Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

”Liutu voittaa saunamestaruuden”, kertoo tanskalainen vodkamainos. Tai ainakin yrittää kertoa.

Uutislähetystä matkiva video alkaa kuvalla tynnyrisaunasta talvisessa maisemassa. Samalla kuvan alalaitaan ilmestyy stereotyyppisellä uutisgrafiikalla ”suomenkielinen teksti”.

”Katso lintuni, se puree saunassa se on mestari menetin pasta-kauhanin. Näytä minut rautatieasemalle.”


Sama teksti on käännetty videolla englanniksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Liutu wins sauna championship.”

Kuulostaako järkevältä?

Ei sen ole tarkoituskaan. Ja sen takia video on paras asia netissä juuri nyt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Katso se tästä.

Siis oikeasti katso, nyt heti:Mistä on kyse?

Internetin etusivuksi kutsutun Redditin Finland-alaosastolla julkaistiin maanantai-iltana uusi keskustelunaloitus otsikolla ”Did my actors nail the Finnish that is in the subtitles?” (”Onnistuivatko näyttelijäni puhumaan suomea, kuten tekstityksissä lukee”).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viestissä ei ollut minkäänlaista tarkempaa selitettä, vaan pelkästään minuutin mittainen video.

Aihe nousi tiistaiaamuun mennessä yhdeksi koko Finland-osaston suosituimmaksi julkaisuksi ja on keikkunut samoilla sijoilla siitä lähtien. Julkaisu on kerännyt yli 500 tykkäystä ja kymmeniä kommentteja.

Video alkaa yllä kuvatulla kohtauksella. Sen jälkeen kuva siirtyy saunan sisälle. Siellä Jarkko Liuduksi kutsuttu mies istuu pyyhe hartioillaan, kultamitali kaulassaan ja vaikuttaa tympääntyneeltä. Kuvan ulkopuolella oleva toimittaja esittää ”Liudulle” kysymyksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jarkko Liutu, teiniamis juppus pukkus sauna ja viivakoodit. Kaunis mun maailman?”

Liudulla on vastaus valmiina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Anna mulle piiskaa. Kunkuansiat, Tanska. Vastustaja meltsneka. Kiitos, en ole.”

Liutu virnistää vastauksensa päätteeksi. Kuvassa näkyy välissä saunan lauteille sulanut Liudun vastustaja.

Erikoisella aksentilla lausuttu keskustelu on suurimmaksi osaksi sanastoltaan suomea, mutta minkäänlaista päätä taikka häntää siinä ei ole.

Koko keskustelu on ”tekstitetty englanniksi” – tosin sillä erotuksella, että englanninkielinen teksti on järkeenkäypää keskustelua. Tekstityksen mukaan toimittaja onnittelee ensimmäiseksi Liutua seitsemännestä saunamestaruudestaan ja kysyy häneltä, miltä nyt tuntuu. Liutu kertoo olevansa kovissa kivuissa. Sitten hän kertoo voiton olevan sen ansiota, että hänen vastustajansa suli.


Video jatkuu samalla tyylillä loppuun asti ja paranee sitä mukaan, mitä pidempään se kestää.

”Missä taivas on, missä jumala on? Teit meistä kauniin?” toimittaja kysyy seuraavaksi. (Tai käännöksen mukaan: ”Mutta mikä saa sinut käymään tämän kivun läpi vuodesta toiseen?”)

”Yksi kaksi Apulanta”, Liutu vastaa ja nostaa sitten hymyillen esiin tanskalaisen vodkapullon. (Käännös: ”Teen sen palkinnon vuoksi: harvinaisen tanskalaisen vodkan.”)

Toimittaja ei ole saanut vielä tarpeekseen.

”Vittu Jarkko, ei ole mun kuva Fenris Vodka. Pahempi toistaan”, toimittaja jatkaa kyselyä kevyesti. (Käännös: ”Mutta Jarkko, sinä voit ostaa Fenris Vodkaa kaupasta. Miksi et tee vain niin?”)

Silloin Liutu järkyttyy.

”Ei... Ei ole mun kuva?” (Käännös: ”Sitä... Sitä voi ostaa?”)

Tämän jälkeen kuvaan ilmestyy videolla mainittu vodkapullo ja Trolden Distillery -nimisen tanskalaispanimon logo.

Vaikuttaa siltä, että video on tanskalaisen pienen, oikeasti olemassa olevan panimo-tislaamon mainos. Suomalaisittain suorastaan nerokas sellainen.

Videon asetelma on toki tuttu monista muistakin suomalaisista maailmalla kerrotuista vitseistä: suomalaiset miehet ovat juroja, tykkäävät saunoa ja nauttivat viinasta.

