Yökerhojen avaamisen ei pitänyt olla enää kannattavaa bisnestä, mutta nyt Helsinkiin on auennut taas useita uusia paikkoja – kävimme niistä kahdessa

Helsinkiin on avattu vuoden 2018 aikana useita uusia yökerhoja. Kävimme kahdessa, jotka keskittyvät cocktaileihin.

Lentokone roikkuu baaritiskin yläpuolella.

Se on ensimmäinen asia, johon kiinnittää huomion, kun pääsee Helsingin keskustassa loppuvuodesta auenneeseen Gate A21 -baariin sisälle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Juuri sitä omistajat toivovatkin. Kun Gate A21 tiedotti avajaisistaan marraskuussa, mainittiin otsikossa paikan erikoisuuksina ”käsityöoluet, drinkit ja aito lentokone”.

Erikoisuutena katosta roikkuvaa aitoa Cessna-lentokonetta voi kieltämättä pitää. Kokonaan toinen kysymys on, miten paljon se lisää paikan houkuttelevuutta. Ainakin se on paikan teeman mukainen: myös baarin nimi viittaa ilmailuun ja lentokenttiin.

Miltään lentokentältä ei paikka silti sisustuksen puolesta näytä. Lentoteemaisten koristeiden vastapainoksi baarin sisustus huokuu tehdashallia muistuttavaa industrial-henkeä.


Kun lentokoneen alla olevan baaritiskin äärelle uskaltautuu, saa käteensä juomalistan. Siinä on viisi talon cocktailia, kaikkien nimet (jet lag, check in, wing man, we hit the turbulense ja AY HEL 666) viittaavat lentämiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kitkerää juomaa toivovalle asiakkaalle baarimikko suosittelee check in -nimistä drinkkiä. Se koostuu bourbonista, viinipohjaisesta lillet-aperitiivijuomasta, sitruunasiirapista ja soodasta. Hinta on 11 euroa: hieman halvempi kuin varsinaisissa cocktail-baareissa mutta toisaalta hieman kalliimpi kuin keskivertoyökerhon tavallinen drinkki.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hinnan ohella drinkki sijoittuu myös maultaan johonkin perinteisen yökerhon köykäisen drinkkivalikoiman ja cocktail-baarien hyvien cocktailien välimaastoon. Makumaailma on aika yksinkertainen, eikä se tarjoa yllättävää kokemusta.

Drinkkiä juodessa tajuaa hyvin nopeasti, että Gate A21 -baarilla ei ole mitään tekemistä aikaisemmin samaisessa osoitteessa sijainneen A21-cocktail-baarin kanssa. 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulla se sai tunnustusta jopa kansainvälisissä äänestyksissä.

Uuden baarin omistavat aivan eri henkilöt kuin A21-ketjun. Gate A21 tuskin tähtää cocktail-valikoimallaan A21:n veroiseen suosioon, ja siksi nimien yhtäläisyys tuntuu hämmentävältä. Helppo selitys on toki, että nimi on ammennettu osoitteesta (Annankatu 21), mutta baarin voinee nimetä muutenkin kuin osoitteensa mukaan.

Gate A21:n omistavan Onniravintoloiden linjajohtaja Toni Susi korostaa baarin tarjonnassa cocktailien lisäksi käsityöläisoluita.

Juomavalikoimansa lisäksi Gate A21 poikkeaa aikaisemmin samalla paikalla toimineesta cocktail-baarista myös aukioloillaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varsinaiset cocktail-baarit menevät yleensä kiinni pian puolenyön jälkeen, mutta Gate A21 on auki puoli viiteen saakka. Juuri siksi olen tullut paikan päälle katsomaan, minkälainen paikka on kyseessä.

Helsinkiin on vuoden 2018 auennut useita uusia baareja, joita kaikkia voi ainakin jossain määrin kutsua yökerhoiksi. Jos siis yökerhoina haluaa pitää paikkoja, jotka ovat auki myöhään yöhön saakka ja joissa pystyy pelkän istuskelun lisäksi tanssimaan dj:n soittaman musiikin tahtiin.

