Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

Aamulehden mukaan Huora-yhtyeen nimi on ”puhekielinen, alatyylinen synonyymi maailman vanhimpaan ammattiin viittaavalle sanalle”.

”Maassa on ohut lumihuntu, Karkkilan perjantai-illan täyttää hentoinen sumu, ilmassa vieno joulun odotus. Pub Pikkupässin lasitetulla terassilla vanhempi pariskunta keskustelee.

–Vagina! Mä en kuuntele prostituoitua! huutaa nainen.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näin alkaa toimittaja Markus Määttäsen Aamulehteen kirjoittama juttu punk-yhtye Huorasta.

Paitsi jos olet ”täysi-ikäinen Aamulehden lukija”.

Silloin pääset lukemaan sensuroimattoman version.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se alkaa näin:

”Maassa ohut lumihuntu, Karkkilan perjantai-illan täyttää hentoinen sumu, ilmassa vieno joulun odotus. Pub Pikkupässin lasitetulla terassilla vanhempi pariskunta keskustelee.

–Vittu! Mä en kuuntele Huoraa! huutaa nainen.”

Mistä on kyse?

Tänään perjantaina Aamulehden printissä ja eilen lehden verkkosivuilla on julkaistu juttu, joka käsittelee punk-yhtye Huoraa. Laulaja Anni Lötjösen luotsaama yhtye sai alkunsa vuonna 2015, ja musiikkipiirien tietoisuuteen se nousi vuonna 2016 esikoisjulkaisullaan Kaikki uuniin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen jälkeen yhtye on nauttinut vankkaa kulttisuosiota. Myös HS:ssa on kirjoitettu yhtyeestä.

Osa Huoran maineesta johtuu toki yhtyeen hyvin poikkeuksellisesta nimestä. Bändin Facebook-sivuilla nimen tarina selitetään seuraavasti:

”’Sen niminen punkbändi pitäisi olla kuin Huora.’ Ehkä se oli tajunnanvirtaa, ehkä tarkoituksellinen idean istutus. Joka tapauksessa kitaristi Paavo Pekkosen isän heitto porautui peruuttamattomasti poikansa kalloon vuosia sitten.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt Aamulehti on tehnyt yhtyeestä ja erityisesti sen laulajasta Lötjösestä laajan jutun.

Siinä on kuitenkin yksi hyvin erikoinen piirre.

Printtijutussa ei puhuta kertaakaan yhtyeestä nimeltä Huora. Sen sijaan puhutaan Prostituoitu-nimisen yhtyeen laulajasta Lötjösestä. Tämän lisäksi kaikki muutkin ”alatyyliset ilmaisut” on sensuroitu. Kun Lötjönen esimerkiksi puhuu Sannin kappaleesta Että mitähän vittua, on se sensuroidussa versiossa muuttunut muotoon Että mitähän vaginaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jutun alussa julkaisu valintaa perustellaan seuraavasti:

”Koska Aamulehti on perhelehti, nimitämme jutun painetussa versiossa yhtyettä Prostituoiduksi. Jutussa kaikki sukuelimiin viittaavat suomalaiset voimasanat on vaihdettu niiden anatomisiin neutraaleihin synonyymeihin ja seksiin liittyvät ilmaukset puhekielisistä kaunokielisemmiksi sanoiksi.”

Hämmentävä – tavallaan jopa nerokas – linjaus ei ole jäänyt nettikansalta huomiotta.

Musiikkilehti Rumba uutisoi Aamulehden jutusta tänä aamuna.

”Tänään ilmestyneessä Aamulehdessä on Prostituoitu-nimisen yhtyeen haastattelu. Että minkä? Ei löydy minun Spotifysta moista!” jutun alussa ihmetellään.

Myös Twitterissä Aamulehden päätös on herättänyt ihmetystä. Kaikki kommentoijat eivät varsinkaan aluksi nähneet tapauksen humoristista puolta.
Miksi Aamulehti on siis päätynyt tällaiseen julkaisuratkaisuun?

Virallisen perhelehtiselityksen lisäksi on helppo keksiä monia vaihtoehtoisia syitä.

Ehkä kyse on upeasta taideperformanssista? Onhan siinä jotain todella kaunista ja täydellisesti aiheeseen sopivaa, että nimenomaan Huora-nimisestä punk-yhtyeestä kirjoitetaan juttu, jossa kielenkäytön sensuuri on viety niin äärimmilleen, ettei vastaavaa ole nähty kaikkein konservatiivisimmissakaan julkaisuissa. Rock ei ole kuollut, äärimmäinen sensuuri on uutta kapinaa!

