Katsoimme uuden Black Mirror -elokuvan, jossa katsoja pakotetaan päättämään hahmojen elämästä ja kuolemasta – tällainen kokemus se on

Black Mirror -sarja yllättää katsojansa elokuvalla, joka rikkoisi viidennenkin seinän, jos sellainen olisi olemassa.

Onko tämä elokuva vai videopeli?

Viime päivät maailmalla on ihmetelty elokuvauutuutta Black Mirror: Bandersnatch, joka julkaistiin suoratoistopalvelu Netflixissä hieman yllättäen viime perjantaina.

Se on dystooppisilla tarinoillaan katsojia järkyttäneen ja ihastuttaneen Black Mirror -televisiosarjan uusin osa. Bandersnatch on itse asiassa täyspitkä elokuva, joten heti ensihuhujen jälkeen siltä oli lupa odottaa jotakin ainutlaatuista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Katsoimme elokuvan läpi. (Varoitus: Juttu sisältää tästä eteenpäin juonipaljastuksia elokuvan tapahtumista.)

Tarina sijoittuu vuoden 1984 Britanniaan, jossa 19-vuotias koodari Stefan Butler (Fionn Whitehead) yrittää luoda Bandersnatch-nimisen videopelin peliyritys Tuckersoftille. Fantasiapelin ideana on antaa ainakin näennäisesti päätösvalta pelin tapahtumista pelaajalle, joka valitsee tarinan käännekohdissa kahdesta tai useammasta vaihtoehdosta, mihin suuntaan tarina etenee.

Elokuvan aikana Stefanista alkaa tuntua, että hänenkin pieniä päätöksiään ohjaa joku muu: mitä muroja syödä aamupalaksi, mitä musiikkia kuunnella linja-autossa, ottaako vastaan peliyhtiön tarjous, lyödäkö pöytää vai tuhota tietokone, suuttuako isälle ja niin edelleen.

Se on totta: heti elokuvan alusta lähtien katsoja saa tehdä valintoja Stefanin puolesta. Valittavana on aina kaksi vaihtoehtoa, ja ne ilmestyvät ruudun alalaitaan tähän tapaan:


Aluksi valinnat ovat hyvin arkisia. Loppua kohden päätökset menevät rumaan suuntaan: tappaako sivuhahmoja, paloitellako ruumis?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ja jos katsoja eli sinä tai minä jäätyy eikä valitsekaan Stefanin puolesta, ruudulla lyhenevän aikapalkin huvettua elokuva tekee valinnan puolestasi. Eikä se välttämättä ole hyvä valinta lainkaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bandersnatchia on puitu maailmalla lukemattomissa jutuissa ja ruodittu sosiaalisessa mediassa. Eikä syyttä, elokuvan kerronta aiheuttaa katsojassa moraalisia refleksejä.

Enhän minä voi käskeä Stefania noin tekemään. Empaattinen katsoja haluaisi auttaa Stefania purkamaan lapsuudentraumansa ja junailla onnellisen lopun, joku muu haluaisi maksimoida väkivallan ja kärsimyksen.

”Tätäkö sinä haluat”, Stefan huutaa ylöspäin, kun häntä ohjaa jälkimmäiselle tielle.

Valta tapahtumiin on samalla sekä koukuttavaa että rasittavaa: erilaisia juonivaihtoehtoja läpi klikkaillessa keskimäärin 1,5-tuntinen elokuva venyy yli kaksituntiseksi, mutta useiden erilaisten loppujen näkeminen ei oikein tyydytäkään. Valinnanvapaus hämärtää käsityksen siitä, mitä katsojan kuuluu nähdä. Lopputuloksena olo on epävarma ja vaillinainen, kun draaman kaari ei saavutakaan yhtä loppua.

Moni on päätynyt katsomaan, tai siis pelaamaan, Bandersnatchin läpi useita kertoja, koska epätyydyttävät tai suoranaisen synkät loput jäävät kaivelemaan pahasti.


Tämä tekee Bandersnatchistä poikkeuksellisen.

Niistä ajoista lähtien, kun Lumièren veljesten puoliminuuttinen Juna saapuu asemalle (1896) pelästytteli katsojia, elokuvan katsominen on ollut lineaarinen kokemus. Katsoja nauttii häntä varten näytellystä, kuvatusta ja leikatusta lopputuotteesta sen keston ajan. Elokuva etenee kulkunsa katsojasta huolimatta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bandersnatchissä katsoja pääseekin keskustelemaan, tappamaan sekä vaikuttamaan tarinan kulkuun ja sen loppuun.

