Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

”Liutu voittaa saunamestaruuden”, kertoo tanskalainen vodkamainos. Tai ainakin yrittää kertoa.

Uutislähetystä matkiva video alkaa kuvalla tynnyrisaunasta talvisessa maisemassa. Samalla kuvan alalaitaan ilmestyy stereotyyppisellä uutisgrafiikalla ”suomenkielinen teksti”.

”Katso lintuni, se puree saunassa se on mestari menetin pasta-kauhanin. Näytä minut rautatieasemalle.”


Sama teksti on käännetty videolla englanniksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Liutu wins sauna championship.”

Kuulostaako järkevältä?

Ei sen ole tarkoituskaan. Ja sen takia video on paras asia netissä juuri nyt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Katso se tästä.

Siis oikeasti katso, nyt heti:Mistä on kyse?

Internetin etusivuksi kutsutun Redditin Finland-alaosastolla julkaistiin maanantai-iltana uusi keskustelunaloitus otsikolla ”Did my actors nail the Finnish that is in the subtitles?” (”Onnistuivatko näyttelijäni puhumaan suomea, kuten tekstityksissä lukee”).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viestissä ei ollut minkäänlaista tarkempaa selitettä, vaan pelkästään minuutin mittainen video.

Aihe nousi tiistaiaamuun mennessä yhdeksi koko Finland-osaston suosituimmaksi julkaisuksi ja on keikkunut samoilla sijoilla siitä lähtien. Julkaisu on kerännyt yli 500 tykkäystä ja kymmeniä kommentteja.

Video alkaa yllä kuvatulla kohtauksella. Sen jälkeen kuva siirtyy saunan sisälle. Siellä Jarkko Liuduksi kutsuttu mies istuu pyyhe hartioillaan, kultamitali kaulassaan ja vaikuttaa tympääntyneeltä. Kuvan ulkopuolella oleva toimittaja esittää ”Liudulle” kysymyksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jarkko Liutu, teiniamis juppus pukkus sauna ja viivakoodit. Kaunis mun maailman?”

Liudulla on vastaus valmiina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Anna mulle piiskaa. Kunkuansiat, Tanska. Vastustaja meltsneka. Kiitos, en ole.”

Liutu virnistää vastauksensa päätteeksi. Kuvassa näkyy välissä saunan lauteille sulanut Liudun vastustaja.

Erikoisella aksentilla lausuttu keskustelu on suurimmaksi osaksi sanastoltaan suomea, mutta minkäänlaista päätä taikka häntää siinä ei ole.

Koko keskustelu on ”tekstitetty englanniksi” – tosin sillä erotuksella, että englanninkielinen teksti on järkeenkäypää keskustelua. Tekstityksen mukaan toimittaja onnittelee ensimmäiseksi Liutua seitsemännestä saunamestaruudestaan ja kysyy häneltä, miltä nyt tuntuu. Liutu kertoo olevansa kovissa kivuissa. Sitten hän kertoo voiton olevan sen ansiota, että hänen vastustajansa suli.


Video jatkuu samalla tyylillä loppuun asti ja paranee sitä mukaan, mitä pidempään se kestää.

”Missä taivas on, missä jumala on? Teit meistä kauniin?” toimittaja kysyy seuraavaksi. (Tai käännöksen mukaan: ”Mutta mikä saa sinut käymään tämän kivun läpi vuodesta toiseen?”)

”Yksi kaksi Apulanta”, Liutu vastaa ja nostaa sitten hymyillen esiin tanskalaisen vodkapullon. (Käännös: ”Teen sen palkinnon vuoksi: harvinaisen tanskalaisen vodkan.”)

Toimittaja ei ole saanut vielä tarpeekseen.

”Vittu Jarkko, ei ole mun kuva Fenris Vodka. Pahempi toistaan”, toimittaja jatkaa kyselyä kevyesti. (Käännös: ”Mutta Jarkko, sinä voit ostaa Fenris Vodkaa kaupasta. Miksi et tee vain niin?”)

Silloin Liutu järkyttyy.

”Ei... Ei ole mun kuva?” (Käännös: ”Sitä... Sitä voi ostaa?”)

Tämän jälkeen kuvaan ilmestyy videolla mainittu vodkapullo ja Trolden Distillery -nimisen tanskalaispanimon logo.

Vaikuttaa siltä, että video on tanskalaisen pienen, oikeasti olemassa olevan panimo-tislaamon mainos. Suomalaisittain suorastaan nerokas sellainen.

Videon asetelma on toki tuttu monista muistakin suomalaisista maailmalla kerrotuista vitseistä: suomalaiset miehet ovat juroja, tykkäävät saunoa ja nauttivat viinasta.

