Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

Jussi Halla-ahon mukaan Ylen tapa oikaista virheellinen tieto oli ”huomaamaton oikaisu”.

Natsien hakaristiliput liehuivat hetken aikaa Helsingin katukuvassa viime torstaina.

Syynä oli lakkautettavaksi määrätyn uusnatsijärjestön Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) marssi. Poliisi oli myöntänyt luvan marssin järjestämiseen, koska PVL hakee valituslupaa saamastaan lakkauttamismääräyksestään korkeimmalta oikeudelta.

Uusnatsien Kohti vapautta -mielenosoituksen kärjessä joukko mielenosoittajia kantoi kolmea hakaristilippua. Poliisi otti ne pois Hakaniemen puoleisessa päässä.

Tapaus on puhuttanut runsaasti itsenäisyyspäivänä ja sen jälkeen.

Useat poliitikot, muun muassa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo suorasanaisesti tuomitsivat natsilippujen käyttämisen mielenosoituksessa.
Itsenäisyyspäivän jälkeisenä päivänä kolme eri tahoa esitti kansallissosialistisen tunnusten esittämistä rangaistavaksi tai kiellettäväksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ylikomisario Juha Hakola kertoi torstai-iltana HS:lle, että neljää miestä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. ”Hakaristin esittämisessä on voimakas rasistinen ja syrjivä viesti”, Hakola sanoi.

Lauantaina presidentti Tarja Halonen kertoi Ylen haastattelussa, että olisi valmis harkitsemaan natsitunnusten kieltämistä lailla.

Poliisin arvion mukaan Kohti vapautta -marssille osallistui yhteensä noin 200–300 henkeä.

Uusia kierroksia natsilippukulkueen käsittely sai, kun julkisuudessa tuohon 200–300 hengen porukkaan liitettiin virheellisesti myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Perjantaiaamuna Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa sisäministeri Kai Mykkäseltä kysyttiin, mitä mieltä hän on siitä, että ”sosiaalisessa mediassa ilmestyneiden valokuvien perusteella perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli tuon mielenosoituksen [uusnatsien Kohti vapautta -mielenosoituksen] lähtöpaikalla”.

Mykkänen ei suostunut kommentoimaan kysymystä, koska ei ollut nähnyt kuvia. Hän totesi, että lähtöpaikan lähistöllä olemiseen voi olla monia syitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myöhemmin Yle oikaisi virheellisen tiedon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) haastattelun aikana eräässä kysymyksessä oli virhe. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kävi sosiaalisen median mukaan itsenäisyyspäivänä Helsingin Töölöntorilla 612-kulkueen lähtöpaikalla eikä Kaisaniemessä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoituksen kokoontumispaikalla”, oikaisussa kerrotaan.

Ylen haastattelussa oli siis sekoitettu uusnatsien Kohti vapautta -mielenosoitus ja myöhemmin illalla järjestetty, äärioikeistolaiseksi profiloitunut 612-soihtukulkue.

Sosiaalisessa mediassa levisi nimenomaan kuva, jossa Halla-aho oli vieraillut 612-kulkueen lähtöpaikalla. Kohti vapautta -mielenosoituksen kanssa Halla-aholla ei ollut mitään tekemistä.

Ylen juttu ei jäänyt silti ainoaksi virheelliseksi väitteeksi Halla-ahon ja natsilippukulkueen yhteydestä.

Sunnuntaina sanomalehti Karjalaisessa julkaistiin kolumni, jossa ei mainittu Halla-ahoa nimeltä, mutta viittaus oli ilmiselvä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kulttuuritoimittajana puhun nyt kulttuurin puolen mestareista – en itsenäisyyspäivän natsilippukulkueessa marssineesta puolueen puheenjohtajasta, jota kuulemma seuraajiensa keskuudessa mestariksi kutsutaan”, toimittaja Suonna Kononen kirjoitti kolumnissaan.

Tässä vaiheessa Halla-aho sai tarpeekseen.

Sunnuntai-iltapäivänä Halla-aho arvosteli Twitterissä ”vastuullisen median toimintaa.”
”Ensin Yle-radio väitti minun olleen uusnatsimielenosoituksen lähtöpaikalla. (Jälkikäteen huomaamaton oikaisu verkkosivuilla.) Nyt Karjalainen kertoo minun ’marssineen natsilippukulkueessa’”, Halla-aho kirjoitti.

Karjalainen oikaisi kolumnissa kerrotun virheellisen tiedon pian Halla-ahon kirjoituksen jälkeen.

