa asia on kiistetty.

Tämä yhteys todellisuuden ja fiktion välillä oli joillekin liikaa. Phipps on yksi heistä.

”Tšetšenia-luku oli huonosti kirjoitettu”, Phipps vastaa kysymykseen sähköpostitse. ”LGBTQ-ihmisten todellisen kamppailun esitettiin johtuvan salaisen vampyyriryhmän juonittelusta. Se oli epäkunnioittavaa ja se trivialisoi todellisia tapahtumia. En voisi kuvitella käyttäväni sitä pelissä, sillä se tekisi parhaillaan käynnissä olevista hirmuteoista seikkailun.”

Tilanne eskaloitui nopeasti. Phipps aavisti, että asia saisi negatiivista julkisuutta, mutta ei osannut odottaa reaktion mittakaavaa ja nopeutta. Internetille tyypilliseen tapaan moitetta tuli molemmista suunnista. Yhdellä puolella kiistanalaisen kirjan kirjoittajia alettiin häiritä verkossa, toisaalta Phippsiä syytettiin sensuurista, koska hän halusi poistaa luvun.

Pelin kustantaja White Wolf päätti vetää kirjan markkinoilta. Yhtiö myönsi tehneensä virheen. Vaikka Vampire on kauhupeli ja sen pitää käsitellä todellisen maailman kauhuja, White Wolfin mukaan kaikkein tärkeintä on todellisten uhrien kunnioittaminen, eikä todellisen maailman syyllisiä saa vapauttaa vastuusta. Samalla White Wolfin johtamisrakenne laitettiin uusiki.

Siinä vaiheessa Phipps huolestui tekijöiden toimeentulon puolesta ja sulki adressin. Vaikka sillä oli vain satoja allekirjoittajia, hänen mukaansa sivua oli ladattu kymmeniä tuhansia kertoja.

Asia oli kuitenkin karannut jo hänen käsistään. Seuraavaksi venäläinen media otti yhteyttä Phippsiin. Alkoi kiistan toinen vaihe ja keskustelun fokus vaihtui. Nyt kyse oli vähemmistövainon lisäksi tavasta, jolla Tšetšenia esitetään pelissä.

Tässä vaiheessa järjestettiin lopulta Moskovassa tiedotustilaisuus, jossa oli siis tarkoitus selvittää, kuka oikein pani vampyyrit Tšetšeniaan.

Paikalla oli venäläisen kustantamo Studio 101:n työntekijöitä, esimerkiksi kustantaja Aleksandr Jermakov. Studio 101 ei ollut julkaissut kiistanalaista kirjaa venäjäksi, mutta oli julkaissut sen aiempia laitoksia.

Tšetšeniaa edusti osatasavallan ulkosuhteista vastaava ministeri Džambulat Umarov.

Umarov sanoi kirjan olevan ”tyypillistä epäkohteliasta amerikkalaista propagandaa”, jonka ”kirjoittaja vihaa Venäjää”. Hän sanoi olevansa valmis viemään asian Haagin tuomioistuimeen, ja vaatisi syytteitä kunnianloukkauksesta ja rasistisen materiaalin julkaisemisesta.

Studio 101:n edustajat korjasivat useita Umarovin virheellisiä käsityksiä – kuten sen että White Wolf olisi amerikkalainen yhtiö, kun se on siis ruotsalainen.

Umarov ei ollut tyytyväinen White Wolfin vastaukseen. Hän piti Kommersant-lehden mukaan yhtiön lupauksia ”hämärinä”. ”Tämä ei ole anteeksipyyntö, tämä on pilkkaa. He vain pahensivat tilannetta”, hän sanoi. Hän myös kutsui peliä loukkaukseksi ”kansaamme ja johtajaamme vastaan”.

Johtajalla hän tarkoittaa tšetšeeni-johtajaa Ramzan Kadyrovia, joka tunnetaan yleisesti nimellä Ramzan. Camarilla-kirjassa alueen johtaja on sulttaani Ramzan. Nimen viittaus on venäläisessä kontekstissa selvä.

Vaikka venäläinen kustantaja joutui kohteliaasti oikomaan viranomaisten väärinkäsityksiä, kiistan venäläisessä ulottuvuudessa ei ole kyse vain siitä.

Myös venäläisen kustantajan mielestä kirja on asenteiltaan ongelmallinen, suorastaan rasistinen.

