Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

Ihmeotukset-elokuvasarjan toinen osa osoittaa sen, että J. K. Rowling ei ole oikeastaan kiinnostunut itse luomansa universumin yksityiskohdista.

Uusi Harry Potter -elokuva ei vakuuta faneja.

Tämän voi sanoa jo nyt varmaksi, kun uuden Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset -elokuvan ensi-illasta on aikaa noin kuukausi.

Olen nähnyt Ihmeotukset-elokuvasarjan toisen osan tähän mennessä kahdesti, ja kirjoitin siitä myös arvion Helsingin Sanomiin. En ollut kovin vakuuttunut näkemästäni. Se oli suurimmaksi osaksi mielestäni liian sekava ja menetti sen lumoavuuden, mikä Harry Potter -maailmassa on ollut vahvasti läsnä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikki kriitikot eivät ole kuitenkaan olleet samaa mieltä. Esimerkiksi brittilehti The Guardian antoi elokuvalle kolme tähteä, vaikka senkin arviossa kritisoitiin vahvasti elokuvan sekavuutta. Elokuvasivusto IMDB:ssä elokuvan arvosana on tällä hetkellä 6,9. Äänensä on antanut yli 80 000 ihmistä.


Vaikuttaakin siltä, että – totuttuun tapaan – kaikkein kriittisimpiä ovat olleet juuri Potter-sarjan fanit.

Jo ennen elokuvan julkaisua uusi Ihmeotukset-elokuva joutui useampaan kertaan fanien hampaisiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suurin syy siihen oli, että elokuvasarjan pääpahista Grindelwaldia näyttelee Johnny Depp.

Fanit vaativat, että Depp korvattaisiin toisella näyttelijällä Deppin yksityiselämän tapahtumien vuoksi. Keväällä 2016 Deppin silloinen puoliso Amber Heard syytti Deppiä henkisestä ja fyysisestä perheväkivallasta.

Depp kiisti teot, mutta Heardin mustelmilla olevista kasvoista julkaistiin kuvia. Heard ilmoitti, että hänellä on myös todistajia ja vaati lähestymiskieltoa. Deppin asianajaja puolestaan väitti, että Heardin syytökset ovat seurausta siitä, että tämä yritti saada enemmän rahaa avioerossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tapausta käsiteltiin julkisesti kuukausien ajan, kunnes elokuussa juuri ennen oikeudenkäyntiä ex-pariskunta sopi eronsa ja Heard veti vaatimuksensa lähestymiskiellosta pois.

Kun fanit alkoivat vaatia Deppin korvaamista toisella näyttelijällä, J. K. Rowling asettui Deppin tueksi. Tuotantoyhtiö puolestaan ilmoitti, että Deppiin kohdistuneet syytökset on käsitelty ja soviteltu, eikä Deppiä syytetä tällä hetkellä mistään. Depp itse kommentoi tapausta suurpiirteisesti elokuvan julkaisun alla.

Deppin valinta rooliin ei ollut kuitenkaan ainoa asia, mikä hermostutti Potter-faneja. Alkuvuodesta nousi iso keskustelu siitä, kun elokuvan ohjaaja David Yates kertoi Entertainment Weeklyn haastattelussa, ettei elokuvassa viitata suoraan yhden päähahmon, Albus Dumbledoren seksuaalisuuteen. Rowling on aiemmin kertonut Dumbledoren olevan homo, vaikka asia ei käy ilmi Potter-kirjoissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt kun elokuva on vihdoin julkaistu, netin keskustelupalstoilla on julkaistu useita raivoisia kommentteja. Niissä arvostellaan sitä, miten hämmentäviä ratkaisuja elokuvan käsikirjoittaja, koko Potter-maailman luonut J. K. Rowling on uudessa elokuvassa tehnyt.

Perinteisessäkin mediassa muun muassa Buzzfeed ja Mashable ovat tylyttäneet elokuvaa kovasanaisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näitä ratkaisuja ymmärtääkseni kävin katsomassa elokuvan uudestaan. Vakuutuin siitä, että jostain syystä Rowling ei näytä olevan kiinnostut luomansa Potter-universumin yksityiskohdista.