Selvästi ainakin Tanskassa on muistissa myös Suomessa 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä vuosittain järjestetyt saunomisen maailmanmestaruuskilpailut, jotka saivat vuonna 2010 traagisen lopun, kun venäläiskilpailija Vladimir Ladyženski kuoli kilpailun päätteeksi ja hänen vastustajansa suomalainen Timo Kaukonen joutui koomaan. Kaukonen on sittemmin toipunut tapauksesta.

Vitsi Liudun vastustajan sulamisesta on tässä kontekstissa lähinnä pikimustaa huumoria, varsinkin kun todella kökösti videolla toteutettu ”sulanut” vastustaja onkin aika järjetön näky.

Sen sijaan video on muuten asetelmaltaan kaikessa simppeliydessään nerokas. Haastattelija ja haastateltava puhuvat ”suomeksi” täyttä puuta heinää, mikä on käännetty normaaliksi keskusteluksi englannin kielelle.

Parasta on tietenkin se, että keskustelussa käytetyt lauseet ovat täysin järjettömiä ja tilanteeseen sopimattomia. Suomalaiset tunnistavat heti, että suuri osa dialogista mukailee Apulannan suosikkikappaleiden lyriikoita.

On siis otettava yhteyttä tanskalaiseen Trolden-panimoon ja kysyttävä, onko video todella heidän mainoksensa.

Omistaja Michael Svendsen vastaa muutamassa tunnissa. Hän on hämmästynyt yhteydenotosta, koska video on julkaistu vasta päivää aikaisemmin. Svendsen kertoo, että Trolden on pieni, viisi henkeä työllistävä tanskalainen panimo-tislaamo, joka perustettiin vuonna 2005. Se aloitti toimintansa panimona, mutta vuodesta 2011 lähtien yhtiö on tehnyt muun muassa viskiä ja vodkaa.

”Tarkoituksena oli nähdä, mitä suomalaiset ajattelevat kielestä, joten olemme aika yllättyneitä.”

Svendsen kertoo, ettei mainos ole vielä edes nähtävillä Tanskassa. Hän on itse ideoinut sen yhdessä videon tehneen Spot On Studios -mainosfirman edustajan Kim Gregor Nielsenin kanssa.

”Saunamestari on tietenkin ’stereotyyppinen’ suomalainen mies – jonka me yritämme esittää humoristisesti, kunnioittavalla tavalla”, Svendsen kertoo.

Mistä videon idea syntyi?

”Ajattelin Pohjoismaita, joissa vodka on suosituinta, ja jotenkin mieleeni tuli idea miehestä voittamassa vodkapullon saunakilpailussa.”

Miksi valitsitte päähenkilöksi juuri suomalaisen miehen?

”Suomen kieli on todella erilaista verrattuna muihin pohjoismaisiin kieliin ja täysin käsittämätöntä kaikille muille. Lisäksi se kuulostaa meidän tanskalaisten korviin aika hauskalta.”

Svendsen kertoo halunneensa ensin näytellä mainoksen päähenkilöä, ”Jarkko Liutua” itse, mutta lopulta videolle päätyttiin palkkaamaan ammattilaisnäyttelijä. Hän on tanskalainen Dan Damgaard.

Mitä ajatuksia teillä oli stereotyyppisestä suomalaisesta miehestä?

”Uskon, että tanskalaiset tietävät Suomesta hyvin vähän. Ajattelemme lähinnä, että suomalaiset miehet käyttävät kaiken aikansa saunassa juoden vodkaa. Joten päätimme hyödyntää tuota käsitystä, mennä överiksi ja tehdä asiasta hauskan. Toivon suomalaisten tajuavan, että nauramme teidän kanssanne, emme teille.”

Mistä ihmeestä keksitte videolla käytettävät ”suomenkieliset lauseet”?

”Spot On Studios -yrityksessä työskentelevä Kim Nielsen itse asiassa tykkää Apulannasta. Hän on luultavasti ainut henkilö Tanskassa, joka tietää koko bändistä. Hän myös sai käsittääkseni jonkin verran apua tuntemiltaan suomalaisilta. Loput ovat pelkkää siansaksaa.”

On siis otettava yhteyttä vielä Nielseniin, joka on kehittänyt mainosvideon dialogin. Hän kertoo kuunnelleensa Apulantaa noin 15 vuotta.

”Tämä oli täydellinen tilaisuus antaa kunniaa yhdelle suosikkiyhtyeistäni”, Nielsen kertoo.

Eikä tässä kaikki: Nielsen kertoo, että videolla oleva suomalaishenkilö ei ole sattumalta nimeltään Jarkko Liutu.

Jarkko Liutu on itse asiassa oikea henkilö. Hän on suomalainen kuvanveistäjä ja kaverini. Hänellä ei ollut etukäteen mitään hajua, että käyttäisimme hänen nimeään, mutta hänen mielestään se on hauskaa.”

Yritimme tavoittaa Liutua kommentoimaan nimensä päätymistä tanskalaiseen mainokseen, mutta Liutu ei vastannut yhteydenottoomme ennen jutun julkaisua.