”Pääkirjoitussivun kolumnissa oli virheellistä tietoa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei ollut mukana itsenäisyyspäivän natsilippukulkueessa Helsingissä. Sen sijaan hän kävi tapaamassa toista mielenosoitusjoukkoa - 612-mielenosoitusta - ennen kuin kyseisen joukon kulkue lähti matkaan. 612-ryhmä ei käyttänyt natsilippuja mielenosoituksessaan. Kolumnissa Halla-ahoa ei mainittu nimeltä, mutta tekstistä oli pääteltävissä, että tekstissä mainitulla puolueen puheenjohtajalla tarkoitetaan Jussi Halla-ahoa”, oikaisussa kerrotaan.

Kolumnin verkkoversiosta Halla-ahoon viitannut lause poistettiin kokonaan.

Kuten tässä vaiheessa jo saattoi olettaa, aiheen käsittely ei kuitenkaan päättynyt tähän.

Sosiaalisessa mediassa oli lähtenyt käyntiin raivoava keskustelu median virheistä. Joissain kommenteissa syytettiin Yleä ja Karjalaista ”tahallisesta virheestä”.

Medioiden tapa oikaista virheellinen tietonsa (Karjalaisen tapauksessa myös poistaa virheellinen kohta huomautuksen kera verkkojutusta) ei ollut arvostelijoiden mukaan riittävä. Journalistin ohjeet velvoittavat siihen sitoutuneita medioita nimenomaan ”korjaamaan viipymättä” olennaisen asiavirheen niin, että se ”tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön”.

Halla-ahon mukaan Karjalaisen oikaisu ei täytä ”vastuumedian” toimintatapoja.
Halla-ahon Twitter-ketjussa syntyi kuitenkin myös kovasanainen väittely siitä, minkälaisen kulkueen lähtöpaikalla Halla-aho oli tarkalleen käynyt.

Historiantutkija Oula Silvennoinen vastasi Halla-ahon twiittiin, sanoi tämän olleen 612-kulkueen lähtöpaikalla ja kysyi, miksi Halla-aho ”tukee puoluejohtajan ominaisuudessa kansallissosialistien marssitapahtumaa”.
Lopulta Silvennoisen ja Halla-ahon väittelyssä oli kuitenkin kyse jälleen samasta aiheesta, josta on puhuttu aikaisempinakin vuosina itsenäisyyspäivän mielenosoitusten yhteydessä.

Mikä on uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen järjestämän mielenosoituksen ja 612.fi-yhdistyksen järjestämän soihtukulkueen välinen suhde?

Virallisesti 612-soihtukulkue ilmoittaa olevansa poliittisesti sitoutumaton.

”Tapahtuma ja siihen olennaisesti liittyvä soihtukulkue ovat edelleen poliittisesti sitoutumattomia, eikä yhdistys edusta mitään poliittista kantaa. – – Poliittisten merkkien ja tunnusten esilläpitäminen ja käyttäminen tapahtumassa on edelleen kielletty. Myös kulkueen kärjessä liikkuva yhdistyksen asettama lippuairueen saattama Suomen lippu on ainoa sallittu banneri, viiri tai lippu”, yhdistyksen sivuilla kerrotaan.

Halla-aho puolusti 612-kulkueen eroa verrattuna PVL:n marssiin jo viime vuonna Facebook-kirjoituksessaan.

”Huomautettakoon taas tietämättömille, että 612-kulkueeseen on osallistunut ja osallistuu tälläkin kertaa täysin kunniallisia ihmisiä, jotka eivät öyhötä eivätkä möykkää eivätkä varsinkaan ole natseja”, Halla-aho kirjoitti.

612-kulkueen ja PVL:n sekä Suomen vastarintaliikkeen (SVL) yhteys ei ole ollenkaan näin yksiselitteinen.

Suomen vastarintaliikkeen perustaja ja entinen keulakuva Esa Holappa kertoi vuonna 2016 Ylen haastattelussa, että uusnatsijärjestö SVL oli aloitteellinen soihtukulkueen järjestämisessä ja että ensimmäisessä kulkueessa SVL:n aktivistit toimivat järjestysmiehinä.

Suojelupoliisi luonnehti vuoden 2015 raportissaan 612-kulkuetta ”maahanmuuttovastaisten ja äärioikeistolaisten toimijoiden organisoimaksi”.

PVL on ilmoittanut oman marssinsa kutsussa, että halukkaat voivat siirtyä Kohti vapautta -marssin jälkeen yhdessä osaksi 612-kulkuetta.