(Varoitus: Tästä eteenpäin juttu voi sisältää merkittäviä juonipaljastuksia sekä uudesta Ihmeotukset-elokuvasta että kaikista aiemmista Harry Potter -kirjoista ja -elokuvista.)

Aluksi on hyvä muistuttaa, että Ihmeotukset-elokuvasarjan kaksi ensimmäistä elokuvaa sijoittuvat 1920-luvulle: ensimmäinen osa vuoteen 1926, nyt ensi-iltaan tullut toinen osa vuotaan 1927.

Elokuvan tapahtumat ovat siis tapahtuneet vuosikymmeniä aiemmin kuin alkuperäisen Harry Potter -kirjasarjan tapahtumat, jotka sijoittuvat 1990-luvulle. Kirjasarjassa viitataan vuosiin suoraan vain hyvin harvoina hetkinä, mutta myöhemmin Rowlingin kertoman tiedon perusteella Potter-universumiin on syntynyt hyvin yksityiskohtainen aikajana siitä, mitkä tapahtumat ovat tapahtuneet milloinkin. Nyt uusi elokuvasarja seikkailee tässä historiallisessa ajassa, jossa esimerkiksi Potter-kirjoissa vanhana taikakoulun rehtorina tunnettu Albus Dumbledore on vielä nuori opettaja.


Toisen elokuvan suurin keskustelunaihe on ollut Ezra Millerin näyttelemä hahmo Valio, josta ei alkuperäisissä Potter-kirjoissa ole minkäänlaista mainintaa.

Valio nähdään ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten ensi-iltaan tullessa Ihmeotukset-elokuvasarjan ensimmäisessä osassa Ihmeotukset ja niiden olinpaikat. Tuolloin käy selville, että Valiolle on kehittynyt obskuuri, eräänlainen taikamaailman ”loinen” tai ”pimeä voima”. Obskuuri on uusi käsite Potter-maailmassa, eikä siitä ollut mitään mainintaa alkuperäisissä Potter-kirjoissa.

Elokuvassa puhutaan englanniksi sanoista obscurus ja obscurial. Obscurus (suomeksi obskuuri) on pimeä voima ja obscurial tuota obskuuria kantava nuori velho tai noita.

Obskuuri kehittyy nuorille velhoille ja noidille, joita pahoinpidellään fyysisesti tai henkisesti niin, että heidän poikkeukselliset kykynsä halutaan tuhota. Jos velho tai noita yrittää piilotella tarpeeksi kauan taikavoimiaan, heidän sisällensä muototuu hallitsematon pimeä voima (obskuuri), joka purkautuu lopulta hallitsemattomasti ja väkivaltaisesti ja voi aiheuttaa valtaisaa tuhoa. Obskuuria kantavat velhot ja noidat kuolevat ennen kuin täyttävät 10 vuotta.

Orpona kasvanut ja jästihuoltajiensa vakavasti pahoinpitelemä Valio on kuitenkin poikkeus obskuurien ikään: hän on ensimmäisen elokuvan aikaan noin 25-vuotias ja onnistunut siis jostain syystä selviämään hengissä. Lopulta ensimmäinen elokuvan lopussa Valio menettää hallinnan obskuuristaan, ja se purkautuu räjähdysmäisesti.

Ensimmäisen elokuvan lopuksi jäädään siihen uskoon, että Valio olisi kuollut obskuurin purkautumisen yhteydessä. Näin ei kuitenkaan käy, vaan elokuvasarjan toisessa osassa Valio on hengissä ja päätynyt Pariisiin osana kiertävää sirkusta.

Suuri osa Ihmeotukset-elokuvasarjan toisesta osasta käytetään sen selvittämiseen, mikä on Valion oikea henkilöllisyys.