Jermakov, itsekin alan harrastaja ja Vampiren ystävä pitää Camarilla-kirjan lukua rasistisena. Tämä on hänen mukaansa yleinen käsitys asiaa tuntevien parissa Venäjällä. ”Tšetšeniaa käsittelevä luku käyttää stereotyyppisiä kuvia ja on pinnallinen”, hän kertoo sähköpostitse. ”Kirja väittää tšetšeenien olevan kidnappaajia ja terroristeja, jotka haluavat vain tuhota vihollisensa. Lukija saa demonisoidun kuvan kokonaisesta kansakunnasta. Homofobian ongelman ratkaiseminen rasismilla on kyseenalainen ratkaisu. Se johtaa vain syvempiin kuiluihin ihmisten välillä.”

On hyvä muistaa, että Venäjällä käyty keskustelu Tšetšeniasta asettuu hyvin erilaiseen viitekehykseen kuin keskustelu Suomessa tai Yhdysvalloissa. Venäjällä on esimerkiksi lakeja siitä, millä tavalla tšetšenialaisiin ryhmiin saa viitata.

Yhden pelikirjan yhtä lukua syytetään siis Yhdysvalloissa tunteettomuudesta vainottuja seksuaalivähemmistöjä kohtaan ja Venäjällä rasistisesta kuvasta tšetšeeneistä. Miten tekijät vastaavat näihin syytöksiin?

Yksi Camarilla-kirjan päätekijöistä Freja Gyldenstrøm sanoo, että tekijöiden ensisijainen tavoite oli kiinnittää huomiota todellisiin vainoihin Tšetšeniassa. ”Emme onnistuneet välittämään tätä viestiä tekstissä riittävän selkeästi”, hän vastaa sähköpostitse. Hän pitää kohtaa siinä mielessä epäonnistuneena.

Gyldenstrøm on kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että Vampiren tapaisessa pelissä pitää voida käsitellä todellisia hirmutekoja, myös parhaillaan käynnissä olevia. Hän sanoo pelin fiktiivisen Tšetšenian olevan pelaajille varoittava esimerkki siitä, mitä tapahtuu, jos vampyyrit luopuvat liikaa ihmisyydestään. Samalla hän huomauttaa, että tekstiä oli mukana tekemässä yksi Tšetšeniasta lähtenyt pakolainen.

Pelitutkija ja Tampereen yliopiston yliopistolehtori Jaakko Stenros näkee asian molemmat puolet. Stenros toisaalta ymmärtää, mitä Vampiren tekijät tavoittelivat, mutta näkee myös, että Tšetšenia-luvun kohdalla tapahtui virhe.

”Jos tehdään vuonna 2018 kauhupeli, jossa on henkilökohtaista ja poliittista kauhua, sen täytyy ammentaa tästä maailmasta, muuten se on ulkomuseo”, Stenros vastaa. ”Kun kunnianhimoisessa teoksessa pyritään kommentoimaan kauhumetaforien kautta nykypäivän politiikkaa, pitää olla aika kieli keskellä suuta ja tässä kohdassa on mielestäni lipsuttu siitä. Hyvä maku on pettänyt.”

Samaan aikaan Stenrosin mukaan Tšetšenian vainojen tuominen peliin on puolustettavissa aktivistinäkökulmasta. ”Silloin pyritään nostamaan esiin todellisia ongelmia.”

Moni länsimaalainen roolipelaaja saikin pelin myötä ensimmäistä kertaa kuulla seksuaalivähemmistöjen vainosta Tšetšeniassa. Osa lahjoitti rahaa keräyksiin vainojen uhrien auttamiseksi.

Kuka loppujen lopuksi tässä on oikeassa?

Kiistan aihe palautuu ehkä lopulta kuitenkin siihen, mistä Vampire-roolipelissä on loppujen lopuksi kyse. Alkuperäisen pelin takana oli taiteellinen näkemys. Pelin tarkoitus oli mennä syvälle pelaajan ihon alle ja haastaa heidän käsityksiään.

Vampire on parhaimmillaan peli, joka käsittelee ihmisyyden ja eläimellisyyden rajaa, pahuutta, brutaaliutta ja synkkiä piirteitämme ja antaa pelaajille mahdollisuuden kohdata näitä vaikeita teemoja henkilökohtaisesti. Tutkija Stenros haluaa painottaa tätä näkökulmaa ja vampyyrin merkitystä pelissä ennen kaikkea metaforana.