Toki yksi vaihtoehto on myös, että tällainen tempaus kerää mukavasti lisähuomiota jutulle, joka laadukkuudestaan huolimatta olisi muuten voinut jäädä vain yhdeksi lukemattomista yhden päivän aikana julkaistuista kulttuuriartikkeleista. Tähän viittaa esimerkiksi se, että Aamulehti on verkkosivuillaan ottanut kaiken irti irrottelusta julkaisemalla jutusta kaksi erillistä versiota ja vielä kolmannen jutun, jossa kerrotaan, kuinka jutusta on olemassa kaksi eri versiota.

Laajemmin ajateltuna kielenkäytön kommentoinnin voi tulkita myös liittyvän esimerkiksi Aamulehden puolentoista vuoden takaiseen linjaukseen siirtyä käyttämään sukupuolineutraaleja ammattinimikkeitä. Päätös herätti paljon porua nettikeskustelussa.

Sitten on vielä vuonna 2016 Aamulehden saama langettava päätös Julkisen sanan neuvostolta. Langettava tuli jutusta, jossa matkustettiin etsimään ”Sortavalan rumin huora”.

Aamulehden silloinen (Ylen nykyinen) vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen ilmoitti vastauksessaan pitävänsä kantelua aiheettomana. Päätöksen jälkeen Jokinen kirjoitti julkisessa Facebook-päivityksessään pitävänsä JSN:n päätöstä ”järkyttävänä”.

”Surulliseksi minut tekee JSN:n yhdeksän jäsenen kykenemättömyys tunnistaa laatujournalismia”, Jokinen kirjoitti.

JSN antoi langettavan päätöksen nimenomaan siksi, miten jutussa käsitellään tanssia harrastavia lapsia.

”Pikkutyttöjen käsittelytapa olisi jutun asiayhteydestä irrotettuna asiallinen, mutta jutun juonirakenne yhdistää heidät prostituutioon. Juttua voi lukea niin, että siinä lähdetään etsimään ’ruminta huoraa’, mutta löydetään tanssivia lapsia. Prostituoitu ja pikkutytöt myös rinnastuvat, kun jutussa kuvataan rinnakkain pikkutyttöjen ja prostituoidun tanssimista ja spekuloidaan prostituoidun mahdollisilla balettitunneilla, vaikka niistä ei edes tiedetä mitään. JSN:n lapsia koskevan periaatelausuman mukaan lapsilla on oikeus tulla suojelluiksi ja vastuu tästä kuuluu aina toimitukselle. Tässä tapauksessa lapsille aiheutuvat seuraukset voivat olla erityisen haitallisia, sillä tunnistettavissa olevat lapset yhdistyvät maksulliseen seksiin”, JSN:n päätöksessä perustellaan langettavaa.

Ehkä Huora-yhtyeen nimen totaalinen sensurointi on siis vain Aamulehden tapa kuittailla JSN:n päätökselle, jota lehti piti vääränä ja ”kykenemättömyyttenä tunnistaa laatujournalismia”.

Yritimme tavoittaa Aamulehden vastaavaa päätoimittajaa Jussi Tuulensuuta kertomaan, mistä pohjimmiltaan on kyse.

Tuulensuu ei vastannut yhteydenottoomme.

Jutun kirjoittanut Markus Määttänen sen sijaan vastasi.

Nyt.fi tässä terve! Miksi päädyit kirjoittamaan jutun Huora-yhtyeen sijaan Prostituoitu-yhtyeestä?

”Kun sain tehtäväksi tehdä Huorasta jutun, tiesin että bändi on hyvä. Kävin kuuntelemassa keikkaa, ja olin hurmaantunut. Mielestäni Huora on Suomen paras bändi. Sanoitukset ovat Suomen parhaita. Solisti on maan kovimmalla lavakarismalla varusteltu. Maailmaltakaan ei löydy montaa yhtä kovaa.”

”Olen ollut toimittajana kauan, Aamulehdessä 22 vuotta. Journalismiin liittyy pitkä perine, jossa voimasanat editoidaan pois. Ajattelin ensin, että Huora-bändin haastattelun voisi siistiä perinteiseen tapaan. Tuntui kuitenkin siltä, että se veisi olennaisen osan pois bändin sanomasta ja voimasta. Niinpä kun meillä on uusi väline nimeltä internet, päätin kirjoittaa jutusta kaksi versiota. Yhden, joka on alkukielinen versio, ja toisen, jossa otetaan totaalisesti kaikki voimasanat pois – mukaan lukien bändin nimi. Toki tämä oli tällainen kielellinen demonstraatio.”