Televisioviihteessä katsojaa on toki näennäisesti osallistettu ennenkin, mistä yksi viime vuosien tunnetuin esimerkki lienee House of Cardsin tapa kääntää päähenkilön kasvot kohti kameraa ja puhutella katsojaa suoraan, rikkoa niin sanottu neljäs seinä.

Bandersnatch menee pidemmälle ja rikkoisi neljännen seinän ohella viidennenkin, jos sellainen olisi keksitty.

Mutta onko katsojan valta aitoa?

Tähän liittyy olennaisesti Bandersnatchin päähenkilön Stefanin ”herääminen” näkymättömään liikuttajaan eli katsojan olemassaoloon. Kun Stefan tajuaa elokuvan loppupuolella olevansa pelkkä marionetti, hän pelästyy ja alkaa vastustella käsiänsä ohjaavaa näkymätöntä voimaa.

”Kuka sinä olet, miksi teet näin?”, Stefan huutaa ja katsoo voimattomana ylöspäin.

Katsojalle tarjoutuu ilahduttavasti mahdollisuus vastata. Mutta kuinka Stefanille voisi selittää, että ohjailen häntä Netflixissä 34 vuotta ”tulevaisuudessa”?

Samalla kun Stefan potee eksistentiaalista kriisiä, Tuckersoftin legendaarinen pelintekijä ja Stefanin esikuva Colin Ritman (Will Poulter) ilmestyy vähän väliä kertomaan, kuinka valinnanvapaus on lopulta harhaa.

Oivaltavassa kohtauksessa Ritman esimerkiksi kuvailee, kuinka klassikkopeli Pacman on vertauskuva olevasta. Kummituksia henkensä kaupalla pakeneva olio on pelaajan sätkynukke, jonka kuolema on lopulta merkityksetön – Pacman herää henkiin yhä uudelleen. Ritmanin mukaan meidän todellisuutemme puolestaan koostuu lukemattomista rinnakkaistodellisuuksista, ja jossakin muualla elämäsi jatkuu, vaikka täällä se loppuisi.

Pacmanilla on vain hyvin rajallinen mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä se tekee, ja niin on Bandersnatchin katsojallakin:

Stefan Butler paljastaa elokuvan loppupuolella, että hänen koodaamansa peli antaa pelaajalle vain näennäisen valinnanvapauden – päätöksistä huolimatta peli päättyy aina samalla tavalla.

Paljastuksen voi tulkita havainnoksi myös itse Bandersnatch-elokuvasta. Silloin kotisohvaltaan Stefania ohjaileva suomalaiskatsojakin pääsisi lähinnä vaihtelemaan kaistoja tiellä, joka vie vain yhteen paikkaan.

Elokuvassa on kuitenkin viisi pääloppukohtausta sekä lukuisia pienempiä loppukohtauksia, jotka lopettavat tarinan kuin seinään eivätkä tunnu loppukohtauksilta. Joka kerta, kun katsoja törmää loppukohtaukseen, elokuva antaa katsojalle mahdollisuuden palata johonkin tarinan risteyksistä ja valita toisin.

Päälopetuksia on listannut muiden muassa The Wrap, jonka mukaan ne ovat:

1. Suuri tappelu terapeutin toimistolla: Katsoja on kertonut Stefanille tämän olevan osa 2000-luvun viihdeteosta Netflix-nimisessä palvelussa. Terapeutti kysyy Stefanilta, että jos me olisimme oikeasti jonkinlaisessa elokuvassa, eikö tämän pitäisi olla dramaattisempaa? Katsoja käskee Stefanin tapella terapeuttinsa kanssa. Näyttävän ja ylivedetyn kaksintaistelun jälkeen Stefanin isä kiskoo ”tulevaisuuden ystävästään” huutavan pojan pois huoneesta.

