Kukaan ei tunnu tietävän, milloin elokuvat tulevat mihinkin palveluun – tässä täydellinen opas elokuvien katseluun laillisesti vuonna 2019

Elokuvien elinkaari oli ennen helppo: valkokangas, videokasetti ja televisio. Tänään mahdollisuuksia on enemmän. Esittelemme eri vaihtoehdot erikoisnäytöksistä kirjastoon, suoratoistosta vuokraamoon.

Lähdetään teatteriin!

Erikoisnäytökset

Kaikkein ensimmäisenä elokuvan voi poikkeustapauksissa nähdä elokuvateattereiden järjestämissä erikoisnäytöksissä. Niissä on elokuvan lisäksi usein nähtävillä lähetys elokuvan kutsu­vierasensi-illasta. Toisinaan erikoisnäytöksiä saatetaan järjestää jopa pari viikkoa ennen elokuvan virallista ensi-iltaa, useimmin ne ovat pari päivää ennen ensi-iltaa tai viimeistään virallisena ensi-iltapäivänä.

Viime aikoina erikoisnäytöksiä on ollut muun muassa elokuvista Bohemian Rhapsody, Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset ja Valmentaja. Osassa elokuvista on punaisen maton tilaisuuden ja elokuvan lisäksi tarjolla muun muassa tarjoilua ja tapahtuma, kuten elokuvaan liittyvä keikka tai iltabileet. Erikoisnäytösten hinnat määrittyvät oheisohjelman mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hinta? Vaihtelee, noin 15–30 euroa.

Milloin katsottavissa? Elokuvan ensi-iltapäivänä tai muutamia päiviä ennen virallista ensi-iltaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perinteinen elokuvateatterinäytös

Tavallisin tapa ensi-iltaan tulleen elokuvan näkemiseen mahdollisimman nopeasti on käynti perinteisessä elokuvateatterinäytöksessä. Elokuvien elinikä teattereissa vaihtelee suuresti. Usein elokuvat ovat nähtävissä ensi-iltansa jälkeen teattereissa vähintään kuukauden ajan, mutta kaikkein katsotuimmat kestosuosikit voivat pysyä harvoilla näytöskerroilla ohjelmistossa jopa vuosien ajan.

Suomessa Finnkino hallitsee erityisesti isojen kaupunkien elokuvateatterikenttää, mutta Helsingissäkin sen vaihtoehtona on useita pieniä yksityisiä elokuvateattereita sekä Virosta Suomeen rantautunut Cinamon-ketju. Suurin osa ensi-iltaelokuvista tulee nähtäväksi perinteisenä 2D-elokuvana, mutta useista ulkomaisista hittielokuvista on tarjolla myös 3D-vaihtoehto.

Hinta? Perushinnat Finnkinon teattereissa 2D-elokuvat 9–15 euroa, 3D-elokuvat euron enemmän. Tarjouspäivinä halvempia hintoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Milloin katsottavissa? Ensi-illasta alkaen usein vähintään kuukauden, monesti 2–3 kuukautta. Suosituimmat elokuvat huomattavasti pidempäänkin.

Imax-näytös

Suomen ensimmäinen Imax-teatteri avattiin vuonna 2018 Helsingin Itikseen. Imax on paras tapa katsoa isoja ja visuaalisesti näyttäviä elokuvia. Sen erikoisuus on tavallista suurempi ja kaartuva valkokangas, jonka äärellä elokuvaan on entistä helpompi uppoutua. Imax-salissa esitetään nimenomaan Imax-esitystä varten erikoiskameroilla kuvattuja elokuvia. Maailmalla valmistuu vuosittain viitisenkymmentä Imax-elokuvaa. Suomessa ei Imax-elokuvia ole tulossa tekoon.

Ennen Imax-salia Finnkino toi Suomen ja Baltian isoimpiin elokuvateattereihinsa laserprojektorilla ja Dolby Atmos -äänentoistolla mainostetun Scape-salin. Teknisten erikoisuuksien lisäksi Scape-salissa on tavallista leveämmät penkit.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hinta? Scape 12–18 euroa, Imax 14–20 euroa.

