Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

Aamulehden mukaan Huora-yhtyeen nimi on ”puhekielinen, alatyylinen synonyymi maailman vanhimpaan ammattiin viittaavalle sanalle”.

”Maassa on ohut lumihuntu, Karkkilan perjantai-illan täyttää hentoinen sumu, ilmassa vieno joulun odotus. Pub Pikkupässin lasitetulla terassilla vanhempi pariskunta keskustelee.

–Vagina! Mä en kuuntele prostituoitua! huutaa nainen.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näin alkaa toimittaja Markus Määttäsen Aamulehteen kirjoittama juttu punk-yhtye Huorasta.

Paitsi jos olet ”täysi-ikäinen Aamulehden lukija”.

Silloin pääset lukemaan sensuroimattoman version.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se alkaa näin:

”Maassa ohut lumihuntu, Karkkilan perjantai-illan täyttää hentoinen sumu, ilmassa vieno joulun odotus. Pub Pikkupässin lasitetulla terassilla vanhempi pariskunta keskustelee.

–Vittu! Mä en kuuntele Huoraa! huutaa nainen.”

Mistä on kyse?

Tänään perjantaina Aamulehden printissä ja eilen lehden verkkosivuilla on julkaistu juttu, joka käsittelee punk-yhtye Huoraa. Laulaja Anni Lötjösen luotsaama yhtye sai alkunsa vuonna 2015, ja musiikkipiirien tietoisuuteen se nousi vuonna 2016 esikoisjulkaisullaan Kaikki uuniin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen jälkeen yhtye on nauttinut vankkaa kulttisuosiota. Myös HS:ssa on kirjoitettu yhtyeestä.

Osa Huoran maineesta johtuu toki yhtyeen hyvin poikkeuksellisesta nimestä. Bändin Facebook-sivuilla nimen tarina selitetään seuraavasti:

”’Sen niminen punkbändi pitäisi olla kuin Huora.’ Ehkä se oli tajunnanvirtaa, ehkä tarkoituksellinen idean istutus. Joka tapauksessa kitaristi Paavo Pekkosen isän heitto porautui peruuttamattomasti poikansa kalloon vuosia sitten.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt Aamulehti on tehnyt yhtyeestä ja erityisesti sen laulajasta Lötjösestä laajan jutun.

Siinä on kuitenkin yksi hyvin erikoinen piirre.

Printtijutussa ei puhuta kertaakaan yhtyeestä nimeltä Huora. Sen sijaan puhutaan Prostituoitu-nimisen yhtyeen laulajasta Lötjösestä. Tämän lisäksi kaikki muutkin ”alatyyliset ilmaisut” on sensuroitu. Kun Lötjönen esimerkiksi puhuu Sannin kappaleesta Että mitähän vittua, on se sensuroidussa versiossa muuttunut muotoon Että mitähän vaginaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jutun alussa julkaisu valintaa perustellaan seuraavasti:

”Koska Aamulehti on perhelehti, nimitämme jutun painetussa versiossa yhtyettä Prostituoiduksi. Jutussa kaikki sukuelimiin viittaavat suomalaiset voimasanat on vaihdettu niiden anatomisiin neutraaleihin synonyymeihin ja seksiin liittyvät ilmaukset puhekielisistä kaunokielisemmiksi sanoiksi.”

Hämmentävä – tavallaan jopa nerokas – linjaus ei ole jäänyt nettikansalta huomiotta.

Musiikkilehti Rumba uutisoi Aamulehden jutusta tänä aamuna.

”Tänään ilmestyneessä Aamulehdessä on Prostituoitu-nimisen yhtyeen haastattelu. Että minkä? Ei löydy minun Spotifysta moista!” jutun alussa ihmetellään.

Myös Twitterissä Aamulehden päätös on herättänyt ihmetystä. Kaikki kommentoijat eivät varsinkaan aluksi nähneet tapauksen humoristista puolta.
Miksi Aamulehti on siis päätynyt tällaiseen julkaisuratkaisuun?