Selvästi ainakin Tanskassa on muistissa myös Suomessa 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä vuosittain järjestetyt saunomisen maailmanmestaruuskilpailut, jotka saivat vuonna 2010 traagisen lopun, kun venäläiskilpailija Vladimir Ladyženski kuoli kilpailun päätteeksi ja hänen vastustajansa suomalainen Timo Kaukonen joutui koomaan. Kaukonen on sittemmin toipunut tapauksesta.

Vitsi Liudun vastustajan sulamisesta on tässä kontekstissa lähinnä pikimustaa huumoria, varsinkin kun todella kökösti videolla toteutettu ”sulanut” vastustaja onkin aika järjetön näky.

Sen sijaan video on muuten asetelmaltaan kaikessa simppeliydessään nerokas. Haastattelija ja haastateltava puhuvat ”suomeksi” täyttä puuta heinää, mikä on käännetty normaaliksi keskusteluksi englannin kielelle.

Parasta on tietenkin se, että keskustelussa käytetyt lauseet ovat täysin järjettömiä ja tilanteeseen sopimattomia. Suomalaiset tunnistavat heti, että suuri osa dialogista mukailee Apulannan suosikkikappaleiden lyriikoita.

On siis otettava yhteyttä tanskalaiseen Trolden-panimoon ja kysyttävä, onko video todella heidän mainoksensa.

Omistaja Michael Svendsen vastaa muutamassa tunnissa. Hän on hämmästynyt yhteydenotosta, koska video on julkaistu vasta päivää aikaisemmin. Svendsen kertoo, että Trolden on pieni, viisi henkeä työllistävä tanskalainen panimo-tislaamo, joka perustettiin vuonna 2005. Se aloitti toimintansa panimona, mutta vuodesta 2011 lähtien yhtiö on tehnyt muun muassa viskiä ja vodkaa.

”Tarkoituksena oli nähdä, mitä suomalaiset ajattelevat kielestä, joten olemme aika yllättyneitä.”

Svendsen kertoo, ettei mainos ole vielä edes nähtävillä Tanskassa. Hän on itse ideoinut sen yhdessä videon tehneen Spot On Studios -mainosfirman edustajan Kim Gregor Nielsenin kanssa.

”Saunamestari on tietenkin ’stereotyyppinen’ suomalainen mies – jonka me yritämme esittää humoristisesti, kunnioittavalla tavalla”, Svendsen kertoo.

Mistä videon idea syntyi?

”Ajattelin Pohjoismaita, joissa vodka on suosituinta, ja jotenkin mieleeni tuli idea miehestä voittamassa vodkapullon saunakilpailussa.”

Miksi valitsitte päähenkilöksi juuri suomalaisen miehen?

”Suomen kieli on todella erilaista verrattuna muihin pohjoismaisiin kieliin ja täysin käsittämätöntä kaikille muille. Lisäksi se kuulostaa meidän tanskalaisten korviin aika hauskalta.”

Svendsen kertoo halunneensa ensin näytellä mainoksen päähenkilöä, ”Jarkko Liutua” itse, mutta lopulta videolle päätyttiin palkkaamaan ammattilaisnäyttelijä. Hän on tanskalainen Dan Damgaard.

Mitä ajatuksia teillä oli stereotyyppisestä suomalaisesta miehestä?

”Uskon, että tanskalaiset tietävät Suomesta hyvin vähän. Ajattelemme lähinnä, että suomalaiset miehet käyttävät kaiken aikansa saunassa juoden vodkaa. Joten päätimme hyödyntää tuota käsitystä, mennä överiksi ja tehdä asiasta hauskan. Toivon suomalaisten tajuavan, että nauramme teidän kanssanne, emme teille.”

Mistä ihmeestä keksitte videolla käytettävät ”suomenkieliset lauseet”?

”Spot On Studios -yrityksessä työskentelevä Kim Nielsen itse asiassa tykkää Apulannasta. Hän on luultavasti ainut henkilö Tanskassa, joka tietää koko bändistä. Hän myös sai käsittääkseni jonkin verran apua tuntemiltaan suomalaisilta. Loput ovat pelkkää siansaksaa.”

On siis otettava yhteyttä vielä Nielseniin, joka on kehittänyt mainosvideon dialogin. Hän kertoo kuunnelleensa Apulantaa noin 15 vuotta.

”Tämä oli täydellinen tilaisuus antaa kunniaa yhdelle suosikkiyhtyeistäni”, Nielsen kertoo.

Eikä tässä kaikki: Nielsen kertoo, että videolla oleva suomalaishenkilö ei ole sattumalta nimeltään Jarkko Liutu.