Milloin katsottavissa? Imax-elokuvat ovat tyypillisesti nähtävissä lyhyemmän aikaa, jopa vain pari viikkoa ensi-illasta lähtien.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Elokuvanäytös tarjoilulla

Yksi viime vuosien uutuus Suomen elokuvateatterimaailmassa on käydä katsomassa elokuva salissa, jossa on mahdollisuus nauttia popcornien ja limpparin lisäksi oikeita ruoka-annoksia ja alkoholia. Kallioon avattiin vuonna 2016 yksityinen elokuvateatteri Riviera, jolla oli anniskelu­oikeudet ja keittiö. Sen jälkeen Finnkino on Helsingissä tuonut tarjoilun uudistettuun Maximiin ja uuteen Itikseen. Lisäksi alkoholitarjoilua on K18-näytöksissä useissa teattereissa.

Hinta? Rivierassa 14–16 euroa. Finnkinon Maximissa 11–17 euroa.

Milloin katsottavissa? Sama vaihteleva aikataulu kuin perinteisessä elokuvateatterinäytöksessä.

Istutaan sohvalla!

Digitaaliset vuokra- ja ostopalvelut

Teattereiden jälkeen elokuvat tulevat kotikatseluun. Uusin tapa katsella niitä on digitaalisesti ilman, että tarvitsee lähteä kauppaan tai vuokraamoon. Digipalveluissa elokuvat ovat yleensä ensin vain myytävänä, ja vasta sen jälkeen katsoja voi vuokrata pariksi päiväksi oikeuden katsoa elokuvan.

Elokuvia ei kannata etsiä heti ensi-illan jälkeen. Yleinen käytäntö on, että elokuvat julkaistaan kotona katseltavassa muodossa kolme–neljä kuukautta teatteriensi-illan jälkeen. Ensimmäisenä elokuvan voi ostaa digitaalisesti, joskus vähän ennen kuin elokuva ilmestyy dvd:nä ja blurayna. Digivuokraaminen alkaa samaan aikaan kuin elokuvat ilmestyvät dvd:nä ja blurayna.

Alalla riittää kilpailua. Applen iTunes on iso koko maailmassa. Suomessa elokuvapalveluita on esimerkiksi kotimaisilla teleoperaattoreilla, elokuva-alan yhtiöillä sekä kansainvälisillä yrityksillä. Käyttö edellyttää joskus erillistä laitetta.

Hinta? Vuokra noin 2–5 euroa, osto noin 9–17 euroa.

Milloin katsottavissa? Noin kolme–neljä kuukautta elokuva­teatteriensi-illan jälkeen.

Suoratoistopalvelut

Digitaalisella puolella seuraavaksi ovat vuorossa suoratoistopalvelut. Juuri suoratoistopalvelut ovat mullistaneet elokuvien katselun. Kuukausimaksulla saa katsoa tarjolla olevasta valikoimasta mitä vain.

Suomessa on tarjolla monia palveluita, muun muassa Netflix, HBO Nordic, Amazon Prime, Viaplay ja C More. Nelosella ja MTV:llä on omat palvelunsa.

Suoratoistopalveluissa ei ole oikein mitään yleisiä linjoja siitä, mitä elokuvia niihin tulee katsottavaksi ja miten nopeasti. Yleensä aikataulu kuitenkin määrittyy sen mukaan, milloin elokuva on tullut kotikatseluun aiemmissa muodoissa.

Käytännössä kovin moni elokuva ei tule suoratoistoon vuoden sisällä dvd-julkaisusta. Usein aikaa menee pari vuotta. Ne poikkeukset, jotka tulevat nopeasti, myös poistuvat palveluista nopeasti. Tämä johtuu alan sopimuksista.

Yle Areena tarjoaa muun ohjelman ohessa myös elokuvia, ilmaiseksi.

Hinta? Noin 10 euroa kuukaudessa, hinnat vaihtelevat.

Milloin katsottavissa? Usein vuodesta kahteen ensi-illan jälkeen. Joskus hyvinkin pian ensi-illan jälkeen.