Virallisen perhelehtiselityksen lisäksi on helppo keksiä monia vaihtoehtoisia syitä.

Ehkä kyse on upeasta taideperformanssista? Onhan siinä jotain todella kaunista ja täydellisesti aiheeseen sopivaa, että nimenomaan Huora-nimisestä punk-yhtyeestä kirjoitetaan juttu, jossa kielenkäytön sensuuri on viety niin äärimmilleen, ettei vastaavaa ole nähty kaikkein konservatiivisimmissakaan julkaisuissa. Rock ei ole kuollut, äärimmäinen sensuuri on uutta kapinaa!

Toki yksi vaihtoehto on myös, että tällainen tempaus kerää mukavasti lisähuomiota jutulle, joka laadukkuudestaan huolimatta olisi muuten voinut jäädä vain yhdeksi lukemattomista yhden päivän aikana julkaistuista kulttuuriartikkeleista. Tähän viittaa esimerkiksi se, että Aamulehti on verkkosivuillaan ottanut kaiken irti irrottelusta julkaisemalla jutusta kaksi erillistä versiota ja vielä kolmannen jutun, jossa kerrotaan, kuinka jutusta on olemassa kaksi eri versiota.

Laajemmin ajateltuna kielenkäytön kommentoinnin voi tulkita myös liittyvän esimerkiksi Aamulehden puolentoista vuoden takaiseen linjaukseen siirtyä käyttämään sukupuolineutraaleja ammattinimikkeitä. Päätös herätti paljon porua nettikeskustelussa.

Sitten on vielä vuonna 2016 Aamulehden saama langettava päätös Julkisen sanan neuvostolta. Langettava tuli jutusta, jossa matkustettiin etsimään ”Sortavalan rumin huora”.

Aamulehden silloinen (Ylen nykyinen) vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen ilmoitti vastauksessaan pitävänsä kantelua aiheettomana. Päätöksen jälkeen Jokinen kirjoitti julkisessa Facebook-päivityksessään pitävänsä JSN:n päätöstä ”järkyttävänä”.

”Surulliseksi minut tekee JSN:n yhdeksän jäsenen kykenemättömyys tunnistaa laatujournalismia”, Jokinen kirjoitti.

JSN antoi langettavan päätöksen nimenomaan siksi, miten jutussa käsitellään tanssia harrastavia lapsia.

”Pikkutyttöjen käsittelytapa olisi jutun asiayhteydestä irrotettuna asiallinen, mutta jutun juonirakenne yhdistää heidät prostituutioon. Juttua voi lukea niin, että siinä lähdetään etsimään ’ruminta huoraa’, mutta löydetään tanssivia lapsia. Prostituoitu ja pikkutytöt myös rinnastuvat, kun jutussa kuvataan rinnakkain pikkutyttöjen ja prostituoidun tanssimista ja spekuloidaan prostituoidun mahdollisilla balettitunneilla, vaikka niistä ei edes tiedetä mitään. JSN:n lapsia koskevan periaatelausuman mukaan lapsilla on oikeus tulla suojelluiksi ja vastuu tästä kuuluu aina toimitukselle. Tässä tapauksessa lapsille aiheutuvat seuraukset voivat olla erityisen haitallisia, sillä tunnistettavissa olevat lapset yhdistyvät maksulliseen seksiin”, JSN:n päätöksessä perustellaan langettavaa.

Ehkä Huora-yhtyeen nimen totaalinen sensurointi on siis vain Aamulehden tapa kuittailla JSN:n päätökselle, jota lehti piti vääränä ja ”kykenemättömyyttenä tunnistaa laatujournalismia”.

Yritimme tavoittaa Aamulehden vastaavaa päätoimittajaa Jussi Tuulensuuta kertomaan, mistä pohjimmiltaan on kyse.

Tuulensuu ei vastannut yhteydenottoomme.

