Samsung mainosti puhelimensa kameraa naisen järjestelmä­kamera­selfiellä, internet riemastui – Nyt hän kertoo, miten kaikki tapahtui

Dunja Djudjic ei saattanut uskoa, että hänen kuvansa voisi päätyä Samsungin kännykkäkameran mainokseen.

Ei kannata uskoa kaikkeen, mitä näkee mainoksissa.

Tämä tuskin tulee kenellekään minkäänlaisena yllätyksenä, mutta toisinaan siitä saa poikkeuksellisen konkreettisen muistutuksen.

Esimerkiksi sellaisina hetkinä, kun luulee, että puhelinvalmistajat käyttäisivät kännyköidensä kameran mainostamiseen oikeasti puhelimen kameralla otettuja kuvia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime viikolla serbialainen Dunja Djudjic, 30, sai huomata, että aina näin ei ole.

Djudjicin mukaan Samsung käyttää tänä vuonna julkaistun Samsung Galaxy A8 Star -puhelimensa mainostamiseen kuvaa, jonka Djudjic itse on ottanut järjestelmäkameralla.

Samsungin sivuilla kuitenkin annetaan ymmärtää, että Djudjicin ottama kuva tarjoaisi esimerkin uuden puhelimen kameran potrettikuvaominaisuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Djudjic on sataprosenttisen varma siitä, että kuva ei ole otettu Samsungin kännykällä vaan hänen järjestelmäkamerallaan.

Miksi? Koska hän itse on kuvan keskiössä.

Miten Djudjicin itse itsestään järjestelmäkameralla ottama kuva päätyi siis kännykkäjätin valheelliseen mainokseen?

Alun perin Djudjic otti kuvan itsestään syksyisessä maisemassa pitämässä lehteä suunsa edessä puhtaasti huvikseen yrittäessään kuvata itsestään uutta Facebook-profiilikuvaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hieman myöhemmin Djudjic teki profiilin EyeEm-palveluun, joka toimii yhteistyössä ison Getty-kuvatoimiston kanssa. Djudjic latasi palveluun joukon ottamiaan kuvia, niiden joukossa myös kuvan itsestään.

Getty puolestaan valikoi osan Djudjicin EyeEm-palveluun lataamista kuvista omaan kuvituskuvavalikoimaansa, josta kuka tahansa Gettyn asiakas saattaisi ostaa niitä omaan käyttöönsä.

Sitten Djudjic sai sähköpostia: joku oli ostanut yhden hänen ottamistaan valokuvista.

Djudjicia alkoi kiinnostaa, mikä taho olisi kiinnostunut käyttämään hänen kasvokuvaansa – ja ennen kaikkea: missä yhteydessä kuvaa käytettäisiin?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ajattelin, että se voisi olla kuvituskuvana jossain ulkoilua, luontoa, syksyä tai ehkä jopa meikkausta käsittelevässä blogipostauksessa”, Djudjic kirjoittaa DIY Photography -sivulle kirjoittamassaan tekstissä.

Hämmästys oli suuri, kun Djudjic tajusi, ettei kuvaa ollutkaan ostettu blogikirjoituksen kuvituskäyttöön.

Sen sijaan Djudjic päätyi Googlen käänteisen kuvahaun avulla Samsungin uuden puhelinmallin esittelysivulle. Siellä häntä odotti tämä näky:


”Ota näyttäviä potrettikuvia. Korkealaatuisen kaksikamerajärjestelmänsä ansiosta Galaxy A8 Star pystyy ottamaan pysäyttäviä kuvia. Voit manuaalisesta muokata syväterävyysalueen kokoa valintasi mukaan”, Samsung ilmoitti sivullaan Djudjicin ottaman kuvan yhteydessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samsung ei ollut päätynyt pelkästään hankkimaan Djudjicin kuvaa ja käyttämään sitä mainoksessaan, vaan he olivat myös muokanneet kuvaa uudestaan.

On oikeastaan hyvin hämmentävää, että Samsung oli päätynyt valitsemaan kännykkäkameransa mainostamiseen kaikista järjestelmäkameralla otetuista kuvituskuvista juuri Djudjicin kuvan.

Djudjicin kuvassa on jo lähtökohtaisesti sumea tausta, koska se on otettu järjestelmäkameralla niin, että kuvassa on tarkentunut vain etualalla oleva kohde.

Tämä on hienoinen ongelma, koska Samsung haluaa nimenomaan mainostaa sitä, miten Galaxy A8 Star -puhelimella otetuissa kuvissa pystyy muokkaamaan taustan terävyyttä halunsa mukaan.

Niinpä Samsung on päätynyt vaihtamaan koko Djudjicin ottaman kuvan taustan niin, että he voivat esitellä sivuillaan sekä sumentamattomalla taustalla varustellun että sumennetulla taustalla varustellun kuvan.