”Nämä ovat pelejä, jotka käsittelevät jotain. Niitä voi pelata niin, että vampyyrit ovat kuin supersankareita. Mutta Vampire on myös tapa käsitellä hirviömäisyyden ja ihmisyyden kysymyksiä ja tunkeutua niihin. Vampyyrit, joita pelataan eivät ole sankareita, vaan hirviöitä. Tämä uusi Vampire on paluu siihen alkuperäiseen pelin ajatukseen.”

Vampiren ensimmäisen laitoksen tekijän Mark Rein-Hagenin mielestä juuri tästä koko kiistan aloittaneessa yhdysvaltalaisessa kohussa on kyse. Ihmiset haluavat peleiltään eskapismia, ja kavahtavat, jos ne käsittelevät liian vaikeita ja liian todellisia aiheita.

Mark Rein-Hagen on ollut mukana uuden laitoksen tekijätiimissä, vaikka hän ei ole ollut sen päätekijä. Amerikkalaissyntyinen Rein-Hagen asuu Georgiassa, Tšetšenian naapurissa. Hän haluaa vastata kysymyksiin Messengerillä. Hän painottaa, että roolipelit ovat aina olleet hänelle taidemuoto ja vampyyri metafora. Hän kertoo, mitä tavoitteli kirjoittaessaan alkuperäisen pelin.

”Vampyyri oli metafora sille mitä on olla ihminen, epätäydellinen olento maailmassa, jossa ei ole absoluutteja, vaan harmaan eri sävyjä. Pelin keskeisen mekaniikan tarkoitus oli näyttää miten tärkeää on säilyttää ihmisyytensä ja miten vaikeaa se on vaarallisissa ja vaativissa tilanteissa.”

Hän sanoo halunneensa käyttää todellisen maailman tilanteita ja kysymyksiä pelissä, jotta kauhu tuntuisi todelliselta. Mutta ajat tuntuvat muuttuneen siitä, kun Vampire julkaistiin ensimmäisen kerran 1991.

”Elämme levottomia aikoja ja ehkä ihmiset eivät halua muistutusta siitä, kun he pelaavat pelejä. He hakevat peleistä eskapismia. Ehkä siksi he eivät halua nähdä rakkaassa pelissään jotain niin todellista ja ajankohtaista kuin Tšetšenian tilanne.”

Rein-Hagenin mielestä kuvitteellisten pahojen voimien sijoittaminen todellisen maailman kauheuksien taustalle on ikivanha kerrontakeino kauhussa. Siksi uuden Vampiren Tšetšenia-luku ei hänen mielestään ole poikkeuksellinen. ”Melkein kaikkien maailman hallitsijoiden taustalle on jossain kauhutarinassa laitettu yliluonnollisia voimia.”

Hän ei suostu pitämään Camarilla-kirjan Tšetšenia-lukua rasistisena. ”Onko Dracula rasistinen Transylvaniaa kohtaan?”, hän kysyy ja antaa lopuksi neuvon tšetšeeneille: ”Samaan tapaan kuin neuvoin Kazakstanin turismiviranomaisia käyttämään Boratia kertoakseen maastaan, neuvoisin Tšetšenian hallintoa käyttämään Vampirea välineenä kertoa länsimaalaisille itsestään. Maasta paenneet kansalaiset tekevät sitä jo nyt.”
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

 2. 2

  Kaikki puhuvat nyt Brexit-leffasta, koska se näyttää somen uhkan demokratialle selvemmin kuin miljoona uutista Venäjän vaalivaikuttamisesta – tässä elokuvan keskeiset opetukset

 3. 3

  Miten rikkinäinen ihminen voi tehdä täydellistä musiikkia? Löysin vastauksen ja kerron sen nyt teille

 4. 4

  Tämä uusi emoji hämmentää nyt ihmisiä, koska kukaan ei tiedä, mitä sillä pitäisi oikein ilmaista

 5. 5

  Tällä ääninauhalla sanotaan selvästi ”Yanny” tai ”Laurel”, mutta kumman kuulet on täysin sattumanvaraista

 6. 6

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 7. 7

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 8. 8

  Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

 9. 9

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 10. 10

  Blinitesti: Maistoimme blinejä neljästä helsinkiläisravintolasta ja löysimme sekä voittajan että häviäjän

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

 2. 2

  Kaikki puhuvat nyt Brexit-leffasta, koska se näyttää somen uhkan demokratialle selvemmin kuin miljoona uutista Venäjän vaalivaikuttamisesta – tässä elokuvan keskeiset opetukset