Jutun kirjoittanut Markus Määttänen sen sijaan vastasi.

Nyt.fi tässä terve! Miksi päädyit kirjoittamaan jutun Huora-yhtyeen sijaan Prostituoitu-yhtyeestä?

”Kun sain tehtäväksi tehdä Huorasta jutun, tiesin että bändi on hyvä. Kävin kuuntelemassa keikkaa, ja olin hurmaantunut. Mielestäni Huora on Suomen paras bändi. Sanoitukset ovat Suomen parhaita. Solisti on maan kovimmalla lavakarismalla varusteltu. Maailmaltakaan ei löydy montaa yhtä kovaa.”

”Olen ollut toimittajana kauan, Aamulehdessä 22 vuotta. Journalismiin liittyy pitkä perine, jossa voimasanat editoidaan pois. Ajattelin ensin, että Huora-bändin haastattelun voisi siistiä perinteiseen tapaan. Tuntui kuitenkin siltä, että se veisi olennaisen osan pois bändin sanomasta ja voimasta. Niinpä kun meillä on uusi väline nimeltä internet, päätin kirjoittaa jutusta kaksi versiota. Yhden, joka on alkukielinen versio, ja toisen, jossa otetaan totaalisesti kaikki voimasanat pois – mukaan lukien bändin nimi. Toki tämä oli tällainen kielellinen demonstraatio.”

”Korostan, että idea oli omani. Lähimmät esihenkilöni vastustivat sitä ensin, mutta sitten ajattelivat, että menköön näin. Yhtiön ylimmän johdon direktiivi tämä ei ollut millään tapaa.”

Minkälaista palautetta olet saanut jutusta tähän mennessä?

”En ole ehtinyt vielä katsoa sähköpostiani, minulla on tässä neljä juttua kirjoitettavana. Toistaiseksi minulle on soitettu tätä puhelua ennen YleX:stä. He kertoivat, että somessa asiaa ihmetellään ja päivitellään. Ihmisillä on oikeus loukkaantua ja pahastua mistä haluaa. Siihen on sananvapaudessa täysi oikeus ja vapaus.”

Entä sitten JSN:n langettava päätös ”Sortavalan rumimmasta huorasta”? Onko tässä jutussa piikki tuohon päätökseen?

”Kyllä tässä on piikki JSN:n suuntaan. Juttuni kielellinen valinta kohdistuu suoraan JSN:n ratkaisuun. Se Matin [toimittaja Matti Kuusela] juttu, josta tuli JSN:n langettava, oli mitä kaunein. Se oli ihmisten kauneutta ylistävä juttu. Siinä ei ollut mitään tuomittavaa. Ei jutussa, ei jutun alkuperäisessä ideassa. Se oli mielestäni journalismia upeimmillaan. Kunnioitan Julkisen sanan neuvostoa, mutta tässä tapauksessa he tekivät mielestäni erittäin huonon päätöksen. Olen siitä ratkaisusta Julkisen sanan neuvoston kanssa eri mieltä, mutta he tekevät työtänsä, ja välillä me kaikki teemme virheitä.”

Juttua tarkennettu 13.50: Tarkennettu Twitter-kommentteja koskevaa kohtaa niin, että käy ilmi, että kyse oli erityisesti ensimmäisistä aihetta koskeneista twiiteistä.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 2. 2

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 3. 3

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 4. 4

  Miltä rasismi tuntuu ”sivistyneissä piireissä”? – Tässä haastattelussa tubettaja Luyeye Konssi kertoo, miltä tuntuu elää Suomessa, jossa mustat laitetaan hyppäämään pituutta

 5. 5

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 6. 6

  Kanadaiset sydämistyivät, kun suosittuun Bird Box -elokuvaan ilmestyi kuvituskuvaa maan lähihistorian tuhoisimmasta tragediasta

 7. 7

  Ajattelet sosiaalista mediaa väärin, sanoo Piilaakson pioneeri – rahaa ei tehdä mainostamisella vaan käytöksemme kokonaisvaltaisella muokkaamisella