Taustan vaihtamisen lisäksi Samsung on muokannut myös Djudjicin kuvaa muun muassa säätämällä hiusten värejä ja poistamalla silmässä näkyvät verisuonet.

Kun Djudjic kirjoitti havainnostaan DIY Photography -sivulle, hänen tekstinsä lähti leviämään nopeasti viraaliksi.

Linkkiä jaettiin muun muassa Twitterissä.
Pian aiheesta kirjoittivat isot ulkomaiset uutissivut, kuten Mashable.

Yksi taho pysyi kuitenkin monen päivän ajan hiljaa: Samsung.

Vaikka Djudjicin kirjoitus levisi netissä ympäriinsä, Samsung itse ei puuttunut keskusteluun mitenkään. Djudjic oli yrittänyt ottaa yhteyttä puhelinvalmistajaan jo ennen tekstinsä julkaisemista (lähinnä kysyäkseen, miksi yhtiö oli päätynyt tällaiseen ratkaisuun), muttei saanut minkäänlaista järkevää vastausta.

Lopulta kolme päivää Djudjicin alkuperäisen tekstin julkaisun jälkeen Samsung lisäsi puhelimensa esittelysivulla Djudjicin ottaman kuvan kohdalle maininnan ”image simulated for demo purpose”, mikä on lähinnä mainosjargonia ja tarkoittaa suomeksi sanottuna sitä, että kuvaa ei ole oikeasti otettu Samsungin puhelimella, vaan sen on tarkoitus ”simuloida” kännykän kameran ominaisuuksia.

Voisi toki luulla, että kännykän kameran ominaisuuksia olisi helpompi simuloida kännykän kameralla otetulla kuvalla.

Tämä ei myöskään ole ensimmäinen kerta, kun puhelinvalmistaja valehtelee kuluttajilleen vastaavalla tavalla. Ainakin Huawei on jäänyt aikaisemmin kiinni samasta tempusta.

Mitä Djudjic itse sitten ajattelee koko tapauksesta?

Sähköpostilla vastannut Djudjic kertoo, että viime päivät ovat olleet hänelle mediahuomion takia hyvin kiireisiä.

Kuinka kauan olet valokuvannut ja mitä järjestelmäkameraa käytät?

”Olen ollut kiinnostunut valokuvaamisesta hyvin nuoresta lähtien, ja käytin joskus isäni vanhaa Zenit-kameraa ottaakseni kuvia. Muutaman pokkarikameran jälkeen ostin ensimmäisen järjestelmäkamerani vuonna 2009. Nykyisin käytän Nikon D7000 -kameraa – ja joskus edelleen vanhaa Zenitiä, jos haluan ottaa kuvia filmille digikuvien sijaan.”

”Vaikka olen ollut innostunut valokuvaamisesta lähes vuosikymmenen ajan, se on edelleen minulle vain harrastus. Ansaitsen elantoni kirjoittamalla.”

Miten ja mihin tarkoitukseen otit kuvan, jonka Samsung hankki käyttöönsä?

”Otan paljon kuvia itsestäni ilmaistakseni tunteita tai kertoakseni tarinoita, mutta tämä otin puhtaasti huvikseni. Otin sen kesken sunnuntaisen kävelyn metsässä: kannan usein kameraa mukanani kävelyillä. Yhdistin digitaalisen järjestelmäkamerani vanhan Zenitin linssiin.”

”Mitä tulee kuvan käyttämiseen... Se oli jonkun aikaa Facebook-profiilikuvani. Julkaisin sen EyeEm-palvelussa, ja sieltä se ostettiin eteenpäin.”

Mikä oli ensireaktiosi, kun huomasit kuvan olevan Samsungin mainoksessa?

”Rehellisesti sanottuna olin yllättynyt. Ja kun huomasin, miten kamalasti he olivat muokanneet kuvaa, olin... noh, huvittunut. En ole iloinen siitä, että he käyttivät kuvaani valheellisen mainostamiseen, mutta yritän pitäytyä huvituksen tunteessa itseni vuoksi.”

Onko Samsung ollut missään yhteydessä sinuun artikkelin julkaisemisen jälkeen?

”Yritin olla yhteydessä Samsungiin ennen artikkelini julkaisemista, mutta minua ei onnistanut. Juttuni on saanut paljon huomiota, mutta en ole kuullut mitään Samsungin edustajilta.”

Oletko miettinyt, miksi Samsung valitsi juuri sinun kuvasi mainokseensa? Voiko sitä ajatella kohteliaisuutena kuvallesi?