Haetaan leffa!

Dvd- ja bluray-kaupat

Elokuvia kannattaa yhä etsiä kaupoista. Suuressa osassa Suomea merkittäviä elokuvien myyntipaikkoja ovat marketit. Niiden ohella toimii erikoisliikkeitä, joiden valikoimista voi löytää myös jotakin sellaista, mitä suoratoistopalveluissa ei ole.

Esimerkiksi Helsingin Kampissa sijaitsevan Filmihullu-leffakaupan markkinarako ovat eurooppalaiset taide-elokuvat sekä klassikkoelokuvat, joita katsoja ei välttämättä löydä internetistä. Liikkeeseen hankitaan myös uutuuselokuvia, jotka eivät yllä Suomessa teatterilevitykseen.

Elokuvat päätyvät jälleenmyyntiin muutamia kuukausia teatteriensi-illan jälkeen. Pisimpään kestää kansainvälisillä menestyselokuvilla. Disneyn viime vuonna julkaistulla Ihmeperhe 2 -elokuvalla kesti liki puoli vuotta päästä kauppoihin.

Hinta? Kotimaiset uutuudet 15–20 euroa, ulkomaiset uutuudet 20–25 euroa.

Milloin saatavissa? Keskimäärin kolme kuukautta ensi-illasta.

Dvd- ja bluray-vuokraamot

Makuunin konkurssista huolimatta perinteikäs Filmtown sinnittelee vuokrausmarkkinoilla 30 liikkeen voimin, ja vuokraamoja löytyy Suomen suurista kaupungeista. Itse asiassa yritys on jopa laajentanut verkostoaan vuokraamalla Makuunilta vapautuneita liiketiloja, joissa kauppa yhä käy.

Vuokraamoista löytyy elokuvia ja elokuvasarjoja, joita suoratoistopalveluista ei löydy. Film­towneissa esimerkiksi vanhat Harry Potter -elokuvat ovat käyneet hyvin kaupaksi nyt kun velhomaailman uusimmat elokuvat ilmestyivät teattereihin. Myös Disneyn klassikkoelokuvia voi olla vaikea löytää muualta kuin vuokraamoista. Tämä muuttuu, kun Disneyn oma suoratoistopalvelu aloittaa tämän vuoden lopussa.

Suosituimmista elokuvista säilytetään vuokrattavia kopioita useita vuosia, B-luokan elokuvat poistuvat nopeimmin.

Hinta? Alkaen 3 euroa, ensi-iltaelokuvat 5–6 euroa vuorokaudelta.

Milloin saatavissa? Kolmesta neljään kuukautta ensi-illasta.

Kirjastot

Pelkästään pääkaupunkiseudun kirjastojen valikoimissa on lainan noin 12 000 elokuvaa. Helsingissä hankinnoissa painottuvat kotimainen ja eurooppalainen elokuva sekä lasten ja nuorten elokuvat.

Helsingissä päätökset hankinnoista tekee erillinen valintaryhmä. Etenkin lastenelokuvien käyttöikä voi olla kovakouraisen kohtelun vuoksi lyhyt, mutta hajonneiden levyjen tilalle hankitaan myös uusia.

Elokuvan matkan kesto valkokankailta kirjastoon vaihtelee paljon, mutta yleensä ne saadaan kirjastoihin kutakuinkin samaan aikaan kuin kuluttajamarkkinoille. Kotimainen elokuva tulee nopeammin, kansainvälinen menestyselokuva hitaammin. Uusi Tuntematon sotilas sekä Avengers: Infinity War saapuivat molemmat kirjastoon noin 6 kuukaudessa.

Hinta? Maksuton

Milloin saatavissa? Vähimmillään kaksi viikkoa, joskus jopa vuoden kuluttua ensi-illasta.

Ollaan kärsivällisiä!

Jos jaksaa odottaa, elokuvia näytetään paljon maksullisilta tai ilmaisilta tv-kanavilta. Elokuvat ilmestyvät niihin hyvin vaihtelevalla aikataululla, mutta yleensä aika myöhään, esimerkiksi kahden vuoden kuluttua ensi-illasta.