 8. 8

  True Detectiven odotettu kolmas kausi alkoi – katsoimme heti kaksi ensimmäistä jaksoa

 9. 9

  Pikatestissä Satama Bar, joka on erinomainen lisä Kalasataman alueen palveluihin ja tuo hyvää vaihtelua Redille

 10. 10

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 2. 2

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 3. 3

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 4. 4

  Miltä rasismi tuntuu ”sivistyneissä piireissä”? – Tässä haastattelussa tubettaja Luyeye Konssi kertoo, miltä tuntuu elää Suomessa, jossa mustat laitetaan hyppäämään pituutta

 5. 5

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 6. 6

  Kanadaiset sydämistyivät, kun suosittuun Bird Box -elokuvaan ilmestyi kuvituskuvaa maan lähihistorian tuhoisimmasta tragediasta

 7. 7

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 8. 8

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 9. 9

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 10. 10

  Pikatestissä Satama Bar, joka on erinomainen lisä Kalasataman alueen palveluihin ja tuo hyvää vaihtelua Redille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 2. 2

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 3. 3

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 4. 4

  Gillette ilmoitti alkavansa mainoksissaan ”haastaa miehisyyteen liittyvää kuvastoa” ja teki mainoksen jossa miehet ovatkin kilttejä – sai niskaansa viharyöpyn

 5. 5

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 6. 6

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 7. 7

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 8. 8

  Menikö Hitler-Fingerpori ohi? Niin meni muiltakin – tavoitimme Pertti Jarlan, näin hän selittää

 9. 9

  Perussuomalaiset syyttää Facebookia sensuurista, somejätti puolustautuu: ”Käymme keskustelua selittääksemme, mitä voi julkaista”

 10. 10

  Game of Thronesin viimeisen kauden alkamispäivä on julkistettu: 14. huhtikuuta

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

 2. 2

  Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

 3. 3

  ”Maailman söpöin koira” Boo kuoli omistajansa mukaan sydänsuruun – Julkkiskoiralla yli 16 miljoonaa seuraajaa Facebookissa

 4. 4

  Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

 5. 5

  Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

 6. 6

  Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

 7. 7

  Banksyn maalaus ilmestyi ennen joulua yllättäen autotallin seinään – nyt tallin omistava terästyöläinen myi sen kuusinumeroisella summalla

 8. 8

  Trumpilta odotetaan uutta tarjousta demokraateille – Presidentti lupasi ”merkittävän ilmoituksen” illan puheessaan

 9. 9

  Mitä jos Suomi söisi koko vuoden kuten tammikuussa? Muutos kansan­terveyteen olisi mullistava, ellei ryhti­liike lopahtaisi jo helmikuussa

 10. 10

  Tämä asia sinun pitää muuttaa elämästäsi nyt, jotta olet kesäkuussa viisi kiloa kevyempi

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

 2. 2

  Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

 3. 3

  Tämä asia sinun pitää muuttaa elämästäsi nyt, jotta olet kesäkuussa viisi kiloa kevyempi

  Tilaajille
 4. 4

  Vakava vaaratilanne Helsinki-Vantaalla: Matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle

 5. 5

  Suomi voisi nollata päästönsä, mutta mitä se vaatii? Tällaista olisi elämä hiili­neutraalissa Suomessa vuonna 2035

  Tilaajille
 6. 6

  Banksyn maalaus ilmestyi ennen joulua yllättäen autotallin seinään – nyt tallin omistava terästyöläinen myi sen kuusinumeroisella summalla

 7. 7

  Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

 8. 8

  Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

 9. 9

  Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

 10. 10

  Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

  Tilaajille
 2. 2

  Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

  Tilaajille
 3. 3

  Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

 4. 4

  Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

 5. 5

  Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

  Tilaajille
 6. 6

  Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

 7. 7

  Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

 8. 8

  Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

 9. 9

  Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

 10. 10

  Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

 11. Näytä lisää