2. Terapeutin toimisto paljastuu lavasteeksi: Ykköskohdan kaltaisessa tapahtumaketjussa katsoja ei käskekään Stefanin tapella vaan kiivetä terapeutin toimiston ikkunasta ulos. Toimisto paljastuu jättiläismäiseksi elokuvalavasteeksi. Terapeutti ja isä paljastuvat näyttelijöiksi. Myös Stefan paljastuu näyttelijäksi, mitä hän ei tunnu itse tietävän. Paikalle tuleva ohjaaja kutsuu Stefania ”Mikeksi” ja sanoo, että tässä kohtaa piti tulla ”tappelukohtaus”. Ohjaaja käskee hyvin hämmentyneeltä vaikuttavan Stefanin pitää tauko.

3. Stefanin peliä suunnitellaan uudelleenjulkaistavaksi ”nykypäivänä”: Stefan tappaa isänsä ja saa viimein rauhassa viimeistellä pelinsä, joka ansaitsee lopulta viisi tähteä. Tapon paljastuttua peli kuitenkin vedetään myynnistä, ja kamera siirtyy nykyaikaan kuuntelemaan Colin Ritmanin tytärtä Pearl Ritmania, joka suunnittelee julkaisevansa pelin uudestaan. Myöhemmin Ritman katsoo tietokoneeltaan pelin versiota, jossa näkyykin 1980-luvulla heräilevä Stefan sekä elokuvan päätöspuu-tunnus (tunnus on viittaus Black Mirror -sarjaan, mistä kerromme jutun lopussa).

4. Stefan joutuu vankilaan: Stefan tappaa joko Colinin tai isänsä. Teon paljastuttua peliä ei ikinä julkaista ja Thuckersoft ajautuu konkurssiin. Loppukohtauksessa Stefan raaputtaa päätöspuu-tunnusta vankilan seinään.

5. Stefan kuolee äitinsä kanssa junassa: Alun perin Stefanin äiti kuoli junaonnettomuudessa, koska hän myöhästyi Stefanin kadoksissa olleen pehmolelun vuoksi aikaisemmasta junasta. Nyt aikuinen Stefan löytää lapsena kadottamansa lelun isänsä kassakaapista. Lelun löytyminen aikuisiällä aiheuttaa jostakin syystä sen, ettei lelu hävinnytkään lapsena ja katsoja voi päättää lähettää Stefanin äitinsä kanssa junalle. Seurauksena lapsi-Stefan kuolee junassa äitinsä kanssa, mutta samalla myös aikuis-Stefan kuolee terapeuttinsa tuolille.

Niiden lisäksi on ainakin yksi tarinaan piilotettu yllätysloppu:

Yllätysloppu aukeaa, kun katsoja tekee elokuvan aikana 54 erillistä valintaa tietyssä järjestyksessä (valinnat on listattu muun muassa täällä). Stefan Butlerin kasettisoittimesta alkaa soida kappale, joka kuulostaa lähinnä vanhojen modeemien suhinalta.

Nettietsivät oivalsivat pian, että epämiellyttävä ääni olikin dataa, joka paljastaa ennennäkemättömän alasivun Tuckersoft-peliyrityksen nimiin luodulla verkkosivustolla. Sivusto sisältää esittelyjä yrityksen peleistä, minkä lisäksi viikonlopun aikana sieltä pystyi myös lataamaan elokuvassa nähdyn Nohzdyve-pelin. Keskiviikkona peli ei kuitenkaan ollut enää ladattavissa.

Vaihtoehtolopetuksista ei kuitenkaan ole iloa, jos katsojalla ei ole riittävän uutta katselulaitetta. Silloin valinnat on kytketty pois päältä ja katsoja näkee vain yhden version elokuvasta. Tämä epäilemättä harmittaa monia, sillä kaikkiaan kuvamateriaalia kerrotaan olevan 2,5 tuntia.

Emosarjalle uskollisesti onnellisia loppuja ei ole.

Kaikkiaan Bandersnatchiä voisi kuvailla pelilliseksi elokuvaksi: kyseessä on ennen kaikkea elokuva, jossa on rajallisia pelimäisiä piirteitä.

Se lunastanee useimpien Black Mirror -fanien odotukset häiritsevänä kuvaelmana, jossa teknologia on kaikkivoipaa eikä vapaa tahto ole itsestäänselvyys. Kokeilevan kerrontansa puolesta Bandersnatchillä on myös annettavaa niillekin, joita kiinnostaa televisioviihteen suunta. Vuorovaikutteista sisältöä nähtäneen pian lisääkin.