Yökerhojen määrän kasvu on ilahduttava muutos, koska ravintolamaailma on ollut jo vuosien ajan varsin vaikea paikka lyödä rahoiksi. Yksinkertaistettuna syy on se, että ihmiset käyvät yhä vähemmän yökerhoissa varsinkaan arkipäivinä. Ja kun yökerhoihin mennään, niihin mennään hyvin myöhään vasta, kun on juotu kotona paljon omia juomia. Yksittäinen asiakas jättää usein vain vähän rahaa yökerhoon.

Gate A21:ssä on myös tanssilattia, joka paksusta savuverhosta huolimatta loistaa tyhjänä. Muutenkin baarin yökerhomaista tunnelmaa ei voi välttää, koska koko ravintolassa vilkkuvat räikeän punaiset diskovalot. Diskopalloja roikkuu tanssilattian yllä katosta.

Musiikki sen sijaan ei ole yökerhojen peruskauraa, eli uusimpia listahittejä. Dj on valinnut George Bensonin ja The Whispersin kaltaisia 1960- ja 1970-lukujen klassikkoja. Tyylilaji liikkuu soulin, funkin ja jazzin välimaastossa. Mukavan virkistävää, vaikkakin hieman ristiriidassa tanssilattialle pursuavan savun kanssa.

Toni Susi kertoo, että paikkaan on tulossa lähiaikoina muutoksia, jossa nimenomaan tanssipuolen osuutta pienennetään ja istumapaikkoja lisätään. Se on ymmärrettävää, koska arkiyönä asiakkaista kukaan ei tunnu olevan kiinnostunut tanssimisesta, vaan lähinnä istuskelusta. Tanssimaan haluavat suuntaavat selvästi muualle. Eikä Susi kutsu Gate A21:tä edes varsinaiseksi yökerhoksi.

”Me olemme määritelleet, että se on baari, jossa on tanssilattia”, Susi sanoo.


Gate A21:n ohella Helsingissä vuoden 2018 aikana toimintansa aloittanut muun muassa Bar Ihku, Butchers ja Korhonen53.

Bar Ihku on alun perin lähtöisin Leviltä, mutta Helsingin Kampissa osoitteessa Antinkatu 1 se aloitti keväällä. Karaokea, live-keikkoja ja diskomusiikkia yhdistävä Ihku on tyyliltään äärimmäisen kliseinen yökerho, mutta se on tuntunut löytävän asiakaskuntansa hyvin.

Fredrikinkadulle avattu Korhonen53 on puolestaan valinnut sisustukseensa erikoisen kotibileteeman. Se näkyy jo baarin sisäänkäynnissä: Oveen on liimattu paperilaput, jotka ”varoittavat naapureita juhlista”. Vain perjantaisin ja lauantaisin auki oleva yökerho tarjoaa perjantaisin ”afterwork-tunnit” ja karaokea. Loppuillasta keskiössä on kuitenkin varsin perinteinen yökerhomeininki tanssialattialla tamppauksineen.

Sitten on tanskalaisen yökerhojätin Rekom Groupin Punavuoreen avaama Butchers. Ennen Butchersia Rekom Group on avannut Helsinkiin after ski -menoa ja saksalaista olutbaaria yhdistelevän Heidi’s Bier Barin, joka on myös yksi Helsingin uusista yöravintoloista.

Butchersin teema on toisenlainen: se haluaa tarjota ”laadukkaita drinkkejä pikkutunneille asti”.

Kuulostaa vähän samalta kuin Gate A21:n idea. Myös sisustukseltaan Butchers muistuttaa hiukan Gate A21:tä, koska myös Butchersin sisustus mukailee industrial-teemaa. Butchers on kuitenkin rajannut tarjontansa muistuttamaan enemmän puhdasta cocktail-baaria, jossa on tanssilattia.

Entisen Kokomo Tikibarin liiketilan sisustusta hallitsee keskiosaan sijoiteltu iso baaritiski, jonka päälle sijoitelluissa listoissa on nostettu esille nimenomaan cocktailit.

Talon cocktailit maksavat 12,50 euroa, mikä alkaa olla jo aika lähellä perinteisten cocktail-baarien hintaa.