Useat elokuvan hahmot epäilevät Valion olevan oikealta nimeltään Corvus Lestrange, elokuvassa nähtävän Leta Lestrangen kadoksissa ollut velipuoli. Leta Lestrange itse kuolee elokuvan toisen osan lopussa pelastaakseen muut Grindelwaldia vastaan taistelleet noidat ja velhot. On epäselvää, mitä sukua Leta ja Corvus Lestrange ovat alkuperäisissä Harry Potter -kirjoissa nähtävälle pimeyden noidalle Bellatrix Lestrangelle.

Lopulta käy kuitenkin ilmi, että Valio ei olekaan oikeasti Corvus Lestrange, ja että koko suuren osan elokuvan kulusta varastanut Lestrange-pyörittely vaikuttaa olleenkin täysin turhaa. Jo pelkästään tämä on hämmentänyt monia katsojia.

Vielä enemmän faneja on ärsyttänyt kuitenkin elokuvan viimeisen kohtauksen loppupaljastus. Siinä Grindelwald kertoo Valiolle, että tämä on oikeasti Aurelius Dumbledore, Albus Dumbledoren veli.

Alkuperäisissä Potter-kirjoissa ei ole mainittu kertaakaan Aurelius Dumbledorea.


Dumbledoren sukupuu on käyty kirjoissa läpi hyvin yksityiskohtaisesti. Niissä selviää, että Dumbledorella on kaksi sisarusta: veli Aberforth, joka on erakoitunut pubinpitäjä, ja sisko Ariana Dumbledore, joka kuoli jo lapsena – ennen Ihmeotukset-elokuvan tapahtumia.

Ensiajattelemalla ei pitäisi olla mahdollista, että Ihmeotukset-elokuvaan ja samalla koko Potter-universumiin luodaan yhtäkkiä Dumbledorelle uusi veli, josta ei ole ollut aikaisemmin mitään mainintaa missään. Tällainen yllättävien sukulaisuuksien paljastuminen muistuttaa lähinnä saippuasarjoista tuttua laiskaa käsikirjoittamista.

Asian hyväksymistä ei ainakaan helpota se, että Rowlingin itsensä vahvistaman alkuperäisen Potter-aikajanan mukaan Albus Dumbledoren Kendra-äiti oli jo kuollut silloin, kun Albus Dumbledorea paljon nuorempi Valio/Aurelius Dumbledore syntyi.

On toki mahdollista, että Aurelius on sittenkin Dumbledoren velipuoli. Tosin: Albus Dumbledoren Percival-isä oli Potter-aikajanan mukaan vangittu velhovankila Azkabaniin jo vuosia ennen Valion/Aureliuksen syntymistä, eikä häntä vapautettu sieltä koskaan.

Niinpä netti on täyttynyt erilaisista teorioista siitä, kuka tai mikä Valio/Aurelius Dumbledore tarkalleen on.

Oleellista on huomata, että toistaiseksi ainoa tiedonlähde Valion henkilöllisyydestä ja sukulaissuhteesta Albus Dumbledoren kanssa on Grindelwald, joka oli 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä taikamaailman mahtavin pimeyden velho. Grindelwald oli nuoruudessaan Albus Dumbledoren ystävä, mutta sittemmin he ajautuivat taikamaailman vastakkaisille puolille ja ovat nyt toistensa viholliset.

Onko siis järkevää olettaa, että Grindelwald puhuu totta Valiolle, jonka hän yrittää houkutella puolelleen – taisteluun Dumbledorea vastaan?


Vai voisiko sittenkin olla niin, että Grindelwald vain valehtelee?

Ehkä Valio on sittenkin Corvus Lestrange, kuten katsojat yritettiin saada uskomaan suurimman osan elokuvasta? Ehkä Valiolle valehtelu on vain Grindelwaldin ovela tapa hämätä Valiota. Tällainen tuplahuijaus olisi tosin kamalin kuviteltavissa oleva cliffhanger. Elokuvan päättäminen puhtaaseen valheeseen (ja valheen paljastaminen esimerkiksi seuraavassa elokuvassa) veisi lopunkin kiinnostavuuden Ihmeotukset-elokuvasarjasta.