Jarkko Liutu on itse asiassa oikea henkilö. Hän on suomalainen kuvanveistäjä ja kaverini. Hänellä ei ollut etukäteen mitään hajua, että käyttäisimme hänen nimeään, mutta hänen mielestään se on hauskaa.”

Yritimme tavoittaa Liutua kommentoimaan nimensä päätymistä tanskalaiseen mainokseen, mutta Liutu ei vastannut yhteydenottoomme ennen jutun julkaisua.

Pian jutun julkaisun jälkeen oikea kuvataiteilija Jarkko Liutu soitti meille.

Hän luonnehtii itseään kohtuullisen kovaksi saunojaksi mutta hyvin vähäiseksi vodkan juojaksi.

Miten sait kuulla, että kokonimikaimasi esiintyy tanskalaisessa vodkamainoksessa?

”Kim ilmoitti minulle jälkikäteen, kun video oli jo tehty. Olemme tavanneet hänen kanssaan alun perin vuonna 2007 Lappeenrannassa konferenssissa, jossa olin kuvaamassa. Meillä synkkasi hyvin. Emme ole hirveästi pitäneet yhteyttä sen jälkeen, mutta eilen hän merkkasi minut Facebook-julkaisuunsa ja onnitteli saunamestaruudesta. Ihmettelin aluksi, mistä oikein on kyse.”

Aluksi Liutu luuli asiaa kevyeksi Facebook-pilaksi, jossa ihmisten nimiä muuttamalla kenestä tahansa voi tehdä huumorivideon. Sitten totuus valkeni.

”Tajusin, että tämähän on oikea vodkamainos Tanskassa. Ei tälle voinut kuin nauraa. Joku olisi ehkä voinut loukkaantuakin, koska nimeni on harvinainen ja oleellinen asia työssäni, mutta ei tässä ollut mitään, mistä hermostua.”

Entä minkälaisesta korvauksesta Nielsenin kanssa on sovittu nimen käytöstä?

”Ei mitään oikeaa korvausta. Leikkimielisesti heitin kommentin, että korvaukseksi saan varmaankin maistaa videolla nähtyä vodkaa.”

Tämän hämmentävämpää Suomi-kuvaa on Tanskassa tuskin koskaan tätä ennen levitetty.

Juttua päivitetty 14.20: Lisätty oikean Jarkko Liudun kommentit.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 2. 2

  Keskustelu elokuvien valkopesusta on edennyt syvälle – nyt internet tonkii 2300 vuotta vanhan Ptolemaioksen suvun genetiikkaa päättääksen Lady Gagan sopivuudesta rooliin

 3. 3

  Lasten ja nuorten intohimona on tehdä erilaisia ”haasteita” eli challengeja – nyt Youtube kieltää vaaralliset ja samalla listaa ne lukemattomat eri tavat joilla ihmiset ovat idiootteja

 4. 4

  Gillette ilmoitti alkavansa mainoksissaan ”haastaa miehisyyteen liittyvää kuvastoa” ja teki mainoksen jossa miehet ovatkin kilttejä – sai niskaansa viharyöpyn

 5. 5

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 6. 6

  Perussuomalaiset syyttää Facebookia sensuurista, somejätti puolustautuu: ”Käymme keskustelua selittääksemme, mitä voi julkaista”

 7. 7

  Kotipizza kehitti erikoislämpölaatikon, jossa pizzan pitäisi tulla kotiovelle 60-asteisena – pikatestissä kilpailijatkin pääsivät lähemmäksi tavoitetta

 8. 8

  Ghostbustersista tulee uusi elokuva ja se sivuuttaa vuoden 2016 epäonnistuneen ”naisversion”

 9. 9

  Opin naistutkimuksen luennolla, että säälimätöntä vallankäyttöä on kaikkialla – ja se tuntui parikymppisestä maalaispojasta uskomattomalta

 10. 10

  2 pizzaa, 1 pelti: Näin saat kaksi pakastepizzaa mahtumaan yhdelle uunipellille samaan aikaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 2. 2

  Gillette ilmoitti alkavansa mainoksissaan ”haastaa miehisyyteen liittyvää kuvastoa” ja teki mainoksen jossa miehet ovatkin kilttejä – sai niskaansa viharyöpyn

 3. 3

  Keskustelu elokuvien valkopesusta on edennyt syvälle – nyt internet tonkii 2300 vuotta vanhan Ptolemaioksen suvun genetiikkaa päättääksen Lady Gagan sopivuudesta rooliin