 3. 3

  Miten rikkinäinen ihminen voi tehdä täydellistä musiikkia? Löysin vastauksen ja kerron sen nyt teille

 4. 4

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 5. 5

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 6. 6

  Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

 7. 7

  Tämä uusi emoji hämmentää nyt ihmisiä, koska kukaan ei tiedä, mitä sillä pitäisi oikein ilmaista

 8. 8

  Kanadaiset sydämistyivät, kun suosittuun Bird Box -elokuvaan ilmestyi kuvituskuvaa maan lähihistorian tuhoisimmasta tragediasta

 9. 9

  Tällä ääninauhalla sanotaan selvästi ”Yanny” tai ”Laurel”, mutta kumman kuulet on täysin sattumanvaraista

 10. 10

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 2. 2

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 3. 3

  Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

 4. 4

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 5. 5

  Gillette ilmoitti alkavansa mainoksissaan ”haastaa miehisyyteen liittyvää kuvastoa” ja teki mainoksen jossa miehet ovatkin kilttejä – sai niskaansa viharyöpyn

 6. 6

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 7. 7

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 8. 8

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 9. 9

  Perussuomalaiset syyttää Facebookia sensuurista, somejätti puolustautuu: ”Käymme keskustelua selittääksemme, mitä voi julkaista”

 10. 10

  Game of Thronesin viimeisen kauden alkamispäivä on julkistettu: 14. huhtikuuta

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

 2. 2

  Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

 3. 3

  Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

  Tilaajille
 4. 4

  Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

 5. 5

  Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – yhtä piilolinssityyppiä asiantuntija ei suosittele kenellekään

  Tilaajille
 6. 6

  Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

 7. 7

  Entisen puhemiehen loikka varmisti, että soten takana on enää niukin mahdollinen enemmistö – mutta se ei ole enää edes suurin ongelma

 8. 8

  Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

 9. 9

  Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

  Tilaajille
 10. 10

  WHO listasi maailmanlaajuiset terveysuhat: Rokotevastaisuus nousi listalle ensi kertaa hiv:n ja ebolan rinnalle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

  Tilaajille
 2. 2

  Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

 3. 3

  Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

 4. 4

  Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

 5. 5

  Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

 6. 6

  Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

 7. 7

  Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

 8. 8

  Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

 9. 9

  Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, ja tämä yllättyi

 10. 10

  Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

 2. 2

  Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

 3. 3

  Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

 4. 4

  Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

 6. 6

  Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

 7. 7

  Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

 8. 8

  Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

  Tilaajille
 9. 9

  Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

  Tilaajille
 10. 10

  Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Neftehimik löi Jokerit ilman maalihai Puustista, joka oli sairastunut – Jokerit kärsi jäähyistä
 3. Kalifornialainen senaattori Kamala Harris pyrkii demokraattien presidenttiehdokkaaksi
 4. Venäjä: Ainakin neljäntoista uskotaan kuolleen tulipalossa Kertšinsalmessa – kahden laivan epäillään syttyneen tuleen polttoainetta siirrettäessä
 5. Tunti sitten
 6. Pääministeri Theresa May pitää yhä kiinni äkkieron pelotteesta: ”Jos haluaa rajata äkkieron pois, alahuoneen tulee äänestää brexit-sopimuksen puolesta”
 7. Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – yhtä piilolinssityyppiä asiantuntija ei suosittele kenellekään Tilaajille
 8. Ulosteensiirto parantaa antibioottiripulin tehokkaasti, mutta toimisiko se myös Alzheimerin taudin hoidossa? Tutkijat toivovat, että ”superulosteella” voisi hoitaa vaikeitakin sairauksia
 9. 2 tuntia sitten
 10. WHO listasi maailmanlaajuiset terveysuhat: Rokotevastaisuus nousi listalle ensi kertaa hiv:n ja ebolan rinnalle
 11. Yritystuet saivat jälleen lujan puolustajan, nyt vientialoista Tilaajille
 12. Levottomassa Zimbabwessa netti palaa jälleen käyttöön – Korkeimman oikeuden mukaan hallituksella ei ollut oikeutta sulkea internetiä
 13. Suomalaisella lääke­reseptillä voi ostaa lääkkeitä nyt myös Virosta – Myöhemmin myös potilas­kertomukset kulkeutuvat EU-maasta toiseen
 14. Näytä lisää