Muitakin vaihtoehtoja on. Ehkä Valio todella on Aurelius Dumbledore, mutta ei kirjaimellisesti Albus Dumbledoren veli. Netissä on spekuloitu muun muassa sillä, että Aurelius Dumbledore olisikin esimerkiksi Albus Dumbledoren serkku. Tai sillä, että Valio olisi jotain sukua 1990-luvulla taikamaailmaa hallinneelle Voldemortille.

Tai jopa sillä, että Aurelius olisi Albus Dumbledoren poika.

Poika, josta Albus ei jostain syystä ole halunnut puhua mitään vuosikymmeniä myöhemmin. Se ainakin tarjoaisi jonkinlaisen selityksen sille, että Aureliusta ei mainita alkuperäisissä Potter-kirjoissa ollenkaan.

Myös aikajanan kannalta olisi loogisempaa, että Aurelius olisi Albuksen poika kuin veli. Albus olisi ollut noin 20-vuotias Aureliuksen syntymisen aikaan.

Kaikissa spekulaatiossa selvää on kuitenkin se, että fanit haluavat keksiä jonkun loogisen selityksen sille, että Potter-maailmaan ilmestyy yhtäkkiä uusi Dumbledore, jota ei ole mainittu koskaan aiemmin.

Toivottavasti elokuvasarjan kolmannessa osassa tarjottava selitys asialle vastaa edes jollain tavalla tähän fanien loogisuuden toiveeseen.

Viime vuosina julkaistuilla uusilla Potter-tuotoksilla ei ole nimittäin kovin vahva historia Potter-universumin sääntöjen ja aikaisempien tapahtumien noudattamisen osalta.

Kaikkein hämmentävin tapaus oli vuonna 2016 julkaistu ”kahdeksas Harry Potter -kirja”, näytelmäkäsikirjoitus Harry Potter and the Cursed Child.

Se poikkeaa kaikista muista Potter-tuotoksista siinä mielessä, että käsikirjoitus ei ole Rowlingin käsialaa. Varsinaisen näytelmätekstin on kirjoittanut englantilainen käsikirjoittaja Jack Thorne. Rowling itse on vahvistanut tiedon, mutta mainosteksteissä asiasta ei haluttu puhua. Sen sijaan korostettiin sitä, että kirjan tarina on Rowlingin, Thornen ja näytelmän ohjaajan John Tiffanyn yhteistuotos.

Vaikka itse näytelmä keräsi paljon kehuja arvosteluissa, sen tarina sai täystyrmäyksen faneilta.

Kaikkein pahinta on se, että näytelmän tarina muistuttaa monin paikoin fanifiktiota. Se sivuuttaa täysin alkuperäisten Potter-kirjojen säännöt ja hahmojen luonteet sekä keksii mitä hämmentävimpiä ja epäloogisempia käänteitä. Koko kirjan tarina tuntuu etenevän ”Miksi ei?” -ideologian varassa.

Mutta kuten todettua, tuota käsikirjoitusta ei ollut kirjoittanut ensisijaisesti Rowling. Toisin on uusissa elokuvissa, joissa Rowling on nimenomaan vastannut käsikirjoituksesta.

Siksi on vähintäänkin erikoista, että Aurelius Dumbledore ei ole suinkaan ainut elokuvassa saatava paljastus, jonka ei olisi pitänyt olla aikaisempien tietojen mukaan mahdollista tai joka tuntuu vähintäänkin selittämättömältä.

Elokuvassa esimerkiksi vieraillaan velhokoulu Tylypahkassa, jossa Dumbledore opettaa pimeyden voimilta suojautumista. Alkuperäisissä Potter-kirjoissa Dumbledoresta on puhuttu aina ainoastaan muodonmuutosten opettajana. Pimeyden voimilta suojautumisen opettamisesta ei ole mainittu koskaan mitään, mikä tuntuu vähintäänkin erikoiselta, kun ottaa huomioon, miten isossa roolissa pimeyden voimilta suojautuminen on alkuperäisissä Potter-kirjoissa.