”Korostan, että idea oli omani. Lähimmät esihenkilöni vastustivat sitä ensin, mutta sitten ajattelivat, että menköön näin. Yhtiön ylimmän johdon direktiivi tämä ei ollut millään tapaa.”

Minkälaista palautetta olet saanut jutusta tähän mennessä?

”En ole ehtinyt vielä katsoa sähköpostiani, minulla on tässä neljä juttua kirjoitettavana. Toistaiseksi minulle on soitettu tätä puhelua ennen YleX:stä. He kertoivat, että somessa asiaa ihmetellään ja päivitellään. Ihmisillä on oikeus loukkaantua ja pahastua mistä haluaa. Siihen on sananvapaudessa täysi oikeus ja vapaus.”

Entä sitten JSN:n langettava päätös ”Sortavalan rumimmasta huorasta”? Onko tässä jutussa piikki tuohon päätökseen?

”Kyllä tässä on piikki JSN:n suuntaan. Juttuni kielellinen valinta kohdistuu suoraan JSN:n ratkaisuun. Se Matin [toimittaja Matti Kuusela] juttu, josta tuli JSN:n langettava, oli mitä kaunein. Se oli ihmisten kauneutta ylistävä juttu. Siinä ei ollut mitään tuomittavaa. Ei jutussa, ei jutun alkuperäisessä ideassa. Se oli mielestäni journalismia upeimmillaan. Kunnioitan Julkisen sanan neuvostoa, mutta tässä tapauksessa he tekivät mielestäni erittäin huonon päätöksen. Olen siitä ratkaisusta Julkisen sanan neuvoston kanssa eri mieltä, mutta he tekevät työtänsä, ja välillä me kaikki teemme virheitä.”

Juttua tarkennettu 13.50: Tarkennettu Twitter-kommentteja koskevaa kohtaa niin, että käy ilmi, että kyse oli erityisesti ensimmäisistä aihetta koskeneista twiiteistä.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Nämä videot varapresidentti Mike Pencen puheista levisivät hetkessä ympäri nettiä, koska kukaan ei taputa hänelle

 2. 2

  Yksi elämän osa-alue tuo ihmisten piilotetut ennakkoluulot pintaan – ilmiö on erityisen kiusallinen nuorille liberaaleille

 3. 3

  Netissä pilkataan verkkokauppaa, joka yrittää myydä satunnaisia vhs-kasetteja 35 eurolla – kysyimme, onko tässä mitään järkeä

 4. 4

  Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

 5. 5

  Internet on juuri nyt täynnä tästä kokoomuksen vaalimainoksesta tehtyjä pilaversioita – kokosimme kaikki parhaat

 6. 6

  Vallilan Plein toteuttaa Helsingin kuumimpia ravintolatrendejä neljän tähden arvoisesti

 7. 7

  Latitude 25 tarjoaa Euroopan mittakaavassa harvinaista ruokaa, mutta kahden tähden ravintola on pettymys – wokkiannos on suorastaan hurja kokemus

 8. 8

  True Detectiven uuden kauden takana on karmea todellinen rikos ja oikeusmurha, jonka ratkaisemisessa elokuvaohjaaja Peter Jacksonilla oli tärkeä rooli

 9. 9

  Opin yläasteella, ettei kouluilla ole minkäänlaista ratkaisua yhteen kiusaamisen kipeimmistä muodoista – sitten löysin apua paikasta, josta aikuiset olivat eniten huolissaan

 10. 10

  Koska pornon katselu on niin helppoa ja miehet tykkäävät masturbaatiosta, internetin mukaan miehiä vaivaa nyt death grip syndrome – soitimme erikoislääkärille ja selvitimme

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yksi elämän osa-alue tuo ihmisten piilotetut ennakkoluulot pintaan – ilmiö on erityisen kiusallinen nuorille liberaaleille

 2. 2

  Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

 3. 3

  Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

 4. 4

  Nämä videot varapresidentti Mike Pencen puheista levisivät hetkessä ympäri nettiä, koska kukaan ei taputa hänelle

 5. 5

  Latitude 25 tarjoaa Euroopan mittakaavassa harvinaista ruokaa, mutta kahden tähden ravintola on pettymys – wokkiannos on suorastaan hurja kokemus

 6. 6

  Internet on juuri nyt täynnä tästä kokoomuksen vaalimainoksesta tehtyjä pilaversioita – kokosimme kaikki parhaat