”Rehellisesti sanottuna en ole aikaisemmin edes ajatellut asiaa. Nyt kun mainitsit asian... Ehkä se on kohteliaisuus! On paljon upeita valokuvia, joita he olisivat voineet käyttää, ja tässä kyseisessä on tiettyjä heikkouksia. Ehkä he pitivät siitä, koska se on hieman epätyypillinen kuvituskuvaksi. Se on leikkisä ja aika luonnollinen. Vaikkakin, ironista kyllä, Samsungin kuvakäsittelijä muokkasi minut varsin luonnottoman näköiseksi.”
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 2. 2

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 3. 3

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 4. 4

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 5. 5

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 6. 6

  Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

 7. 7

  Katsoimme uuden Black Mirror -elokuvan, jossa katsoja pakotetaan päättämään hahmojen elämästä ja kuolemasta – tällainen kokemus se on

 8. 8

  Kanadaiset sydämistyivät, kun suosittuun Bird Box -elokuvaan ilmestyi kuvituskuvaa maan lähihistorian tuhoisimmasta tragediasta

 9. 9

  Mikseivät poliisi ja media kerro, mikä on rikollisen ihonväri?

  Tilaajille
 10. 10

  7 taidenäyttelyä, joissa kannattaa nyt käydä Helsingissä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 2. 2

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 3. 3

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 4. 4

  Miltä rasismi tuntuu ”sivistyneissä piireissä”? – Tässä haastattelussa tubettaja Luyeye Konssi kertoo, miltä tuntuu elää Suomessa, jossa mustat laitetaan hyppäämään pituutta

 5. 5

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 6. 6

  Kanadaiset sydämistyivät, kun suosittuun Bird Box -elokuvaan ilmestyi kuvituskuvaa maan lähihistorian tuhoisimmasta tragediasta

 7. 7

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 8. 8

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 9. 9

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 10. 10

  Pikatestissä Satama Bar, joka on erinomainen lisä Kalasataman alueen palveluihin ja tuo hyvää vaihtelua Redille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 2. 2

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 3. 3

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 4. 4

  Gillette ilmoitti alkavansa mainoksissaan ”haastaa miehisyyteen liittyvää kuvastoa” ja teki mainoksen jossa miehet ovatkin kilttejä – sai niskaansa viharyöpyn

 5. 5

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 6. 6

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 7. 7

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 8. 8

  Menikö Hitler-Fingerpori ohi? Niin meni muiltakin – tavoitimme Pertti Jarlan, näin hän selittää

 9. 9

  Perussuomalaiset syyttää Facebookia sensuurista, somejätti puolustautuu: ”Käymme keskustelua selittääksemme, mitä voi julkaista”

 10. 10

  Game of Thronesin viimeisen kauden alkamispäivä on julkistettu: 14. huhtikuuta

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

 2. 2

  Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

 3. 3

  Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

 4. 4

  Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

 5. 5

  Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

 6. 6

  ”Maailman söpöin koira” Boo kuoli omistajansa mukaan sydänsuruun – Julkkiskoiralla yli 16 miljoonaa seuraajaa Facebookissa

 7. 7

  Mitä jos Suomi söisi koko vuoden kuten tammikuussa? Muutos kansan­terveyteen olisi mullistava, ellei ryhti­liike lopahtaisi jo helmikuussa

 8. 8

  Tämä asia sinun pitää muuttaa elämästäsi nyt, jotta olet kesäkuussa viisi kiloa kevyempi

  Tilaajille
 9. 9

  Banksyn maalaus ilmestyi ennen joulua yllättäen autotallin seinään – nyt tallin omistava terästyöläinen myi sen kuusinumeroisella summalla

 10. 10

  Etelässä joka kymmenes on kokenut laturaivoa – Kunnille ja keskuksille tehtiin ohjeistus, jotta hiihtoreiteille saataisiin rauha

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

 2. 2

  Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

 3. 3

  Tämä asia sinun pitää muuttaa elämästäsi nyt, jotta olet kesäkuussa viisi kiloa kevyempi

  Tilaajille
 4. 4

  Vakava vaaratilanne Helsinki-Vantaalla: Matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle

 5. 5

  Suomi voisi nollata päästönsä, mutta mitä se vaatii? Tällaista olisi elämä hiili­neutraalissa Suomessa vuonna 2035

  Tilaajille
 6. 6

  Banksyn maalaus ilmestyi ennen joulua yllättäen autotallin seinään – nyt tallin omistava terästyöläinen myi sen kuusinumeroisella summalla

 7. 7

  Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

 8. 8

  Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

 9. 9

  Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

 10. 10

  Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

  Tilaajille
 2. 2

  Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

  Tilaajille
 3. 3

  Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

 4. 4

  Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

 5. 5

  Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

  Tilaajille
 6. 6

  Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

 7. 7

  Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

 8. 8

  Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

 9. 9

  Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

 10. 10

  Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

 11. Näytä lisää