Hauska sivuhuomio on myös se, miten Dumbledoren hahmon ulkomuoto on jostain syystä kokenut vuosikymmenten aikana täyskäännöksen kaikin mahdollisin tavoin.
Lisäksi Tylypahkan kohtauksessa nähdään vilaukselta professori McGarmiwa. Siis samanniminen professori, joka opetti vuosikymmeniä myöhemmin Harry Potteria ja hänen ystäviään. Elokuvassa käy ilmi, että hän työskenteli Tylypahkassa muodonmuutosten opettajana jo 1920-luvulla.

Kiinnostavaa ja erikoista – varsinkin kun alkuperäisten Potter-kirjojen mukaan Minerva McGarmiwa ei ollut edes syntynyt 1920-luvulla. Kyseessä ei myöskään voi olla McGarmiwan äiti, joka oli nimeltään Isobel Ross. Professori McGarmiwan epälooginen sisällyttäminen elokuvaan tuntuu entistä typerämmältä sen takia, ettei hahmolla ole minkäänlaista roolia elokuvan tarinan kannalta.

McGarmiwan lyhyeen visiittiin tiivistyykin tällä hetkellä koko Ihmeotukset-sarjan suurin ongelma.

Elokuvan julkaisun jälkeen ulkomaisissa medioissa on julkaistu useita artikkeleita, joissa Rowlingia on verrattu Star Wars -universumin luojaan George Lucasiin.

Ihmeotukset-elokuvasarjassa on paljon samoja piirteitä kuin Lucasin vuosina 1999–2005 ohjaamassa Star Wars -esiosatrilogiassa. Suuri osa Star Wars -faneista vihaa tuota trilogiaa nykyisin muun muassa sen takia, että se tekee koko Star Wars -universumin tarinasta lähinnä sekavamman ja sotkuisemman.

Lisäksi Ihmeotukset-elokuvasarjassa tarjotaan samalla tavalla epäolennaisia ja lähinnä päälleliimatulta lisäykseltä tuntuvia taustatarinoita sellaisille hahmoille, jotka ovat tuttuja alkuperäisistä Potter-kirjoista.

Elokuvan päätarina ei liity suurimpaan osaan alkuperäisistä Potter-hahmoista mitenkään, mutta silti muun muassa elokuvan markkinoinnissa on nostettu esille Naginin (Voldemortin käärme, joka onkin ollut alun perin ihminen) kaltaisia sivuosahahmoja.

Voi kuulostaa paperilla hyvältä tavalta houkutella Potter-faneja uuden elokuvasarjan äärelle, mutta tällä hetkellä se tuntuu lähinnä ärsyttävältä.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

 2. 2

  Kaikki puhuvat nyt Brexit-leffasta, koska se näyttää somen uhkan demokratialle selvemmin kuin miljoona uutista Venäjän vaalivaikuttamisesta – tässä elokuvan keskeiset opetukset

 3. 3

  Miten rikkinäinen ihminen voi tehdä täydellistä musiikkia? Löysin vastauksen ja kerron sen nyt teille

 4. 4

  Tämä uusi emoji hämmentää nyt ihmisiä, koska kukaan ei tiedä, mitä sillä pitäisi oikein ilmaista

 5. 5

  Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

 6. 6

  Kanadaiset sydämistyivät, kun suosittuun Bird Box -elokuvaan ilmestyi kuvituskuvaa maan lähihistorian tuhoisimmasta tragediasta

 7. 7

  Tällä ääninauhalla sanotaan selvästi ”Yanny” tai ”Laurel”, mutta kumman kuulet on täysin sattumanvaraista

 8. 8

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 9. 9

  Sushibuffetit valtasivat Helsingin – Testasimme neljä lounasbuffettia

  Tilaajille
 10. 10

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

 2. 2

  Kaikki puhuvat nyt Brexit-leffasta, koska se näyttää somen uhkan demokratialle selvemmin kuin miljoona uutista Venäjän vaalivaikuttamisesta – tässä elokuvan keskeiset opetukset

 3. 3

  Miten rikkinäinen ihminen voi tehdä täydellistä musiikkia? Löysin vastauksen ja kerron sen nyt teille