 4. 4

  Opin naistutkimuksen luennolla, että säälimätöntä vallankäyttöä on kaikkialla – ja se tuntui parikymppisestä maalaispojasta uskomattomalta

 5. 5

  Ghostbustersista tulee uusi elokuva ja se sivuuttaa vuoden 2016 epäonnistuneen ”naisversion”

 6. 6

  2 pizzaa, 1 pelti: Näin saat kaksi pakastepizzaa mahtumaan yhdelle uunipellille samaan aikaan

 7. 7

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 8. 8

  Lasten ja nuorten intohimona on tehdä erilaisia ”haasteita” eli challengeja – nyt Youtube kieltää vaaralliset ja samalla listaa ne lukemattomat eri tavat joilla ihmiset ovat idiootteja

 9. 9

  Hampurilaisravintola Bun2Bun aiheutti epäilyksiä vaihtamalla lihapihvit kokonaan ”amerikkalaiseen ihmetuotteeseen” – testasimme miltä se maistuu, jos muuten syö lihaa mielellään

 10. 10

  Kotipizza kehitti erikoislämpölaatikon, jossa pizzan pitäisi tulla kotiovelle 60-asteisena – pikatestissä kilpailijatkin pääsivät lähemmäksi tavoitetta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

 2. 2

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 3. 3

  Opin yläasteella, ettei kouluilla ole minkäänlaista ratkaisua yhteen kiusaamisen kipeimmistä muodoista – sitten löysin apua paikasta, josta aikuiset olivat eniten huolissaan

 4. 4

  Gillette ilmoitti alkavansa mainoksissaan ”haastaa miehisyyteen liittyvää kuvastoa” ja teki mainoksen jossa miehet ovatkin kilttejä – sai niskaansa viharyöpyn

 5. 5

  Menikö Hitler-Fingerpori ohi? Niin meni muiltakin – tavoitimme Pertti Jarlan, näin hän selittää

 6. 6

  Perussuomalaiset syyttää Facebookia sensuurista, somejätti puolustautuu: ”Käymme keskustelua selittääksemme, mitä voi julkaista”

 7. 7

  Game of Thronesin viimeisen kauden alkamispäivä on julkistettu: 14. huhtikuuta

 8. 8

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 9. 9

  Hampurilaisravintola Bun2Bun aiheutti epäilyksiä vaihtamalla lihapihvit kokonaan ”amerikkalaiseen ihmetuotteeseen” – testasimme miltä se maistuu, jos muuten syö lihaa mielellään

 10. 10

  Opin naistutkimuksen luennolla, että säälimätöntä vallankäyttöä on kaikkialla – ja se tuntui parikymppisestä maalaispojasta uskomattomalta

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

 2. 2

  Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

 3. 3

  Vierailimme Saariselän luksus­loma­kylässä, jossa yöpyvät Hollywood-tähdet – Omistaja Jussi Eiramo kertoo HS:lle, miksi hän maksoi ”muutaman miljoonan” rakentaakseen nykytaide­gallerian keskelle korpea

  Tilaajille
 4. 4

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 5. 5

  NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

 6. 6

  Helsingin liikenne takkuaa torstaina: Junia peruttu, kaikkia katuja ei mitenkään ehditä aurata – ”Vähän realismia toivoisin”

 7. 7

  Kimi Räikkönen vietti talvipäivää perheensä kanssa – teki sen, mitä moni muukin perheenisä tekee pulkkamäkeen päästessään

 8. 8

  Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

 9. 9

  ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

  Tilaajille
 10. 10

  Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

 2. 2

  Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

 3. 3

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 4. 4

  ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

  Tilaajille
 5. 5

  New Yorkin rotat puolustavat reviiriään vimmatusti – Maailman vallannut jyrsijä yllättää yhä tutkijat käytöksellään

 6. 6

  Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

 7. 7

  Vierailimme Saariselän luksus­loma­kylässä, jossa yöpyvät Hollywood-tähdet – Omistaja Jussi Eiramo kertoo HS:lle, miksi hän maksoi ”muutaman miljoonan” rakentaakseen nykytaide­gallerian keskelle korpea

  Tilaajille
 8. 8

  Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

 9. 9

  Vuosikausia odotettu suomalainen suurelokuva Iron Sky 2 on valtava pettymys – ”Aivan hirveän huono elokuva”, kirjoittaa HS:n elokuvakriitikko yhden tähden arviossaan

 10. 10

  Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

  Tilaajille
 2. 2

  Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

  Tilaajille
 3. 3

  Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

 4. 4

  Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

  Tilaajille
 5. 5

  Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

 6. 6

  Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

 7. 7

  Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

 8. 8

  Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

 9. 9

  Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

 10. 10

  Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

 11. Näytä lisää