Nytin työryhmä: Jussi Ahlroth, Ossi Mansikka, Juuso Määttänen Juttua varten haastateltiin: Atte Laurila (Riviera),Kalle Peltola (Finnkino), Leo Autio (Filmihullu-Leffakauppa), Sampsa Salonen (SF Studios), Tero Nurminen (Filmtown),Virva Nousiainen-Hiiri (Helsingin kaupunki)
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

 2. 2

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 3. 3

  Kanadaiset sydämistyivät, kun suosittuun Bird Box -elokuvaan ilmestyi kuvituskuvaa maan lähihistorian tuhoisimmasta tragediasta

 4. 4

  Tällä ääninauhalla sanotaan selvästi ”Yanny” tai ”Laurel”, mutta kumman kuulet on täysin sattumanvaraista

 5. 5

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 6. 6

  Mitä jos luotettavuutesi pisteyttäisiin, ja saisit edullisempia lainoja, parempia hotellihuoneita ja vip-kohtelun lentokentällä? Kiinassa tämä on todellisuutta ja ihmiset pitävät siitä

 7. 7

  Suomen todennäköisesti kallein ravintola ikinä HS:n arviossa: Helsingin Palace lähestyy täydellisyyttä, mutta halvin illallinen maksaa 169 euroa

  Tilaajille
 8. 8

  Pikatestissä Satama Bar, joka on erinomainen lisä Kalasataman alueen palveluihin ja tuo hyvää vaihtelua Redille

 9. 9

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 10. 10

  Porilainen Mika Rättö on hämärä tyyppi, joka tekee kaikkea mahdollista kulttuuria – yleisöstä piittaamatta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

 2. 2

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 3. 3

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 4. 4

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 5. 5

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 6. 6

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 7. 7

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 8. 8

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 9. 9

  Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

 10. 10

  Kanadaiset sydämistyivät, kun suosittuun Bird Box -elokuvaan ilmestyi kuvituskuvaa maan lähihistorian tuhoisimmasta tragediasta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 2. 2

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 3. 3

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 4. 4

  Gillette ilmoitti alkavansa mainoksissaan ”haastaa miehisyyteen liittyvää kuvastoa” ja teki mainoksen jossa miehet ovatkin kilttejä – sai niskaansa viharyöpyn

 5. 5

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 6. 6

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 7. 7

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 8. 8

  Perussuomalaiset syyttää Facebookia sensuurista, somejätti puolustautuu: ”Käymme keskustelua selittääksemme, mitä voi julkaista”

 9. 9

  Game of Thronesin viimeisen kauden alkamispäivä on julkistettu: 14. huhtikuuta

 10. 10

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kuusi vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

 2. 2

  Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Koskelantiellä – Poliisipartio osui ensimmäisenä paikalle sattumalta

 3. 3

  Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

 4. 4

  Ravintola Kaisaniemi on haettu konkurssiin – Puistoravintola on toiminut yhtäjaksoisesti samassa rakennuksessa vuodesta 1839

 5. 5

  Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

 6. 6

  Pilkkasiko Trump-lippikseen pukeutunut poikakoulun oppilas alkuperäiskansan aktivistia? Viraalivideon tarina täydentyi yön aikana

 7. 7

  Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

  Tilaajille
 8. 8

  Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

 9. 9

  Oulun-junan erikoinen tömähdys on yhä arvoitus – Onnettomuus­tutkinta­keskuksen johtaja ei muista vastaavaa tapausta

 10. 10

  Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, ja tämä yllättyi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

 2. 2

  Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

 3. 3

  Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

 4. 4

  Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

 5. 5

  Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

 6. 6

  Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

  Tilaajille
 7. 7

  Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

 8. 8

  Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

 9. 9

  Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

  Tilaajille
 10. 10

  Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

 2. 2

  Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

 3. 3

  Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

 4. 4

  Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

 6. 6

  Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

 7. 7

  Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

 8. 8

  Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

 9. 9

  Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

  Tilaajille
 10. 10

  Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

  Tilaajille
 11. Näytä lisää