 4. 4

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 5. 5

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 6. 6

  Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

 7. 7

  Tämä uusi emoji hämmentää nyt ihmisiä, koska kukaan ei tiedä, mitä sillä pitäisi oikein ilmaista

 8. 8

  Kanadaiset sydämistyivät, kun suosittuun Bird Box -elokuvaan ilmestyi kuvituskuvaa maan lähihistorian tuhoisimmasta tragediasta

 9. 9

  Tällä ääninauhalla sanotaan selvästi ”Yanny” tai ”Laurel”, mutta kumman kuulet on täysin sattumanvaraista

 10. 10

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 2. 2

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 3. 3

  Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

 4. 4

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 5. 5

  Gillette ilmoitti alkavansa mainoksissaan ”haastaa miehisyyteen liittyvää kuvastoa” ja teki mainoksen jossa miehet ovatkin kilttejä – sai niskaansa viharyöpyn

 6. 6

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 7. 7

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 8. 8

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 9. 9

  Perussuomalaiset syyttää Facebookia sensuurista, somejätti puolustautuu: ”Käymme keskustelua selittääksemme, mitä voi julkaista”

 10. 10

  Game of Thronesin viimeisen kauden alkamispäivä on julkistettu: 14. huhtikuuta

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

 2. 2

  Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

  Tilaajille
 3. 3

  Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

 4. 4

  Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – yhtä piilolinssityyppiä asiantuntija ei suosittele kenellekään

  Tilaajille
 5. 5

  Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

 6. 6

  Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

 7. 7

  Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

 8. 8

  Entisen puhemiehen loikka varmisti, että soten takana on enää niukin mahdollinen enemmistö – mutta se ei ole enää edes suurin ongelma

 9. 9

  Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

  Tilaajille
 10. 10

  Ihmiset oikaisevat pysäköintitalon hätäpoistumistien kautta metrolle – Espoo antoi periksi ja nyt siihen tehdään virallinen kulkureitti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

  Tilaajille
 2. 2

  Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

 3. 3

  Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

 4. 4

  Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

 5. 5

  Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

 6. 6

  Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

 7. 7

  Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

 8. 8

  Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

 9. 9

  Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, ja tämä yllättyi

 10. 10

  Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

 2. 2

  Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

 3. 3

  Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

 4. 4

  Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

 6. 6

  Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

 7. 7

  Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

 8. 8

  Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

  Tilaajille
 9. 9

  Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

  Tilaajille
 10. 10

  Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Kevin-Prince Boateng teki sokkisiirron Italian Seria A:n keskikastin Sassuolosta La Ligan huipulle FC Barcelonaan
 3. Bullsin Lauri Markkanen teki 13 pistettä NBA:n itäisen konferenssin jumbojoukkueiden taistossa – varaustilaisuuden täkyt houkuttelevat joukkueita umpisurkeuteen
 4. Tunti sitten
 5. Neftehimik löi Jokerit ilman maalihai Puustista, joka oli sairastunut – Jokerit kärsi jäähyistä
 6. Kalifornialainen senaattori Kamala Harris pyrkii demokraattien presidenttiehdokkaaksi
 7. Venäjä: Ainakin neljäntoista uskotaan kuolleen tulipalossa Kertšinsalmessa – kahden laivan epäillään syttyneen tuleen polttoainetta siirrettäessä
 8. Pääministeri Theresa May pitää yhä kiinni äkkieron pelotteesta: ”Jos haluaa rajata äkkieron pois, alahuoneen tulee äänestää brexit-sopimuksen puolesta”
 9. 2 tuntia sitten
 10. Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – yhtä piilolinssityyppiä asiantuntija ei suosittele kenellekään Tilaajille
 11. Ulosteensiirto parantaa antibioottiripulin tehokkaasti, mutta toimisiko se myös Alzheimerin taudin hoidossa? Tutkijat toivovat, että ”superulosteella” voisi hoitaa vaikeitakin sairauksia
 12. WHO listasi maailmanlaajuiset terveysuhat: Rokotevastaisuus nousi listalle ensi kertaa hiv:n ja ebolan rinnalle
 13. Yritystuet saivat jälleen lujan puolustajan, nyt vientialoista Tilaajille
 14. Näytä lisää