Toisaalta myös juomien taso on hyvin lähellä ainakin osaa Helsingin cocktail-baareista. Pisco-pohjainen No Disco Without Pisco on ihanan kitkerä ja on todella paljon miellyttävämpi kokemus kuin tavalliset yökerhodrinkit.

Viikonloppuyönä Butchersin tanssilattia on aivan täynnä väkeä. Musiikkikin koostuu nykypäivän hiteistä, kuten Calvin Harrisista ja The Weekndistä.

Kysyntää uusille paikoille näyttää Helsingin yössä olevan.

Gate A21 Annankatu 21.Butchers Uudenmaankatu 16–20.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Näin hähmäinen brittiläinen ääriyhdistys valkkasi Juha Sipilän brexit-kasvokseen – Facebook avaa mainostajien läpivalaisutyökalun pian Suomessakin

 2. 2

  Tubettaja Mentaalisavuketta suututtaa, kun häntä kutsutaan äärioikeistolaiseksi – tässä jutussa hän kertoo, mitä hän todella ajattelee vasemmistosta ja valkoisista heteromiehistä

 3. 3

  Suomi mainittu! Amerikkalainen showpainija pukeutui suomalaisen folk metal -yhtyeen Korpiklaanin paitaan esiintyessään miljoonayleisölle

 4. 4

  Suomalaiset kuvittelevat puhuvansa sukupuolineutraalia kieltä, mutta ovat väärässä – suomi on piilomaskuliininen kieli, jossa ”ihminen” on enemmänkin ”mies”

 5. 5

  Kolme tutkijaa kirjoitti uskomattomia hölynpöly­artikkeleita feministisiin julkaisuihin ja sai osan niistä läpi – kysyimme suomalaistutkijoilta, mitä se kertoo feministisen tutkimuksen tasosta

 6. 6

  Feminismistä käydään kiivasta keskustelua, ja yksi riitelijöistä on feminismiä vastustava juontaja Ivan Puopolo – siksi lähetimme hänet feministiseen tapahtumaan

 7. 7

  ”Oletko ENFP vai INTJ?” Armottoman vanhentunutta persoonatestiä käytetään jatkuvasti työelämässä ja deittiprofiileissa – psykologi kertoo, miksi se ei toimi

 8. 8

  Netflix-hitti Stranger Thingsin uutta kautta odotteleville julkaistiin sarjaan linkittyvä Dungeons & Dragons -pelipaketti – tämän yhdistelmän piti tapahtua

 9. 9

  Game of Thronesin viimeisen kauden ensimmäiset kuvat on julkaistu – analysoimme ne

 10. 10

  Legendaarinen yökerho Lady Moon lopettaa vuoden­vaihteessa – ravintola­maailmassa sen taival oli poikkeuksellisen pitkä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tubettaja Mentaalisavuketta suututtaa, kun häntä kutsutaan äärioikeistolaiseksi – tässä jutussa hän kertoo, mitä hän todella ajattelee vasemmistosta ja valkoisista heteromiehistä

 2. 2

  Suomi mainittu! Amerikkalainen showpainija pukeutui suomalaisen folk metal -yhtyeen Korpiklaanin paitaan esiintyessään miljoonayleisölle

 3. 3

  Suomalaiset kuvittelevat puhuvansa sukupuolineutraalia kieltä, mutta ovat väärässä – suomi on piilomaskuliininen kieli, jossa ”ihminen” on enemmänkin ”mies”

 4. 4

  Näin hähmäinen brittiläinen ääriyhdistys valkkasi Juha Sipilän brexit-kasvokseen – Facebook avaa mainostajien läpivalaisutyökalun pian Suomessakin

 5. 5

  Netflix-hitti Stranger Thingsin uutta kautta odotteleville julkaistiin sarjaan linkittyvä Dungeons & Dragons -pelipaketti – tämän yhdistelmän piti tapahtua

 6. 6

  Tähtien sodan Mark Hamill piikitteli puheita ”intiaaniperimästä” mutta sai osakseen ryöpytyksen, johon osallistui jopa Istuvan Karhun jälkeläinen

 7. 7

  Pikatestissä Kampintorin Broo, jossa voi sekä syödä että juhlia, ja pizzaakin saa viikonloppuisin aamukolmeen asti