 7. 7

  Netissä pilkataan verkkokauppaa, joka yrittää myydä satunnaisia vhs-kasetteja 35 eurolla – kysyimme, onko tässä mitään järkeä

 8. 8

  Tieteisklassikko Dyynin uusi versio ilmestyy marraskuussa 2020 – näyttelijöinä tunnettuja tähtiä

 9. 9

  Lähiöteinit piikittävät toisiaan vaarallisella rusketushormonilla, ottavat täytettä huuliin ja botoxia otsaan, koska ne peittävät rankan menneisyyden jäljet

 10. 10

  Koska pornon katselu on niin helppoa ja miehet tykkäävät masturbaatiosta, internetin mukaan miehiä vaivaa nyt death grip syndrome – soitimme erikoislääkärille ja selvitimme

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

 2. 2

  Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

 3. 3

  Suomalaiset kuvittelevat puhuvansa sukupuolineutraalia kieltä, mutta ovat väärässä – suomi on piilomaskuliininen kieli, jossa ”ihminen” on enemmänkin ”mies”

 4. 4

  Internet on juuri nyt täynnä tästä kokoomuksen vaalimainoksesta tehtyjä pilaversioita – kokosimme kaikki parhaat

 5. 5

  Yksi elämän osa-alue tuo ihmisten piilotetut ennakkoluulot pintaan – ilmiö on erityisen kiusallinen nuorille liberaaleille

 6. 6

  Tubettaja Mentaalisavuketta suututtaa, kun häntä kutsutaan äärioikeistolaiseksi – tässä jutussa hän kertoo, mitä hän todella ajattelee vasemmistosta ja valkoisista heteromiehistä

 7. 7

  Suomi mainittu! Amerikkalainen showpainija pukeutui suomalaisen folk metal -yhtyeen Korpiklaanin paitaan esiintyessään miljoonayleisölle

 8. 8

  Tieteisklassikko Dyynin uusi versio ilmestyy marraskuussa 2020 – näyttelijöinä tunnettuja tähtiä

 9. 9

  Nämä videot varapresidentti Mike Pencen puheista levisivät hetkessä ympäri nettiä, koska kukaan ei taputa hänelle

 10. 10

  Näin hähmäinen brittiläinen ääriyhdistys valkkasi Juha Sipilän brexit-kasvokseen – Facebook avaa mainostajien läpivalaisutyökalun pian Suomessakin

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

 2. 2

  Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

  Tilaajille
 3. 3

  Suomi antoi 50 vuotta sitten itselleen lahjan, jonka piti valaa miljoonilla uskoa tulevaisuuteen – Nyt aarre­arkku halutaan ryöstää, koska tulokset jäävät ”uskon asiaksi”

  Tilaajille
 4. 4

  Toimi näin, ellet halua päätyä elämään jonkun toisen unelmaa

 5. 5

  74 pendelöijän vetoomus VR:lle: Meidän lisäksemme jatkuvasta myöhästelystä kärsivät perheemme, työn­antajamme, työ­toverimme, lastemme hoitajat ja harrastusten vetäjät

 6. 6

  ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

 7. 7

  Suomalaisilla on EU-tilaston mukaan 15 tervettä elin­vuotta vähemmän kuin ruotsalaisilla

 8. 8

  Isis-morsiameksi vuonna 2015 lähtenyt teini menettää Britannian kansalaisuutensa

 9. 9

  ”Se, joka käyttää juoksuhousuja, on menettänyt kontrollin elämästään” – Muotiguru Karl Lagerfeld muistetaan myös sivalluksistaan, tässä kuuluisimmat

 10. 10

  New York Times: Trump yritti saada vaitiolorahoja koskevaan tutkintaan itselleen myötämielisen johtajan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

 2. 2

  Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

  Tilaajille
 3. 3

  ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

 4. 4

  Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

 5. 5

  10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

  Tilaajille
 6. 6

  Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

 7. 7

  Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

 8. 8

  Yksi parisuhteen perusharha voi johtaa pahoihin ristiriitoihin

 9. 9

  Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija

  Tilaajille
 10. 10

  Asukas ihmetteli nelikuisen vauvan oireita, nyt hän epäilee vakavaa home­ongelmaa – Tältä näyttää, kun kosteus puskee ikkunoista asuntoon

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

 2. 2

  Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

 3. 3

  Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

 4. 4

  ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

  Tilaajille
 5. 5

  Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

  Tilaajille
 6. 6

  Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

  Tilaajille
 7. 7

  Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

  Tilaajille
 8. 8

  ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

 9. 9

  Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

 10. 10

  Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

 11. Näytä lisää