Ja vaikka poliittiset tunnukset on virallisesti 612-kulkueessa kielletty, esimerkiksi vuonna 2017 kulkueessa oli näkyvillä useita PVL:n huiveja ja takkeja.

612-kulkueen järjestäjän mukaan kulkueeseen ovat tervetulleita kaikki isänmaalliset. Joukossa on runsas määrä ihmisiä, joilla – kuten Halla-aho on todennut – ei ole mitään tekemistä uusnatsien kanssa. Eron näkee myös osallistujamäärässä. Tänä vuonna 612-kulkue keräsi poliisin arvion mukaan 1800 ihmistä.

Ylen toimittaja Eero Mäntymaa kirjoitti vuonna 2017 analyysin 612-kulkueesta ja sen osallistujista.

Mäntymaa kertoo kyselleensä kolmen vuoden aikana kulkueen osanottajilta näkemyksiä. Niiden mukaan 612-kulkueen osanottajista vain harva allekirjoittaa kansallissosialismin pääperiaatteita, mutta suuri joukko marssin osallistujista pitää kuitenkin muun muassa ”suvakkeja” uhkana isänmaalle. Uusnatsit ovat kulkueen osallistujien mielestä tervetulleita, koska ovat isänmaallisia.

”Kansallissosialismia suurempi uhka isänmaalle ovat kuitenkin esimerkiksi Euroopan Unioni ja etenkin sen liittovaltiokehitys, vanhat suurpuolueet jotka ovat ’myyneet Suomen suuryrityksille’, globalisaatio, ’suvakit’, sekä muslimien maahanmuutto ja islaminusko ylipäänsä”, Mäntymaa kirjoittaa kulkueen osanottajien näkemyksistä.

Halla-aho ei Silvennoisen ja muiden Twitter-käyttäjien kanssa väitellessä lähtenyt kuitenkaan analysoimaan 612-kulkueen yksityiskohtaisempaa taustaa, vaan keskittyi alleviivaamaan sitä, että kyseessä oli kaksi eri kulkuetta.
Lopulta kävi, kuten Twitter-väittelyissä käy yleensä. Vastaukset typistyivät samojen linkkien toistamiseksi.

Keskustelu näytti päättyvän siihen, että Halla-aho esti Silvennoisen näkemästä twiittejään.

Oikaisu 15.26: Korjattu kirjoitusvirhe Suonna Konosen nimessä.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 2. 2

  Keskustelu elokuvien valkopesusta on edennyt syvälle – nyt internet tonkii 2300 vuotta vanhan Ptolemaioksen suvun genetiikkaa päättääksen Lady Gagan sopivuudesta rooliin

 3. 3

  Gillette ilmoitti alkavansa mainoksissaan ”haastaa miehisyyteen liittyvää kuvastoa” ja teki mainoksen jossa miehet ovatkin kilttejä – sai niskaansa viharyöpyn

 4. 4

  Ghostbustersista tulee uusi elokuva ja se sivuuttaa vuoden 2016 epäonnistuneen ”naisversion”

 5. 5

  2 pizzaa, 1 pelti: Näin saat kaksi pakastepizzaa mahtumaan yhdelle uunipellille samaan aikaan

 6. 6

  Opin naistutkimuksen luennolla, että säälimätöntä vallankäyttöä on kaikkialla – ja se tuntui parikymppisestä maalaispojasta uskomattomalta

 7. 7

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 8. 8

  Kotipizza kehitti erikoislämpölaatikon, jossa pizzan pitäisi tulla kotiovelle 60-asteisena – pikatestissä kilpailijatkin pääsivät lähemmäksi tavoitetta

 9. 9

  Tämä kuva munasta on nyt maailman tykätyin kuva Instagramissa – näin se on mahdollista, vaikka ei pitäisi olla

 10. 10

  Hampurilaisravintola Bun2Bun aiheutti epäilyksiä vaihtamalla lihapihvit kokonaan ”amerikkalaiseen ihmetuotteeseen” – testasimme miltä se maistuu, jos muuten syö lihaa mielellään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 2. 2

  Gillette ilmoitti alkavansa mainoksissaan ”haastaa miehisyyteen liittyvää kuvastoa” ja teki mainoksen jossa miehet ovatkin kilttejä – sai niskaansa viharyöpyn

 3. 3

  Opin naistutkimuksen luennolla, että säälimätöntä vallankäyttöä on kaikkialla – ja se tuntui parikymppisestä maalaispojasta uskomattomalta

 4. 4

  Hampurilaisravintola Bun2Bun aiheutti epäilyksiä vaihtamalla lihapihvit kokonaan ”amerikkalaiseen ihmetuotteeseen” – testasimme miltä se maistuu, jos muuten syö lihaa mielellään