Myös Black Mirror -faneille Bandersnatch tarjoaa valtavasti herkkuja: Tuckersoftin pelit Nohzdive ja Metl Hedd ovat suoria viittauksia sarjan aiempien kausien jaksoihin. Samaten pelaajien/katsojien näennäistä valinnanvapautta symboloiva valintapuu-symboli on monille tuttu jo Black Mirrorin 2. kauden jaksosta White Bear, jossa muistinsa menettänyt nainen pakenee henkensä edestä tv-ohjelmassa.

Bandersnatchin katsominen on pohjimmiltaan kuitenkin ristiriitainen kokemus. Erilaisuus ja uuden kokeilu ei vielä tee elokuvasta hyvää. Katsojan valintaa odottavat täytekohtaukset tuntuvat luonnottomilta ja laahaavilta, eikä kaikkien valintojen merkitys paljastu katsojalle ollenkaan.

Valintojen vaikutukset havaitsee monesti vasta, kun katsoja viitsii plärätä läpi kaikki käsillä olevat vaihtoehdot. Tällaisen vaivan näkemistä ei ole kohtuullista pyytää keskivertokatsojalta.

Elokuvan tekeminen on epäilemättä ollut vaivalloista ohjaaja David Sladelle, pääkäsikirjoittaja Charlie Brookerille ja koko tuotannolle. Vaivoista kielii esimerkiksi se, että elokuvan tuotanto lykkää Black Mirror -televisiosarjan viidennen tuotantokauden julkaisua luultavasti pitkälle vuoteen 2019.

Yhdeksi ensimmäisistä osallistavista elokuvista Bandersnatch on kuitenkin onnistunut. Käsikirjoittajat kuljettavat useampaa narratiivia rinnakkain liiemmin kompastelematta: Stefanin tarina, vertauskuvallinen metatason pohdinta valinnanvapaudesta sekä katsojan osallistaminen nivoutuvat yhteen viihdyttävästi, vaikkakin paikoin sekavasti.

Sekavuuden voi osin antaa anteeksi.

Riskinä oli, että Black Mirror: Bandersnatch olisi ollut paljon huonompi elokuva.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 2. 2

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 3. 3

  Gustin kokit selvästi osaavat, ja ravintolassa on epämääräistä lämpöä ja yritystä – pelkkä vilpitön tahto ei kuitenkaan riitä pitkälle

 4. 4

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 5. 5

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 6. 6

  Perussuomalaiset syyttää Facebookia sensuurista, somejätti puolustautuu: ”Käymme keskustelua selittääksemme, mitä voi julkaista”

 7. 7

  Kommentti: Yritin lukea Roope Salmisen tavoin ”kaikki Putous-twiitit” selvittääkseni ohjelman jättisuosion salaisuuden – Törmäsin lukuisiin anonyymitileihin ja löysin lopulta syyn

 8. 8

  Metal Gear -videopelisarjan isä kommentoi suomalaista muumielokuvaa – twiittasi suomeksi

  Tilaajille
 9. 9

  Lasten ja nuorten intohimona on tehdä erilaisia ”haasteita” eli challengeja – nyt Youtube kieltää vaaralliset ja samalla listaa ne lukemattomat eri tavat joilla ihmiset ovat idiootteja

 10. 10

  Gillette ilmoitti alkavansa mainoksissaan ”haastaa miehisyyteen liittyvää kuvastoa” ja teki mainoksen jossa miehet ovatkin kilttejä – sai niskaansa viharyöpyn

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 2. 2

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 3. 3

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 4. 4

  Keskustelu elokuvien valkopesusta on edennyt syvälle – nyt internet tonkii 2300 vuotta vanhan Ptolemaioksen suvun genetiikkaa päättääksen Lady Gagan sopivuudesta rooliin

 5. 5

  Lasten ja nuorten intohimona on tehdä erilaisia ”haasteita” eli challengeja – nyt Youtube kieltää vaaralliset ja samalla listaa ne lukemattomat eri tavat joilla ihmiset ovat idiootteja

 6. 6

  Gillette ilmoitti alkavansa mainoksissaan ”haastaa miehisyyteen liittyvää kuvastoa” ja teki mainoksen jossa miehet ovatkin kilttejä – sai niskaansa viharyöpyn