 8. 8

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 9. 9

  Nyt.fin podcastissä arvioidaan suomen kielen maskuliinisuutta, opiskelijoiden pettymystä ja Dome Karukosken uutta elokuvaa

 10. 10

  Euroopan unioni ei estä jatkossakaan meemien jakamista – näin asiasta päätettiin eilen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalaiset kuvittelevat puhuvansa sukupuolineutraalia kieltä, mutta ovat väärässä – suomi on piilomaskuliininen kieli, jossa ”ihminen” on enemmänkin ”mies”

 2. 2

  Tubettaja Mentaalisavuketta suututtaa, kun häntä kutsutaan äärioikeistolaiseksi – tässä jutussa hän kertoo, mitä hän todella ajattelee vasemmistosta ja valkoisista heteromiehistä

 3. 3

  Blackface eli rasistinen kasvomeikki kaataa Yhdysvaltojen politiikassa ja muotitaloissa – viimeisimpänä kaupoista vedettiin Katy Perryn kammottavat kengät

 4. 4

  Game of Thronesin viimeisen kauden ensimmäiset kuvat on julkaistu – analysoimme ne

 5. 5

  Suomi mainittu! Amerikkalainen showpainija pukeutui suomalaisen folk metal -yhtyeen Korpiklaanin paitaan esiintyessään miljoonayleisölle

 6. 6

  Poliitikot hylkäsivät kansalaisaloitteen maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta yhden väärän sanan vuoksi – somessa syntyi valtava pettymys

 7. 7

  Valokuvaaja otti kasvokuvat teineistä ja antoi heidän muokata sitten kasvonsa ”somekelpoisiksi” – tuloksista näkyy kiistatta somen vääristävyys nuorille

 8. 8

  Brittiläinen tabloidlehti yritti loata Jeremy Corbynin, mutta epäonnistui täydellisesti – internet innostui ilkkumaan ”paljastuksia” väärästä tavasta syödä papuja

 9. 9

  Dome Karukosken Tolkien-elokuvan ensimmäinen traileri on julkaistu – analysoimme, mitä kaikkea se lupaa tulevalta elämäkertaelokuvalta

 10. 10

  Suomalaisenkin arkielämä on täysin amerikkalaisen ajattelun, asennemaailman ja kulttuurin lävistämää – toimittajamme yritti elää edes viikon ilman Amerikkaa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

 2. 2

  Yksinäisyyttä voi vähentää keskittymällä itseensä, havaitsivat tutkijat

 3. 3

  Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

 4. 4

  Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

  Tilaajille
 5. 5

  Euroopassa on turhauduttu Trumpin politiikkaan – siksi Münchenissä pohditaan nyt kysymyksiä, joista on oltu hiljaa vuosikausia

 6. 6

  Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

 7. 7

  Leveät repeämät seinissä kertovat äkkipäätöksellä suljettavan Metropolian kampuksen huonosta kunnosta Espoon Leppävaarassa

 8. 8

  3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

 9. 9

  Sote-uudistusta uhkaa nolo loppu

 10. 10

  Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

 2. 2

  Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

  Tilaajille
 3. 3

  Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

 4. 4

  3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

 5. 5

  Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta lopullisesti kahden viikon päästä – Näin historiallinen liikennemullistus etenee

 6. 6

  Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

 7. 7

  Trumpin hätätila on yritys pelastaa presidentin kasvot, ja se hirvittää jopa monia republikaaneja

 8. 8

  Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

  Tilaajille
 9. 9

  Yhdysvalloissa rakennettiin tekoälyllä toimiva tekstigeneraattori, joka voi olla liian vaarallinen julkaistavaksi, ohjelman kehittäjät sanovat

 10. 10

  Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

 2. 2

  Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

 3. 3

  Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

 4. 4

  Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

 5. 5

  HS selvitti Matti Nykäsen ja Seiskan oudon symbioosin – Kohujutut Nykäsestä syntyivät kännissä ja mehukkaita tarinoita lavastettiin

  Tilaajille
 6. 6

  Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

  Tilaajille
 7. 7

  Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

  Tilaajille
 8. 8

  Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

  Tilaajille
 9. 9

  Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

 10. 10

  Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

 11. Näytä lisää