Pian jutun julkaisun jälkeen oikea kuvataiteilija Jarkko Liutu soitti meille.

Hän luonnehtii itseään kohtuullisen kovaksi saunojaksi mutta hyvin vähäiseksi vodkan juojaksi.

Miten sait kuulla, että kokonimikaimasi esiintyy tanskalaisessa vodkamainoksessa?

”Kim ilmoitti minulle jälkikäteen, kun video oli jo tehty. Olemme tavanneet hänen kanssaan alun perin vuonna 2007 Lappeenrannassa konferenssissa, jossa olin kuvaamassa. Meillä synkkasi hyvin. Emme ole hirveästi pitäneet yhteyttä sen jälkeen, mutta eilen hän merkkasi minut Facebook-julkaisuunsa ja onnitteli saunamestaruudesta. Ihmettelin aluksi, mistä oikein on kyse.”

Aluksi Liutu luuli asiaa kevyeksi Facebook-pilaksi, jossa ihmisten nimiä muuttamalla kenestä tahansa voi tehdä huumorivideon. Sitten totuus valkeni.

”Tajusin, että tämähän on oikea vodkamainos Tanskassa. Ei tälle voinut kuin nauraa. Joku olisi ehkä voinut loukkaantuakin, koska nimeni on harvinainen ja oleellinen asia työssäni, mutta ei tässä ollut mitään, mistä hermostua.”

Entä minkälaisesta korvauksesta Nielsenin kanssa on sovittu nimen käytöstä?

”Ei mitään oikeaa korvausta. Leikkimielisesti heitin kommentin, että korvaukseksi saan varmaankin maistaa videolla nähtyä vodkaa.”

Tämän hämmentävämpää Suomi-kuvaa on Tanskassa tuskin koskaan tätä ennen levitetty.

Juttua päivitetty 14.20: Lisätty oikean Jarkko Liudun kommentit.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

 2. 2

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 3. 3

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 4. 4

  Tällä ääninauhalla sanotaan selvästi ”Yanny” tai ”Laurel”, mutta kumman kuulet on täysin sattumanvaraista

 5. 5

  Kanadaiset sydämistyivät, kun suosittuun Bird Box -elokuvaan ilmestyi kuvituskuvaa maan lähihistorian tuhoisimmasta tragediasta

 6. 6

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 7. 7

  Porilainen Mika Rättö on hämärä tyyppi, joka tekee kaikkea mahdollista kulttuuria – yleisöstä piittaamatta

 8. 8

  Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

 9. 9

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 10. 10

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

 2. 2

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 3. 3

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 4. 4

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 5. 5

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 6. 6

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 7. 7

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 8. 8

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 9. 9

  Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

 10. 10

  Kanadaiset sydämistyivät, kun suosittuun Bird Box -elokuvaan ilmestyi kuvituskuvaa maan lähihistorian tuhoisimmasta tragediasta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 2. 2

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 3. 3

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 4. 4

  Gillette ilmoitti alkavansa mainoksissaan ”haastaa miehisyyteen liittyvää kuvastoa” ja teki mainoksen jossa miehet ovatkin kilttejä – sai niskaansa viharyöpyn

 5. 5

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 6. 6

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 7. 7

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 8. 8

  Perussuomalaiset syyttää Facebookia sensuurista, somejätti puolustautuu: ”Käymme keskustelua selittääksemme, mitä voi julkaista”

 9. 9

  Game of Thronesin viimeisen kauden alkamispäivä on julkistettu: 14. huhtikuuta

 10. 10

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kuusi vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

 2. 2

  Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Koskelantiellä – Poliisipartio osui ensimmäisenä paikalle sattumalta

 3. 3

  Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

 4. 4

  Ravintola Kaisaniemi on haettu konkurssiin – Puistoravintola on toiminut yhtäjaksoisesti samassa rakennuksessa vuodesta 1839

 5. 5

  Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

 6. 6

  Pilkkasiko Trump-lippikseen pukeutunut poikakoulun oppilas alkuperäiskansan aktivistia? Viraalivideon tarina täydentyi yön aikana

 7. 7

  Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

  Tilaajille
 8. 8

  Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

 9. 9

  Oulun-junan erikoinen tömähdys on yhä arvoitus – Onnettomuus­tutkinta­keskuksen johtaja ei muista vastaavaa tapausta

 10. 10

  Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, ja tämä yllättyi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

 2. 2

  Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

 3. 3

  Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

 4. 4

  Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

 5. 5

  Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

 6. 6

  Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

  Tilaajille
 7. 7

  Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

 8. 8

  Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

 9. 9

  Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

  Tilaajille
 10. 10

  Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

 2. 2

  Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

 3. 3

  Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

 4. 4

  Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

 6. 6

  Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

 7. 7

  Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

 8. 8

  Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

 9. 9

  Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

  Tilaajille
 10. 10

  Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

  Tilaajille
 11. Näytä lisää