 7. 7

  Ghostbustersista tulee uusi elokuva ja se sivuuttaa vuoden 2016 epäonnistuneen ”naisversion”

 8. 8

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 9. 9

  2 pizzaa, 1 pelti: Näin saat kaksi pakastepizzaa mahtumaan yhdelle uunipellille samaan aikaan

 10. 10

  Opin naistutkimuksen luennolla, että säälimätöntä vallankäyttöä on kaikkialla – ja se tuntui parikymppisestä maalaispojasta uskomattomalta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

 2. 2

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 3. 3

  Opin yläasteella, ettei kouluilla ole minkäänlaista ratkaisua yhteen kiusaamisen kipeimmistä muodoista – sitten löysin apua paikasta, josta aikuiset olivat eniten huolissaan

 4. 4

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 5. 5

  Gillette ilmoitti alkavansa mainoksissaan ”haastaa miehisyyteen liittyvää kuvastoa” ja teki mainoksen jossa miehet ovatkin kilttejä – sai niskaansa viharyöpyn

 6. 6

  Menikö Hitler-Fingerpori ohi? Niin meni muiltakin – tavoitimme Pertti Jarlan, näin hän selittää

 7. 7

  Perussuomalaiset syyttää Facebookia sensuurista, somejätti puolustautuu: ”Käymme keskustelua selittääksemme, mitä voi julkaista”

 8. 8

  Game of Thronesin viimeisen kauden alkamispäivä on julkistettu: 14. huhtikuuta

 9. 9

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 10. 10

  Hampurilaisravintola Bun2Bun aiheutti epäilyksiä vaihtamalla lihapihvit kokonaan ”amerikkalaiseen ihmetuotteeseen” – testasimme miltä se maistuu, jos muuten syö lihaa mielellään

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 2. 2

  Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

 3. 3

  Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

  Tilaajille
 4. 4

  Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

 5. 5

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 6. 6

  Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”

 7. 7

  Twitter ei kommentoi Halla-ahon tilin sulkemista – Tutkijan mukaan taustalla voi olla yhtiön tiukentunut valvonta

 8. 8

  Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

 9. 9

  Suomen pienin Alko Taka-Töölössä kävi ahtaaksi – Tuulikaapin kokoinen viinakauppa nelinkertaistaa tilansa

 10. 10

  Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

 2. 2

  Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

 3. 3

  Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

 4. 4

  Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

 5. 5

  Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

 6. 6

  Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

 7. 7

  Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

 8. 8

  Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

 9. 9

  Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

  Tilaajille
 10. 10

  Helsinki selvisi lumimyräkästä vähällä, auraajat olivat ahkerina – Lumisade loppuu iltaan mennessä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

  Tilaajille
 2. 2

  Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

  Tilaajille
 3. 3

  Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

 4. 4

  Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

  Tilaajille
 5. 5

  Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

 6. 6

  Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

 7. 7

  Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

 8. 8

  Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

 9. 9

  Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

 10. 10

  Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan
 3. Jokerit vahva voittolaukauskisassa Habarovskissa – ”Tiedossa oli, että tämä on haastavin reissu joukkueelle tällä kaudella”
 4. Miksi Vuoden urheilijaksi ei voi valita e-urheilijaa tai cheerleadingin historiallista MM-kultajoukkuetta? Näin Urheilutoimittajien liitto vastaa
 5. Twitter ei kommentoi Halla-ahon tilin sulkemista – Tutkijan mukaan taustalla voi olla yhtiön tiukentunut valvonta
 6. Puoluejohtajat Ilta-Sanomien tentattavana Sanomatalossa – HS näyttää suorana lähetyksenä kello 17 alkaen
 7. Suomen pienin Alko Taka-Töölössä kävi ahtaaksi – Tuulikaapin kokoinen viinakauppa nelinkertaistaa tilansa
 8. Gustin kokit selvästi osaavat, ja ravintolassa on epämääräistä lämpöä ja yritystä – pelkkä vilpitön tahto ei kuitenkaan riitä pitkälle
 9. Ilmavoimien uudeksi komentajaksi esitetään prikaatikenraali Pasi Jokista
 10. Tunti sitten
 11. PT:n raportti: opintotukea rajoittavia tulo­rajoja voitaisiin nostaa jopa 18 000 euroon
 12. Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”
 13. Näytä lisää