 5. 5

  Keskustelu elokuvien valkopesusta on edennyt syvälle – nyt internet tonkii 2300 vuotta vanhan Ptolemaioksen suvun genetiikkaa päättääksen Lady Gagan sopivuudesta rooliin

 6. 6

  True Detectiven odotettu kolmas kausi alkoi – katsoimme heti kaksi ensimmäistä jaksoa

 7. 7

  Ghostbustersista tulee uusi elokuva ja se sivuuttaa vuoden 2016 epäonnistuneen ”naisversion”

 8. 8

  2 pizzaa, 1 pelti: Näin saat kaksi pakastepizzaa mahtumaan yhdelle uunipellille samaan aikaan

 9. 9

  Tämä kuva munasta on nyt maailman tykätyin kuva Instagramissa – näin se on mahdollista, vaikka ei pitäisi olla

 10. 10

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

 2. 2

  Opin yläasteella, ettei kouluilla ole minkäänlaista ratkaisua yhteen kiusaamisen kipeimmistä muodoista – sitten löysin apua paikasta, josta aikuiset olivat eniten huolissaan

 3. 3

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 4. 4

  Menikö Hitler-Fingerpori ohi? Niin meni muiltakin – tavoitimme Pertti Jarlan, näin hän selittää

 5. 5

  Gillette ilmoitti alkavansa mainoksissaan ”haastaa miehisyyteen liittyvää kuvastoa” ja teki mainoksen jossa miehet ovatkin kilttejä – sai niskaansa viharyöpyn

 6. 6

  Perussuomalaiset syyttää Facebookia sensuurista, somejätti puolustautuu: ”Käymme keskustelua selittääksemme, mitä voi julkaista”

 7. 7

  Game of Thronesin viimeisen kauden alkamispäivä on julkistettu: 14. huhtikuuta

 8. 8

  Hampurilaisravintola Bun2Bun aiheutti epäilyksiä vaihtamalla lihapihvit kokonaan ”amerikkalaiseen ihmetuotteeseen” – testasimme miltä se maistuu, jos muuten syö lihaa mielellään

 9. 9

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 10. 10

  True Detectiven kolmas kausi alkaa – tästä kärryille sarjasta, jonka ensimmäinen kausi oli maaginen ja toinen epäonnistui

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

 2. 2

  Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

 3. 3

  Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

 4. 4

  Sdp:n etumatka kokoomukseen on kaventunut – perussuomalaisten nousu näkyy myös HS-gallupissa

 5. 5

  Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen raiteilla ja maanteillä – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona ja pitäkää etätyöpäivä, jos suinkin mahdollista

 6. 6

  ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

  Tilaajille
 7. 7

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 8. 8

  Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

 9. 9

  Nainen kätki aitoja susia tuttaviensa luokse, kahta eläintä pidettiin pimeässä saunassa – Helsingin poliisi epäilee naisen kasvattaneen koirasusia

 10. 10

  MTV: Poliisi epäilee, että yksi Oulun seksuaali­rikosten uhreista huumattiin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

 2. 2

  Näin autosi väri vaikuttaa jällenmyyntiarvoon – Suositun ja hyljeksityn värin ero voi olla iso

 3. 3

  Musertava tappio: Brexit-sopimus kaatui britti­parlamentissa äänin 432–202 – oppositio haastaa nyt hallituksen

 4. 4

  Näin toimii armeijametodi, joka lupaa tainnuttaa ihmisen uneen kahdessa minuutissa – ”Höpöhöpöä”, sanoo suomalainen asiantuntija

 5. 5

  New Yorkin rotat puolustavat reviiriään vimmatusti – Maailman vallannut jyrsijä yllättää yhä tutkijat käytöksellään

 6. 6

  ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

  Tilaajille
 7. 7

  Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

 8. 8

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 9. 9

  Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

  Tilaajille
 10. 10

  Vuosikausia odotettu suomalainen suurelokuva Iron Sky 2 on valtava pettymys – ”Aivan hirveän huono elokuva”, kirjoittaa HS:n elokuvakriitikko yhden tähden arviossaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

  Tilaajille
 2. 2

  Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

 3. 3

  Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

  Tilaajille
 4. 4

  Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

 5. 5

  Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

  Tilaajille
 6. 6

  Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

 7. 7

  Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

 8. 8

  Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

 9. 9

  Jokin voimakas lähde lähettää arvoituksellisia radiosignaaleja kaukaa avaruudesta, sanovat tähtitieteilijät

 10. 10

  Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

 11. Näytä lisää